SZÜLŐSÉG

Így kell beiratkozni az iskolába

Koncz Andrea 2013. április 2., kedd 11:32

A következő tanévben iskolát kezdő gyerekeket április 8-án és 9-én kell beiratni a választott iskolába. Összeszedtük mi kell hozzá, hogyan történik a folyamat, és milyen lehetőségeink vannak.

A beiratkozás menete egyszerű, ha a gyereket a körzetes iskolába iratjuk, kicsit bonyolultabb a helyzet, ha nem a körzetes iskolába szánjuk, és még eggyel nehezebb lehet az ügy, ha a körzetes és a választott iskola nem egy kerületben/városban/településen van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyúlfagyasztás húsvétra

Gőzsy Zoltán 2013. március 31., vasárnap 09:45

Ha már unjuk a kerti tojáskeresést húsvétkor, keressünk egy érdekesebb társasjátékot ajándékba. De melyiket? Tesztgyerekekkel ennek jártunk utána.

Mölkky, 11900 forint

Először is kedvenc kerti játékunk lett a Mölkky: a finn dobójátékkal több generációt is tesztelhetünk ünnepek alatt a kertben. Nálunk például a családban új rangsor épült fel az ügyesség és a stratégiai képesség keveréke szerint - a gyerekeim szeme láttára. A  Pétanque-játék mintájára kell célozni: a dobófával 12 számmal ellátott fadarabot eltalálni.

A játék során a stratégia mellett a kézügyesség is fejlődhet. Ha már kézügyesség: az ára miatt megpróbáltjuk otthon is kifaragni fejszével, hisz a Wikipédián kirándulás közben készített képet is találhatunk, de az eredeti szabályos fával sokkal pontosabb a játék.

Értékelés: 5/5

SmiteScattles


Ki nevet a végén, 7190 forint

Kipróbáltuk gyerekekkel a Mölkki-nek az Angry Birds-ös Ki nevet a végén-változatát is: ez 6 év feletti gyerekeknek kevésbé jött be. Pontosabban a 8 és 10 éves fiúknak csak az Angry Birds-ös figurák miatt tetszett, de mivel itt inkább a szerencsefaktor nagyobb (mert elgurulhat a malacfej), és kevésbé lehet taktikázni, nem szögezte őket a kertbe. Aminek viszont nagyon örültünk: a hároméves Gréta is megtanulta a játék szabályait, vagyis hogy nem kell lelépni a gyilkos madárral, hogy babázzon vele, hanem meg kell célozni a madárral a cuki malacot a bepontozott műanyag szőnyegen. Ügyesen játszott vele.

Értékelés: 3/5

27852 orig


Qwirkle, 7490 forint

A scrabble és dominó mellett a römi és póker elemeit ötvöző logikai játék mindig remek választás: 2011-ben az év játékának választották Németországban, nálunk a nyolcéves Bálintnak lett a kedvence. Szín vagy alakzat alapján kell hatos sorokat kialakítani. A lerakott elemek kiegészítéséért, illetve a kialakított sorokért pontokat kapnak a  játékosok, minden folytatott sorozatban lévõ elemért egyet. Ha sikerül Qwirkle-t létrehoznunk, akkor azért dupla pontot kapunk.

Színes, könnyed, ugyanakkor egyszerűnek tűnő játék, mégis folyamatos  taktikai fegyelmet követel. Logikus, kiszámítható, a gyerekek mindig fel tudják mérni, mit érdemes tenniük. A legfontosabb szempont, hogy nagy  teret hagyjunk neki: az első játékot félbe kellett szakítani, mert nem  fértünk el az asztalon, aztán rendesen behálóztuk a nappalit. A készítők megadták a módját, szándékosan nem 20 perces a játék, és ez teszi igazán jó esti játékká.

Értékelés: 5/5

hun qwirkle boxtop


A kristályok varázslatos világa, 3390 forint

A játék címe persze feladja a labdát, és amúgy is ki akartunk próbálni egy kísérletező játékot is, pláne egy zúzmarás nyuszisat a hólepte húsvétkor. De a kivitelezés kevésbé sikerült. A 10 éves Dodó nagyon örült a tartozékoknak: a védőszemüvegnek, gumikesztyűnek, felvette, majd félelmetes hangon kiabálta, hogy "én vagyok az őrült tudós". Meg is csinálta rendben a kísérletet: kikeverte az oldatot (kálium-dihidrogén-ortofoszfát), beleállította a lakmuszpapírállatkákat (nyuszikát és pingvint), amik felszívták, és pár óra múlva valóban kikristályosodott a hasuk, de mivel nem tudott olyan hamar megszilárdulni, ahogy a papír bírta volna, a papírpingvin például csúnyán szétnyeklett. Húsvétra maximum a nyúl miatt ajánljuk.

Értékelés: 2/5

5645565

Készítsen csibét húsvétra!

Tuna Judit 2013. március 30., szombat 13:26

Akár egy kezdő háziasszony is könnyedén meg tudja csinálni ezt a csibét, de az is tényleg nekiállhat, akinek semmi kézügyessége nincsen. A hozzávalókon kívül semmi másra nincs szüksége, mint 10 percre, meg arra a másik 15-re, amíg a tojás megfő. Az íze hasonlít a kaszinótojáséra, csak ez sokkal krémesebb, és persze teljesen egészséges étel.

Vendégvárónak is klassz kaja, de a gyerekek egyszerűen megőrülnek érte. Érdemes kipróbálni, ha nem jó evő a gyereke, tuti siker!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerek "sorskönyvét" mi írjuk

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 30., szombat 08:22

A szülő-gyermek kapcsolatnak vannak olyan hatásai, amik nem láthatók rögtön a csemetén. Mivel az anya és apa az első kapcsolata az életben, visszajelzéseik hosszú időre nyomot hagynak a gyermekben. Ez sokaknak jó hír, hiszen ez azt is jelenti, ha a szülők olyan üzeneteket juttatnak a gyermek felé (szóban és tettekben), hogy értékes, erős, szerethető, ez az útravaló akkor is vele lesz, ha éppen kudarc vagy csalódás éri.

Nincs arról szó, hogy az ilyen gyerekekről minden rossz leperegne, és ne éreznének fájdalmat, de mikor épp nehézségekkel küzdenek, akkor is kitartást és biztonságot ad nekik a belső meggyőződés, hogy alapvetően minden rendben van velük.

Sajnos ennek ellenkezője is igaz: aki olyan útravalót kapott, hogy értéktelen, inkompetens, ügyetlen, amíg nem tesz ellene tudatosan, és nem száll szembe az üzenettel, hordozni fogja, még ha a külvilág visszajelzései pozitívabbak is. Ha egy helyzetben tíz visszajelzésből kilenc kedvező lesz, egy pedig a rossz beidegződést erősíti, ő a kilencet fogja megkérdőjelezni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pofonegyszerű tojásfestős tippek

Divany.hu 2013. március 29., péntek 08:05

Összeszedtünk és kipróbáltunk néhány egyszerű módszert, hogyan tudnak úgy tojást díszíteni a gyerekekkel, hogy arra ne menjen rá az egész napjuk (meg a lakás). Leteszteltük mindegyiket, szóval a sikerélmény garantált, ráadásul olyan ötleteket válogattunk össze, amihez az alapanyagok a legtöbb háztartásban megtalálhatóak, vagy legalább nagyon egyszerűen hozzájuk lehet jutni.

Próbáltunk olyanokat is összegyűjteni, hogy ha húsvét hétfő reggelén valaki odaszól önnek, hogy negyed óra múlva ott van locsolkodni, és nem készültek semmivel, akkor se kelljen kétségbe esni. Meg is örökítettük a műveinket, úgyhogy a képekben gazdag galériánk mindenkinek segíteni fog az elkészítés módjában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kényszeradoptáltak: nem csak Ausztrália sáros

Vackor Virág 2013. március 28., csütörtök 15:21

Ausztrália hivatalosan is bocsánatot kért, amiért 1951 és 1976 között egyedülálló nők százezreit kényszerítették arra, hogy örökbeadják gyermeküket. De a jelenség nem csak Ausztráliában létezett, Spanyolországban, Németországban és Svájcban is szokás volt elvenni a valamilyen szempontból nem megfelelőnek tartott szülők utódait.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgyerekkel utazni 1. – Megőrültek ezek???

Rádai Andrea 2013. március 27., szerda 10:18

Még három hónapos terhes sem voltam, amikor szakirodalmat vásároltam arról, hogyan kell gyerekkel utazni. Mire magával ragadott a családalapítás szele, Danival, a férjemmel már veterán utazók voltunk, és nem a szó all-inclusive értelmében. Kétszer jártunk Iránban. Rozzant mikrobuszok segítségével, egy zsák terményen üldögélve, kecskék és szakállas pásztoraik társaságában utaztuk be Etiópiát. A Szarajevón át Montenegróba és Albániába tervezett utazást úgy szerveztük meg – még diákkorunkban  – hogy fogalmunk sem volt, a nyaralás után őszig miből fogunk élni.

A kislányom, Anna most másfél éves, és járt már velünk a Kanári-szigeteken, Izlandon és Thaiföldön. Sok ember szerint őrültek és felelőtlenek vagyunk, én viszont hálás vagyok a sorsnak azért, hogy  lehetőségeinknek és a saját habitusunknak köszönhetően eljutottunk ezekre az utazásokra.

Egy szóval sem mondanám, hogy gyerekkel könnyű utazni, de magát a gyereknevelést sem tartom sétagaloppnak. Otthon is folyton azon ijedezünk, hogy nem evett/aludt-e túl sokat/keveset, hogy a nehézségeken felülemelkedő felnőttet nevelünk-e, vagy 30 év múlva a pszichológusnál szeretethiányról panaszkodót, ha egyszer nemet mondunk neki.  Elárulom, hogy aggodalmaink külföldön sem nagyon különböznek, viszont az utazás a nehézségek ellenére is rengeteg örömöt ad – pontosan úgy, mint a maga a gyerekvállalás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magzat hallja a zenét, de vajon szereti is?

Vackor Virág 2013. március 25., hétfő 19:27

A negyedik hónap közepe-vége táján a magzat füle teljesen kifejlődik, ebből kifolyólag a magzat által hallott hangoknak egyre nagyobb a jelentősége. Már sok-sok éve kutatják a magzat reakcióját a hangokra és a zenére. A sok vizsgálatból egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy a bébik már az anyaméhben reagálnak a zenére, amit a mozgásuk, és a megemelkediett pulzus (szaporábban verő szív) is mutat. Abban viszont már nem értenek teljesen egyet a kutatók, vajon ezek a reakciók mit is jelentenek.

Többen vannak azok, akik szerint ez annak a jele, hogy a magzat élénkebb lesz, "tetszik neki" az élmény. De azért persze akad olyan is, aki szerint a magasabb pulzus nagyobb stresszt jelent. Hát persze, miért pont ez lenne kivétel a tétel alól, hogy a terhességgel kapcsolatban mindenre és mindennek az ellenkezőjére is találhatunk érveket.

Szép példája ennek az a történet, amikor egy Kaliforniai orvos, Rene Van de Carr arról írt, hogy megfigyelte, amint egy 33 hetes magzat Beethoven ötödik szimfóniájának ütemére kezdett el lélegezni. Szerinte a baba nem csak hallotta, de élvezte is a muzsikát, követte annak a ritmusát. Amire Janet DiPietro, a John Hopkins Egyetem kutatója úgy reagált: "Miért is gondoljuk valójában, hogy az jó dolog, ha a bébi a zene ritmusára lélegzik?"

A középutas álláspont az, hogy az a várandós nő, aki szeret zenét hallgatni, tegyen így, semmi értelme megfosztania magát ettől, legfeljebb a túlkapásokat érdemes elkerülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anyának csak 1-2 óra szabadidő jár?

Vackor Virág 2013. március 24., vasárnap 16:13

Az anyává válás  - mindamellett, hogy egy nő életének legszebb pillanata, amit ezen a fórumon nem kell ragozni -, rengeteg nehézséggel, aggodalommal jár, időt, energiát, és non-stop jelenlétet is megkövetel.

Az anyák egy része teljesen belemerül az anyaság rejtelmeibe, mondhatni elveszik a gyerek, család-háztartás-munka háromszögében, és megfeledkezik önmagáról, nem törődik magával sem testileg, sem lelkileg. Aztán meg kikészül.

Akit szippantott be már teljesen az anyaszerep, pontosan tudja, mennyit jelenthet akár pár perc nyugalom, hogy gondolatainkat utolérjük, hogy egy általunk napközben hallott hírt végre elolvassunk. Ismerjük az állapotot, amikor már az is kikapcsoldás, ha a teregetést szép komotósan, zavartalanul, csendben végezhetjük, átszellemülten.És ott van még a szépségápolás, a külsőnkre való odafigyelés, egy arcmaszk feldobása, vagy egy illatos fürdő, netán egy kis mozgás, hogy a szellemi felfrissülésről már ne is beszéljünk.

De vajon mindenki igényli a szabadidőt? Vagy van, akinek nincs rá szüksége, ezért vagyunk hajlamosak lazán lemondani róla?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szép volt hajnalban szülni: új élet és új nap kezdődött

Dívány 2013. március 23., szombat 10:12

Timi olyan sokáig bizonytalankodott, tényleg szül-e, hogy végül csak a kitolásra ért be a kórházba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Veszélyes mértékű hétvégi cukiság

Koncz Andrea 2013. március 22., péntek 16:17

Aya Sakai, a tokioi anyuka gigantikus instagram képfolyamban örökíti meg kisfia, Takasu és Muu, a család francia bulldogja barátságát. Muu alvó-, evő- és játszótárs, lábtartó, takaró és párna is egyben. A képekhez nem szükséges magyarázat, nézegessék, és csak akkor kommenteljék be, hogy gyereket és kutyát márpedig nem szabad összeengedni, ha tényleg nagyon muszáj!

Áron agyműtéte: nem tudtuk, kit kapunk vissza

Koncz Andrea 2013. március 21., csütörtök 12:08

Emlékeznek még Áronra, a kisfiúra, akinek egy ritka agyi rendellenesség miatt egy különleges műtét volt az egyetlen esélye a normális életre, és akinek édesapja elmondta nekünk, hogy alkut kötne akár az ördöggel is? Nos, Áron túl van a műtéten, azóta nincsenek rohamai, és látványos fejlődésnek indult. Ismét beszélgettünk Katona Lászlóval, Áron édesapjával, mi minden történt velük,  hogyan élték meg az elmúlt hónapokat, és van-e tanulsága az ő történetüknek.

Áron hazafele indul Párizsból a műtét után
Áron hazafele indul Párizsból a műtét után
Távolról sincs vége, olvasson még »

Belülről is érdemes nézegetni a spermákat

Toma 2013. március 20., szerda 12:25

Ha nem jön a gyerek, először mindig a nőt kezdik el vizsgálgatni, pedig az uniós átlag szerint a férfiak kb. 7 százaléka küzd meddőséggel. Az elmaradó gyerekáldásnál közel azonos arányban áll fent valamilyen rendellenesség a férfiaknál és a nőknél, az esetek ötödében pedig közös oka van a meddőségnek.

A közelmúltban két olyan új eljárás is elérhetővé vált, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy a spermiuk minőségét az eddiginél alaposabban lehessen vizsgálni. Ezzel nem csak könnyebben lehet kiválasztani, milyen segítség szükséges a teherbeeséshez, de egy csomó felesleges beavatkozást is el lehet kerülni, ami a kisebb macera mellett kisebb költséget is jelenthet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rágódás helyett tanulni kéne a hibáinkból

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 19., kedd 13:30

Nemzetközi környezetben dolgozó ismerősöm mesélte, míg mi, magyarok általában múlt időben, megváltozhatatlanként beszélünk hibáinkról, egy angolszász kultúrából érkező ember inkább arra utal, a hogyan változtatna viselkedésén. Például, míg a magyar azt mondja, „ha nem kiabáltam volna a főnökömmel, adott volna fizetésemelést”, egy angol vagy amerikai valószínűleg úgy fogalmaz, „egy következő alkalommal nyugodtabb hangon beszélnék a főnökömmel, ha fizetésemelést akarnék”. Ez sugallja, hogy levonta a tanulságot a múltbéli tapasztalatból, és legközelebb felkészültebben kezelhet egy hasonló helyzetet. A másik fogalmazás inkább azt üzeni, hogy „baj van, elszúrtam, most ennek a levét iszom”.

stockfresh 1549206 young-troubled-couple-isolated-on-white sizeM

Hogy valóban általánosítható-e a kultúrákra ez a különbség, vagy csupán egyéni tapasztalatról van szó, nem tudom, az azonban biztos, hogy sok-sok ember szorongásos problémáiban szerepet játszik a hibázáshoz, saját tévedéseihez való szerencsétlen viszonyulás. Bár nekünk is vannak megszívlelendő mondásaink, például, hogy „tévedni emberi dolog”, vagy hogy „csak az nem hibázik, aki nem dolgozik”, a hétköznapokból mintha hiányozna ez a bölcsesség.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nincs pénzed, vegyél ki a gépből!

Koncz Andrea 2013. március 18., hétfő 09:57

A kisgyerekeknek egyáltalán nem könnyű felfogni a pénz fogalmát, de nem csak a mi-mennyit, a sok-keveset, hanem az olyan, ehhez kapcsolódó jelenségeket sem, mint az ATM, vagy a bankkártya. Érdekes anyagot kaptunk a K&H Banktól, amiben arról írtak, hogyan segíthetünk a gyereknek, hogy reális elképzelései legyenek a pénzről.

Ahogy azt mindannyian megtapasztaljuk, a legkisebbek még csak a darabszámra képesek figyelni, vagyis, ha a boltban odaadunk egy százast, majd visszakapunk négy húszforintost, szerintük valójában több pénzünk lesz, mint korábban. Ugyanígy, ha felváltunk egyetlen papírpénzt sok apróra, az a szemükben több lesz.

Ugyanilyen, tipikus - és teljesen érthető - gyerekgondolat az is, hogy az ATM valamiféle pénzcsináló varázsmasina: ha elfogy a pénzed, csak odamész, és az ad. Biztos nem az én gyerekem volt az egyetlen, aki, amikor valamire azt mondtam, hogy most nem nagyon van pénzem, derűs segítőkészséggel javasolta, hogy akkor vegyek ki a gépből, és majd lesz. Márpedig egy ovisnak elmagyarázni a munkáért kapott fizetés és a bankszámla fogalmát nem is olyan egyszerű.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teherbeesés pajzsmirigy alulműködéssel

olvir 2013. március 17., vasárnap 09:12

A pajzsmiriggyel kapcsolatos működési zavarok tipikusan nőkre jellemzőek. Míg a nők. kb. 10 százalékánál fordul elő pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, addig a férfiaknál ez az arány csupán 1-1,5 százalék. A pajzsmirigy alulműködése esetén a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szintje eltér a normálistól, amit gyógyszeres kezeléssel lehet rendbetenni. Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor 0,2-3 mIU/l közé célszerű beállítani a TSH szintjét, de van, aki max. 1,5-2 mIU/l körüli értéknél magasabbat nem javasol. Ez utóbbi szintet kell tartani a terhesség folyamán is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

13-15 millió a gyerek, mire felnő. Vagy több

Koncz Andrea 2013. március 16., szombat 10:02

A csecsemő havonta átlagosan 25 ezer, egy egyetemista viszont havonta akár 90 ezer forintjába is kerül a szülőknek, derült ki abból az 1200 fős, reprezentatív felmérésből, amit a Generali Biztosító végzett el. A megkérdezettek között gyerekesek, és hamarosan gyereket vállalni szándékozók voltak, utóbbi csoport a gyerekvállalás költségeit picivel magasabbra becsülte, mint a ténylegesen gyereket nevelők. Összesen, a főiskola vagy egyetem végéig egy gyerek felnevelésének költsége 13-15 millió forintot tesz ki. A három évvel ezelőtti hasonló kutatás eredménye a főiskola végéig 14,3 millió volt - vagyis reálértéken a családok valamivel kevesebbet tudnak a gyerekre fordítani most, mint három évvel ezelőtt.

stockfresh 743106 money-woman sizeM

A felmérés - értelemszerűen - kimutatta, hogy a gyerekek növekedésével a költségek is emelkednek, bár a szülők részéről a korral előrehaladva enyhén csökken az anyagi felelősségvállalás. A szülői támogatást leginkább az befolyásolja, hogy a gyermek rendelkezik-e bármilyen saját bevétellel, vagy sem, a szülők 48 százaléka támogatja (vagy tervezi támogatni) anyagilag a már önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkező, felnőtt gyermekét is.

A megkérdezettek számára a legfontosabb cél a továbbtanulás, és az otthonteremtés elősegítése.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Védőnéni felszívja magát

Dívány 2013. március 14., csütörtök 09:44

Védőnéni múltkor kissé rossznéven vette, hogy jó néhány kommentelő szerint nem is létezik, ezért felszerelkezett remek, bár fotózásilag időnként kissé hátrányos helyzetű mobiltelkójával, és fényképezett nekünk jó párat, hogy megmutassa, milyen is az élet az ő falujában. Bónuszként pedig mutatunk képet, ahol a falubeli kisgyerekek büszkék parádéznak olvasónk, Kata által küldött ajándék ruhákban, aki már az első cikk után vette a fáradságot, és kinyomozta, hogyan tudna kapcsolatba lépni Védőnénivel. Ha valaki segíteni szeretne, küldjön egy emailt nekem, és én megteremtem az összeköttetést.

Beni az ajándék csizmácskában, Johi az ajándék pulcsiban. A képek közlésére engedélyt kaptunk
Beni az ajándék csizmácskában, Johi az ajándék pulcsiban. A képek közlésére engedélyt kaptunk
Fotó: Védőnéni
Távolról sincs vége, olvasson még »

Fiam, én meleg vagyok - mondja apa

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 12., kedd 08:58

Akinek van legalább tizenöt ismerőse, nagy valószínűséggel ismer meleg - homoszexuális - embert. Sokan vannak mégis, akik nem tudnak róla, hogy baráti, rokoni, ismeretségi körükben volna akár egy meleg is. A rejtőzködés sokak számára biztonságosabbnak tűnik, különösen, ha nem tudják, milyen reakcióra számítsanak környezetüktől. Számos kellemetlenség, fájdalom megelőzhető, ha időben beszélnek a szülők a gyerekekkel erről a kérdésről. Előbb-utóbb találkozni fog a melegség kérdésével, és jó, ha nem a média által tálalt, meglehetősen torz kép él a fejében.

stockfresh 1780667 lesbianwedding-couple sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

„Ha nem az anyagi oldalát nézzük, akkor jó móka a nagycsalád"

nora 2013. március 10., vasárnap 08:17

Van egy mondás, miszerint két gyereknél csak kicsivel több a három. Ezt egy nagycsaládos ismerős apuka erőteljesen cáfolta, azt mondta, hogy nehogy azt gondoljam, ez így van. Azt mesélte, hogy náluk a három gyerek már komoly nehézségeket jelent anyagi és logisztikai értelemben is. Példáként említette, hogy nyáron nem tudnak úgy elmenni strandra, hogy ne vinnének magukkal még egy felnőttet, aki segít felügyelni a gyereket, vagy, hogy ilyenkor már két autóval kell menniük, s egy ilyen kiruccanás a plusz fővel komoly anyagi vonzattal is jár.

Szöget ütött a fejembe ez a fajta megközelítés, és gondoltam, megkérdezek másokat is, ők vajon hogyan élik meg a nagycsaládos létet, számukra mi az, ami egy ilyen kérdés kapcsán elsőre eszükbe jut. Nagy tanulságok, nagy igazságok nincsenek, talán csak azt lehet biztosan kijelenteni, hogy mielőtt valaki „belevág” a nagycsaláddá válásba, jobb, ha előre tájékozódik, utánajár, megismeri, mi is ez az intézmény valójában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki jól van, annak a gyereke is jól lesz

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 8., péntek 11:12

Valaki azt mondta, úgy érzi, nincs igazán jóban az anyjával, noha elismeri, mindent megtett érte. Többet is, mint más anyukák. Mesélt neki, játszottak, gondoskodott róla testi, lelki értelemben. Némi morfondírozás után arra jutott: „Azt hiszem, az zavart, hogy anyám számára mindig is tehertétel volt az élet. Feladat, amivel meg kell birkózni.”

tk3s 5807990

Képzeljünk el egy hétköznapi példát: valakivel beülünk egy kávéra. Vajon kivel érezzük jobban magunkat, azzal, aki udvariasan érdeklődik hogylétünk felől, elismerően nyugtázza minden szavunkat, sőt, még ki is fizeti a számlát, de közben végig feszültnek tűnik, nehogy valamit elrontson, vagy azzal, aki láthatóan jól érzi magát a bőrében, és ez a jókedv még akkor sem rendül meg, mikor magára borítja a kávéját? A példa meglehetősen súlytalannak tűnik a gyereknevelés felelősnek és komolynak kikiáltott témájához képest, de éppen ezért mutatja olyan egyértelműen: azzal szeretünk lenni, aki jól érzi magát. Igen, egy család, a szülő-gyerek viszony más, de miért ne lenne igaz ez ott is?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesnapló: Huszonévesen minden jobb volt

mikkamakka 2013. március 6., szerda 11:35

Most biztosan sokan morogni fognak a kijelentésemen, de 32 évesen egyszerűen lestrapáltak érzem magam a terhességhez: fizikailag és szellemileg is jóval nehezebben viselem, mint tíz évvel ezelőtt bármelyikkel is. Pedig akkor aztán jöttek másfél évente a gyerekek, és nem volt szinte semmi segítségem. A női test úgy van kitalálva, hogy fiatalon hordja ki a babát, később meg már nem véletlen, hogy kevesebb eséllyel esnek teherbe, itt fáj, ott vizesedik, ide szédülnek, oda hánynak, a genetikai betegségek többletkockázatáról nem is beszélve.

Régen minden jobb volt

Cirka két hónap gyötredelmes fetrengés (értsd: amint megmozdultam, egyből hánytam) közben egyébként azon töprengtem, hogy le a kalappal azok előtt a nők előtt, akik velem ellentétben nem tudják otthonról is elvégezni a napi munkahelyi feladatokat. Mit csinálnak, hogyan oldják meg azok a terhesek, akiknek ugyanilyen extra rosszullét ellenére minden nap időben meg kell jelenni a cégnél? Hogyan tolerálják ezt a munkaadók, amikor a nők még egymást közt is képesek lenézni azt, akinél a terhesség nem habostorta, és panaszra nyitja a száját?

Hiába vagyok túl az első trimeszteren, a közérzetem még mindig pocsék, de ha össze kell hasonlítanom ezt a terhességet a korábbi hárommal, most, tíz évvel később úgy érzem, biztosabb lábakon állok érzelmileg is. Jóval érettebben, komolyabban és felelősségteljesebben viszonyulok a dologhoz. Visszagondolva azért okoz némi derültséget, hogy mennyi galibát követtem el kezdő anyaként, és sokgyerekesen mennyire szét tud esni az ember egyik pillanatról a másikra. Amióta ismét babát várok, esténként összekucorodva örök téma, hogy "Anya, meséld el megint kérlek, hogyan öltél meg majdnem minket!"

Minden kezdődik elölről

És olyankor előjön például Botond története. A pár napos gyerek annyira hasfájós volt, hogy kétségbeesetten nyúltam a gyógyszertári görcsoldóhoz, amiből egy mokkáskanálnyi látszólag azonnali és hatásos megoldásnak bizonyult: a baba ugyan először bevörösödött és levegőért kapkodott (új íz, majd megszokja, gondoltam), de aztán egyből kifeküdt a karomban és elaludt. Pár perccel később anyámnak tűnt fel, hogy a horkoló Botond lehelete mint egy kocsmatölteléké. Kiderült, szerencsétlen kölyöknek görcsoldó helyett a köldöktisztító folyadékot adtam be, amit bár különböző felirattal, de ugyanolyan üvegben adott ki a gyógyszertár. Akkor, abban a pillanatban én tényleg azt hittem, hogy kinyírtam a saját gyerekem, úgyhogy mindaddig, míg a doktornőnk meg nem erősítette, hogy nagy baj nem lesz, legfeljebb alszik egyet a baba (ráadásul nem is az első hülye anyuka vagyok, aki ezt csinálja), hisztérikusan zokogva rohangásztam a lakásban.

Botond volt egyébként az is, akinek a játszótéren kiütött középső metszőfogát órákon át kerestük a homokozóban, mert meggyőződésem volt, hogy a csontfoga repült ki a hintának közönhetően, aztán késő este bejártuk a várost ügyeletes fogászatért, majd kiderült, hogy a gyereknek mindössze a tejfoga esett ki: hármuk közül akkoriban a nagyobbik rendelkezett még csak felül csontfoggal, de ki tudta már ezeket számon tartani?! Lényeg, hogy a pánik felesleges volt, én pedig megint a közröhej tárgya lettem. Kevésbé ostoroztam magam már amiatt, amikor szintén Botond fürdetés után merte nekem csak bevallani, hogy délután egy apró autógumit dugott fel az orrába, amit fel is szippantott, de így is az ügyeletig hol visítva sírtam, hogy milyen anya vagyok én, hogy nem figyelem a gyerekem minden mozdulatát (és megint lemaradok a Barátok köztről!!!), hol visítva röhögtem, hogy ilyen is csak velünk történhet meg.

Az igazat megvallva kicsit sokkol, hogy ezt a korszakot mindháromnál szinte egyszerre letudva most minden kezdődik elölről megint, de már most egyértelmű, hogy ha végre nem gazdatestként leszek használatos, minden sokkal könnyebb lesz - feltéve, ha hamar túllépnek azon az elképzelésen, hogy a babát legelőször verekedni tanítják meg, hogy egymásra tudják majd uszítani. A legmókásabb persze még mindig a gyerekem apja, aki már most össze akarja szerelni a kiságyat és babakompatibilissé tenni a hálószobát. Mondtam ugyan neki, hogy még az is lehet, hogy nyár végén elköltözünk innen, feleslegesen meg ne szereljünk már össze mindent, meg ne cipeljük át a bútorokat. "Hát szerintem meg de" - így a válasz. Lehet ezzel vitába szállni?

Kapunyitási krízis - a fiatal felnőtteket érinti

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 5., kedd 19:12

Gyakran találkozunk olyan fiatalokkal, akik valahogy nem merik elkezdeni életüket. Toporognak, belekezdenek egy képzésbe, félbehagyják, másba fognak, egy ideig dolgoznak, aztán megint valami újat keresnek, és egyikben sem érzik otthonosan magukat. Van, akinél a párkapcsolatban jelenik meg a bizonytalanság: nem meri igazán beleengedni magát a kapcsolatba, így ki sem derül, hogy milyen lehetett volna, ha közel engedi magához a másikat. Biztosan közrejátszanak társadalmi szintű okok is, mégis, az újabban kapunyitási krízisnek nevezett jelenség a gyermekkori élményeken is nagyban múlik.

stockfresh 2597662 my-dady-and-me sizeM

Ha egy kicsit alaposabban faggatjuk ezeket a huszonéveseket, hamar kiderül, az önbizalmuk az, ami nagyon ingatag. Nem merik igazán beleengedni magukat semmibe, mert akkor derülne ki igazán, milyenek is ők, mire képesek. Ez egy egészséges önértékelésű ember számára vonzó lehetőség, ám aki lelke mélyén azt hiszi, kiderülhet, hogy nem is olyan érdekes, értékes személyiség, nem szívesen vesz részt ilyen helyzetben. Viszont amíg az ember nem köteleződött el érzelmileg egy tevékenység vagy kapcsolat mellett, addig nincs nagy vesztenivalója: ha nem megy jól, mondhatja, persze, mert ez még nem az igazi. Ahhoz, hogy bátran belevesse magát új helyzetbe, szükséges, hogy biztos legyen értékeiben. Más szóval, tudja, hogy ki ő. Ez pedig a legkisebb kortól kezdve formálódik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt kell tudni, mielőtt kerékpárt vesz a gyereknek

nora 2013. március 2., szombat 18:41

Az idei Bringaexpo a korábbi évekhez képest sokkal nagyobb kiállítóteret kapott, nevezetesen 10 ezer négyzetmétert, ami jól jelzi a kerékpározás iránti egyre fokozódó érdeklődést. A kiállításon láthatunk profi, milliókat érő csúcskerékpárokat, versenyzésre és városi kerékpározáshoz használatos bringákat és felszereléseket mindenféle árkategóriában, de minket most elsősorban a gyerekbringa választék érdekelt.

Már csak azért is, mert jön a szezon, és mi is, akárcsak sok más kisgyerekes család, most készülünk a gyereket (négyévest) meglepni egy igazi kétkerekűvel. Némi kerékpáros tapasztalattal a tarsolyomban körbenéztem, mire számíthatok árban és választékban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Big Brother szülés, az új reality műfaj

Vackor Virág 2013. március 2., szombat 09:36

A német RTL televíziós társaság egy olyan műsorötlettel állt elő, amelynek a központjában maga a szülés áll, főszerepben a szülő nővel, a szülészet csapatával, és az újszülöttel. A Babyboom-Wilkommen im Leben (Babyboom- Üdvözlet az életben) névre keresztelt műsorhoz az adta az ötletet, hogy a brit One Born Every Minute címen futó doku-sorozat hatalmas sikereket ért el szülőhazájában, Franciaországban és az USA-ban is, így remélik, hogy ez a doku-szappanopera a német nézőket is megfogja.

stockfresh 1801892 pregnant-woman sizeM

A felvételek java részét a berlini Friedrichshain városrészben működő Vivantess klinikán veszik fel, ahol évente mintegy 2400 újszülöttet segítenek a világra. A műsorban azok vehetnek részt, akik önként vállalják, hogy a szülés minden percét kamerák rögzítik (amit a stúdiómunkák során vágnak, majd úgy kerül adásba), és a szülés előtt és után is ellátogat egy stáb az otthonukba. De nem elég a szándék, a csatorna saját szempontjai szerint válogat majd a jelentkezők közül.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés