SZÜLŐSÉG

Egyetlenből legnagyobb lesz, jön a testvérháború

Dívány 2012. december 2., vasárnap 11:15

Milyen lehet egyetlenből legnagyobb gyerekké válni? Milyen lenne nekünk, ha a férjünk azzal állítana haza, hogy drágám, szeretlek, imádlak, minden a legnagyobb rendben köztünk, és most hoztam melléd egy másik feleséget is, szeressétek egymást, mert együtt sokkal jobb lesz!

Szinte nincs is olyan többgyerekes szülő, aki ne szembesülne előbb-utóbb a testvérháború sajátos formáival. A szóbeli csatározások, egymás püfölése sokáig mindennapos lehet. Mit kezdjünk a testvérféltékenységgel, lehet-e egyáltalán kezdeni vele bármit?

Általános szabályként azt szokták megfogalmazni, hogy bármilyen igazságtalannak tűnik is ez a picivel szemben, kezdetben inkább mégis a nagyobb lelkét kell jobban ápolni. A kis újszülött körüli teendők egy második gyereknél már nem olyan megerőltetőek, és a többedik babák általában elég könnyen belesímulnak a család kialakult napirendjébe, életébe, szokásaiba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Babamama expóra nagy hassal, vagy nyugtatóval menjen

Divany.hu 2012. december 1., szombat 16:06

Nemrég rendezték meg a Babamama Expót ahol a tömeg nem tolongott, annál több volt viszont a kiállított termék. Az egész egy gigantikus, terhesség-szülés-csecsemő BNV-re emlékeztet, visongó kölykökkel, hasukat simogató, átszellemült és/vagy vásárlási lázban égő kismamákkal, és megfáradt, beletörődő apákkal. Volt itt minden, mint a búcsúban, készségfejlesztő játék, varázstoll, borostyánlánc, babakocsi, és amire biztos tömeges az igény: 590 000 forintos akciós ajánlat magánklinikai luxus-szülésre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mobil a gyereknek karácsonyra, 3 tipp

Dívány 2012. november 30., péntek 08:32

A mobiltelefon előkelő helyen szerepel a gyerekek karácsonyi ajándéklistáján, lehetőleg persze egy iPhone, csúcs HTC, esetleg Galaxy formájában. A legtöbb szülő viszont magának sem vesz ilyen drága készüléket, pláne a gyereknek. Hiába jogos - felnőttszemmel - az érv, hogy a drága mobilt nagyobb eséllyel fogják ellopni, ráadásul még egy kamasz sem feltétlenül tudja elég óvatosan kezelni, nehogy baja essen a vagyont érő csodának, ez a kölyköt általában nem hatja meg. A szülő meg töprenghet, milyet vegyen, hogy szájhúzás és anyagi csőd se legyen a vége. Belépőszintű, de már érintőképernyős és okos telefonokat kerestünk.

stockfresh 1088807 photo-of-friends sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kékülős hiszti, ájulással

Koncz Andrea 2012. november 29., csütörtök 13:19

Affektív apnoe a neve annak a jelenségnek, amikor a síró gyerek egyszer csak nem vesz levegőt, majd elájul. Ez körülbelül minden huszadik gyerekkel előfordul hat hónapos és öt éves kora között, a gyerekek egy része a roham közben elkékül, más részük elsápad, és vannak gyerekek, akiknél mindkét fajta előfordul időnként. Leggyakoribb 1 és 3 éves kor között.

stockfresh 989483 pensive-boy sizeM

Ez az állapot - amely egyébként a gyerekre nézve ártalmatlan - iszonyú a szülőnek, aki általában azt hiszi, a gyerek mindjárt meghal, főleg, ha először találkozik a jelenséggel. A nem túl kedvesen "lélegzetvisszafojtós hiszti"-nek is nevezett folyamatról fontos tudni, hogy egyetlen gyerek sem képes azt szándékosan előidézni, éppen ezért a gyerekre neheztelni, vagy pláne megbüntetni érte semmiképpen nem szabad.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tetkó, piercing, terhesség: tények és tévhitek

nora 2012. november 28., szerda 12:08

A szexinek induló tetoválások a has, csípő, köldök, sőt még a felkar környékén is a terhesség előrehaladtával új dimenzióban mutatkozhatnak meg, amikor a cuki delfinből hatalmas bálna lesz. Ami még nem is lenne baj, de ha sosem nyerjük vissza szülés előtti formánkat, és a bőrünk ráncos, heges, striás marad, akkor az a tetoválásunkat is elcsúfítja. És ha már itt tartunk, beszéljünk egy kicsit a köldökpiercing és a terhesség kapcsolatáról is.

stockfresh 6452 snake-tattoo-and-apple sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem a kényeztetés kényezteti el a gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. november 27., kedd 13:47

A minap panaszolta egy szülő, már alig mer nekiindulni a babával, mert rettenetesen kimeríti, hogy egy kávét sem tud nyugodtan meginni valahol, a poronty állandó figyelmet követel. Mi lesz vele később, ha már most ilyen elkényeztetett? - kérdezte kétségbeesetten.

stockfresh 1721390 happy-parents-with-daughter sizeM

Minden szülő fél valamitől, ki attól, hogy elkényeztetett lesz a gyerek, más attól, hogy hazudós, a harmadik pedig attól retteg, hogy felszínes lesz a csemete. A pszichológus a héten arról ír, hogy nem kell pánikba esni attól, ha a gyerek nem viselkedik úgy, ahogy szeretnénk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kőolaj-származék és alkohol adventi naptárban

nora 2012. november 27., kedd 12:35

Rövid időn belül két, az adventi naptárakkal kapcsolatos botrány is kitört Németországban. A frissebb felfedezés az, hogy számos, a boltokban kapható adventi naptár csokoládéja olyan kőolajszármazékokkal szennyezett, amelyeket májbetegségek kialakulásával hoznak összefüggésbe, és amely akár rákkeltő hatású is lehet.

A feltételezések szerint a termékek egy részénél ezek a szénhidrogének a gyártósorról a termékbe került gépzsírból származnak, másik részük az újrahasznosított papírból készült csomagolás festékéből szivárgott át a csokiba.

adventi naptár2

Érdemes nagyon odafigyelni, mert a Németországban aggályosnak tartott termékek között olyan neves gyártók produktumai is megtalálhatóak, mint a Lindt vagy a Smarties, a Lindt bejelentette, hogy vizsgálja az esetet, és mérlegeli a szükséges teendőket, de akadt olyan cég is, amely már vissza is hívta az érintett terméket.

Néhány héttel korábban pedig amiatt figyelmeztettek több gyártót, mert a naptár alkoholos csokit is tartalmazott, ami nem volt észrevehetően jelölve a csomagoláson.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Babaátlag: napi 4 km, 102 eséssel

Koncz Andrea 2012. november 26., hétfő 14:29

Hányszor, hány anyukától hallottuk már, hogy "annyi energiája van ennek a gyereknek, én nem bírnék ennyit rohangálni". Egy amerikai kutatás szerint egy szó szerint így van, ugyanis már a járni tanuló babák is lényegesen többet sétálnak, mint a legtöbb felnőtt, ami picike lábaikat is figyelembe véve még sokkal nagyobb teljesítmény.

A járni tanuló és nem túl régóta járó, 12 és 19 hónapos közötti gyerekek naponta több, mint 4 kilométert (2,6 mérföldet) tesznek meg, és ezen a távon átlagosan naponta 102 alkalommal esnek el, derült ki a New York-i Egyetem kutatásából.

járni tanul

A kutatók 130 gyereket filmeztek egy speciáls játszószobában, másik 15-öt pedig otthon, ez utóbbira azért volt szükség, hogy megnézzék, különbözik-e a fizikai aktivitás a megszokott, és az újdonságot jelentő környezetben (eredményeik szerint nem).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikulásszerkó egyszeregy

nora 2012. november 25., vasárnap 13:42

Azt már megnéztük, mennyibe kerül, ha szeretnénk, hogy egy igazi, profi Mikulás tegye nálunk tiszteletét. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, miből válogathat és mennyit költ az, aki barátot vagy rokont öltöztetne be. Azt is végignéztük, valójában hogyan is öltözik egy hiteles Mikulás. A vicces az, hogy ha valaki nem elégszik meg a hiperek eléggé gagyi szettjeivel, nincs könnyű dolga, és bizony elég mélyen kell a zsebébe nyúljon.

És itt azért azt is megjegyezném, hogy miközben Mikulás szetteket keresgéltem, lényegében több szexi, hiányos öltözető piros-fehér színkombinációs ruhaneműben pózoló hölgyet láttam, mint valódi Mikulás jelmezt. Úgy tűnik, a Télapó nemcsak a gyerekek fantáziáját mozgatja meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit ne csinálj, ha terhes vagy?

nora 2012. november 25., vasárnap 09:38

Amikor kiderül, hogy gyereket várunk, az is kiderül, hogy a következő hónapokban egy csomó mindentől el leszünk tiltva. Aztán minél többet olvasunk, minél több emberrel beszélünk, ez egyre szélsőségesebb mértékeket ölt, és a legtöbb terhes nő viszonylag hamar azon kezd el töprengeni, van-e dolog a világon, amiről nem bizonyította be valaki, hogy káros a magzatra.

Ne egyél ez, ne igyál azt, a tiltólista végtelen
Ne egyél ez, ne igyál azt, a tiltólista végtelen
Távolról sincs vége, olvasson még »

Krampuszkergetés vonaton

Koncz Andrea 2012. november 24., szombat 14:09

Előző Mikulásvonatos cikkünk után levelet kaptunk a Kisvasutak Baráti Köre Egyesülettől, akik felhívták a figyelmünket arra, hogy a kemencei és a szobi vonal programja kimaradt az ajánlóból. Némi kutakodással kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen, a Királyréti vasúton ugyanis több, mint egy hónapig, január hatodikáig tartanak az ünnepi programok. Szóval Mikulásvonatozós programajánló, második rész.

morgó gőzös
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lelki sérült lesz, akit nem ölelnek

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. november 23., péntek 10:22

Minden szülő más és más, és a legkülönbözőbb nevelési stílusok mellett nőhetnek fel egészséges, boldog gyerekek. Ám van néhány dolog, ami mindenképp szükséges a fejlődéshez testi, lelki értelemben is: ilyen például az ölelés.

stockfresh 898008 happy-mother-with-adorable-baby sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Házhoz jön a Mikulás, de mennyiért?

nora 2012. november 22., csütörtök 07:12

Nagyjából 6-7 (néha 8-9) éves korig sikerül megőrizni a hitet a Mikulásban, ennyi ideig még elhiszik a gyerekek az ajándékot hozó nagyszakállú valódiságát. Jót teszünk, ha nem lőjük le idejekorán a poént, és komolyan óvjuk ezt a hitet, mert a gyerekeknek izgalmat, örömöt, csodálatot okozhatunk ezzel, és nem mellesleg szülőként is jó részt venni ebben.

Most arra voltunk kiváncsiak, miből (és mennyiért) választhat az, aki nem a szomszéd Józsira húzná rá a teszkós jelmezt, hanem igazi, komoly, hihető Mikulást hívna a házhoz, esetleg kísérőivel együtt. A kínálattal Dunát lehet rekeszteni, a komolynak tűnő szolgáltatókat végignézve, végigkérdezve arra jutottunk, nagyjából 15-20 ezer forint környékén fizethet az a család, aki erre vágyik. Itt a három általunk talált, legkomolyabbnak, megbízhatónak látszó csapat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alázza meg gyerekét hiszti castingon

Koncz Andrea 2012. november 21., szerda 10:54

Különlegesen gusztustalan marketingakcióról kaptunk sajtóközleményt a napokban. A hiszti casting néven elindított kezdeményezés szervezői biztosan nagyon jópofának találták saját ötletüket, amelyben arra kérik a szülőket, töltsenek fel videókat hisztiző gyerekükről a hiszti casting facebook oldalra, ahol aztán szavazni lehet a legjobb (???) hisztire. A Facebook oldalt szándékosan nem linkeltem, ha valaki szeretné, a fenti honlapról megtalálja, a videókat amúgy csak lájkolás után lehet megnézni.

stockfresh 2278638 businessman-in-trouble-sitting-in-naughty-cor

Kiemelkedően empatikus és gyerekbarát ötletüket azzal támasztják alá, hogy a náluk megforduló gyerekek annyira jól érzik magukat, hogy haza sem szeretnének menni, ezért induláskor gyakran hisztizni kezdenek. Ezért aztán - gondolhatta a nagyravágyó marketinges - nem is lehetne jobb reklámot elképzelni, mint egy olyat, ahol magából kifordulva hisztiző gyerekeket mutogatnak, akikre még szavazni is lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt menő gyerekkönyv minden korosztálynak

Koncz Andrea 2012. november 20., kedd 13:23

Ezúttal gyerekkönyveket ajánlunk, és ezt a karácsonyig hátralévő hetekben még többször megtesszük majd. Most öt (és fél) könyvet veszünk górcső alá, elsősorban újdonságokat (vagy legalábbis nem túl régiségeket). A "klasszikus" szerzők, és a régi slágerek kedvelői se keseredjenek el, karácsony előtt még sort kerítünk egy olyan óriásösszeállításra is, ahol Lázár Ervintől a Szent Johanna gimin át Benedek Elekig ajánlunk majd melléfogásbiztos köteteket minden korosztálynak.

stockfresh 74555 grandfather-reading-book-to-grandson sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tuningot a babakocsinak, hogy parádézhass vele

nora 2012. november 19., hétfő 15:05

Legtöbbünknek, ha kisgyerek van a családban, a babakocsi alapvetés. Kinek ilyen, kinek olyan kell, mérlegeljük a szempontokat, mitől lesz praktikus, kényelmes, jól használható. Aztán vannak olyan, kevésbé földhözragadt emberek, akik számára a praktikum nem elég, na ők állnak neki a gyerek szállítóeszközét feltuningolni.

Ebből pedig olyan csodák lesznek, mint a rollerral összenőtt babahajtány, az utazóbőrönd mint kényelmes gyerekszállító, vagy a babakocsit fűnyírómotorral  kombináló száguldozó apuka... Na, ilyeneket tudnak a túlontúl kreatív emberek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Online cicák gyógyítanak a gyerekkórházban

Koncz Andrea 2012. november 18., vasárnap 08:17

Online macskák (és kutyák, nyuszik, kecskék) segítik a legyengített immunrendszerű, daganatos beteg gyerekek gyógyulását egy Seattle-i gyerekkórházban. Az új, kísérleti terápia során a gyerekpáciensek egy online játszószobában állatozhatnak, írta a c-net.

A gyerekek a cicák játékait távolról irányíthatják
A gyerekek a cicák játékait távolról irányíthatják

Mivel ezek a gyerekek a fertőzésveszély miatt nem kerülhetnek kapcsolatba valódi állatokkal, ezért valami olyan módszert szerettek volna találni, ami legalább részben pótolhatja számukra ezt az élményt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vonatozzon országszerte a Mikulással!

Koncz Andrea 2012. november 17., szombat 13:47

Ismét közlekedik a Mikulásvonat Miskolc és Lillafüred között, december 19-ig szállítják a gyerekeket a Mikulás feldíszített birodalmába. Budapesten két program közül választhat, aki mikulásvonatozna, de mindkettőt csak a december első hétvégéjén (dec. 1-2) rendezik meg. Ekkor járnak majd a feldíszített gőzmozdonyok a Nyugati és a Vasúttörténeti park között, és a Gyermekvasút vonalán is.

mikuvonat
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikuláscsomag-mustra, sok csalódással

Koncz Andrea 2012. november 15., csütörtök 15:25

Mikuláscsomag beszerző körútra indultam, hogy megnézzük, mit kínálnak a boltok. Az ismert gyártók, Milka, Kinder, Boci, Balaton, stb csomagjait nem neveztük be a tesztbe, mert ezekről mindenki tudja, milyen, ami benne van. A nagy édességgyártók pakkocskái leginkább az áruk miatt érdekesek, mindegyik nagyon drága (800-1500 forint/csomag), különösen, ha azt is tekintetbe vesszük, hogy alig van bennük valami, ezért az árért ugyanis gyártótól függően 100-170 gramm édességet kapunk.

Megvettem viszont öt boltban - Tesco, Penny, Aldi, Auchan, Interspar - a nem ismert gyártótól származó, alacsonyabb árú csomagokat, ahol nagy volt a választék (pl Auchan), ott egy nagyon-nagyon olcsót, és egy drágábbat is választottam, ez utóbbinál már figyeltem arra, hogy tejcsokoládé legyen, ne tejbevonó. (Legalábbis ezt volt az elv, látni fogjuk, ez nem sikerült tökéletesen.)

Bolti nem márkás csomagok versengenek a saját pakkal
Bolti nem márkás csomagok versengenek a saját pakkal

A "sajátmárkás" csomagok mellett azt is szerettem volna megnézni, mennyibe kerül, ha mi állítjuk össze a Mikulás zacskóját. Már az elején lelövöm a poént, akármennyit is szánunk a csomagra, mindenképpen ezzel a megoldással járunk a legjobban. Ugyanannyi pénzért több és jobb minőségű ajándékot csempészhetünk a zacskóba.

A kósolt csomagok közül egyedül a több helyen is kapható Bombi csomag tartalmával voltam teljesen elégedett, itt viszont csak 140 gramm édességet kapunk 600 forintért. A többi csomag minősége vagy vegyes volt, amiben keveredtek a finom és a nem jó elemek, vagy teljesen rémes volt bennük minden.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Támad a skarlát, de mi is az?

nora 2012. november 14., szerda 13:20

Egyik reggel az oviban a csoportunk ajtaján egy üzenet fogadta a kedves szülőket: „Csoportunkban skarlát megbetegedés fordult elő.” Hoppá!- gondoltam, jó lesz gyorsan utánajárni, mi is az a skarlát pontosan, mert nekem erről csak a skarlátbetű és a skarlátvörös szavak jutottak eszembe. Másoknak elmesélve leginkább hümmögéssel és „Huh, az nagyon csúnya, de nekünk még nem volt” reakciókkal találkoztam. A neten böngészve, barátokkal beszélve viszont iskolai, óvodai járványokról tesznek említést, tehát azt gondolom, érdemes róla beszélni. Célunk természetesen nem a pánikkeltés, hanem éppen az, hogy ha a környezetünkben hallunk ilyen esetről, az információk birtokában idejekorán felismerjük a jelét, és orvoshoz fordulhassunk.

skarlátfej
Fotó: Wikipedia.org

A skarlát másik neve a vörheny, amit onnan kapott, hogy apró, piros kiütések keletkeznek a bőrön, melyek messziről egybefüggő foltoknak tűnnek, és a torok is vöröses, narancssárgás színt kap. A skarlát manapság a gyógyszeres kezeléseknek köszönhetően már enyhébb lefolyású, mint évtizedekkel ezelőtt. Akkoriban rettegtek tőle, mert hosszas, súlyos betegségnek számított és számos szövődménye is volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem akarok üresfejű gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. november 14., szerda 13:06

Az utóbbi évtizedekben egyre elfogadottabbá válik a nézet, hogy a nevelés során nem a szülő formálja olyanná a gyermeket, amilyet előre eltervezett, inkább csak segíti kibontakozni, hogy olyanná válhasson, amilyen valójában, a lelke mélyén. Ennek ellenére azért a legtöbb szülőnek van arról elképzelése, hogy milyen legyen, és milyen ne legyen semmiképp a gyereke. Vannak olyan, elsősorban lányos anyukák és apukák, akik rossz néven veszik, ha csemetéjük szépségét dicsérik. Nem szeretnék, ha a külső volna az a terület, ahol elismerve érzi magát a kislány. Inkább legyen okos, művelt, kedves vagy határozott. Ezek a szülők nem szeretnének üresfejű, felületes kislányt, illetve nőt nevelni. A cél érthető, de az oda vezető útban gyakoriak a félreértések.

stockfresh 1241038 funny-little-girl sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

És nem csak a szaga jó

nora 2012. november 13., kedd 16:12

Ahogy közeledik a tél, jönnek az illóolajok, boldog, boldogtalan árulja, veszi, használja. Az okos (ezt majd kifejtjük később) használat sokat segíthet náthaszezonban, ész nélkül viszont semmiképpen ne illóolajozgassunk, aromaterápiázgassunk, ami duplán igaz a gyerekekre. Az illóolaj, bár „csak” egy természetes szer, ugyanúgy lehet veszélyes, mint egy rosszul megválasztott gyógyszer. És ez a legjobb minőségű, legtisztább készítményekre is igaz.

Milyen okból szeretünk illatokat varázsolni magunk köré? Hideg van, sötét van, több időt töltünk a lakásban, élvezzük az otthoni hangulat, előkerülnek a polcokról a vastagabb könyvek, és a kis párologtatók, illóolajok. De nem kizárólag a hangulat fokozására nyúlunk az illatokhoz, indoknak ott van még a nátha is .

stockfresh 839161 aromatherapy-chimney sizeM

Összegyűjtöttük, milyen alapszabályokat kell betartani, ha gyerekeknél illóolajat akarunk használni. Mert az például, aki rutinszerűen rávágja egy takonykórnál, hogy „én biza mentolos krémet kenek a gyerek orra alá”, vagy „eukaliptuszos forró fürdőbe dugom”, elég nagy tévedésben élhet. Mert a "mentolos illat" nagyon sokmindentől lehet, aminek egy része például gyereknél tilos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mozgásterápiák, 4. rész: állatos terápiák

nora 2012. november 13., kedd 12:08

Negyedik részéhez érkezett mozgásterápiákat bemutató sorozatunk. Először a HRG terápiáról írtunk, a második részben pedig a Dévény és az Ayres módszer került sorra. Ezt követte a TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning) és a Delacato terápia bemutatása,

Most az állatos terápiák következnek. A lovakkal, delfinekkel végzett kezelés mellett vannak olyanok is, amelyek egy része tulajdonképpen már nem is mozgásterápia, ám mégsem szerettük volna kihagyni őket a sorból.

stockfresh 1782772 rottweiler-and-child sizeM

Mindenki hallott már a segítő állatokról, akik például mozgáskorlátozottaknak, vakoknak segítenek nap mint nap, vagy éppen eltűnt személyeket találnak meg, netán földrengések romjai alól emberéleteket mentenek. Az ő munkájukat a legtöbb ember ismeri, hallott róluk vagy látta a tévében, azonban az állatokkal való terápiás célú foglalkozások még nem annyira ismertek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vígasztalj, de ne dramatizálj!

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. november 11., vasárnap 14:30

Akárhány éves legyen is a gyermek, minden életkorban fontos szülői feladat a vígasztalás, vagyis a túlzott stressz oldása. Az anya és apa egyfajta pufferszerepet tölt be a külvilág és a csemete között, emellett időről időre, a gyermek életkorának megfelelően felmerülnek olyan természetes félelmek, kudarcok, amely feloldásában szintén a szülő segíthet legtöbbet.

stockfresh 1399522 mother-and-daughter sizeM

A pszichológus a héten arról ír, hogy a gyereket nem kell (és nem is lehet) minden bánattól megóvni, inkább arra kell törekednünk, hogy felkészítsük arra, hogy képes legyen kezelni a nehéz helyzeteket is. Hogyan vígasztaljunk "jól"?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Merje időnként ne élvezni az anyaságot!

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. november 10., szombat 22:15

A pszichológus a héten arról ír, hogy azzal szemben, amit a bezzeganyák hangos kórusa sulykol belénk, teljesen természetes, ha a legjobban várt, sorsfordító események (mondjuk gyerekszülés) után az ember egyáltalán nem azt érzi, amit „éreznie kellene". Ha őszinték merünk lenni magunkkal, a szülővé válás nem csupa móka és kacagás, és megélésében, feldolgozásában sokat segít, ha arról is beszélünk, hogy járnak vele nehéz pillanatok is. Nem igaz például az, hogy valaki attól lesz jó anya, hogy a gyerekein kívül nincs szüksége más élményre.

stockfresh 18533 unhappy-woman-with-hands-on-ears sizeM

Úgy tűnik, a legtöbb anya nincs felkészülve arra, hogy érzelmileg megterhelő időszakra számíthat a gyermek megszületése után, ami számos új készség kimunkálását követeli meg, és hogy természetes, sőt, egészséges reakció részéről, ha gyakran fél, ha fáradt, ha ingerült.

Az anyaság éppen olyan sokszínű, mint bármely más életszakasz. Magában hordoz újdonságot, sikert, vidámságot, és hordoz szorongást, bizonytalanságot, monotóniát, feszültséget akkor is, ha minden körülmény kedvezően alakul.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés