TEJBEN-VAJBAN

A legbizarabb avokádórecept a világon

2007. december 26., szerda 08:18

Eredeti brazil receptet osztunk meg kedves olvasóinkkal, és reméljük, a kezdeti idegenkedés után úgy járnak, mint mi: rákapnak örökre.

 
A lényeg, hogy egy tubus sűrített tejet (vagy karamellizált tejet, amit itthon kevésbé lehet kapni, mint Brazíliában) kell összeturmixolni kettő darab szép érett avokádóval, valamint néhány csepp citrommal, hogy be ne barnuljon.

Aztán a klasszikus avokádófogyasztás következik: aranybarnára sült pirítós és tunkolás. Mennyei élvezet.

(Vannak titkos avokádóreceptek tarsolyukban? Osszák meg velünk!)

KOMMENTEK

  • 2007.12.26 12:03:01esem37

    1. egy doboz cottage cheese + sok fokhagyma préselve + pici só + avokádó kockára vágva (ebédnek is megteszi, ha fogyózol, a fokhagyma kihagyható, ha emberek közé mész.)

    2. avokádó összetörve + sok fokhagyma préselve + kiskanál margarin vagy valami finom olaj + pici só, krémesre keverve. Finom forró tésztára (spagetti, penne, fussili) öntetnek isteni!!! mmmmm



    ez a sűrített tejes, hú nem hangzik túl jól.

  • 2007.12.26 12:20:26Asakura Hao

    Cottage cheese lol.

    Még egy két tipp: garlic, salt.

    Csak a könnyebb érthetőség kedvéért. :)

  • 2007.12.26 12:28:08pingpong

    szintén brazil: avocado, tej, tejszín, cukor, műzli (bármilyen magvak) és méz. összeturmixolni, meginni. komoly, ebéd helyett.

  • 2007.12.26 12:55:00esem37

    asakura: mi a neve magyarul? ha ideírod, mi is megtudjuk. ez ugyanis nem ugyanaz, mint amit mi túrónak mondunk. de örülök, hogy jól szórakozol. :(

  • 2007.12.26 12:57:35esem37

    pingpong: ez nagyon jó, még sosem hallottam. édesen nem mertem kipróbálni. nekem eddig inkább sós étel volt az avokádó.

  • 2007.12.26 21:22:51fállyás menyét





    Mind a Sztaki ( href.hu/x/49ep ), mind a Morphologic ( href.hu/x/49er ) szótára szerint túrót jelent a cottage cheese. Persze szerintem is csak jobb híján írták ezt. Viszont a "szemcsés sajt" féle magyarítás használhatónak tűnik. Igaz, a Google még csak "kb 58" találatot hoz rá ( href.hu/x/49es ), de pont ezért van szükség a magyar elnevezés terjesztésére. Vagy tud valaki jobb magyar kifejezést rá?

  • 2007.12.26 22:24:36Macaroon

    Szinte az összes receptet ismerem mégis: felvágom és egy csipet szóval szórva kikanalazom:-) (a maradékát meg az arcomra kenem, ha már:-)))



    Asakura: tényleg rossz fej vagy, mert bár magyar mániás vagyok a cottage cheese valóban nem egyenlő a mi túrónkkal, azt az állagot tőlünk nyugatabbra nem is használják csak a bogyósat és az olasz fajtákat.

  • 2007.12.26 22:26:02Macaroon

    fállyás: szerintem friss sajt tán, nem?

  • 2007.12.26 22:30:05Macaroon

    Ja tényleg én legutóbb ebből készítettem kábé kőrözöttet, jó lett! Barna kenyér + némi újhagyma. Jaaaj:-)

    Amúgy szemcsés friss sajt, frissajt, vmi ilyesmi. De tényleg k nehéz fordítani.

  • 2007.12.26 22:31:13Macaroon

    Azt meg megint nem értem mi ez az idegenkedés a sűrített tejjel szemben. Megszoktuk hogy cukros? Mert eredtileg nem az, bár magában is édes.

  • 2007.12.27 14:30:57tiboru

    Fél avokádó, finoman meghintve sóval, borssal, olívaolajjal, citromot ráfacsarni oszt' kikanalazni, friss kenyérrel.



    Esetleg só + majonéz + cayenne-bors.



    Édesen NEM BÍROM elképzelni, de lehet, hogy én vagyok túl konzerv.

  • 2007.12.28 09:41:57petya a barátságos :)

    cottage cheese vs túró.

    A baj nem az, hogy lefordítani nem lehet, hanem hogy Magyarországon nincs ilyen. Ezért nincs rá szavunk. Ez van emberek. Tejtermékekben nem ritka az ilyen, mindenhol máshogy csinálják.

  • 2007.12.28 13:37:48carsandgirls

    Eszembe jutott a felhőtlen '80as évek, amikor gyerekként még a májkrémes kenyérre is sűrített tejet kentünk :)

  • 2008.01.01 11:25:04justblaze

    1. 2 avokádót a turmixgépbe, egy kis tejszínnel, limemal és chilivel. fél fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával és ha van egy kis friss korianderrel. Kis só bele ésnyomhatjuka gombot. Isteni mártogatós tortillához és kenyérhez is. Fontos hogy az avokádó puha és érett legyen különben angyon rossz íze van.

  • 2008.01.07 11:04:14Mackaj

    A nyelvészkedés után már csak azt nem tudtuk meg, kipróbálta-e valaki a hozzászólók közül ezt a sűrített tejes dolgot.



    Vajon milyen? Én majdnem rászántam magam, de megtorpantam a közértben, nem tudtam eldönteni, hogy a tubusos és édesített sűrített tej kell, vagy az ízesítetlen Maresi kávéba való tej. Hmm?

  • 2008.01.07 14:02:47feng zsuzsi

    hát én kipróbáltam, többször is, mindig nagyon ízletes volt(pirítóssal), ajánlom :)

  • 2008.01.07 15:29:49Mackaj

    És cukrozott tubusos vagy ízesítetlen Maresi kávétej?

  • 2008.01.07 15:32:40feng zsuzsi

    úgy emlékszem, nem maresi volt, hanem sima, a plus áruházban vásárolt alap sűrített tej

  • 2008.01.09 10:28:33Mackaj

    Kipróbáltam, tényleg finom. Mondjuk, én adtam az egészségnek is, és tettem bele egy kis joghurtot. Legközelebb kipróbálom mézzel és joghurttal, valahogy én nem lelkesedek annyira a sűrített tejért.