SZÜLŐSÉG

3000 forint helyett 45 is lehet a kruppos kúp darabja

Koncz Andrea 2013. január 8., kedd 11:53

A Facebookon találtunk egy bejegyzést, amelyik arról szólt, hogy a - többek között - a nagyon súlyos kruppos rohamok csillapítására használt csillagászati árú Rectodelt kúp helyett az orvos fel tud írni magisztrális (a patikában kikevert) kúpot is töredék áron. Utánajártunk, tényleg igaz.

stockfresh 319345 untitled sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegyen elektromos fogkefét a gyereknek!

nora 2013. január 7., hétfő 18:38

Az elektromos fogkefék virágkorukat élik, egyre több szülő vásárol a gyermekének is, főként saját pozitív tapasztalataikra alapozva. De vajon jó-e ez így? Utánajártunk.

Az elektromos fogkefe előnye, hogy a kis forgófej folyamatos mozgása miatt könnyebb a fogmosás, nem igényel annyi kézimunkát, és a hatékonysága jobb, mint a hagyományos fogkefének - ezt több szakember tudományosan is bizonyította, mely eredményekről már számos cikk jelent meg szakmai lapokban.

stockfresh 135884 dental-care sizeM

Az általunk megkérdezett fogorvos, Csermák Balázs az egyetemi évei alatt kísérleti alanyként részt vett egy kísérletben a Parodontológia Klinikán, amely az elektromos fogkefék tisztító hatását mérte tudományosan elfogadott mérőmódszerek segítségével. „A kísérlet eredménye szignifikánsan jobbnak mutatta az elektromos fogkefék hatékonyságát a hagyományos fogkefével végzett fogápoláshoz képest, ezért én azóta csakis elektromos fogkefét ajánlok mindenkinek”- mondta.

Fogorvosunk szerint a jobb hatásfok különösen fontos a gyerekek esetében, mert a csemeték izmai és mozgáskoordinációja nem elég fejlett még ahhoz, hogy kellően alaposan meg tudják mosni fogacskáikat. A képességbeli hiányosságokat enyhíteni lehet elektromos fogkefe használatával és szülői felügyelettel, segítséggel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rongyi, a csicsijja, a plüss és társaik

nora 2013. január 5., szombat 10:29

Plüssállatok, morzsolgatók, szundikendők, egy egyszerű textilpelenka - bármelyik válhat az egyetlen, legfontosabb társsá a gyerek életében, olyan kiemelkedően fontos valamivé, amihez (akihez!) éveken át ragaszkodik. Az, hogy választ, vagy nem választ magának ilyet valaki nem lehet előre tudni, és ez nem is jelez semmit a gyerek későbbi fejlődésével, lelki egészségével kapcsolatban. Ha viszont kinevez magának valamit, amihez erősen kötődik, örülhetünk, mert ez első olyan tulajdona a gyermeknek, amelyhez különleges érzelmek társulnak, s amely elég összetett jó szolgálatot tehet.

stockfresh 755929 child-sleeping sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szül valaki aznap, amikorra ki van írva?

nora 2013. január 4., péntek 11:53

Általában azt szokták mondani, a nők öt százaléka szül éppen aznap, amikorra kiírták. Hogy számolják a szülés várható időpontját, és miért nem lehet pontosan jósolni. Önöknek mennyire volt pontos a jóslat?

stockfresh 1184659 auscultation sizeM
Fotó: Pedro Salaverria / Stockfresh
Távolról sincs vége, olvasson még »

Te nem vagy az apám!

Dívány 2013. január 3., csütörtök 13:07

Filmek, könyvek tucatjai szólnak a mostohaszülők/mostohagyerekek kapcsolatáról, a mesékben ráadásul rendszerint a gonosz nevelők tűnnek fel, akik hirtelen belépnek a család életébe, és mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobban megkeserítsék a gyerek életét.

Hát, ennek a pozíciónak nem túl jó a marketingje - mondta egy érintett, annak ellenére, hogy a való életben nyilván többnyire nem szívtelenek a mostohák, sőt, őket is megviseli az, hogy egy összetört családba csöppentek. Az esetek többségében a lelküket is kiteszik a jó viszony kialakítása érdekében, ennek ellenére a beilleszkedés gyakran nem megy zökkenőmentesen. Előbb-utóbb pedig szembetalálhatjuk magunkat a mostohaszülők legnagyobb dilemmájával: neveljem, vagy sem a párom gyerekét?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amíg a gyerek kicsi, éjszakai bevetéseken nem veszek részt

nora 2013. január 2., szerda 14:00

Salamon Klára mentőkutyásként számos külföldi és hazai versenyt nyert kutyáival, akik közül Nixon nevű border collie-jával még Szumátrára is eljutott, hogy embereket mentsenek a földrengés sújtotta területeken. Négy kutyájából kettő már nyugdíjas, de még most is aktívak. Kisfia hathónapos. Amikor megkérdeztük, hogyan lehet egyszerre kutyásként és anyaként helytállni, azt mondta, nem könnyű, de minden csak szervezés kérdése.

Klára és Tara
Klára és Tara
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy készül a gyerek?

Koncz Andrea 2013. január 1., kedd 08:55

Volt valaha gondjuk azzal, hogyan nyerjenek pár évet, mielőtt tényleg elmagyarázzák a kölyöknek, hogyan készül egy kisbaba? A quebeci fotós, Patrice Laroche és felesége Sandra jó kis fotósorozatot készítettek a témáról, amiből minden pontosan kiderül. Az ötletet és a képeket ezen az oldalon találtuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A poronty trollok legjobb pillanatai

Koncz Andrea 2012. december 31., hétfő 09:11

Online újságírónak olyan a troll, mint egyszeri autósnak a közlekedési dugó. Nem szeretjük, de időnként elkerülhetetlen. Érdekes módon a szinte minden cikket törvényszerűen követő, személyeskedő, pitiáner köcsögség is megszokható, sőt, idővel akár szórakoztatóvá is válhat, kár, hogy trollból és trollkodásból is igen ritka az igazán szellemes.

Így év végén összeszedtünk egy csokorravalót, kommentben meg lehet jönni trollkodni.

Porontyos szerzőként egyébként azzal lehet legjobban kiverni a biztosítékot, ha

1, be merjük vallani, hogy a gyerekes lét nem minden pillanata maga a rózsaszín mámor,

2, olyan embereket mutatunk be, akik elégedettek a saját életükkel,

3, cikket írunk

Ja, és ne felejtsék a régi alapszabályt: never feed the troll, vagyis ne etessék a trollt!

Kívánunk minden trollunknak egy kicsit több humorérzéket és toleranciát, és egy kicsivel kevesebb irigységet a következő évre!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szoptatni márpedig mindenki tud!

Rigoberta 2012. december 30., vasárnap 12:00

Ez a mondat két évig kísértett, miután ezt olvastam az összes fórumokon, hallottam a védőnőtől, és mindezek tetejébe azt láttam magam körül, hogy szoptatni márpedig tényleg mindeki tud – kivéve engem. Aztán a második gyereknél kiderült, hogy még ha tud is mindenki szoptatni, nem minden kisbaba képes rendesen szopni.

stockfresh 1433366 suckling-baby sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kövér lesz a gyerek, ha tévé előtt eszik

Koncz Andrea 2012. december 29., szombat 15:50

Az elhízás, és az ebből fakadó betegségek rengeteg országban jelentenek problémát, többek között egyre inkább nálunk is. Ezzel a jelenséggel éppen ezért rengeteg kutatás foglalkozik, amelyek egy része azt próbálja feltérképezni, hogyan lehet megelőzni a gyerekek túlsúlyossá válását. Sok egyéb tényező mellett a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a rendszeresen a tévé előtt elfogyasztott étkezések is hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz.

Nem tudom, mennyire általános jelenség ez nálunk, de egy kanadai vizsgálat például azt tárta fel, hogy a kutatásban résztvevő gyerekek naponta átlagosan másfél étkezést fogyasztottak el a tévé előtt ülve, ami megdöbbentően nagy szám.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zombi lesz, aki nem látja az anyját a babakocsiban?

mollyqueen 2012. december 28., péntek 11:58

Merre nézzen a gyerek, amikor a babakocsiban ül? Nem hangzik túlságosan lényeges kérdésnek, de miért pont ez lenne a gyereknevelés azon szeglete, amivel kapcsolatban nem dúl vallásháború? Ha egy kicsit is utánakérdezünk, kiderül, sokan vannak, akik abban hisznek, egy életre tönkretesszük a gyereket, ha képesek vagyunk úgy tolni a kocsiban, hogy nem lát minket a kölyök. Mások viszont abban hisznek, látja a gyerek az anyját épp eleget, legalább séta közben hadd nézelődjön egy kicsit.

stockfresh 501589 man-with-child sizeM

Szerintünk mindenki tolja úgy a gyerekét, ahogy akarja, az állítható ülésirányú babakocsi viszont akkor is nagyon praktikus, ha nem foglalkozunk a dolog lelki oldalával, hanem egyszerűen erősen tűz a délutáni nap.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anonim szüléssel a csecsemőgyilkosságok ellen

Dívány 2012. december 27., csütörtök 15:06

A Bécsi Orvosi Egyetem legújabb tanulmánya szerint az anonim szülésnek köszönhetően az elmúlt tíz évben több mint felére csökkent azoknak az újszülötteknek a száma Ausztriában, akik születésüket követően erőszakos halált haltak.

stockfresh 1807595 new-born-twins-with-dummies sizeM

A név nélküli szülés itt jóval népszerűbb, mint a babamentő inkubátor – derül ki a Compress hozzánk eljuttatott cikkéből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Égési sebbe tejfölt kenni tilos!

nora 2012. december 26., szerda 09:17

Mindenki hallott már a tűzhelyről forró vízet magára rántó gyerekről, Dr. Bauer Béla orvos oldalán megnézhetik, milyen sérülést okozhat ez, nem akartam a kép átvételével sokkolni, de érdemes az eszünkbe vésni. Az égési sérülések jelentős része a háztartásokban következik be, számuk évről évre nő. A Bethesda Kórház tájékoztatója szerint az égéssel kapcsolatos balesetek leggyakrabban a csecsemő-, és kisdedkorban fordulnak elő. Ez az a kor, amikor a gyerekek utánoznak, fel akarják fedezni a világot, de még nincs veszélyérzetük, és gyakran ügyetlenek is.

Mivel lehet megelőzni a bajt, és mit tegyünk, ha ez nem sikerült?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tiszteld a gyereked!

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. december 25., kedd 15:22

Általános félreértés, hogy veszélyes dolog tisztelni a gyereket, mert akkor nem tanul szabályokat, rendet, és féktelen felnőtt válik belőle. A félreértés alapja, hogy sokan úgy értelmezik a tiszteletet, hogy tilos bármilyen korlátot állítani a gyermek elé, minden kívánsága teljesítendő.

stockfresh 647231 family-hands sizeM

Szabályokra, és azok következetes betartására szüksége van a csemetének, annál is inkább, hogy a felnőtt világban is szabályok közt élünk, aki ehhez nem tud alkalmazkodni, az súlyos árat fizet érte. Aki az emberi viszonyok kimondatlan szabályait nem tartja be, annak kapcsolatai nem fognak működni, aki nem képes határidőket betartani, és egy feladat adta követelményeknek megfelelni, az a munka világában lesz sikertelen, és saját maga által kitűzött céljaihoz sem fog közelebb kerülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézzen vidám gyerekeket, és örüljön a sajátjainak!

Koncz Andrea 2012. december 24., hétfő 12:30

Mit lehetne már mondani gyerekes szülőnek karácsony napján? Az ajándék már megvan, a rend úgysem lesz tökéletes, az eltervezett dolog pedig mindig több, mint aminek végül a végére jutunk. Úgyhogy mi most ezzel a feszültségoldó fotósorozattal készültünk, és mindenkinek azt kívánjuk, legyen annyi öröme a gyerekeiben, amennyi ezekről a képekről sugárzik. A fotóst Jason Lee-nek hívják, aki amúgy általában esküvőket fényképez, a weboldala itt van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még több karácsony a világ körül

nora 2012. december 23., vasárnap 19:46

Franciaország egyes részein a karácsonyi menüsorban a 7 főfogást 13 fajta desszert követi, Olaszországban pedig rengeteg betlehembe kerül be Szenteste a kis Jézus, Új-Zélandon karácsony másnapján már leárazásokkal csalogatnak az üzletek, és mindenki őrjöngő vásárlásba kezd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogamzásgátló ingyen, a szülők tudta nélkül

Koncz Andrea 2012. december 22., szombat 15:24

Jövő év elejétől azok a 15 és 18 év közötti francia lányok, akik valamilyen okból nem tudják vagy akarják megbeszélni a szüleikkel, hogy tablettával szeretnének védekezni a nem kívánt terhesség ellen, ingyen, azok tudta nélkül is beszerezhetik a gyógyszert. Érdekes, hogy míg ez simán, gyakorlatilag vita nélkül megtörtént Franciaországban, az Egyesült Államokban már a gondolat felvetési is hisztérikus indulatokat szült a közelmúltban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karácsony a világ körül

mollyqueen 2012. december 21., péntek 16:44

Korábbi cikkünkön felbuzdulva külföldi ismerősöket, letelepült honfitársainkat is megkérdeztük, náluk milyen a karácsony, mégis hogyan kell elképzelni az ünneplést, az ajándékozást, mik a tradicionális ételek. A lengyelekkel sok a közös, a britek szokásait filmekből ismerhetjük, de a mexikói, és a zavaros orosz karácsonyozás igazi kuriózumnak számít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A karácsony lényege, 50 másodpercben

Koncz Andrea 2012. december 19., szerda 19:00

Fajsúlyos, komoly témák mellett jöjjön már egy kis könnyed ráhangolódás, összeszedtünk hat remek karácsonyi videót a youtube-ról. Van közte vicces is, tudományos is, és megható is. Tudjuk, hogy mindenkinek ezer dolga van még, nekünk is, de stressz helyett inkább örüljünk egy kicsit a karácsonynak!

katona hazatert
Távolról sincs vége, olvasson még »

Sportos ajándékok a fa alatt

nora 2012. december 19., szerda 17:44

Ha még mindig nem szerezték be a gyerek ajándékát, már bizonyára jelentkeznek a pánik első jelei. Utolsó pillanatos összeállítás sporttémában: mire figyeljenek kori, görkori, szánkó, síléc, roller és bringa beszerzésekor, milyenek az árak, és milyen sportos programokat érdemes ajándékozni a gyerekeknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne játszd el a tökéletes karácsonyt!

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. december 18., kedd 08:33

A karácsonyi ünnepek a családi filmekben mindig a meghittség és boldogság napjai, és szerencsére sokan vannak, akik a valóságban is valami hasonlót élnek meg: ilyenkor összegyűlik a család, örülnek egymásnak, felhőtlen órákat töltenek együtt. A teljes igazsághoz azonban az is hozzátartozik, ezek a napok feszültség forrásául is szolgálhatnak. Valójában nem ilyenkor keletkeznek problémák, de alkalmas arra az ünnep, hogy felszínre hozza ezeket. A pszichológus arról ír, mitől szoktunk kiborulni karácsonykor, és hogyan lehetne ezen változtatni.

stockfresh 1270188 christmas-stress---busy-santa-woman sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Direkt rémes ajándékot adni vicces?

Koncz Andrea 2012. december 17., hétfő 23:00

Cseppet sem új Jimmy Kimmel videója, de megint rábukkantam, amikor a youtube-on keresgéltem - egészen mást. Aki nem hallott még róla, hogy az amerikaszerte meglehetősen nagy felháborodást kiváltó videóban miről van szó, annak most összefoglaljuk.

JimmyKimmel2

Jimmy Kimmel televíziós műsorvezető rendszeresen ad feladatokat a nézőinek, arra bíztatja őket, hogy hajtsák végre a megbízást, vegyék videóra, és a videót töltsék fel a youtubera, a Hey Jimmy Kimmel itt jön a feladat taggel ellátva. Volt már, hogy azt kérte, a Super Bowl döntő egy sorsdöntő pillanatában húzzák ki a tévét, apák napja környékén pedig azt, hogy mindenki spriccelje le az apját slaggal - ez utóbbit is érdemes megnézni, mert Jimmy Kimmel fia is megtette.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt család, öt karácsony

nora 2012. december 16., vasárnap 11:16

Néhány anyukát megkértünk, meséljék el, hogyan készül a család decemberben, hogyan zajlik a karácsonyozás, milyen a szenteste, miket esznek-isznak, és milyen az ajándékozás. És persze arra is kíváncsiak voltunk, mennyire veszik a vállukra az ünneppel járó terhet, és pihennek-e egyáltalán. Lilla (1 ovis kisfiú, Budapest), Veronika (1 ovis kislány, Fót), Zsuzsa (4 gyerek, Őrbottyán), Timi (2 gyerek, Székesfehérvár) és Kikocs (3 gyerek, a negyedik éppen útban van, Dunakeszi) mesélt nekünk.

stockfresh 1431177 christmas-tree-forest sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit adunk idén télen a gyerekre?

Divany.hu 2012. december 15., szombat 15:22

Az idei téli gyerekruha-felhozatalban a szokásos Disney és Pixar figurák még mindig uralkodnak. Nagyon menő a: Csingiling, hercegnők és Dóra is, aztán nagyobbaknak jönnek a hús-vér celebek, mint Hannah Montana, Sonny és az Indul a risza kis tiniei, akiktől minket persze a hideg ráz, de ha a gyerek ezt akarja, ám legyen alapon megkapja. A fiúk megint egy kicsit rosszabb helyzetben vannak, a választék szűkösebb, bár mindenképpen könnyebb megoldani az ő ruhatárukat: gatya, póló, pulcsi és kabát.

Megnéztük, hol érdemes beszerezni a téli ruhatárat. Végigjártuk a Tesco-H&M-C&A-Next négyszöget, hogy kiderüljön, mennyibe is kerül egy teljes téli szett, na, meg, hogy még miket aggathat gyerekére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legrosszabb játékok karácsonyra

Koncz Andrea 2012. december 14., péntek 14:06

Mivel hetek óta ajándékokat és ajándéktippeket keresünk, beleszaladtunk néhány válogatottan rémes darabba is. Nem tudtuk megállni, hogy össze ne szedjünk egy ötöst listát olyan tárgyakból, amiket semmiképpen ne vegyenek meg a gyereknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés