SZÜLŐSÉG

10 mondat, amivel ne üsd a gyereket

Koncz Andrea 2013. május 9., csütörtök 10:27

A babaszoba oldalon W. Ungváry Renáta összeszedett tíz mondatot, ami soha nem szabadna, hogy elhagyja a szánkat. Szavakkal is lehet ütni, és biztosan sokan vagyunk úgy, hogy ezek egyike-másika ismerős lehet a saját gyerekkorunkból is, olyan, amit megfogadtunk, hogy a mi szánkat soha nem hagyja majd el, ha egyszer nekünk lesz gyerekünk. És igen, lehet közte olyan, ami mégis elhangzik időnként. De mennyi a tízből?

shutterstock 70233058
Távolról sincs vége, olvasson még »

Titkos üzenet a gyerekeknek

Koncz Andrea 2013. május 7., kedd 16:50

Egy spanyol alapítvány érdekes kezdeményezést indított útjára. Olyan köztéri reklámokat helyeztek ki, amelyeken mást lát az, aki felnőtt magasságból szemléli őket, és mást az, akinek a szemmagassága 135 centi alatt van. A hirdetést kifejezetten olyan gyerekek számára tervezték, akik a bántalmazójukkal utaznak együtt.

A felnőttek egy szomorú gyereket látnak a plakáton, az üzenet pedig körülbelül ez: "a gyermekbántalmazás gyakran csak a szenvedő gyerek számára látható". A plakát gyerekek magasságából látható verziójában viszont egy kék foltokkal tarkított arcú fiú mellett egy telefonszám és a következő üzenet tűnik fel: "Hívj fel minket, ha valaki bánt, és segítünk".

A nyilvánvalóan jószándékú kampány hasznosságával kapcsolatban heves vita bontakozott ki. Egyrészt sokan vonják kétségbe, hogy az érintett gyerekek valóban mernének telefonálni - és ha megtennék, nem lenne-e annak később még súlyosabb bántalmazás a következménye. De olyan dolgokon is fennakadtak az emberek, mint például, hogy képesek-e egy 135 centinél kisebb átlagos képességű gyerekek elolvasni és értelmezni egy ilyen üzenetet.

És persze felmerült az is, hogy ezt az eszközt vajon milyen hamar fogják felfedezni más hirdetők is, és mennyi időbe tellhet az, hogy megjelenjenek azok a reklámok, ahol majd a gyereknek próbálnak célzottan eladni mindenféle terméket.

Mit gondolnak a kezdeményezésről, segíthet a bántalmazott gyerekeknek? És tartanak tőle, hogy legközelebb már az lesz ott, hogy Szólj anyádnak, vegyen neked Bakugánt?

A szülői tekintély nem erőből jön

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. május 7., kedd 10:08

Vannak szülők, akik nyíltan vállalják: elvárják, hogy tekintélyük legyen a gyerek előtt. Más szülők tartózkodnak ettől a szótól avítt, poroszos hangulata miatt, de nekik is jól esik, ha a csemete legalább egy kicsit felnéz rájuk, és ha nem is mindig, de hallgat rájuk. Használjuk most jó értelemben a szülői tekintélyt: amikor nem félelemkeltést vagy a katonás engedelmesség kiprovokálását értjük ezalatt, hanem azt, hogy a gyermek úgy tekint a szülőre, mint kompetens, erős személyre, aki megvédi, ha baj van, és akire – legalábbis legtöbbször - érdemes hallgatni.

shutterstock 135782261
Távolról sincs vége, olvasson még »

Vicces vagy bunkó az anyák napi videó?

Dívány 2013. május 2., csütörtök 16:30

Érdekes reklámötlettel rukkolt elő az egyik virágküldő szolgálat. Nem részleteznénk előre, mert nem szeretnénk lelőni a poént. Nézzék meg, és döntsenek önök: vicces, vagy felháborító a videó? Szavazzanak!

És ne felejtsék el, vasárnap anyák napja, úgyhogy, ha még van rá lehetőségük, szedjenek egy csokor orgonát, és irány a mama!

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 lépés a szülés utáni bombaalakért

Dívány 2013. április 30., kedd 19:18

A szülés után sokszor marad rajtunk néhány kiló plusz. Ha a teherbeesés előtt nem volt túlsúlya, és nem hízott sokkal többet, mint a javasolt 10-15 kiló, általában néhány hónap alatt ismét a versenysúlyánál lehet. Ha többet hízott, vagy eleve plusszal indult a terhesség előtt, ez simán egy év is lehet, még ha oda is figyel. A túlsúly ledolgozása pedig nem csak esztétikai okokból javasolt, az elhízásnak számos egészségügyi kockázata is van.

stockfresh 898008 happy-mother-with-adorable-baby sizeM
Fotó: Stockfresh

Az orvosok és a dietetikusok viszont mindig azt hangsúlyozzák: legyünk magunkkal türelmesek, igaz ugyan, hogy Victoria Beckham a szülőszobáról is 25-ös farmerben jön ki, de nem biztos, hogy a módszer, ahogy ezt elérte, túlságosan egészséges is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mire használjuk a gyereket?

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. április 30., kedd 07:41

Biztosan sokan felhorkannak most, hogy milyen dolog ez, a gyereket nem használjuk semmire. A pszichológus viszont a héten arról ír, sok különböző, esetleg ki nem mondott, magunknak meg sem fogalmazott okból vállalhatunk gyereket, és létezik olyan motiváció, amivel hosszabb távon inkább ártunk, mint segítünk. Éppen ezért, érdemes időnként nekünk magunkban is tisztába tenni: mit is várunk tulajdonképpen a gyerekeinktől.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesen a híresség is csak ember - általában

Dívány 2013. április 27., szombat 15:46

A híres emberek is terhesség után jutnak gyerekhez - legalábbis a többségük. Van, aki jól néz ki, van, aki kevésbé, van, aki keveset hízik, van, aki inkább sokat. Legalább ennyiben hasonlítanak ránk, hétköznapi nőkre. Minket viszont legalább nem fotóznak le ha éppen szarul nézünk ki, hogy aztán azon csámcsogjon a világ. Összeszedtünk egy galériára valót a mostanság éppen terhes hírességekről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csepegtessen kultúrát a gyerekbe egy százasért

Rádai Andrea 2013. április 27., szombat 07:57

Egy átlagos színházi este (vagy délután) megszokott forgatókönyv szerint zajlik: szépen felöltözünk, bosszankodunk amiatt, hogy nehéz parkolóhelyet találni a színház környékén, beülünk a nézőtérre, végigüljük (-unatkozzuk, -örüljük) az előadást, a szünetben pogácsát, perecet és Cappy gyümölcslevet fogyasztunk, majd illedelmesen tapsolunk és hazamegyünk.

Viszont a Színházak Éjszakáján, május 4-én, szombat délutántól vasárnap hajnalig akár az összes, a programban résztvevő budapesti színházat „kipróbálhatjuk”. A minden helyszínre érvényes karszalag (melyet a színházakban, Libri könyvesboltokban és online is megvásárolhatunk) ára gyerekeknek: 100 Ft, diákoknak: 1000 Ft, felnőtteknek: 1700 Ft.

szin640

Néhány korlátozott férőhelyes programra ezen kívül regisztrálni is kell, amit a karszalag birtokában ingyen, április 28-áig megtehetünk. További információ a honlapon.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öltöztesse Gangnam Style-ba gyerekét tavasszal

Tuna Judit 2013. április 26., péntek 09:21

Gyerekruhákat mustrázni mindig hálás feladat, és a körkép alatt sokszor felmerül bennem a kérdés: „ezeket miért csak ilyen kis méretben kapni?" vagy "miért nem gyártanak ilyen jó színekben felnőtt ruhákat?” Szuper szetteket raktam össze gyerekeknek, az Asia Center, Vögele, H&M, C&A és Tesco kínálatát szemléztem. Ez a közepes árfekvés: drágább, mint a turkáló. de olcsóbb, mint a Zara, a Benetton, vagy a Next.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Óvoda lehet a csana is

Koncz Andrea 2013. április 25., csütörtök 20:05

Meglepetésre az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottsága általános vitára alkalmasnak találta azt a módosító javaslatát, amely családi napközikben is engedné a kötelező óvoda teljesítését.

Mivel már számtalan helyen napvilágot látott, hogy 2014 őszétől nem lesz elég óvodai férőhely, ez a módosítás akár jó hír is lehet.

stockfresh 927345 ethnic-mixed-family-mother-and-daughters sizeM

De mi is az a családi napközi? A vonatkozó szabályozás szerint egy lakásban egy családi napközi működhet, egy csanában legfeljebb öt egészséges, 20 hetes és 14 éves kor közötti (ezt értik???) gyerek járhat. Ellátásukról olyan személy gondoskodhat, aki a "külön jogszabályban meghatározott tanfolyamot elvégezte." A csanák az oda járó gyerekek után az állami intézményeknek járó normatívánál kisebb összeget (annak kb a felét) kapják. A csanáért fizetni kell, ami nem csak a tulajdonos kapzsisága miatt van így, de azért is, mert a normatíva a maximális öt gyerekkel számolva sem elég az ellátó személy bérének kitermelésére sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dobja le a terhesség kilóit!

nora 2013. április 25., csütörtök 10:21

Babás spinning? Mi a fene lehet ez? - kaptam fel a fejem, amikor először hallottam erről. Anyuka is vagyok, bringás is vagyok, minden adott volt, hogy kipróbáljam, mit tud a babás spinning.

Egészen sajátos mozgásformát talált ki egy komoly kerékpáros múlttal rendelkező anyuka, Bálint Katica, amely ötvözi a spinning edzéseket a babahordozással, így kerékpáros edzésein nemcsak anyukák, hanem gyermekeik is részt vesznek. Nem kell bébiszitter a sporthoz, éljen!

Ki ez a bringás Katica?

Élete mindig is a kétkerekűek körül forgott. Volt bringafutár, majd 4-5 szezonban országúti versenyző, végül spinning edzőként kezdett el dolgozni. Várandósként is órákat tartott, egészen a 32. hétig, úgyhogy nem csoda, ha szülés után sem bírt hosszabb távra elszakadni a bicikliktől.

Először csak viccből merült fel az ötlet, hogy mi lenne, ha babáját edzés közben a hátára kötné, majd egyre többen és többen tették fel a kérdést, így végül élesben is kipróbálták. Tavaly decemberben két hordozókendős tanácsadó ismerőse segítségével hármasban, vagyis hatosban próbálták ki, vajon lehet-e edzeni így, mit szólnak ehhez a babák.

Ideális az állóképesség javítására és zsírégetésre, az anyuka társaságban van, és még bébiszitterről sem kell gondoskodni.

Katica és kisfia dolgoznak
Katica és kisfia dolgoznak

Én magam most mint második trimeszter végén járó bringás kismama mentem az órára, ovis fiam már kinőtt abból, hogy a hátamra kössem, de nagy hassal is érdekes élmény volt. Láttam, ahogy a csöppségek elszenderültek/érdeklődve figyeltek, miközben az anyukájuk égette a kalóriákat.

Volt olyan is, aki inkább kikívánkozott a kendőből, de ez sem volt gond, mert itt azt is lehet, hogy egy kis pihenőt tartva a babák tegyenek pár kört, és körbenézzenek. De abban az esetben, ha a baba nem vágyik vissza, sincs gond, mert az órának helyet adó óbudai fitneszteremben van gyerekmegőrző.

Mint megtudtam, az órán eddig résztvevő legfiatalabb baba 2 hónapos volt, aki gyönyörűen végigaludta az órát. Az a tapasztalat, hogy minél kisebbek a babák, annál könnyebben alkalmazkodnak, annál inkább esélyes, hogy alszanak végig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgyerekes utazás: nem kell tevekaraván

Rádai Andrea 2013. április 23., kedd 13:29

Ha kisgyerekkel utazunk, egy tevekaraván sem lenne elég annak a ruha-, pelenka, kaja- és játékmennyiségnek, amit legszívesebben magunkkal vinnénk. Azonban a csomagolásnál mindenképp vissza kell fogni magunkat. Nem csak a korlátozott űrtartalmú csomagtartó vagy a reptéren a túlsúlyért fizetendő súlyos összegek miatt: a nagy málha a mi életünket is megkeserítheti a nyaralás alatt.

Amióta Annával utazunk, el sem tudom képzelni, hogy korábban mivel volt tele a 40 literes hátizsákom. A csomagmennyiséggel kapcsolatos megszorítások ugyanis a szülők ingóságaival kezdődnek: ki lehet bírni egy utazást néhány felső, két-három, a koszolódást titkolni képes szoknya és nadrág, valamint egy akkora neszeszer segítségével, amekkorát egy idősödő apáca sem szégyellne.

A gyerekeknek viszont mindig sok cuccra van szükségük, és nagyon nehéz előre belőni, hogy mi az, amit muszáj magunkkal vinnünk, és mi az, ami a helyszínen is kényelmesen beszerezhető. Érdemes listát írni, és már pár nappal az utazás előtt egy helyre gyűjteni azokat a dolgokat, amikre az indulásig nem lesz szükség – így sok stressztől kímélhetjük meg magunkat, és hamarabb fogjuk látni, mennyi helyünk van a bőröndben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

32 elsős egy osztályban. Sok?

Vackor Virág , Koncz Andrea 2013. április 22., hétfő 09:30

Az idei általános iskolai beiratkozási szezon a szokásosnál nagyobb szerepet kapott a hírekben. Változtak a szabályok, és a csapból is az általános iskolák túlterheltsége, a hirtelen megugrott jelentkezők száma, kígyózó sorok, iskola nélkül maradt gyerekek, és az ezzel kapcsolatos problémák folytak.

Volt vajon ekkora sorbanállás a beiratkozásnál?
Volt vajon ekkora sorbanállás a beiratkozásnál?

A helyzet értékelése egyáltalán nem egyszerű, a porontyos csapatban sem volt teljes az egyetértés, mivel is jár tulajdonképpen a számos bevezetett változás. Folyosói pletykák, médiában tett nyilatkozatok, beadott, de még nem megszavazott törvényjavaslat, hisztérikus szülők, nyugodt Klebelsberg Intézményfenntartó Központ  (KLIK). De most akkor jobb vagy rosszabb lesz a gyerekeknek? Tulajdonképpen minden maradt a régiben? Megkíséreltük kideríteni, mi a helyzet.

Megkérdeztünk jó néhány iskolaigazgatót, tankerületi felügyelőt és érintett szülőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tehéntej a gyereknek: mit, mikor, hogyan

Vackor Virág 2013. április 21., vasárnap 12:04

A mai anyukák többsége elképzelni sem tudja, hogyan élte túl, hogy csecsemőként – sok esetben- feles tejjel tápláltak szülei. Azóta nagyot fordult a világ, és most éppen az az uralkodó nézet, hogy a tehéntej túl korai adása számos probléma forrása lehet, mint az asztma, az állandó orrfolyás, köhögés, az ekcéma, a növekedés megállása, illetve a tejcukor érzékenység és a tej(fehérje)allergia. A jelenlegi álláspont szerint a tehéntej az egyik legnagyobb ételallergénnek a gyerek 3 éves koráig. Vagy - a legújabb nézet szerint - nem is.

152038610
Fotó: Indigo / Europress / Getty

Az óvatosság azért nem azt jelenti, hogy a kölyök 8 éves korában lát majd először túrórudit, mert a savanyított tejtermékek már a tehéntejnél jóval korábban szerepet játszhatnak a hozzátáplálásban. Összeszedtük, mit kell tudni a kisgyerekes anyának a tehéntejről, és mit, mikor érdemes elkezdeni adni a gyereknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legnézettebb bébivideók rejtélye

Toma 2013. április 20., szombat 17:21

Vannak tényleg jó videók, néhány esetben viszont nem értjük a soktízmilliós nézettséget. Megérdemlik a sikert? Kutya+gyerek tényleg tuti? Szavazzon!

Jótékonykodás árveréssel

Dívány 2013. április 20., szombat 10:45

Másodszor adja egy autóját jótékony célra a Mercedes-Benz hazai forgalmazója, ezúttal is hátrányos helyzetű gyerekeken kívánnak segíteni.

A kedvezményezett szervezet, vagyis aminek a gyűjtést rendezik, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A Mercedes-Benz és a kiemelten közhasznú szervezet együttműködése nem újkeletű, ugyanis 2012 áprilisában már aukcióra bocsátottak egy hasonlóan különleges autót,a legelső Kecskeméten gyártott B-osztályt. Most is ezt a hagyományt követik, de most a legelső CLA vesz részt az akcióban. A befolyt összeg 2013-ban is a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot segíti, de nem egészen abban a formában, ahogyan tavaly, mivel akkor egyetlen ember perkált ki 20 millió forintot az autóért, idén azonban mindenki „tulajdonosa” lehet a CLA-nak, igaz, csak egy kis részben. A mostani akció során ugyanis reklámfelületként árulják az autót, tehát felosztják azt kisebb részegységekre, és azokat 10 000 forintos induló áron értékesítik. A vevő pedig ezen a kasztnirészleten elhelyezheti azt, amit csak szeretne: ez lehet saját fotó, vagy akár céglogó is, ráadásul ha valaki úgy érzi, kicsi a vásárolható felület, akkor egyszerre többet is vehet. Sőt, mivel az autó kiállításra is kerül, ígybárki megnézheti majd magát a felületén a Szigeten, a Balaton Sound-on, illetve a MűvészetekPalotájában is. Az autón megvásárolható felületeket a www.segitsegymosollyal.hu címen lehetmegtekinteni és lefoglalni.

Elveszett kismacskától a lekakilt vakondig

Rigoberta 2013. április 20., szombat 06:52

Az április 18-án, csütörtökön kezdődő XX. Nemzetközi Könyvfesztivál előtt összegyűjtöttünk egy csomó gyerekkönyvet, és választottunk ötöt, amit jónak találtunk. A fesztiválra persze a gyerekkönyv-kiadók (sőt, a felnőttkönyv-kiadók is) számos újdonsággal rukkolnak elő, az esemény idén is a Millenárison zajlik, jó program lehet a hétvégére – az időjósok amúgy is felhőt és esőt ígérnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan halhat éhen észrevétlenül egy gyerek?

Koncz Andrea 2013. április 19., péntek 14:53

Agárdon halálra éheztettek egy másfél éves gyereket. Az, hogy fényevésből-e, vagy sem - lényegtelen. A magam részéről ehhez annyit tudok hozzátenni, hogy még nem jutott eszembe, mi lenne a megfelelően kegyetlen kínzás a szülőknek, mert a simán addig ütni, amíg mozog túlságosan is megengedőnek tűnik.

De tulajdonképpen hogyan fordulhat elő egyáltalán egy ilyen eset? Hogyan létezik az, hogy egy gyerek másfél éves korában négy és fél kilósan hal éhen, egy olyan gyerek, amelyik fél éves korában még hat kiló volt, és akinek akkor is minimum 10-11 kilósnak kéne lennie, ha filigrán.

Lukak vannak a rendszerben, és úgy néz ki, ezeken néhány évente legalább egy ilyen eset átcsúszik. 2007-ben egy gyerek éppenhogy, de túlélte, az ő apját azóta is kényszergyógykezelik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szex, meztelenség - és amit a gyerek tud róluk

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. április 17., szerda 18:31

Azt mondják, napjainkban mindenhonnan ömlik a szexualitás. Lehet, hogy ez igaz a reklámokra, de a személyes életünkre inkább jellemző, hogy sokak számára ugyanolyan kínos tabu a nemiség, mint száz éve lehetett. A pszichológus néha időutazásban érzi magát, mikor arról beszél a kliens, hogyan került szóba (ha egyáltalán szóba került) a szex kérdése otthon, a családban. Márpedig, ha egy fontos témát elhallgatnak, vagy csak, mint lehetséges veszélyforrás kerül terítékre, annak is üzenete van a gyermek számára. Ez az üzenet, amit tömören, de a maga ködös megfoghatatlanságával úgy foglalhatnánk össze: „a szexszel valami baj van”, később kifejti hatását az ismerkedés, párkapcsolat terén.

A kislányok különösen ki vannak téve ennek a problémának, mert őket még jobban féltik a szülők, és sok családban nagyobb hangsúlyt kap a veszélyek tudatosítása, mint annak kommunikálása, hogy a szeretkezni szép és örömteli, közvetlen kapcsolódás a másikhoz, és nem utolsó sorban út lehet egy új élet létrejöttéhez. Nehéz így gondolkodni a szexről, ha a szülők láthatóan feszengnek, mikor a filmvásznon erotikus jelenet veszi kezdetét, rosszabb esetben felszólítják a csemetét, ne nézzen oda, mert még kicsi ehhez. De vajon mihez is kicsi: a szexhez igen, de például az alkoholfogyasztáshoz is, mégsem takarjuk el a szemét, ha valahol feltűnik egy üveg bor.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Generáljon magának gyereket online

Vackor Virág 2013. április 15., hétfő 16:45

Hiánypótló alkalmazást tett elérhetővé honlapján a német T-csoport, a Baby Generatort használva megnézhetjük, hogyan fog kinézni a gyerekünk. Ehhez csupán a szülőpáros fotóját kell feltölteni, és máris választhatunk, hogy csecsemőnek vagy nagyobb gyerekként szeretnénk megnézni, fiút kérünk-e vagy lányt, sőt, még a meghatározó színeit is kiválaszthatjuk.

longhoria-tile

Ha pedig nagyobbat merünk álmodni, az előre feltöltött celeb-adatbázisból azt is kipróbálhatjuk, milyen utódot hoznánk létre Brad Pittel, vagy Angelina Jolieval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesnapló: Szürreális esküvő és flegma dokik

mikkamakka 2013. április 13., szombat 14:46

Most már teljes meggyőződéssel kijelenthetem, hogy a terhesség nem halálos dolog, bár négy hónapon keresztül úgy éreztem magam, mint egy mérgezett egér - legalábbis ilyen terhes nőnek érezheti magát egy egér, ha meg is mérgezik. Szóval a 18. hétre visszajött az életkedvem, nem hányom szét a környezetemet reggeltől estig, a második trimesztert egyedül a vizsgálatok hada nehezíti meg. Nem könnyű megoldani munka és három gyerek mellett még úgy sem, hogy gyerekem apja sofőrként a rendelkezésemre áll és kísér, ahová csak kell.

II. trimeszter (12-26. hétig) vizsgálatok:

-  Szülészet-nőgyógyásztai vizsgálat

  • UH 18-20. hét
  • Hüvelyváladék vizsgálat

-  Laboratóriumi vizsgálatok

  •       16-18. hét vérvétel, AFP vizsgálat, anti D ellenanyag vizsgálat
  •       HbsAg szint ellenőrzése
  •       22-24. hét cukorterheléses vizsgálat
  •       Vizeletüledék vizsgálat

-  EKG

-  Fogászat

-  Belgyógyász

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könnyebb a melegeknek, ha van gyerekük

Gyulai Bence 2013. április 12., péntek 18:30

A Szivárványcsaládok napján ismerkedtem össze egy leszbikus párral, akik közösen nevelik egyikük négy éves kislányát. Vera, aki a gyerek biológiai édesanyja is, arról mesélt, milyen az élet egy ilyen, kétanyukás családban. Azt mondja, eddig semmilyen atrocitás nem érte őket amiatt, hogy ketten nők nevelnek egy gyermeket, szerinte azonos nemű párként könnyebben elfogadják őket gyerekkel, mint nélküle.

A rendezvényen mások is megerősítették nagyjából ugyanezt, egy fiatalember, aki hat hónappal ezelőtt lett apuka, azt mondta: „a társadalom szemében pozitívabb egy meleg szülő, mint egy gyerektelen meleg”. Más is úgy véli, ha egy homoszexuális személynek van gyereke, akkor a többiek „kevésbé nézik ufónak”.

Egyedülállónak lehet, párként nem lehet

Egyébként a mai magyar jogszabályok szerint 2007 óta csak egyedülálló nők kérhetnek mesterséges megtermékenyítést, amiből hat próbálkozást fedez a TB. Ha tehát egy leszbikus nő ilyen módon szeretne gyereket, el kell titkolnia a hatóságok elől, hogy kapcsolatban él, bejegyzett élettársi kapcsolatról szó sem lehet. Örökbefogadni is csak egyedülállóként lehetséges a számukra, ha nevelőszülőként vennének magukhoz állami gondozott gyereket, ez is csak egyedülállóként megengedett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nagy cumisüveg mizéria

Koncz Andrea 2013. április 12., péntek 10:15

Ha gyereket várunk, a cumisüveg-beszerzést sem ússzuk meg. Cumisüveg akkor is kellhet, ha anyatejes a gyerek, ha meg tápszeres, akkor pláne.

Kezdő anyuka meg úgy áll a cumisüvegek és a kiegészítők között, hogy csak azért tudja, fiú-e vagy lány, mert a hasát belülről rugdosó gyerek nem engedi hogy elfeledkezzen erről. Annyiféle márka van, és persze mindegyik ígér valamit.

Egy valamire való cumisüveg ma már minimum csökkenti a hasfájást, és tökéletesen utánozza a mellbimbó formáját. Aztán ott vannak a kiegészítők: a mellszívók, a tejtárolódobozok (és zacskók), a cumisüveg-sterilizáló készülékek, a cumisüveg-melegítők, a melegentartó-termoszborítások, a cserélhető fejek, a csöpögésmentes itatófeltétek későbbre, a foganytúk, na és persze a kifejezetten-az-üveghez-tervezett cumisüvegmosó kefék.

Milyen a jó cumisüveg? Melyik márkát válasszuk? Körbekérdeztük a Poronty környéki anyukákat, ki mit használ, mit szeret benne, mit nem. És ha már, arra is kíváncsiak voltunk, vettek-e különféle csilivili kiegészítőket, és ha igen, mit használtak közülük, és mit nem.

És mielőtt megőrülnek, jó, ha azt is tudják, több porontyos mama is teljesen kihagyta ezt az egészet, van, aki sosem használt cumisüveget, másikuknak három gyerekre volt egy darab, de semmilyen kiegészítőt nem vett, és felesleges pénzkidobásnak is tartja a legtöbbet.

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy attól, hogy olyan mázlisták vagyunk, akinek megy a szoptatás, még kellhet folyadékpótlást adni a gyereknek, például nyáron, kánikulában azért jól jön egy kis plusz folyadék. De csak emiatt nem muszáj cumisüveget venni, az egész piciket kiskanálból, pár hetes korától meg már pohárból is lehet itatni.

Nem reprezentatív felmérésünk előtt tisztázzuk, hogy bármilyen cumisüveget válasszanak is, van néhány fontos szempont, amit mindenképpen szem előtt kell tartani.

1. A műanyag legyen BPA mentes. Ezt ma már minden normális gyártó üvege tudja, ha nem kínai piacon veszik, ezzel nem lesz gond.

2. Legyen normálisan tisztántartható. Bármilyen módszert választanak is majd az üveg mosására és sterilizálására, a beszerzés előtt gondolják végig a folyamatot. Ha például azt tervezik, hogy kifőzéssel fogják sterilizálni az üveget, válasszanak olyat, amelyiknek ezt minden alkatrésze bírja. Nem vagyok óriási híve az állandó sterilizálgatásnak, de időnként azért nem árt. Minimum, mielőtt a gyerek először használatbaveszi a cuccokat.

3. Nincs egyedüli üdvözítő megoldás. Amire a barátnőnk esküszik, simán lehet, hogy nem válik majd be nekünk. Ismerünk olyat, aki a méregdrága üvegei helyett végül a legegyszerűbb teszkóssal volt boldog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért bosszant direkt a gyerek?!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. április 11., csütörtök 08:29

Bármelyik szülő megmondhatja: bár a világon a gyermekét szereti legjobban, sokszor egyáltalán nem könnyű együtt érezni vele. Sőt, olykor annyira feszültté válik a helyzet, hogy szinte legyőzendő kis ellenséget lát benne.

Van, akinél ez a hozzáállás állandósul, és belehergeli magát, hogy különféle taktikákat találjon ki az ellenfél leszerelésére. Tudja, mikor várható a következő csata, például lefektetéskor, és előre igyekszik páncélba öltöztetni a lelkét a gyermeki támadás elviselésére.

Először is megpróbál erőt mutatni, ha ez nem elég, jönnek a fegyverek, ami lehet alkudozás, fenyegetés, ígérgetés, a másik szülő bevetése, és a többi. És a pszichológust is gyakran ilyen fegyverekért keresik fel a szülők, ha nem érzik elég acélosnak az arzenált.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisgyerekkel utazni 3. - Repülés: a legnagyobb para?

Rádai Andrea 2013. április 10., szerda 20:37

Készüljünk fel, hogy amikor egy utazás miatt visszautasítjuk a nagynénink habart bableves fogyasztására invitáló ebédmeghívását, a szeretett asszony – miután háromszor visszakérdez, hogy tényleg visszük-e a gyereket – a hosszú repülőút miatt fog a szívéhez kapni. Ha pedig azt kezdenénk el terjeszteni, hogy két hónapig fogunk vadkempingezni egy másfél éves ikerpárral Borneón, ismerőseink többsége akkor sem a betegségek és krokodilok, hanem a repülőút hossza miatt aggodalmaskodna.

Tényleg nem bírnak ki a gyerekek egy két óránál hosszabb repülőutat? Az időeltolódás miatt fel fog borulni a napirendjük, és az érettségijükig képtelenek lesznek arra, hogy délben ebédeljenek? És csakugyan csilliárd forintba kerül egy repülőjegy a tengerentúlra vagy Ázsiába? Nem feltétlenül.

Az viszont tagadhatatlan, hogy ha gyerekkel utazunk, mindenképp megváltoznak a szempontjaink: míg korábban az olcsó repülőjegyek iránti lelkesedésünkben könnyedén túltettük magunkat egy reptéren töltött éjszakán, most az ár mellett az is számítani kezd, hogy milyen társasággal, hány átszállással, és milyen napszakban indulunk el.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés