SZÜLŐSÉG

Újszülött kezdőcsomag a turiból. És?

mikkamakka 2013. július 24., szerda 14:38

Ha nem jöttek volna szépen sorban a gyerekek, bizony nagy pazarlásnak éreztem volna későbbiekben azt a tizennégy évvel ezelőtti költekezést, amit levágtunk a legidősebb kölyök születésének alkalmával. Végül úgy alakult, hogy a felhalmozott cuccokat másfél, illetve három évvel később is használtuk, így kevésbé vertem a falba a fejemet, amikor összehasonlítottam, akkoriban mennyi pénzt szántam a kezdőcsomagra, és mennyit most.

shutterstock 80768530
Fotó: Shutterstock

Tizennégy éve igazából fel sem merült az, hogy használt dolgokat vegyek, mondjuk akkoriban a hazai bizományik és turkálók tényleg kimerítették a turkáló fogalmát, nem lehetett minőségi cuccokat kapni. Nem könnyítette meg a tájékozódást ezen a téren az internet sem, mivel nálunk nem is volt akkoriban, úgyhogy arra se volt lehetőség, hogy hirdetéseket böngésszek, milyen kinőtt gyerekruhákat ajánlanak az anyukák.

Az igazat megvallva, amúgy is ragaszkodtam volna a vadiúj dolgokhoz - a fene se tudja már, hogy milyen megfontolásból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az idő a gyereknevelést is megszépíti

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. július 23., kedd 21:22

A pszichológusok sokat foglalkoznak az emlékezet természetével, és a hétköznapi nyelvezet számára talán eufémisztikusan úgy fogalmaz a tudomány, hogy az emlékezet „konstruktív” természetű, magyarán nem egyszerűen felidézzük, ami megtörtént velünk, hanem a valós nyomokból kiindulva újraalkotjuk az emléket. Új filmet forgatunk, aminek rendezésébe beleszól, hogy számunkra mi fontos, mi kevésbé, hogyan értelmezzük a velünk történteket. Olyan filmet készítünk, ami belepasszol a világról és magunkról alkotott elképzeléseinkbe.

Nagyon igaz ez a gyermeknevelés kapcsán, és bizony kalamajkák forrása lehet, ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a tényt. Igaz, ennek jó oldala is van: ha például pontosan emlékezne az ember a szülésre, lehet, hogy mindenkinek csak egy gyermeke volna. Viccen kívül, hajlamosak vagyunk utólag kisebbnek érezni egy-egy időszak nehézségeit, ha túljutottunk rajta, megoldódott. Ez alapvetően jó, mert ez szükséges ahhoz, hogy megnyugtatóan lezártnak, mondjuk úgy: kipipáltnak érezzük a múlt egyes fejezeteit.

shutterstock 93712279
Távolról sincs vége, olvasson még »

Royal baby: a vezetéknév nem kötelező

Dívány 2013. július 23., kedd 10:42

Nő méhösszehúzódásait nem követte még akkora figyelem a földön, mint amiben tegnap Kate Middletonnak része volt. A Katalin hercegné szülését követő események többé-kevésbé az előre nyilvánosságra hozott forgatókönyv szerint zajlottak, bár a hercegi pár okozott néhány extraizzasztó órát a kórház és a Buckingham palota előtt reggel óta álló, és folyamatosan a semmiről beszélni kényszerülő tudósítóknak. A bébi helyi idő szerint 16:24-kor megszületett, de ezt csak 20:46-kor jelentették be. Az időzítés lehetővé tette, hogy az első órákat csak egymással töltsék, ugyanakkor figyelembe vették az országos napilapok első kiadásainak lapzártáját is.

A British Telecom torony kékbe borult, azt hirdette a trónörökös fiú, és még egy gólyás grafikával is nyomatékot adott a bejelentésnek
A British Telecom torony kékbe borult, azt hirdette a trónörökös fiú, és még egy gólyás grafikával is nyomatékot adott a bejelentésnek
Fotó: BBC

Az újszülött, ha felnő, Nagy Britannia 43. királya lesz, a sorozat Hódító Vilmossal kezdődött 1066-ban. A bébi családfáját I Jakabig lehet visszavezetni, aki 1603 és 1625 között uralkodott. A teljes családfája megtekinthető itt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Igényeljen szocpolt, megéri!

Toma 2013. július 20., szombat 12:53

A nemrégiben visszahozott, most már "lakásépítési támogatásnak" nevezett szocpol tulajdonképpen ajándék. Ha ön pont olyan szerencsés, hogy jogosult rá, érdemes felvennie, hiszen milliókhoz juthat hozzá, az adófizetők pénzéből - tesszük hozzá, hogy kicsit felelősségteljesek is legyünk. A 2013-as szociálpolitika feltételeit, összegét, már hónapok óta közzétették, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, ki és mire igényelheti, ezért összeszedtük a legfőbb tudnivalókat, illetve hogy milyen változásokra lehet számítani a jövőben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szülünk mi

Koncz Andrea 2013. július 19., péntek 19:10

Nagyon érdekes anyagot kaptunk a babaszoba.hu szerkesztőitől, ami a hazai szülészeti gyakorlatot hasonlítja össze a WHO ajánlásaival. Az anyagban számomra a legmeglepőbb az volt, hogy van olyan magyar kórház, ahol a császármetszések aránya meghaladja az ötven százalékot.

Ha objektíven akarjuk értékelni a magyar szülészetek és szülések helyzetét, akkor azért azt sem érdemes elfelejteni, hogy a WHO ajánlások nem azt jelentik, hogy a világon máshol így mennek a dolgok. Legalábbis, ami a császármetszések számát illeti, az nyilvánvaló, hogy a fejlett országok elég jelentős részében nagyobb az arányuk, mint a kívánatos 10-15 százalék.

Az anyagban található adatok alapjául a Kismama magazin szerkesztői által készített országos kérdőív szolgál, melyet az ország összes működő szülészete megkapott (2013). A császármetszésekkel kapcsolatos információk forrása az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár), 2012

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pizzacunami a gyerekkórházban

Dívány 2013. július 19., péntek 15:00

A két éves Hazel Hammersley már csaknem egy hete várt arra, hogy emelkedni kezdjen a fehérvérsejtjeinek száma, hogy tovább folytathassák a daganatos betegségének kezelését egy újabb kemoterápiával. Unatkozott, anyja és a nagymamája pedig mindenféle bolondos ötlettel próbálta feldobni a hangulatot.

Valamelyikük fejéből kipattant az ötlet, hogy a negyedik emeleti kórházi szoba ablakára ragasztószalagból készítsenek üzenetet, melyen ez áll: küldjetek pizzát a 4112-es szobába. Mint  a palackposta.

267230 10201463095756902 1634950180 n

Jó móka volt a ragasztgatás,a gyerekek, a szülők és a kórházi személyzet is jól mulatott az üzenet elkészítése közben, de aztán napokig nem történt semmi. Hazel édesanyja szerint egyébként nem is számítottak másra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szinte fizethetünk tankönyvet utalvánnyal

Koncz Andrea 2013. július 17., szerda 12:19

Közzétette a Kello, hogy iskolakezdési utalvánnyal is fizethetjük a tankönyveket. Mármint holdtölte utáni kedden éjfélkor, fél lábon állva, Bátonyterenyén.

Összességében azt állapíthatjuk meg, hogy a Kello illetékesei szenvedélyesen ragaszkodnak bizonyos nyelvtani szerkezetekhez, így a "kialakításra kerülő" Kello pontokon a tankönyvek ára "kiegyenlítésre kerülhet".

És azt is, hogy ha valaki utalvánnyal szeretne tankönyveket fizetni, akkor jól teszi, ha elég szerencsés ahhoz, hogy közel lakjon az országban kijelölt 20 posta valamelyikéhez. Ha nem volt ilyen előrelátó a lakóhely kiválasztásánál, akkor pedig nyelje le, hogy utazhat ezért másfél órát, és kifizetheti az utazást, ami simán lehet akár 2-3 ezer forint is.

A hittankönyvet is lehet utalvánnyal fizetni
A hittankönyvet is lehet utalvánnyal fizetni

Tudom, hogy kínos, hogy nekünk semmi nem elég jó, csak nehéz azon túllendülni, hogy tavaly még minden iskolában lehetett utalvánnyal fizetni. De azért igyekszünk megszokni a jót, ígérjük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legrémesebb anyós is lehet jó nagymama

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. július 16., kedd 13:19

Néha elfelejtjük, hogy a család hangulata nem csupán a szülő-gyerek kapcsolat, vagy a testvérek közötti kapcsolat függvénye. Persze, ez a legfontosabb, de a gyermekre hatással van a többi rokon egymáshoz fűződő viszonya is, még akkor is, ha néha azt képzeljük, jól leplezzük szülőként, hogy mit érzünk az anyós, az unokatestvér vagy bárki más iránt.

Természetes, hogy a szülő szeretné megteremteni a béke szigetét a gyerek számára, és arra törekszik, hogy a gyermeknek mindenkivel jó legyen a kapcsolata, a valóság mégis az, hogy a kicsi olyan helyre érkezik, ahol már él és működik a rokonszenv és ellenszenv alkotta hálózat, a korábban érkező családtagoknak már tőle függetlenül van kialakult viszonyulásuk egymáshoz. Ezt aligha lehet figyelmen kívül hagyni.

Ahogy az anyósviccek sokasága is mutatja, minden bizonnyal ez a kapcsolat rejti a legtöbb buktatót a szülők számára. Persze nemcsak a viccek miatt gondolható ez, hanem azért, mert egyfelől közeli kapcsolatról van szó: a gyermek egyik nagyszülőjéről, aki ilyen módon igencsak része a gyermek, sőt a pár életének, másfelől az anyós általában egy kicsit idegen világ, egy más család tagja, akivel felnőttként ismerkedett meg az ember.

Ez a kettősség eleve hordozza a feszültség lehetőségét. És míg a házastársát választja az ember, az anyóst, apóst nem. A viszonyulás ambivalens, mert egyrészt ő nevelte fel választottunkat, így valamiféle alapvető szimpátia lenne várható, másfelől viszont gyakran éppen rá vetülnek, projektálódnak azok a tulajdonságok, amiket az ember a házastársában fogad el nehezen.

Könnyű célpontok ők, hiszen úgy gondolkodnak sokan: a férj, illetve feleség a saját jogán olyan kedves, helyes, szeretetre méltó, amilyen, de az anyós hibája, hogy nem tanította nagyobb háziasságra, lelkiismeretességre, hogy nem nevelt belőle ilyenebb, olyanabb embert.

shutterstock 74106664

Érthető ez a pszichés mechanizmus, hiszen általában azt nehéz elfogadni a társban, ami idegenszerű, amit nem úgy szokott meg az ember gyermekkorában, mert otthon másképp volt. És pszichológiai érdeke az embernek, hogy ezt lehetőleg ne a párjában utálja, hanem a párja családjában, így óvva tudattalanul a párkapcsolatot.

Már csak az a kérdés, miért mindig az anyósról, nem az apósról van szó. A magyarázat abban rejlik, hogy vele általában távolibb a kapcsolat, hiszen a nők tipikus esetben jobban részt vesznek mind a fiatal pár, mind az unokák életében. Ha nem jó a viszony, a szülő számára nehéz lehet, hogy gyermekének ugyanolyan nagyszülei ők, mint a saját szülei, ő azonban távolabb érzi őket magától.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Te tudod, kinél van épp a gyereked?

Divany.hu 2013. július 15., hétfő 20:22

Amikor ma egy szál törülközőbe csavarva léptem ki a fürdőszobából, és szembe találkoztam a kiskamasz (13 éves) fiam haverjával, akiről azt hittem, már rég hazament, na, akkor untam meg az egészet. Hónapok óta én vagyok a balek, akihez jöhetnek mindenféle ismeretlen srácok, persze, tudom, hogy ez a Józsi, amaz meg az Árminka, de valójában elképzelésem sincs, honnan, milyen családból származnak. Csak sejtésem van a dologról, főleg most, nyári szünetben, amikor reggel érkeznek, és csak este mennek haza, miközben az ő szüleik is csak tippelhetnek, hogy hol és kivel van a gyerekük, mit csinál, mit eszik, és egyáltalán.

A legjobban akkor döbbentem meg, amikor a 8 éves lányomnak szülinapi, itt alvós zsúrt rendeztem, és bár a telefonszámom adott volt a meghívón, az egyik kislány anyja nemcsak egyedül, személyes bemutatkozás nélkül küldte el a gyereket (aludni is), de fel sem hívott előtte, hogy legalább abban a formában felmérje a terepet. Többgyerekes anyaként én is tisztában vagyok azzal, hogy néha mennyire jó lepasszolni a kölyköt máshoz, de könyörgöm: egész napra? Ismeretlenekhez?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért a vehemecia, ha a gyerekről van szó?

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. július 12., péntek 18:35

Érdekes, senki sem számol be arról, hogy sértődések, konfliktusok forrása lenne, hogy a családban vagy baráti körben kinek-kinek eltér az ízlése öltözködés terén, vagy hogy milyen lakberendezési stílust kedvel, későn vagy korán kel, híve-e a rendszeres testmozgásnak, mi érdekli jobban, a fizika vagy a képzőművészet.

Mikor azonban a gyermeknevelés terén merülnek fel nézetkülönbségek, rögtön érzékeny területen találjuk magunkat. Olyan terepen, ahol könnyen sérül az önbizalom, érintődik az önérzet. Vannak témák, amik felvetése pillanatok alatt nagyobb hullámokat vernek, mintha politikáról vagy hitbéli kérdésről lenne szó.

shutterstock 74771062
Fotó: Shutterstock

Szabad-e, jó-e nyilvánosan szoptatni; jó-e az otthonszülés; ki a jó szülő, aki nagyon intim kapcsolatban van a gyermekkel (például együtt alszanak), vagy aki határozottan tartja a határokat; egyáltalán, szemben áll-e ez a kettő. Szinte mindenkinek van álláspontja ezekről, és vehemensen ki is áll mellette.

És persze, noha tudjuk, nem verseny a gyermeknevelés, azért jól esik, ha ott van a társaságban Pistike is, aki annyi idős, mint a mi Danink, és ő még nem állt fel, noha a mienk igen, vagy még nem köszön, mikor a mienk igen. Vagy már nem szopik, noha a mienk még igen, és erre büszkék vagyunk, vagy épp ellenkezőleg, kicsit ciki, hogy még szopik, noha a mienk már nem, és erre vagyunk büszkék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szörny Egyetem, avagy a Pixar név megint szép lesz

Gőzsy Zoltán 2013. július 12., péntek 17:00

A Pixar meglepő módon a majdnem első filmes Dan Scanlonra, illetve tapasztalatan forgatókönyvírókra bízta a 2001-ben komoly sikert arató Szörny RT. újabb epizódját, a gyerekek által rettegett szörnyekről szóló animáció előzménytörténetét. Az alkotók jó sok klisét hívtak most segítségül, így valamennyire kiszámítható lett az új, Szörny egyetem címet kapott epizód, de azért a történet logikus, jól felépített, és a végét is megkeverték. A bevált tesztgyerekekkel néztem, és - mivel a filmnek sikerült hoznia a Szörny Rt hangulatát -, szeretettel ajánljuk.

A Pixar egy rövidebb mélyrepülés után (Verdák 2, Merida a bátor) visszanyúlt a nagy sikerhez, ezen belül is a kicsi, zöld küklopsz, Mike, és a nagy, szőrös behemót, Sulley barátságának kezdetéhez: az iskolába. Mint az új részből kiderül, rendes, ijesztő szörny nem lehet akárki, egyetemen kell megszerezniük a szakképesítést a gyerekeket rémisztgetéséhez. Ami alapban nagyon jó ötlet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyereket hagyja az utcán!

Koncz Andrea 2013. július 10., szerda 14:36

Nemzeti Dohányboltba 18 évnél fiatalabb személy nem léphet be. Legalábbis elvileg, mert mint ebből a videóból kiderült, egy 14 éves lányt ötből öt trafikba beengedték, és két helyen cigit is tudott venni.

Nem ilyen egyszerű a dolga annak, aki kisgyerekkel szeretne magának (férjének, anyukájának, szomszéd néninek) venni egy doboz cigit. Persze mondhatjuk, minek dohányzik az ilyen, de akkor sem más a helyzet, ha a gyereknek vagy magunknak vennénk egy üdítőt, egy üveg vizet, egy jégkrémet, vagy valamilyen újságot, esetleg egy lottót adnánk fel.

Az utóbbi napokban egyre többen panaszkodnak a Facebookon, emailben, blogokon és előszóban arra, hogy amikor megpróbáltak bemenni a gyerekkel/unokával a trafikba, közölték velük, hogy a gyereket az utcán kell hagyni. Ez egy tízévessel még csak oké, de egy csecsemővel, egy kétévessel vagy egy ovissal azért meredek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hét ok, amiért tökéletes anya leszek

mikkamakka 2013. július 9., kedd 13:20

Egyre inkább azt tapasztalom, hogy a netes fórumok, baba-mama magazinok tele vannak olyan kismamákkal és anyukákkal, akik mindenféle amerikai vígjátékok mintájára kommentelik és posztolják a poénosnak szánt pukizós, böfizős, kakilós, altesti folyadékokról szóló írásaikat. Ráadásul büszkén vállalják azt is, ha valamit elrontanak, viccet csinálnak a balul elsült dolgaikból, és úgy viselkednek, mintha soha életükben nem láttak volna még kisbabát. Gúnyolódnak azokon, akik a terhességet várandósságnak, sőt, áldott állapotnak hívják, leendő gyermeküket pedig nem kölyöknek, hanem pocaklakónak.

Szerintem ez egyszerre szánalmas és gyerekes, sőt, hülye picsás, miközben egyre fogynak az igazán felelősségteljes szülők, mint amilyen én is vagyok. Úgy gondoltam, pontokba is szedem a Poronty olvasóinak, milyen egy igazán tökéletes anya, és miért érzem én magam annak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Poronty közszolgálat: a tanév rendje

Koncz Andrea 2013. július 8., hétfő 14:22

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közzétette a 2013/2014-es tanév rendjét, így -- hacsak az iskolájuk át nem kavar valamit - ezekhez a dátumokhoz igazodhatnak a következő évben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor a lelki feszültség testi betegség álarcában jár

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. július 7., vasárnap 16:16

Régóta foglalkoztatja a pszichológusokat, hogy vajon mit csinálnak máshogy azok a családok, ahol a gyermek szomatizál, azaz olyan betegség alakul ki nála, ami testi zavarnak látszik, de mögé nézve lelki, érzelmi problémát találunk. Tipikus példa a fejfájás, hasfájás, de sok más panasz is lehet ilyen.

shutterstock 64206238
Fotó: Shutterstock

Azt szoktuk mondani, a gyermek gyakran a „tünethordozó” páciens, azaz nem úgy kezeljük, mint beteget, akit meg kell szerelni, hanem abból indulunk ki, a család valamiért nem működik ideálisan, a gyermek, mint érzékeny lény, csak megjeleníti tünetével a problémát, de az egész egységnek, a családnak kell együtt segíteni.

Félreértés ne essék: ez nem a szülő hibáztatását jelenti, csupán azt, hogy valami zavar van a rendszerben, aminek megoldása mindenki együttes érdeke. A kutatók, például az argentin származású Salvador Minuchin, illetve az olasz Selvini-Palazzoli leírtak néhány jellemzőt, ami gyakori probléma a szomatizáló családokban. Ezek közül nézzünk néhányat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tábor, de milyen és mennyiért?

Toma 2013. július 6., szombat 14:36

Tíz hét nyári iskolaszünet nem kevés, ezzel elég sok szülő szembesül, amikor meg kell szervezni, mit csináljon a gyerekkel. Ez nyilván akkor a legnagyobb probléma, ha a kölyök még túl kicsi ahhoz, hogy egyedül is elmaradjon otthon. De azért a kicsit nagyobbaknak sem feltétlenül az az élet legnagyobb öröme, ha nézhetik otthon a falakat heteken át. Ilyenkor jön a sakkozás, mennyi szabadságunk van, mennyit vállal nagymama, és sok család van, ahol a két szülő külön megy szabira, hogy valahogy kihúzzák a nyarat. És ilyenkor jönnek a táborok is.

shutterstock 5536498

Bár sokáig inkább csak külföldön volt nagy divatja a gyerekek nyári táboroztatásának, azonban az elmúlt években hazánkban is megszaporodtak azok a helyek, melyek különböző programokkal várják a fiatalabbakat. A kínálat óriási, így a választás nem könnyű. Vannak sporttáborok (azon belül is úszós, vizes, evezős, lovas, és még ezer féle), természetbarát (horgász, madarász, csillagász), kalandtáborok, nyelvi táborok, kézműves táborok, főzős táborok, zenetáborok, tánctáborok, színházi vagy irodalmi táborok, és amit még el tudunk képzelni.

Létezik gyüjtőoldal, de persze ez sem teljes, ezen kívül is több száz, érdekes táborra bukkanhatunk, mint pl a Noha is minden hétre ajánl többféle programot is. de nem esik szó itt a vitorlástáborokról sem, pedig abból is sok van, és ezek kívül is van egy csomó, hosszabb-rövidebb tematikus tábor.

A tábor alapvetően kétféle lehet: ottalvós és a napközis. Az ottalvós egyértelmű, a napközis pedig olyan, mintha az ovis-iskolai menetrend meghosszabbítása lenne: reggel visszük, délután elhozzuk a gyereket, közte pedig dolgozunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meneküljön, mielőtt elalszik a gyerek!

Toma 2013. július 5., péntek 21:07

Sok szülőnél okoz folyamatos problémát, hogy gyermeke képtelen a jelenlétük nélkül aludni. Emiatt persze mind a felnőtt, mind a gyerek másnap álmos, fáradt és ingerlékeny lesz. A szakemberek szerint kellő kitartással, következetességgel és sok szeretettel pár hét alatt változtatni lehet a kialakult helyzeten.

Ha rémálomszerűek az éjszakáink, jó tudni, hogy léteznek módszerek, amikkel ki lehet szűrni azt is, nem valamiféle egészségügyi probléma okozza-e a gyerek alvászavarait. Mert, ha tudjuk, hogy nincs ilyen, könnyebb szívvel leszünk egy darabig egy kicsit keményebbek.

Ugye mindenki ismer olyan családot, ahol még az ötéves is a szülőkkel alszik? Vagy olyat, ahol az a menetrend, hogy anya alszik az egyik gyerekkel, apa meg a másikkal? Vagy olyat, ahol a gyerek még nagyovisként is naponta megjelenik a szülők ágyában. Vagy olyat, ahol a gyerek minden éjszaka felkel párszor, pedig mindjárt iskolába megy. Vagy olyat, ahol az ovis gyerek minden hajnalban ötkor felkelti az egész családot, kímélet nélkül.

Mint ahogy azt már megírtuk, az alvástréning a gyereknek hosszútávon se nem használ, se nem árt, a felnőtteknek viszont sokat segít, ha úgy érzik, a saját ágyukban, a házastársukkal (és csak vele) szeretnének aludni egyben legalább 8 órát (najó, hatot) éjszakánként. És azt is tudjuk, minél nagyobb a gyerek, annál nehezebb lesz a rémes alvási szokásokat korrigálni. Ami egy félévesnél még három nap alatt megy, az egy évvel később már hetekbe tellhet.

Az is megírtuk már, melyik életkorban mennyit kell aludnia egy gyereknek, írtunk azokról az anyákról, akik éjszaka kilométereket sétálnak a gyerekkel, és persze az éjszakai közlekedőkről is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jönnek a háromszülős gyerekek

Koncz Andrea 2013. július 4., csütörtök 13:46

Nagy Britanniában engedélyezték a "háromszülős" mesterséges megtermékenyítési eljárásokat, a modell az Egyesült Államokban egyelőre kísérleti fázisban van. A kezelés lényege, hogy genetikailag módosított sejteket ültetnek be a lombikeljárás során, amellyel elkerülhetőek bizonyos örökletes, a szülő mitokondriális DNS-ében hordozott (később megmagyarázzuk) igen súlyos genetikai betegségek.

A mitokondriumot egy egyszerű hasonlat szerint úgy érdemes elképzelni, hogy a sejt a távirányító, a mitokondrium pedig benne az elem. A módszer arra szolgál, hogy a nem működő elemet egy jól működőre cseréljék.

A mitokondrium a sejten belül található, feladata olyan kémiai folyamatok végrehajtása, amelyekre a "nagy" sejt működéséhez szükség van. Ez úgy történik, hogy ehhez a feladathoz nem a sejt maga gyárt folyamatosan rengeteg DNS-t, hanem a mitokondrium használja a sajátjait.

Az elméletek szerint a mitokondrium kétmilliárd évvel ezelőtt alakult ki, amikor egy ragadozó egysejtű megevett egy baktériumot, amelyet aztán rabszolgasorba fogott. Az együttműködés mára odáig jutott, hogy a sejt nem élhet mitokondrium nélkül, de a mitokondrium sem életképes sejt nélkül.

A mitokondriumnak sok-sok saját DNS-e van, amely különbözik a sejt DNS-étől. Bár a mitokondriális DNS az egyes emberekben nem teljesen azonos, valamennyiünkben ugyanazokat a folyamatokat hajtják végre. Ha ez a DNS-állomány valamiért sérült, az számtalan, az élettel hosszútávon nem összeegyeztethető betegség formájában jelentkezik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kösz a segítséget tankönyvügyben!

Koncz Andrea 2013. július 3., szerda 09:12

Na, mi is megkaptuk a csekket, és a felszólítást, hogy legyünk szívesek befizetni a gyerek jövő évi tankönyveinek árát a hónap végéig. Azt már ugyan tudom, hogy a fizetési határidőt közben augusztus 15-re módosították, de ez a levélből - természetesen - nem derülhet ki. Mivel az átgondolt új rendszert ismét úgy vezették be, hogy előtte átlagos magyar családot, szülőt és iskolás gyereket csak fényképen láttak.

A levélbe PIROS BETŰKKEL ez van beleírva: "Amennyiben a tankönyvcsomag ellenértéke a fent jelzett határidőig (2013. július 31.) nem kerül kiegyenlítésre, abban az esetben a tankönyvcsomag átadása a tanévkezdéskor nem garantálható". Nem kerül kiegyenlítésre??? Üdvözlöm a magyar oktatási rendszerben.

Hogy mi áll a fura jelenség hátterében? A sikerült oktatási reformok sorában újabb lépés, hogy a tankönyvek beszerzését és szétosztását egyetlen központi szerv, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft, a Kello intézi ezután.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mozaikcsalád színrelép

Fakirma 2013. július 2., kedd 19:15

Egyszerű lélek, kétkedő elme, három férj, négy gyerek, hétfejű sárkány otthon, kilenc év szoptatás, tíz km futás hetente négyszer, száz köröm, amiért felelős vagyok, ezer dolog, amit már rég el kellett volna intéznem, de még bele sem kezdtem... Ez vagyok én, de ennél sokkal többek vagyunk.

shutterstock 1528194
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Terroristának nézték a szoptató diplomatafeleséget

kondara 2013. július 1., hétfő 15:21

Tom Neijens, belga ENSZ-diplomata privát New York-i golfklubjában múlatta az időt egy júniusi hétvégén, ahová, tag lévén, a családját is meghívhatta ebédelni. A golfklub teraszán láttak neki az ebédnek, ahol felesége, Roseline Remans – saját beszámolójuk szerint igen diszkréten – szoptatni kezdte Luka nevű kislányukat.

A kép illusztráció
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock

Az eddig tökéletesen hétköznapi események itt vettek furcsa fordulatot. A golfklub (nőnemű) menedzsere rögtön megjelent az asztaluknál, és felszólította Roseline-t, hogy azonnal távozzon, mert zavarja a klub vendégeit. A férj közölte, hogy az egész csupán néhány percet fog igénybe venni, azonban a menedzser ragaszkodott hozzá, hogy az asszony a vécében fejezze be a szoptatást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért ilyen nehéz ezzel a gyerekkel?

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. július 1., hétfő 13:46

Aki számára újszülött csecsemővel lenni maga a boldogság, nem biztos, hogy ugyanígy érez a háromévessel, van, aki a kisiskolás gyerekkel jön ki legjobban, míg a másik szülő épp akkor érzi, mintha eltávolodtak volna egymástól. Nem beszélve a kamaszkorról, ami lehet a poklok pokla, vagy annak időszaka, mikor felfedezi a szülő: okos, autonóm személy lakozik gyermekében.

shutterstock 124942709

Minden apa és anya számára más-más időszak könnyebb, és másik viseli meg őket jobban. És minden szülőnek más személyiségű gyerekkel egyszerűbb megtalálni a hangot. Ne hibáztassa magát senki, amiért nem mindig egyforma gördülékeny az együttélés! Ahhoz legalábbis supermannak kellene lenni. Ugyanakkor, ha mardosnia nem is kell magát, azért elgondolkodni nem ár: vajon miért éppen az a tulajdonság, vagy az az életkor veri ki a biztosítékot?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zsófi önkéntes egy kenyai nyomornegyedben

Rádai Andrea 2013. június 28., péntek 17:01

A 22 éves Rajmon Zsófia a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány szervezésében három és fél hónapot töltött a kenyai főváros, Nairobi egyik nyomornegyedében, Kiberában. Óvodás gyerekeknek tartott iskola-előkészítő foglalkozásokat angolul, és a fogadószervezet ékszerkészítő műhelyének promotálásába is besegített. Interjúnkban az elvárásairól, a feladatairól, a nehézségeiről, és a nyomornegyedben élő családok mindennapjairól kérdeztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mérgezem a magzatom?

mikkamakka 2013. június 27., csütörtök 15:04

Van abban némi irónia, hogy megtettünk több mint ezer kilométert kocsival, bejártuk Ausztriát, becsúszott egy rövidebb túra is, sóbányába ereszkedtünk hosszú csúszdán, aztán a nyaralást nem azért kellett félbeszakítani és korábban hazajönni, mert héthónapos terhesen nem bírtam a strapát, vagy mert görcsöltem, hanem mert egy szimpla torokgyulladás szövődményeként a végére már mozdulni sem bírtam.

shutterstock 47058319

Az úgy volt, hogy két hétig tartó betegeskedés (torokgyulladás, köhögés) után (tünetmentesen) egyik napról a másikra jött a lehetőség és az ötlet, hogy végre kiszakadjak az ágyból, úgyhogy semmi, még a nagy hasam se tarthatott vissza attól, hogy bevállaljam az osztrák utat. Ismerőseim persze egyből aggodalmukat fejezték ki azzal viccelődve, hogy nagyon hajtok arra, hogy a gyerekem kettős állampolgár legyen, én meg úgy gondoltam, minden terhes nő tudja magáról, mit bír ki, meg mit nem – no de ez az egészséges terhes nőkre vonatkozik ugyebár.

A harmadik napig bírtam, bár, ha a férj nem zárja le azzal a nyaralást, hogy este azonnal megyünk haza, és kihagyjuk Bécset a körutazásból, akkor valószínűleg még ráhúzok egy napot a dologra, és ott bénulok le a Mariahilfer Strassén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szedjen vasat, ha vasgyúrót szeretne

Toma 2013. június 26., szerda 17:33

Azt mindenki tudja, hogy a terhesség során fokozottabban oda kell figyelni a táp-, és ásványi anyag bevitelre, ha biztosak akarunk benne lenne, hogy a gyerek ideálisan fejlődik odabent. Kutatók most azt számolták ki, pontosan milyen hatásai vannak annak, ha a kismamák vasat szednek a vérszegénység megelőzésére. Nálunk a Ferrofol-gammát, Neo-ferrofol-gammát és a Maltofer-folt javasolják leggyakrabban az orvosok, de sokan szednek különféle pezsgőtablettákat, drogériákban kapható vaskészítményeket is.

Fontos tudni, hogy egyes adatok szerint tízből négy magyar nő úgy esik teherbe, hogy szervezetének vasraktárai nincsenek feltöltve. Esetükben a vashiányos vérszegénység esélyének kialakulása nagyobb. A vasraktárak visszapótlása nem megy egyik napról a másikra, akár hónapokig is tarthat, mire a megborult egyensúly rendeződhet.

Kolleganőnk tapasztalata:

Az első terhességem végefelé mondta az orvos, hogy kezdjek vasat szedni. Az egy dolog, hogy nem voltam felkészülve arra a koromfekete végtermékre, amit ezután a vécében láttam és amiért még veszettül meg is kellett küzdenem. Ráadásul a végére így is durván vérszegény lettem, ami azért volt roppant kellemetlen, mert a szülés után hetekig annyira szédelegtem, hogy minden felállás egy küzdelem volt. Még hónapokig szedtem vasat, mire visszaállt a vérképem a normális szintre. A második gyereknél viszont végig szedtem vasat, nem is volt problémám.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés