A ragasztó- és varrásmentes cipő lenne a jövő?

Anna Korshun, egy holland dizájner idén indította el saját márkáját, és olyan cipőket kezdett el árulni, amelyek nem tartalmaznak káros ragasztóanyagokat, nincs rajtuk varrás sem, és a darabokat szinte gyerekjáték összeilleszteni. Persze a környezetbarát innovációnak ára van, a különleges lábbeli 125-129 euróba, azaz 37500-38500 forintba kerül.

Az ötletet állítólag egy izraeli bútortervező, Gil Sheffi egyik ragasztás nélküli széke adta. „Ez egy forradalmi ötlet. Ekkor már egy ideje cipőkkel foglalkoztam, és tudtam, hogy milyen mérgező anyagokat, többek között ragasztószereket tartalmaznak a lábbelik. Másrészt az sem tetszett, hogy mennyire idő- és munkaigényes elkészíteni egy cipőt, úgy gondoltam, kell, hogy legyen erre egy egyszerűbb megoldás” – nyilatkozta a Cool Huntingnak a tervező, aki egy évvel ezelőtt kapott némi támogatást, így ki tudta fejleszteni saját módszerét. „Nemrég küldtem egy levelet Gil Sheffinek, hogy megköszönjem neki azt, hogy megihletett” – tette hozzá Korshun.

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a darabokból bárki összeállíthatja saját cipőjét, ez nem teljesen így van. „Nem, ez nem olyan, mint az IKEA bútorok. Mindazonáltal a cipőket nem cipészek rakják össze, hanem egy helyi kis munkacsoport, és ez is növeli a hozzáadott érteket számomra” – mondta Korshun, aki kiemelte, mivel ő terméktervezést tanult, ezért nem kell tartania magát a legújabb, szezononként változó trendekhez, számára a fenntarthatóság a fontos: „A divat túl gyorsan változik számomra. Rövid élettartamú dolgokat állítanak elő nagy mennyiségben, hogy az üzletek mindig tele legyenek. Újra kellene gondolunk ezt az elképzelést, és sokkal jobban oda kellene figyelni arra, hogy hol és hogyan készülnek, illetve meddig használhatóak azok a termékek, amelyeket megvásárolunk”.

A holland tervezőnő jelenleg egyébként a 3D nyomtatással kísérletezik, és szeretne olyan cipőket gyártani, amelyek bioműanyagból vannak, így nem terhelik a környezetet, ha tulajdonosuk megszabadul tőlük. Emellett szeretne előrukkolni egy csizmakollekcióval, következő tavasszal pedig Dél-Koreában és Abu-Dzabiban is meg lehet majd venni a kreációit. „Július elején én is részt vettem a Who's Next Paris nevű rendezvényen, ami a világ egyik legnagyobb divatvására, és több buyer is érdeklődött a munkám iránt” – büszkélkedett Korshun.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek