SZÜLŐSÉG

Soha többé nem lesz férfi nőgyógyászom

henna 2014. január 12., vasárnap 14:15

Abban a régióban, ahol felnőttem, férfiak uralta terep volt a nőgyógyászati szakma, nem dolgozott egy női nőgyógyász sem, de igazából meg sem fordult a fejemben, hogy ne férfi nőgyógyászt keressek, ez volt ugyanis a megszokott, mintegy tradíció. Nem volt hát más választási lehetőségem még akkor sem, amikor még szűzen, irtó megalázó helyzetbe kerültem az első alkalommal, mert fogamzásgátlót szerettem volna felíratni. 17 és fél évesen az orvos nemhogy nem dicsért meg, hogy felelősségteljesen vágnék bele a szexuális életbe, de még le is cseszett, hogy ennyi idősen még a tanulással kellene foglalkoznom, és nem a testem felkínálásával. Még az is lehet, hogy valójában ő vette el a szüzességem: figyelmen kívül hagyva, hogy még nem voltam fiúval, durván nyúlt belém, véreztem is utána.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: létező magyar keresztnév vagy kitalált szó?

mzd 2014. január 10., péntek 09:21

Az elmúlt napokban fél Magyarország a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének december elején közzétett (egészen pontosan frissített) utónévlistáján nevet. Ez a két dokumentum (külön a férfi és a női nevek) tartalmazza azokat a keresztneveket, amelyeket hivatalosan viselhetünk mi vagy adhatunk gyermekeinknek születésükkor.

Minden korszaknak megvannak a "sláger" nevei, most például a csecsemők nagy része kapja a Máté, Bence, Kristóf vagy Hanna, Panka nevet, sokszor akadnak azonban ennél szokatlanabbak, sőt, viccesek is. A poszt végén található kvízünkben fele-fele arányban szerepelnek olyan nevek, amelyek - bár nehezen hihetően, de - valósak és olyanok is, amik a fantáziánk szülöttei. Az ön feladata, hogy megtippelje, éppen melyiket látja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kirúgtak, mert (egyszer majd) gyereket akarok

Steiner Kristóf 2014. január 9., csütörtök 12:05

A napokban kaptam egy meglehetősen kétségbeesett hangvételű levelet egy hölgytől, akit egyik napról a másikra kirúgtak. Szó szót követett, és hamar kiderült, hogy az ifjú házasként munkába állt nőt azon prózai oknál fogva penderítették ki, hogy valamikor a nem túl távoli jövőben gyermeket szeretne. Körbekérdezgettem egy kicsit az ismerősök körében, és kiderült: a sztori sajnos egyáltalán nem egyedi: nagyon hamar találtam két másik történetet, hasonlóan tragikus csattanóval: “Egy nőnek ma már szülnie sem szabad? Tényleg ilyen elkorcsosult világban élünk?” – vetették fel a kérdést az érintettek, lássuk be, jogosan. És ha már “jog”... a level elolvasása után felkerestem egy ügyvédet, egy HR gurut, és egy pszichológust, és mindannyiukkal elbeszélgettem az úgy tűnik, sajnos cseppet sem kirívó esetről. 

Kezdetnek elég annyi, hogy egy huszonhatéves ismerősöm egy magánoviba ment interjúra, ahol olyannyira megfelelt, hogy már nyomban körbe is vezették az épóletben, és a picikhez is bevitték. Aztán a beszélgetés végén kibújt a szög a zsákból. "Az interjúztató kerek perec megkérdezte, hogy van-e gyerekem, vagy akarok- e az elkövetkezendő öt évben. Mondtam neki, hogy nincs gyermekem, de négy-öt év múlva tervben van a baba. Ekkor közölte, hogy hát az baj, mert itt nincs olyan, hogy táppénz, nyomban meg is köszönte a megjelenést és elköszönt." De persze van még néhány szaftos történetem...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Diáklázadás az egyetemen

cukorka 2014. január 8., szerda 11:43

A Katona József Színház Üvegfal mögött című előadását Scheiber Sándor Gimnáziumban néztük meg, amit igen jól tettünk. A Robert Merle azonos című regénye alapján készült mű ugyanis pont egy középiskolába, kis túlzással egyetemre való mű, hiszen az 1968-as francia diáklázadást dolgozza fel úgy, hogy abba a közönséget is bevonja. "Ti mit változtatnátok meg a rendszerben?" teszik fel a merésznek tűnő kérdést az iskolásoknak, akik vérmérsékletükhöz mérten aztán vagy válaszolnak ezekre, vagy nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A brit nők is rettegnek, hogy annyi a karrierjüknek, ha szülnek

mark_twain 2014. január 7., kedd 19:34

Nem csak hazánk sajátossága, hogy a nőknek választania kell, gyereket akarnak, vagy munkahelyet. Nemrég 28 és 40 év közötti brit nőket kérdeznek egy online kérdőívben a gyerekvállalással és munkával kapcsolatos félelmeikről, illetve tapasztalataikról, hogy kiderüljön, a hasonló korú férfiakéval szemben miért torpan meg a nők karrierje ebben az időszakban, írja a Daily Mail.

Bár az összesen megkérdezett 100 ezer válaszadó impresszív, az eredmények olvastán kicsit az az érzésünk, hogy ismét feltalálták a melegvizet.

Az első tízezer kérdőív értékeléséből arra jutottak a Project 28-40 kutatói, hogy a nők 81 százaléka úgy gondolja, a gyerekvállalás ártani fog a karrierjének, 66 százalékuk szerint pedig a munkának kell az elsőnek lennie az életében, ha előre akar jutni. Ettől függetlenül a megkérdezettek 89 százaléka azt mondja, hogy a munka megteremti az egyensúlyt a nő életében, és általa még jobb példaképpé válhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rábízná a gyerekét egy molnárra?

pp 2014. január 6., hétfő 12:16

Csecsemővel vagy kisgyermekkel nem könnyű az élet, sok kisgyermekkel meg még nehezebb. Lehet, hogy mázlink van és a szomszédban laknak a szüleink, a másik szomszédban anyósék, mindegyikükkel remek kapcsolatot ápolunk, és felváltva ugranak át takarítani meg babázni. Esetleg kedves, megbízható szomszédasszonyaink vannak, akik segítenek a bevásárlásban, és akikre rá merjük bízni egy-egy órára a csemetéket. Vagy van egy vagon pénzünk, és háztartási alkalmazottak meg kitűnő bizonyítványokkal rendelkező, gyermekszerető bébiszitterek hada könnyíti életünket.

Ha egyik sem, és ketten, vagy még rosszabb esetben egyedül birkózunk a kisgyerekek és a háztartás menedzselésével, akkor előfordulhat, hogy időnként összecsapnak a fejünk felett a hullámok. Az ilyen esetekre találták ki az Otthon Segítünk Alapítványt. Kérdéseimre Lehőcz Monika, az Alapítvány igazgatója válaszol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tízezer a zsebpénz. Normális?

henna 2014. január 5., vasárnap 15:23

Teljesen ledöbbentem valamelyik nap, amikor tizenkét évesem arról számolt be, hogy az egyik osztálytársa tízezer forint zsebpénzt kap havonta, az összeget másnap lobogtatva viszi az iskolába, és el is költi, boldog-boldogtalant meghívva a büfében. Meglehet, én vagyok vaskalapos a témával kapcsolatban, de a zsebpénzjelenség csődjének érzem, ha egy tizenkét éves kölyök ennyi zsebpénzzel szaladgál, és annak ellenére, hogy ennyi zsebpénzzel szaladgál, még mindig nem tanulta meg, hogyan kell gazdálkodni vele.

Egy gyors és nem reprezentatív felmérést végeztem az ismerőseim körében, amiből kiderült, hogy:

- a legtöbb ismerősöm 10 éven aluli gyereknek nem ad zsebpénzt

- ismerősem többsége meghatározott időponthoz közi a zsebpénzosztást, ami leginkább fizetéskor van

- egyik ismerősöm sem ad havi ötezer forintnál többet 14 éven aluli gyerekének

- olykor soron kívül is jut zsebpénzre, tehát elmondhatjuk, hogy a havi összeg egyes családoknál alkalmanként megközelíti a tízezer forintot, de ezt a gyerek semmiképp nem kapja meg egy összegben

- a megkérdezettek 80 százaléka általában beleszól, mit vegyen a zsebpénzéből a gyerek

- a zsebpénz mennyisége 80 százalékban elsősorban a szülők anyagi helyzetétől függ, 15 százalékuk mondta azt, hogy az életkortól, és 5 százalékuk tartja legfontosabbnak a gyerek felelősségéhez mérten adni a pénzt.

Mindemellett én is összeszedtem a családon belüli zsebpénzosztás íratlan alapszabályait:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket a gyerekfilmeket nézték 2013-ban

zezse 2014. január 4., szombat 14:08

Zambézia, Pingvinkirály, a Zöld urai – hogy csak néhányat mondjunk a 2013-ban bemutatott gyerekfilmek közül. Ha fáj a szíve, mert elmulasztotta őket, vagy csak nézne valamit a hétvégén a gyerekkel, akkor nézze meg a listát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek az iskolaérettség kritériumai

kh 2014. január 3., péntek 12:36

A törvény szövege szerint az a gyerek, aki az adott évben augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, tanköteles korba lép, ami azt jelenti, hogy elkezdheti az iskolát. Azonban ez nem "teljesen" kötelező, óvodavezetői engedéllyel a következő naptári év szeptemberében, vagyis a 7 éves kor betöltése után is lehet iskolába mennie, sőt, van, aki akár 8 éves korában is megkezdheti az elsőt.

A gyerek 6. életévében az óvónő döntheti el, hogy szerinte érett-e már a gyermek az iskola megkezdésére. Az olyan helyzetekben, amikor vitatható a kérdés, és az óvoda nem tud teljesen egyértelműen nyilatkozni róla, szükséges, hogy egy szakértő mondjon véleményt a gyermekről.

A 2008. szeptember 1. előtt születetettek iskolakezdési lehetőségeit mutatja be az alábbi táblázat, mintának a Nefmi egy évvel korábbi anyagát használtuk.

   Dátum Betöltött életév Feltétel
Az iskolakezdés legkorábbi időpontja 2014. 09. 01. 6   
Halasztott iskolakezdés 2015. 09. 01. 7 Óvodavezető döntése
Legkésőbbi iskolakezdés 2016. 09. 01. 8 Szakértői bizottság döntése

Ezt kérheti az iskola, kérheti az óvoda, vagy akár kérheti maga a szülő is, azonban nem kötelező minden esetben szakértőhöz fordulni. Ha szülőként valaki nem ért egyet az óvoda döntésével az iskolaérettség kérdésében, akkor kikérheti a szakértő véleményét. A szakértői vélemény alapján az iskolaigazgató dönt, hogy beiskolázza- e a gyermeket.

"Gyakorló pedagógusként (hosszú időt voltam óvónő, és még hosszabb ideig tanító) nagyon ajánlom a szülőnek, hogy hallgassa meg a gyermekét nevelő pedagógus véleményét" – mondta Kelemenné Lukács Pendzsi. "Ahogyan nem egyszerre tanulnak meg gyermekeink járni, beszélni, úgy az iskolaérettségnek is egyénenként eltérő az ideje. Óva intek mindenkit attól, hogy gyerekét idő előtt beiskolázza. Semmiről nem marad le, ha egy évvel később kerül iskolába. Sőt! Egy év alatt nagyon látványos lehet az érés szociálisan, szellemileg és még fizikailag is. Arról pedig még nem is beszéltem, hogy az iskolaéretlen gyermeknek egy életre elmegy a kedve a tanulástól, hiszen a kudarcot sem ő, sem a szülő nem tudja feldolgozni."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fejlessze a gyereke agyát zenével!

pp 2014. január 2., csütörtök 10:12

Gyermekkoromban sokat jártunk kiállításra, múzeumokba, ugyanakkor nem jártunk hangversenyekre, a családom nem volt kifejezetten komolyzene-kedvelő. A hozzánk legközelebb eső általános iskola ének tagozatos volt, az ének tagozatra ugyan nem vettek fel, sima osztályba jártam, de itt már minden évben volt karácsonyi hangverseny, később pedig a zeneiskolás barátaink hagyományos karácsonyi koncertjére jártunk. Idén olyan zenei programot kezdtem keresni, ahová fél éves babával is el lehet menni. Nehéz eset, hiszen a fél éves babák nem a fegyelmezettségükről híresek, én pedig bármennyire elfogult szülő is vagyok, nem képzelem, hogy a közönség többi tagja értékelné babám cuki sírását vagy rikoltozását a koncert alatt.

Bár a szakemberek óvodáskor alatt csak zenehallgatást javasolnak, későbbi életkorban még hasznosabb a zenetanulás: a kutatások szerint csupán hat hónapig tartó zongoratanulás 30 százalékkal növelte az óvodáskorú gyerekek térbeli memóriáját és tájékozódási képességét.

shutterstock 147712784

A zenei nevelés minden formájában nagyon fontos, hogy a gyerekek a saját szintjükön találkozzanak a zenével, hiszen kisebb-nagyobb gyerekek érzékszervi és zenei befogadóképessége nagyon különböző.

A hangszerekkel való első találkozás óvodáskorban, de legkésőbb hét éves korig ajánlott: hat és nyolcéves kor között kifejezetten érzékeny a kisgyermek agya a zenetanulás hatásaira. A hangszerek megszólaltatásához ugyanis az agy érző mezőit (látó és hallókéreg) kell összehangolni a motoros mezőivel (kézmozgatásért, ujjmozgásért felelős agyterületek). Ha ez a fenti életkorban rendszeresen megtörténik, akkor az agy mozgató és érzőmezői között különösen erős kapcsolatok jönnek létre, segítve a felnőttkori térbeli koordinációt, tervezést és kivitelezést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Új oltási rend 2014-ben

Koncz Andrea 2014. január 1., szerda 11:51

Változik jövőre a kötelező és a felajánlott oltások rendje is. A kötelező oltások közé bekerül az eddig kötelezően felajánlott pneumococcus fertőzések elleni vakcina, ez a baktérium többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat. Az oltást három alkalommal ismétlik majd.

Újdonság, hogy bekerül a kötelezően felajánlandó oltások közé a HPV elleni oltás, a HPV fertőzés méhnyakrákot és nemi szemölcsöket okozhat. Ezt az oltást 12-13 éves korban kapják majd meg azok, akik kérik. Ebből az oltásból is három kell a teljes védettséghez, a teljes oltási program eddig minimum 50 ezer forintba került, ezért sokan nem engedhették meg maguknak.

shutterstock 142108291
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szoktattuk le az ujjszopásról a tízévest

henna 2013. december 31., kedd 14:11

Lányom már az anyaméhben is szopta az ujját, derültünk is jókat rajta, amikor ultrahangozott az orvos. Úgyhogy egyáltalán nem volt meglepő, hogy ezt a szokását kívül is megtartotta, kicsit meg is könnyebbültünk, hogy nem kell cumit adnunk neki - bár bátyjának se erre, se arra nem volt szüksége korábban.

Aztán teltek múltak az évek, a gyerek meg cumizott és cumizott, én meg azzal nyugtattam magam, hogy hat éves koráig ez teljesen normális dolog a pszichológusok szerint. Igen ám, de a lányom az iskola elkezdésekor is szopta az ujjait, és szopta még kilenc évesen is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt gondolják a gyerekek a melegházasságról

Steiner Kristóf 2013. december 28., szombat 14:29

Azt tudjuk, hogy a felnőttek lazán képesek egymás torkának esni, ha szóba kerül a leszbikusok és melegek házassághoz való joga, de vajon a legőszintébb földlakók, a gyerekek mit gondolnak a megosztó témáról? A Kids React című internetes tévéshow riporterei tizenhárom gyereknek mutattak be két megható videót egy meleg és egy leszbikus pár eljegyzéséről. És bár eltartott egy ideig, míg az öt és tizenhárom év közötti kölyköknek leesett, mi is történik a képernyőn, amikor megfejtették a nagy rejtélyt, szinte mind örömmel üdvözölték a dolgot.

Melegnek lenni rossz, mert a fiúk büfögnek

A riportfilm optimista készítői szerint a gyermekek álláspontja hűen szemlélteti, hol tart a társadalmunk, és merre is tartunk kollektívan mi, emberek: úgy fest, a legifjabb generáció tagjai már a világon semmi kivetnivalót nem találnak a homoszexualitásban, aki pedig mégis, az – akárcsak az orruk hegyénél messzebb nem látó felnőttek – csak azt ismételgeti: „Melegnek lenni rossz”, de ha megkérdezik tőle miért, akkor már csak egy „nem tudom”-ra futja.

A mini riportalanyok reakciói egyébként rengeteget árulnak el a családi környezetükről és a neveltetésükről is. Az egyik kislány számára például két férfi házasságának egyetlen valódi akadálya az lehet, hogy ha elmennek egy elegáns étterembe, mindketten végigbüfögik a vacsorát (azért tegyük hozzá, elég érdekes férfi-minta fogalmazódhatott meg a kis fejében).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön is rossz szülő? Feloldozzuk!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. december 27., péntek 17:01

Senki sem tudja pontosan elképzelni, milyen szülő lesz, hogy fog viselkedni bizonyos helyzetekben, ráadásul a szülői lét tartogat olyan kihívásokat, amikre sosem gondoltunk volna. Aki anyává, apává válik, annak megváltozik, bővül az identitása. A szülőség mindenképp központi része az önazonosságnak, hiszen életre szóló feladatot kap ezzel az ember, olyat, ami érzelmileg is a lehető legjobban bevonja, és ami onnantól nem lecserélhető, nem visszaadható szerep.

Az, hogy kompetens szülőnek érzi-e magát valaki, alapvetően meghatározza, egészében sikeresnek éli-e meg magát, így ez igencsak rányomja bélyegét a hogylétére. De vajon mik azok a buktatók, amelyek mentén leginkább hajlamos az ember elítélni magát, és csalódni magában, megállapítva, hogy nem ment át a jó-szülőség-vizsgáján?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit ér egy jó apa?

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. december 25., szerda 12:07

Az anyaságról valahogy sokkal többet beszélünk, mint az apaságról. Ez nemcsak a hétköznapokban van így, a pszichológiai irodalmat olvasva is sokszor az az ember benyomása, mintha a szerzők kissé megfeledkeznének az apákról, és sokkal többet írnak az anya-gyermek kapcsolatról.

Persze, erre valamelyest választ ad a történelem: átalakulóban van az életmódunk, egyre több az olyan család, ahol a két szülő megosztja a gyermek körüli teendőkel akár már az első pillanatoktól, nem beszélve arról, hogy a szülés is közös élménnyé válik. Ez régen nem így volt.

Az azonban mindig úgy volt, hogy a gyermek életében meghatározó figura az apa, legyen közel vagy távol, legyen könnyen vagy nehezen elérhető testi, érzelmi értelemben. Ahogy igaz az anyára is, az apa is elsődleges azonosulási minta az azonos nemű gyereknek, és az első tudás az ellenkező nemű gyermek számára arról, milyenek az másik nem képviselői.

Ha nagyon kevés a kapcsolódási lehetőség az apához, éppen mert egész nap nincs otthon, vagy érzelmileg elérhetetlen, esetleg egyáltalán nincs jelen a család életében, annak ugyanolyan erős az üzenete: a kiszámíthatatlanságról, elérhetetlenségről beszél ez az üzenet, és ezzel a félelemmel vág bele a lány az életbe, illetve hiányzó mintával a fiú.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az anyagiak és a gyerek boldogsága

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. december 23., hétfő 19:32

Arról, hogy egyre anyagiasabb a világ, nap, mint nap hallunk. Kérdés, hogy valóban jobban érdekel-e minket a pénz, mint ötven vagy száz éve, vagy ez csak része annak az illúziónak, hogy „bezzeg régen minden jobb volt”. Valószínűleg korábban is számított, kinek mije van, és kimondva vagy kimondatlanul mindig is elhelyezték magukat az emberek az anyagiak mentén is a többiekhez képest.

Szülői oldalról a kérdés az, mit tegyen az ember, ha anyagi lehetőségei nem engedik meg, hogy mindazzal ellássa a csemetét, ami a reklámok vagy a kortárs közösség hatására igényként felmerül. Szerény anyagi körülmények között is lehet nagyon boldog élete egy gyermeknek, a materiális hiányok onnantól kezdve jelentenek problémát, hogy valahonnan megtudja a gyermek, hiányolnia kellene azokat.

Természetesen most nem arról van szó, mikor az alapvető létszükségletek kielégítése szenved csorbát, azt mindenki érzi a saját bőrén. Azonban, hogy márkás-e a ruha, divatos-e a telefon, nem eleve adott szempontok: akkor lesz ezekkel elégedetlen a gyermek, ha értesül róla a külvilágból, hogy mások számára ez fontos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karácsonyi gyerekszerkók konzi, punk, vagy hipszter kölyköknek

pp 2013. december 22., vasárnap 18:05

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, mibe öltöztessük csecsemő- vagy óvodáskorú gyermekünket karácsony környékén. A klasszikus, elegáns fodros ruhácskák és öltönyre hajazó fiúszettek mellett beöltöztethetjük mikulásnak vagy csomagolhatjuk talpig rénszarvasba is az áldozatot.

De ha a vicces feliratok vagy popkulturális utalások állnak közelebb a szívünkhöz, arra is van megoldás, mi nem kívánunk ítélkezni olvasóink ízlése felett. Néhány magyar és külföldi webshop kínálatából válogattunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Áldás vagy átok karácsonykor szülni/születni?

pp 2013. december 21., szombat 19:14

Karácsony környékén szülni és születni átok és áldás is lehet. Egy brit oldalon futottam bele abba a vitába, miszerint ha karácsonyra vagy kiírva, érdemes-e korábban megindíttatni a szülést, hogy ne pont az ünnepekre essen.

A válaszolók egyharmada a mesterséges szülésindítást választotta volna, 55 százalékuk gondolta úgy, hogy még ilyen zűrös napokon is jobb inkább a természetre hagyni a dolgot, a többiek bizonytalanok voltak. De miért ilyen rossz karácsonykor szülni? A fenti fórumon a kismamák azzal érveltek, hogy nem szeretnék a karácsonyt kórházban tölteni, jó lenne az ünnepekre már otthon lenni a babával, illetve nem akarnak kiszúrni a születendő gyermekkel sem, hiszen a karácsonyi születésnap nem túl szerencsés.

Isaac Newton, Humphrey Bogart, és Annie Lennox is ekkor születtek, őket nem tudtuk elérni, de megkérdeztük érintett ismerőseinket, mivel jár, ha valakinek karácsonykor van a születésnapja? Milyen karácsonykor szülni, születésnapozni, és milyen szülést vezetni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt vedd a gyereknek karácsonyra!

Gőzsy Zoltán 2013. december 20., péntek 09:04

Olyan játékokat igyekeztem összeválogatni a társasjátékláz szellemében, amikről feltételeztem, hogy értelmesek, kreatívak, és biztosítják, hogy a gyerekek önállóan is játszhassanak. Fontos szempontként jelentkezett az idei válogatásban az ár-érték arány. Mindennek a karácsonyi vásárlás adott lendületet: ami a gyerekeimnél beválik (3,5 éves Gréta, 9 éves Bálint és 11 éves Domonkos), azt másoknak is szívesen ajándékozom.

Szóval leegyszerűsítettem a szelekciós elveket: jót és olcsót, meg persze praktikusat és gyorsat! Megnyugtatok előre mindenkit: vannak ilyenek. Ráadásul két ismertebb, idén megjelent magyar fejlesztésű játékot is sikerült tesztelni. Jó pontszámok születtek, mert hosszas válogatás után eleve a jónak tűnő játékokat szereztem be.

Árnyalta a pontozást a kipakolás, a játék, a végeredmény kiszámításának nettó és bruttó ideje, továbbá olyan melléktényező, hogy be tud-e csatlakozni az összes gyerek, milyen szerepe lesz a szülőnek az egészben: játékos, moderátor, szabályfüzet-olvasó, villámhárító, békebíró, győztes, győztesen vesztes, porig alázva vesztes. Most ez utóbbi is előfordult.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 jó könyv, 5 év alattiaknak

Rigoberta 2013. december 19., csütörtök 17:17

A legkisebbeknek is lehet már könyv a fa alatt, de akár a karácsonyi ráhangolódásban is segíthetünk egy-két ünnepi tematikájú kötettel. Öt olyan könyvet ajánlunk most,amit a kisovisok biztosan szeretni fognak, és a legtöbb ráadásul még nekünk, szülőknek is élmény, legalább az első 80 alkalommal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fáj a hasa, ordít, nem alszunk már hetek óta

Vackor Virág 2013. december 18., szerda 19:23

Ezt a mondatot már nem egy kisbabás barátnőm szájából hallottam, akik hófehér, sápadt arccal és fekete karikás szemekkel válaszoltak röviden a „Hogy vagytok?” kérdésre. Ez az eset az, amikor az anya ölelése, ringatása önmagában nem elég a probléma megoldására.

Hát, igen. A csecsemőkori hasfájás alias kólika nem egy ritka dolog, a babák jelentős része a szülést követő első hetekben egyszer csak elkezd hiperérzékennyé válni. De hogy mire is? Sajnos rossz hír, hogy nincs egyöntetű tudományos magyarázat arra, hogy pontosan miért is üvöltenek ezek a babák 3-4 hónapos korukig hol rendszeres időközönként, akár napi több órán át, hol csak úgy spontán, néha-néha, hasfájás címén.

shutterstock 109655855
Fotó: Shutterstock

A kismama szakirodalom, a tájékoztató kiadványok, magazinok, fórumok egyik közkedvelt témája ez, de nincs mindenkinél beváló varázsital, sem egyéb hókuszpókusz, hiszen míg valakinél az egyik módszer már első alakom után megszűnteti a bajokat, addig fórumozáskor szembesülünk azzal, hogy másnál ugyanaz vagy még inkább rontott, vagy semmit sem változtatott a helyzeten.

Összegyűjtöttük azokat a praktikákat, amelyek nekünk/másoknak segítettek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyereknek is van magánélete

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. december 16., hétfő 20:15

Közismert mondás, hogy „az ember társas lény”. Az emberi kapcsolatok fontosságát nem lehet eltúlozni, és ha le akarnánk egyszerűsíteni azt a nagy ívű kérdést, mi a boldogság forrása, a tömör válasz az lehetne: hogy legyenek kielégítő kapcsolatai. Sokan szenvednek attól, hogy bár szeretnének bensőségek kapcsolatokat, mégis tartanak tőlük.

A hosszabb beszélgetés ilyenkor általában azt deríti ki, a korai, családi mintáik fájdalmas, de legalábbis ellentmondásos tapasztalatokat nyújtottak arról, milyen kapcsolatban lenni. Hogy ezek a korai kapcsolatok hogyan lehetnek örömteliek és egészségesek, arról végtelenül hosszan lehetne beszélni, és a pszichológia könyvek jelentős része tulajdonképpen erre ad valamilyen választ. Most csak egy aspektusról lesz szó: a gyermek magánszférájának tiszteletéről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

RSV: 300 ezres oltás ingyen a koraszülötteknek

Vackor Virág 2013. december 12., csütörtök 20:16

Nem vagyok oltásmániás, legalábbis feleslegesen nem oltatom be a gyerekem mindenféle extrával, de nemrég találkoztam egy olyan vakcinával, amit amikor megismertem, elismerősen bólogattam. A kórházunk főorvosa hívta fel a figyelmemet arra, hogy az őszi-téli szezonban van egy mumus, egy vírus, amivel már én magam is biztosan találkoztam, de nálam nem okozott különösebb problémát, viszont ugyanez a koraszülöttekre, mint az én kisfiam is, akár életveszélyes is lehet.

shutterstock 142108291
Fotó: Shutterstock

Az oltást mi azért is kaphattuk meg, mert egy új szabály szerint kiterjesztették a térítésmentesen igényelhetők körét, és így már mi is beleférünk a keretbe. Ugyanis idén novembertől minden koraszülött, aki a 32. terhességi hét előtt jött világra, ingyenesen jogosult az RSV megelőzésére szolgáló oltóanyagra. Eddig koraszülöttek esetében csak a 28. hét előtt születettek és közülük is csak az 1500 grammnál kisebbek kaphatták ingyen. A koraszülöttek mellett szívbeteg és tüdőbeteg kisbabák (pl.: BPD) is kérhetik a védelmet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tíz ok, amiért tökéletes anya vagyok

mikkamakka 2013. december 12., csütörtök 09:49

A terhességem alatt megosztottam veletek, miért gondoltam azt, hogy tökéletes anya válik belőlem, most pedig, a szülés után megosztom veletek a tapasztalataimat, miért is gondolom azt, hogy ez a tervem sikerült. Mindez persze nem jött volna létre nélkületek, akik minden nap elláttok a lehető legjobb tanácsokkal és figyelmeztetésekkel, kedves Poronty olvasók! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bárhol kirakom a mellem. Nem tetszik?

kh 2013. december 9., hétfő 20:32

Barátnőmet invitáltam minap egy egésznapos programra, lassan itt a karácsony, bevágom a nyolc hetes gyereket a babakocsiba, aztán irány a város, nézelődjünk, vásárolgassunk, ebédeljünk, teázzunk. Aggódva kérdezett vissza, hogy már nem szoptatok? Mint kiderült, számára teljesen elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy szoptatós nő hosszabb ideig olyan helyen tartózkodjon, ahol nem biztosított a pelenkázó helyiség, ahová félre lehet vonulni a gyerekkel. Emiatt bezárva érezte magát, míg szoptatott, és alig várta, hogy elteljen az a korszak, és végre kimozdulhasson.

Ő a szemérmessége és a neveltetése miatt döntött amellett, hogy korlátok közé kényszeríti magát, de egy másik ismerősömre rászólt egy járókelő, amikor egy parkban szoptatott. Magyarország, 2013.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés