SZÜLŐSÉG

Öt család, öt karácsony

nora 2012. december 16., vasárnap 11:16

Néhány anyukát megkértünk, meséljék el, hogyan készül a család decemberben, hogyan zajlik a karácsonyozás, milyen a szenteste, miket esznek-isznak, és milyen az ajándékozás. És persze arra is kíváncsiak voltunk, mennyire veszik a vállukra az ünneppel járó terhet, és pihennek-e egyáltalán. Lilla (1 ovis kisfiú, Budapest), Veronika (1 ovis kislány, Fót), Zsuzsa (4 gyerek, Őrbottyán), Timi (2 gyerek, Székesfehérvár) és Kikocs (3 gyerek, a negyedik éppen útban van, Dunakeszi) mesélt nekünk.

stockfresh 1431177 christmas-tree-forest sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit adunk idén télen a gyerekre?

Divany.hu 2012. december 15., szombat 15:22

Az idei téli gyerekruha-felhozatalban a szokásos Disney és Pixar figurák még mindig uralkodnak. Nagyon menő a: Csingiling, hercegnők és Dóra is, aztán nagyobbaknak jönnek a hús-vér celebek, mint Hannah Montana, Sonny és az Indul a risza kis tiniei, akiktől minket persze a hideg ráz, de ha a gyerek ezt akarja, ám legyen alapon megkapja. A fiúk megint egy kicsit rosszabb helyzetben vannak, a választék szűkösebb, bár mindenképpen könnyebb megoldani az ő ruhatárukat: gatya, póló, pulcsi és kabát.

Megnéztük, hol érdemes beszerezni a téli ruhatárat. Végigjártuk a Tesco-H&M-C&A-Next négyszöget, hogy kiderüljön, mennyibe is kerül egy teljes téli szett, na, meg, hogy még miket aggathat gyerekére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legrosszabb játékok karácsonyra

Koncz Andrea 2012. december 14., péntek 14:06

Mivel hetek óta ajándékokat és ajándéktippeket keresünk, beleszaladtunk néhány válogatottan rémes darabba is. Nem tudtuk megállni, hogy össze ne szedjünk egy ötöst listát olyan tárgyakból, amiket semmiképpen ne vegyenek meg a gyereknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért hány egyfolytában Katalin hercegné?

Dívány.hu 2012. december 12., szerda 11:11

A vészes terhességi hányás a fehér bőrű nők nagyjából egy százalékát érinti, ez az állapot nem keverendő össze a "normál" terhességi rosszullétekkel. Míg utóbbi kis kellemetlenség, amely idővel elmúlik, előbbi egy súlyos betegség, ami komoly veszélyt jelenthet a terhes nőre, és akár a magzatra is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Adjon élményt a gyereknek, ne csak tárgyakat!

Koncz Andrea 2012. december 11., kedd 12:29

Felnőtteknek még csak-csak elfogadott, hogy tárgyak helyett, mellett valamilyen élményt adunk ajándékba, de tavaly rengetegen húzták fel a szemöldöküket, amikor megtudták, hogy egy kínai artistacsoport előadására vettem jegyeket a gyerekeknek karácsonyra. Az általános vélemény az volt, hogy - az akkor 4,5 és 6,5 éves - lányok még túl fiatalok ahhoz, hogy ezt értékeljék. Ez szerencsére tévedés volt, az ajándék nagyon is bevált, azóta is emlegetik az előadást.

stockfresh 2151571 little-girl-with-christmas-gifts-and-santa si

Adunk néhány tippet, hogyan és milyen programot érdemes ajándékozni a kisgyereknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nevelés helyett használjon bukfenctálat!

bry 2012. december 10., hétfő 13:38

Antiloop, a bukfenctál néven hoztak forgalomba egy olyan edényt, amelyből leírása szerint a legelszántabb kisgyerek sem tudja kiborítani az ételt. A reklámfilm üzenete szerint a gyerekek eredendően gonoszak, a készítők szerint pedig rohangálás közben enni normális. Szerintünk ugyan egyszerűbb megtanítani a gyereket, hogy enni ülve szoktunk, de ha önök máshogy gondolják, szavazzanak úgy.

Gyro-Bowl-detail2
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen ajándékot ne vegyen a gyereknek!

nora 2012. december 9., vasárnap 13:13

Sok-sok ajándékozós tipp után most azt szedtük össze, mit ne ajándékozzunk a gyereknek, milyenek a nem biztonságos gyerekjátékok. Bár ez elsőre könnyűnek tűnik, valójában nem is olyan egyszerű mindig eldönteni. Különösen kényes kérdés lehet az, hogyan vezessük rá a jószándékú, de nem túl tájékozott ismerősöket, barátokat, rokonokat arra, mit ne vegyenek a gyereknek.

stockfresh 1464666 electric-shock sizeM

A forgalomba kerülő gyerekeknek szánt termékek között valójában meglepő számban találnak veszélyes darabokat az ellenőrzések során. Az EU gyorsjelentő szolgálata, a RAPEX (Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer) heti riportokban közli a vizsgálataikon fennakadt termékek listáját. Tavaly 1803 esetben kellett visszahívni vagy betiltani valamilyen terméket, mert az veszélyt jelentett az egészségre vagy a biztonságra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat nem túl ismert, remek társas nagyoknak

Koncz Andrea 2012. december 8., szombat 10:22

Társasjátékmusta nagyobbaknak, hat nem túl ismert, de annál jobb játék 8-10 éves kortól. Karácsonyig még pont be is lehet őket szerezni, bár sajnos azt egyikről sem mondhatjuk, hogy kifejezett olcsó lenne, kivéve az utolsó, meglepő ajánlatunkat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szilikonmellel szoptatni nem kell félnetek

nora 2012. december 7., péntek 21:19

Rögtönzött közvélemény-kutatást tartva megállapítható, hogy a szilikonmellű nők kapcsán nem egy ősanya típus ugrik be senkinek, sokkal inkább egy Pamela Anderson-szerű, óriás mellű, barna bőrű, mindig sminkelt, tűsarkút viselő nő. De tudták-e, hogy Pamela Anderson kétszer is otthon szült, és hogy jó sokáig szoptatta a gyermekeit?  És biztosan nem ő az egyetlen mellimplantátumos nő, aki így tett. Ezt az ambivalens képet árnyalandó most annak jártam utána, vajon hogyan lehet szilikon cicikkel szoptatni.

woman-with-big-breasts sizeM

És ha már ezzel foglalkozunk, azt is megkérdeztem, hogyan hat a szoptatásra a mellkisebbítés és a mellfelvarrás, hogy teljes legyen a kép.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Társasjáték ovisoknak, karácsonyi tipplista

Koncz Andrea 2012. december 7., péntek 14:23

Milyen társasjátékot érdemes venni a legkisebbeknek? Az ovis korosztálynak szánt játékok között valamiért tarolnak az ilyen-olyan kinevet-a-végén típusú játékok. Nem rossz az persze, legyen egy belőle minden családban, de négy variációra azért nincs szükség. A játékboltok polcai roskadásig vannak ovisoknak szánt társasokkal, milyen kár, hogy a kínálat zöme igénytelen, érdektelen gagyi, amiből borzasztó nehéz kiszúrni az igazán jó darabokat.

stockfresh 98247 family-playing-board-game-at-home-with-grandpar

Megpróbáltunk összeszedni néhány olyan játékot, amivel már a legkisebbek is tudnak játszani, és elég élvezetesek ahhoz, hogy ne csak egyszer vegyük őket elő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Éjszakai vendégek a szülői ágyban

Dívány 2012. december 6., csütörtök 21:25

Éjszaka van, egyszer csak halkan kinyílik a hálószoba ajtaja, és egy aprócska ember kúszik be a szülői ágyba. Hiába próbáljuk visszavinni a saját szobájába, a forgatókönyv ugyanúgy megismétlődik, így úgy érezzük, nincs más választásunk, engedni kell, ha nem akarunk egész éjjel fel-alá járkálni a gyerkőccel a kezünkben. Ez az eset számtalan szülő visszatérő problémája, rosszabb esetben óriási hisztizéssel és sírással fűszerezve. De vajon mit lehet tenni, hogy életünk értelme nyugodtan átaludja az éjszakát a saját ágyában, és ne kelljen esténként, éjszakánként, hajnalonként hatalmas csatákat vívnunk vele?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ejtőernyős Mikulás és társai

nora 2012. december 6., csütörtök 08:54

Kicsit zavaros az ügy, de azért valahogy csak sikerül megmagyarázni a gyerekeknek, hogy a Mikulásból miért van december 6. környékén olykor egy időben több példány is a sétálóutcán, a plázában vagy a Mikulás vonatokon, de jók vagyunk ebben, ezért utánanéztük, országszerte merre találkozhatunk szervezett keretek között a Nagyszakállúval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hazudjunk-e a Mikulásról?

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. december 5., szerda 14:18

Amikor ilyen élesen vetődik fel a kérdés: hazudjuk-e, hogy létezik a Mikulás, hazudjuk-e, hogy a Jézuska hozza az ajándékot, felmerül, vajon nem arról van-e szó, a szülő úgy érzi, ha elvész a kitalált történet, nem marad az ünnepből, a varázsból semmi, legfeljebb a megvásárolt ajándékok? Ha így van, ez az igazi baj, és ezen érdemes változtatni. A pszichológus a héten arról ír, az a legfontosabb, hogy mi is megtaláljuk, mit ünneplünk Mikuláskor, karácsonykor, és ne aggódjunk azon, hogy a gyereket jó darabig csak az ajándék érdekli, mert a idővel az ünnepek mélyebb tartalmát is megéli majd.

stockfresh 995410 stockings-by-the-fire sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Decemberben jótékonykodni: MENŐ

Koncz Andrea 2012. december 4., kedd 20:42

Közeleg a karácsony, és mi mindenkit arra bíztatunk, ha teheti, ilyenkor jótékonykodjon is egy kicsit. Mivel a december egy családban sem tartozik az olcsó hónapok közé, ezért három olyan akciót ajánlunk, ahol úgy segíthet, hogy közben nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia. Két kezdeményezés tárgyakat/élelmiszert gyűjt, a harmadiknál pedig akár már ezer forinttal is segíthetünk, és ezért még elképesztően finom dolgokat is lehet nyerni, ha szerencsések vagyunk.

mikulasgyar
Fotó: mikulasgyar.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyetlenből legnagyobb lesz, jön a testvérháború

Dívány 2012. december 2., vasárnap 11:15

Milyen lehet egyetlenből legnagyobb gyerekké válni? Milyen lenne nekünk, ha a férjünk azzal állítana haza, hogy drágám, szeretlek, imádlak, minden a legnagyobb rendben köztünk, és most hoztam melléd egy másik feleséget is, szeressétek egymást, mert együtt sokkal jobb lesz!

Szinte nincs is olyan többgyerekes szülő, aki ne szembesülne előbb-utóbb a testvérháború sajátos formáival. A szóbeli csatározások, egymás püfölése sokáig mindennapos lehet. Mit kezdjünk a testvérféltékenységgel, lehet-e egyáltalán kezdeni vele bármit?

Általános szabályként azt szokták megfogalmazni, hogy bármilyen igazságtalannak tűnik is ez a picivel szemben, kezdetben inkább mégis a nagyobb lelkét kell jobban ápolni. A kis újszülött körüli teendők egy második gyereknél már nem olyan megerőltetőek, és a többedik babák általában elég könnyen belesímulnak a család kialakult napirendjébe, életébe, szokásaiba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Babamama expóra nagy hassal, vagy nyugtatóval menjen

Divany.hu 2012. december 1., szombat 16:06

Nemrég rendezték meg a Babamama Expót ahol a tömeg nem tolongott, annál több volt viszont a kiállított termék. Az egész egy gigantikus, terhesség-szülés-csecsemő BNV-re emlékeztet, visongó kölykökkel, hasukat simogató, átszellemült és/vagy vásárlási lázban égő kismamákkal, és megfáradt, beletörődő apákkal. Volt itt minden, mint a búcsúban, készségfejlesztő játék, varázstoll, borostyánlánc, babakocsi, és amire biztos tömeges az igény: 590 000 forintos akciós ajánlat magánklinikai luxus-szülésre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mobil a gyereknek karácsonyra, 3 tipp

Dívány 2012. november 30., péntek 08:32

A mobiltelefon előkelő helyen szerepel a gyerekek karácsonyi ajándéklistáján, lehetőleg persze egy iPhone, csúcs HTC, esetleg Galaxy formájában. A legtöbb szülő viszont magának sem vesz ilyen drága készüléket, pláne a gyereknek. Hiába jogos - felnőttszemmel - az érv, hogy a drága mobilt nagyobb eséllyel fogják ellopni, ráadásul még egy kamasz sem feltétlenül tudja elég óvatosan kezelni, nehogy baja essen a vagyont érő csodának, ez a kölyköt általában nem hatja meg. A szülő meg töprenghet, milyet vegyen, hogy szájhúzás és anyagi csőd se legyen a vége. Belépőszintű, de már érintőképernyős és okos telefonokat kerestünk.

stockfresh 1088807 photo-of-friends sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kékülős hiszti, ájulással

Koncz Andrea 2012. november 29., csütörtök 13:19

Affektív apnoe a neve annak a jelenségnek, amikor a síró gyerek egyszer csak nem vesz levegőt, majd elájul. Ez körülbelül minden huszadik gyerekkel előfordul hat hónapos és öt éves kora között, a gyerekek egy része a roham közben elkékül, más részük elsápad, és vannak gyerekek, akiknél mindkét fajta előfordul időnként. Leggyakoribb 1 és 3 éves kor között.

stockfresh 989483 pensive-boy sizeM

Ez az állapot - amely egyébként a gyerekre nézve ártalmatlan - iszonyú a szülőnek, aki általában azt hiszi, a gyerek mindjárt meghal, főleg, ha először találkozik a jelenséggel. A nem túl kedvesen "lélegzetvisszafojtós hiszti"-nek is nevezett folyamatról fontos tudni, hogy egyetlen gyerek sem képes azt szándékosan előidézni, éppen ezért a gyerekre neheztelni, vagy pláne megbüntetni érte semmiképpen nem szabad.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tetkó, piercing, terhesség: tények és tévhitek

nora 2012. november 28., szerda 12:08

A szexinek induló tetoválások a has, csípő, köldök, sőt még a felkar környékén is a terhesség előrehaladtával új dimenzióban mutatkozhatnak meg, amikor a cuki delfinből hatalmas bálna lesz. Ami még nem is lenne baj, de ha sosem nyerjük vissza szülés előtti formánkat, és a bőrünk ráncos, heges, striás marad, akkor az a tetoválásunkat is elcsúfítja. És ha már itt tartunk, beszéljünk egy kicsit a köldökpiercing és a terhesség kapcsolatáról is.

stockfresh 6452 snake-tattoo-and-apple sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem a kényeztetés kényezteti el a gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. november 27., kedd 13:47

A minap panaszolta egy szülő, már alig mer nekiindulni a babával, mert rettenetesen kimeríti, hogy egy kávét sem tud nyugodtan meginni valahol, a poronty állandó figyelmet követel. Mi lesz vele később, ha már most ilyen elkényeztetett? - kérdezte kétségbeesetten.

stockfresh 1721390 happy-parents-with-daughter sizeM

Minden szülő fél valamitől, ki attól, hogy elkényeztetett lesz a gyerek, más attól, hogy hazudós, a harmadik pedig attól retteg, hogy felszínes lesz a csemete. A pszichológus a héten arról ír, hogy nem kell pánikba esni attól, ha a gyerek nem viselkedik úgy, ahogy szeretnénk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kőolaj-származék és alkohol adventi naptárban

nora 2012. november 27., kedd 12:35

Rövid időn belül két, az adventi naptárakkal kapcsolatos botrány is kitört Németországban. A frissebb felfedezés az, hogy számos, a boltokban kapható adventi naptár csokoládéja olyan kőolajszármazékokkal szennyezett, amelyeket májbetegségek kialakulásával hoznak összefüggésbe, és amely akár rákkeltő hatású is lehet.

A feltételezések szerint a termékek egy részénél ezek a szénhidrogének a gyártósorról a termékbe került gépzsírból származnak, másik részük az újrahasznosított papírból készült csomagolás festékéből szivárgott át a csokiba.

adventi naptár2

Érdemes nagyon odafigyelni, mert a Németországban aggályosnak tartott termékek között olyan neves gyártók produktumai is megtalálhatóak, mint a Lindt vagy a Smarties, a Lindt bejelentette, hogy vizsgálja az esetet, és mérlegeli a szükséges teendőket, de akadt olyan cég is, amely már vissza is hívta az érintett terméket.

Néhány héttel korábban pedig amiatt figyelmeztettek több gyártót, mert a naptár alkoholos csokit is tartalmazott, ami nem volt észrevehetően jelölve a csomagoláson.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Babaátlag: napi 4 km, 102 eséssel

Koncz Andrea 2012. november 26., hétfő 14:29

Hányszor, hány anyukától hallottuk már, hogy "annyi energiája van ennek a gyereknek, én nem bírnék ennyit rohangálni". Egy amerikai kutatás szerint egy szó szerint így van, ugyanis már a járni tanuló babák is lényegesen többet sétálnak, mint a legtöbb felnőtt, ami picike lábaikat is figyelembe véve még sokkal nagyobb teljesítmény.

A járni tanuló és nem túl régóta járó, 12 és 19 hónapos közötti gyerekek naponta több, mint 4 kilométert (2,6 mérföldet) tesznek meg, és ezen a távon átlagosan naponta 102 alkalommal esnek el, derült ki a New York-i Egyetem kutatásából.

járni tanul

A kutatók 130 gyereket filmeztek egy speciáls játszószobában, másik 15-öt pedig otthon, ez utóbbira azért volt szükség, hogy megnézzék, különbözik-e a fizikai aktivitás a megszokott, és az újdonságot jelentő környezetben (eredményeik szerint nem).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikulásszerkó egyszeregy

nora 2012. november 25., vasárnap 13:42

Azt már megnéztük, mennyibe kerül, ha szeretnénk, hogy egy igazi, profi Mikulás tegye nálunk tiszteletét. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, miből válogathat és mennyit költ az, aki barátot vagy rokont öltöztetne be. Azt is végignéztük, valójában hogyan is öltözik egy hiteles Mikulás. A vicces az, hogy ha valaki nem elégszik meg a hiperek eléggé gagyi szettjeivel, nincs könnyű dolga, és bizony elég mélyen kell a zsebébe nyúljon.

És itt azért azt is megjegyezném, hogy miközben Mikulás szetteket keresgéltem, lényegében több szexi, hiányos öltözető piros-fehér színkombinációs ruhaneműben pózoló hölgyet láttam, mint valódi Mikulás jelmezt. Úgy tűnik, a Télapó nemcsak a gyerekek fantáziáját mozgatja meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit ne csinálj, ha terhes vagy?

nora 2012. november 25., vasárnap 09:38

Amikor kiderül, hogy gyereket várunk, az is kiderül, hogy a következő hónapokban egy csomó mindentől el leszünk tiltva. Aztán minél többet olvasunk, minél több emberrel beszélünk, ez egyre szélsőségesebb mértékeket ölt, és a legtöbb terhes nő viszonylag hamar azon kezd el töprengeni, van-e dolog a világon, amiről nem bizonyította be valaki, hogy káros a magzatra.

Ne egyél ez, ne igyál azt, a tiltólista végtelen
Ne egyél ez, ne igyál azt, a tiltólista végtelen
Távolról sincs vége, olvasson még »

Krampuszkergetés vonaton

Koncz Andrea 2012. november 24., szombat 14:09

Előző Mikulásvonatos cikkünk után levelet kaptunk a Kisvasutak Baráti Köre Egyesülettől, akik felhívták a figyelmünket arra, hogy a kemencei és a szobi vonal programja kimaradt az ajánlóból. Némi kutakodással kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen, a Királyréti vasúton ugyanis több, mint egy hónapig, január hatodikáig tartanak az ünnepi programok. Szóval Mikulásvonatozós programajánló, második rész.

morgó gőzös
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 ... 292

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés