Kamu kalocsaival nyomul a Bershka

Miniszoknyás körképünk alatt arra lettünk figyelmesek, hogy a Bershkában minden tele van piros virágokkal, hímzett, magyarosnak tűnő motívumokkal. A népművész műkörmök és bikinik után már mondhatni cikibb a kalocsai és a matyó, mint a ribancrendszám, de most jött el az ideje annak, hogy a fast fashion boltok is felfedezzék maguknak a népművészetet, mivel idén az etnós és folkos minták nagyon mennek.

Bár nekünk magyarosnak tűnt első ránézésre a kínálat, az általunk megkérdezett néprajzkutató és textilekkel foglalkozó kollégája azonnal eloszlatták reményeinket: ez nem kalocsai, még csak nem is mexikói (ami külön kollekciót is kapott amúgy a márkánál), hanem össze-vissza kevert, semmihez nem köthető minta.

"Ezek össze-vissza kevert, nagyon átalakított, vagy tök általános minták, nem köthető semmiképpen egy konkrét táji stílushoz. A legjobb példa talán erre a pólón szív mintába rendezett virágok, madarak mintája" – mondta a szakember a Díványnak. A szívecskés virágokat és a többi terméket is megnézheti a galériában, aztán jól bevásárolhat a Bershkában kamu kalocsaiból, ha tetszik önnek ez a furcsa mintamix!

Amúgy annak fényében, hogy a minták nem köthetők semmiylen tájegységhez teljesen érthető, hogy a márka a Global Traveller kollekcióba pakolta a piros-rózsaszín, hímzett cuccokat és nem írta melléjük, milyen nemzet virágairól van szó. A spanyol céggel párhuzamosan az amerikai Abercrombie & Fitch fesztiválsortjai közt is kiszúrtunk egy pirosas virágokkal kihímzett darabot, melyet 68 euróért vihetünk haza, tehát a virágmotívum épp a tengerentúlon is menő.

A kalocsai hímzés, a kalocsai motívumok története egyébként hosszú évszázadok alatt alakult ki. Kalocsán, a Porcelán Manufaktúrában dolgozók ma is a hagyományos, tradicionális színeket, formákat használják, betartva azokat az íratlan szabályokat, amik a minta fejlődéstörténete során alakultak ki, például szigorúan azt a 15 színt használják, amit lehet, és a virágok formáján sem változtatnak. Tehát ha tudjuk, milyen az igazi kalocsai, biztos nem dőlünk be a fast fashion verziónak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek