SZÜLŐSÉG

Kisgyerekes utazás: nem kell tevekaraván

Rádai Andrea 2013. április 23., kedd 13:29

Ha kisgyerekkel utazunk, egy tevekaraván sem lenne elég annak a ruha-, pelenka, kaja- és játékmennyiségnek, amit legszívesebben magunkkal vinnénk. Azonban a csomagolásnál mindenképp vissza kell fogni magunkat. Nem csak a korlátozott űrtartalmú csomagtartó vagy a reptéren a túlsúlyért fizetendő súlyos összegek miatt: a nagy málha a mi életünket is megkeserítheti a nyaralás alatt.

Amióta Annával utazunk, el sem tudom képzelni, hogy korábban mivel volt tele a 40 literes hátizsákom. A csomagmennyiséggel kapcsolatos megszorítások ugyanis a szülők ingóságaival kezdődnek: ki lehet bírni egy utazást néhány felső, két-három, a koszolódást titkolni képes szoknya és nadrág, valamint egy akkora neszeszer segítségével, amekkorát egy idősödő apáca sem szégyellne.

A gyerekeknek viszont mindig sok cuccra van szükségük, és nagyon nehéz előre belőni, hogy mi az, amit muszáj magunkkal vinnünk, és mi az, ami a helyszínen is kényelmesen beszerezhető. Érdemes listát írni, és már pár nappal az utazás előtt egy helyre gyűjteni azokat a dolgokat, amikre az indulásig nem lesz szükség – így sok stressztől kímélhetjük meg magunkat, és hamarabb fogjuk látni, mennyi helyünk van a bőröndben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

32 elsős egy osztályban. Sok?

Vackor Virág , Koncz Andrea 2013. április 22., hétfő 09:30

Az idei általános iskolai beiratkozási szezon a szokásosnál nagyobb szerepet kapott a hírekben. Változtak a szabályok, és a csapból is az általános iskolák túlterheltsége, a hirtelen megugrott jelentkezők száma, kígyózó sorok, iskola nélkül maradt gyerekek, és az ezzel kapcsolatos problémák folytak.

Volt vajon ekkora sorbanállás a beiratkozásnál?
Volt vajon ekkora sorbanállás a beiratkozásnál?

A helyzet értékelése egyáltalán nem egyszerű, a porontyos csapatban sem volt teljes az egyetértés, mivel is jár tulajdonképpen a számos bevezetett változás. Folyosói pletykák, médiában tett nyilatkozatok, beadott, de még nem megszavazott törvényjavaslat, hisztérikus szülők, nyugodt Klebelsberg Intézményfenntartó Központ  (KLIK). De most akkor jobb vagy rosszabb lesz a gyerekeknek? Tulajdonképpen minden maradt a régiben? Megkíséreltük kideríteni, mi a helyzet.

Megkérdeztünk jó néhány iskolaigazgatót, tankerületi felügyelőt és érintett szülőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tehéntej a gyereknek: mit, mikor, hogyan

Vackor Virág 2013. április 21., vasárnap 12:04

A mai anyukák többsége elképzelni sem tudja, hogyan élte túl, hogy csecsemőként – sok esetben- feles tejjel tápláltak szülei. Azóta nagyot fordult a világ, és most éppen az az uralkodó nézet, hogy a tehéntej túl korai adása számos probléma forrása lehet, mint az asztma, az állandó orrfolyás, köhögés, az ekcéma, a növekedés megállása, illetve a tejcukor érzékenység és a tej(fehérje)allergia. A jelenlegi álláspont szerint a tehéntej az egyik legnagyobb ételallergénnek a gyerek 3 éves koráig. Vagy - a legújabb nézet szerint - nem is.

152038610
Fotó: Indigo / Europress / Getty

Az óvatosság azért nem azt jelenti, hogy a kölyök 8 éves korában lát majd először túrórudit, mert a savanyított tejtermékek már a tehéntejnél jóval korábban szerepet játszhatnak a hozzátáplálásban. Összeszedtük, mit kell tudni a kisgyerekes anyának a tehéntejről, és mit, mikor érdemes elkezdeni adni a gyereknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legnézettebb bébivideók rejtélye

Toma 2013. április 20., szombat 17:21

Vannak tényleg jó videók, néhány esetben viszont nem értjük a soktízmilliós nézettséget. Megérdemlik a sikert? Kutya+gyerek tényleg tuti? Szavazzon!

Jótékonykodás árveréssel

Dívány 2013. április 20., szombat 10:45

Másodszor adja egy autóját jótékony célra a Mercedes-Benz hazai forgalmazója, ezúttal is hátrányos helyzetű gyerekeken kívánnak segíteni.

A kedvezményezett szervezet, vagyis aminek a gyűjtést rendezik, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A Mercedes-Benz és a kiemelten közhasznú szervezet együttműködése nem újkeletű, ugyanis 2012 áprilisában már aukcióra bocsátottak egy hasonlóan különleges autót,a legelső Kecskeméten gyártott B-osztályt. Most is ezt a hagyományt követik, de most a legelső CLA vesz részt az akcióban. A befolyt összeg 2013-ban is a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot segíti, de nem egészen abban a formában, ahogyan tavaly, mivel akkor egyetlen ember perkált ki 20 millió forintot az autóért, idén azonban mindenki „tulajdonosa” lehet a CLA-nak, igaz, csak egy kis részben. A mostani akció során ugyanis reklámfelületként árulják az autót, tehát felosztják azt kisebb részegységekre, és azokat 10 000 forintos induló áron értékesítik. A vevő pedig ezen a kasztnirészleten elhelyezheti azt, amit csak szeretne: ez lehet saját fotó, vagy akár céglogó is, ráadásul ha valaki úgy érzi, kicsi a vásárolható felület, akkor egyszerre többet is vehet. Sőt, mivel az autó kiállításra is kerül, ígybárki megnézheti majd magát a felületén a Szigeten, a Balaton Sound-on, illetve a MűvészetekPalotájában is. Az autón megvásárolható felületeket a www.segitsegymosollyal.hu címen lehetmegtekinteni és lefoglalni.

Elveszett kismacskától a lekakilt vakondig

Rigoberta 2013. április 20., szombat 06:52

Az április 18-án, csütörtökön kezdődő XX. Nemzetközi Könyvfesztivál előtt összegyűjtöttünk egy csomó gyerekkönyvet, és választottunk ötöt, amit jónak találtunk. A fesztiválra persze a gyerekkönyv-kiadók (sőt, a felnőttkönyv-kiadók is) számos újdonsággal rukkolnak elő, az esemény idén is a Millenárison zajlik, jó program lehet a hétvégére – az időjósok amúgy is felhőt és esőt ígérnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan halhat éhen észrevétlenül egy gyerek?

Koncz Andrea 2013. április 19., péntek 14:53

Agárdon halálra éheztettek egy másfél éves gyereket. Az, hogy fényevésből-e, vagy sem - lényegtelen. A magam részéről ehhez annyit tudok hozzátenni, hogy még nem jutott eszembe, mi lenne a megfelelően kegyetlen kínzás a szülőknek, mert a simán addig ütni, amíg mozog túlságosan is megengedőnek tűnik.

De tulajdonképpen hogyan fordulhat elő egyáltalán egy ilyen eset? Hogyan létezik az, hogy egy gyerek másfél éves korában négy és fél kilósan hal éhen, egy olyan gyerek, amelyik fél éves korában még hat kiló volt, és akinek akkor is minimum 10-11 kilósnak kéne lennie, ha filigrán.

Lukak vannak a rendszerben, és úgy néz ki, ezeken néhány évente legalább egy ilyen eset átcsúszik. 2007-ben egy gyerek éppenhogy, de túlélte, az ő apját azóta is kényszergyógykezelik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szex, meztelenség - és amit a gyerek tud róluk

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. április 17., szerda 18:31

Azt mondják, napjainkban mindenhonnan ömlik a szexualitás. Lehet, hogy ez igaz a reklámokra, de a személyes életünkre inkább jellemző, hogy sokak számára ugyanolyan kínos tabu a nemiség, mint száz éve lehetett. A pszichológus néha időutazásban érzi magát, mikor arról beszél a kliens, hogyan került szóba (ha egyáltalán szóba került) a szex kérdése otthon, a családban. Márpedig, ha egy fontos témát elhallgatnak, vagy csak, mint lehetséges veszélyforrás kerül terítékre, annak is üzenete van a gyermek számára. Ez az üzenet, amit tömören, de a maga ködös megfoghatatlanságával úgy foglalhatnánk össze: „a szexszel valami baj van”, később kifejti hatását az ismerkedés, párkapcsolat terén.

A kislányok különösen ki vannak téve ennek a problémának, mert őket még jobban féltik a szülők, és sok családban nagyobb hangsúlyt kap a veszélyek tudatosítása, mint annak kommunikálása, hogy a szeretkezni szép és örömteli, közvetlen kapcsolódás a másikhoz, és nem utolsó sorban út lehet egy új élet létrejöttéhez. Nehéz így gondolkodni a szexről, ha a szülők láthatóan feszengnek, mikor a filmvásznon erotikus jelenet veszi kezdetét, rosszabb esetben felszólítják a csemetét, ne nézzen oda, mert még kicsi ehhez. De vajon mihez is kicsi: a szexhez igen, de például az alkoholfogyasztáshoz is, mégsem takarjuk el a szemét, ha valahol feltűnik egy üveg bor.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Generáljon magának gyereket online

Vackor Virág 2013. április 15., hétfő 16:45

Hiánypótló alkalmazást tett elérhetővé honlapján a német T-csoport, a Baby Generatort használva megnézhetjük, hogyan fog kinézni a gyerekünk. Ehhez csupán a szülőpáros fotóját kell feltölteni, és máris választhatunk, hogy csecsemőnek vagy nagyobb gyerekként szeretnénk megnézni, fiút kérünk-e vagy lányt, sőt, még a meghatározó színeit is kiválaszthatjuk.

longhoria-tile

Ha pedig nagyobbat merünk álmodni, az előre feltöltött celeb-adatbázisból azt is kipróbálhatjuk, milyen utódot hoznánk létre Brad Pittel, vagy Angelina Jolieval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesnapló: Szürreális esküvő és flegma dokik

mikkamakka 2013. április 13., szombat 14:46

Most már teljes meggyőződéssel kijelenthetem, hogy a terhesség nem halálos dolog, bár négy hónapon keresztül úgy éreztem magam, mint egy mérgezett egér - legalábbis ilyen terhes nőnek érezheti magát egy egér, ha meg is mérgezik. Szóval a 18. hétre visszajött az életkedvem, nem hányom szét a környezetemet reggeltől estig, a második trimesztert egyedül a vizsgálatok hada nehezíti meg. Nem könnyű megoldani munka és három gyerek mellett még úgy sem, hogy gyerekem apja sofőrként a rendelkezésemre áll és kísér, ahová csak kell.

II. trimeszter (12-26. hétig) vizsgálatok:

-  Szülészet-nőgyógyásztai vizsgálat

  • UH 18-20. hét
  • Hüvelyváladék vizsgálat

-  Laboratóriumi vizsgálatok

  •       16-18. hét vérvétel, AFP vizsgálat, anti D ellenanyag vizsgálat
  •       HbsAg szint ellenőrzése
  •       22-24. hét cukorterheléses vizsgálat
  •       Vizeletüledék vizsgálat

-  EKG

-  Fogászat

-  Belgyógyász

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könnyebb a melegeknek, ha van gyerekük

Gyulai Bence 2013. április 12., péntek 18:30

A Szivárványcsaládok napján ismerkedtem össze egy leszbikus párral, akik közösen nevelik egyikük négy éves kislányát. Vera, aki a gyerek biológiai édesanyja is, arról mesélt, milyen az élet egy ilyen, kétanyukás családban. Azt mondja, eddig semmilyen atrocitás nem érte őket amiatt, hogy ketten nők nevelnek egy gyermeket, szerinte azonos nemű párként könnyebben elfogadják őket gyerekkel, mint nélküle.

A rendezvényen mások is megerősítették nagyjából ugyanezt, egy fiatalember, aki hat hónappal ezelőtt lett apuka, azt mondta: „a társadalom szemében pozitívabb egy meleg szülő, mint egy gyerektelen meleg”. Más is úgy véli, ha egy homoszexuális személynek van gyereke, akkor a többiek „kevésbé nézik ufónak”.

Egyedülállónak lehet, párként nem lehet

Egyébként a mai magyar jogszabályok szerint 2007 óta csak egyedülálló nők kérhetnek mesterséges megtermékenyítést, amiből hat próbálkozást fedez a TB. Ha tehát egy leszbikus nő ilyen módon szeretne gyereket, el kell titkolnia a hatóságok elől, hogy kapcsolatban él, bejegyzett élettársi kapcsolatról szó sem lehet. Örökbefogadni is csak egyedülállóként lehetséges a számukra, ha nevelőszülőként vennének magukhoz állami gondozott gyereket, ez is csak egyedülállóként megengedett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nagy cumisüveg mizéria

Koncz Andrea 2013. április 12., péntek 10:15

Ha gyereket várunk, a cumisüveg-beszerzést sem ússzuk meg. Cumisüveg akkor is kellhet, ha anyatejes a gyerek, ha meg tápszeres, akkor pláne.

Kezdő anyuka meg úgy áll a cumisüvegek és a kiegészítők között, hogy csak azért tudja, fiú-e vagy lány, mert a hasát belülről rugdosó gyerek nem engedi hogy elfeledkezzen erről. Annyiféle márka van, és persze mindegyik ígér valamit.

Egy valamire való cumisüveg ma már minimum csökkenti a hasfájást, és tökéletesen utánozza a mellbimbó formáját. Aztán ott vannak a kiegészítők: a mellszívók, a tejtárolódobozok (és zacskók), a cumisüveg-sterilizáló készülékek, a cumisüveg-melegítők, a melegentartó-termoszborítások, a cserélhető fejek, a csöpögésmentes itatófeltétek későbbre, a foganytúk, na és persze a kifejezetten-az-üveghez-tervezett cumisüvegmosó kefék.

Milyen a jó cumisüveg? Melyik márkát válasszuk? Körbekérdeztük a Poronty környéki anyukákat, ki mit használ, mit szeret benne, mit nem. És ha már, arra is kíváncsiak voltunk, vettek-e különféle csilivili kiegészítőket, és ha igen, mit használtak közülük, és mit nem.

És mielőtt megőrülnek, jó, ha azt is tudják, több porontyos mama is teljesen kihagyta ezt az egészet, van, aki sosem használt cumisüveget, másikuknak három gyerekre volt egy darab, de semmilyen kiegészítőt nem vett, és felesleges pénzkidobásnak is tartja a legtöbbet.

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy attól, hogy olyan mázlisták vagyunk, akinek megy a szoptatás, még kellhet folyadékpótlást adni a gyereknek, például nyáron, kánikulában azért jól jön egy kis plusz folyadék. De csak emiatt nem muszáj cumisüveget venni, az egész piciket kiskanálból, pár hetes korától meg már pohárból is lehet itatni.

Nem reprezentatív felmérésünk előtt tisztázzuk, hogy bármilyen cumisüveget válasszanak is, van néhány fontos szempont, amit mindenképpen szem előtt kell tartani.

1. A műanyag legyen BPA mentes. Ezt ma már minden normális gyártó üvege tudja, ha nem kínai piacon veszik, ezzel nem lesz gond.

2. Legyen normálisan tisztántartható. Bármilyen módszert választanak is majd az üveg mosására és sterilizálására, a beszerzés előtt gondolják végig a folyamatot. Ha például azt tervezik, hogy kifőzéssel fogják sterilizálni az üveget, válasszanak olyat, amelyiknek ezt minden alkatrésze bírja. Nem vagyok óriási híve az állandó sterilizálgatásnak, de időnként azért nem árt. Minimum, mielőtt a gyerek először használatbaveszi a cuccokat.

3. Nincs egyedüli üdvözítő megoldás. Amire a barátnőnk esküszik, simán lehet, hogy nem válik majd be nekünk. Ismerünk olyat, aki a méregdrága üvegei helyett végül a legegyszerűbb teszkóssal volt boldog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért bosszant direkt a gyerek?!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. április 11., csütörtök 08:29

Bármelyik szülő megmondhatja: bár a világon a gyermekét szereti legjobban, sokszor egyáltalán nem könnyű együtt érezni vele. Sőt, olykor annyira feszültté válik a helyzet, hogy szinte legyőzendő kis ellenséget lát benne.

Van, akinél ez a hozzáállás állandósul, és belehergeli magát, hogy különféle taktikákat találjon ki az ellenfél leszerelésére. Tudja, mikor várható a következő csata, például lefektetéskor, és előre igyekszik páncélba öltöztetni a lelkét a gyermeki támadás elviselésére.

Először is megpróbál erőt mutatni, ha ez nem elég, jönnek a fegyverek, ami lehet alkudozás, fenyegetés, ígérgetés, a másik szülő bevetése, és a többi. És a pszichológust is gyakran ilyen fegyverekért keresik fel a szülők, ha nem érzik elég acélosnak az arzenált.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgyerekkel utazni 3. - Repülés: a legnagyobb para?

Rádai Andrea 2013. április 10., szerda 20:37

Készüljünk fel, hogy amikor egy utazás miatt visszautasítjuk a nagynénink habart bableves fogyasztására invitáló ebédmeghívását, a szeretett asszony – miután háromszor visszakérdez, hogy tényleg visszük-e a gyereket – a hosszú repülőút miatt fog a szívéhez kapni. Ha pedig azt kezdenénk el terjeszteni, hogy két hónapig fogunk vadkempingezni egy másfél éves ikerpárral Borneón, ismerőseink többsége akkor sem a betegségek és krokodilok, hanem a repülőút hossza miatt aggodalmaskodna.

Tényleg nem bírnak ki a gyerekek egy két óránál hosszabb repülőutat? Az időeltolódás miatt fel fog borulni a napirendjük, és az érettségijükig képtelenek lesznek arra, hogy délben ebédeljenek? És csakugyan csilliárd forintba kerül egy repülőjegy a tengerentúlra vagy Ázsiába? Nem feltétlenül.

Az viszont tagadhatatlan, hogy ha gyerekkel utazunk, mindenképp megváltoznak a szempontjaink: míg korábban az olcsó repülőjegyek iránti lelkesedésünkben könnyedén túltettük magunkat egy reptéren töltött éjszakán, most az ár mellett az is számítani kezd, hogy milyen társasággal, hány átszállással, és milyen napszakban indulunk el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

25 ezer óvodai férőhely hiányzik

Koncz Andrea 2013. április 8., hétfő 09:37

2014 szeptemberétől az óvoda a gyermek három éves korától lesz kötelező. Ezzel vagy egyetértünk, vagy nem, ám az mindenképpen elgondolkodtató, hogy a MANTE (Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete) szerint ehhez körülbelül 20-25 ezer óvodai férőhely hiányzik.

Persze elméletileg egyetlen hely sem hiányzik, sőt, az MTVA/MTI grafikonja szerint még sokkal több is a férőhely, mint a gyerek. Csak éppen a gyakorlat nem hajlandó igazodni az elmélethez, mert - ahogy azt elég sokan tapasztaltuk - pont ott nincsenek szabad óvodai helyek, ahová a gyerekeket iratni szeretnénk, ahol lakunk vagy dolgozunk. És a legtöbben valamiért nem szeretnénk a gyereket 40-80 kilométerre hordani oviba.

Lehet persze az egy gyerekre jutó előírás szerinti, gyerekenként 3 négyzetméteres területet 2 négyzetméterre csökkenteni, csak éppen az a baj, hogy például a mi ovinkban már így is csak akkor van meg a 3 négyzetméter, ha a folyosót is hozzászámolom.

stockfresh 95960 montessoripre-school-class-listening-to-teacher
Fotó: Stockfresh

És a vicc az, hogy ezzel, és a 26 fős csoportlétszámal még egész jók vagyunk, mert van olyan ovi is, ahol 30, vagy még több gyerek van egy csoportban. És rájuk ugyanannyi pedagógus jut, vagyis délután egy.

És ez a 25 ezer hiányzó férőhely nem csak azok számára aggasztó, akik éppen oviba készülnek, hanem azoknak is, akik oda járnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha meghalt a gyerek, szülhetsz még egyet

Vackor Virág 2013. április 7., vasárnap 17:14

Idén márciusban arról írtak a kínai és nemzetközi lapok, hogy a hetvenes évek legvégén bevezetett kínai családtervezési program, az "egykepolitika" valamelyest enyhülni fog, de általánosságban azért továbbra is életben marad.

A bejelentés meglepetést okozott, mert már sokan azt gondolták, eltörlik a szabályozást, és egy tanácsadó testület is a "két gyermek politikára" való átállást javasolta emberjogi, gazdasági és társadalmi okok miatt, valamint a helyi és nemzetközi kritikák is elszaporodtak az utóbbi időkben. Botrányok, tudományos kutatások, demográfusok és más társadalom- és gazdaságtudományi szakemberek irányítják a figyelmet a kínai, államilag szabályozott népességszabályozás visszásságaira.

Röviden az egy gyermek politika lényege, hogy az állam megbünteti a többgyermekes családokat, mégpedig elég jelentős összeggel és mindenféle alanyi jogon járó juttatás megvonásával (orvosi ellátás, ingyenes óvoda, iskola, munkahely elveszése), amit sokan nem tudnak vállalni. De az is előfordult, hogy abortuszra, sterilizálásra kényszerítettek nőket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kertészkedjünk a gyerekekkel!

Vackor Virág 2013. április 6., szombat 12:48

Már az elején le kell szögezni, a fenti kijelentés nem annyira romantikus és felhőtlen, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, mert kell egy kis idő, mire a legkisebbek is megértik, hogy a kis lapáttal most nem földtortát akarunk sütni. De az elején esetlegesen kisebb áldozatokkal (takarítás, törött edények, letaposott, kitépkedett virágok) járó művelet végeredményben számos pozitívummal gyarapítja életünket. Mindig gondoljunk arra a bölcs közmondásra, hogy a türelem rózsát terem. Most akár szó szerint értve is.

P1150747
Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyabarát munkahelyek: mint a mesében

Vackor Virág 2013. április 6., szombat 08:55

Múltkori cikkünkben arról írtunk, hogy milyen nehéz kisgyerekes anyaként visszatérni a munkaerőpiacra. A nem túl derűs helyzetképet próbáltuk ellensúlyozni néhány olyan szervezet és lehetőség bemutatásával, amely talán segíti kilendíteni ezt a folyamatot.

Ezután elmentünk egy olyan workshopra,  ahol egy multi és egy kisvállalkozás példáján keresztül arról volt szó, hogyan fordíthatjuk az anyaságot előnyünkre, és milyen is a családbarát munkahely.

A Seed Alapítvány Gyere vissza! programjának két része van: egyfelől 200 kisgyerekes szülőnek segítenek elméleti és gyakorlati tudást átadni, s a céljuk, hogy a csapat fele saját vállalkozásban tudja folytatni karrierjét. A program másik részében fórumokat és workshopokat tartanak, egy ilyenen jártunk mi is.

stockfresh 91325 mother-and-baby-in-home-office-with-laptop size
Fotó: Monkey Business Images / Stockfresh

A két bemutatott példa tényleg örömteli. De persze az ördög mindig a részletekben rejlik. Mert nagyon klassz a szép kerek CSR (társadalmi felelősségvállalás) program, ha a hétköznapokban a dolgozó anyuka azzal küzd, hogy ne nézzenek rá ferde szemmel, ha hiányzik, mert beteg a gyerek, vagy szeretne délben lelépni, mert éppen farsangi mulatság van az oviban - de ezekről a nagyvállalati oldalon nem esett szó.

Az ilyen problémák persze sokkal könnyebben megoldhatóak a kisebb (és rugalmasabb) cégeknél, és az olyan munkakörökben, ahol az elvásárok világosak, a teljesítmény pedig mérhető.

És igen, tudjuk, hogy a helyzet megoldását nem könnyíti meg az sem, hogy rengeteg az olyan munkavállaló, aki még mindig "úgy fogja meg a munkát, hogy más is odaférjen", akinek a kezéből 4-kor kiesik a toll, és aki akkor örül, ha minél kevesebb erőfeszítésért kapja meg a fizetését.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az erő legyen veled! És a gyerekeddel!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. április 5., péntek 08:00

Sok szó esik a szülők szerepéről, ami jogos is, hiszen valóban ők gyakorolják a legerősebb hatást a gyermek életére. De vajon mi a helyzet az ősökkel, azokkal is akár, akik több generációval a csemete előtt éltek, akikkel nem is találkozott?

Biztos sokan fel tudnak idézni olyan jó élményeket gyermekkorból, hogy anyával, apával ülnek a fényképalbum fölött, vagy a nagyinál nézik a falon a sok kis képet, és meséltetnek, ki volt az ükapa, a dédanya, mivel foglalkozott, milyen ember volt. Órákra el lehet merülni az ilyen történetekben, és valahogy feltöltekezik az ember általa. Érdekes módon még akkor is, ha sok a nehéz, megrázó történet. Sőt, valahogy mintha tartást adna a mai, sokszor könnyebb életünknek, hogy elődeink mennyi bajjal megküzdöttek, mennyi könnyet ejtettek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utazás kisgyerekkel 2. – Tervezés és egyéb előkészületek

Rádai Andrea 2013. április 4., csütörtök 07:44

A jól sikerült kisgyerekes utazások egyik titka a gondos tervezés. Ez nem azt jelenti, hogy az olyan apró részleteknek is utána kell nézni, mint hogy a nyaralás hetedik napjának szállásához legközelebb eső boltban kapható lesz-e a gyermek kedvenc bébiétele, a burgonyakrémes kukorica pulykahússal.

Inkább arról van szó, hogy érdemes minden családtag igényeit figyelembe véve kiválasztani az úticélt, és alaposan tájékozódni a helyi körülményekről. Az információgyűjtéshez hasznos, ha valamennyit tudunk angolul: az olyan nemzetközi fórumokon, mint például a TripAdvisor, még olyan típusú kérdéseknek is utánanézhetünk, hogy melyik szúnyogriasztó-márkát érdemes használni egy adott régióban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyereksebészeti ügyeleti rend, memóriabajnokoknak

Koncz Andrea 2013. április 3., szerda 09:11

Április elsejétől megszűnik a Madarász utcai gyermekkórházban az éjszakai sebészeti ügyelet. Közzétették a főváros új ügyeleti rendjét (ez a hétköznap éjszakákra és a hétvégékre vonatkozik), aminek bebiflázásához acélos memória kell. Ha nem egy esőember, jobban jár, ha a szisztémát beírja a naptárba vagy a telefonjába, mert megjegyezni valószínűleg nem fogja, márpedig az ember nem szívesen áll neki guglizni, amikor éppen éjszakai gyereksebészeti ügyeletre tartozó baja van a gyereknek.

De ha már itt tartunk, a gyerektraumatológia sem sokkal egyszerűbb eset. A kórházak honlapjáról megpróbáltunk összeszedni minden szükséges infót.

Budapestet és környékét három régióra osztják. A körzetek a következőek:

1-es régió: Buda: 1, 2, 3, 11, 12, 22. kerület, Budaörsi, Pilisvörösvári, Szentendrei kistérség, Gyermely, Szomor

2-es régió: Észak és Közép Pest: 4, 5, 6, 7, 10, 13, 14, 15, 16, 17. kerület, Aszódi, Dunakeszi, Gödöllői, Szobi, Váci, Veresegyházi kistérség, Felsőpetény, Ősagárd, Nőtincs, Berkenye, Nógrád, Nézsa, Diósjenő

3-as régió: Dél Pest: 8, 9, 18, 19, 20, 21, 23. kerület, Ceglédi, Dabasi, Nagykátai, Gyáli, Monori és Ráckevei kistérség

Az éjszakai/hétvégi gyerekügyeletben résztvevő kórházak elérhetősége:

Heim Pál Gyermekkórház (HP) 1089 Budapest, Üllői út 86 (06-1) 459-9100
Szt. János Kórház (János) 1125 Budapest, Diós árok 1. (06-1) 458-4500
SOTE I. Gyermekklinika (I. Gykl.) 1083 Budapest,
Bókay János u. 53-54
(06-1) 334-3186
SOTE II. Gyermekklinika (II. Gykl.) 1094 Budapest, Tűzoltó u. 7-9. (06-1) 215-1380
Bethesda Gyermekkórház 1146 Budapest, Bethesda u. 3-5 (06-1) 364-9020
Péterfy Sándor utcai Kórház Fiumei úti telephely 1081 Budapest, Fiumei út 17. (06-1) 299-7700
Szent László Kórház 1097 Budapest, Gyáli út 5-7. (06-1) 455-8100
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kell beiratkozni az iskolába

Koncz Andrea 2013. április 2., kedd 11:32

A következő tanévben iskolát kezdő gyerekeket április 8-án és 9-én kell beiratni a választott iskolába. Összeszedtük mi kell hozzá, hogyan történik a folyamat, és milyen lehetőségeink vannak.

A beiratkozás menete egyszerű, ha a gyereket a körzetes iskolába iratjuk, kicsit bonyolultabb a helyzet, ha nem a körzetes iskolába szánjuk, és még eggyel nehezebb lehet az ügy, ha a körzetes és a választott iskola nem egy kerületben/városban/településen van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyúlfagyasztás húsvétra

Gőzsy Zoltán 2013. március 31., vasárnap 09:45

Ha már unjuk a kerti tojáskeresést húsvétkor, keressünk egy érdekesebb társasjátékot ajándékba. De melyiket? Tesztgyerekekkel ennek jártunk utána.

Mölkky, 11900 forint

Először is kedvenc kerti játékunk lett a Mölkky: a finn dobójátékkal több generációt is tesztelhetünk ünnepek alatt a kertben. Nálunk például a családban új rangsor épült fel az ügyesség és a stratégiai képesség keveréke szerint - a gyerekeim szeme láttára. A  Pétanque-játék mintájára kell célozni: a dobófával 12 számmal ellátott fadarabot eltalálni.

A játék során a stratégia mellett a kézügyesség is fejlődhet. Ha már kézügyesség: az ára miatt megpróbáltjuk otthon is kifaragni fejszével, hisz a Wikipédián kirándulás közben készített képet is találhatunk, de az eredeti szabályos fával sokkal pontosabb a játék.

Értékelés: 5/5

SmiteScattles


Ki nevet a végén, 7190 forint

Kipróbáltuk gyerekekkel a Mölkki-nek az Angry Birds-ös Ki nevet a végén-változatát is: ez 6 év feletti gyerekeknek kevésbé jött be. Pontosabban a 8 és 10 éves fiúknak csak az Angry Birds-ös figurák miatt tetszett, de mivel itt inkább a szerencsefaktor nagyobb (mert elgurulhat a malacfej), és kevésbé lehet taktikázni, nem szögezte őket a kertbe. Aminek viszont nagyon örültünk: a hároméves Gréta is megtanulta a játék szabályait, vagyis hogy nem kell lelépni a gyilkos madárral, hogy babázzon vele, hanem meg kell célozni a madárral a cuki malacot a bepontozott műanyag szőnyegen. Ügyesen játszott vele.

Értékelés: 3/5

27852 orig


Qwirkle, 7490 forint

A scrabble és dominó mellett a römi és póker elemeit ötvöző logikai játék mindig remek választás: 2011-ben az év játékának választották Németországban, nálunk a nyolcéves Bálintnak lett a kedvence. Szín vagy alakzat alapján kell hatos sorokat kialakítani. A lerakott elemek kiegészítéséért, illetve a kialakított sorokért pontokat kapnak a  játékosok, minden folytatott sorozatban lévõ elemért egyet. Ha sikerül Qwirkle-t létrehoznunk, akkor azért dupla pontot kapunk.

Színes, könnyed, ugyanakkor egyszerűnek tűnő játék, mégis folyamatos  taktikai fegyelmet követel. Logikus, kiszámítható, a gyerekek mindig fel tudják mérni, mit érdemes tenniük. A legfontosabb szempont, hogy nagy  teret hagyjunk neki: az első játékot félbe kellett szakítani, mert nem  fértünk el az asztalon, aztán rendesen behálóztuk a nappalit. A készítők megadták a módját, szándékosan nem 20 perces a játék, és ez teszi igazán jó esti játékká.

Értékelés: 5/5

hun qwirkle boxtop


A kristályok varázslatos világa, 3390 forint

A játék címe persze feladja a labdát, és amúgy is ki akartunk próbálni egy kísérletező játékot is, pláne egy zúzmarás nyuszisat a hólepte húsvétkor. De a kivitelezés kevésbé sikerült. A 10 éves Dodó nagyon örült a tartozékoknak: a védőszemüvegnek, gumikesztyűnek, felvette, majd félelmetes hangon kiabálta, hogy "én vagyok az őrült tudós". Meg is csinálta rendben a kísérletet: kikeverte az oldatot (kálium-dihidrogén-ortofoszfát), beleállította a lakmuszpapírállatkákat (nyuszikát és pingvint), amik felszívták, és pár óra múlva valóban kikristályosodott a hasuk, de mivel nem tudott olyan hamar megszilárdulni, ahogy a papír bírta volna, a papírpingvin például csúnyán szétnyeklett. Húsvétra maximum a nyúl miatt ajánljuk.

Értékelés: 2/5

5645565

Készítsen csibét húsvétra!

Tuna Judit 2013. március 30., szombat 13:26

Akár egy kezdő háziasszony is könnyedén meg tudja csinálni ezt a csibét, de az is tényleg nekiállhat, akinek semmi kézügyessége nincsen. A hozzávalókon kívül semmi másra nincs szüksége, mint 10 percre, meg arra a másik 15-re, amíg a tojás megfő. Az íze hasonlít a kaszinótojáséra, csak ez sokkal krémesebb, és persze teljesen egészséges étel.

Vendégvárónak is klassz kaja, de a gyerekek egyszerűen megőrülnek érte. Érdemes kipróbálni, ha nem jó evő a gyereke, tuti siker!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerek "sorskönyvét" mi írjuk

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 30., szombat 08:22

A szülő-gyermek kapcsolatnak vannak olyan hatásai, amik nem láthatók rögtön a csemetén. Mivel az anya és apa az első kapcsolata az életben, visszajelzéseik hosszú időre nyomot hagynak a gyermekben. Ez sokaknak jó hír, hiszen ez azt is jelenti, ha a szülők olyan üzeneteket juttatnak a gyermek felé (szóban és tettekben), hogy értékes, erős, szerethető, ez az útravaló akkor is vele lesz, ha éppen kudarc vagy csalódás éri.

Nincs arról szó, hogy az ilyen gyerekekről minden rossz leperegne, és ne éreznének fájdalmat, de mikor épp nehézségekkel küzdenek, akkor is kitartást és biztonságot ad nekik a belső meggyőződés, hogy alapvetően minden rendben van velük.

Sajnos ennek ellenkezője is igaz: aki olyan útravalót kapott, hogy értéktelen, inkompetens, ügyetlen, amíg nem tesz ellene tudatosan, és nem száll szembe az üzenettel, hordozni fogja, még ha a külvilág visszajelzései pozitívabbak is. Ha egy helyzetben tíz visszajelzésből kilenc kedvező lesz, egy pedig a rossz beidegződést erősíti, ő a kilencet fogja megkérdőjelezni.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés