Befőzés: a szárított paradicsom

Amíg van mit, befőzünk a Tejvajon. Lesz még olajos padlizsán, klasszikus szilvalekvár, minden, ami adódik.

Kezdjük a szárított paradicsommal. Ha igazán költséghatékonyan akarják elkészíteni, csak brutális kánikula idején fogjanak neki, egy hét napozás legalább kell a teljes kiszáradáshoz, de a 10 nap-két hét a biztos.

szaritott paradicsom

Bő fél kiló végeredményhez szükség lesz:

  • 5 kg paradicsom 1686 Ft (Metro)
  • 1 dl Bertolli olívaolaj kb. 150 Ft (Metro)

A paradicsomokat kettévágtam, illett volna kicsumázni, de nem tettem meg. Egy sütőlemezre raktam őket a vágott oldalukkal felfelé és jól megsóztam, majd kiraktam hajnalban a tűző napra, esténként pedig bevettem. A legyeket nem nagyon izgatja, talán a só miatt. Öt nap után már kiszáradtak, de még nem voltak csontkemények. Mivel olajban akartam elrakni, nem is vártam tovább, egy tiszta üvegben olívaolajjal leraktam az összeset. A 700 ml-es üvegben elfért öt kiló paradicsom, lenyűgöző. Egy marékkal meghagytam, gomolyasajt mellé megettük.

Télen előételnek, tésztákra, esetleg levesekbe, természetes ízfokozónak fogom használni. Csípősségig koncentrált paradicsomíze van, nagy találmány.

A sütőben is el lehet készíteni, ezt nem próbáltam, de az alacsony hőfok-hosszú sütési, pontosabban szárítási időt tippelem célravezetőnek. Ha van valakinek tapasztalata, ossza meg legyen szíves. Ha csontszárazig várunk vele, egy dobozban is eláll sokáig, nem kell olajozni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek