Varázstortát a tanfolyamról

Manapság Magyarországon is, csakúgy mint a sok helyen a világon, nagyon népszerűek a főzőtanfolyamok, én is sokáig gondolkodtam, hogy elmegyek mondjuk az Olasz Intézet főzőtanfolyamára, de persze mint a legtöbb ilyen elhatározásomból, ebből sem lett semmi. Mivel azonban sütni még jobban szeretek, mint főzni, a tortadekorációs tanfolyam elől már nem tudtam elmenekülni.

A főzőtanfolyamokat sokan párválasztásra is használják, és ezt a szervezők is tudják, mert szinte mindig az ellenkező nem egy képviselőjével osztják be az embert az adott feladat elvégzésére.

Ha hasonló céllal érkezünk a desszertmester.hu által szervezett tortadekorációs tanfolyamra, akkor nagyot csalódhatunk, kivéve persze ha férfiak vagyunk, mert csak nőkkel fogunk találkozni. A tanfolyamtól várt önmagukat kereső harmincasok helyett viszont jófej, friss nyugdíjas nénikkel, és cukrászhallgató lányokkal formálhatjuk a húsvéti nyuszikat.

Ha szeretünk tortát sütni, de azonnal továbblapoztunk a szakácskönyvben, amikor bonyolultnak tűnő, díszes csodákat látunk, akkor nekünk is ott a helyünk ezen az egy vagy kétnapos tanfolyamon.

Tájékozottabbak számára nyilvánvaló dolgokat tudhatunk meg: például, hogy van egyszeres, kétszeres, és háromszoros marcipán. Így most már tudom, hogy a háromszoros marcipán való tortabevonásra vagy figura formázásra, és tölteléknek az egyszeres marcipánt érdemes használni.

A tanfolyam tudtam meg azt is, hogy a cukros, vajas vagy növényi anyagokból készült mázakat és formázó anyagokat - amiket például az Egyesült Államokban előszeretettel használnak - a legtöbb magyar félreteszi a tányérján. De mivel ezek az anyagok alkalmasak leginkább a bonyolultabb formák elkészítéséhez, nélkülözhetetlenek a cukrászok és elvetemült háziasszonyok számára. Az utóbbiak egyébként nehezen tudják beszerezni a hobbijukhoz elengedhetetlen anyagokat és eszközöket, ezért ha valaki nem pécsi vagy budapesti akkor általában az internetről rendeli azokat meg.

A fent említett rossz ízű formázóanyaggal, a fondanttal ellentétben viszont a marcipánt - aminek hosszú időre visszavezethető hagyománya van Magyarországon - nem rakjuk félre a tányérunkon. Nehéz is ellenállni a kurzus során, hogy ne harapjunk bele a félkilós, háromszoros marcipánba, amit azért kapunk, hogy megtanuljuk szépen befedni a tortamakettet. De elsajátíthatjuk a marcipánból készült kála, liliom vagy a kissé unalmas rózsa megformázását is. Számomra sokkal élvezetesebb ehető anyaggal kreatívkodni, mint valami rongydarabbal. Persze ízlések és pofonok, és ha magunknak nem is veszünk marcipán tanfolyamot ajándékba, másnak talán érdemes.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek