Szegedi Katát megihlették az absztrakt formák és a téli táj

Szegedi Kata nevét 2009-ben ismerhették meg a divatrajongók, akit akkor egyéni, kísérletező stílusának köszönhetően a Fashion Awards Hungary-n az év fiatal divattervezőjének választott a szakma. Bár legújabb őszi-téli kollekcióját idén nem mutatta be a kibővült Gombold újra! által szervezett Central European Fashion Days-en, most megnézheti a tervezőnő legújabb darabjait, a vele készített interjúban pedig megtudhatja, hogy mik Szegedi Kata tervei, és milyen témák inspirálták a ruhák tervezésénél.

Tavaszi-nyári kollekciódon érezni a kilencvenes évek hatását, melyet stílusosan kevertél a víz alatti világ hangulatával. Következő kollekciódtól mit várhatunk majd, milyen szavakkal jellemeznéd a gyűjteményt?

A következő őszi-téli kollekcióm nemrég látott napvilágot, Current Waves néven. Fő inspiráció Jackson Pollock absztrakt expresszionista művei voltak. A téli táj, a jég, a vihar, a szikla és a felhők lenyomatai köszönnek ránk vissza a kollekció darabjairól. A digitális printeket ismét Udvardi Saroltával közösen készítettem el. Klein-kék, acélszürke, jégszürke, fekete és optikai fehér árnyalatok jelennek meg a neoprén, gyapjú, selyem-muszlin és pliszírozott selyem anyagokon. A kollekcióban a KataSzegedi márkára jellemzően oversize és bodycon sziluettek váltakoznak, a szoborszerű, merev és sportos felsőkhöz szűk, derékhangsúlyos nadrágok párosulnak.

A Strongbow hostess formaruhák után te készíted e Vodafone hostesseinek ruháit is. Van valami fő irányvonal, amit várnak tőled, vagy teljesen szabad kezet kaptál a tervezésnél?

A Vodafone formaruháinál annyi megkötésem volt, hogy mindenképpen a Vodafone-ra jellemző, élénk piros színt használjam, illetve nagyon szűk, alakkövető, szexis ruhák készüljenek. A tavasz-nyári kollekcióm egyik szoknyáját – kétrétegű, áttetsző muszlinnal – használtam fel a tervezésnél. Abszolút nyitottak voltak az ötleteimre, nagyon egyszerű volt így a munka.

Melyek a kedvenc darabjaid, kiegészítőid az idei trendekből?

Ebben a szezonban főleg a fekete-fehér, kontrasztos, egyszerű szabású, kicsit maszkulin dolgok tetszenek.

Külföldi tervezők közül kiknek a pályafutását kíséred figyelemmel?

Riccardo Tisci, a Givenchy tervezője nagy kedvencem, az ő munkáit mindig figyelemmel kísérem.

Mit csinálsz legszívesebben a szabadidődben?

Legfőképpen utazni szeretek, vagy egyszerűen egy pohár bor mellett beszélgetni a barátaimmal.

Mik a legfőbb terveid, célkitűzéseid a közeljövőben?

Nemzetközi piacon és szeretnék még aktívabban szerepelni, több boltban és magazinban megjelenni, most éppen ezen dolgozunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra