Rasszizmussal vádolják a Victoria’s Secretet

20101110 zaf k03 173

A fehérneműcég divatshowja és egyik reklámja verte ki a biztosítékot a Jezebel divatújságíróinál és az egyik afroamerikai közösséget érintő ügyek iránt elkötelezett lapnál, a The Grio-nál.

A Jezebel szerint az a legnagyobb baj a Victoria’s Secret téli reklámjával, hogy nem nőknek szól. Sőt, a Michael Bay által rendezett kisfilmben a nőket egyenesen tárgyként kezelik, ami valóban nem túl vonzó egy potenciális női vásárló számára, ugyanis a kihívóan tekergő, üres tekintetű, de tökéletes testű modellek láttán nem sok nőnek támad kedve csodamelltartót venni: a reklám nézőjével flörtölő manökenek a férfiaknak viszont nagyon is vonzóak. A rendező mentségére legyen mondva, valószínűleg tényleg nem a melltartók viselőit célozta meg a spottal, hanem a férfiakat akarja rávenni, hogy vásároljanak Victoria’s Secret terméket barátnőjüknek, feleségüknek karácsonyra.

Ön szerint rasszista a Victoria's Secret?

A The Grio újságírója, Kia Miakka Natisse a 2010-es divatbemutatót ennél keményebben véleményezte: a kreol bőrű lányokat törzsi festések díszítették, Natisse ezt találta kifejezetten rasszistának. A színes bőrű modellek ráadásul a „wild things” („vad dolgok”) elnevezésű szekcióban szerepeltek, ami tovább erősítheti az előítéleteket, miszerint minden, ami nem európai, az egzotikus, vad. Natisse szerint a fekete lányok vadként kezelése kimeríti a rasszizmus fogalmát, sőt, azt sugallja a férfiaknak, hogy a törzsi festéssel díszített modellek talán nem is tudnak angolul, azt lehet velük csinálni, amit csak akarunk. És itt vissza is tértünk a nő tárgyiasításához, ami semmiképp sem jó stratégia, ha nekik szeretnénk eladni valamit.

A női vásárlók megszólításában egyébként például az Ultimo élen jár, először szerződtették a kerekded idomairól híres Kelly Brookot, majd alkalmi manökenekkel népszerűsítették ruháikat: soha nem érte őket hasonló vád, mint a konkurenciát. Ön szerint is hibázott a Victoria’s Secret? Tényleg hímsoviniszta reklámkampányba sikerült belefutniuk, a törzsi festés valóban lealacsonyító ilyen környezetben, vagy az újságírók túllihegték az esetet?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek