SZÜLŐSÉG

Mondatok, amivel nem ütöd, mégis neveled

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. június 3., hétfő 17:33

Egy korábbi cikk bemutatott tíz mondatot, ami gyakran elhagyja kétségbeesett, vagy csak meggondolatlan szülők száját, és ami komoly fájdalmat, sérülést okozhat a gyereknek, akin csattannak a szavak. Nagyon sok olvasó írta kommentben és e-mailben is, hogy örülne annak, ha azt is megtudná, mit mondjon ezek helyett. Megkértük a Poronty pszichológusát, Karolinát, írjon erről.

Nagy félreértés volt azzal a cikkel kapcsolatban, hogy sokan a nevelés és az idomítás közé egyenlőségjelet tettek, és úgy értelmezték, a cikk a nevelés ellen szólt. Holott nem, nevelni nyilván kell, csak nem mindegy, hogyan.

Volt, aki azt kifogásolta, ezek szerint már hozzá sem szabad szólni a gyerekhez. Remélhetőleg, azért nem csak az a tíz mondat jön a legtöbb szülő szájára, de az élethelyzetek, amikben ezek felmerülhetnek, mindenki számára ismerősek, ezért érdemes azzal is foglalkozni, mit tegyünk, mondjunk helyettük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit mondjunk örökbefogadott és lombikbébiknek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. június 2., vasárnap 18:12

A legtöbb szülő számára kérdés, mikor és mit mondjon a gyermeknek fogantatásáról és születéséről, hát még azoknak a szülőknek, akik története valamiben eltér a hagyományostól, akik úgy érzik, az ő válaszaik bonyolultabbak lennének. Ilyen helyzet, ha örökbefogadás útján került a gyermek a családba, vagy ha lombikbébiről van szó.

Fontos leszögezni: ezek a történetek nem elsősorban a gyermek, hanem sokkal inkább a szülő szemszögéből bonyolultak. Leszámítva azt az esetet, mikor a pár természetes úton is vállalt gyermeket, majd, hogy segítsenek egy nehéz sorsú gyermeken, örökbe is fogadtak egy vagy több kicsit, a lombik és örökbefogadás mögött rendszerint szomorú, traumatikus, kapcsolatot és identitást próbára tévő, évekig nyúló történetek állnak.

shutterstock 67370014

Kezdve azzal, mikor egyre nyilvánvalóbbá vált, nem fog összejönni a fogantatás a hagyományos módon, folytatva orvosi vizsgálatok sorával. Ha fény derült valamilyen testi okra, az érintett fél bűntudatot érezhet, amiért ő az „akadály”, és mindketten érezhetik, hogy felborul a kapcsolat egyensúlya, mert az egyikükkel „baj van”.

A kapcsolat próbája, képesek-e támaszt nyújtani egymásnak. Bizonyos helyzetekben mindkét fél azt érzi, ő az, akinek fokozott törődésre van szüksége: ha a férfi nemzőképtelensége miatt szükséges a lombikprogram, ő is elesettnek érzi magát, mert férfiúi identitása sérült, és ezt nehéz közvetíteni a partner felé, mert az elesettség sem tartozik a kultúra által férfiasként értékelt tulajdonságok közé. Ezért sokan inkább magukba zárkóznak. A nő pedig érezheti: ő, aki vállalja az orvosi beavatkozásokat, hormonkezelést, magára maradt, nem kap támaszt. Nem beszélve a várakozás hosszú időszakáról, ami érinti a lombikprogramban részt vevőket, és az örökbefogadó szülőket egyaránt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hülye betegségek: A látványos, de veszélytelen lepkehimlő

zezse , gzp 2013. június 1., szombat 08:22

Több óvodában is lepkehimlő terjed, erre figyelmeztetik a szülőket a III., a XI. kerület több óvodájában. A viszonylag kevesek által ismert betegséget az ötödik betegségnek is nevezik, a (a rubeola, kanyaró, mumpsz, bárányhimlő négyes után). A főleg a 4-12 éves korosztályt sújtó betegség általában kétévente jelentkezik járványszerűen, de szerencsére enyhe lefolyása miatt nem kell félni tőle.

Az ügyben megkerestük az ÁNTSZ-t is, akik azt a felvilágosítást adták, hogy mivel ez a betegség nem tartozik a bejelentendő fertőző betegségek körébe, ezért nem vezetnek róla nyilvántartást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Feldmár és Vekerdy együtt mondják meg a tutit

maze 2013. május 31., péntek 14:35

Nem mindennapi előadásnak lehettek részesei a Soteria-Menedék program keretében megrendezett előadás nézői csütörtökön az IBS-en. A pszichológia iránt fogékonyak két legnagyobbnak mondott ásza, Feldmár András és Vekerdy Tamás ugyanis közös asztalhoz ültek, hogy megosszák a nagyérdeművel tapasztalataikat család, iskola, menedék témában. Rengeteg válaszra éhes szülő és leendő szülő ült a nézőtéren és itta a két rendkívül szórakoztató pszichológus pszichoterapeuta szavait, akik kitettek magukért, megkockáztatom, ha őket tennék inkább a kereskedelmi tévék beszélgetős showműsoraik főműsoridejébe nemcsak, hogy végre leáldozna a sok önjelölt wannabe celebnek a mikrofonok előtt és mögött, de végre lenne is valami értelme az emberekhez eljuttatott üzeneteknek. Persze, ki akarja az igazságot hallani arról, hogy mit kéne jól csinálni ahhoz, hogy ne totál idegbetegeket neveljünk erre a bolygóra, amikor meghallgatjuk a tévék kamerája előtt már kétszer is átment szerencsétlenek megdöbbentő válásáról szóló híreit?

Ahogy az IBS előadóját elnéztük elég sokan. Feldmár messziről közelítette meg a témát, felemlítve kedvenc tanítómesterét Ronald David Laingot, aki felvetette, mi történne, ha egyáltalán nem kezelnék az orvosilag skizofrénnek mondott állapotot, hanem elfogadnánk, hiszen simán lehet, hogy amit mi skizofrénnek nevezünk, az az egyén gyógyulási folyamatának egy állapota. Feldmár szerint azért kezeljük ezt a helyzetet különböző sokkoló vagy kevésbé sokkoló módszerekkel, mert betegnek tartjuk azokat az embereket, akiknek az állapotától mi, normálisnak mondottak szorongunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kríziskommunikációs öngyilkosság a wellnessben

Koncz Andrea 2013. május 30., csütörtök 07:09

Mostanra valószínűleg nincs ember az országban, aki ne hallott volna Levi, az Oxygen Wellness gyerekmegőrzőjéből kitiltott fogyatékos kisfiú történetéről. Ha nagyon hosszan szeretnék elolvasni a teljes sztorit, itt megtehetik.

954634 10201300657386879 1178943570 n

Bevallom, mostanáig haboztam, foglalkozzunk-e a témával. Egyrészt foglalkoznak már vele elegen, a lavinát elindító 444 után az Index, egy rakás blog és más hírportál. Másrészt kíváncsi voltam, milyen mondanivalója lesz az Oxygennek, akik egy napig leragadtak ott, hogy "éppen a kialakult helyzetet elemzik". Aztán közzétették a hivatalos reakciót, és ez volt az, ami végképp kiverte nálam a biztosítékot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem fog havi 1 milliót keresni netes munkával

Koncz Andrea 2013. május 29., szerda 20:12

Kétségbeesett és/vagy hiszékeny emberek beugratására számtalan weboldal szakosodott az interneten. Ezek általában olyasmikkel csalogatnak, hogy segítségükkel bárki képes lesz valamicske kevés munkával havi milliós pénzt keresni. Mint például a debreceni anyuka, Müller Katalin, aki havi 4500 dollárt keres, otthonról dolgozik egy keveset, és csak úgy dől hozzá a pénz. A baj csak az, hogy Müller Katalin természetesen nem létezik, ezért természetesen meg sem gazdagodhatott.

Mivel épp a napokban jött szembe velem egy konkrét példa, arra gondoltam, ennek segítségével érdemes lehet végignézni, honnan lehet tudni azt, hogy egy ilyen ajánlat átverés-e.

Azért, mert ismert oldalon hirdet, még nem megbízható

Nézzük, honnan indultam. Ez, a lent pirossal bekarikázott hirdetés az egyik legnagyobb magyar hírportál egyik cikke alatt bukkant fel.

Pirossal bekarikázva az ominózus hirdetés
Pirossal bekarikázva az ominózus hirdetés

Mindjárt itt az első csapdalehetőség. Fontos tudni, hogy az ilyen google hirdetések teljesen automatizálva jelennek meg, vagyis csak azért, mert egy ismert, megbízható híroldalon (vagy más, megbízható helyen) látjuk, még semmivel sem kisebb az átverés esélye.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csana lehet, de meg kell fizetni

Koncz Andrea 2013. május 29., szerda 11:42

Naponta látunk egymásnak ellentmondó híreket a családi napközikről, arról, lehet-e majd a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást ezekben az intézményekben teljesíteni. Miután kezdtem magam teljesen elveszettnek érezni, megkérdeztem Ertsey Katalin képviselőt, aki az ügy legnagyobb parlamenti szószólója, mi is most a helyzet tulajdonképpen.

A javaslatról jövő héten szavaznak majd, annak támogatása biztosnak tűnik. A huzavona viszont továbbra is tart azzal kapcsolatban, milyen finanszírozás lenne ideális a családi napköziknek.

Mi lehet az oka annak, hogy az állam nem akar támogatni egy olyan formát, ami az adófizetőknek nagyon sokkal kevesebbe kerül, mint az önkormányzati ovi, és még igény is lenne rá? Arról, hogy mi az a csana, és hogyan működik, itt írtunk korábban.

shutterstock 78308248

A tények

  • A Parlament oktatási bizottsága 3 héttel ezelőtt támogatásáról biztosította a javaslatot, amely szerint a kötelező óvodáztatás a csanában is teljesíthető. Ehhez a csanában is óvodapedagógusnak kell lennie, és "figyelembe kell venniük" az óvodai nevelési programot.
  • Egy korábbi módosítás alapján viszont 2012-től az újonnan épülő csanák már csak akkor kapják meg a (csökkentett) állami normatívát, ha azok a vonatkozó Támop programon belül (vagyis: részben EU pénzből) épülnek meg. Ha az új csana kialakítását magánszemély, önkormányzat vagy nonprofit társaság fizeti, az állami normatíva nem jár.
  • Kötelező lesz az óvoda 3 éves kortól 2014 szeptembertől, viszont számítások szerint a férőhelyek és az igények nincsenek egyensúlyban, országszerte körülbelül 25 ezer férőhely hiányzik, míg vannak olyan területek, ahol a meglévő helyeket sem tudják feltölteni.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Dögvészlottó: mit hoz haza a nagy az újszülöttnek?

Rigoberta 2013. május 27., hétfő 16:20

Amikor az ember közösségbe adja a gyereket, tisztában van vele, hogy az első egy-két évben legalább havonta, utána jó eséllyel már csak párhavonta fog összeszedni minden nyavaját. Nem kap infarktust, amikor a gyerek úgy köhög mint egy göthös kutya, amikor meglátja a kiírást az öltözőnél, hogy bárányhimlőjárvány van, meg akkor sem, amikor az utód két hónapon belül harmadszor ébred lázasan, csak közepesen aggódik és drukkol, hogy egyikből se legyen komoly betegség. Van azonban egy helyzet, amikor minden tüsszentés és köhintés görcsbe rántja anya gyomrát: amikor újszülött van a nagytesó mellett.

shutterstock 11121067
Fotó: Shutterstock

Nyilván mindenki mérlegel, mielőtt közösségbe adja a nagyobbikat, hogy a sok előny mellett ott van a nagy-nagy hátrány: a nagy minden létező, cseppfertőzéssel terjedő organizmust haza fog hoz a kicsinek.

Ha azon anyák sorát gyarapítjuk, akik szerint a nagynak mégiscsak jó közösségben tölteni a napjait, behúzzuk a nyakunkat és drukkolunk, hogy lehetőleg ne kerüljön a lakásba ultraagresszív kórokozó.

Nálunk a csuriban tartott ujjak nem bizonyultak elegendőnek, 6 hetes volt a kicsi, amikor a nagy köhögve-orrfolyva jött haza, és bár egy pár napig úgy tűnt, hogy a kicsit az anyatej megvédi a lebetegedéstől, úgy 5 nap elteltével nem csak a szokásos csecsemő-krahácsolás szállt az éjszakában, hanem olybá tűnt, hogy a fiamba beköltöztek a filharmónikusok. Sípolt, hörgött, zörgött, szörcsögött az egész gyerek. Második gyerek, nem estünk pánikba, szívtuk az orrát, spricceltük tengerisós vízzel, bekapcsoltuk a hidegpárásítót, szóval felvonultattuk az arzenált, amit egy ennyire kicsi gyereknél fel lehet – folyamatosan egyeztetve a  gyerekorvossal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyen rajzfilmek gyereknapra az Indán!

maze 2013. május 26., vasárnap 08:34

A hétvégére amúgy sem mondanak különösebben jó időt, így külön öröm, hogy az IndaFilm gyereknap alkalmából több animációs filmet, egészestéseket és rövidebbeket is feltesz, rajzfilmrajongó felnőtteknek és persze gyerekeknek. Ezekről ejtünk néhány szót kedvcsinálónak.

Rögtön itt van a nyúl, a farkas meg a medve, akik próbálnak egy zeneszámot eljátszani, de mindig közbejön valami. Ez Alexei Alexeev Log Jam című ismert sorozatából minden filmjének a kiindulópontja. A sorozatból - ami elnyerte a televíziós kategória nagydíját az Annecy Kristályt - az első évad kilenc részét nézhetik meg egyben.

Amennyiben azonban ön nem képernyőellenes, és bevallja, hogy bizony jó tud az lenni, amikor a kölyök a tévé előtt gubbaszt, hiszen legalább kicsit csöndben van/ lehet mosni és a többi, akkor íme néhány további egészen fantasztikus ajánlat, ami sokkal jobb, mint a legtöbb gyerekadó.

A nagyjátékfilmek közül elsőként ajánljuk az igazi klasszikus János Vitézt, igaz már a kicsit nagyobb gyerekeknek. Petőfi klasszikusát már csak azért is érdemes megnézni, mert úgyis meg kell tanulni kívülről, vagy legalább egy részét, szóval semmiképp nem árthat, ha jó párszor végighallgatjuk a Cserhalmi György hangján megszólaló Kukoricza Jancsi kálváriáját. 1973-ban készítette Jankovics Marcell, mégsem veszített semmit az erejéből, így könnyedén ajánlható a gyereknek.

A Kirikou és a vadállatok című francia, szintén egészestés rajzfilm 2005-ben készült, és a kék barlangja mélyén trónoló nagyapó meséit eleveníti meg újra, amiben a gyerekek az elképesztően cuki Kirikou vezetésével saját anyjuk megmentésére igyekeznek. Emellett szó van róla, hogy hogyan lett Kirikou kertész, fazekas, kalmár, utazó és orvos –úgy, hogy termetre mindig a ő legkisebb, merészségben viszont a legnagyobb.

Fent van még a Naranzs, Minyon és Dartanyan című egészestés, apukapárti film. A Kukacmatyiról ismert Barbro Lindgren svéd írónő svéd-magyar animációs filmje egy elvált apáról, annak felnőtt gyermekéről és a nagypapáról szól, de ez ne ijesszen el senkit, pláne mivel a három generáció világában semmi nem normális.

És ha mégis inkább rövidebb klasszikusokra vágynak, akkor sincs nagy baj, hiszen az IndaFilmre felkerültek a Magyar Népmesék is, amit feltehetően senkinek nem kell bemutatni. A Szabó Gyula hangján narrált történeteken amúgy sem fog az idő, így máris van ok a tévé helyett a net elé ülni gyereknapon. Egybe tettük fel nyolc részt, az első öt régebbi (a Kacor király, A só, A szállást kérő róka, A kismalac és a farkasok, A kis gömböc), az utolsó három az újabb eresztésből érkezett: A csudamadár, A rest legényről és A háromágú tölgyfa tündére címekkel.

További rajzfilmek itt találhatóak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ellenszenves szülőtársak

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. május 25., szombat 09:23

Bármennyire is tiszteletben tartja a szülő gyermeke választását azzal kapcsolatban, kivel barátkozik, mindenkinek vannak személyes preferenciái, és bizony előfordulhat, hogy egyszerűen nem szimpatikus a szülőkolléga. Na ilyenkor van az, hogy meghívjuk a gyereket játszani, és anyukának azt mondjuk, hogy hétre jöjjön érte. De mit mond erről a pszichológus?

shutterstock 86314639

Sokszor beszélünk róla, hogy fontos a gyerek és szülő összeillése, senkinek sem egyformán könnyű bánni ilyen vagy olyan személyiségű gyerekkel. Csakhogy nem elég a gyermekkel összehangolódni, hiszen ahogy belép a közösségbe, és barátokra tesz szert, a szülő kapcsolatba kerül az ovis, majd iskolás társakkal, és szüleikkel is. És nem mindegy, milyen kapcsolatot ápol velük, hiszen adódhatnak olyan helyzetek, mikor huzamosabb időt kell együtt tölteni, vagy akár arról dönteni, rájuk bízza-e a csemetét egy délutánra, vagy napokra is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Védőnéni a hazaadásról és a fordított rasszizmusról

Dívány 2013. május 23., csütörtök 16:21

Ha egy idő után sikerül túllendülni a tipikus, cigánysággal összefüggő kérdéseken, a következő az szokott lenni: és akartak már megverni, amiért nem engedtél haza gyereket a kórházból?

A kép illusztráció
A kép illusztráció

(Szolgálati közlemény: Sok-sok olvasónk, gyerekesek, gyerektelenek, gyerekorvosok, és máshol dolgozó védőnők vették a fáradtságot, hogy kapcsolatba kerüljenek a Védőnénivel, és eljuttassanak neki baba, gyerek és terhesruhákat, játékokat, fel nem használt, bontatlan doboz tápszert, terhesvitamint, és egy sor hasznos dolgot. Nem csupán Védőnéni falujába jutott belőle, hanem a környéken található, ugyanilyen nehéz helyzetű más falvakba is. Ezt én is szeretném itt, nyilvánosan is megköszönni. Ha valaki segítene, küldjön egy emailt nekem, és én megteremtem az összeköttetést.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézzenek cuki állatokat gyereknapon - vagy máskor

Edicsek 2013. május 23., csütörtök 09:01

A közeledő gyereknap (május 26.), és a jó idő kézenfekvővé teszi, hogy ellátogasson a család valamelyik hazai állatkertbe. Mivel már rég elvesztettük a fonalat, hol milyen cukiság született mostanában, összegyűjtöttük, hol mivel várják az érdeklődőket, kik az állatkertek legújabb sztárjai, és mennyibe kerül egy családnak a látogatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesnapló: tényleg fogynak az agysejtjeim

mikkamakka 2013. május 22., szerda 13:10

Lányt várunk. Az igazat megvallva, el se tudtam képzelni, hogy esetleg fiú lesz, mivel férjemtől is lányt rendeltem, elterveztem,  hogy milyen színű legyen a szeme és a haja, sőt, az utóbbi göndör legyen, mint neki, mert úgy lesz igazán cuki. Szóval értem én a mondást, hogy mindegy, csak egészséges legyen, de azért kissé megzakkantam volna, ha kiderül, hogy mégis fiút sikerült összehoznunk és kezdhetjük a tervezgetést elölről.

Érdekes amúgy, hogy férjem is mennyire lánypárti, egyrészt, mert már most alig várja, hogy a gyerek hozzá akarjon majd feleségül menni ovis korában, másrészt 38 évesen szerinte strapásabb egy fiút felnevelni a focipályán, mint egy kislánnyal elmolyolni a szobájában. Még nem világosítottam fel, majd rájön.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem tragédia a füllentős gyerekkor

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. május 21., kedd 12:12

Érdemes leszögezni: még egy gyerek sem nőtt fel úgy, hogy sosem hazudott volna. Ez azért fontos, mert sok szülő túlzott érzékenységgel reagál már a kicsi gyerek füllentésére is. Van, aki arról panaszkodik, kamasz gyereke magatartászavarának volt előjele, hiszen már kétévesen is hazudott.

shutterstock 69942631

Ebből kiindulva mindenkinek magatartászavarossá kellene válnia, mert az, hogy a kisgyerek sok helyzetben nem a felnőtt számára igaznak tűnő dolgot mondja, természetes és általános jelenség. Arra kell érzékenynek lennie a szülőnek, hogy mi van a hazugság mögött, mi a célja, miről szól az adott helyzetben. Csak ennek alapján dönthető el, van-e probléma, van-e tennivalója a szülőnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor a pizsama mesél a gyereknek

Koncz Andrea 2013. május 19., vasárnap 17:56

Már 25 dollárért, vagyis körülbelül 5 ezer forintért vehetünk a gyereknek egy olyan pizsamát, ami örökre megszabadít minket az estimese gondjától. Nem hátborzongató?

De mi is ez? Egy hatgyerekes, idahoi apuka, Juan Murdoch találmánya a Smart PJ. A pizsamán 47 darab, pöttyökből álló mintázat található. Ahhoz, hogy rendeltetészerűen működjön, szükséges még mellé egy okostelefon vagy tablet, és a pizsamához csatlakozó kétféle ingyenes alkalmazás egyike. A 47 féle pöttyminta vonalkódként működik, mindegyik egy-egy mesét, vagy egy-egy állatos ismeretterjesztőt indít el a telefonon/tableten.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ahol örülnek, ha gyerekkel megyünk

Vackor Virág 2013. május 18., szombat 11:53

Kis- vagy nagyvárosban, és persze a fővárosban kisgyerekes anyukaként sokszor szembesülünk nehézségekkel, például a közlekedés terén, de mi van akkor, ha netán beülnénk valahova a barátnőnkkel vagy a családdal, ha szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni úgy, hogy a gyerekek a közelünkben vannak, és akárcsak mi, ők is jól érzik magukat? Ráadásul a személyzet és a vendégek sem néznek ki bennünket.

A vendéglátók egy része felismerte, hogy érdemes család- vagy gyerekbarátnak lenni, egy kis nyitottsággal, türelemmel, játszósarokkal, gyerekeknek való étel-ital kínálattal kiemelkedhetnek a hagyományos vendéglátóhelyek közül, és a ma még nem annyira elterjedt mentalitással könnyen válhatnak családok törzshelyévé.

shutterstock 59712436

Írtunk már ilyenekről korábban is, az abban a cikkben említett helyek közül több a jelenlegi porontyos csapatnak is a kedvencei közé tartozik. Ilyen például a Pastrami, és továbbra is működik a Kőbüfé (bár az áraik eléggé húzósak lettek).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Eddzen kutyával a gyerekvállalásra!

Vackor Virág 2013. május 17., péntek 16:25

Egy lelkiismeretesen tartott kutya egy sor olyan hasznos részképességet fejleszt, amire egy párnak a gyerekvállalás során is szüksége lesz. Ha szeretne felkészülni arra, ami a családalapítás után következik, tartson először kölyökkutyát. így két legyen üthet egy csapásra: sokkal kisebb meglepetések érik majd, és a gyerek is kutya mellett nőhet fel - ennél úgyis kevés jobb dolog történhet egy gyerekkel.

shutterstock 110427392

Babakocsimentes bababörze

Koncz Andrea 2013. május 16., csütörtök 18:35

Két érdekes, egymáshoz lazán kapcsolódó hírre bukkant rá kolleganőnk a netet böngészve. Az egyik arról értesít, hogy a 11. kerületi FMH-ban május 25-én babaruha és gyermekholmi börze lesz. Ettől önmagában még nem kezdtünk volna szaporábban lélegezni, hasonló esemény hetente van valahol a városban, hurrá.

Akkor viszont már elcsodálkoztunk, amikor ezzel párhuzamosan azt is olvastuk, hogy az FMH-ba tilos "babakocsival behajtani". Méghozzá azért, mert egyfelől a babakocsik nehezítik a kijutást, ha tűz van az épületben, ráadásul kerekeik nem tesznek jót a színházterem parkettájának. Ez utóbbi hír egyébként érthető módon nem talált túl lelkes fogadtatásra a kerületi szülők körében.

shutterstock 120265498

Igazi szervezési bravúr, hogy valaki egy bababörzét pont egy olyan helyen rendezzen meg, ahová babakocsival nem engedik be a népet. Ismernek még olyan, rendszeresen gyerekprogramokat is bonyolító intézményt/közösségi házat, ahol tilos a babakocsi? Elterjedt ez, csak a mi figyelmünket kerülte el?

Milyen ebédre elég napi 230 forint?

Vackor Virág 2013. május 14., kedd 18:08

A közelmúltban a Védegylet konferenciát szervezett az "Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben" címmel, ahol külföldi és hazai kezdeményezések, szakmai előadások mellett kormányzati és jogi oldalról is megközelítették a közétkezetés problémáját.

A gyerekeket érintő közétkeztetésről és annak visszásságairól már mi is írtunk korábban (itt és itt és itt), hiszen tudjuk a helyzet nem rózsás. A különféle aggasztó eredményekkel záruló vizsgálatokra válaszul számos helyi kezdeményezés indult el az utóbbi években, kijött egy országos tiszti főorvosi ajánlás, Békés megyéből útrakelt a Minta Menza Program, de jogszabályi szintű változás nem történt. Azóta is erre várunk.

shutterstock 130703708

Eközben pedig nehéz túllépni azon, hogy valójában mennyi pénzből is kell megoldani a gyerekek étkeztetését az intézményekben: egy gyerek háromszori étkezésére az ország különböző intézményeiben naponta 300 és 1000 forint közötti összeg jut. Aki járt már boltban, piacon, az tudja, hogy ez mennyire kevés.

És azon is érdemes elgondolkodni, hogy el kell találni azt a határvonalat, ahol az étel már viszonylag egészséges, de a gyerekek még megeszik. Mert ahogy az egyik korábbi cikkünkben már részletesen kitárgyaltuk: nincs annál nagyobb pazarlás a közétkeztetésben, mintha a kaja a szemétbe megy. Hiába a teljeskiőrlés, a zabpehely meg a zöldsaláta, ha inkább a büfébe mennek helyette melegszendvicsezni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hatgyerekes Edit az ördögi körben

Rádai Andrea 2013. május 14., kedd 09:46

Edit egyedül neveli hat gyerekét. Vagyis nevelné, ha a közelmúltban nem kapott volna ultimátumot a gyámügytől: vagy egy hónapon belül rendezi az életét, talál egy lakást, munkát, óvodát, vagy viszik a gyerekeket. Csakhogy ez egy ördögi kör: ha nincs lakás és óvoda, hogyan és mikor tudna dolgozni? Ha nincs munka, miből fizetné az albérletet? Egy egyedülálló nőnek hat gyerekkel még albérletet találni sem könnyű, hiába fizetné ki. Munkát találni még akkor sem egyszerű, ha valakinek rengeteg ideje van utána szaladgálni - egy hat gyerekét egyedül nevelő nőnek azonban ideje végképp nincs sok.

Sokan vannak, és szeretik egymást, ezt a gyámügy is így látta
Sokan vannak, és szeretik egymást, ezt a gyámügy is így látta

Most úgy tűnik, hogy Edit újrakezdheti az életét: jóakarójának ismerőse a család rendelkezésére bocsátotta üres parasztházát Zalaegerszegen. Edit egy olyan embertől, Evelintől kapott segítséget, akinek koránt sincsenek korlátlan anyagi lehetőségei - vagy ilyen esetekben bevethető hivatalos kapcsolatai. Ráadásul megismerkedésük története is egyedülálló. Egy interneten keringő felhívás nyomába eredtünk, és így ismertük meg Edit történetét, ami időközben Evelin történetévé is vált.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyenjogúságot az apáknak is!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. május 13., hétfő 18:55

Míg a nők egyenjogúsága rendszeres téma, kevesebb szó esik a férfiak családban betöltött szerepéről, szülői egyenjogúságáról. És aligha azért van ez így, mert nincs probléma ezen a területen. Úgy tűnik, apaság témában komoly átalakulás zajlik a társadalomban, és ez olykor-olykor zavart kelt.

shutterstock 54441604

Egyfelől, a köztudatban egyre természetesebbnek tekintik, hogy az apák is részt vesznek a nevelésben, nem kelt megrökönyödést a parkban kisgyermekével sétáló, játszóterező apuka, és azt sem furcsállja senki, ha egy férfi a mobiltelefonján büszkén mutogatja barátainak a porontyok fotóit. Másfelől viszont keveseknek szúr szemet egyes intézmények „baba-mama szobái”, amik lehetnének akár baba-szülő szobák is, vagy az, hogyha egy kávézóban, bevásároló központban a pelenkázót magától értetődő módon a női mosdóban helyezik el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekkel nyaralni könnyű

Rádai Andrea 2013. május 12., vasárnap 12:51

Hagyjuk már, hogy a gyereknek alapvető szükséglete az otthon biztonsága és az állandóság. Vagy szigorúan tilos évente néhány hétre eltávolodni a macimintás tapétától? És a gyerek sosem mehet aludni este tízkor nyolc helyett?

Kockafejűség helyett inkább utazzunk a gyerekkel, mindenkinek csak jót tesz. Mehetünk messzire vagy közel, autóval, vonattal vagy repülővel, időeltolódással vagy anélkül, csak végig kell gondolni, mire vágyunk.

shutterstock 92215372

A napirendnek épp az az egyik rendeltetése, hogy elbírja a kilengéseket, hiszen még otthon is a feje tetejére állhat minden - elég egy kis betegség vagy akár egy szülinapi zsúr. Másrészt az állandóságot bizonyos mértékig akár egy antarktiszi nyaralás során is biztosíthatjuk a babának.

Hiszen a kisgyerekes utazás korántsem azt jelenti, hogy kizárólag a kicsi alkalmazkodik a nagyokhoz, hogy elvárjuk tőle: csöndben, csillogóan érdeklődő tekintettel nézzen végig velünk napi hat múzeumot és tíz templomot, hanem azt, hogy megkeressük azokat a vállalható kompromisszumokat, melyek segítségével mindenki örömét leli az utazásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szamárköhögés járvány egy Pest megyei iskolában

Koncz Andrea 2013. május 10., péntek 23:45

Szamárköhögés fertőzés jelent meg az egyik Pest megyei iskolában, eddig négy embernél igazolódott a betegség. A hír rosszul hangzik, de azért pánikba esni senkinek sem kell, Magyarországon évente átlagosan 25 esetet regisztrálnak. Mivel ez egy erősen fertőző, és a csecsemők és az egészen kis gyerekek számára igen veszélyes betegség, már két összefüggő eset is járványnak minősül.

A hasonló estekben újra és újra fellángol a vita a kötelező védőoltások szükségességéről, hatékonyságáról és arról, mennyire kockáztatja a teljes közösség egészségét az, aki nem oltatja be a gyerekét. Ez várhatóan most is így lesz, mivel a betegség egy Waldorf iskolában jelent meg, ahol az oltatlan gyerekek aránya az átlagosnál nagyobb, pedig információink szerint eddig három tanár és egy szülő betegedett meg, gyerek pedig egy sem.

shutterstock 129651959

A gyerekek 11 éves korukig (elvileg) összesen hatszor kapnak oltást a szamárköhögés ellen, 1 éves korukig háromszor, aztán 18 hónapos, 6 éves és 11 éves korban. Az oltások védőhatása idővel csökken, felnőttkorra a védettség akár el is tűnhet, ezért sok orvos például tervezett terhesség előtt javasolja a leendő szülőknek is egy újabb emlékeztető oltás beadását, hogy így is védjék a születendő csecsemőt.

Mit tud az oltás?

Fontos tudni, hogy attól, hogy valaki minden szamárköhögés elleni oltást megkapott, még nem 100 százalékig védett a betegség ellen, becslések szerint nagyjából 80-90 százalék eséllyel ússza meg a betegséget, ha találkozik a kórokozóval. Az amerikai Járványügyi Központ adatai szerint a nem oltott gyerekek esélye nyolcszor nagyobb, hogy megkapják a fertőzést, ha találkoznak vele.

A beoltott, de mégis megbetegedett páciensek kevésbé fertőznek, náluk a betegség lefolyása enyhébb, a tünetek kevésbé erősen jelentkeznek, kisebb az esélye a szövődményeknek és a kórházi kezelésnek is.

Dr. Molnár Zsuzsanna az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztály epidemiológus főorvosa magyarázta el, hogy mit kell tudni a szamárköhögésről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bunkóbbak vagyunk, mint öt éve

olvir 2013. május 10., péntek 20:35

Nem gondoltam, hogy egyszer majd panaszkodni fogok amiatt, hogy zavar az emberek bunkósága, de most mégis eljött ez a pillanat. Történetesen másodszor vagyok kismama, és meg kell hagyni, ez az állapot egy érdekes, és elég elszomorító jelenséget engedett felfedeznem. Öt éve voltam szintén terhes, így vannak emlékeim arról, hogyan viszonyultak egykoron az idegenek a nagy pocakos nőkhöz.

Több ismerős is panaszkodott akkoriban, hogy nem adják át a helyet, vagy később a babakocsival nem segítenek fel vagy le a lépcsőkön, vagy éppen alig tudnak átmenni a túloldalra, mert az autósok nem állnak meg. Ezeket hallgatva nem is értettem, én melyik másik bolygón élek, mert engem nem ért sosem semmiféle kellemetlenség tömegközlekedés közben.

shutterstock 37792024

Egyedül a babakocsis zebrán átkelés volt az, aminél voltak nehézségeim, tényleg nem nagyon álltak meg az autósok, amikor látták, hogy ott szobrozok. És olyan is volt, amikor a többsávos úton valamelyik megállt és vadul integetett, hogy menjek már át, de persze a másik sávokban százzal száguldottak a többiek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 mondat, amivel ne üsd a gyereket

Koncz Andrea 2013. május 9., csütörtök 10:27

A babaszoba oldalon W. Ungváry Renáta összeszedett tíz mondatot, ami soha nem szabadna, hogy elhagyja a szánkat. Szavakkal is lehet ütni, és biztosan sokan vagyunk úgy, hogy ezek egyike-másika ismerős lehet a saját gyerekkorunkból is, olyan, amit megfogadtunk, hogy a mi szánkat soha nem hagyja majd el, ha egyszer nekünk lesz gyerekünk. És igen, lehet közte olyan, ami mégis elhangzik időnként. De mennyi a tízből?

shutterstock 70233058
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés