SZÜLŐSÉG

Steiner: Iskolák és első napok

Steiner Kristóf 2013. augusztus 13., kedd 19:09

A tanév kezdetében mindig van valami megmagyarázhatatlan szentimentalizmus – számomra a szeptember elseje mindig komolyabb jelentősséggel bírt, mint az újév első napja. Különösen olyankor, amikor egy új iskolába kerültem. Új közegben önmegvalósítani hat, tíz, és tizennégy évesen – micsoda ajándék volt! És minden új sulikezdéskor egy kicsit közelebb voltam ahhoz az emberhez, aki most vagyok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki neveljen? A szülő, vagy a tanár?

Toma 2013. augusztus 13., kedd 13:01

Sok szülő, amint beadja az iskolába csemetéjét, úgy gondolja, hogy ez idáig a nevelés tekintetében mindent megtett, most az iskolai rendszeren a sor. Ezzel szemben vannak olyanok is, akik egyenesen felháborítónak tartják, ha gyermekük viselkedését egy idegen próbálja alakítani. Ön szerint vajon melyik tábornak van igaza? Vagy érdemesebb közösen, a tanárral összefogva nevelni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bevallaná magának, hogy kövér a gyereke?

Toma 2013. augusztus 13., kedd 12:53

Az elhízás az egész világon hatalmas méreteket öltött, annak ellenére, hogy egyre többen fektetnek – vagyis próbálnak fektetni- nagy hangsúlyt az egészséges életmódra. Sajnos a nagy súlyfelesleg nem csak a felnőtteket, de a gyerekeket is érinti. Persze ők még nincsenek tisztában ennek egészségügyi következményeivel, így a szülőknek kell hatni rájuk- persze csak akkor, ha hajlandóak meglátni, illetve elfogadni azt a tényt, hogy gyerekük kövér.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülés után egyből haza készülök

mikkamakka 2013. augusztus 11., vasárnap 08:42

36. hét

Egyre kevesebb az idő, és egyre kisebb a hely a dinamikusabb mozgásra a méhemben, ennek ellenére a kiscsaj felhőtlenül lóbálja a lábait, és esze ágában sincs irányba fordulni. Mondanám, hogy tök igaza van, hiszen nem normális dolog fejjel lefelé lógni a gazdatestben, csak hát a dolog nem igazán tetszik az orvosoknak. A nőgyógyász javaslatára naponta masszírozom a hasam, hogy fordulásra ösztönözzem a gyereket, ám nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre mindezzel csak azt érem, el, hogy még jobban összekuporodva duzzog a méhlepénybe bújva, olykor belém rúgva egyet-egyet, hogy most már tényleg szálljak le róla.

Pedig nem akarok császárt, nagyon nem, és nem amiatt, hogy ne maradjon heg a hasamon, hanem mert hamar haza akarok jönni. És ebben az esetben a hamar nem azt jelenti, hogy minimum három nap után a szülést követően, hanem tényleg hamar: lehetőleg 24 órán belül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a gyerekbarát magyar városok

Koncz Andrea 2013. augusztus 10., szombat 11:33

A városnézés nem túl gyerekbarát program, kivéve, ha olyan városokat választunk, ahol megfelelő számban találunk olyan elfoglaltságot is, amivel a kölykök is elégedettek. Persze, ha egy kicsit alaposabban utánanézünk, kiderül, szinte minden nagyobb magyar város ilyen. Lássunk néhány jó kis célpontot, ahol felnőtt és gyerek is megtalálja a számítását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hányós-hasmenős+kánikula=/=kórház

Koncz Andrea 2013. augusztus 8., csütörtök 08:16

Lázas, hányós-fosós terjed az ismerettségi körünkben, mára minket is elért. Nincs is jobb, mint a hőségben magas lázzal ÉS hányingerrel ÉS hasmenéssel nyüszítő gyerek. Ha nem akarjuk kórházban, infúzióval abszolválni a betegséget, akkot két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy nagyon drukkolunk, hogy a gyerek ne legyen eszméletlenül-iszonyúan szarul. A másik, hogy itatjuk és hűtjük, és itatjuk és hűtjük és így tovább.

shutterstock 121997185
Fotó: Shutterstock

Senkit nem szeretnénk paráztatni, de érdemes elolvasni a Heim Pál kórház laikusok számára is nagyon érthetően megfogalmazott összefoglalóját, milyen betegségek járhatnak jelentős hányással, és melyek azok az esetek, amikor nem otthon kell kísérletezni.

De esetünkben most nem a rémbetegségekről van szó, hanem az egyszerű hányós-fosósról, ami történetesen épp a kánikulában köszöntött be

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokat sír a gyereke? Pólyázza be!

Toma 2013. augusztus 7., szerda 17:22

Egy síró csecsemőt megnyugtatni sokszor embert próbáló feladat. Ismerjük azt, amikor nem éhes, nem szomjas, nem beteg, a pelenka is tiszta, de a gyerek csak üvölt. És üvölt. És üvölt. És ringatjuk, babakocsiban toljuk, kendőbe kötjük, felvesszük, letesszük, de ugyanúgy üvölt. Na, nem csoda, hogy népszerű egy olyan módszer, ami azt ígéri, 3 perc alatt megnyugtatja a síró csecsemőket. Mivel a következő porontyközeli bébi csak szeptemberben érkezik, ezért nem tudtuk kipróbálni az új csodamódszert, de ha önök igen, mindenképpen kíváncsian várjuk a tapasztalatokat.

A pólyázás jó időre feledésbe merült, viszont manapság egyre inkább kezd visszakúszni a köztudatba. Angliában hódít az "Öt s" módszer, melynek része a pólyázás is. Az öt s a következőkből jön össze: Swaddling (pólyázás), Side pozition (oldalt fekvő helyzet), Shushing sounds (susogó hangok), Swinging (ringatás) és Sucking a dummy (cumizás).

A Daily Mail szakértője elmagyarázta, hogyan nyugtatja meg a csecsemőket ez öt S, ami sajnálatos módon magyarul nem foglalható össze öt, alliteráló szóval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lenne meseolvasó gyerekkórházban?

Toma 2013. augusztus 6., kedd 17:40

Három éve kezdődött a K&H meseolvasási programja, mely során az önkéntesek mesét olvasnak kórházakban fekvő gyerekeknek. A kezdeményezést most kibővítették, így már szinte bárki jelentkezhet a nemes feladatra. Ha csatlakozna, és elmúlt 14 éves, most megteheti.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó szülő vagy?

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. augusztus 5., hétfő 12:50

Azok számára, akik gyermekvállalásra adják a fejük, az életük egyik legfontosabb feladatát jelenti ez. A legtöbb örömet és bosszúságot, legtöbb időt, legtöbb fejtörést, legtöbb élményt. Nem csoda hát, ha néha elgondolkodnak, honnan tudható, jók-e ebben a szerepükben.

Persze-persze, ez nem olyasmi, ami kilóra mérhető, nem olyan, mint a munkahelyen az év végi teljesítményértékelés. De mégis, vannak jobb anyák és apák, rosszabb anyák és apák, sőt, a pszichológia szerint „elég jó anyák”, azaz nem feltétlenül tökéletesek, de a gyermek igényeire megfelelően reagálók.

Az ember saját magát nem látja kívülről, de a gyermeket figyelve megpróbálhatja megítélni, nagyjából rendben volt-e, amit szülőként tett. Persze, ide is tartozik egy kiegészítés: veleszületett adottságokkal jön a világra a gyermek, és jó pár hatás éri, nemcsak a szülői. Mégis, ha a szülő szeretné lemérni az „eredményen”, hogy jól cselekedett-e, vajon mit érdemes figyelni? (Az egyszerűség kedvéért szülőkről írok, de természetesen más rokonokra, fontos személyekre is igaz mindez, akik főszerepet játszanak a gyermek nevelésében.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az öt legidegesítőbb anyatípus a szülészetről

mikkamakka 2013. augusztus 4., vasárnap 12:17

35. hét

Bár van még idő hátra, a leány már egy ideje finoman jelezgeti érkezését: napi rendszerességgel vannak jóslófájások, ami a 35. héten önmagában sem egy megnyugtató jelenség, de a gyerek ráadásul még be sem fordult. Mindenesetre a napokban összepakoltam a szüléscsomagot, hiszen ha ki is húzom végig, legalább addig is van lehetőségem bővíteni a pakkot - úgyis elfelejtek valami alapvető dolgot, az biztos.

Közben eszembe jutott egy 14 évvel ezelőtti lista, amit annak idején minden terhes nő kezébe nyomtak, hogy azt mondja: blablabla, blablabla, zokni, köntös, légfrissítő a bélgázok miatt. Azért kemény szülése lehetett annak, aki azt összeállította.

Most, hogy már közeledik a nap, nemcsak a szüléstől parázok kissé, hanem attól is, hogy utána pár napot a kórházban kell tölteni (nem akarok, de ennek lehetőségéről majd a későbbiekben). Pakolászás közben felemlegettem, hogy korábban milyen anyatípusokkal találkoztam a szülészeti osztályon, kik voltak azok, akik az őrületbe tudtak kergetni még abban az állapotban, a boldogságtól repkedő pillangókat látva is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anyák harmadának nincs pénze pelenkára

Koncz Andrea 2013. augusztus 2., péntek 18:32

Sokkoló statisztika látott napvilágot az Egyesült Államokban. Minden harmadik amerikai anya került már olyan helyzetbe, hogy nehézséget okozott megvenni a gyerek pelenkáját, és 8 százalék pedig rendszeresen az ideálisnál tovább hagyja fent az eldobható pelust, vagy megpróbálja azt kitisztítani/kiszárítani, hogy újra használható legyen. A fenthagyás és az újrahasznosítás, amellett, hogy nem guszta, és valószínűleg nem túl kellemes a gyereknek, jelentősen növeli a húgyúti fertőzések és a pelenkakiütések gyakoriságát.

Az amerikai segélyezési rendszer sajátossága, hogy a rászoruló anyák kaphatnak utalványt ételre és tápszerre, a jótékonysági szervezetek segíthetnek a ruhák beszerzésében is, de a pelenka fehér folt a rendszerben.

shutterstock 71767930
Fotó: Shutterstock

Bár magyar adatot nem találtam, nem hiszem, hogy nálunk sokkal jobb lenne a helyzet. Rengeteg olyan segítségkérést lehet találni a neten, ami arról szól, hogy valakinek elfogyott a pelenkája, és nem tud venni, mert nincs rá pénze. Az, hogy egészségpénztári kártyára is lehet venni ilyet, csak egy szűk rétegnek elérhető segítség a hó végén. A legolcsóbb pelenka, amit egyáltalán találtam kereskedőnél 27 forint/darabba került, de ennél jellemzőbbek a 30-35 forintos darabárak. Bár kommentekben olvastam 10 forint/db árról is, ilyennek én nem bukkantam nyomára sehol.

Nálunk is a legtöbben azonnal a textilpelenkát vágják rá válaszként, és az amerikai oldalakon is ez merül fel legtöbbször: miért használ eldobható pelenkát, aki ennyire szegény, azonban a válasz a szakértők szerint egyáltalán nem egyszerű.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bárgyú törpikék Párizsban

LS 2013. augusztus 1., csütörtök 21:31

"Magas hegyek mögött,
Hol a tenger hupikék,
ott laknak ők, a törpikék
Hatalmas fák között,
gomba házakban lakunk,
és mindig vidámak vagyunk"

- éneklik a törpikék, addig addig, míg a csúf, kopasz Hókuszpók le nem csap rájuk, Sziamiaúval közösen. Jóval a rajzfilmsorozat sikere után készült el a családi mozi, ami nem hozott kirobbanó sikert. Ennek ellenére két évvel később új helyszínen debütáltak újra a törpök. A rendkívül újszerű történet szerint a mindig balszerencsés varázsló újra és újra nekirugaszkodik a lehetetlen feladatnak: törpöket akar szerezni, mert a szuper-varázsfőzet receptje nem hat nélkülük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülőszoba: kiáltásonként 5 dollár a büntetés

Doki 2013. augusztus 1., csütörtök 13:07

Ha valahol, hát a szülőszobán még a legcsendesebb nők is gyakran rátalálnak a hangjukra. Ezen persze lehet uralkodni, de hogy fizetni kelljen a fájdalmas kiabálásért, az mégiscsak erős. Pedig van rá példa.

A Transparency International arról számolt be, Zimbabweban találkoztak ezzel a gyakorlattal. Minden egyes ordítás/sikítás után 5 dollárt kellett fizetnie a vajúdó/szülő nőnek, azokat akik nem tudták kifizetni a “büntetést”,addig tartották bent, amíg a család nem fizette ki a - folyamatosan kamatozó - "váltságdíjat".

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erre lesz szüksége, ha gyerekkel strandol

Doki 2013. július 31., szerda 14:41

Avagy, hogyan lettünk hátizsákos, minipakkos házaspárból úszógumikkal és strandsátorral lavírozó szülők. Hosszú évek balatoni nyaralásai, majd 3 év balatonfüredi élet után már viszonylag fix menetfelszereléssel jártunk a strandra esténként, munkaidő után. A szettünk a praktikus, a gyors és leginkább a “kevés cucc” hívószavak mentén fokozatosan egyre kisebb lett. A végén már sikerült annyira minimalizálni a felszerelést, hogy a törölköző, slusszkulcs, kocsipapírok, pénz, lakáskulcs varázsötösön kívül legtöbbszöt nem is kellett más.

Ha hosszabb időre mentünk, akkor vittünk magunkkal innivalót, esetleg valami olvasnivalót, napszemüveget és naptejet is, de még ez is simán belefért egy hátizsákba, és akkor már sokat mondtunk.

Mindez semmi ahhoz képest, amivel mostanában járunk koraesténként a strandra, mióta megszületett a kisfiunk. A kisgyerekes készenléti strandcsomag az alábbiakból tevődik/het össze:

Távolról sincs vége, olvasson még »

SOS, megint terhes egy barátnőm!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. július 30., kedd 16:23

Amikor egy barátnő bejelenti, hogy gyermeke lesz, akkor illik repesni az örömtől, függetlenül attól, hogy mit gondol az ember magában. Legalábbis akkor feltétlenül igaz ez, ha az érintett maga örömmel újságolja a hírt. Ilyenkor aligha szabad emlékeztetni: „de hát múlt héten még szakítani akartatok a pároddal”, vagy, hogy „mintha legutóbb arról panaszkodtál volna, nem bírod tovább, hogy csak ennyi idő jut magadra”.

shutterstock 79951711
Fotó: Shutterstock

Ám nemcsak olyankor támadhatnak ellenérzések a emberben, mikor tudja, koránt sem ideális a helyzet a babavárásra, hanem saját, talán önző, de mindenképp érthető érdekei miatt is. Épp a legszorosabb barátság esetén támadhatnak rossz érzések a várható változásokkal kapcsolatban. Ezek közül van, amit szívesen bevall magának az ember, van, amit a legtöbben maguk előtt is titkolnak, és vannak megalapozott és kevésbé megalapozott félelmek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erős gyógyszerek nélkül szült Katalin hercegné

Koncz Andrea 2013. július 29., hétfő 17:25

A brit bulvársajtó még mindig Katalin hercegné és György herceg lázában ég. A hercegi pár szóvivője útján visszautasította, hogy a szülés részleteiről beszámoljon, az mélyen személyes ügy, amely nem tartozik másra - közölték.

A brit sajtómunkások azonban minden követ megmozgattak, hogy bármit megtudjanak, de egyetlen érintett sem mondott egyetlen szót sem. Annyi biztosnak látszik, hogy Katalin 11 órát vajúdott, ez alatt nem kért erős fájdalomcsillapítókat - a brit kórházi szokások szerint valószínűleg legfeljebb nevetőgázzal segítettek neki. A hercegné végig nagyon nyugodt volt, minden békésen, a tervek szerint haladt. Nem volt idegesség, izgalom vagy vészhelyzet.

A szülést egy hét tagú egészségügyi csapat felügyelte, négy szülésznő, két szülészorvos, és egy neonatológus orvos. A szülésznők kivételével a csapat egy szomszédos helyiségben várakozott. Három szülésznő már jóval korábban beosztott, 8 órás műszakokban állt rendelkezésre, erre abban az esetben lett volna szükség, ha a hercegnénél koraszülés indul meg. A csapat vezető szülész-nőgyógyász orvosa, Marcus Setchell a királyi család kérésére elhalasztotta nyugdíjba-vonulását, hogy a trónörökös megszületését még ő felügyelje.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megtérített a második gyerekem

Rigoberta 2013. július 28., vasárnap 15:59

Pár  héttel ezelőttig babakocsi-hívő voltam. Nem hordozó-ellenes elvakultságból, egyszerűen a nagyobbikkal eszembe sem jutott, hogy máshogy is közlekedhetnénk, mint babakocsival. Jókat aludt benne, akkor is, amikor még mózesben feküdt, meg akkor is, amikor már a sportrészben ült. Nekem kényelmes volt tolni (városban lakunk), ha egyszer-egyszer “terepre” mentünk, megoldottuk azt is, még a havas Normafán is elevickéltünk vele.

shutterstock 38035213
Fotó: Shutterstock

Ráadásul a nagy utálta, ha a testemre volt kötve, az a pár alkalom, amikor megpróbálkoztunk vele, csúfos kudarcba fulladt – a gyerek visítva-tekergőzve próbált szabdulni a hasamról, vagy a hátamról, egyszer egy bükki kirándulást csináltunk végig babakocsival, mert ugyan kölcsönkértünk egy háti hordozót, de 10 másodpercet bírt ki benne, utána csak üvöltött, járni viszont még nem tudott.

Így aztán a másodiknál fel sem merült, hogy hordozzak – lám-lám, hogy becsípődik az embernek az első gyerekes tapasztalat. Teljesen véletlenül kölcsönkaptunk egy csatos mei tait, ami fél évig hányódott egyik polcról a másikra szekrényben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kezelje a gyereket kánikulában

Koncz Andrea 2013. július 27., szombat 10:25

Számtalan anyukát hallottam már felröhögni, amikor arról volt szó, a kánikulában fokozottan itatni kell a gyereket, nehogy aztán kiszáradjon. Hiába az elv, és az aggódás, a gyerekek nem fognak csak azért meginni óránként egy plusz pohár vizet, hogy anya ne izguljon. Ugyanígy, elég reménytelen, hogy egy nagy csapat gyerek a játszótéren fegyelmezetten végig az árnyékban maradjon, és a természetesen ahhoz sincs türelmük, hogy a medence árnyékos partján ücsörögve kivárják azt a 20 percet, amíg a naptej hatni kezd.

shutterstock 106249760

Nem csak a víz folyadék

Azzal együtt, hogy természetesen nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról, nem vagyok nagy híve annak, hogy ha nem kér egy pohát vizet, akkor talán majd szívesebben iszik meg egy pohár cukros teát, esetleg almalevet. De a nagyon nagy melegben, ha sokat mozogtak napon, még én is el szoktam gyengülni, és ilyenkor azért engedélyezve van egy jó nagy pohár vizes almalé, vagy más, felhigított gyümölcslé - hátha abból több lecsúszik, mint a sima vízből.

De akármilyen elveink vannak is az itatással kapcsolatban, érdemes azt is észben tartani, hogy nem csak az ital folyadék. A napi mennyiség egy része, időnként jó nagy része bevihető másformában is. A levesek, főzelékek, a fagyi, a zöldségek, gyümölcsök - mind folyadékot tartalmaznak. Az a gyerek, aki bekanalazott két nagy tányér húslevest, aztán egy főzeléket fasíttal és benyomott három őszibarackot valójában igen bőségesen vett magához folyadékot, nem meglepő, ha utána már nem fog ledönteni egy fél liter szódát is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Párkapcsolati gond, ha terhesen nincs szex

Toma 2013. július 25., csütörtök 20:55

A terhesség a legtöbb pár életében az egyik legboldogabb időszak. Azzal kapcsolatban viszont a mai napig számos mendemonda kering, milyen hatásai vannak a szeretkezésnek a bébire. Azt talán ma már senki nem gondolja komolyan, hogy szex közben apa ritmusosan üti a gyerek fejét, de még mindig sokan rettegnek, koraszülést okoz-e a spermium (nem), és lehet-e elvetélni egy orgazmustól (szintén nem).

Azonban nem ritka a szexuális élet csökkenése, vagy teljes hanyatlása. Sokan azért ódzkodnak az együttlétektől, mert féltik a magzatot, illetve, mert máshogy tekintenek egymásra a gyerek fogantatása után.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újszülött kezdőcsomag a turiból. És?

mikkamakka 2013. július 24., szerda 14:38

Ha nem jöttek volna szépen sorban a gyerekek, bizony nagy pazarlásnak éreztem volna későbbiekben azt a tizennégy évvel ezelőtti költekezést, amit levágtunk a legidősebb kölyök születésének alkalmával. Végül úgy alakult, hogy a felhalmozott cuccokat másfél, illetve három évvel később is használtuk, így kevésbé vertem a falba a fejemet, amikor összehasonlítottam, akkoriban mennyi pénzt szántam a kezdőcsomagra, és mennyit most.

shutterstock 80768530
Fotó: Shutterstock

Tizennégy éve igazából fel sem merült az, hogy használt dolgokat vegyek, mondjuk akkoriban a hazai bizományik és turkálók tényleg kimerítették a turkáló fogalmát, nem lehetett minőségi cuccokat kapni. Nem könnyítette meg a tájékozódást ezen a téren az internet sem, mivel nálunk nem is volt akkoriban, úgyhogy arra se volt lehetőség, hogy hirdetéseket böngésszek, milyen kinőtt gyerekruhákat ajánlanak az anyukák.

Az igazat megvallva, amúgy is ragaszkodtam volna a vadiúj dolgokhoz - a fene se tudja már, hogy milyen megfontolásból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az idő a gyereknevelést is megszépíti

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. július 23., kedd 21:22

A pszichológusok sokat foglalkoznak az emlékezet természetével, és a hétköznapi nyelvezet számára talán eufémisztikusan úgy fogalmaz a tudomány, hogy az emlékezet „konstruktív” természetű, magyarán nem egyszerűen felidézzük, ami megtörtént velünk, hanem a valós nyomokból kiindulva újraalkotjuk az emléket. Új filmet forgatunk, aminek rendezésébe beleszól, hogy számunkra mi fontos, mi kevésbé, hogyan értelmezzük a velünk történteket. Olyan filmet készítünk, ami belepasszol a világról és magunkról alkotott elképzeléseinkbe.

Nagyon igaz ez a gyermeknevelés kapcsán, és bizony kalamajkák forrása lehet, ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a tényt. Igaz, ennek jó oldala is van: ha például pontosan emlékezne az ember a szülésre, lehet, hogy mindenkinek csak egy gyermeke volna. Viccen kívül, hajlamosak vagyunk utólag kisebbnek érezni egy-egy időszak nehézségeit, ha túljutottunk rajta, megoldódott. Ez alapvetően jó, mert ez szükséges ahhoz, hogy megnyugtatóan lezártnak, mondjuk úgy: kipipáltnak érezzük a múlt egyes fejezeteit.

shutterstock 93712279
Távolról sincs vége, olvasson még »

Royal baby: a vezetéknév nem kötelező

Dívány 2013. július 23., kedd 10:42

Nő méhösszehúzódásait nem követte még akkora figyelem a földön, mint amiben tegnap Kate Middletonnak része volt. A Katalin hercegné szülését követő események többé-kevésbé az előre nyilvánosságra hozott forgatókönyv szerint zajlottak, bár a hercegi pár okozott néhány extraizzasztó órát a kórház és a Buckingham palota előtt reggel óta álló, és folyamatosan a semmiről beszélni kényszerülő tudósítóknak. A bébi helyi idő szerint 16:24-kor megszületett, de ezt csak 20:46-kor jelentették be. Az időzítés lehetővé tette, hogy az első órákat csak egymással töltsék, ugyanakkor figyelembe vették az országos napilapok első kiadásainak lapzártáját is.

A British Telecom torony kékbe borult, azt hirdette a trónörökös fiú, és még egy gólyás grafikával is nyomatékot adott a bejelentésnek
A British Telecom torony kékbe borult, azt hirdette a trónörökös fiú, és még egy gólyás grafikával is nyomatékot adott a bejelentésnek
Fotó: BBC

Az újszülött, ha felnő, Nagy Britannia 43. királya lesz, a sorozat Hódító Vilmossal kezdődött 1066-ban. A bébi családfáját I Jakabig lehet visszavezetni, aki 1603 és 1625 között uralkodott. A teljes családfája megtekinthető itt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Igényeljen szocpolt, megéri!

Toma 2013. július 20., szombat 12:53

A nemrégiben visszahozott, most már "lakásépítési támogatásnak" nevezett szocpol tulajdonképpen ajándék. Ha ön pont olyan szerencsés, hogy jogosult rá, érdemes felvennie, hiszen milliókhoz juthat hozzá, az adófizetők pénzéből - tesszük hozzá, hogy kicsit felelősségteljesek is legyünk. A 2013-as szociálpolitika feltételeit, összegét, már hónapok óta közzétették, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, ki és mire igényelheti, ezért összeszedtük a legfőbb tudnivalókat, illetve hogy milyen változásokra lehet számítani a jövőben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szülünk mi

Koncz Andrea 2013. július 19., péntek 19:10

Nagyon érdekes anyagot kaptunk a babaszoba.hu szerkesztőitől, ami a hazai szülészeti gyakorlatot hasonlítja össze a WHO ajánlásaival. Az anyagban számomra a legmeglepőbb az volt, hogy van olyan magyar kórház, ahol a császármetszések aránya meghaladja az ötven százalékot.

Ha objektíven akarjuk értékelni a magyar szülészetek és szülések helyzetét, akkor azért azt sem érdemes elfelejteni, hogy a WHO ajánlások nem azt jelentik, hogy a világon máshol így mennek a dolgok. Legalábbis, ami a császármetszések számát illeti, az nyilvánvaló, hogy a fejlett országok elég jelentős részében nagyobb az arányuk, mint a kívánatos 10-15 százalék.

Az anyagban található adatok alapjául a Kismama magazin szerkesztői által készített országos kérdőív szolgál, melyet az ország összes működő szülészete megkapott (2013). A császármetszésekkel kapcsolatos információk forrása az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár), 2012

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pizzacunami a gyerekkórházban

Dívány 2013. július 19., péntek 15:00

A két éves Hazel Hammersley már csaknem egy hete várt arra, hogy emelkedni kezdjen a fehérvérsejtjeinek száma, hogy tovább folytathassák a daganatos betegségének kezelését egy újabb kemoterápiával. Unatkozott, anyja és a nagymamája pedig mindenféle bolondos ötlettel próbálta feldobni a hangulatot.

Valamelyikük fejéből kipattant az ötlet, hogy a negyedik emeleti kórházi szoba ablakára ragasztószalagból készítsenek üzenetet, melyen ez áll: küldjetek pizzát a 4112-es szobába. Mint  a palackposta.

267230 10201463095756902 1634950180 n

Jó móka volt a ragasztgatás,a gyerekek, a szülők és a kórházi személyzet is jól mulatott az üzenet elkészítése közben, de aztán napokig nem történt semmi. Hazel édesanyja szerint egyébként nem is számítottak másra.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés