Vegyél 80%-ban magyart, talán elkerül a rák

Nem mintha a magyar termék lenne a világon a legjobb, de ha Magyarországon friss alapanyagokat akar, akkor a magyar termék a megoldás. Friss termékekből megfőzni a napi betevőt pedig javítja az életminőséget. A minősíthetetlen, és magyar Barátok Közt alatt lehet inkább főzni. Az irodába is lehet ételt vinni, csak lusta kifogás, hogy nem. A nincs időm szintén vaker, több meló mellett simán meg tudom oldani, nekem ne sírjon senki. Napi 20 perc a konyhában, és heti egy óra a piacon a megoldás, nem pedig a tescóban megvenni a magyar tartóstejet a szlovák ellenében, mert úgy szar mindkettő, ahogy van, sőt, a corában kínai melamines termék is akad. Egy jó kis vesekatasztrófa? Dialízis kétnaponta? Megéri?

Szombaton hazajöttem a piacról, és átnéztem mit eszünk a 9. héten, honnan jött és mennyit költöttem. A 80% magyar simán kijött, sőt. Miket nem veszek? A sok fölösleges kalóriát, de hasznos tápanyagot nem tartalmazó mérgeket. Nem járunk gyorsétterembe, nem veszünk tartós tejet, konzerveket, csokikat, műízzel ízesített, állományjavítóval sűrített joghurtokat, vajkrémet, gyors leveseket, félkész termékeket, margarint, üveges szószokat, leveskockát, padlizsánt télen, és főzök minden egyes nap és nem havonta, hanem hetente járok bevásárolni.

Az olasz, spanyol, mexikói ételek elkészítéséhez a culinarisban, ázsia bt.-ben vásárolt finomságok természetesen nem magyar termékek, de mennyiségük elhanyagolható és aki a pénzen kesereg, nem jár oda, és nem extraszűz olívával főz.

Tehát az egy heti bevásárlólista két sportoló felnőttnek:

tejtermékek: Fuchs őstermelőtől veszek, nem pasztőrözött, friss, tehéntejet. Nem dobozos szlovák izé, vagy melamines kínai méreg, hanem magyar tej, mellé 1 l natúr tehén és 1 l natúr kecskejoghurt.

Zöldségek, gyümölcsök: 1 kiló répa/fehérrépa, 3 kiló cékla, kiló alma, 1 kiló körte, Fél sütőtök, 1 kiló krumpli, hagyma

Egyebek: 1 kiló liszt, fagyasztott spenót, dió, mogyoró, lenmag, egy üveg almaecet, 1/4 kiló méz őstermelőtől, két üveg somlói juhfark, fél tyúk, két pisztráng egyenesen Szilvásváradról, egy doboz tojás

A fentiek mind egy szálig Magyarországon nőttek, ami nem magyar eredetű a szatyorban: 4 kiló narancs, 1 kiló citrom, zöld tea, fűszerek, két doboz Barilla (ezt éppen nagyrészt magyar lisztből készítik) egy angolzeller, ami a neve ellenére Olaszországból jött.

A fenti bevásárlás a Nagyvásárcsarnokban kijött egy tizesből, de az angolzeller, a juhfarkak, a méz és a pisztrángok elvittek belőle 4500-at, tehát ez az összeg jelentősen mérsékelhető, sőt. Mostanában nem spórolunk élelmiszeren, de határozottan emlékszem az azonos piacolós-főzős életmód mellett havi! 10-15 000 forintos kosztpénzeinkre. Sok paprikáskrumplit, krumplistésztát, darástésztát, nudlit és dödöllét ettünk, de mindig frisset és finomat. Olcsón jót sorozatunkban megtalálhatják ezeket a recepteket, mert imádom mindet. A libamáj nem helyettesíti a káposztáskockát.

Amiket most nem vettem, de szoktam, és nem magyar termékek: Pilsner Urquell, kávé, parmiggiano reggiano/grana padano sajtok, tengeri halak, lazac, szusi alapanyagok, egzotikus gyümölcsök, zöldségek, mexikói alapanyagok, nádcukor, olívaolaj. De ezek a termékek nem érintenek tömegeket, a házi ezertojásos tészta és a termelőtől közvetlenül vásárolt fűszerpaprikám viszont magyar és fogy is szépen. A kenyér is bajosan érkezik külföldről, persze minőségi különbségek ott vannak keményen, abból csak a pofátlanul drága nem műanyag, de kenyeret is lehet otthon sütni.

A nagy főzőcske közepén még sose voltunk influenzásak, náthásak pedig minden szökőévben egyszer. Így a gyógyszereken elég sokat spórolunk, az egészségügynek még többet, ami a rendszernek sem mellékes hosszú távon, ezért is kellene ebben az irányban keresgélnie, nem kockázatos és kivitelezhetetlen hipermarket patriotizmussal erőlködnie. Minél kevesebbet köhögnek a rabok táppénzen, minél kevesebb pénzt emészt fel az eldugult erek, leállt vesék és rákos vastagbelek kezelése, annál jobb a hajcsárnak. És ez megoldható úgy, hogy a raboknak nem kell több pénzt adni.

Nem a tescóban kell rendet rakni, mert a rossz minőségű, olcsó termékekből a magyar is csak árt és drágább is, de erről az elmúlt napokban született pár másik cikk. A lusta fejeket kéne felrázni, hogy a friss alapanyagokból készült, tartósítószerektől mentes élelmiszer és a testmozgás hosszú távú befektetés. Később fordulunk fel, és ami még addig hátra van, kisebb eséllyel töltjük kórházban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra