Londoni divathét: jövő nyáron már nem lesz divat a szegecs és a neon

Az avantgárd bemutatóiról ismert Londonban is bemutatásra kerültek a 2013-as tavaszi/nyári kollekcióik, melyek nem váltottak ki hatalmas tetszést a divatszakmában. A magyar modellek az angol kifutókról sem hiányoztak, Rajzák Kinga a Mulberry, az Osman és a Giles Shown is látható volt, de Gáll Franciska, Bajor Kinga, Axente Vanessa és Fórizs Adina is feltűnt a kifutókon. A New York-i divathéttel szemben nagyobb hangsúlyt kapott a környezetvédelem, többen kísérleteztek a mintákkal és azt is megtudtuk, hogy jövő nyáron már nem lesz trendi a neon, a virágminta és a szegecses darabokat is mellőzhetjük. A legnagyobb visszhangot Vivienne Westwood színes arcú modelljei és 'Climate Revolution' performansza váltotta ki, a 71 éves punk tervezőn kívül Louise Gray, Roksanda Ilincic, Philip Treacy, Meadham Kirchhoff és az Acne bemutatója keltette fel figyelmünket.

Vivienne Westwood

„Nem igazán érdekel a divat. A munkám most jó ürügy arra, hogy beszélhessek arról, ami igazán érdekel, és az a klíma-forradalom!” – mondta bemutatója előtt nem sokkal a "Climate Revolution" pólóban tüntető Vivienne Westwood a Vogue-nak. A Cool Earth jótékonysági szervezetet buzgón támogató tervezőnő a londoni divathét alatt többször is elmondta: „Vásárolj kevesebbet, válaszd ki jól és legyen az az utolsó” mottóját, mellyel sikeresen magára és Red Label elnevezésű kollekciójára vonta figyelmet. A fricskának is nevezhető Westwood shown, amit Charlotte Free nyitott meg, egy magabiztos tervező gyűjteménye volt látható, melyet a punkok, csavargók, kalózok és az alvilág figurái ihlettek.

Louise Gray

Louise Gray kollekcióira mindig is jellemző volt a lázadás, a hangsúlyos színek és nyomatok használata, ami alól ez a szezon sem kivétel. A Central Saint Martinsban végző, skót születésű designerre minden bizonnyal nagy hatást gyakorolt Keith Haring munkássága, mivel jövő nyárra tervezett ruháinak nagy részén Haring mintái köszönnek vissza. A Kate Middletont kioktató Nicholas Kirkwoodnál és a Smiley Companynál is tanult Gray 2013-as tavaszi darabjai viszonylag nőiesre, modernre és szórakoztatóra sikerültek: nekünk a kardigánok, a ceruzaszoknyák és chiffon ingek tetszettek a legjobban.

Roksanda Ilincic

A francia szobrász és festőnő, Niki de Saint Phalle szeszélyes világa inspirálta Roksanda Illincicet. A Savoy báltermében felvonultatott, hetvenes éveket idéző kollekció legtöbb darabján felismerni a művésznő és Josef Albers festményeinek hatását. Illincic tavaszi-nyári együttesei terrakotta, lila, málna, kobaltkék, pitypang és mustársárga színekben készültek, melyek remekül mutatnak a fekete-fehér alapokon. A tervező a ruhák készítésénél elmondása szerint ügyelt arra, hogy a könnyed, szellős darabok ne legyenek túl elegánsak, ne retro, hanem természetes hatást keltsenek, illetve ne a bossa nova disco zene jusson róla eszünkbe. A kollekció legérdekesebb részei idén a gallér- és mandzsetta-megoldások lettek.

Philip Treacy

Az idei divathét nagy visszatérője Philip Treacy, aki 13 év hallgatás után most a Royal Courts of Justice-ban mutatta be még mindig fantasztikus kalapkölteményeit. A showját Lady Gagával megnyitó, majd kizárólag fekete modelleket felvonultató őrült kalapos bemutatóján tapsolt vasárnap Kim Cattrall, Vivienne Westwood, Anna Dello Russo, Dita Von Teese és Gareth Pugh is. Treacy új kollekcióját Michael Jackson munkássága és legendája köré építette. Körhintás, Mickey egér füles, kagylós, hibrid hajóra emlékeztető kalapjai annak a vidámparknak az emlékére készültek, ami Jackson neverland-i birtokán található. Azt est fénypontja az ékszerekkel kirakott koponyás fejdíszben Jackson-táncot lejtő modell volt.

Meadham Kirchhoff

Az angol származású Edward Meadham és a francia Benjamin Kirchhoff legújabb kollekciója minden bizonnyal a Moulin Rouge, a Marie Poppins, a Minnie Mouse és az Angliában népszerű Little Bo Peep találkozásából született. A virágcsokrokkal kifutóra vonuló, göndör hajú modellek egyfajta szürreális, misztikus világot varázsoltak a közönség elé. Az igencsak koncentrált gyűjtemény játékosra, régivágásúra és túldíszítettre sikerült.

Acne

A jellegzetes világos-piros varrásáról és uniszex együtteseiről ismert tóAcnét 1996-ban alapították Stockholmban. A márka kreatív igazgatója, Jonny Johansson 2013-as tavaszi/nyári kollekcióját Emmylou Harris 1995-ös Wrecking Ball című albuma ihlette. A romantikus városiakat megcélzó gyűjtemény a tervező kísérletező fázisában foganhatott meg, de ettől még a márka jellemzően fekete, fehér, lila, mélyzöld és csíkos darabjai – a gladiátor cipőt kivéve – hordhatóak lettek. A bőrfoltos zakók és kabátok a 2013-as tavaszi-nyári divathét egyik legjobban sikerült kollekciói közé emelik a márkát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra