Így öltözzön divatpunknak!

Mi sem bizonyítja jobban, hogy fénykorát éli a punkság, mint az, hogy a Metropolitan Múzeum éves, a divatvilág Oscarjának nevezett Met Gáláját a The Punk: Chaos to Couture című kiállítással nyitotta meg, mellyel a '70-es évek közepén alakult punk mozgalom előtt kíván tisztelegni.

A legnevesebb divatházak által méregdrágán piacra dobott divatpunk termékek, bár hasonlóak a valódi punkokon látott alapdarabokkal, viselőik általában mégsem tűnnek rendszerellenes lázadónak egy több ezer dolláros gyémántból kirakott biztosítótűs nyaklánccal vagy egy 700 dolláros szegecses övvel, de a milliós értékű, szakadt estélyik sem valami meggyőzőek.

A ruhákat és ékszereket viselők nagy része a szubkultúrával sincs tisztában, azt sem tudják, hol van az egykor a Sex Pistols menedzserével élő Vivienne Westwood londoni butikja, a SEX, vagy New York leghírhedtebb punk klubja, a CBGB.

„Amikor a punk divatba jött, megtörte az addigi szabályokat és a punk után minden lehetővé vált. Divatra gyakorolt hatása hatalmas, és ez idővel csak fokozódik. A punk legnagyobb öröksége a DIY (Do It Yourself) és a dekonstrukció. A punk volt az egyik legnagyobb hatással a divatra az elmúlt harminc évben. Néha az emberek úgy viselnek ilyen darabokat, hogy észre sem veszik azt” – mondta a Fashionistának Andrew Bolton, a Costume Institute kurátora.

Annak ellenére, hogy hatalmas különbség van aközött, hogy mi tekinthető punknak a divat világában és hogy mit jelent a punk valójában, találtunk olyan alapdarabokat, melyekért nem kötelező egy vagyont fizetni, hiszen pár ezer forintból akár tetőtől-talpig punknak öltözhetünk, ha akarunk.

Ilyen viselet például a szűk farmer is, ami a legtöbb fast-fashion üzletben megtalálható, vagy a 21 évesen tragikusan elhunyt Sid Vicious által divatba hozott pár száz forintos lakat, aminek 24 karátos változatát 1700 dolláros áron, 383600 forintért a Tiffany's is piacra dobta idén. Évek óta nagy slágernek számít a fekete körömlakk is, az átlagosan 500-1500 forint körül mozgó lakkot a Chanelnél 6000 forint körül szerezhetjük be.

Egy szakadtnak tűnő bőrnadrág a neves divatházaknál akár egy autó árába is fájhat, pedig a Levi's vagy a Mango is szezonról-szezonra beépíti kollekcióiba az örök darabot. Hasonlóan túlárazzák a direkt lyukasan piacra dobott pólókat is, pedig ezért igazán kár pénzt kiadni, sokkal egyedibbet készíthetünk magunknak otthon!

„Az első nagy divattervezők tudták, mit kell csinálni a punkkal. Gazdag embereket prolinak öltöztettek, ami beindította Anna Wintour és a Vogue fantáziáját is” – mondta anno az 1974-ben indult Punk Magazin alapítója, Legs McNeil. Ha már egyszer úgy döntött, hogy tarajtalan lázadó lesz, nézze meg a galériában, melyek azok a jelképek, melyekre nem kell hónapokig spórolnia, hogy beépíthesse ruhatárába, hiszen ha jól körülnéz otthon, vagy egy háztartási boltban, szinte mindent megtalál hozzá!

Oszd meg másokkal is!
Mustra