SZÜLŐSÉG

Támad a skarlát, de mi is az?

nora 2012. november 14., szerda 13:20

Egyik reggel az oviban a csoportunk ajtaján egy üzenet fogadta a kedves szülőket: „Csoportunkban skarlát megbetegedés fordult elő.” Hoppá!- gondoltam, jó lesz gyorsan utánajárni, mi is az a skarlát pontosan, mert nekem erről csak a skarlátbetű és a skarlátvörös szavak jutottak eszembe. Másoknak elmesélve leginkább hümmögéssel és „Huh, az nagyon csúnya, de nekünk még nem volt” reakciókkal találkoztam. A neten böngészve, barátokkal beszélve viszont iskolai, óvodai járványokról tesznek említést, tehát azt gondolom, érdemes róla beszélni. Célunk természetesen nem a pánikkeltés, hanem éppen az, hogy ha a környezetünkben hallunk ilyen esetről, az információk birtokában idejekorán felismerjük a jelét, és orvoshoz fordulhassunk.

skarlátfej
Fotó: Wikipedia.org

A skarlát másik neve a vörheny, amit onnan kapott, hogy apró, piros kiütések keletkeznek a bőrön, melyek messziről egybefüggő foltoknak tűnnek, és a torok is vöröses, narancssárgás színt kap. A skarlát manapság a gyógyszeres kezeléseknek köszönhetően már enyhébb lefolyású, mint évtizedekkel ezelőtt. Akkoriban rettegtek tőle, mert hosszas, súlyos betegségnek számított és számos szövődménye is volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem akarok üresfejű gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. november 14., szerda 13:06

Az utóbbi évtizedekben egyre elfogadottabbá válik a nézet, hogy a nevelés során nem a szülő formálja olyanná a gyermeket, amilyet előre eltervezett, inkább csak segíti kibontakozni, hogy olyanná válhasson, amilyen valójában, a lelke mélyén. Ennek ellenére azért a legtöbb szülőnek van arról elképzelése, hogy milyen legyen, és milyen ne legyen semmiképp a gyereke. Vannak olyan, elsősorban lányos anyukák és apukák, akik rossz néven veszik, ha csemetéjük szépségét dicsérik. Nem szeretnék, ha a külső volna az a terület, ahol elismerve érzi magát a kislány. Inkább legyen okos, művelt, kedves vagy határozott. Ezek a szülők nem szeretnének üresfejű, felületes kislányt, illetve nőt nevelni. A cél érthető, de az oda vezető útban gyakoriak a félreértések.

stockfresh 1241038 funny-little-girl sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

És nem csak a szaga jó

nora 2012. november 13., kedd 16:12

Ahogy közeledik a tél, jönnek az illóolajok, boldog, boldogtalan árulja, veszi, használja. Az okos (ezt majd kifejtjük később) használat sokat segíthet náthaszezonban, ész nélkül viszont semmiképpen ne illóolajozgassunk, aromaterápiázgassunk, ami duplán igaz a gyerekekre. Az illóolaj, bár „csak” egy természetes szer, ugyanúgy lehet veszélyes, mint egy rosszul megválasztott gyógyszer. És ez a legjobb minőségű, legtisztább készítményekre is igaz.

Milyen okból szeretünk illatokat varázsolni magunk köré? Hideg van, sötét van, több időt töltünk a lakásban, élvezzük az otthoni hangulat, előkerülnek a polcokról a vastagabb könyvek, és a kis párologtatók, illóolajok. De nem kizárólag a hangulat fokozására nyúlunk az illatokhoz, indoknak ott van még a nátha is .

stockfresh 839161 aromatherapy-chimney sizeM

Összegyűjtöttük, milyen alapszabályokat kell betartani, ha gyerekeknél illóolajat akarunk használni. Mert az például, aki rutinszerűen rávágja egy takonykórnál, hogy „én biza mentolos krémet kenek a gyerek orra alá”, vagy „eukaliptuszos forró fürdőbe dugom”, elég nagy tévedésben élhet. Mert a "mentolos illat" nagyon sokmindentől lehet, aminek egy része például gyereknél tilos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mozgásterápiák, 4. rész: állatos terápiák

nora 2012. november 13., kedd 12:08

Negyedik részéhez érkezett mozgásterápiákat bemutató sorozatunk. Először a HRG terápiáról írtunk, a második részben pedig a Dévény és az Ayres módszer került sorra. Ezt követte a TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning) és a Delacato terápia bemutatása,

Most az állatos terápiák következnek. A lovakkal, delfinekkel végzett kezelés mellett vannak olyanok is, amelyek egy része tulajdonképpen már nem is mozgásterápia, ám mégsem szerettük volna kihagyni őket a sorból.

stockfresh 1782772 rottweiler-and-child sizeM

Mindenki hallott már a segítő állatokról, akik például mozgáskorlátozottaknak, vakoknak segítenek nap mint nap, vagy éppen eltűnt személyeket találnak meg, netán földrengések romjai alól emberéleteket mentenek. Az ő munkájukat a legtöbb ember ismeri, hallott róluk vagy látta a tévében, azonban az állatokkal való terápiás célú foglalkozások még nem annyira ismertek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vígasztalj, de ne dramatizálj!

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. november 11., vasárnap 14:30

Akárhány éves legyen is a gyermek, minden életkorban fontos szülői feladat a vígasztalás, vagyis a túlzott stressz oldása. Az anya és apa egyfajta pufferszerepet tölt be a külvilág és a csemete között, emellett időről időre, a gyermek életkorának megfelelően felmerülnek olyan természetes félelmek, kudarcok, amely feloldásában szintén a szülő segíthet legtöbbet.

stockfresh 1399522 mother-and-daughter sizeM

A pszichológus a héten arról ír, hogy a gyereket nem kell (és nem is lehet) minden bánattól megóvni, inkább arra kell törekednünk, hogy felkészítsük arra, hogy képes legyen kezelni a nehéz helyzeteket is. Hogyan vígasztaljunk "jól"?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Merje időnként ne élvezni az anyaságot!

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. november 10., szombat 22:15

A pszichológus a héten arról ír, hogy azzal szemben, amit a bezzeganyák hangos kórusa sulykol belénk, teljesen természetes, ha a legjobban várt, sorsfordító események (mondjuk gyerekszülés) után az ember egyáltalán nem azt érzi, amit „éreznie kellene". Ha őszinték merünk lenni magunkkal, a szülővé válás nem csupa móka és kacagás, és megélésében, feldolgozásában sokat segít, ha arról is beszélünk, hogy járnak vele nehéz pillanatok is. Nem igaz például az, hogy valaki attól lesz jó anya, hogy a gyerekein kívül nincs szüksége más élményre.

stockfresh 18533 unhappy-woman-with-hands-on-ears sizeM

Úgy tűnik, a legtöbb anya nincs felkészülve arra, hogy érzelmileg megterhelő időszakra számíthat a gyermek megszületése után, ami számos új készség kimunkálását követeli meg, és hogy természetes, sőt, egészséges reakció részéről, ha gyakran fél, ha fáradt, ha ingerült.

Az anyaság éppen olyan sokszínű, mint bármely más életszakasz. Magában hordoz újdonságot, sikert, vidámságot, és hordoz szorongást, bizonytalanságot, monotóniát, feszültséget akkor is, ha minden körülmény kedvezően alakul.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha a lányokat féltjük, a fiúkat miért nem?

Koncz Andrea 2012. november 10., szombat 19:15

Naponta jelennek meg az újabb és újabb cikkek angol/amerikai lapokban, portálokon, amik arról szólnak, hogy a szülők megint felháborodtak valamin, ami szexualizálja a kislányokat. A legújabb példa például ez a szoptatós baba, amihez egy szenzoros melltartó is jár, és ha a baba szája közel kerül a szenzorhoz, a játékbaba cuppogó hangokat ad. Ha megnézik a linkelt videót, kiderül, hogy az amúgy meglehetősen drága (89 dolláros) játék ráadásul böfögni, és idegesítően bőgni is tud, na - az ára mellett - ez utóbbi az, ami miatt biztos nem engedném be a lakásba.

A kisfiúk szexualizálása meg oké?
A kisfiúk szexualizálása meg oké?

A nagy felháborodás azért tört ki, mert egy csomó amerikai szülő szerint ez a játék is szexualizálja a kislányokat. Szerintem ez elég nagy hülyeség, a legtöbb kislány, ha éppen van csecsemő a környezetében, szívesen játssza el, hogy ő is szoptat. Nem gondolom, hogy ebben lenne bármi rossz, igaz azt sem, hogy ehhez pont egy ilyen spéci cuppogó baba kéne, hiszen bármelyik régimódi, szenzor- és cuppogásmentes is megteszi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Használjon bébit felmosáshoz!

Koncz Andrea 2012. november 9., péntek 14:54

Időnként kiderül, hogy az amerikaiaknak is van humorérzékük. A betterthanpants nevű, vicces ruhákat áruló oldal állt elő a bébiruhát a felmosóval kombináló kezeslábas, a Baby Mop ötletével. A termék hasznosságát számos, nem egészen komoly érvvel támasztják alá, például így már korán megtaníthatjuk a gyereket a munka fontosságára, spórolhatunk a tisztítószereken, a gyerek izmai erősödnek, és az általa elvégzett munkával megtakarított időt valami kellemesre fordíthatjuk.

baby-mop2

Mielőtt bárki is tüzet okádna, nem gondolom, hogy egy ilyen darabot bárki is véresen komolyan venne, mint ahogy biztos nem adtam volna rá a sajátjaimra sem - na jó, csak addig, amíg lefotózom őket. De nem is a közepesen szellemes ötlet az igazán jó, hanem az oldal hozzászólói, akik között meglepően kevesen vannak olyanok, akik nem vették a lapot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerek füstölve jó?

olvir 2012. november 8., csütörtök 17:42

Mostanában egy csomó olyan levelet kaptuk, ahol valaki arról panaszkodik, hogy ők - szülőként - nem dohányoznak, vagy ha igen, akkor is maximum az erkélyen, a nagyszülőktől/testvérektől/rokonoktól viszont hiába is kérik, hogy ne füstöljék fel a gyereket. Nem tudjuk, miért sűrűsödtek be az efféle panaszok, talán a dohányzási lehetőségek visszaszorításával egyre kevésbé vagyunk hozzászokva, hogy füstös helyeken ücsörögjünk.

Az ilyen konfliktusok megoldása csak annak egyszerű, akinek még nem volt gondja ilyesmivel. Mert ugye nagypapa már 50 éve cigizik a nappaliban, akkor is ezt tette, amikor a saját gyerekei voltak kicsik, aztán azokból is ember lett mégis. Akkor milyen alapon várnánk most tőle azt, hogy kimászkáljon az erkélyre/lépcsőházba/teraszra/tornácra, pláne, ha hideg/meleg van, esik az eső/hó, vagy éppen nagyon is tűz a nap.

stockfresh 1553041 smoking-endangers-the-health-of-the-child siz

Csakhogy ugyanilyen könnyű megérteni azokat az anyákat, apákat, akiket zavar az, hogy a gyereket egy, a nagyszülőknél töltött nap után úgy kapják vissza, hogy haja, ruhája, az összes cucca bűzlik. Akik nem szeretnék azt, hogy a kölykök a füstben pácolódjanak, esetleg maguk is utálnak a füstös szobában ücsörögni. De természetesen azt sem szeretnék, hogy a családi viszonyt korlátozni kelljen. Mert, ahogy a hozzánk eljutott beszámolókból kiderül, a falhoz állítós taktika - addig nem viszem a gyereket, amíg körbefüstölöd - a legtöbbször csak a viszony megrontására jó, más haszna nem nagyon van.

Alább a kapott panaszokból csemegézünk, és azt kérdezzük, önöknek volt már gondja ebből?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alkut kötnék az ördöggel is

Koncz Andrea 2012. november 7., szerda 08:55

Szülőként időnként átfut a fejünkön, mi történne, ha valami tényleg komoly baja lenne a gyereknek. A legtöbbünknek ez csak egy nyugtalanító gondolat marad. És van, akinek nem. Áron 2010-ben született, második gyerekként, problémamentes terhesség után, látszólag egészsegesen. Szülei körülbelül fél éves korában kezdtek gyanakodni arra, hogy valami talán mégsincsen egészen rendben vele. Hamar kiderült, hogy jól érezték.

áron2

Áronnak egy nagyon ritka, súlyos betegsége van, egy kiterjedt féloldali agyi rendellenesség. A tünetek pedig? Naponta sok, időnként akár száz epilepsziás roham, lassabb fejlődés, és annak az esélye, hogy a megfelelő kezelés nélkül az egészséges agyfélteke is károsodik.

Katona Lászlóval, Áron édesapjával beszélgettünk arról, hogyan lehet ezt ép ésszel túlélni, milyen ez a betegség, és mitől gyógyulhat meg Áron.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Német, angol, aztán annyi

Koncz Andrea 2012. november 6., kedd 16:05

A napokban kapták fel a hírt, hogy az oktatási államtitkárság átvariálná a nyelvoktatást is. A kiszivárgott, (egyébként nem új) és közben persze munkaanyagnak minősített tervezet kapcsán heves vita lángolt fel. A javaslatokat végiggondolva ismét csak az az érzésem, hogy az oktatás szegregálása a cél, ahol arra ösztönöznek, hogy aki megteheti, irassa magániskolába a gyereket, a többiek meg egyék amit kapnak. Önök hogy gondolják? Szavazzanak!

stockfresh 1289963 ethnic-culture-and-fun-three-student-girl-fri
Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak apádnak ne mondd meg!

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. november 6., kedd 12:02

A pszichológus a héten többek között arról ír, hogy a gyereknek árt a legtöbbet az, aki a másik szülő ellen a gyerekével szövetkezik. "Veszünk egy fagyit, csak apádnak ne mondd meg!" Ismerős, ugye? Pedig az ilyen viselkedéssel sokszor csak azt pótoljuk, ami a házasságunkból hiányzik.

stockfresh 443462 partnership sizeM

Ki ne vágyna stabil, erős családra? Csakhogy korántsem olyan egyértelmű, mitől lesz egy család stabil. Ha elgondolkodunk a szón, talán a rend, az állandóság jut eszünkbe. Igen ám, de nem mindegy, milyen értelemben van rend, és milyen értelmű az állandóság.

Távolról sincs vége, olvasson még »

TSMT és Delacato - mozgásterápiák, harmadik rész

nora 2012. november 5., hétfő 15:49

Harmadik részéhez érkezett mozgásterápiákat bemutató sorozatunk. Először a HRG terápiáról írtunk, a második részben pedig a Dévény és az Ayres módszer került sorra. Ezúttal a TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning) és a Delacato terápia bemutatásával folytatjuk.

stockfresh 1302851 drawing sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szépségszalon gyerekeknek: klassz vagy ijesztő?

Koncz Andrea 2012. november 4., vasárnap 12:39

A kislányok szeretnek szépítkezni. Pláne, ha azt látják, hogy anya naponta sminkel/frizurázkodik, vagy mindig szépen lakozott a körme. Az, hogy mit engedünk meg a gyereknek, változó, van aki szerint egyetlen rózsaszínre festett kisujjkörmöcske is bőven elég, más viszont időnként hajlandó a gyerek kezét-lábát kilakkozni, kölcsönadja a szájfényét, sőt, néha még egy kis szemfestéket is.

Nem tudom, az alábbi libanoni szépségszalon életrehívását vajon a körömlakk és szemfesték dugdosátát megelégelő anyák igényei hívták életre, vagy épp ellenkezőleg. Mindenesetre, itt aztán nem kispályáznak, a betérő kiskorú vendégek teljes körű szolgáltatást kapnak, frizurát, sminket, manikűrt, pedikűrt, de van lábmasszázs, sőt virágos fürdő is. A szolgáltatásokat például sokan veszik igénybe szülinapi zsúrok progamjaként, az ünnepelt és barátnői egyszerre szépülnek meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Virágzik a netes anyatej-kereskedelem

nora 2012. november 3., szombat 20:45

Ha valaki nem tud szoptatni, de mégis szeretne a gyerekének anyatejet (is) adni, létezik a hivatalos út. De vannak nem hivatalosak is. Tegyük fel, hogy egy közeli jó barátnőnk is éppen szoptat, és tudna tejet adni. Ez oké? És ha a barátnőnk barátnője adná? És ha egy erre a célra "szakosodott" Facebook csoporton keresztül kapnánk?

stockfresh 757862 human-milk sizeM

Ha csak egy kicsit is utánakeresünk, kiderül, a hivatalos mellett számos, nem hivatalos forrásból is lehet anyatejet szerezni. De érdemes? Bár a résztvevők többsége biztosan tisztességes, jószándékú és őszinte, az anyatej beszerzésének ezen módjai számos kockázatot rejtenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Hello Kitty nagyon gáz, a Tappancs suli menő

Koncz Andrea 2012. november 2., péntek 14:09

Miután múltkor végignéztem egy rakás kisgyerekeknek szóló lapot, szükségem volt egy kis időre, hogy rá tudjam venni magam a folytatásra. A kisiskolásoknak szóló újságok mezőnye egy fokkal jobb, még ha a magas minőség itt sem ütött lyukat a plafonba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit vigyünk babanézőbe, és mit ne?

nora 2012. október 31., szerda 15:31

Újszülöttnézőbe indulva nem tudja, mit vigyen ajándékba és mit ne? Segítünk!

Először is: a gyerek megszületésével minden családba a tárgyak megfékezhetetlen áradata kezd ömleni. Ezért ha nem tudunk kifejezett kívánságról vagy szükségről, a legnagyobb jót gyakran azzal teszünk, ha valami olyat viszünk, ami idővel elfogy. Minél kisebb a lakás, annál inkább érdemes erre odafigyelni.

stockfresh 139758 blue-and-pink-baby-gifts sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Dévény és Ayres, mozgásterápiák, második rész

nora 2012. október 29., hétfő 13:18

A mozgásterápiákat feltérképező sorozatunk első részét itt olvashatják, most továbbmegyünk. A második részben a megkerülhetetlen Dévény módszer, és az Ayres terápia kerül sorra.

A mozgásterápiák hasznossága egyértelmű, ezért egészséges gyerekkel is érdemes lehet olyan foglalkozásokat, közösségeket keresni (pl. Kerekítő foglalkozások), ahol játékos formában nyílik lehetőség egy kis mozgásra, mondókázásra, és ezáltal a fejlődésre.

stockfresh 160809 back-massage sizeM

Amikor már terápiás célból kell keresnünk valamilyen foglalkozást, rájövünk, hogy a különféle fejlesztő foglalkozások - néhány kivételtől eltekintve - eléggé meg tudják terhelni egy átlagos család büdzséjét. De ha jobban utánajárunk (ebben szeretnénk összeállításunkkal segíteni), akár szerencsénk is lehet, mert akadnak olyanok is, amelyeken térítés nélkül vagy kedvezményesen is részt lehet venni (általában a nevelési tanácsadókon keresztül lehet ide bejutni). Például mi a 13. kerületben lakunk. Tőlünk pár perce van egy fejlesztőház, itt egy Ayres terápia 3900-5300 Ft/45 perc, míg a szomszédos kerületben (20 percre tőlünk) ingyenesen vehető igénybe ugyanilyen óra, szintén képzett szakemberrel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy gyerekdalnak nem kell nevelnie

f.ádám 2012. október 27., szombat 14:52

A korábbi kereskedelmi tévés sikereket teljesen maga mögött hagyó Kovácsovics Fruzsinát jelenleg csak a gyerekek érdeklik. Miközben az utolsó évét húzza óvodapedagógián, gyerekdalokat írt, és kiadta őket lemezen, ami a szokásostól eltérő módon nem oktatni akar, csak szórakoztatva mesélni és indirekt módon fejleszteni. Mellette szeretne magánóvodát is nyitni, és minél hosszabb ideig mesélni. Többek közt erről faggattuk ki, miközben gipszet festett, mert hogy azt is szeret.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Katus Attila is szült, őt jobban megkínozták

Koncz Andrea 2012. október 26., péntek 09:19

Múltkori cikkünk után az RTL is kedvet kapott, és megismételték az ausztrál doki kísérletét. A szülő férfi szerepében ezúttal a hatszoros aerobic világbajnok Katus Attila volt, aki két óra után dobta be a törülközőt.

katusszül

A riport annyival igazságosabb a múltkorinál, hogy hangsúlyozza, a nők szervezetében egy sor hormon segíti elviselni a szülést, nem is beszélve arról, hogy nekünk a végén ott a kézzel fogható jutalom, amiért érdemes megszenvedni. (Na meg az epidurál, ha minden kötél szakad.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs trükk, csak akarni kell

nora 2012. október 25., csütörtök 11:52

Pár hónapja ismerkedtem meg Hegedűs Zsuzsával, a negyvenes éveinek elején járó anyukával, akinek négy gyermeke közül a legkisebb, Berci még csak 18 hónapos. Zsuzsa felnőtt fejjel kezdett el rendszeresen futni, hat évvel ezelőtt lihegve, vöröslő fejjel küzdötte le a 6,5 kilométeres távot. Mára ott tart, hogy jövőre a terepfutók legrangosabb versenyén szeretne indulni – és lefutni 98 kilométert 26 óra alatt.

zsuzsa2

Zsuzsa sokunk számára lehet példakép. Beszélgettünk, és fényt derült titkára. Ami az, hogy nincs titok. Zsuzsa állítja, hogy mindenki képes elérni még az elsőre hihetetlennek tűnő eredményeket is, csak hit és kitartás kérdése.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mibe kerül egy iskolás gyerek?

Dívány 2012. október 24., szerda 15:20

Érdekes felmérést kaptunk az iskolakezdés és az iskolalátogatás költségeiről. Ezek alapján az általánosba és középiskolába járó gyerekek szülei átlagosan 31 ezer forintot költöttek idén az iskolakezdésre, a felsőoktatásban viszont ez már 55 ezer forintra rúgott. Az év során pedig állítólag havonta 13,5 ezer (általános+közép) illetve havi 40 ezer forintot (felsőoktatás) költünk iskoláztatásra.

stockfresh 1974910 hands-of-a-businesswoman-showing-calculator s

Mit gondolnak, reálisak a felmérés számai? Ha minden költséget beleszámolunk, tényleg elég havonta 13,5 ezer forint? És tényleg minden belefért az év elején 31 ezerbe? Vagy ez az összeg csak a szuperminimumra elég?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan élvezzük a szülői szerepet?

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. október 24., szerda 11:09

Annak ellenére, hogy a gyerekünk a mi génállományunkat hordozza, és a legtöbb impulzus a szülőktől éri, mégis rengeteg újdonságot hordoz, ami ki tudja, a természet milyen játéka nyomán állt össze az ő személyiségére jellemző, egyedi módon. A pszichológus a héten arról ír, hogy a szülőséget sokkal jobban képes élvezni az, aki nem csak formálni szeretné a csemetét, hanem tud hátradőlni is, és örömmel nézni, hogyan bontakozik ki a gyerek személyisége.

stockfresh 1061173 portrait-of-a-boy sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Töklámpás szezon: a legmenőbb ötletek

Koncz Andrea 2012. október 23., kedd 18:47

Szoktak a gyerekkel tököt faragni? Mi szoktunk, bár az én képességeimmel és szerszámaimmal csak a legegyszerűbb formákra futja, még így is minden évben büszkén pakolgatjuk a tököket a bejárati ajtó elé. Kézügyesség és profi tökfaragó szerszámok nélkül (igen, természetesen ehhez is lehet venni a célra dedikált készletet) az egyszerű fejek mellett érdemes még a pöttyös dizájnra rámenni, én tavaly a férjem fúrógépét vettem kölcsön a pöttyözéshez, nagyon gyorsan igazán látványos eredményre jutottunk.

De a tökfaragást sokan művészi szintre fejlesztették, hoztunk egy galériát, ebből lehet inspirálódni, hogyan is csinálják ezt a nagyok.

A tökfaragás nem bonyolult ügy, néhány apróságra érdemes odafigyelni.

1. Töklámpásnak általában a kerek tököket használják, de dolgozhatunk a kanadai, hosszúkás fajtával is, csak abból a kalap levágása után nehezebb kikapirgálni a belsejét. A tökök kiválasztásánál figyeljünk oda, hogy olyan darabokat vegyünk, amik viszonylag stabilan állnak a lábukon, különösen fontos ez akkor, ha nem a kerek, hanem a hosszúkás fazont faragjuk.

2. Egyszerű lámpás készítésénél próbáljunk meg minél magasabban vágni, hogy elegendő hely maradjon a tök belsejében, így a beletett mécses nem fogja elégetni a kupakot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csupa természetes babaolaj, házilag

Tuna Judit 2012. október 23., kedd 16:54

Nem kell azonnal a boltba rohanni, ha elfogyott a babaolaj. Masszázsolajat készíthet házilag is, főleg, ha zavarja, hogy az üzletekben kapható készítményekben nem csak természetes összetevő van. A babamasszázs nem csak segíti a bébi ellazulását, de néhány természetes olaj, illóolaj segítségével a görcsök és az ekcéma is eltűnhetnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés