Így blogolnak a divatmániások Afrikában

Virágzik az afrikai divat és annak internetes jelenléte. Lagostól Soweton át és azon is túl napról-napra bővül a száma azoknak a honlapoknak, blogoknak, online magazinoknak és Tumblr-eknek, melyek afrikai stílusban képviselik a divatot, ami a szociális és online médiának hála rekordgyorsasággal fejlődik – írja a guardian.co.uk. Az új generációs afrikai tervezők egyre nagyobb figyelmet kaptak az elmúlt években, nem véletlen az sem, hogy az afrikai stílusok trendinek számítanak a nemzetközi bemutatók kifutóin is. A guardian.co.uk összegyűjtötte a tíz legszellemesebb és leginformatívabb afrikai divatblogot, amibe a divatrajongóknak mindenképpen érdemes beleolvasni.

Heritage1960

A Heritage1960 egy, a globális afrikai divattal, életmóddal és designnal foglalkozó magazin, ami magas színvonalon mutatja be a kontinens kultúráját, filmművészetét, ikonjait, stylistjait és divattervezőit. A népszerű oldal online boltjában olyan helyi tervezők ruháját lehet megvásárolni, mint Anyinne Owunwanne, Jewel Lisa vagy Jamhuri Wear.

Bella Naija

A Bella Naija, más néven Uche Eze 2006 óta az egyik legnépszerűbb divattal, szórakozással, életmóddal és szépségápolással foglalkozó weboldallá nőtte ki magát Afrikában. Az inspiráló és informatív portálon a vörös szőnyeges események csillogásán túl a legjobb zenék, stílusok, filmek és minden olyan aktuális program is helyet kap, ami egy Lagosi lakost érdekelhet.

Africa Fashion Guide

Jacqueline Shaw honlapja, az Africa Fashion Guide egy információ alapú platform, ami az afrikai divatra és textiliparra fekteti a hangsúlyt, mellyel legfőbb célja, hogy kapcsolatba kerüljön más, nagyobb, globális textilipari cégekkel. Az oldal szerkesztője egy londoni székhelyű tanácsadó céggel közösen 2011 szeptemberében könyvet is adott ki Fashion Africa címmel, melyben elsősorban a divat és textilipar környezetbarát módszereire kívánja felhívni a figyelmet.

4 Aces Date

Az egyik legmenőbb oldalnak számító The 4 Aces Date-et négy különböző stílusú afrikai nő szerkeszti, aminek külön érdekessége, hogy három különböző városban– Lagosban, New Yorkban és Washington DC-ben élnek. Abby, Cookie, Kaven és Ozzie oldala a divat mellett társkereséssel, szórakozással, művészetekkel és zenével is foglalkozik. De készítenek népszerű 'Do it Yourself' anyagokat is, melyekből megtudhatjuk, hogyan kell bőr rövidnadrágra mintát készíteni vagy kőmosott farmerre szívecskéket festeni.

One Nigerian Boy

Terence Sambo még Lagosban, Nigéria legnagyobb városában kezdte el írni blogját designról, afrikai divatról, művészetről. A jelenleg Londonban tanuló Terence lelkes street-style fotós, aki fontosnak tartja az afrikai örökség, hagyomány és stílus bemutatását, de oldalán gyakran bukkanak fel fiatal, feltörekvő graffiti- és animációs utcai művészek is.

Marian Kihogo

Marian Kihogo stylist és kreatív konzultáns 2009 óta írja blogját, melynek fő témái a divat, a szépség és a bemutatókon felvonultatott legaktuálisabb trendek. A hírességek egyik kedvenc vörös szőnyeges tanácsadójának célja, hogy párbeszédet provokáljon és lelkesedésre ösztönözze az embereket az általa kialakított digitális térben. Marian a 2011-es őszi/téli New York-i Divathéten is részt vett, a New York Post beválasztotta a divathét 25 legjobban öltözött embere közé. A bloggerért odáig vannak a divatlapok, foglalkozott már vele többek között a Vogue, az Elle, a Harper's Bazaar és a Chicago Tribune is. Az utóbbi években pedig Bryan Boy és Face Hunter után Marian zsebelte be a legtöbb blogger díjat is.

I See A Different You

Az oldalt három jól öltözött, Sowetóban élő fiatal szerkeszti, Justice Mukheli, Innocent Mukheli és Vuyo Mpantsha, akik giccses képeket posztolnak magukról és Dél-Afrikáról a Tumblrerre. A sokat utazó trió általában csokornyakkendőben és nadrágtartóban szerepel a képeken, mellyel hamar nagy népszerűségre tett szert a blogon.

Fashion Notebook

Nanci Mwai Kenya fővárosában és egyben legnagyobb városában, Nairobi-ban írja Fashion Notebook nevű blogját, mely leginkább a Kenyában élő fiatal designerekre, globálisan felkapott szezonális trendekre és hírességek stílusára koncentrál, de frizurakészítési tanácsokat is találni oldalán. Nanciről cikkezett már a legtöbb kiemelt jelentőségű magazin, arca volt egy tehetséges kenyai tervező, Wambiu Mukenyi kampányának, illetve 2012-ben a legjobb divatblogger díját vitte haza a BAKE Awardsról.

Africa Style Daily

A Huffington Post rovatvezetője, Zandile Blay nevéhez fűződik ez az afrikai divatról szóló népszerű oldal, mely Afrika kortárs ikonjait előszeretettel szerepelteti oldalán. Zandile készített már blogjára interjút az ENSZ egykori főtitkárával, a ghánai diplomatával, Kofi Annannal, és Flaviana Matataval, tanzániai modellel és aktivistával is. Az oldalon érdekes cikkeket találtunk még gasztronómiáról, képzőművészetről, zenéről és kultúráról is.

Arise Live

A londoni székhelyű magazin Afrika első nemzetközi stílusmagazinja. A divattal, zenével és kultúrával foglalkozó lap nyomtatott formában is piacra kerül. Címlapján szerepelt már többek között Alicia Keys, az olcsó munkára is kapható Naomi Campbell, és Alek Wek, továbbá adott interjút a lapnak a melegházasságot támogató Jay-Z, illetve Denzel Washington is. A negyedévente húsz országban is megjelenő lap modern afrikai, afro-amerikai embereknek szóló magazinná nőtte ki magát, 2009-ben szponzora volt a Johannesburgban megrendezett Afrika Fashion Week-nek és azóta is lelkesen szerepelteti oldalain a feltörekvő, fiatal designereket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek