Régi idők divatja: ilyen sarkakon tipegtek nagyanyáink

Egy hónappal ezelőtt összegyűjtöttük, hogyan is hordták a most megint olyan divatosnak számító rózsaszínt vagy hogy mennyiben volt más egy régi divatbemutató, mint egy XXI. századi. Most annak járunk utána egy galériányi képpel, miként alakult a magas sarkú cipők divatja az elmúlt közel 100 évben. Képek a hajtás után!

A magas -, illetve tűsarkú cipők nem számítanak éppen kényelmes vagy egészséges viseletnek, mégis nők milliói hordják, és nem volt ez másként a múlt században sem, sőt, voltak idők, amikor még férfiak is viseltek ilyen lábbeliket. De nézzük, milyen nőies cipőket is hordtak nagyanyáink és anyáink, akik ugye sokkal jobban öltöztek, mint mi. Sok fazon egyébként azóta sem kopott ki a divatból, és bizony, már a XIX. század elején is akadtak, akik ijesztően magas sarkakon tipegtek, nézzék csak meg mellékelt galériánkat!

És következzen pár tipp nekünk, mai nőknek ahhoz, hogyan kell megfelelően magassarkút választani. Egy viszonylag friss felmérés szerint a megkérdezettek 20 százalékának már az első 10 percben fájni kezd a lába, harmaduk pedig idővel inkább mezítláb táncolt és gyalogolt haza egy átmulatott éjszaka után. Persze végtagjainkat már előre felkészíthetjük a tortúrára, sőt, azzal is enyhíthetünk a szenvedéseinken, ha megfelelően választunk lábbelit.

Ne rendeljen online!

Fontos, hogy a cipő elég kényelmes legyen, ezt pedig csak akkor tudjuk kideríteni, ha fel is próbáljuk. A megfelelő lábbeliben az ujjainknak van helye mozogni, ha viszont túl kicsit választunk, az feltöri a lábunkat, ha túl nagy, akkor pedig a kapaszkodástól könnyen begörcsölhet a talpunk. Az a legjobb egyébként, ha kerekített orrú cipőt választunk.

Ne vásároljon olcsó cipőt!

Bár rengeteg helyen vásárolhatunk olcsó cipőket, de a jutányos árú lábbelik általában műbőrből készülnek, amibe rendesen bele tudunk izzadni, és nem biztos, hogy annyira könnyű betörni. Érdemes egyébként olyan márkáktól vásárolni, amelyek különösen ügyelnek a kivitelezésre, és olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek jót tesznek a lábnak, például a Geoxnak is vannak már szép, nőies darabjai.

Nem mindegy hol van a sarok!

A Daily Mail szakértője szerint nem a sarok formája vagy vastagsága a fontos, hanem az, hogy  hogyan helyezkedik el. Pontosan a sarokcsont alatt kell lennie ahhoz, hogy kényelmes legyen, ha kicsit hátrébb van, akkor nehezebb lesz tartani az egyensúlyunkat, és a végén mindenünk fájni fog.

Vegyen kiegészítőket fillérekért!

Ha túl nagy a cipő vagy túl merev, és dörzsöli a sarkunkat, akkor egy velúr sarokfogóval tudunk segíteni a problémán. Ilyet a legtöbb cipőboltban lehet kapni, és az interneten is érdemes körülnézni, hogy hol olcsóbb. Van, ahol már 220 forintért lehet venni egy párt. Szintén nagy segítség lehet a zselés talppárna, amit direkt magassarkút viselő nőknek fejlesztettek ki. A Deichmannál egy darab 1190 forint, a Scholl Party Feet pedig ennél is drágább, de megéri, mert nemcsak egyszer használatos.

Kerülje a meleg lábfürdőt!

Emma Supple azt tanácsolja, hogy fáradt, elnyűtt lábainkat még véletlenül se áztassuk meleg vízbe, próbáljuk ki inkább a jeges fürdőt, állítólag ettől könnyebben elmúlik a fájdalom. Egy 15 perces áztatás csodákra képes, persze csak akkor, ha lefekvés előtt még be is kenjük a lábunkat ápolókrémmel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek