Schobert Norbert leszólta az ország tortáját

Idén először nem csak Magyarország Tortáját választották meg, hanem ennek cukormentes verzióját is. A győztest Zila László készítette el, és a Cukormentes almatorta egressel névre hallgat. Augusztin Dóra Sarolta, az Álomsüti Cukormentes Cukrászda cukrásza a "Leginnovatívabb recept"-nek járó különdíjat kapta a Kapros túrótorta szedervelővel süteményéért.

MCT01
Erdőháti Áron

Az egressel kombinált almatortába fehér cukor helyett nyírfacukrot és eritritolt tettek, valamint fügecukrot és teljes kiőrlésű lisztet.

Az almatorta 1 szelete 25,6 g szénhidrátot és 309kcal-t tartalmaz. A torta receptje itt található, a pektin helyett nyugodtan lehet más zselésítőt is használni, és a fügecukor is hanyagolható, bár ezért Zila úr biztos megkövezne.

Schobert Norbert véleménye egészen más mint a zsűrié, Facebook oldalán fakadt ki a torta ellen.

"Azt írja az Index, hogy elég pocsék lett hazánk cukormentes tortája. Számomra nem is ez érdekes, hanem az, hogy az egész ország át van verve egy durva, cukorbeteg kategóriában. Miért? Mert az EU szerint cukormentesnek egy élelmiszer akkor nevezhető, ha 100 grammban kevesebb, mint 0,5 gr cukor mérhető be. Na ez lehetetlen, kivétel ha az egész pl. folyékony édesítős tojásfehérjehab, de mint látjuk nem az. A helyes megnevezés: Egy szűk érdekzsűri hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortája. Csak ez már nem jól hangzik és nem lehet eladni évről évre minden cukrászdában, mint ahogy évről évre kizárólag a Zila cukrászat nyeri, mint aki a díjat alapította. Aki nem hiszi, mérje be! Miért írtam ezt le? Mert igaz és nyilvánvaló. Annyira utálom, hogy mutyi az ország. Norbi voltam, vállalom."

A Magyar élelmiszertörvény egészen pontosan így szól: Cukormentesnek akkor nevezhető egy élelmiszer, ha benne a cukrok, mono- és diszacharidok koncentrációja nem több mint 0,5 g/100 g. A "cukormentes" jelölést csak akkor lehet alkalmazni, ha az adott élelmiszerhez hasonló másik élelmiszer cukrot tartalmaz.

A biztonság kedvéért megkérdeztünk egy dietetikust is, hogy mit gondol ő a tortáról. Moharos Melinda nem gondolja olyan rossznak a tortát, mint Schobert Norbert.

"A receptúra alapján a torta hozzáadott cukrot nem tartalmaz, a cukor helyett alkalmazott nyírfacukor és eritritol úgynevezett cukoralkoholok, nem emelik meg a vércukorszintet. A fügecukor (a nyírfacukorhoz hasonlóan) egy fantázianév, ami a forgalmazó cég honlapján feltüntetett információk szerint L-fruktózt takar. Szakmailag hiteles információval erről a termékről egyelőre nem találkoztam.

A köznyelvben a cukormentes kifejezésen a finomított (kristály, por) cukor-mentességet értik, szakmai szempontból nem túl helyesen, de ez terjedt el, ennek ez a sütemény megfelel.

Azt mindenképpen pozitív dolognak tartom, hogy új alapanyagokkal kísérleteznek, valamint azt is, hogy teljes kiőrlésű lisztet és zabkorpát is tartalmaz a torta, ezek a magas rosttartalom miatt lassítják a vércukorszint emelkedését.

Diabetikus sütemények között található ennél jóval alacsonyabb szénhidráttartalmú is, de alkalomadtán ez is beilleszthető az étrendbe, (például kisétkezésre) természetesen a szénhidrát tartalom figyelembevételével. A bőséges tejszín, tojás, és vaj felhasználás alapján a zsírtartalom sem lehet elhanyagolható, (ez természetesen számos finom desszertnél így van). A receptúra alapján egy elég tömény, laktató süteménynek tartom, azonban a tápanyagtartalom figyelembevételével (!) nagy ritkán akár egy cukorbeteg is be tudja illeszteni az étrendjébe, főleg, ha egyébként egészségesen táplálkozik és rendszeresen sportol."

A hagyományos torták versenyén, a tavaly (többek szerint nem túl jól sikerült) köleses baracktorta után idén a Szabolcsi almás máktorta lett a nyertes, melyet Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester készített el.

A tortákat az index tudósítója már kóstolta, augusztus 19-20-án a Magyar Ízek Utcájában fognak hosszú sorok kígyózni, hogy kipróbálják az édességeket. Aki lemarad, itt megnézheti, kedvenc cukrásza készít-e ilyet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra