Kabáttrend 2013: hódít a szőrme, a paplan és a pelerin

Egyre többet tudunk meg az őszi-téli trendekről. A fő irányvonalat még kora tavasszal mutatták be a nagy nemzetközi divatházak, akkor már megtudtuk, hogy a barokkos giccsek mellett divat lesz fehérben, színes szőrmékben és bőrben járni a hűvös szezonban. Összegyűjtöttük 2013/14 három meghatározó kabát-trendjét, amit idén a hazai designerek is beépítettek kollekciójukba.

A klasszikus bunda újraértelmezése

A szőrme használata már az elmúlt néhány szezonban jelen volt a divatheteken, bundát adott modelljeire februárban többek között Marc Jacobs a Louis Vouitton bemutatóján, Milánóban pedig a Fendi küldött kifutóra szőrrel díszített cipőt és narancs, illetve lila árnyalatú műszőr kabátokat. De a Marni gyűjteményében is szép számmal akadtak műszőr stólák és kabátok.

Hazánkban Abodi Dóra 2012-es őszi/téli „Secret Layers” (Titkos rétegek) névre keresztelt kollekciójában jelent meg az art deco geometrikus ornamentikái által ihletett, hangulatos őszi színekben játszó szőrmekabát, ami azonnal belopta magát a szívünkbe.

Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett márkája, a Nubu a Gombold újra! keretében zajló Central European Fashion Days-en nyert díjat Oldhans öltözékkészítő kategóriában. A borús színárnyalatú kollekcióban megtalálható az év favoritja is, a többféle szőrméből, több árnyalatból összeállított bunda. A Nubu ráadásul nem műszőrrel dolgozott, mint a külföldi divatházak, hanem magyar haszonállatok, például kecske, juh vagy bárány bőrét és szőrét használták fel a busójárás inspirálta kollekció készítéskor.

A kényelmes, de nem praktikus fehér paplankabát

A H&M tavaly ősszel örvendeztette meg a divatrajongókat, amikor bejelentette, hogy egy közös kollekciót dob piacra Maison Martin Margielával. Az inkognitóba vonult tervező mindenki nagy megdöbbenésére saját gyűjteményeinek ikonikus darabjait vitte be a svéd márka üzleteibe.

Bár a szokatlan szabású designerruhákért nem volt nagy tolongás a pénztárnál, a 70.000 forintra beárazott paplankabát mégis átvándorolt az idei szezon slágerdarabjai közé is, ami talán betudható annak is, hogy a fehér a tél egyik fő színe lesz a következő szezonban.

Hazai tervezők közül a MOME ruhatervező szakán 2010-ben végzett Csík Orsolya az idei Gombold újra! kifutóján mutatta be őszi-téli, fehér és ekrü színárnyalatot kapott kollekcióját, melyet az ágy témája és a dunyhák ihlettek. A legjobb öltözékeknek járó díjjal jutalmazott designer egyik legötletesebb darabja minden bizonnyal az ágynemű anyagból készített kimono volt.

Kedvencünk, a pelerin zakó

Phoebe Philo idei őszi kollekciójának egyik legtöbbet emlegetett és egyben legerősebb darabja is minden bizonnyal az az egérszürke, csomózott ujjú gyapjúkabát volt, mellyel a 2004-ben elhunyt Geoffrey Beene tervezőre és utolsó kollekciójára kívánt megemlékezni a Céline designere.

Melyik kabátfazon a menőbb?

A kabátforma várhatóan a következő szezonban már kapható lesz az Inditex üzletekben is, hazai tervezőknél pedig Konsánszky Dóra legújabb kollekciójában találtunk hasonló formákat, melyeket igazi minőségi anyagokból, olasz gyapjúból készített el a magyar tervezőnő.

Mi már alig várjuk, hogy kipróbáljuk a kényelmesnek tűnő, blézerszerű pelerint a téli szezonban! Ön melyik kabátban vészelné át legszívesebben a telet? Műszőrben, latyakos időben nem túl praktikus fehér paplankabátban vagy különleges formájú rés zakóban? Szavazzon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra