no

A 40-es nőknek van a legtöbb önbizalma

Azt már tudjuk, hogy a nők esetében az élet harminc felett kezdődik, illetve, hogy a nők a 30-as éveik közepén érzik magukat a legjobban öltözöttnek. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy a negyvenes éveikben járó nőknek kifinomultabb a stílusa, mint az alattuk lévő generációnak. A 25 év alattiak majdnem felének például még fogalma sincs, hogy milyen stílus felel meg neki.

Az új felmérésből kiderült, hogy a 45 év feletti nők közel fele ránézésre meg tudja állapítani egy ruháról, hogy az passzol-e alakjához és stílusához vagy sem. Hasonló cipőben jár például a 40-45 év között lévő Julia Roberts, Nicole Kidman vagy Carla Bruni is, akik egyre inkább tudják, hogy mi áll jól nekik és ennek eredményeként sokkal elegánsabbak, mint valaha. Hozzájuk hasonlóan idősebb korára vált stílusikonná Helen Mirren és a 78 éves Judi Dench is – írja a dailymail.co.uk.

Ezzel szemben négyből egy 25 év alatti nőt a ruhavásárlás gondolatától is kiráz a hideg, míg ennek a korosztálynak a 40 százaléka bevallotta, hogy fogalma sincs, milyen ruha állna jól neki. A VoucherCodes.co.uk által megkérdezett 2000 brit nő közül ötből egy annyira bizonytalan, hogy anélkül nem vásárol semmit, hogy előtte ne kérné ki legalább egy barátja véleményét.

„Igazán nyugtalanító látni, hogy milyen sok nőt félemlít meg a divat és mennyien küzdenek azért, hogy megtalálják saját stílusukat. Úgy tűnik, hogy az a sztereotípia, miszerint a nők semmit nem szeretnek jobban a vásárlásnál, már nem igaz. Néhány nagy online divatcég már rájött, hogy a nők önbizalma a korral jár együtt, így oldalukon is korosztályok és testformák szerint csoportosították kínálatukat a vásárlóknak. Ennek köszönhetően nem kell órákat csatangolniuk az üzletekben, hanem felpróbálhatják a ruhákat kényelmesen, az otthoni tükör előtt állva is” – mondja a jelenségről Helen Evans a VoucherCodes.co.uk szerkesztője.

A 45 év alattiak negyede órákat lófrál a bevásárlóközpontokban ruhára vadászva és mégis üres kézzel tér haza. 76 százalékuk állítja, hogy elégedetlen aktuális külsejével, a rosszul kiválasztott outfit pedig még jobban csonkítja önbizalmukat. Négyből egy nő rendszeresen vásárol olyan ruhát, amit soha nem visel, mert utálja, ahogy kinéz benne.

„A nők nagy problémája, hogy sokat adnak a látszatra, holott a fizikai megjelenés sokkal fontosabb partnerünk számára. Ahogy öregszenek, annál rutinosabban állnak hozzá saját testükhöz és megtanulják azt is, hogy milyen darabok állnak jól nekik. Gyakran nagy segítség ebben a változó korban a partner és a család jelenléte. Míg a 20-as éveinkben hajlamosak vagyunk kísérletezni különböző stílusirányzatokkal, negyvenes éveinkben már tudatában vagyunk annak, hogy mit viselünk és mi áll jól nekünk" – magyarázza Gayle Brewer, a University of Central Lancashire pszichológia docense. Összegyűjtöttünk pár jól öltözött hírességet, akik túl vannak a negyvenen, és jobban öltöznek, mint valaha. Nézze meg őket a galériában!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek