Tengerparti divatpiac bajszos Monroe-val

575215 4834734627730 1709796860 n

40 divattervező, egy tucat DJ, három napos örömünnep, sok-sok sör, és végtelen móka. Nagyjából így tudnám leírni, miről szól a T:Market, Tel Aviv évente megrendezésre kerülő divatfesztiválja.

A hétvégén beköszöntött a Szukkót ünnepe – ilyenkor Izrael-szerte mindenütt sártakat állítanak, és vidám imádságal köszönik meg Istennek mindazt a szépet és jót, amink van. Persze Tel Avivban a Szukkót sem zajlik épp tradícionális keretek között: az ünnepi sátrak a kávézók, bárok, sőt, szórakozóhelyek teraszaira is kikerülnek, a klubok különleges szabadtéri partikkal készülnek, az üzletekben pedig különleges akciókat hirdetnek.

 

Ezek közül is kiemelkedik egy, amely már évek óta minden ünnepkor lázban tartja a tel aviviakat: az eredetileg pólóvásárnak indult, majd hatalmas divatpiaccá növekedett T:Market.

Alíz a szentföldön

A partin – mert bármennyire is piacról van szó, igazából az ember leginkább egy egésznapos bulin érzi magát – nem csak tervezők, de vállalkozó szellemű fashionisták is állíthattak standot: ha valaki úgy érzi, van elég stílusérzéke ahhoz, hogy az innen-onnan összehalászott cuccokat tárja a vendégek elé, akár fashion buyer karrierbe is kezdhet a T:Marketen. Az I <3 M Fashion tervez>Lilla My bizsukkal is – a tervezővel osztozunk az Óz a nagy varázsló és Alíz csodaországban mánián. Legfrissebb innovációja a fából készült jelvény, totálrealisztikus állatmotívumokkal – egy vombatot a gallérjára, valaki?

Bajszos Monroe, strasszos Madonna

Az igazi „hűha élményt” viszont a D.Panda brand okozta, amelynek tervezője, Danel Greenblo majdnem annyira odavan Madonnáért, mint én magam: a díva portréja rengeteg munkáján visszaköszön, a klasszikus fotókat pedig Andy Warhol módra színezi, ki. A vásárra egy magyar barátnőmmel látogattam el, akit történetesen Normának hívnak, így nem volt kérdés, hogy ő is beújít egy Norma Jean (azaz Marilyn Monroe) pólót, amelyen a díva kackiás hipszerbajuszt visel.

További kedvenc a Bumpers flip-flop, ami szintén izraeli találmány: a szokatlan színekben érkező papucsok nem csak baromi menők, de séta közben masszírozzák is a talpat, ezzel fokozva a vérkeringést.

Camden town Tel Avivban

A T:Market a nemzetközi brandeknek is platformot szolgáltat a terjeszkedésre. A The Mountain például Amerika legzöldebb pólóiként hírdeti termékeit. A kutyákat, macskákat, jegesmedvéket, sőt, kardfogú tigriseket pólóra álmodó srácok 2014-ben indítják be az egyedi, saját háziállat portréjával ékesített felsők gyártását. Szintén kozmopolita cég a Psylo – az eredetileg trance partik és zenei fesztiválokon árult pseudo-punk-military holmikat mára halatmas üzlet kínálja London bohém multikulti negyedében. Amelyik márka pedig túl kicsi ahhoz, hogy nemzetközi piacon fizikailag képviseltesse magát, online shoppal igyekszik betörtni a piacra – Tomer Glerenter például vintage farmershortokat ráz gatyába, és szimpla pólókat batikol egyedivé, majd Deadenim néven kínálja őket a weben.

Jótékony boltkórosok

makeawish

Azt mondják, a Szukkót idején tulajdonképpen „spirituális magvakat” ültetünk a következő évünkre – ilyenkor sokan jótékonykodnak, vagy kezdenek projektekbe, amelyekkel az arra rászorulókon segíthetnek. A T:Market szervezői ennek fényében egy olyan szervezettel kollaboráltak, akik gyógyíthatatlan betegségektől szenvedő gyermekek különleges, gyakran utolsó kívánságait válták valóra.

A Make-A-Wish Israel szervezet önkéntesei a világ minden tájárólérkező adományokkal segítik, hogy a gyerekek egy napra tűzoltók, vagy épp szupermodellek lehessenek, találkozhassanak Miki egérrel, vagy delfinekkel úszhassanak. A divatpiac és az alapítvány együttműködéseként kizárólag a vásáron lehetett hozzájutni a „kívánj valamit egy csillagtól” feliratú iPhone és Galaxy borítokhoz – és persze minden bevétel az alapítványt támogatta. A kezdeményezést népserűsítendő izraeli celebek és bloggerek tucatjai töltötték fel a telefontokkal készült fotóikat a közösségi portálokra #makeawishisrael hashtaggel.

Ön melyik tervező kollekcióját hozatná Magyarországra?

Nézze meg a galériában képeinket a T:Marketről és szavazzon: önnek melyik tervező munkái tetszettek meg?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek