Így ünnepli a főszerkesztőjét az olasz Vogue

Hat különböző kihajtható címlappal jelent meg júliusban az olasz Vogue magazin, amivel a főszerkesztő, Franca Sozzani huszonöt éves munkája előtt tiszteleg. A címlapon minden esetben a Revolution, azaz forradalom szó szerepel, a hajtás után pedig kiegészül azzal, hogy: in 25 Years of Fashion, azaz Forradalom a divat huszonöt évében. A fotókat Steven Meisel készítette, és olyan modellek szerepelnek rajta, mint Gisele Bündchen, Linda Evangelista, Natalia Vodianova vagy Stella Tennant. Természetesen nemcsak a modellekben különböznek a címlapok, az egyik például inkább portrészerű, a másikon viszont bőrszerkókban láthatóak a modellek.

Az olasz Vogue-t tartják az egyik legradikálisabbnak, Sozzaniról azt mondják, hogy senki más nem keresi úgy az ellentmondásos, botrányosnak is nevezhető helyzetek, mint ő. Sokat szokták tőle idézni, hogy a divat szerinte nevetséges. A Telegraph-nak adott interjújában, amit a huszonöt éves szerkesztői karrierje kapcsán készítettek, viszont mosolyogva tisztázza, hogy önmagában a divat nem az, hanem a benne lévő emberek teszik azzá. Többek között elmondta még, hogy ők nem hírességek, hanem emberek, akik hírnökökként dolgoznak a divat és az olvasó között. "Ha híres leszel, az se azért történik, mert így vagy úgy öltözöl, hanem azért, amit teszel."

Az interjúból a sok-sok méltatás mellett egy-két érdekesebb dolog is kiderül. Elég vicces, bár sok mindent megmagyaráz például, hogy Sozzani filozófia és irodalom szakon végezte az egyetemet. Emellett tökéletesen beszél angolul és franciául, de valamennyire tud németül és oroszul is. A 120 ezres kiadású olasz Vogue nehezen veheti fel a versenyt az 1.3 milliós amerikai testvérlappal, de Sozzani irányítása alatt egy konzervatív lapból egy vizuálisan megragadó, kockázatvállaló és befolyásos lappá érett. Sozzani több meghatározó divatfotóst is felfedezett, mint például Steven Meisel is vagy Tim Walker, amikor még az olasz Glamournál dolgozott.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek