Így legyen sikkes bicajos!

Budapest is kezdi biciklis fővárossá kinőni magát, ami nem meglepő, mivel a kerékpározás nem csak jó hobbi, hanem gyors, alacsony költségvetésű közlekedés és hasznos testmozgás is. Azt viszont sosem értettük, hol és kik azok a magazinokba illő, szoknyában és magassarkúban bicikliző nők, akiket a leghíresebb streetstyle blogok kapnak lencsevégre. Emilia Crotty, New York-i bringaszakértő tippjeivel közelebb kerülhet a megoldáshoz és végre megtudhatja, hogyan krúzolhat úgy a városban, akár a sikkes Audrey Hepburn.

1. A kerékpár

Az első és legfontosabb kiindulópont maga a bicikli. Nem javasolt kizárólag esztétikai szempontok alapján dönteni, ám hál' istennek épp elég nagy ma már a kínálat ahhoz, hogy jó minőségű, egyben szép darabot találjunk. 40-50 ezer forinttól már egy időtálló komfort-városi kerékpár is a miénk lehet, ám a legszebb kétkerekűért akár kétszer annyit is elkérhetnek. A városi bicikil vázának alacsony szerkezete miatt állítólag bármit viselhetünk kerékpározás közben, ezen a Csepel biciklin ezt ki is próbálhatja. Ha pedig nem akar saját járművet, éppen bérelhet is egyet.

2. A sisak

Nem feltétlenül a trendek csúcsa, és a hajunkat is tönkreteszi, de fő a biztonság. Meglepő módon tényleg találtunk néhány elég jópofa darabot, amiktől akár még a kedve is megjöhet. A városi biciklizésnek hála ma már könnyedén hozzá lehet jutni olyan fejfedőkhöz is, amikben nem úgy fog kinézni az ember lánya, mint aki most szabadult az olimpiáról. Itt van például bőrhatású sisak, amit a VeloVixen oldalán találtunk és bármilyen hétköznapi szetthez illik. Ha viszont szereti a feltűnést, lecsaphat egy leopárdmintás darabra is.

3. A biciklis szerkó

Szóval mi is számít igazán divatos biciklis szerelésnek? A kétkerekű miatt valóban búcsút inthetünk a szoknyának és a magassarkúnak? Nem! Bár a kényelem itt tényleg kulcsfontosságú, mackónadrágban és pólóban aligha jelenhetünk meg a munkahelyünkön hétfő reggel, kivéve, ha autószerelőként dolgozunk. Crotty szerint az ideális biciklis szett egy hosszított pólóból és cicanadrágból áll: kényelmes és még a nyári időjárásban sem kapunk hőgutát benne. Arról nem is beszélve, hogy a leggings hosszúsága miatt még attól sem kell félnünk, hogy lábunk esetleg beakad a küllőbe. Ha a macskanadrágos alternatíva nincs ínyére, kipróbálhat kifejezetten a biciklizéshez tervezett nadrágokat is. Ezek általában sztreccses anyagúak, így hamar az ember alakjára simul, ami tekerés közben nem hátrány. A cipők közül pedig minden játszik, igen, még a magassarkú is, viszont ezt az opciót csak a kifejezetten profiknak ajánljuk - lapossarkúban is ciki zakózni egyet, hát még 10 centis sarkakkal. Külön kedvencünk a lapos, fényes fekete bakancs, ezzel nem igazán lehet mellélőni.

4. A kiegészítők

Crotty szerint biciklin kifejezetten nem ajánlott hátizsákot és oldaltáskát viselni, mivel könnyen farnehéz lehet a járgány, így pedig kormányozni is sokkal nehezebb. Mi hasonlót még nem tapasztaltunk, de a biztonságos vezetés érdekében tényleg ajánlatos beszerezni egy kosarat, ahová kényelmesen bedobálhatjuk a felesleges kiegészítőket. És még jól is néznek ki, ez a fehér fonott kosár az Amazonról például kifejezetten jól mutatna élénk színű biciklin.

5. Ésatöbbi

A biciklit, akár az autókat vagy egy egyszerű ruhát, rengeteg kiegészítővel fel lehet dobni, ebből persze a legtöbb szinte kötelező, mint például az első-hátsó lámpák, a csengő, de nem szabad megfeledkezni a biztonsági zárról sem. Ezeken kívül cserélhetünk például üléshuzatot is, amit ha online rendelünk, viszonylag olcsón megúszhatunk, illetve fényvisszaverő matricákat is beszerezhetünk, ha netán extra óvatosak akarunk lenni és nem sajnáljuk a járgányt. Persze nemcsak a netet böngészve találhat jó dolgokat, itthon is érdemes körülnézni néha.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek