SZÜLŐSÉG

25 ezer óvodai férőhely hiányzik

Koncz Andrea 2013. április 8., hétfő 09:37

2014 szeptemberétől az óvoda a gyermek három éves korától lesz kötelező. Ezzel vagy egyetértünk, vagy nem, ám az mindenképpen elgondolkodtató, hogy a MANTE (Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete) szerint ehhez körülbelül 20-25 ezer óvodai férőhely hiányzik.

Persze elméletileg egyetlen hely sem hiányzik, sőt, az MTVA/MTI grafikonja szerint még sokkal több is a férőhely, mint a gyerek. Csak éppen a gyakorlat nem hajlandó igazodni az elmélethez, mert - ahogy azt elég sokan tapasztaltuk - pont ott nincsenek szabad óvodai helyek, ahová a gyerekeket iratni szeretnénk, ahol lakunk vagy dolgozunk. És a legtöbben valamiért nem szeretnénk a gyereket 40-80 kilométerre hordani oviba.

Lehet persze az egy gyerekre jutó előírás szerinti, gyerekenként 3 négyzetméteres területet 2 négyzetméterre csökkenteni, csak éppen az a baj, hogy például a mi ovinkban már így is csak akkor van meg a 3 négyzetméter, ha a folyosót is hozzászámolom.

stockfresh 95960 montessoripre-school-class-listening-to-teacher
Fotó: Stockfresh

És a vicc az, hogy ezzel, és a 26 fős csoportlétszámal még egész jók vagyunk, mert van olyan ovi is, ahol 30, vagy még több gyerek van egy csoportban. És rájuk ugyanannyi pedagógus jut, vagyis délután egy.

És ez a 25 ezer hiányzó férőhely nem csak azok számára aggasztó, akik éppen oviba készülnek, hanem azoknak is, akik oda járnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha meghalt a gyerek, szülhetsz még egyet

Vackor Virág 2013. április 7., vasárnap 17:14

Idén márciusban arról írtak a kínai és nemzetközi lapok, hogy a hetvenes évek legvégén bevezetett kínai családtervezési program, az "egykepolitika" valamelyest enyhülni fog, de általánosságban azért továbbra is életben marad.

A bejelentés meglepetést okozott, mert már sokan azt gondolták, eltörlik a szabályozást, és egy tanácsadó testület is a "két gyermek politikára" való átállást javasolta emberjogi, gazdasági és társadalmi okok miatt, valamint a helyi és nemzetközi kritikák is elszaporodtak az utóbbi időkben. Botrányok, tudományos kutatások, demográfusok és más társadalom- és gazdaságtudományi szakemberek irányítják a figyelmet a kínai, államilag szabályozott népességszabályozás visszásságaira.

Röviden az egy gyermek politika lényege, hogy az állam megbünteti a többgyermekes családokat, mégpedig elég jelentős összeggel és mindenféle alanyi jogon járó juttatás megvonásával (orvosi ellátás, ingyenes óvoda, iskola, munkahely elveszése), amit sokan nem tudnak vállalni. De az is előfordult, hogy abortuszra, sterilizálásra kényszerítettek nőket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kertészkedjünk a gyerekekkel!

Vackor Virág 2013. április 6., szombat 12:48

Már az elején le kell szögezni, a fenti kijelentés nem annyira romantikus és felhőtlen, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, mert kell egy kis idő, mire a legkisebbek is megértik, hogy a kis lapáttal most nem földtortát akarunk sütni. De az elején esetlegesen kisebb áldozatokkal (takarítás, törött edények, letaposott, kitépkedett virágok) járó művelet végeredményben számos pozitívummal gyarapítja életünket. Mindig gondoljunk arra a bölcs közmondásra, hogy a türelem rózsát terem. Most akár szó szerint értve is.

P1150747
Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyabarát munkahelyek: mint a mesében

Vackor Virág 2013. április 6., szombat 08:55

Múltkori cikkünkben arról írtunk, hogy milyen nehéz kisgyerekes anyaként visszatérni a munkaerőpiacra. A nem túl derűs helyzetképet próbáltuk ellensúlyozni néhány olyan szervezet és lehetőség bemutatásával, amely talán segíti kilendíteni ezt a folyamatot.

Ezután elmentünk egy olyan workshopra,  ahol egy multi és egy kisvállalkozás példáján keresztül arról volt szó, hogyan fordíthatjuk az anyaságot előnyünkre, és milyen is a családbarát munkahely.

A Seed Alapítvány Gyere vissza! programjának két része van: egyfelől 200 kisgyerekes szülőnek segítenek elméleti és gyakorlati tudást átadni, s a céljuk, hogy a csapat fele saját vállalkozásban tudja folytatni karrierjét. A program másik részében fórumokat és workshopokat tartanak, egy ilyenen jártunk mi is.

stockfresh 91325 mother-and-baby-in-home-office-with-laptop size
Fotó: Monkey Business Images / Stockfresh

A két bemutatott példa tényleg örömteli. De persze az ördög mindig a részletekben rejlik. Mert nagyon klassz a szép kerek CSR (társadalmi felelősségvállalás) program, ha a hétköznapokban a dolgozó anyuka azzal küzd, hogy ne nézzenek rá ferde szemmel, ha hiányzik, mert beteg a gyerek, vagy szeretne délben lelépni, mert éppen farsangi mulatság van az oviban - de ezekről a nagyvállalati oldalon nem esett szó.

Az ilyen problémák persze sokkal könnyebben megoldhatóak a kisebb (és rugalmasabb) cégeknél, és az olyan munkakörökben, ahol az elvásárok világosak, a teljesítmény pedig mérhető.

És igen, tudjuk, hogy a helyzet megoldását nem könnyíti meg az sem, hogy rengeteg az olyan munkavállaló, aki még mindig "úgy fogja meg a munkát, hogy más is odaférjen", akinek a kezéből 4-kor kiesik a toll, és aki akkor örül, ha minél kevesebb erőfeszítésért kapja meg a fizetését.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az erő legyen veled! És a gyerekeddel!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. április 5., péntek 08:00

Sok szó esik a szülők szerepéről, ami jogos is, hiszen valóban ők gyakorolják a legerősebb hatást a gyermek életére. De vajon mi a helyzet az ősökkel, azokkal is akár, akik több generációval a csemete előtt éltek, akikkel nem is találkozott?

Biztos sokan fel tudnak idézni olyan jó élményeket gyermekkorból, hogy anyával, apával ülnek a fényképalbum fölött, vagy a nagyinál nézik a falon a sok kis képet, és meséltetnek, ki volt az ükapa, a dédanya, mivel foglalkozott, milyen ember volt. Órákra el lehet merülni az ilyen történetekben, és valahogy feltöltekezik az ember általa. Érdekes módon még akkor is, ha sok a nehéz, megrázó történet. Sőt, valahogy mintha tartást adna a mai, sokszor könnyebb életünknek, hogy elődeink mennyi bajjal megküzdöttek, mennyi könnyet ejtettek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utazás kisgyerekkel 2. – Tervezés és egyéb előkészületek

Rádai Andrea 2013. április 4., csütörtök 07:44

A jól sikerült kisgyerekes utazások egyik titka a gondos tervezés. Ez nem azt jelenti, hogy az olyan apró részleteknek is utána kell nézni, mint hogy a nyaralás hetedik napjának szállásához legközelebb eső boltban kapható lesz-e a gyermek kedvenc bébiétele, a burgonyakrémes kukorica pulykahússal.

Inkább arról van szó, hogy érdemes minden családtag igényeit figyelembe véve kiválasztani az úticélt, és alaposan tájékozódni a helyi körülményekről. Az információgyűjtéshez hasznos, ha valamennyit tudunk angolul: az olyan nemzetközi fórumokon, mint például a TripAdvisor, még olyan típusú kérdéseknek is utánanézhetünk, hogy melyik szúnyogriasztó-márkát érdemes használni egy adott régióban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyereksebészeti ügyeleti rend, memóriabajnokoknak

Koncz Andrea 2013. április 3., szerda 09:11

Április elsejétől megszűnik a Madarász utcai gyermekkórházban az éjszakai sebészeti ügyelet. Közzétették a főváros új ügyeleti rendjét (ez a hétköznap éjszakákra és a hétvégékre vonatkozik), aminek bebiflázásához acélos memória kell. Ha nem egy esőember, jobban jár, ha a szisztémát beírja a naptárba vagy a telefonjába, mert megjegyezni valószínűleg nem fogja, márpedig az ember nem szívesen áll neki guglizni, amikor éppen éjszakai gyereksebészeti ügyeletre tartozó baja van a gyereknek.

De ha már itt tartunk, a gyerektraumatológia sem sokkal egyszerűbb eset. A kórházak honlapjáról megpróbáltunk összeszedni minden szükséges infót.

Budapestet és környékét három régióra osztják. A körzetek a következőek:

1-es régió: Buda: 1, 2, 3, 11, 12, 22. kerület, Budaörsi, Pilisvörösvári, Szentendrei kistérség, Gyermely, Szomor

2-es régió: Észak és Közép Pest: 4, 5, 6, 7, 10, 13, 14, 15, 16, 17. kerület, Aszódi, Dunakeszi, Gödöllői, Szobi, Váci, Veresegyházi kistérség, Felsőpetény, Ősagárd, Nőtincs, Berkenye, Nógrád, Nézsa, Diósjenő

3-as régió: Dél Pest: 8, 9, 18, 19, 20, 21, 23. kerület, Ceglédi, Dabasi, Nagykátai, Gyáli, Monori és Ráckevei kistérség

Az éjszakai/hétvégi gyerekügyeletben résztvevő kórházak elérhetősége:

Heim Pál Gyermekkórház (HP) 1089 Budapest, Üllői út 86 (06-1) 459-9100
Szt. János Kórház (János) 1125 Budapest, Diós árok 1. (06-1) 458-4500
SOTE I. Gyermekklinika (I. Gykl.) 1083 Budapest,
Bókay János u. 53-54
(06-1) 334-3186
SOTE II. Gyermekklinika (II. Gykl.) 1094 Budapest, Tűzoltó u. 7-9. (06-1) 215-1380
Bethesda Gyermekkórház 1146 Budapest, Bethesda u. 3-5 (06-1) 364-9020
Péterfy Sándor utcai Kórház Fiumei úti telephely 1081 Budapest, Fiumei út 17. (06-1) 299-7700
Szent László Kórház 1097 Budapest, Gyáli út 5-7. (06-1) 455-8100
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kell beiratkozni az iskolába

Koncz Andrea 2013. április 2., kedd 11:32

A következő tanévben iskolát kezdő gyerekeket április 8-án és 9-én kell beiratni a választott iskolába. Összeszedtük mi kell hozzá, hogyan történik a folyamat, és milyen lehetőségeink vannak.

A beiratkozás menete egyszerű, ha a gyereket a körzetes iskolába iratjuk, kicsit bonyolultabb a helyzet, ha nem a körzetes iskolába szánjuk, és még eggyel nehezebb lehet az ügy, ha a körzetes és a választott iskola nem egy kerületben/városban/településen van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyúlfagyasztás húsvétra

Gőzsy Zoltán 2013. március 31., vasárnap 09:45

Ha már unjuk a kerti tojáskeresést húsvétkor, keressünk egy érdekesebb társasjátékot ajándékba. De melyiket? Tesztgyerekekkel ennek jártunk utána.

Mölkky, 11900 forint

Először is kedvenc kerti játékunk lett a Mölkky: a finn dobójátékkal több generációt is tesztelhetünk ünnepek alatt a kertben. Nálunk például a családban új rangsor épült fel az ügyesség és a stratégiai képesség keveréke szerint - a gyerekeim szeme láttára. A  Pétanque-játék mintájára kell célozni: a dobófával 12 számmal ellátott fadarabot eltalálni.

A játék során a stratégia mellett a kézügyesség is fejlődhet. Ha már kézügyesség: az ára miatt megpróbáltjuk otthon is kifaragni fejszével, hisz a Wikipédián kirándulás közben készített képet is találhatunk, de az eredeti szabályos fával sokkal pontosabb a játék.

Értékelés: 5/5

SmiteScattles


Ki nevet a végén, 7190 forint

Kipróbáltuk gyerekekkel a Mölkki-nek az Angry Birds-ös Ki nevet a végén-változatát is: ez 6 év feletti gyerekeknek kevésbé jött be. Pontosabban a 8 és 10 éves fiúknak csak az Angry Birds-ös figurák miatt tetszett, de mivel itt inkább a szerencsefaktor nagyobb (mert elgurulhat a malacfej), és kevésbé lehet taktikázni, nem szögezte őket a kertbe. Aminek viszont nagyon örültünk: a hároméves Gréta is megtanulta a játék szabályait, vagyis hogy nem kell lelépni a gyilkos madárral, hogy babázzon vele, hanem meg kell célozni a madárral a cuki malacot a bepontozott műanyag szőnyegen. Ügyesen játszott vele.

Értékelés: 3/5

27852 orig


Qwirkle, 7490 forint

A scrabble és dominó mellett a römi és póker elemeit ötvöző logikai játék mindig remek választás: 2011-ben az év játékának választották Németországban, nálunk a nyolcéves Bálintnak lett a kedvence. Szín vagy alakzat alapján kell hatos sorokat kialakítani. A lerakott elemek kiegészítéséért, illetve a kialakított sorokért pontokat kapnak a  játékosok, minden folytatott sorozatban lévõ elemért egyet. Ha sikerül Qwirkle-t létrehoznunk, akkor azért dupla pontot kapunk.

Színes, könnyed, ugyanakkor egyszerűnek tűnő játék, mégis folyamatos  taktikai fegyelmet követel. Logikus, kiszámítható, a gyerekek mindig fel tudják mérni, mit érdemes tenniük. A legfontosabb szempont, hogy nagy  teret hagyjunk neki: az első játékot félbe kellett szakítani, mert nem  fértünk el az asztalon, aztán rendesen behálóztuk a nappalit. A készítők megadták a módját, szándékosan nem 20 perces a játék, és ez teszi igazán jó esti játékká.

Értékelés: 5/5

hun qwirkle boxtop


A kristályok varázslatos világa, 3390 forint

A játék címe persze feladja a labdát, és amúgy is ki akartunk próbálni egy kísérletező játékot is, pláne egy zúzmarás nyuszisat a hólepte húsvétkor. De a kivitelezés kevésbé sikerült. A 10 éves Dodó nagyon örült a tartozékoknak: a védőszemüvegnek, gumikesztyűnek, felvette, majd félelmetes hangon kiabálta, hogy "én vagyok az őrült tudós". Meg is csinálta rendben a kísérletet: kikeverte az oldatot (kálium-dihidrogén-ortofoszfát), beleállította a lakmuszpapírállatkákat (nyuszikát és pingvint), amik felszívták, és pár óra múlva valóban kikristályosodott a hasuk, de mivel nem tudott olyan hamar megszilárdulni, ahogy a papír bírta volna, a papírpingvin például csúnyán szétnyeklett. Húsvétra maximum a nyúl miatt ajánljuk.

Értékelés: 2/5

5645565

Készítsen csibét húsvétra!

Tuna Judit 2013. március 30., szombat 13:26

Akár egy kezdő háziasszony is könnyedén meg tudja csinálni ezt a csibét, de az is tényleg nekiállhat, akinek semmi kézügyessége nincsen. A hozzávalókon kívül semmi másra nincs szüksége, mint 10 percre, meg arra a másik 15-re, amíg a tojás megfő. Az íze hasonlít a kaszinótojáséra, csak ez sokkal krémesebb, és persze teljesen egészséges étel.

Vendégvárónak is klassz kaja, de a gyerekek egyszerűen megőrülnek érte. Érdemes kipróbálni, ha nem jó evő a gyereke, tuti siker!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerek "sorskönyvét" mi írjuk

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 30., szombat 08:22

A szülő-gyermek kapcsolatnak vannak olyan hatásai, amik nem láthatók rögtön a csemetén. Mivel az anya és apa az első kapcsolata az életben, visszajelzéseik hosszú időre nyomot hagynak a gyermekben. Ez sokaknak jó hír, hiszen ez azt is jelenti, ha a szülők olyan üzeneteket juttatnak a gyermek felé (szóban és tettekben), hogy értékes, erős, szerethető, ez az útravaló akkor is vele lesz, ha éppen kudarc vagy csalódás éri.

Nincs arról szó, hogy az ilyen gyerekekről minden rossz leperegne, és ne éreznének fájdalmat, de mikor épp nehézségekkel küzdenek, akkor is kitartást és biztonságot ad nekik a belső meggyőződés, hogy alapvetően minden rendben van velük.

Sajnos ennek ellenkezője is igaz: aki olyan útravalót kapott, hogy értéktelen, inkompetens, ügyetlen, amíg nem tesz ellene tudatosan, és nem száll szembe az üzenettel, hordozni fogja, még ha a külvilág visszajelzései pozitívabbak is. Ha egy helyzetben tíz visszajelzésből kilenc kedvező lesz, egy pedig a rossz beidegződést erősíti, ő a kilencet fogja megkérdőjelezni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pofonegyszerű tojásfestős tippek

Divany.hu 2013. március 29., péntek 08:05

Összeszedtünk és kipróbáltunk néhány egyszerű módszert, hogyan tudnak úgy tojást díszíteni a gyerekekkel, hogy arra ne menjen rá az egész napjuk (meg a lakás). Leteszteltük mindegyiket, szóval a sikerélmény garantált, ráadásul olyan ötleteket válogattunk össze, amihez az alapanyagok a legtöbb háztartásban megtalálhatóak, vagy legalább nagyon egyszerűen hozzájuk lehet jutni.

Próbáltunk olyanokat is összegyűjteni, hogy ha húsvét hétfő reggelén valaki odaszól önnek, hogy negyed óra múlva ott van locsolkodni, és nem készültek semmivel, akkor se kelljen kétségbe esni. Meg is örökítettük a műveinket, úgyhogy a képekben gazdag galériánk mindenkinek segíteni fog az elkészítés módjában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kényszeradoptáltak: nem csak Ausztrália sáros

Vackor Virág 2013. március 28., csütörtök 15:21

Ausztrália hivatalosan is bocsánatot kért, amiért 1951 és 1976 között egyedülálló nők százezreit kényszerítették arra, hogy örökbeadják gyermeküket. De a jelenség nem csak Ausztráliában létezett, Spanyolországban, Németországban és Svájcban is szokás volt elvenni a valamilyen szempontból nem megfelelőnek tartott szülők utódait.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgyerekkel utazni 1. – Megőrültek ezek???

Rádai Andrea 2013. március 27., szerda 10:18

Még három hónapos terhes sem voltam, amikor szakirodalmat vásároltam arról, hogyan kell gyerekkel utazni. Mire magával ragadott a családalapítás szele, Danival, a férjemmel már veterán utazók voltunk, és nem a szó all-inclusive értelmében. Kétszer jártunk Iránban. Rozzant mikrobuszok segítségével, egy zsák terményen üldögélve, kecskék és szakállas pásztoraik társaságában utaztuk be Etiópiát. A Szarajevón át Montenegróba és Albániába tervezett utazást úgy szerveztük meg – még diákkorunkban  – hogy fogalmunk sem volt, a nyaralás után őszig miből fogunk élni.

A kislányom, Anna most másfél éves, és járt már velünk a Kanári-szigeteken, Izlandon és Thaiföldön. Sok ember szerint őrültek és felelőtlenek vagyunk, én viszont hálás vagyok a sorsnak azért, hogy  lehetőségeinknek és a saját habitusunknak köszönhetően eljutottunk ezekre az utazásokra.

Egy szóval sem mondanám, hogy gyerekkel könnyű utazni, de magát a gyereknevelést sem tartom sétagaloppnak. Otthon is folyton azon ijedezünk, hogy nem evett/aludt-e túl sokat/keveset, hogy a nehézségeken felülemelkedő felnőttet nevelünk-e, vagy 30 év múlva a pszichológusnál szeretethiányról panaszkodót, ha egyszer nemet mondunk neki.  Elárulom, hogy aggodalmaink külföldön sem nagyon különböznek, viszont az utazás a nehézségek ellenére is rengeteg örömöt ad – pontosan úgy, mint a maga a gyerekvállalás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magzat hallja a zenét, de vajon szereti is?

Vackor Virág 2013. március 25., hétfő 19:27

A negyedik hónap közepe-vége táján a magzat füle teljesen kifejlődik, ebből kifolyólag a magzat által hallott hangoknak egyre nagyobb a jelentősége. Már sok-sok éve kutatják a magzat reakcióját a hangokra és a zenére. A sok vizsgálatból egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy a bébik már az anyaméhben reagálnak a zenére, amit a mozgásuk, és a megemelkediett pulzus (szaporábban verő szív) is mutat. Abban viszont már nem értenek teljesen egyet a kutatók, vajon ezek a reakciók mit is jelentenek.

Többen vannak azok, akik szerint ez annak a jele, hogy a magzat élénkebb lesz, "tetszik neki" az élmény. De azért persze akad olyan is, aki szerint a magasabb pulzus nagyobb stresszt jelent. Hát persze, miért pont ez lenne kivétel a tétel alól, hogy a terhességgel kapcsolatban mindenre és mindennek az ellenkezőjére is találhatunk érveket.

Szép példája ennek az a történet, amikor egy Kaliforniai orvos, Rene Van de Carr arról írt, hogy megfigyelte, amint egy 33 hetes magzat Beethoven ötödik szimfóniájának ütemére kezdett el lélegezni. Szerinte a baba nem csak hallotta, de élvezte is a muzsikát, követte annak a ritmusát. Amire Janet DiPietro, a John Hopkins Egyetem kutatója úgy reagált: "Miért is gondoljuk valójában, hogy az jó dolog, ha a bébi a zene ritmusára lélegzik?"

A középutas álláspont az, hogy az a várandós nő, aki szeret zenét hallgatni, tegyen így, semmi értelme megfosztania magát ettől, legfeljebb a túlkapásokat érdemes elkerülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anyának csak 1-2 óra szabadidő jár?

Vackor Virág 2013. március 24., vasárnap 16:13

Az anyává válás  - mindamellett, hogy egy nő életének legszebb pillanata, amit ezen a fórumon nem kell ragozni -, rengeteg nehézséggel, aggodalommal jár, időt, energiát, és non-stop jelenlétet is megkövetel.

Az anyák egy része teljesen belemerül az anyaság rejtelmeibe, mondhatni elveszik a gyerek, család-háztartás-munka háromszögében, és megfeledkezik önmagáról, nem törődik magával sem testileg, sem lelkileg. Aztán meg kikészül.

Akit szippantott be már teljesen az anyaszerep, pontosan tudja, mennyit jelenthet akár pár perc nyugalom, hogy gondolatainkat utolérjük, hogy egy általunk napközben hallott hírt végre elolvassunk. Ismerjük az állapotot, amikor már az is kikapcsoldás, ha a teregetést szép komotósan, zavartalanul, csendben végezhetjük, átszellemülten.És ott van még a szépségápolás, a külsőnkre való odafigyelés, egy arcmaszk feldobása, vagy egy illatos fürdő, netán egy kis mozgás, hogy a szellemi felfrissülésről már ne is beszéljünk.

De vajon mindenki igényli a szabadidőt? Vagy van, akinek nincs rá szüksége, ezért vagyunk hajlamosak lazán lemondani róla?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szép volt hajnalban szülni: új élet és új nap kezdődött

Dívány 2013. március 23., szombat 10:12

Timi olyan sokáig bizonytalankodott, tényleg szül-e, hogy végül csak a kitolásra ért be a kórházba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Veszélyes mértékű hétvégi cukiság

Koncz Andrea 2013. március 22., péntek 16:17

Aya Sakai, a tokioi anyuka gigantikus instagram képfolyamban örökíti meg kisfia, Takasu és Muu, a család francia bulldogja barátságát. Muu alvó-, evő- és játszótárs, lábtartó, takaró és párna is egyben. A képekhez nem szükséges magyarázat, nézegessék, és csak akkor kommenteljék be, hogy gyereket és kutyát márpedig nem szabad összeengedni, ha tényleg nagyon muszáj!

Áron agyműtéte: nem tudtuk, kit kapunk vissza

Koncz Andrea 2013. március 21., csütörtök 12:08

Emlékeznek még Áronra, a kisfiúra, akinek egy ritka agyi rendellenesség miatt egy különleges műtét volt az egyetlen esélye a normális életre, és akinek édesapja elmondta nekünk, hogy alkut kötne akár az ördöggel is? Nos, Áron túl van a műtéten, azóta nincsenek rohamai, és látványos fejlődésnek indult. Ismét beszélgettünk Katona Lászlóval, Áron édesapjával, mi minden történt velük,  hogyan élték meg az elmúlt hónapokat, és van-e tanulsága az ő történetüknek.

Áron hazafele indul Párizsból a műtét után
Áron hazafele indul Párizsból a műtét után
Távolról sincs vége, olvasson még »

Belülről is érdemes nézegetni a spermákat

Toma 2013. március 20., szerda 12:25

Ha nem jön a gyerek, először mindig a nőt kezdik el vizsgálgatni, pedig az uniós átlag szerint a férfiak kb. 7 százaléka küzd meddőséggel. Az elmaradó gyerekáldásnál közel azonos arányban áll fent valamilyen rendellenesség a férfiaknál és a nőknél, az esetek ötödében pedig közös oka van a meddőségnek.

A közelmúltban két olyan új eljárás is elérhetővé vált, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy a spermiuk minőségét az eddiginél alaposabban lehessen vizsgálni. Ezzel nem csak könnyebben lehet kiválasztani, milyen segítség szükséges a teherbeeséshez, de egy csomó felesleges beavatkozást is el lehet kerülni, ami a kisebb macera mellett kisebb költséget is jelenthet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rágódás helyett tanulni kéne a hibáinkból

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. március 19., kedd 13:30

Nemzetközi környezetben dolgozó ismerősöm mesélte, míg mi, magyarok általában múlt időben, megváltozhatatlanként beszélünk hibáinkról, egy angolszász kultúrából érkező ember inkább arra utal, a hogyan változtatna viselkedésén. Például, míg a magyar azt mondja, „ha nem kiabáltam volna a főnökömmel, adott volna fizetésemelést”, egy angol vagy amerikai valószínűleg úgy fogalmaz, „egy következő alkalommal nyugodtabb hangon beszélnék a főnökömmel, ha fizetésemelést akarnék”. Ez sugallja, hogy levonta a tanulságot a múltbéli tapasztalatból, és legközelebb felkészültebben kezelhet egy hasonló helyzetet. A másik fogalmazás inkább azt üzeni, hogy „baj van, elszúrtam, most ennek a levét iszom”.

stockfresh 1549206 young-troubled-couple-isolated-on-white sizeM

Hogy valóban általánosítható-e a kultúrákra ez a különbség, vagy csupán egyéni tapasztalatról van szó, nem tudom, az azonban biztos, hogy sok-sok ember szorongásos problémáiban szerepet játszik a hibázáshoz, saját tévedéseihez való szerencsétlen viszonyulás. Bár nekünk is vannak megszívlelendő mondásaink, például, hogy „tévedni emberi dolog”, vagy hogy „csak az nem hibázik, aki nem dolgozik”, a hétköznapokból mintha hiányozna ez a bölcsesség.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nincs pénzed, vegyél ki a gépből!

Koncz Andrea 2013. március 18., hétfő 09:57

A kisgyerekeknek egyáltalán nem könnyű felfogni a pénz fogalmát, de nem csak a mi-mennyit, a sok-keveset, hanem az olyan, ehhez kapcsolódó jelenségeket sem, mint az ATM, vagy a bankkártya. Érdekes anyagot kaptunk a K&H Banktól, amiben arról írtak, hogyan segíthetünk a gyereknek, hogy reális elképzelései legyenek a pénzről.

Ahogy azt mindannyian megtapasztaljuk, a legkisebbek még csak a darabszámra képesek figyelni, vagyis, ha a boltban odaadunk egy százast, majd visszakapunk négy húszforintost, szerintük valójában több pénzünk lesz, mint korábban. Ugyanígy, ha felváltunk egyetlen papírpénzt sok apróra, az a szemükben több lesz.

Ugyanilyen, tipikus - és teljesen érthető - gyerekgondolat az is, hogy az ATM valamiféle pénzcsináló varázsmasina: ha elfogy a pénzed, csak odamész, és az ad. Biztos nem az én gyerekem volt az egyetlen, aki, amikor valamire azt mondtam, hogy most nem nagyon van pénzem, derűs segítőkészséggel javasolta, hogy akkor vegyek ki a gépből, és majd lesz. Márpedig egy ovisnak elmagyarázni a munkáért kapott fizetés és a bankszámla fogalmát nem is olyan egyszerű.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teherbeesés pajzsmirigy alulműködéssel

olvir 2013. március 17., vasárnap 09:12

A pajzsmiriggyel kapcsolatos működési zavarok tipikusan nőkre jellemzőek. Míg a nők. kb. 10 százalékánál fordul elő pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, addig a férfiaknál ez az arány csupán 1-1,5 százalék. A pajzsmirigy alulműködése esetén a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szintje eltér a normálistól, amit gyógyszeres kezeléssel lehet rendbetenni. Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor 0,2-3 mIU/l közé célszerű beállítani a TSH szintjét, de van, aki max. 1,5-2 mIU/l körüli értéknél magasabbat nem javasol. Ez utóbbi szintet kell tartani a terhesség folyamán is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

13-15 millió a gyerek, mire felnő. Vagy több

Koncz Andrea 2013. március 16., szombat 10:02

A csecsemő havonta átlagosan 25 ezer, egy egyetemista viszont havonta akár 90 ezer forintjába is kerül a szülőknek, derült ki abból az 1200 fős, reprezentatív felmérésből, amit a Generali Biztosító végzett el. A megkérdezettek között gyerekesek, és hamarosan gyereket vállalni szándékozók voltak, utóbbi csoport a gyerekvállalás költségeit picivel magasabbra becsülte, mint a ténylegesen gyereket nevelők. Összesen, a főiskola vagy egyetem végéig egy gyerek felnevelésének költsége 13-15 millió forintot tesz ki. A három évvel ezelőtti hasonló kutatás eredménye a főiskola végéig 14,3 millió volt - vagyis reálértéken a családok valamivel kevesebbet tudnak a gyerekre fordítani most, mint három évvel ezelőtt.

stockfresh 743106 money-woman sizeM

A felmérés - értelemszerűen - kimutatta, hogy a gyerekek növekedésével a költségek is emelkednek, bár a szülők részéről a korral előrehaladva enyhén csökken az anyagi felelősségvállalás. A szülői támogatást leginkább az befolyásolja, hogy a gyermek rendelkezik-e bármilyen saját bevétellel, vagy sem, a szülők 48 százaléka támogatja (vagy tervezi támogatni) anyagilag a már önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkező, felnőtt gyermekét is.

A megkérdezettek számára a legfontosabb cél a továbbtanulás, és az otthonteremtés elősegítése.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Védőnéni felszívja magát

Dívány 2013. március 14., csütörtök 09:44

Védőnéni múltkor kissé rossznéven vette, hogy jó néhány kommentelő szerint nem is létezik, ezért felszerelkezett remek, bár fotózásilag időnként kissé hátrányos helyzetű mobiltelkójával, és fényképezett nekünk jó párat, hogy megmutassa, milyen is az élet az ő falujában. Bónuszként pedig mutatunk képet, ahol a falubeli kisgyerekek büszkék parádéznak olvasónk, Kata által küldött ajándék ruhákban, aki már az első cikk után vette a fáradságot, és kinyomozta, hogyan tudna kapcsolatba lépni Védőnénivel. Ha valaki segíteni szeretne, küldjön egy emailt nekem, és én megteremtem az összeköttetést.

Beni az ajándék csizmácskában, Johi az ajándék pulcsiban. A képek közlésére engedélyt kaptunk
Beni az ajándék csizmácskában, Johi az ajándék pulcsiban. A képek közlésére engedélyt kaptunk
Fotó: Védőnéni
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés