SZÜLŐSÉG

Az első iskolai sokk: az évnyitó

momó 2012. szeptember 1., szombat 12:07

Évnyitó. Már magától a szótól kiver a víz, pláne, ha belegondolok, pár nap és újabb szörnyű egy órában lesz részem a tanév első napjának reggelén. Évekig reménykedtem. Már a saját iskolai évnyitómon is. Rühelltük a fekete-fehér ünneplőruhát, az állandóan szorító kopogós cipőt, a hőséget, a sorokból kizuhanó diákokat, az igazgató hosszú és unalmas beszédét az éves teendőkről, rühelltük a mindig ugyanolyan nehézkesen elnyögdécselt verseket, a felkészületlenül előadott dalokat – mintha nem is egy ünnepélyről, hanem gyászszertartásról lenne szó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyolcvan kilométer bringával és gyerekkel

nora 2012. augusztus 31., péntek 14:18

Vonattal Bicskére, utána meg bringával 84 kilométer, hátul a gyerekkel. Bringás túraajánló, első kézből.

erdei alag+¦t
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért tilos a házi torta?

nora 2012. augusztus 31., péntek 10:24

Oviba, iskolába csak bolti vagy cukrászdai sütit lehet vinni, mert így biztonságosabb. De tényleg? Miközben az összes ünnepségre anyukák viszik a kaját? Mikor a gyümölcs származását bemondásra elhiszik? Egyáltalán, feltételezik, hogy anyuka beküldene kétes dolgot, miközben tudja, hogy a gyereke is eszik majd belőle?  stockfresh 1496355 birthday-cake-for-geeks sizeM

Tegnap kézhez kaptam az óvodánk házirendjét, amiben megakadt a szemem egy érdekes ponton. Idézem: „A rendezvények céljára a szülők csak az élelmiszeripar által előállított és gyárilag csomagolt felbontatlan terméket, illetve a működési engedéllyel és HACCP rendszerrel rendelkező cukrászatból származó süteményeket hozhatnak az intézményekbe.” Amikor megláttam, eszembe jutott, hogy már hallottam erről, de akkor azt hittem - az erről mesélő anyukával egyetemben -, hogy ez az ő óvodájuknak/szülőknek a különleges igénye. Utánakérdeztem, és kiderült, hogy ez egy iskolákban és ovikban általánosan használt szabály.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még a ZP-ben is gyűjtenek

kondara 2012. augusztus 30., csütörtök 13:50

Több jó kezdeményezésbe is belebotlottunk az iskolakezdés kapcsán, és biztosan van még rengeteg hasonló, ha tudnak ilyenről, írják be kommentben. Bár itt a Porontyon igyekszünk kerülni az érzelgést, de most előállunk a farbával: szerintünk jó fej dolog segíteni azoknak, akiknek nincsenek tanszereik. És, bár biztos jön majd ezer ellenkező értelmű komment, én azt vallom, hogy az a konkrét kisiskolás, aki ott ül a padban, és nincs semmije, na ő pont nem tehet semmiről, sem a szülei anyagi helyzetéről, sem a nehéz helyzetről. Ha van affinitásuk az efféle jótékonykodáshoz, érdemes körülnézni, mert még számtalan helyen szerveznek hasonló akciókat.

stockfresh 1561569 back-to-school sizeM

Az Iskolatündér fedőnevű jótékonysági akcióban mélyszegénységben élő gyerekek számára gyűjtenek tanszereket. Itt olyan adományokat várnak, mint például füzetcsomagok, ceruzák, rajzeszközök, tankönyvek, és még sok minden más, a teljes felhívás elolvasható itt. Az újlipótvárosi akció során szeptember 7-ig több (tesztelt, megbízható) helyszínen is le lehet adni az adományokat (Parksarok, Noha, Pozsonyi Piknik), amelyek borsodi iskolásokhoz kerülnek - a legtöbbünk számára a Nyomor széle blog által ismert Igazgyöngy Alapítvány segítségével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mibe fáj egy elsős?

kondara 2012. augusztus 30., csütörtök 10:39

Egyszer csak iskolás lesz a gyerek. De mennyiből? Mire elég a csaknem 28 ezer forintos iskolakezdési utalvány? Hát, ahogy számoltuk, szigorúan a minimumra, ha kevéssel is megelégszünk, és mindenből a legolcsóbbat vesszük. Ha viszont kicsit is adunk a minőségre, máris a háromszorosát költjük el, ha pedig urizálunk, simán elmegy egy jó bő negyed milla is.

stockfresh 83563 elementary-school-pupils-running-outside sizeM

Az itt felsoroltakhoz hozzájönnek még olyan augusztus végén esedékes kiadások, mint az első ebédbefizetés, az iskolai póló, fizetős különórák első havi díja (ez simán lehet egy huszas). És természetesen a kinőttek helyett beszerzendő ruhák, cipők ára is (itt is könnyen elröppen egy-két tízezres).

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 roppant kínos Facebook-poszt szülőktől

kondara 2012. augusztus 29., szerda 14:50

Facebookon kalandozva nyilvánvaló, hogy igenis létezik túl sok információ. A közösségi oldalon számos szülő különös kegyetlenséggel kínozza ismerőseit, a STFU, Parents blog (ha szalonképes szeretnék maradni: Szülők, kuss) számolatlanul hozza a példákat arra, amikor jobb lett volna nem megnyomni a közzétesz gombot. Nevezhettek konzervatívnak, de az alábbi képeknek a családi fotóalbumban lenne a helye, nem máshol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alig várom a szeptembert

olvir 2012. augusztus 29., szerda 12:43

Az sem fenékig tejföl, ha az embernek nem kell egész nyárra táborokat keresnie, mert otthonról dolgozik. Olvasónkat megihlette az iskolakezdéses sorozat, és megírta nekünk, miért számolja a napokat szeptemberig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így igényeljen iskolakezdési támogatást

Dívány 2012. augusztus 28., kedd 12:45

A családok idén is csökkenthetik iskolakezdési támogatással kiadásaikat, a kedvezményes adózású hozzájárulás összege idén 27 900 forint. A támogatás összege valójában korlátlan, vagyis bármilyen mértékű támogatást adhat a munkáltató, azonban kedvezményes, 30 százalékos adózással maximum 27 900 forintot lehet igénybe venni, gyermekenként. Ezen összeg adóterhét a munkáltató fizeti meg, így valószínűleg a legtöbb esetben erre az összegre számíthatunk. Szerencsére ez az összeg azonban növelhető, mivel a támogatást mindkét szülő igénybe veheti, így ez az összeg akár az 55 800 forintot is elérheti gyermekenként. De csak akkor, ha az embernek olyan a munkáltatója.

stockfresh 274294 diligent-pupil sizeM

Idén a juttatás még a régi szabályok szerint adható. Vagyis a munkavállaló kérheti természetben (tankönyvek, eszközök formájában), vagy a munkavállaló felé számla benyújtásával is. Jövőre viszont a munkaadó csak utalvány, vagy e-kártya formájában nyújthatja azt. Éppen ezért fontos, hogy a szülők jövőre az utalványokat időben beszerezzék, lehetőleg a tanév megkezdése előtt. Ez hátrányosan érintheti azokat, akik a tankönyveket eddig az iskolától szerezték be, ugyanis nem biztos, hogy az iskolák ezen utalványokat el tudják majd fogadni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Létezik megfizethető és jó tornacipő

Tuna Judit 2012. augusztus 27., hétfő 11:50

Tornacipőt venni a gyereknek meglehetősen nehéz feladat. Ugyan ki akar több tízezret kiadni egy csukára, ami jövő tavasszal már kicsi lesz? Vagy, ha nem, hát szétrúgja a gyerek. Körbenéztünk, hogy hol mennyiért kaphatóak a tornacipők, edzőcipők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rászálltak a gyerekemre a szakértők

olvir 2012. augusztus 26., vasárnap 14:47

Megnyugtató, hogy a bölcsiben, oviban odafigyelnek a gyerekek fejlődésére, és mindenféle szakértő segít idejében felismerni ha gond van. De történik, ha akkor is kitartanak emellett, amikor már rég kiderült, hogy nincs igazuk? Szembeszélben az oviba, Olivérnapló folytatódik.

stockfresh 992589 sweet-ginger-haired-little-boy-studying-globe

Eltelt öt hónap azóta, hogy a bölcsiben marasztalt gyerekemről írtam. Aki nem ismerné a sztorit, röviden arról van szó, hogy tavaly ősszel néhány, számunkra eléggé értelmezhetetlen indok miatt elkezdtek arról győzködni, nyilváníttassam a fiamat speciális nevelési igényű (SNI) gyereknek. Inkább valamilyen hadjáratfélének tűnt ez az egész, mert a „vádpontokat” látva csak néztünk, hogy kiről beszélnek, mert nem a mi gyerekünkről, az tuti.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vacak a menza, de akadnak, akik javítanának rajta

nora 2012. augusztus 25., szombat 12:59

Pár nappal ezelőtt volt szó a közétkeztetés állapotáról. A siránkozás után most jöjjön néhány kezdeményezés, ahol közösségek, szakemberek és szülők nemcsak sajnálkoznak és beszélnek, hanem programokat, kampányokat szerveznek, összefognak a jó ügy érdekében. A honatyákat megcélzó szakértői javaslatoktól kezdve a szülői hozzájárulásig minden szinten találunk valamilyen megmozdulást. Most ezekből szemezgettem, hátha valakinek hasznos lehet.

Sok minden lehetne helyi
Sok minden lehetne helyi
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért szültél te hét gyereket?

Koncz Andrea 2012. augusztus 25., szombat 09:27

Eszter és Gábor sikeres, életvidám házaspár. Gábor vállalati pénzügyes, Eszter otthon van a gyerekekkel, nagymama a szomszédban. Arany élet igaz? És ha azt is elárulom, hogy több náluk a gyerek, mint a Jolie-Pitt házban? Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem gyakran találkozom ekkora családdal.

Miért van nektek hét gyereketek? És hány évesek?

Gábor: Sorban három lányunk (15, 13 és 12 évesek), két fiunk (9 és 6 évesek) és még két lányunk (5 és 2 évesek) van. Épp ennyit szerettünk volna. Kicsit meredeken hangzik, de ez a helyzet. Természetesen nem tűztünk ki ennyit mindjárt az elején. Az első kettőben-háromban már az elején biztosak voltunk, aztán mindig csak még egyet terveztünk.

Eszter: Az újszülöttnek mindig örül az ember, aztán megnőnek, „megöregszenek”, és más miatt lesznek szeretetreméltóak – éppen járni, beszélni tanul, vicceseket kérdez stb., de akkor meg hiányzik a kicsi a családból. Ezért (is) lett 7 gyerekünk.

Most már eldöntöttem magamban, hogy nem szeretnék több babát szülni, de ettől a döntéstől időnként még mindig fáj a szívem, néha irigykedve nézem a csecsemőket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ruhakörkép: még az olcsó boltokban is sokba kerül egy gyerek

Dívány 2012. augusztus 24., péntek 12:53

Egy gyerek drága mulatság, képes folyton kinőni a ruháit, egy idő után már a divat is elkezdi érdekelni, és nem hajlandó felvenni az általunk szupernek gondolt örökölt darabokat, sőt, hiába bizonygatjuk, hogy az a kabát a turkálóból igazán jó vétel, és nem fog elszakadni három hét hordás után – na, ez mind nem érdekli a gyerekeket. Ők leginkább azt akarják hordani amit az osztálytársaik, vagy amit a tévében látnak, és nem a mama kötött pulcsiját.

Megnéztük, hol érdemes beszerezni az őszi ruhatárat. Végigjártuk a Tesco-H&M-Zara-C&A négyszöget, hogy kiderüljön, mennyibe is kerül egy teljes őszi szett, ami kombinálható, divatos, természetes anyagú és még meg is fizethető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor a fordítószoftver árul magyarul

kondara 2012. augusztus 23., csütörtök 13:32

Ha ön éles labdarúgó, tudod is bolt részére gyerekek labdarúgással csizma hihetetlen árakon! Ilyen, és hasonló gyöngyszemekre bukkanhat az, aki a verhetetlen árairól híres SportsDirect weboldalának magyarítását böngészi.

SDsupermanlunchbox.png
Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti öt tesióra - áldás vagy szívás?

ermiz 2012. augusztus 23., csütörtök 10:14

Szeptembertől heti öt tesi órán izzadhatnak a gyerekek, a kérdés csak az, kik és hol fogják őket tanítani? Felmenő rendszerben, az első, ötödik és kilencedik osztályosoknak heti öt testnevelés óra bevezetéséről döntött a kormány, amikor megszavazta a köznevelési törvényt.

Jó is lenne, ha az iskoláknak lenne elég tanára és helye arra, hogy biztosítsa a szükséges feltételeket. A felső tagozatosok és középiskolások eddig átlagban heti két és fél testnevelés órán vettek részt, az alsósok heti három órában élvezhették a testnevelést eddig, nekik emellett még hetente kétszer fél óra játékos testmozgást kellett abszolválni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, iskolás lesz a gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. augusztus 22., szerda 13:01

Ha most készül első osztályba a poronty, vajon hogy készítsük fel őt és magunkat erre az új életszakaszra? Sok szülő előre választ keres bizonyos helyzetekre, hogy ha eljön, jól reagáljon rá. Mit tegyek, ha feketepontot, rossz jegyet, vagy a jegyet helyettesítő egyéb értékelést hoz a gyermek? És mit tegyek, ha jót? Adjak neki én is jutalmat, vagy elég, ha megdicsérem? Egyáltalán, mi számít nálunk jó vagy rossz értékelésnek? Mi van, ha utál iskolába járni? Ki mellé álljak, ha konfliktusba kerül a tanárral? Ilyen kérdések merülnek fel leggyakrabban a jövővel kapcsolatban az anyák és apák fejében.

stockfresh 29032 young-girl-in-classroom-writing-on-paper sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit ettél ma a suliban?

nora 2012. augusztus 22., szerda 09:44

Az iskolai és óvodai étkeztetés nagyjából a mi gyerekkorunkból maradt itt. Rengeteg fehérkenyér és tészta, ócska felvágott, margarinos kenyér. Zöldség, gyümölcs csak mutatóba, vagy ha anyuka visz. Könnyű ezt a pénzhiányra fogni, pláne, amikor van olyan település, ahol egy ovis gyerekre napi 131 forint jut.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szobatisztaság játszma

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. augusztus 21., kedd 10:48

A szobatisztaság kialakulását meglepően gyakran kísérik hatalmi játszmák is. A gyerek részéről egyszerre szabadság és lemondás, a szülő részéről pedig túlságosan is sokszor egy presztizs-ügy, amiben bizonyítani szeretné saját nagyszerűségét. A pszichológus ezen a héten arról ír, a szobatisztaság kialakulásának időpontja nem mond el semmit a szülő kompetenciájáról.

stockfresh 1598366 little-boy-sitting-on-potty-with-newspaper si
Távolról sincs vége, olvasson még »

Megduplázódott a füzetek ára?

Tuna Judit 2012. augusztus 20., hétfő 14:37

Nyakunkon az iskolakezdés, már csak két hete van, hogy beszerezze gyermekének az évkezdéshez szükséges holmikat. Körbenéztünk, hogy hol és mennyiért tudja megvenni idén a füzeteket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt a társast messzire kerülje

kondara 2012. augusztus 20., hétfő 10:45

Ha szeretné, hogy gyermeke már zsenge korban megtanulja, hogy a referendum szó jelentése tömeghipnózis, vagy hogy a kuszkusz egy szlovák nemzeti eledel, megtaláltuk az önnek való társasjátékot. Az Észbontó című, elvileg minden korosztálynak szóló "műveltségi" játék valóban észbontó. Csak nem a jó értelemben.

image(2)
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan kezdjünk bölcsit, ovit?

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. augusztus 19., vasárnap 15:07

Pörögnek a napok, közeledik a szeptember, kezdődik a bölcsi, ovi. A pszichológus ezen a héten arról is ír, hogyan csökkentheti a szülő saját bizonytalanságát, és hogyan segíthet a gyereknek abban, hogy minél hamarabb megtalálja a helyét.

stockfresh 648174 boy-laying-on-floor-in-playroom sizeM

Sok szülő szíve elszorul ezekben a hetekben, ahogy figyeli a naptárat, és látja, hogy közeledik szeptember. Ők többségében azok közül kerülnek ki, akiknek most megy először közösségbe a csemetéjük, legyen az óvoda vagy bölcsőde.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit viszel, ha gyerekkel utazol?

Rigoberta 2012. augusztus 19., vasárnap 12:11

Amióta gyerekem van, cipelek. Amióta gyerekkel utazunk, a fülemen is csomag lóg. Ott a szokásos alapcucc, plusz a babakocsi, a pelenkázótáska, és mire a nagy kinövi, pont megszülöm a picit. Ha a minimumot viszem is, fél napig pakolok. És azt látom, mindez semmi. Emberek képesek egyetlen balatoni hétvégére csurig telepakolni a kombi hátulját. Cumisüveg-melegítő, több raklapnyi bébiétel, a gyógyszeres szekrény kompletten, két váltás téliruha a minimum.

71487871
Fotó: Mark Wilson

Tulajdonképpen mi is kell az utazáshoz?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket az iskolatáskákat árulják most

kondara 2012. augusztus 18., szombat 15:16

Iskolatáska körképünk során azokat a helyeket próbáltuk végigjárni, ahol reményeink szerint a teljes iskolai beszerzést is letudhatjuk. A legtöbbet a legkisebb gyerekek szüleinek kell kicsengetnie egy jó táskáért. Szerencsés helyzetben van az a szülő, aki szívesen vesz Disney hercegnős, Micimackós vagy pókemberes iskolatáskát, ezek uralják az idei kínálatot.

Azok közül, akik szívesen távolmaradnának a rajzfilmes-akcióhősös vonaltól, a legkisebb fiúk szüleit sajnáljuk, nekik ugyanis egyáltalán nem láttunk normális áron ilyen táskát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úristen, mi van, ha sosem lehet gyerekünk? 3. felvonás

Divany.hu 2012. augusztus 18., szombat 09:24

Szubjektív beszámoló a meddőségről, 3. rész

Az első részt itt talájátok, a másodikat meg itt. Ebben a sorozatban megosztom veletek, min mentem keresztül testileg, lelkileg. Milyen köröket futottam feleslegesen, és mit lett volna jó már a legelején is tudni. A végén pedig kiderül, sikerrel jártunk-e.

Fotó: Monkey Business Images / Northfoto
Távolról sincs vége, olvasson még »

Aztán császár legyen-e?

kondara 2012. augusztus 17., péntek 17:18

A fejlett országokban minden negyedik szülés császár. A nőnek joga van rendelkezni saját testével elv alapján több országban deklarálták azt a - sok helyen nem kimondott, de létező - gyakorlatot, hogy sokan vannak, akik köszönik, de nem szeretnének szülni, inkább legyen a császármetszés.

stockfresh 1708465 crying-newborn-baby-girl sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés