no

Ezt viselje a kánikulában

A pár enyhébb hét után ismét itt van a forróság, és ugyan az időjárást nem tudjuk befolyásolni, azért vannak olyan módszerek, amivel elviselhetőbbé tehetjük a harminc fok feletti hőmérsékletet. Például nem mindegy, hogyan is öltözködünk. A hajtás után kiderül, mit érdemes felvenni, ha már olvad az aszfalt.

A felsőruházat

Szinte minden jöhet, ami pamutból, lenből, selyemből vagy könnyű gyapjúból készült. Emellett fontos, az adott ruhadarab kellően bő legyen, minél kisebb felületen érintkezzen a testünkkel és a felsőrész lehetőleg ujjatlan legyen, bár ezzel a bőrgyógyászok nem feltétlenül értenek egyet. A Guardian szakértője szerint a hőségben maradjunk az egyszerűségnél, a fodros, túldíszített dolgokat hagyjuk meg a hűvösebb napokra, a kiegészítőket se vigyük túlzásba, a spagettipántot pedig örökre felejtsük el. És persze kerüljük a sötét színeket, különösen a feketét. Ez azért nem lesz annyira nehéz, hiszen idén amúgy is divat fehéret fehérrel hordani.

A stílustanácsadók szerint ilyen időben a nadrágmániásoknak is le kell mondaniuk kedvenc ruhadarabjukról a szellős nyári ruhák és a szoknyák javára. A rövidnadrág persze jöhet, de vásárlás vagy indulás előtt azért nézzük meg, hogy nem lóg-e ki belőle mindenünk. A legtöbben egyébként a maxiruhát ajánlják, mert ez szinte minden feltételnek megfelel, kellően takar, elég lenge, de ha megy a légkondícionáló berendezés, akkor azért megvéd.

Ezeknek a tanácsoknak megfelelően böngésztük végig az itthon kapható márkák kínálatát. Ugyan számunkra értelmezhetetlen módon továbbra is a műszál az úr, még a nyári ruhadaraboknál is, azért van miből szemezgetni, hiszen szinte mindenhol kapható pamutból készült maxiruha, ing vagy rövidnadrág, csak egy kicsit keresgélni kell. A mellékelt galériában össze is gyűjtöttünk párat ezek közül, tessék csak végigkattintani!

A kiegészítők

Bár mi magyarok nem szívesen hordunk kalapot, ilyenkor azért érdemes erőt venni magunkon, és nyugodtan nyomjunk a fejünkbe egy szalmakalapot. A széles karimájú természetesen jobban véd a káros sugarak ellen, de megértjük, ha valakinek nem jön be ez a nagyasszonyos vonal. Szerencsére nem kell túl mélyen a pénztárcába nyúlnia annak, aki esetleg nem rendelkezik ilyen kiegészítővel, a F&F-nél például 1790 forint egy fonott napellenző és 2490 forint egy széles karimás darab.

A napsugarak elleni védelemben jól jön egy bőrbarát anyagból készült sál is, amit akár be is vizezhetünk, ha már nagyon szenvedünk a hőségtől és a hátunkra teríthetjük, ha a légkondi közelében ülünk. Persze ebből sem annyira könnyű pamut vagy lenből készült darabot találni, de a helyzet nem reménytelen, a Zarában például már kétezer forintért lehet kapni színes és mintás sálakat. Ha ez nem elég, akkor hasonló árban rendelhetünk az internetről hűsítő kendőt is, ami nem túl divatos, de biztosan nagyon hasznos.

Fontos kiegészítő a napszemüveg is, persze csak akkor, ha tényleg jó minőségű és megvédi a szemet a káros sugárzások ellen. Az UV-védelem mellett sokan fontosnak tartják, hogy napszemüvegük polarizált legyen, ilyet viszont főként a szakboltokban találunk, a fast fashion boltokban nem futottunk bele ilyenekbe sajnos. Alexandra Suzanne Greenawalt, egy New York-i stylist szerint ha nagyon irtózunk a napsütésről, akkor nyugodtan vegyünk magunkhoz egy szép esernyőt is. Erre már itthon is láttunk példát!

A lábbelik

A legtöbb nyári lábbeli sajnos nem tesz jót a deréknak, de ilyenkor akkor is sokkal kényelmesebb lapos talpú cipőkben, szandálokban közlekedni, egyrészt azért, mert a tűsarok és a meleg aszfalt túl jó kapcsolatot ápol egymással.

Ami az anyagokat illeti, a műbőr egyébként is kerülendő, de kánikulában mindenképpen mellőzzük, mert nem szellőzik benne rendesen a láb. Így marad a bőr és a vászon. Jó, a legtöbb vászoncipő nem túl elegáns, de tartsunk a munkahelyünkön váltócipőt, amire át tudjuk cserélni a kényelmes, jól lélegző és nem is annyira drága nyári lábbelinket. Vászoncipők már 3000 forint környékén is kaphatóak a fast fashion üzletekben, a kellemes anyagból készült szandálokra pedig 4000-5000 forintért bukkantunk.

Mit vegyen fel az irodába, ha itt a kánikula?

Tavaly már utánajártunk, hogy mit is érdemes felvenni az irodistáknak, akik nem olyan szerencsések, hogy pont a legnagyobb hőségre időzítették szabadságukat. Most a Northfoto ajánlása alapján szedtük össze, hogy mik a nyárbarát irodai viseletek egy celebekben gazdag galériával megspékelve:

- egy elegánsabb maxiruha

- egy elegáns, visszafogott rövidnadrág

- egy csinos fehér nadrág szép blúzzal és cipővel

- egy virágos szoknya ujjatlan blúzzal

- egy nyárias nadrágkosztüm

- bármi, ami lazán sikkes


Oszd meg másokkal is!
no
Mustra