Szebb a szimmetrikus arc?

Galériánkban 33 fotó tekinthető meg 11 személyről. Julian Wolkenstein, a sorozatot jegyző fotós szándékosan egymástól eltérő bőrszínű modelleket választott, majd a róluk készült portrékat félbevágta, és először a jobb, majd a bal oldalt tükrözte. Így valamennyi résztvevőnek láthatjuk az igazi arcát, majd a két képzeletbeli portrét, amik azt mutatják, hogy nézne ki az illető, ha az arca tökéletesen szimmetrikus lenne.

Általában azt találjuk természetesnek és egészségesnek, valamint ebből következően szépnek, ami vagy aki szimmetrikus, hiszen a szimmetria rengeteg formában fordul elő a természetben. Az is közismert tény viszont, hogy az ember arca ennek ellenére sosem tökéletesen szimmetrikus. Ebből a portrésorozatból remekül látszik, hogy mennyire nem az - a jobb, illetve a bal fél megkettőzésével készített két arc gyakran döbbenetesen különbözik egymástól. Sőt, több esetben igenis a kicsit aszimmetrikus, azaz az igazi arc tűnik természetesebbnek és szebbnek. Ön hogy látja?

Julian Wolkenstein egyébként a projekthez külön honlapot készített, amelynek látogatói saját fotójukkal is kipróbálhatják ezt a trükköt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra