SZÜLŐSÉG

Nincs trükk, csak akarni kell

nora 2012. október 25., csütörtök 11:52

Pár hónapja ismerkedtem meg Hegedűs Zsuzsával, a negyvenes éveinek elején járó anyukával, akinek négy gyermeke közül a legkisebb, Berci még csak 18 hónapos. Zsuzsa felnőtt fejjel kezdett el rendszeresen futni, hat évvel ezelőtt lihegve, vöröslő fejjel küzdötte le a 6,5 kilométeres távot. Mára ott tart, hogy jövőre a terepfutók legrangosabb versenyén szeretne indulni – és lefutni 98 kilométert 26 óra alatt.

zsuzsa2

Zsuzsa sokunk számára lehet példakép. Beszélgettünk, és fényt derült titkára. Ami az, hogy nincs titok. Zsuzsa állítja, hogy mindenki képes elérni még az elsőre hihetetlennek tűnő eredményeket is, csak hit és kitartás kérdése.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mibe kerül egy iskolás gyerek?

Dívány 2012. október 24., szerda 15:20

Érdekes felmérést kaptunk az iskolakezdés és az iskolalátogatás költségeiről. Ezek alapján az általánosba és középiskolába járó gyerekek szülei átlagosan 31 ezer forintot költöttek idén az iskolakezdésre, a felsőoktatásban viszont ez már 55 ezer forintra rúgott. Az év során pedig állítólag havonta 13,5 ezer (általános+közép) illetve havi 40 ezer forintot (felsőoktatás) költünk iskoláztatásra.

stockfresh 1974910 hands-of-a-businesswoman-showing-calculator s

Mit gondolnak, reálisak a felmérés számai? Ha minden költséget beleszámolunk, tényleg elég havonta 13,5 ezer forint? És tényleg minden belefért az év elején 31 ezerbe? Vagy ez az összeg csak a szuperminimumra elég?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan élvezzük a szülői szerepet?

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. október 24., szerda 11:09

Annak ellenére, hogy a gyerekünk a mi génállományunkat hordozza, és a legtöbb impulzus a szülőktől éri, mégis rengeteg újdonságot hordoz, ami ki tudja, a természet milyen játéka nyomán állt össze az ő személyiségére jellemző, egyedi módon. A pszichológus a héten arról ír, hogy a szülőséget sokkal jobban képes élvezni az, aki nem csak formálni szeretné a csemetét, hanem tud hátradőlni is, és örömmel nézni, hogyan bontakozik ki a gyerek személyisége.

stockfresh 1061173 portrait-of-a-boy sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Töklámpás szezon: a legmenőbb ötletek

Koncz Andrea 2012. október 23., kedd 18:47

Szoktak a gyerekkel tököt faragni? Mi szoktunk, bár az én képességeimmel és szerszámaimmal csak a legegyszerűbb formákra futja, még így is minden évben büszkén pakolgatjuk a tököket a bejárati ajtó elé. Kézügyesség és profi tökfaragó szerszámok nélkül (igen, természetesen ehhez is lehet venni a célra dedikált készletet) az egyszerű fejek mellett érdemes még a pöttyös dizájnra rámenni, én tavaly a férjem fúrógépét vettem kölcsön a pöttyözéshez, nagyon gyorsan igazán látványos eredményre jutottunk.

De a tökfaragást sokan művészi szintre fejlesztették, hoztunk egy galériát, ebből lehet inspirálódni, hogyan is csinálják ezt a nagyok.

A tökfaragás nem bonyolult ügy, néhány apróságra érdemes odafigyelni.

1. Töklámpásnak általában a kerek tököket használják, de dolgozhatunk a kanadai, hosszúkás fajtával is, csak abból a kalap levágása után nehezebb kikapirgálni a belsejét. A tökök kiválasztásánál figyeljünk oda, hogy olyan darabokat vegyünk, amik viszonylag stabilan állnak a lábukon, különösen fontos ez akkor, ha nem a kerek, hanem a hosszúkás fazont faragjuk.

2. Egyszerű lámpás készítésénél próbáljunk meg minél magasabban vágni, hogy elegendő hely maradjon a tök belsejében, így a beletett mécses nem fogja elégetni a kupakot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csupa természetes babaolaj, házilag

Tuna Judit 2012. október 23., kedd 16:54

Nem kell azonnal a boltba rohanni, ha elfogyott a babaolaj. Masszázsolajat készíthet házilag is, főleg, ha zavarja, hogy az üzletekben kapható készítményekben nem csak természetes összetevő van. A babamasszázs nem csak segíti a bébi ellazulását, de néhány természetes olaj, illóolaj segítségével a görcsök és az ekcéma is eltűnhetnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pazarolj időt a gyerekkel!

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. október 22., hétfő 16:23

Ha a gyereknevelés a téma, sok fontos, komoly dologról esik szó. Mint például a mintaadás, a következetesség, hogy hogyan tanítsunk felelősséget a csemetének, büntessük-e, és ha igen, hogyan. Ebből úgy tűnik, mintha a nevelés valamiféle projekt lenne, ami mindig összeszedett, fegyelmezett szülőt igényel. Holott van még valami, ami kell hozzá: a haszontalan, cél nélküli idő. Folyton adó, fegyelmezett szülő mellett ugyanis nehéz oldott, boldog gyermeknek lenni.

stockfresh 58972 modern-family-enjoying-themselves-on-bed sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki kicsit is fél, ne szüljön otthon

nora 2012. október 21., vasárnap 10:53

Eszter 31 éves, (most még) egy gyerekes, értelmiségi nő. Első gyermekét otthon szülte, és nem tervez máshogy tenni a továbbiakban sem. Interjúnkban arról mesél, miért döntött így, milyen élmény volt neki a szülés otthon, és mit gondol az otthonszüléseket övező, gyakran agresszív indulatokról. Azt is elmondja, ki az, akinek ő semmiképpen nem javasolná, hogy ezt az utat válassza.

stockfresh 84449 father-hugging-newborn-baby sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hol érdemes legót venni?

zezse 2012. október 20., szombat 09:52

A lego drága mulatság, ezt mindenki tudja. A gyerekek viszont imádják, és ennek megfelelően hihetetlen energiákat képesek abba fektetni, hogy megszerezzék a legújabb, a legmenőbb még hiányzó darabokat. Nálunk a Jézuskának írt lista évek óta csak számsorokat tartalmaz, a lego cikkszámokkal. Nincs is ezzel baj, csak a megfelelő játék beszerezése időbe és pénzbe kerül. A cég pedig jó érzékkel dob újabb és újabb játékokat piacra, az adventi naptártól a hátizsákig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Téli kismamaruha-körkép: a választék kicsi, az árak magasak

Tuna Judit 2012. október 19., péntek 13:28

Még mindig elég szegényes a kismamaruha-felhozatal Magyarországon, de legalább van. Kabátból csak pár darabot találtunk, nadrágból viszont elég sok van. Az egyik ismerősöm azt mondta, a legjobb ősz végén és nyár elején szülni, mert a tél és a nyár a legrosszabb terhesség/öltözködés szempontjából. Télen nehéz felöltözni és megfelelő ruhát is alig találni, nyáron a ruhavásárlás egyszerűbb ugyan, de vizesednek a végtagok, és a forróságban nehéz elviselni a várandósság utolsó heteit.

Nyilván nem mindenki tudatosan tervez babát – és ha igen, valószínűleg akkor sem ez az elsődleges szempont –, de ha nem eszik három helyett, és nem kapkod fel magára jóval több kilót, mint amit az orvos helyesnek talál, az öltözködéssel sem lesz leküzdhetetlen gondja.

A terhesség első négy-öt hónapjában elég, ha egy számmal nagyobb ruhákat vásárol, mondjuk, az H&M üzletében pár ezer forintért, az ötödik hónaptól meg gumis derekú nadrágot, szoknyát szerez be. Tény, hogy ősszel és télen a legnehezebb felöltözni, ezért is néztünk utána, mire számíthatnak a kismamák. Hat bolt kínálatát hasonlítottuk össze. Bár csábító lehet terhesruhát online venni, de ez főleg a nadrágok esetén veszélyes, a has alakjától függőjen ugyanaz a darab, ami a barátnőnknek szuper volt végig, a mi hasunkat esetleg már az ötödik hónapban vágni fogja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Poronty mozimustra: Hotel Transylvania

zezse 2012. október 19., péntek 08:53

Lányregény szörnyekkel tupirozva. Valami ilyesmi lehetne a konkluziója a Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak című filmnek. És pont a szörnyek miatt élvezhető az egész, mert ha csak a sztorit nézzük, akkor keservesen csalódunk. Az átlagos történet: a lány beleszeret egy fiúba, de a gonosz apa nem hagyja a kapcsolatot kibontakozni, mert mint a Capuletek és Montaguek, a szörnyek és az emberek nem szeretik egymást, de aztán jön a happy end, és a finálé.

A sablonosnak ható történet azért működik, mert a szereplők - mind ismert szörny - és a párbeszédek, na meg persze a viccek nagyon ülnek. A 3D-ben is nézhető animációs filmet   Genndy Tartakovsky rendezte (Szamuráj Jack, Dexter laboratóriuma) és kellett hozzá három forgatókönyv író is, bár erre nem értem miért volt szükség, hisz az egész panelokból van összerakva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készen állsz a gyerekre?

Koncz Andrea 2012. október 17., szerda 17:12

Futótűzként terjed az angol nyelvű gyerekes oldalakon az alábbi vicces teszt, mellyel a gyerekre vágyók kideríthetik, készen állnak-e már a szülővé válásra. A feladatsor a kisgyerekes élet 14 szegmensére készíti fel az aspiránsokat.

stockfresh 1972661 i-do-not-want-a-brother sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készítsen gyermekének popsikenőcsöt

Tuna Judit 2012. október 17., szerda 12:02

Készítettünk már arcápolót, dezodort és sminklemosót, de a gyerekeknek készült kencékkel még nem foglalkoztunk. Ebben a cikkünkben két házilag is elkészíthető babapopsikrém receptet mutatunk be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hová lett a jó szex a gyerek után?

olvir 2012. október 15., hétfő 21:22

Törvényszerű az, hogy egy-két gyerek után a libidónk szabadságra megy, a férjünk közeledését leginkább csak elhárítjuk, és bár szeretnénk jókat szexelni a férjünkkel, mégis egyre kevesebbszer kerül rá sor? Erről a témáról írt egy olvasónk.

"Egy kisgyerekes anyukáknak szóló felnőttképzésben veszek részt, aminek egyik kötelező eleme, hogy kiscsoportos tréningeken is ott kell lenni. Ezek kompetenciafejlesztő, önismereti és ehhez hasonló, jól csengő néven futnak. A legutóbbi ilyen alkalommal volt egy feladat, amelyben meg kellett saccolni, hogy milyen eséllyel jár a gyerekvállalás párkapcsolati krízissel. Ez a kérdés lavinát indított el.

stockfresh 55754 unhappy-female-having-problems-in-bed-with-husb

Pár perc múlva már az egyik anyuka személyes válságának lettünk fültanúi. Aztán a másiknak. És a harmadiknak. Egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy már arról beszélgetünk, milyen nehéz volt megélni, hogy anyák lettünk, jött az idegbaj, a depresszió, de a legnagyobb boldogság is. És közben ott az apa, aki háttérbe szorul. És vele együtt a párkapcsolatunk is, amit különféle okok és alibik által parkolópályára helyeztünk. Szinte mindannyian beszéltünk a szex hiányáról, az ellaposodott párkapcsolatról, s ki vállrándítva, ki lelkiismeretfurdalással mesélt arról, hogy már semmi sem a régi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekruhát a Facebookon? Rizikós!

bry 2012. október 14., vasárnap 10:19

A különböző online aukciós felületek elterjedése ellenére egyre nagyobb méreteket ölt a használt és új ruhák hirdetése a közösségi oldalakon. A témában számos csoportot hoztak létre, ahol a tagok albumokba rendezve kínálhatják portékájukat.

gyerekruha facebook
Fotó: Facebook

Az ilyen megoldásokat tekinthetnénk közösséggeneráló alternatívának, azonban a nem ellenőrzött körülmények miatt jóval nagyobb esélyünk van belefutni egy csalóba, akár vevők, akár eladók vagyunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekújságok tesztje: borzalom a köbön

Koncz Andrea 2012. október 13., szombat 18:01

Van-e egyáltalán szülő, akit gyereke az újságosnál, benzinkútnál, kisboltban nem nyaggatott még valamilyen gyerekújságért? Ilyen kiadványból pedig annyi van, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. Egyetlen, igaz nagyobb újságos, egy nagyobb benzinkút és a sarki kisbolt kínálatát vásároltam fel, és kiegészítettem a nálunk már amúgy is itthon lévő példányokkal. A szortimentre több, mint tízezer forintot költöttem, és mit kaptam ennyi pénzért? Hát, nem sok jót.

A gyerekújságok túlnyomó része egyszerűen reklámtermék, amiért még fizetünk is, nem is keveset. Egy részük direkt vásárlásra sarkall (mint például a következő cikkben szemlézett Bakugan), más részük "csak" a márkahűséget erősíti a kiskorú fogyasztóban.

A gyerekek legnagyobb része a kívánatos újságot persze a hozzácsomagolt ajándék miatt választja, amit nemigen róhatunk fel egy olyan célközönségnek, amelyik olvasni még nem is tud. Hiába küzd hát a legtöbb anyuka a Dörmögő Dömötörért, ha szinte ez az egyetlen olyan gyereklap, amihez nincsen csicsogós nejlonban valami hülyeség hozzácsomagolva.

Most a legkisebbeknek szóló kínálatot szemlézzük, azokat a lapokat soroltuk ide, amelyekben a legtöbb feladat megoldásához még nem kell tudni írni-olvasni. A kicsit nagyobbaknak szólók egy következő cikkben jönnek, akkor olyan újságok kerülnek majd sorra, mint például a Hello Kitty, Scooby, Bakugan, Tom és Jerry, Spiderman, Garfield  és Geronimo Stilton.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mesebeli hétpróba a Platánnál

Koncz Andrea 2012. október 12., péntek 14:08

Felkerekedtünk a héten, és meglátogattuk a nemrégiben nyílt Mesemúzeumot, hogy megnézzük, mit nyújt Buda legújabb gyerekes attrakciója. Tetszett, amit láttunk, a hely kicsi, de jól végiggondolt, a belépődíj nagyon baráti, a személyzet pedig kedves és segítőkész.

mesemúzeum1
Fotó: Dívány

A Döbrentei utcában található múzeum ötlete Kányádi Sándor fejéből pattant ki, aki az első kerületi önkormányzatot (ők adták a helyet) és a Petőfi Irodalmi Múzeumot (ők pedig a szakmai támogatást) nyerte meg az ügynek. Látogatás előtt érdemes a nyitvatartást alaposan tanulmányozni, a nagyközönség ugyanis csak csütörtökön, szombaton, és vasárnap délelőtt mehet, a többi napon iskolás és ovis csoportoké a pálya, előzetes egyeztetés után.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat közhely Geréb Ágnesről

Koncz Andrea 2012. október 11., csütörtök 10:54

Jobban megosztja a társadalmat, mint Lady Gaga: csak fanatikus hívei és hisztérikus ellenzői vannak. Önnek mi a véleménye? Szavazzon!

Altatási tréning? Nem használ, nem árt!

Koncz Andrea 2012. október 9., kedd 11:33

Érdekes beszámolót tettek közzé ausztrál kutatók, akik 2007-ben kezdték tanulmányozni az altatási tréningek hatását. A csapat most azt vizsgálta meg, hogy az akkori kísérletben szereplő, mostanra hat évesre cseperedett gyerekek alvási szokásai, stressztűrőképessége, és szülő-gyerek kapcsolata különbözik-e a kontrollcsoporttól. A meglepő eredmény pedig az, hogy nem.

stockfresh 1769931 2-month-old-baby-listening-to-music-with-head

Az derült ki, hogy míg ezek a tréningek igen jó hatásfokkal működnek a kisbabáknál, ami számtalan nyugodt éjszakát adhat a családnak (és ez egyáltalán nem elhanyagolható!), körülbelül a gyerekek hat éves korára az ilyen módon tanított gyerekek pontosan annyira lesznek jó alvók, mint az összes többi. Vagyis, az altatási tréning hosszútávon nem használ, de nem is árt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem eszik a gyerek? Gangnam Style!

Dívány 2012. október 8., hétfő 09:31

Mit lehet csinálni egy hisztiző gyerekkel? Az alábbi videók tanulsága szerint csak be kell indítani a nekik tetsző zenét. Négy vicces videó, négy különböző műfajú zenével szelidíthető gyerekekről.

Ez a Londonban élő család például az etetésekkel küzdött, egészen addig, míg rá nem jöttek, hogy Benjaminnak, a kisfiúnak nagyon is bejön a közelmúlt egyik óriási youtube slágere, a Gangnam Style. (Ha önök még nem tartoznak bele abba a 360 millió emberbe, akik már látták az újgazdag koreai fiatalokat parodizáló számot, akkor itt nézhetik meg az eredetit). Igen, mi sem értünk egyet azzal, hogy egy gyerek csak akkor legyen hajlandó enni, ha közben meredten bámulhat egy monitort. De azért vicces.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mégsem zár be a Vidámpark?

Dívány 2012. október 7., vasárnap 13:15

Múlt héten jött a hír, hogy a Csodák Palotája után december 4-től újabb gyerekattrakcióval lehet szegényebb a főváros, ha a közgyűlés elfogadja az ebben az előterjesztésben javasoltakat. A Fővárosi Közgyűlés viszont a héten mégsem szavazott az előterjesztésről, indolást nem tettek közzé.

szomorupark13
Fotó: Nagy Attila / Index

A fent is belinkelt tervezet szerint a Vidámpark működtetése évi 50-150 millió forintjába kerül a fővárosnak. A bezárás költségei 488 millió forintot tesznek ki, az előterjesztés szerint a Vidámpark értékesíthető vagyonelemei "óvatos becslés szerint" összesen 100-250 millió forint bevételt hozhatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zaklató lett a gyerekem, de nem direkt

Dívány 2012. október 6., szombat 12:23

Olvasónk, Gabi olyan helyzettel találta magát szembe, amire nem volt felkészülve. A gyerek óvodájába ugyanis felvettek egy "másmilyen" kisfiút, Kristófot, akinek állapota számtalan kérdést vetett fel Gabi négyéves lányában, Petrában. A kislány a négyévesek egyenességével megpróbálta Kristóftól megtudni, mi a baj vele. A dologból viszont csak az sült ki, hogy Petra nem kapott választ a kérdéseire, Kristóf viszont sírva fakadt a zaklatástól. Gabi pedig, hiába próbált utánaolvasni a témának, hogyan készítse fel a gyereket a másságra, nem lett okosabb.

stockfresh 1940787 young-girl-teasing-and-mocking-a-boy sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egymillió kicsi lego Pesten

Koncz Andrea 2012. október 5., péntek 17:22

Szimpatikusan szenvedélyes legomániások rendeznek a hétvégén kiállítást Mátyásföldön, az Erzsébetligeti Színház nagytermében. A vasárnap este hétig látogatható villámeseményen a szervezők elmondása szerint valamivel több, mint egymillió darab lego látható, mindenféle lenyűgöző formába építve természetesen. A gandiózus építményeket csak megcsodálni lehet, a szomszédos teremben viszont építhetnek is a gyerekek, igaz, némileg kisebb léptékben. A dán Lego felajánlásával itt tíz kilónyi építőelemből dolgozhatnak a kölykök. Ez a megnyitón jelenlévő gyerekmennyiségnek elég volt, de óriási tömeget nem tudna kiszolgálni.

A kiállítási darabokat egy teljes napig építették a Klikk Lego közösség tagjai, legtöbbjük a megnyitó előtti éjszakán nemigen aludt, a várakat, csatajeleneteket, építményeket eddig tartott összeállítani a helyszínen.

A legfőképpen fiatal srácokból álló társaság elmondta, a legománia ezen a fokon már leginkább a családtagok türelmét teszi próbára, legtöbbjüknek ugyanis szobányi területet foglal el a szenvedélye.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénzért hazudta rákosnak gyerekét, és más morbid történetek

kondara 2012. október 5., péntek 10:24

Különböző juttatásokban és segélyekben 50 ezer fontot (kb. 15 millió forintot) vett fel az a nő, aki három évig, fia négy és hét éves kora között hazudta rákosnak a gyereket. A nő (nevét személyiségi jogai védelmében nem hozták nyilvánosságra), hogy a látszatot fenntartsa, a gyerek haját és szemöldökét leborotválta, hogy hihető legyen a kemoterápiás kezelés.

stockfresh 1286271 crossed-fingers sizeM

A nő ellen jelenleg bírósági eljárás folyik, és a bíró szerint nem fogja megúszni a börtönt, különösen, mivel nem a fenti eset az egyetlen a számláján.

Az eset nem vet túl jó fényt a brit bürökráciára sem, mivel a vádak között szerepel például az is, hogy az anya igénybevett adójóváírást olyan időszakban, amikor a gyerek nem is vele élt, hanem az állam által fenntartott gyerekvédelmi intézményben.

A fenti eset eszünkbe juttatott egy másik csalást. Az pedig egy harmadikat. Összeszedtünk néhány híres esetet, amikor szülők, vagy magukat szülőnek hazudó emberek évekig, időnként évizedekig verték át a világot, egyszerűen azért, mert egy anya/apa/gyászoló szülő érzéseinek őszinteségét nem kérdőjelezi meg a társadalom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Afta: felnőttnek smafu, gyereknek horror

nora 2012. október 4., csütörtök 09:42

Miközben a felnőtteknek az afta csak néhány napos érzékenységet jelent, azt is leginkább csak étkezés közben, addig a babáknál, gyerekeknél ugyanez a dolog komoly panaszokat, nagy fájdalmat, magas lázat okozhat. Mindaddig nem is gondolja az ember, milyen fájdalmakat képes okozni egy (vagy több) parányi sebecske, míg nem szembesül vele.

stockfresh 790286 speech-less sizeM

Már egészen kiskorban előfordulhat, hogy a gyerek szájában egy apró fekély, seb jelenik meg, aminek előidézője lehet egy vírus, legyengült immunrendszer vagy éppen az, ha az aftás anyuka figyelmetlenül bekapja a gyerek cumiját vagy lenyalja a kanalát.

Az afta felbukkanása történhet hirtelen, de van, hogy már egy-két nappal megjelenése előtt fogzásra emlékeztető tünetek jelentkeznek, mint például a hőemelkedés, láz, állandóan a szájában matatás, csorgó, maró nyál. A sárgás-fehéres körvonalú sebecske az első napokban komoly fájdalmat okoznak, a gyerekek nehezen viselik ezt. Enni sem akarnak, hiszen fájdalmakkal jár. Ne erőltessük, ha nem kívánnak enni, viszont a folyadékpótlást vegyük nagyon komolyan, nehogy kiszáradás, és kórház legyen a vége.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nem jól beszél, mozogjon!

nora 2012. október 3., szerda 11:40

Amikor a gyerekünk kortársak közé kerül, szülőként tudatosan és/vagy tudat alatt hasonlítgatjuk másokhoz. Így szembesültem először én is azzal, hogy a gyerekem nem tud olyan finoman, összehangoltan mozogni, mint a többiek, vagy éppen nem beszél olyan jól, mint ők. Ezt később a bölcsődében is jelezték, és külön foglalkozott a kisfiammal egy logopédus és egy mozgásterapeuta is.

stockfresh 874243 child-in-a-swimming-pool sizeM

Azon kívül, hogy tudtam, járnak hozzá, ennek részleteiről és az esetleges otthoni vagy egyéb fejlesztési lehetőségekről, teendőkről semmiféle tájékoztatást nem kaptunk, csak azt kérték, menjünk el a nevelési tanácsadóba. Mivel itt nem láttak különösebb bajt, csak enyhe lemaradást, ők is csak futólag említettek egy alapítványt, amely fejlesztéssel foglalkozik. Így magam kezdtem el utánajárni, mik a lehetőségek.

A mozgásterápiák igen sokrétűek, ezért egy sorozatot szentelünk nekik, ebben többek között a következőket fogom bemutatni elérhetőségekkel: HRG, Ayres-terápia, TSMT, Delacato-terápia.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés