Az olasz Fontana divatikonokat teremtett az 50-es években

A napokban a római Capitolium Múzeumban ünnepelte századik születésnapját a legendás Fontana nővérek egyetlen élő tagja, Micol Fontana, aki két testvérével, Zoéval és Giovannával együtt olyan dívákat, stílusikonokat és előkelőségeket öltöztetett a huszadik század közepétől kezdve, mint Audrey Hepburn, Ava Gardner, Elizabeth Taylor, Ursula Andress vagy a monacói hercegnő.

A Fontana nővérek az 1940-es évek végén törtek be a divatvilágba, amikor 1949-ben elkészítették Linda Christian menyasszonyi ruháját második esküvőjére Tyrone Powerrel. Fontanáék mondhatni jól időzítettek újítónak számító ötleteikkel, hiszen ebben az időszakban számos amerikai kasszasikert forgattak az olasz Cinecittában, aminek köszönhetően Róma „Tevere-part Hollywoodjává” vált – írja az Elle.it.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

„Ez egy olyan nap, amiért érdemes volt élni” – mondta Micol Fontana a születésnapi ünnepségen, ahol a divat és filmszakma krémje összegyűlt, hogy tiszteletét tegye a tervező előtt, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy az utánozhatatlan olasz stílus világhírűvé váljon.

A szabó családból származó Fontana nővérek mesébe illő története 1938-ban kezdődött, amikor egy kis parmai városból elindultak Rómába, hogy innovatív ötleteikkel meghódítsák a divatvilágot.

Nagy szerencséjükre egyik első komoly ügyfelük a neves olasz feltaláló, Guglielmo Marconi lánya, Gioia Marconi volt, de a vállalkozókedvű nővérekre hamar rátaláltak olyan nagy filmrendezők is, mint Federico Fellini vagy Michelangelo Antonioni. Ikonikussá vált ruhakölteményeik mellett terveztek egyenruhát nagyobb bankoknak, illetve az olasz légitársaság, az Alitalia utaskísérőinek is.

1953-ban a kor nagyra tartott olasz tervezőivel, többek között a firenzei nemessel, Giavanni Battistával, Emilio Schuberttel, Magnanival, Fabianival, Vincenzo Ferdinanddal illetve Battilocchival megalapították az olasz haute couture-t.

A L'Atelier Fontana több fontos olasz tervező inspirációforrása volt az elmúlt évtizedekben, vintage ruháik a világ legnagyobb múzeumaiban kaptak helyet, például a New York-i Metropolitanben, a Guggenheimben, a párizsi Louvre-ban, a Capitoliumban, a Monte Carlo-i Hotel Hermitage-ban, valamint a Pármai Egyetemen.

A Fontana nővérek kalandos életéről egy két részes filmsorozat is készült A divat diktátorai (Atelier Fontana-Le sorelle della moda) címmel 2010-ben, mely bemutatja az haute couture tervezők mesébe illő karrierjének útját.

Nézze meg a galériában, hogy milyen ruhakölteményekkel tették felejthetetlenné a nővérek a Római vakációt Audrey Hepburnnel, milyen korszakalkotó együttesekben csavarta el Humphrey Bogart fejét Ava Gardner a Mezítlábas grófnőben, valamint hogy milyen volt Anita Ekberg papnőként az Édes Élet című Fellini filmben!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek