Ezt kell tudni a vintage vásárlásról

A hazánkban is népszerű vintage boltok szerte a világon fénykorukat élik. New York egyik legmenőbb vintage butikjának tulajdonosa, Stacy Iannacone üzletében olyan elképesztő leletekre lehet bukkani, mint a Givenchy, vagy az Yves Saint Laurent negyvenes évekből származó couture ruhái.

A megszállott antik ruhagyűjtő-tulajdonos állítása szerint még szülőhazájában, Vermontban kapott rá a vintage ízére, mikor megvette élete első, negyvenes évekből származó gyöngyös ruháját. Iannacone a főiskola után Rihanna mostani stylistja, Mel Ottenberg mellett dolgozott, miközben komolyabban belefogott a vintage ruhák gyűjtésébe.

„A beszerzési munkák során én is mindig vásároltam magamnak dolgokat. Akkor jöttem rá, hogy szenvedélyemmé vált a munkám. Így béreltem egy standot, ahol eladtam a szüleim régi cuccait, amiből meglett a pénz egy saját üzlet nyitásához. Az ügyfelek szerint jó szemem van a dolgokhoz” – mesélte a butiktulajdonosnő a huffingtonpost.com riporterének, aki a vintage ruhák vásárlásáról és azok megőrzéséről kérdezte Iannaconét. Olvassa el ön is a szakértő tanácsait!

Hol vadásszuk le a legjobb darabokat?

Az emberek leggyakrabban azt kérdezik tőlem, hogy milyen kiárusításom találom ezeket a dolgokat. Azonban az, hogy egy Chanel kabátot 2 dollárért árulnak a piacon, csak városi legenda. A vintage ruhák korlátozott mennyiségben fordulnak meg a piacon, így folyamatos vadászaton vagyok. A mottóm: „Mindig legyen nálad az útleveled!”. Argentínában például csodálatos darabokra bukkantam, de az Üdvhadsereg helyi üzleteiben és a gazdag városok, városrészek jótékonysági vásárain is rengeteg érdekességet találni.

Mely korokra milyen alak jellemző?

A negyvenes években a nagy keblű, teltebb idomok voltak divatban, ez leginkább a ruhák derékrészén mutatkozik meg. A magas, karcsú nők az 1930-as években voltak trendik, ebből az időszakból sok a kis méretű ruha és a fűzővel ellátott viktoriánus kabát. Az ötvenes évek elsősorban  nagy mellű, homokóra alakú nőknek kedvezett, gondoljunk csak Marilyn Monroe-ra. A férfiak szerették a szemrevaló dolgokat az ötvenes években.

Honnan tudod, hogy az adott vintage darabnak jó ára van?

A legmenőbb darabok árának határa a csillagos ég. Nem értem a lányokat, akik 900 dollárt (196000 forint) költenek a legújabb designerpulóverre, de sajnálnak kiadni 150 dollárt (32700 forint) egy kabátért, csak azért mert nincs rajta a márka címkéje. Az egyik legjobb dolog a vintage-ben, hogy senki másnak nincs olyan ruhája és nagy valószínűséggel nem is lesz. Hogy lehet ezt pénzben mérni?

Hogyan tisztítsuk és tároljuk a vintage ruhákat?

Nem minden évjáratot lehet tisztítatni. Olyan valakit kell megbízni, aki valóban érti a dolgát, nem fogja tönkretenni vegyszerekkel a régi anyagot. Számos poliészterrel nem kevert pamut darab nagyon érzékeny lehet. A nagyobb méretű ruhákat párnázott akasztón tároljuk, az igazán veterán darabokat viszont fektetve kell tárolni. A selyemruhákkal például a gyöngyök súlya miatt kell óvatosan bánni. Tiszteljük a történelmet és tartsuk tiszteletben ezeket a darabokat. Nézzünk utána, mi kell ahhoz, hogy megfelelően gondoskodjunk róluk.

Mi a helyzet a vintage átszabásával?

Ne féljünk megváltoztatni a dolgokat. Ezek a darabok nem kaphatóak több méretben, ezért ne habozzunk, ha némi változtatásra szorulnak. De mielőtt nekiesnénk, mindig vegyük figyelembe, hogy stílusának megtartása érdekében, átalakítva is megőrizze vintage jellegét és a tervező eredeti elképzelését!

Hol érdemes vintage cuccokat vásárolni, az eBay-en vagy az Etsyn?

Az interneten való vásárlás előtt kétszer is ellenőrizzük a méreteket, mert a szabásvonalak és simán eltérhetnek. Egy mai 38-as méret már nem ugyanaz a 38-as, mint harminc-negyven évvel ezelőtt volt. Átvétel után áldozzunk 10 dollárt tisztítóra vagy szabóra, hogy jobban a sajátunknak érezzük az interneten szerzett régiséget.

Oszd meg másokkal is!
Mustra