A tökéletes női táska nyomában

575215 4834734627730 1709796860 n
Steiner Kristóf / Dívány

Daniella Lehavi az elsők között volt, aki női kézitáskákra, cipőkre és kiegészítőkre szakosodó divatházat alapított Izraelben. A svájci születésű divattervező 1990-ben nyitotta meg első üzletét Tel Avivban – ekkor még mindössze tíz táskát felvonultató kollekcióval.

Az elmúlt közel negyed évszázad során szezonról szezonra bővítette a palettát: előbb övekkel és pénztárcákkal, majd cipőkkel gazdagította kínálatát. Mára Lehavi kreációi világszerte tűnnek fel a legnagyobb divatlapok editorialjában, munkásságát az olasz Vogue is bemutatta, Izraelben pedig neve egyet jelent az eleganciával és luxussal. Fashionisták tömege várja izgatottan az új szezonban felbukkanó kreációkat, elsősorban azért, mert a táskák nem csupán szépek, de elképesztően praktikusak is – sok zsebbel, erős varrással, és kényelmes pánttal készülnek.

A jó táska az, amit a nő sosem akar levenni

"Számomra egy táska attól lesz különleges, hogy a tulajdonosa gyakorlatilag nem tud nélküle élni" – vallja a tervező. "Hosszasan kísérlezetem a pántok hosszával, könnyen zárható és nyitható, erős cipzárakat használok, és minden egyes darabot felpróbálok, mielőtt eldöntöm, hová kerüljenek a zsebek."

Lehavi Tel Aviv-i butikjait is úgy tervezte meg, hogy azok a lehető legpraktikusabban segítsék a vásárlókat: a minimalista enteriőrnek köszönhetően minden egyes táska, cipő, és kiegészítő saját kis "színpadon" mutatkozik be, így az üzletbe belépve az ember egy szempillantás alatt átlátja, mi az, amit érdemes közelebbről is szemügyre venni. A butikokban az eladók egyúttal személyi stylistok is, akik örömmel segítenek táskát választani egy-egy különleges eseményre, egy specifikus ruhaösszeállítás kiegészítéseként, vagy éppen ajándék gyanánt.

Vadállati kollekció

Daniella Lehavi számára minden egyes szezon új művészeti korszakot jelent: az egyes kollekciók drasztikusan eltérnek egymástól, és minden szezonnak megvan maga vezérfonala, amely majd' minden kreáción visszaköszön. Idén elsőszámú inspirációja a vadvilág volt: a természetes állatmintákat élénk színekkel kombinálta. A kapszulakollekció limitált példányszámban érkezett az üzletekbe a hagyományosabb, letisztult stílusú téli kollekció vadhajtásaként.

Az egyes darabok a korábbi évek legnépszerűbb modelljeit idézik meg: jól ismert fazonok, "bevadulva". Az állatminta 2014 telének legnépszerűbb trendje: a leopárdpettyek és zebracsíkok ott figyelnek a Kenzo, a Zara, a Mango, a TopShop, és az H&M téli kollekcióinak sapkáin, cipőin, sálain, blúzain és leggingsein. Lehavi a trend-printek mellett a szezon divatszíneit is előszeretettel használja: a táskák fekete, teveszín, és burgundi árnyalatokban, és ezek drámai kombinációiban pompáznak.

Butikból operaház

A kollekciót tel Avivi Champs-Élysées-nek becézett Rotschield sugárúti butikban nagy csinnadrattával mutatták be. Az esemény egyben a tervező legimpozánsabb üzletének negyedik születésnapját is hivatott ünnepelni, így amerre a szem ellátott, mindenütt hatalmas torony cupcake-ek, és hűsítő koktélok várták a vendégeket. A sütemények természetesen a kollekció témájához illeszkedve zebracsíkokkal és leopárdpettyekkel tarkított csokoládébevonatban tündököltek.

Az érkező bloggereket, celebeket, divattervezőket, stylistokat és modelleket a hagymományos vörös szőnyeg helyett a járdára és az épületek falaira vetített állatminták fogadták, az üzlet melletti járdán pedig egy hatalmas hangversenyzongora jelezte: ez még csak a kezdet. És valóban: egy váratlan pillanatban megjelentek az Izraeli Operaház művészei, a sugárutat övező felhőkarcolóknak köszönhetően pedig az egész környék visszhangzott a muzsikától. A zenei produkciót egy újabb pop-up performansz követte: az üzlet pultjra egyszercsak felpattant egy fekete dresszbe öltözött balettáncos, és a friss kollekció darabjait egyensúlyozva bizarr vonaglásba kezdett, majd megérkezett egy másik, afroamerikai balettos is, és közösen folytatták a kortárs táncelőadást butik pultjain szökdécselve.

Szeretne egy eredeti Lehavi darabot?

Mire éjfélt ütött az óra, már elég elkohol fogyott ahhoz, hogy legszívesebben minden vendég becsatlakozott volna az Izraeli Opera táncosainak vendégjátékába, ám szerencsére ekkorra elfoglalta a retepet egy ifjú lemezlovas csajszi. Az alkalmi DJ pult maga a kassza volt, a táncparkett pedig az üzlet minden egyes szabad szeglete - igaz, eddigre már egy gombostűt sem lehetett leejteni, annyian voltak a teremben, és a butik előtt. Megköszöntem a meghívást, és elhatároztam: a kevésbé posh éjjel-nappal nyitvatartó burekász büfé felé veszem az irányt - a burekász ugyanis a legjobb másnaposság-megelőző "superfood".

A nyeremény. Lájkra fel!
A nyeremény. Lájkra fel!divany.hu

A tervezőnő búcsuzóul megajándékozott egy kis csomaggal, amelyben egy a friss kollekcióból származó kulcsdísz lapult - de mivel én vegan vagyok, és nem viselek bőrt, úgy határoztam, a divány.hu egyik olvsójának ajándékozom. Ha a kulcskarika és a hozzá tartozó fityegő vágya tárgyát képezi, nincs más dolga, mint megosztani a cikket Facebook üzenőfalán, és lőni róla egy screenshotot, a képet pedig átdobni nekem a steinerk@mail.index.hu címre. Daniella Lehavi üzletének negyedik szülinapja alkalmából a negyedik mail küldője már a kezében is érezheti.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!
Oszd meg másokkal is!
Mustra