Mit vegyen fel egy miniruha-fóbiás harmincas?

A Debenhams áruházlánc tavaly megállapította, hogy 34 és 40 év között hosszabb szoknyákat hordanak a nők, mint fiatalabb vagy kicsit idősebb korukban. A felmérések eredményeit persze mindig kétkedve fogadjuk, de miközben a nyári ruháimat selejteztem, sorra dobtam félre a ruhákat, amelyek csak combközépig értek. Öregszem, de nem is ez a legnagyobb baj. Az már persze korábban is feltűnt, hogy sem itthon, sem külföldön nincsenek könnyű helyzetben, akik egy kicsit - akárcsak pár centivel - hosszabb ruhák közül szeretnének válogatni, de eddig egy vállrándítással intéztem el ezt a problémát . Most azonban, hogy szinte egyetlen nyári ruha sem függ a szekrényemben, ideje volt alaposabban megvizsgálni az üzletek kínálatát, hátha csak én nem voltam elég figyelmes, és valójában roskadoznak a polcok a miniruha-fóbiás harmincasoknak való daraboktól. Részletek a hajtás után!

Stradivarius

Most nemcsak az időhiány miatt hagytunk ki bizonyos üzleteket (pl. Bershka, Pull&Bear), hanem azért, mert tudjuk, hogy náluk nincsenek köztes megoldások, egy ruha legyen vagy nagyon rövid, vagy nagyon hosszú. Nincs ezzel semmi gond, a célközönség ezt szereti. Azért az egyik testvérmárkának adtunk egy esélyt, hátha mégis találunk pár vagányabb darabot. Hiba volt, ugyan egyik tesztalany sem túl magas, így van egy-két miniruha, ami néha térdig is ér, nem találtunk egy olyan darabot sem, ami kellő hosszúságú lett volna, pedig fazonra volt olyan, ami tetszett.

Reserved

Itt már azért nagyobb volt a választék stílusban és anyagban is. Igaz, több ruha is volt, ami a vállfán elég hosszúnak tűnt, de felpróbáltuk, és túl rövid lett. Sebaj, ha nem akarunk kompromisszumokat kötni, akkor is találunk egy-egy darabot minden alkalomra az esküvőtől elkezdve a szombat esti bulin át egy Duna-parti randevúig. Ha szerencsénk van, akkor éppen egy leárazott ruhába szeretünk bele, és 4000 forintból megússzuk a vásárlást. A szűk szabású, illetve gumírozott derekú ruháknál azt azért vegyük számításba, hogy könnyen felcsúsznak, és ezzel jó pár centit veszíthetünk.

New Yorker

Ez a márka sem a visszafogott darabjairól híres, ezért is lepődtünk meg, hogy itt bukkantunk rá egy olyan szettre, amit szívesen vennénk fel egy nyári esküvőre. A csipkeruha- és kabátka is 7500 forint, de ennyiért máshol biztosan nem tudunk venni egy szettet. Ezután viszont elgurult a gyógyszer, és felpróbáltunk mindent, amit találtunk. A galaxisos ruha például jó hosszban, de ha nincs tökéletes alakja az ember lányának, akkor inkább meg se próbálkozzon fele, hiába lehet a miénk kevesebb mint 2000 forintért. A batikolt ruha ugyan ápol és eltakar, ha elég nagy méretet veszünk belőle, de a hossza így sem elég, főleg úgy, hogy az alja fel is pöndörödik.

H&M

Nem gondoltuk volna, de ahogy betértünk az üzletbe, 10 perc alatt tele lett a kezünk szebbnél szebb ruhákkal, amikért 13 ezer forint nem is olyan sok. Egy probléma van csak, nem biztos, hogy mindenki elég bátor ahhoz, hogy hétköznap is hordja ezeket - Mad Men mánia ide vagy oda. Pedig a hatvanas éveket idéző ruhák azoknak is jól állnak, akiknek valahol a homokóra és az alma között van az alakjuk. Ugyan mi is rajongunk a gyönyörűen díszített és szabott holmikért, de hétközben inkább lezserebb holmikban érezzük jól magunkat, és nem biztos, hogy egy Prada ihlette ruha BKV-kompatibilis. Persze vannak olyan darabok is, amik bírják a gyűrődést, de ezek 14990 forintba kerülnek. A csíkos és ujjatlan ruhának ugyan az ára is jó és nagyon divatos is, de a felsőrésze egyikünkön sem állt jól, pedig nem egyforma az alakunk. A 2990 forintos pólóruha már egy fokkal jobb volt, de félő, hogy ha nagyon meghúzzuk a derékrészt, akkor felcsúszik.

C&A

Reméltük, hogy a célközönség miatt itt is lesznek olyan ruhák, amik eleget takarnak a lábunkból. Ugyan első blikkre nagy a kínálat, próba közben kiderült, hogy a térdünknél egy kicsit jóval többet villantunk, pedig néha legszívesebben azt is elfednénk. Sajnos, ami elég hosszú volt, az eleve nem nézett ki annyira jól, ami pedig divatos volt és csinos, abból hiányzott pár centi. Jó, azért itt is volt olyan darab, amit így is szívesen látnánk a szekrényben, például az a csíkos ruha, amihez egy masnival díszített öv is jár. Hja, a 8590 forintba ennek bele kell férjen. Kivéve persze ha a kedves vásárlók valahova eltüntetik, a színes ruhának is volt öve ugyanis, de amikor mi levettük a vállfáról, ennek már nyoma sem volt.

És még sokan mások

Próba nélkül ugyan nehéz megmondani, hogy melyik ruha hogyan áll és meddig is ér, de azért megnéztük a körképből kimaradt márkák honlapjait is annak reményében, hogy itt majd megtaláljuk, amit hiába kerestünk. A Zara felhozatala például elég ígéretes, ugyan kicsit mélyebben kell belenyúlni a pénztárcába, de itt legalább vannak olyan lazább, hétköznapi rohangáláshoz alkalmas darabok, amelyekben biztos nem tör ránk a puccfóbia. Aki szereti követni a divatot, annak ajánljuk a csíkos ruhájukat 9595 forintért, akinek pedig a nagy márkák által inspirált kreációkra fáj a foga, akkor ott van a fehér alapon virágokkal díszített darab 17995 forintért. Az Inditex márkacsoport legdrágább tagjánál, a Massimmo Duttinál szintén vannak szemrevaló, pont kellően hosszú ruhák, de hiába számít örök darabnak egy gyönyörű fekete ruha, hirtelen nem biztos, hogy kiadnánk 30 ezer forintot érte. Reméljük, hogy a leárazásokon majd találkozunk vele és a bőrpántos társával is, aminek eredeti ára 20 ezer forint.

A Mango, amely éppen le szeretné körözni a Zarát, kínálatban még nem egészen érte utol az ellenfelet, legalábbis a honlap kínálata alapján. Az alacsonyabbak vagy átlagos magasságúak persze itt is bízhatnak abban, hogy ami a modelleknek csak a combjuk közepéig ér, az rajtuk egy kicsit hosszabb lesz. Egy valamivel olcsóbb és jobb lelőhely az F&F, a cukorkaszínű csíkokkal tarkított ruhával biztosan találkozott már mindenki. Persze aki nem szeretné követni az irodista dress code-ot, annak itt sem lesz könnyű dolga, hiányoznak ugyanis a picit vagányabb, városias darabok.

Szerencsére az Asos tele van midiruhákkal, csak győzzünk választani. Persze ez az igazi lutri. Ugyan a modelleken nagyon jól néz ki minden, és a szállítás is ingyenes, de a valóság néha csúnyán elbánik velünk. Azért érdemes próbát tenni, mert igazán különleges és fiatalos darabok is vannak, legfeljebb visszaküldjük, ha mégsem szerettünk bele. A jobb darabok persze itt is 10 ezer forint felett vannak, szóval csak óvatosan.

Összegzés

Beigazolódott a gyanúnk, hogy aki midire vágyik vagy csak térdet akar villantani, az nincs könnyű helyzetben, a nagyon rövid minruhákat szinte csak kevésbé rövid miniruhákra lehet lecserélni. Azért mindent érdemes felpróbálni, ugyanis az átlagos nőn máshogy néz ki minden, mint a lookbookokban szereplő modelleken, és a vállfán csüngő holmik hosszát is nehéz megsaccolni. Ha kész vagyunk egy kis kompromisszumra, akkor találhatunk gyönyörű darabokat, de számoljunk azzal, hogy 10 ezer forint alatt nem ússzuk meg.

Oszd meg másokkal is!
Mustra