10 vintage stílus, amit ma is szívesen követnénk

Bár a divat mindig a megújulást keresi, bizonyos időközönként megismétli önmagát, vagy egyszerűen újraértelmezi az anno klasszikusnak titulált trendeket. Ennek jegyében összegyűjtöttünk tíz olyan vintage stílust, ami még ma is működik, vagy csak azt szeretnénk, hogy végre visszatérjen. A megfelelő kiegészítőkkel és ruhákkal kombinálva akár ma is becsempészheti ezek valamelyikét öltözködésébe.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

Egyrészes fürdőruha

Ápol és eltakar, emellett a bikini-szezont is stresszmentesebbé teszi. Az egyrészes fürdőruha elegáns, sokkal nagyobb teret ad a színek és formák variálásának is. Az utóbbi években kísérleteztek néhány alternatívájával, mint a tankini és a trikini, sajnos azonban mindkettő csak időleges sikert tudhatott magáénak. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a telt, erősebb idomokkal rendelkező hölgyek hordhatnak egyrészes fürdőruhát: akik szeretnek kísérletezni a színekkel és az extravagáns fazonokkal, azoknak kifejezetten ajánljuk.

Muff

A hideg téli szezonban jó hasznát vennénk a bundás kézmelegítőnek, ami a kézfejeknek is kecses tartást biztosít. Bár a villamoson nem tudnánk kapaszkodni benne, és az orrunkat sem tudnánk kifújni, a muff mégis nagyon elegáns és kifinomult ízlésre vall – ha megfelelő kabáttal és cipővel párosítják. Ritkán ma is észre lehet venni egy-két emberen, bár ez inkább az idősebb korosztályra igaz. Sajnos, de talán még egyszer visszajön a divatba.

A kézfejnek kecses tartást biztosít, bár a mindennapi életben nem túl praktikus viselet a muff.
A kézfejnek kecses tartást biztosít, bár a mindennapi életben nem túl praktikus viselet a muff.Getty Images / www.gettyimages.com

Nappali kalap

Ezen a listán gyakorlatilag nincs olyan darab, ami ne lenne elegáns, a kalap mégis mindent visz.
Egyrészt ha szénakazal hajjal ébredt, elég copfba fogni vagy oldalra kötni, ráhúzni a kalapot és ápolatlan hatás helyett máris elegáns lesz – bár erre van egy 21. századi alternatívánk, amit baseball-sapkának hívnak. 

A nők öltözködésében nagy hangsúllyal bírt anno a kalap, amiből nem csak nappali, hanem külön esti verzió is volt. A nők ekkoriban szigorúan kalapjuk alapján bírálták egymást, ezért fontos volt, hogy a lehető legújabb fazonú fejvédőt beszerezzék. A képen látható vintage kalapokhoz hasonló fazont a Zarában is be lehet szerezni, arra viszont ügyelni kell, hogy összhangban legyen a kabáttal és a cipővel is.

A kalap ápolja és eltakarja szénakazal haját, ha nincs kedve órákat a fürdőszobában tölteni.
A kalap ápolja és eltakarja szénakazal haját, ha nincs kedve órákat a fürdőszobában tölteni.Getty Images / www.gettyimages.com

Kesztyű

Kesztyűt nem csak a téli hidegben viseltek az asszonyok, inkább kosztümjük kiegészítőjeként szuperáltak. Bár az utóbbi két évben ismét feltűnt a bőrkesztyű, mint kiegészítő, sajnos az olyan celebeknek köszönhetően, mint Nicki Minaj és Paris Hilton, közel sem az elegáns megjelenést segítették elő. Ezt leszámítva még az ápolatlan manikűrt is jól leplezi, ez szintén egy olyan trend, amit még ma is simán kipróbálhat.

Ki mondta, hogy kesztyűt csak télen lehet viselni?
Ki mondta, hogy kesztyűt csak télen lehet viselni?Getty Images / www.gettyimages.com

Trapéznadrág

A trapéznadrág hol visszajön, hol ismét kimegy a divatból. Ez a szabás azért előnyös, mert a túlságosan vékony, esetleg csámpás lábakból is egyenes, szemrevaló virgácsokat formál, másrészt pedig nagyon kényelmes. A tévhittel ellentétben alacsonyabb nők is viselhetik - persze magassarkúval kiegészítve. Tavasszal és nyáron próbálkozzon meg vele, ha eddig nem tette: a Zarában és a Mangóban mindig találni feltűnő darabokat.

A trapéznadrág hol visszajön, hol ismét kimegy a divatból.
A trapéznadrág hol visszajön, hol ismét kimegy a divatból.Getty Images / www.gettyimages.com

Hátul hosszan csíkos nejlonharisnya

Nagyon elegáns és egyben szexi is az átlátszó fekete nejlonharisnya, ami hátul középen hosszú, fekete csíkkal van megtoldva. Ez a trend még mindig nem ment ki a divatból, és remélhetőleg soha nem is fog, mivel mindenhez megy, egyszerű és egyben nagyszerű is. A Calzedoniában 1500–2000 forint között pont ugyanilyet találni.

A Calzedoniában ugyanilyen harisnyát talál 1500-2000 forint között.
A Calzedoniában ugyanilyen harisnyát talál 1500-2000 forint között.Getty Images / www.gettyimages.com

A-vonalú szoknya

Hála istennek ez a trend is kezd visszajönni. Az A vonalú, terebélyes szoknya elképesztően nőies, vékony derekat formál és eltakarja az esetleges pocakot is. Kényelmes és légies, viselni azonban tudni kell. A megfelelő kiegészítőkkel kombinálva nem feltétlen kelt báli hatást: egyszerű felsővel, bőrdzsekivel és egy vagány cipővel akár lezser is lehet benne, de persze maradhat a klasszikus, fekete tűsarkús verziónál is. Egy ilyen darabba mi mindenképpen befektetnék, a H&M-ben és a Zarában érdemes nézelődni, alaphangon tízezer forintot mindenképpen áldozni kell rá.

Elképesztően nőies az A vonalú szoknya: ha még többet gyönyörködne benne, ajánljuk a Mad Man című sorozatot!
Elképesztően nőies az A vonalú szoknya: ha még többet gyönyörködne benne, ajánljuk a Mad Man című sorozatot!Getty Images / www.gettyimages.com

Nyakra kötött kendő

A francia nők sikkjének egyik legnagyobb titka, amit nem csak akkor lehet viselni, ha éppen érzékeny a torka. A nyakba kötött kendő a nyaklánc alternatívája is lehet. Kisméretű kendő kell hozzá, aminek a vége nem lóg be a mellkasig.

A francia nők sikkjének (egyik) titka a nyakba kötött kendő volt.
A francia nők sikkjének (egyik) titka a nyakba kötött kendő volt.Getty Images / www.gettyimages.com

Fejdísz

Az utóbbi két-három évben nagy divatja volt a fejdíszeknek, legyen az fonott, tollas, strasszos vagy kendős. A Natalie Woodon látható vintage tollas fejdísz például telitalálat, a Nagy Gatsby sikere miatt pedig sokan kedvet kaptak a húszas évek stílusának utánzására. Egy ehhez hasonló fejdíszt ma is nyugodt szívvel viselhet, a titok csak annyi, hogy a megfelelő alkalomra tartogassa.

Natalie Wood egyébként is gyönyörű volt, a tollas fejdísztől viszont csak még feltűnőbb jelenség.
Natalie Wood egyébként is gyönyörű volt, a tollas fejdísztől viszont csak még feltűnőbb jelenség.Getty Images / www.gettyimages.com

Fejkendő

Ha nem úgy köti meg, mint az öregasszonyok a piacon, akkor abszolút működik a fejkendő is, és nem csak a strandon. A fejkendő jó kiegészítő lehet tavasszal és nyáron is, arról már nem is beszélve, hogy a megkötési technikákkal is hajnalig kísérletezhet.

A fejkendő titka a megkötési technika. Ajánlatos kikísérletezni, melyik áll a legjobban.
A fejkendő titka a megkötési technika. Ajánlatos kikísérletezni, melyik áll a legjobban.Getty Images / www.gettyimages.com
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek