A lasagne szendvicstől egy olasz kitérne a hitéből

Ha egy kreatívabb magyar pékségben valami oregánós-paradicsomos szósszal megkent péksüteményt látok, mindig valami rossz érzés fog el. Ha ki is van rá írva a termék megnevezése, mármint hogy “pizzás csiga”, akkor meg azonnal azt kívánom, hogy csak nehogy egy olasz egyszer meglássa, hogy mi magyarok mit művelünk az ételeikkel, mert akkor biztos azonnal atomháborút indítanak ellenünk.

De a brit Tesco lasagne szendvicsének híre megnyugtatott: ebből egyértelmű, hogy távolról sem mi vagyunk a taljánok legádázabb ellensége (még azzal együtt sem, hogy azt hisszük, hogy Milánóban paradicsomszószos tésztával eszik a rántott húst, és ezt úgy hívják, hogy milánói sertésborda). Vajon lehet az olasz konyhát annál durvábban nyilvánosan megalázni, mint hogy a Tesco kétszeres “Italian” felirattal kenyérbe passzírozott hideg lasagnét árul szendvicsként, és mindezt még büszkén hirdeti is fényképpel ellátva? Még a mi magyar szerkesztőségünkig is eljutott ennek a roppant örvendetes eseménynek a sajtóközleménye és fotói.

Kevés előnye van annak, ha az ember egy olyan világszinten - valljuk be - meglehetősen ismeretlen és jelentéktelen országban lakik, mint Magyarország, de annyi jó például van benne, hogy külföldön nem próbálják meg nálunk jobban tudni, hogy milyen a magyar kaja.

Gondoljon bele, hogy érezné magát, ha külföldön menő magyar kajaként elterjedne a pörkölt, de paprika és hagyma helyett mondjuk ketchuppal ízesítenének ez alatt a címszó alatt néhány darab szétfőtt csirkehúsdarabot? Ha magyar pálinka címén ihatatlan, filléres eper- meg barackízű töményeket adnának a külföldi közértekben, amit csakis tinédzserek vásárolnának életük első berúgási kísérletéhez? Vagy ha a mi nemzeti konyhánkat egy olajban tocsogó, szétégett lángos képviselné a világban, amihez persze még tejfölt se lehet kérni, de mondjuk hasábkrumplit azért adnak mellé?

Nagyjából ezt érezhetik az olaszok a világ legtöbb pontján, hiszen melyik nagyvárosból hiányozna az “olasz” “kézműves” fagyi, az olcsó pizzázó (lehetőleg török tulajdonossal), a Bella Italia nevű étterem helyesírási hibáktól hemzsegő étlappal és így tovább. Ha önnek is vannak borzalmas nemolasz tapasztalatai álolasz kajákkal kapcsolatban, itt a ragyogó alkalom, hogy megossza őket. Szokott egyáltalán Magyarországon olasz ételeket fogyasztani? Ha igen, hol?

Oszd meg másokkal is!
Mustra