25 tervezőnő, aki megváltoztatta a divatot 3.0

Listánk a 25 tervezőnőről, aki örökre megváltoztatta a divatot, utolsó részéhez ért. Bemutatjuk azokat a női designereket, akik manapság a legjnagyobb hatással vannak a modern, városi nő világképére és öltözködési szokásaira.

Diane von Fürstenberg 1970-ben, egy 30000 dolláros befektetéssel kezdett el ruhákat tervezni, legismertebb ruhadarabja egy kötött pulóver, az úgynevezett „burokruha”, amit 1973-ban a Metropolitan Múzeum bevett a híres ruhákat tartalmazó gyűjteményébe. A tervezőnő jelenleg a CFDA elnöke.

Diane von Fürstenberg
Diane von Fürstenberg

Carolina Herrerát, akinek a mindig elegáns és sikkes fehér ing mai napig tartó népszerűségét köszönhetjük, a hetvenes és nyolcvanas években is a legjobban öltözött nőnek tartották. Olyan hírességek tartoztak ügyfélkörébe, mint Jacqueline Kennedy Onassis és Renée Zellweger. Carolina Herrerát 2008-ban a rangos CFDA Geoffrey Beene életműdíjjal tüntették ki.

Carolina Herrera
Carolina HerreraMike Coppola


A világ legismertebb menyasszonyi ruháit készítő Vera Wang jómódú kínai bevándorlók gyermeke. Wang az egyetem elvégzése után a Vogue magazinnál kezdett dolgozni, majd 1987-ben Ralph Laurennél helyezkedett el. Esküvői ruhái mellett tervezett már estélyi ruhát Goldie Hawn-nak, Anjelica Hustonnak vagy Charlize Theronnak is. A félelmetes üzletasszony hírében álló Wang ready-to-wear kollekciót, szmokingokat és parfümöket is forgalmaz neve alatt.

Donna Karan a Parson's School of Design-ban tanulta ki a szakmát, 1977-ben már megnyerte a Coty American Fashion Critics díját, 2004-ben életműdíjjal is jutalmazták. Donna Karan a divatvilágban a hétköznapi karrierista nőknek készített elasztikus ruháival és Essentials vonalvezetésével vált híressé. Az Essentials egy hét darabból álló, egymással pofon egyszerűen kombinálható egységes öltözetet jelent fekete, fehér és szürke színben. Kényelmes, de stílusos ruháit nem modellekre, hanem mindennapi nőkre tervezi.

Donna Karan
Donna KaranRabbani And Solimene Photography

Miuccia Prada az 1913-ban alapított családi bőráru üzletet újította meg 1979-ben tervezett fekete, nejlonból készült vízhatlan hátizsákjával, mely abból az anyagból készült, amivel nagyapja az utazóládákat borította. A divatház első készruha kollekciója jóval később, 1989-ben debütált, ezzel a Prada végleg betört a divat élmezőnyébe. A márkának olyan szupermodellek köszönhetik karrierjüket, mint Sasha Pivovarova vagy Daria Werbowy.

Miuccia Prada
Miuccia PradaRabbani And Solimene Photography

A nőies és könnyen hordható ruháiról ismert vegetariánus és állatvédő Stella McCartney-t már 12 éves korában kezdte érdekelni a divattervezés, három évre rá Christian Lacroix műhelyében gyakornokoskodott. A legjobb iskolaként emlegetett londoni Central Saint Martins College of Art and Design-ban tanulta ki a szakmát a kilencvenes évek elején. 1997-ben Stellát kinevezték a Chloé vezető tervezőjévé, ahol Karl Lagerfeldet követte a sorban, aki nem volt elragadtatva a divatház választásától. Paul McCartney lányát a kezdetektől sokan kritizálják túl egyszerűen ívelő karrierje miatt, mely nagyrészt felmenői szupermodell barátnőinek –és pénzének– tudnak be.

Stella McCartney
Stella McCartneyBen Pruchnie

Az 1973-ban született brit divattervező, Phoebe Philo a Céline kreatív igazgatója, 1996-ban szerzett diplomát a Central Saint Martins College of Art and Design-ban, majd egy évvel később már Stella McCartney design-asszisztense volt a Chloé-nál. Philo-t az egyik legelismertebb és legerősebb tervezőként tartják számon, 2004-ben a nagy presztízsű Brit Divatnagydíjjal jutalmazták munkásságát.

Phoebe Philo
Phoebe PhiloAndrew H. Walker

Kate és Laura Mulleavy a 2005-ban indított Rodarte márkával robbant be a divatiparba, azóta egyedi és elegáns ruhakölteményeiket leginkább a vörös szőnyegen látni A-kategóriás sztárokon, de a testvérpár tervezte a Fekete Hattyú című film káprázatos jelmezeit is, melyeket ki is állítottak nemrég a Los Angeles-i The Museum of Contemporary Art-ban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek