Feltörekvő tervezők a ghánai divathéten

Október 11. és 13. között rendezték meg a Ghánai divat- és design hetet az ország fővárosában, Accrában. A rangos Movenpick Ambassador Hotelben tartott rendezvény kiváló platformot és lehetőséget nyújtott azoknak az exkluzív márkáknak és feltörekvő tehetségeknek, akik a közeljövőben nemzetközi szinten is érvényesülni kívánnak a piacon. Összegyűjtöttünk néhány kulcsfontosságú bemutatót, nézze meg ön is a galériában, hogy miben fognak járni a modern, nyugat-afrikai nők jövő nyáron!

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!

Teret kaptak a fiatal tervezők

Feltörekvő tervezőként mutatta be új kollekcióját Gloria Pamela Adabla, akinek nagy álma, hogy egyszer nemzetközileg elismert kalapkészítő legyen. Példaképe az angol királynőnek és a királyi család többi tagjának is kalapot és fejdíszeket tervező Rachel Trevor Morgan. Adabla nem jár messze álmától, hiszen gyakran jelenik meg ruháiban az ismert ghánai színésznő, Yvonne Nelson, illetve készített már munkáiból divatanyagot az Ovation Magazine is. Idei kollekciót az eddigiekhez hasonlóan jellemzően a vízesés témája inspirálta.

A két fiatal ghánai tervező, Klekleli és a Vogue Fashion Schoolban tanult Netty közös projectjéből indult Ameyo 2012 februárjában debütált első női, ready-to-wear kollekciójával. Az afrikai gyökerekből táplálkozó márka stílusosan és ízlésesen ötvözi az autentikus elemeket a mai, modern anyagokkal és mintákkal. A duó közös érdeke, hogy egy „Új örökséget” teremtsenek az afrikai divatban – írja a ghanafashiondesignweek.com.

Az exmodellből és szépségkirálynőből, Patricia Onumonuból lett tervező hazájának egyik legfelkapottabb designere. Az élénk fantáziájú Patricia 2007-ben indította be Trish O Couture névre keresztelt luxusmárkáját, ami egyedi készítésű darabjaival a finomabb ízlésvilágú nőket kívánja megcélozni. Idei kollekcióját a mese és a romantika témája mellett varrónő mamája ihlette.

Először mutatta be kollekcióját a Ghánai divathéten Yvonne Nwosu, akit a vad afrikai világ, az országban rejlő erő és bátorság inspirált a tervezésnél. A Vonne Couture márka designerétől megszokott merész tervekben idén sem volt hiány, kedvenc couture darabjaink a nemzetközi divathéten is felbukkant a bőrrel kombinált szatén és sifon ruhák voltak.

Fő téma az afrikai világ hangulata

A konfekcióruházatban utazó Tap Design tervezői, Adeosun Toluwalase, Thorpe Weyinmi és Patrick Ifie már ismert névnek számítanak az Egyesült Államokban is. Az elsősorban fiatal nőket megcélzó trió új kollekciójában a klasszikus, örökzöld darabokat harsány színpalettán képzelte el, melyből szerettük a sárga búra-szoknyát és a bő ujjú felsőrészeket.

A rendkívüli színhasználatáról és egyedülálló, minőségi textiltechnikájáról ismert Ajepomaa Mensah 2005 óta a ghánai divatvilág egyik meghatározó alakja. Éles humorát, optimizmusát és a divathoz való játékos hozzáállását idén is bebizonyította a közönségnek. Legnagyobb sikert a klasszikus sziluettekre varrt fém és gyöngy rátétekkel aratta az idei divathéten.

A két napos divathét nagy meglepetése volt a mindössze húsz éves Nana Menyin Kwofie, aki miután az Egyesült Államokban részt vett egy divat tervezői kurzuson, megalapította haute couture márkáját, a nyolc embernek munkát adó NMK Klodint. A Zaire-ben született tervező az előző designerekhez képest idén inkább fekete-fehér színekben, konstruktív, drámai alkotásokban gondolkodott, mint utcai viseletekben.

Bár Ama Frema Oppong már a legtöbb neves divatháznál gyakornokoskodott Ghánában, csak 2012-ben indította be saját márkáját Ntaadepa néven. A textil szakon végzett tervező elsősorban időtálló, elegáns darabokban gondolkodik, egyedi nyomatokkal ellátott blézerei és egyrészesei mindig nagy sikert aratnak a helyi közönség körében.

Bámulatos minták és textilek vitték el a showt

A legtöbb márkához hasonlósan a Jil Brand tervezője, Anne-Marie Adoley Addo is a tavalyi ghánai divathéten vonultatta fel első kollekcióját, mellyel azonnal belopta magát a divatszakma szívébe. Kézzel készült kreatív és trendi irodai viseletei illetve alkalmi ruhái, kiegészítői idén javarészt lila, kék és zöld árnyalatokat kaptak. A Jil Brand idén is egyértelműen a mesébe illő nyomataival tűnt ki tömegből.

A mára elismert nemzetközi márkává fejlődött House of Marie-t 2009-ben alapította Joan Ibuzo, aki legújabb kollekciójában gazdagon és eklektikusan keverte a sifont a csipkével és bőrrel, mellyel állítása szerint egy nőies és időtálló gyűjteményt kívánt létrehozni. A leginkább alkalmi viseletek élénk színárnyalatokat kaptak, melyek az afrikai hagyományokra, modernitásra és saját tapasztalataira, érzelmeire kívánt utalni tervező. Egyik kedvencünk a puffos, afrikai mintás ujjú rózsaszín csipkeruha volt.

Az 1981 tervezőjének filozófiáján és modern kollekcióján egyértelműen érződik, hogy többek között Latin-Amerikában, Kanadában, a rangos New York-i Parsons School of Design-ban illetve Milánóban tanulta ki a szakma csínját-bínját. A Valentino és Frankie Morello stúdiójában is gyakornokoskodó Nana Kweku Brenu innovatív szabási technikával készült könnyed, elegáns, praktikus kollekciója az egyik legnépszerűbb shownak számított a ghánai divathéten. Nézze meg a galériában vagy a divathét Facebookján, hogy hol tart az izgalmas mintákban és anyagokban gazdag ghánai divatszakma.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek