SZÜLŐSÉG

Hisztiző lányát szinkronizáló apuka az új sláger

Koncz Andrea 2013. október 22., kedd 11:28

Új slágervideó terjed a neten, a hisztiző hat éves lányát szinkronizáló szupervicces apuka videója. Csak egy baj van, hogy ez egy kicsit sem vicces. Az anyuka a következőket mondta a videóról:

"A lányom már körülbelül egy órája örjöngött a szobájában, és akármit mondtunk neki, nem segített. Már nagyon elegem volt, amikor a férjem úgy döntött, kicsit feldobja a hangulatot. Csak a történelmi hűség kedvéért, a lányom nem egy szörnyeteg, valójában egy fantasztikus kisgyerek, akinek rossz napja volt."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan a legjobb idei társasjáték!

Koncz Andrea 2013. október 21., hétfő 16:43

Mint minden évben, idén is kiválasztotta a legjobb társasjátékot a Magyar Társasjátékos Egyesület. A kiadók által benevezett 56 játék közül tíz jutott be a kiválasztottak listájára, ebből pedig négy nyerte el a jelölt címet, ebből a négyből választották ki a nyertest (Santiago de Cuba). Emellett idén is megneveztek egy különdíjas játékot is, ez a Ticket to ride Európa.

Az egyik zsűritag, Gyimesi András mesélt a játékokról, és arról, hogyan választják ki a nyertest.

A benevezett játékok legnagyobb részét egy vagy több zsűritag már ismeri, hiszen mindannyian száznál több játékot ismerünk, rengeteggel aktívan is játsszunk. Amikor összeállt a tízes, rövidített listánk, azon  már csak olyan játékok kapnak helyet, amin sokszor, sok különböző társasággal játszottunk már, és beváltak. Mivel mi "profi" játékosok vagyunk, mindig kipróbáljuk a játékot teljesen hétköznapi embereken is, ennek legnagyobb terepe a Kapolcsi fesztivál, ahol 10 napon keresztül figyeljük, melyik játékkal hogyan boldogulnak az emberek, mi mennyire tetszik nekik, mennyire értik őket. Mi ezzel a díjal családi játékokat keresünk.

Az idei négy jelölt mind 10 évesnél idősebbeknek való, ezért megkértem Gyimesi Andrást, ajánljon pár játékot a már társasozni szerető, de kisebb, 6-8 éveseknek is. Ő ezeket javasolta:

- Carcassone és Alhambra. Hasonló játékok, de az előbbi konfrontatívabb, utóbbi békésebb.

- Marakesh - sértődékenyeknek ezzel is csak óvatosan, de nagyon jó játék!

- Bonanza - ebben az a nagyon jó, hogy nincsen benne holtidő, a játékosoknak akkor is figyelni (kereskedni) kell, ha éppen nem ők vannak soron.

- Dínópark - az idei listáról az egyik olyan játék, amit a kicsik is imádnak.

- Crokinole - ez valójában egy 1860-as kanadai játék, amelynek táblás változatán egy kör legfeljebb 3 percig tart, a szabályokat pedig fél perc alatt lehet megérteni, mégis mindenki beleszeret, aki kipróbálta.

- Fauna - bár az állatokról szól, a legtöbbet talán a térképről lehet belőle tanulni, de a gyerekek szívesen nézegetik a 600 állatos kártyát is, és a mellékelt könyvet, amiben az összes állatról van néhány sornyi tudnivaló.

- Idővonal - ez egy picit kakukktojás, mert elvileg az idősebb, nagyobb lexikális tudású versenyzőnek van nagyobb esélye, mégis imádják a gyerekek

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szép vagyok, vagy csúnya?

Koncz Andrea 2013. október 20., vasárnap 16:40

Új divat terjed a Tumblren, a Youtube-on és a Twitteren, amerikai és angol lányok tízezrei tesznek fel magukról rövid videót, és a kérdést: „szerintetek szép vagyok, vagy ronda?” A reakció pedig borítékolható, a legtöbb ilyen videóra azonnali, kegyetlen trollkodás a válasz, az „olyan rút vagy, mint egy kupac szar” egy tipikus reakció.

Louise Orwin 26 éves művész. A lány figyelmét felkeltette ez a jelenség, rengeteg ilyen videót megnézett, és zavarbaejtőnek találta őket.  

„Amikor még a kutatási fázisban tartottam, néztem az egyik ilyen szép vagyok, vagy csúnya videót. Egy nagyon fiatal lányt láttam, csücsörített és pózolt a kamerának. A beszéde fogott meg, igazi tinibeszéd volt, arról mesélt, hogy a fiúk cikizik a suliban, de egy fiúnak tetszik, és azon gondolkozott, miért nem szeretik őt a srácok. Aztán megkérdezte, a nézők szerint szép-e, vagy csúnya. Rosszul lettem. Aztán megnéztem a kommenteket alatta, borzalmasak voltak” – mondja Orwin.

„Aztán feltűnt, milyen rengeteg kapcsolódó video van. Először az ütött szöget a fejembe, milyen bátor dolognak tűnik ez. Nem tudnám elképzelni, hogy feltegyek egy ilyen videót, mert egyből az jutott eszembe, hogy mennyi kritikának tenném ki magam.”

Végül kísérletezni kezdett a jelenséggel. Magát tinire sminkelve több ilyen videót készített, ezekben három különböző karaktert játszott el, és tette fel a kérdést, vajon szép-e.  Így született Becky, az emós lány, a kicsit kocka Amanda és a harmadik csaj, Baby.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kitört a háború a dagicikiző anyuka miatt

Koncz Andrea 2013. október 19., szombat 19:32

Maria Kang háromgyerekes anyuka, tulajdonos és igazgató két idősek otthonában, van egy nonprofit fitneszvállalkozása, emellett fitneszblogger és szabadúszó író. Sokat dolgozik, és nagyon jól néz ki. Egyértelműen, és saját bevallása szerint is fitneszkattant. A közelmúltban közzétett egy fényképet a Facebook oldalán, a fotón aligruhában mutatja meg tökéletes alakját és három kisfiát, a felirat pedig a következő: "Neked mi a kifogásod?"

A dolog aligha érdemelne egyáltalán említést, ha nem tört volna ki médiaháború emaitt, a közzétett képre néhány nap alatt 12 ezer komment érkezett, ezek nagyobb része felháborodott vagy gyalázkodó. Maria Kang nagyon eltalált egy érzékeny pontot, ami miatt tömegek érezték úgy, a poszt valódi célja a "fatshaming", vagyis a kövérek megszégyenítése.

599328 649761945054764 604047418 n

Maria Kang fényképe és kérdése pedig hirtelen médiajelenség lett, amit elkezdtek tárgyalni a magazinműsorok, blogok, az internetes portálok, és modellek, anyukák, fitnesznők és férfiak elemzik hótkomolyan, mi volt Maria szándéka a fényképpel, miért volt/nem volt megfelelő a kérdésének stílusa, és vajon kicikizte-e a kövéreket, vagy gondolatébresztőként pont arra kívánt utalni, hogy a jó alak mindenkinek elérhető.

A jelenséget nem kell nagyon túlragozni, szerintem Maria Kang, a fitneszmániás anyuka valóban jól néz ki, nyilván jobban, mint mi a legtöbben a gyerekünk nyolchónapos korában. Ezért nyilván sokkal többet is tesz, mint mi, átlagemberek. A fotóban egyértelműen volt egy kis nárcizmus, nézzétek meg, milyen jó nő vagyok. Ugyanakkor az érvelés valid, ha neki sikerül, akkor mindenkinek sikerülhet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó szülést szeretne? Tegyen érte!

Dívány 2013. október 18., péntek 16:29

Nincs garancia a gyors, könnyű és jó szülésre. Ha lenne, nem lennének koraszülöttek és  sürgősségi császárok, sőt, 24 órás vajúdások sem. De szerencsére a legtöbben mégis megússzuk a vészhelyzeteket, és megszüljük a gyereket. De hogyan?

Ahhoz, hogy ez lehetőség szerint viszonylag jó élmény legyen, először nekünk kell magunkkal tisztázni, számunkra mi a fontos. Összeszedtünk egy listát arról, milyen kérdéseket mérlegeljen egy terhes nő, amelyek segíthetnek aztán kiválasztani a megfelelő helyet, segítőt, orvost, eljárást. Arról, hogyan válasszunk orvost, később egy második részben, külön cikkben írunk majd.

Bár ezt a listát elsősorban azért szedtük össze, hogy mindenki magában tisztázhassa a fontos dolgokat, de ha már végiggondolta, akár le is írhatja a preferenciáit, és máris lesz egy szülésterve, amit megbeszélhet a választott szülésznővel, orvossal, hogy lássa, vevők-e arra, ami önnek fontos.

shutterstock 16443055
Fotó: Shutterstock

A szülésterv egy olyan dokumentum, amelyet a terhes nő készít azért, hogy világos legyen, mit szeretne a szülés során, és utána, és mi az, amit nagyon nem. Erről már írtunk itt. Tartsa észben, hogy a szülés olyan dolog, ahol, ha ön nem áll ki azért, ami igazán fontos, más biztosan nem fog ön helyett!

Szerintem a leghasználhatóbb, átlátható szülési terv formátum az ikszelős/pipálós, ehhez egy elég használható minta van itt, annyival egészíteném ki, hogy csomó mindent nem tudhat az ember előre, pláne az első gyerek előtt, így több kérdénél betennék egy "erről a szülés során szeretnék dönteni opciót". Ilyen a fájdalomcsillapítás módja, a vajúdás helye, módja és pozíciója.

Az első gyerekem előtt biztos beírtam volna, hogy kérek illóolajos masszázst, aztán a szülés közben megöltem volna azt, aki megpróbálja, tuti beikszeltem volna a fürdőkádat, labdát, kötélhágcsót, és fájdalomcsillapítás nélküli szülést, aztán már az ajtóból epidurálért könyörögtem. A másodiknál meg tuti beikszeltem volna az epidurált, aztán megszültem nélküle. Szóval szülési terv ide, vagy oda, azért hagyjanak maguknak nyitva annyi opciót, amennyit csak lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így válasszon szülészorvost

Dívány 2013. október 17., csütörtök 19:51

Kell-e egyáltalán orvost választani a terhességhez, szüléshez? Sokak szerint fölösleges, sokan viszont ragaszkodnak hozzá. Most azoknak próbálunk meg segíteni, akik az utóbbi csoporthoz tartoznak.

Bár a gyereket - többnyire - mi szüljük meg, ahhoz,  hogy ez viszonylag jó élmény legyen, fontos, hogy olyan orvost válasszunk, akinek az elképzelései nem különböznek gyökeresen a mienktől. Ebben a cikkben a szülésélmény alatt most nem feltétlenül azt értjük, hogy szagos gyertya meg lágy zene, és persze a leírtak nem vonatkoznak a vészhelyzetekre.

De az napnál világosabb, hogy nem létezik a tökéletes, mindenki számára üdvözítő orvos. Az, hogy nekünk milyen is a jó szülész, a szakmai felkészültségen kívül legalább annyira függ attól is, hogy mi pontosan mit várunk a szülésünktől. Mi az, ami biztonságérzetet ad, mi az, amit nagyon fontosnak tartunk, és mi az, amit nem annyira.

shutterstock 72159115
Fotó: Shutterstock

Ezek a dolgok igen különbözőek lehetnek. Van olyan porontyos anyuka, aki a háborítatlan szülést tartotta fontosnak, erre készült minden terhessége alatt végig, és hajlandó volt az elsővel a nyolcadik hónapban is orvost váltani, mert úgy érezte, aki addig gondozta, nem méltányolta az ő szempontjait.

És van közöttünk olyan is, aki azt mondta, ő akkor érzi magát biztonságban, ha tudja, hogy minden, de tényleg minden elképzelhető vészhelyzet elhárítására képes helyen szül, mert nem bírná elviselni a tudatot, hogy ha bármi gáz van, a gyereket mentővel vigyék át egy kiemelt centrumba, ezzel okozva akármekkora időveszteséget. Viszont nem érdekli a dúla, a fürdőkád, meg az illóolajos masszázs.

Mindketten utólag is elégedettek a választásukkal, azt kapták a szüléseiktől, amit vártak, egészséges gyerekeik vannak, komplikációmentes szülések után. Szerencsések? Nyilván. De azt nem szabad elfelejteni, hogy egyre szaporodik azon nézet híveinek száma, hogy a normál, nem vészhelyzeti szülést elősegíti az, ha az anya biztonságban és komfortosan érzi magát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen sérülékeny szülő!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. október 15., kedd 12:32

A hagyományos szerepfelfogás szerint a szülő autoritás, és mint ilyen, tévedhetetlen. A gyerek dolga engedelmeskedni neki. Ennek szélsőséges formája már a legtöbb helyen kiment a divatból, legalábbis nyíltan nem illik vállalni, még ha valaki így is gondolkodik. Az olyan mondatok jelzik ezt a felfogást, mint például „Ne beszélj, ha nem kérdeztelek.”

Az a felfogás, hogy egészségesebb a demokratikus légkörben való együttélés, a gyermekkel való kompromisszumkötés, a szabályok indoklása, sok változást hozott a nevelés terén. Megváltoztak a normáink, ami megjelenik a büntetés elfogadott módjaiban, abban, mit gondolunk arról, hogy szabad beszélni a gyerekkel, és hogy nem. (Más kérdés, hogy a szép elveket kinek mennyire sikerül betartani a négy fal között.)

Azonban van a nevelésnek olyan vonatkozása, amiről kevésbé beszélünk, és ami logikus lenne, hogy változzon a fent vázoltakkal együtt, viszont gyakran azt tapasztaljuk, hogy ez valahogy kimarad, megmaradt a régi koroknak megfelelő helyen. Ez pedig az, hogy mennyire vállalhatja fel a szülő a sérülékenységét, esendőségét.

Családterápián is tapasztaljuk, hogy a szülők egy része olyan témát is igyekszik elhessegetni, rövidre zárni a gyerek jelenlétében, ami pedig rá is tartozna. Ezek jellemzően nem párkapcsolati intimitások, hiszen ezekre a pszichológus sem kérdez rá a közös alkalmakon (többek közt erre is jók az ún. szeparált ülések, mikor a családnak csak egy része, például csak a szülők vannak jelen), hanem bármi olyasmi, ami érzése szerint nem illik abba a tökéletes, idilli képbe, amit a gyermek számára nyújtani kívánna.

shutterstock 64623562
Fotó: Shutterstock

A cél nemes: szeretné, ha a gyermek azt a családot látná, arról a családról tudna, ami a szülő szerint ideális lenne. De van-e ennek értelme, ha az nem a valóság? Lehet-e merítkezni egy mázból, ami mögött nincs tartalom?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki nem tanul, mehet a börtönbe

Koncz Andrea 2013. október 13., vasárnap 12:26

Érdekes statisztikára bukkantam, miközben valami egészen mást kerestem. A bűnmegelőzési stratégia egyik fejezetében kitérnek arra, milyen végzettséggel rendelkeznek a börtönökben fogvatartottak. Nem meglepő módon az elítéltek iskolázottsága jóval alacsonyabb, mint az országos átlag, a börtönben ülők háromnegyede legfeljebb 8 általánost végzett (28 százalék kevesebb, mint 8 osztály, 46,4% 8 osztály, és egy százaléka analfabéta), míg egyetemi diplomája csak 0,9 százaléknak van.

böri

Kedves rasszista olvasóink kedvéért szeretném leszögezni, hogy ebből nem azt a következtetést vontam le, hogy az erkölcsileg feddhetetlen emberek mind főiskolára és egyetemre mennek (vö: parlament), míg a született bűnözők direkt nem tanulnak, mert amúgy is úgy képzelik el az életüket, hogy majd ki-be mászkálnak a börtönből/be.

De azért érdekes összevetni ezeket az adatokat a KSH 2011-es népszámlálásának legmagasabb végzettségre vonatkozó számaival, amiből kiderül, a börtönökben ülők nem reprezentálják a teljes népességet legmagasabb végzettségüket tekintve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerekem arra allergiás, amit én eszem!

pp 2013. október 12., szombat 09:22

Néhány hetes volt csak a lányom, amikor először halványan felmerült a tehéntej-allergia diagnózisa, mivel, bár csak anyatejet kapott, hasfájós volt, sokat bukott, és sokat sírt. A hasfájósság gyakori csecsemőknél, a tejallergia meg manapság divatos, de ritka betegség, ráadásul ismerek három csajt, akinek a gyereke tejallergiás, tehát statisztikailag lehetetlen, hogy az enyém is az legyen.

shutterstock 109655855
Fotó: Shutterstock

Aztán két és fél hónapos korában pici vérpöttyöket láttam a székletében. A dolog többször ismétlődött, a hasi ultrahang és a széklettenyésztés semmi kórosat nem mutatott, a baba többnyire jókedvű és egyfolytában cuki volt, emellett lenyűgöző sebességgel gömbölyödött. Aztán  egy hónap szigorú tejmentes étrend melletti szoptatás, majd visszaterhelés után mégis beigazolódott: allergiás bélgyulladásban szenved, amit az általam elfogyasztott, és az anyatejjel átjutó tehéntejfehérje-molekulák okoznak.

Ételallergia, pedig csak anyatejet kap

Ételallergiában akkor is szenvedhet a gyerek, ha még egyáltalán nem eszik „rendes” ételeket, csak anyatejet. A saját bőrömön tanultam meg, a szoptatott csecsemő esetén az anya által elfogyasztott allergének átjuthatnak az anyatejbe, így okozzák a baba tüneteit.

Az allergia tipikus tünete a picit véres széklet, amely jellemzően jó állapotú, jól gyarapodó babánál lép fel. Ez a vastagbél jellegzetes allergiás eredetű gyulladásának a jele - a jellegzetes gyulladást orvosi nevén eozinofil proktokolitisznek hívják. A véres széklet mellett nyűgösség, hasfájósság, gyakori bukás, ekcéma, vagy légzőszervi tünet is jelen lehet, bár ez utóbbiak főleg nagyobb gyermekekre jellemzőek.

Mit jelent ez nekem? Szigorúan tejmentes diétát a szoptatás időtartama alatt, ami jóval nehezebb ügy, mint ahogy elsőre gondoltam.

Néhány betegséget első körben ki kellett zárni: véres hasmenést az allergián kívül baktériumok, vírusok is okozhatnak, ezek jelenlétét széklettenyésztéssel lehet igazolni. Nagyon ritka, de súlyos betegség a csecsemőkori bélösszecsúszás (invagináció), ami hirtelen jelentkezik, véres széklettel jár, és hasi ultrahang segítségével diagnosztizálható.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újraélesztett petefészkek: növelhető a teherbeesés esélye

pp 2013. október 11., péntek 17:07

A gyermekvállalás ideje napjainkban kitolódott, a játszótéren szembejövő negyvenöt-ötven körüli hölgyeknek már csak óvatosan gratulálhatunk az aranyos unokához, hiszen könnyen lehet, hogy az édesanyával beszélgetünk. Ugyanakkor harminc éves kor felett már egyre nehezebb spontán teherbe esni: születéskor nagyjából 300 ezer petesejtünk van, és ez a készlet szinte azonnal fogyásnak indul.

shutterstock 98870129
Fotó: Shutterstock

A harminc év körüli nők petesejtjeinek számában már jelentős különbségek fedezhetőek fel, egy brit kutatás szerint egyes nők milliós nagyságrendű, míg mások csupán 35 ezer petesejttel rendelkeztek. Általában ötven körül jön el az a pillanat, amikor a petefészkek kimerülnek, és nem érik meg több petesejt, de egyes esetekben ez már huszonéves korban megtörténhet. Ez a korai menopauza. Egy újonnan kifejlesztett módszer segítségével ezek a nők is képesek lehetnek gyermeket szülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tragikusak az iskolai büfék, mégsincs ellenőrzés

etelka 2013. október 11., péntek 13:41

A Coca cola Magyarország szeptember végén jelentette be, hogy nem szállít az iskolai büfékbe október elsejétől magas cukortartalmú üdítőket. A lépés azért is érdekes, mert a a tavaly szeptember óta érvényben lévő népegészségügyi előírást eddig valószínűleg kutya sem tartotta be, ráadásul nem is a gyártókra, hanem a forgalmazókra vonatkozik, azaz a büfésnek tilos olyan ételeket és italokat árulnia, amelyek a népegészségügyi termékadó (NETA) hatálya alá tartoznak.

Bár az erre vonatkozó EMMI rendelet (20/2012) tavaly szeptemberben lépett életben, nem reprezentatív felmérésünk szerint a büfések főleg azt árulják, amit el lehet adni, bár mutatóban szinte mindenhol találtunk egészséges ételeket. Ráadásul, a jogszabály csak a csomagolt formában forgalomba kerülő élelmiszerekre vonatkozik, pedig egészségtelen étel érkezhet akár egy konyhából vagy cukrászdából is.

Mit nem lehet elvileg kapni?

Az üdítőitalok esetében a 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú és deciliterenként 8 grammnál több cukrot tartalmazó terméket terheli az adó, az energiaitalokat pedig akkor, ha koffeintartalmuk deciliterenként meghaladja a10 milligrammot.

Az előrecsomagolt sütemények akkor adókötelesek, ha 10 dekagrammonként 4 dekánál több cukrot tartalmaznak. A sós snack után akkor fizetendő adó, ha 10 dekagrammonként 1 grammnál több sót tartalmaz. Az ételízesítőknél 10 dekagrammonként 5 gramm só az adózási határ.

Forrás: MTI

A helyzet némiképp a rókafogta csukára emlékeztet. A büfés - logikusan - nyilván olyan termékeket árul, amit meg is vesznek. A gyerekek pedig azt veszik meg, amit szeretnek, és ez jellemzően nem a natúr zöldsaláta citrusos öntettel. Ahogy az angol iskolai étkeztetés sokat vitatott reformja is mutatja, ha nagyon erőszakosan nyúlnak bele valahol a rendszerbe, a gyerekek egyszerűen otthonról fogják bevinni maguknak azt, amit kedvelnek. Jamie Oliver hiába állított össze egészséges és változatos menüt az iskolában, a gyerekek eleinte az ablakon dobálták ki a kaját, jó időbe tellett, mire nagyjából ugyanannyian hajlandóak voltak az érintett iskolákban ebédelni, mint a reform előtt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Testvérkapcsolat: barát vagy ellenség?

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. október 9., szerda 18:17

A testvér az egyetlen, akire mindig számíthat az ember, vagy esküdt ellenség, akit meg kellene fojtani egy kanál vízben? A következő forgatókönyv talán mindenki ismeretségi körében előfordult: a szülők a második gyermek érkezése előtt elképzelik, milyen jó lesz, ha majd együtt játszanak a gyerekek, hogy fog örülni a nagy, hogy lesz társasága, és aztán kétségbe esnek, mikor látják, hogy az addig kedves, aranyos nagylány, nagyfiú elviselhetetlenné válik. Nem válogat az eszközökben, hogyan terelhetné magára a figyelmet, éveket visszaesik a fejlődésben, bepisil, újra szopja az ujját, elfelejti, hogy kell felöltözni, fogat mosni. A szelíd csemete határozottan agresszívvé válik, és nemcsak a kicsivel, hanem mindenkivel, aztán később, mikor már mindketten tudnak beszélni, állandósulnak a viták, egymás szekálása, úgy tűnik, nincs két ember, aki ennyire gyűlölné egymást a földön.

shutterstock 27598111
Fotó: Shutterstock

Senki se ijedjen meg, ez persze erősen torzított látásmód, leginkább azoké, akiket nagyon felkészületlenül ér a felfedezés: a testvérek nem automatikusan szeretik egymást, sőt, ellenkezőleg: a testvérségből mindképp következnek bizonyos feszültségek.

Felnőttként sem örülünk, ha valamiből, ami addig járt, egyszer csak kevesebbet kapunk. Ez mindenképp a megfosztottság érzését hozza, még akkor is, ha a kevesebb is elég lenne. Gyermekként az ember még nehezebben tud felülemelkedni az ilyen veszteségeken, nem csoda hát, hogy kellemetlenül érinti, ha az addigi kizárólagos figyelemből osztoznia kell, ráadásul a kicsi óhatatlanul többet is kap belőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan a kismamák Oravecz Nórája!

Steiner Kristóf 2013. október 8., kedd 16:12

Hogyan váljunk nagybetűs Hiteles Szülővé? Megmondja a Szexi Szingli Kismama!

Hettmann Júlia nem az a típusú lány, aki könnyedén feladja az álmait. Készített már rövidfilmet, amelynek főszerepét önmagára osztotta, írt már dalt az Eurovíziós Dalversenyre, amelynek klipjét ő maga rendezte és vágta, most pedig piacra dobta első könyvét „Szexi Szingli Kismama” címmel, amelyet maga írt, szerkesztett és illusztrált. De mégis ki ez a lány, aki még egy rövid kapcsolatból származó terhességre is képes lehetőségként gondolni? Lehetőségre a személyiségfejlődésre, és arra, hogy hogy most már aztán végre tényleg kezdjenek el beszélni róla az emberek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekhiszti: hagyni vagy nem hagyni?

Dívány 2013. október 7., hétfő 18:45

Minden gyerek hisztizik olykor. Van, aki pár percig magában duzzog, de olyan is, aki képes egy hatalmas tömegben ordítva a földre vetni magát tiltakozásképp. A legtöbb szülő azonban nem tudja, hogy mit is kéne csinálnia pontosan, illetve hogy mennyi ideig és milyen fajta hisztit tűrhetnek még el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legújabb kínai luxuscikk: amerikai béranyák

Rigoberta 2013. október 7., hétfő 14:50

Új áru került a Calvin Klein farmerek és Prada táskák mellé a kínai elit kedvenc luxustermékei közé: az amerikai állampolgárságú csecsemő, aki 21 éves korában a szülei számára is zöldkártyát jelent. Ennek két módja van: az USA-ban kell szülni, vagy amerikai béranyát kell keresni.

Míg Thaiföld, India és Ukrajna már jól ismert béranya-programjairól, egyre több tehetős kínai keres amerikai nőket gyermekük kihordására – írja Alexandra Harney a Reuters riportere. Meg is fizetik a szolgáltatást, melynek ára 120 ezer dollárnál (24 millió forint) kezdődik.

Fordított irányú folyamat is van eközben, egyre több amerikai, japán, kanadai és brit pár megy Indiába, hogy ottani béranyáktól vegye át a neki szült csecsemőjét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Te nem eszel, Afrikában meg éheznek!

Koncz Andrea 2013. október 5., szombat 10:59

A Huffington Post szerzője a kommentelők segítségével összeszedett egy listát azokról a dolgokról, amiket, bár megfogadtuk, hogy sosem mondjuk majd a saját gyerekünknek, mégis kicsúsznak időnként a szánkon. Nem gondoltam volna, hogy ezek ennyire univerzálisak, hogy az amerikai/kanadai lista gyakorlatilag változtatás nélkül megállja a helyét itthon is. A gyüjteményt kiegészítettük pár hazai örökzöld darabbal is.

Összeszámoltam, én 13-at mondtam már, főként a szarkasztikus vonalból, de azért innen-onnan becsúszik még egy-egy. És a vicc az, hogy már mondat közben rájövök, megint az anyám beszél a számból, de akkor már késő. Az önök száján mennyi csúszott már ki? Mi hiányzik a listából?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt film a kezdő szülők megpróbáltatásairól

Toma 2013. október 4., péntek 17:54

A szülővé válás nem egyszer embert próbáló feladat, hiszen a friss anyukák és apukák egy számukra teljesen új feladatba csöppennek. Amint bővül a család az első gyerekkel, akkor sokan nem tudják, mihez is kezdjenek a jövevénnyel. Hogyan kell pelenkázni egy folyton mozgó csecsemőt? Mit kell tenni, ha nem akar elaludni és állandóan ordít? Egyáltalán hogyan kell jó szülőnek lenni? Kérdések, melyek mindenkiben felmerülnek, így nem csoda, hogy jó párszor mozivászonra is vitték a kezdeti megpróbáltatásokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt tegye, hogy szabadlábon legyen a gyereke

Koncz Andrea 2013. október 3., csütörtök 13:55

Miután tele van a Facebook falunk olyan bejegyzésekkel, hogy valakinek az ismerősének az ismerősének a gyerekét a rendőr vitte vissza délután az iskolába, amikor edzésre ment, meg, hogy a szomszéd iskolájában az egyik orvoshoz tartó beteg gyereket a rendőr az iskolába szállította, szerettük volna megtudni, mi a helyzet a rendőr-gyerek-iskolaidő kérdéskörben.

Elsőként a szerkesztőségben kérdeztünk körbe, itt nem találtunk ilyen történetet. Aztán egyenesen a rendőrséghez fordultunk felvilágosításért.

Szerinted mit csinálnak ezek itt iskolaidőben?
Szerinted mit csinálnak ezek itt iskolaidőben?
Fotó: dutourdumonde / Shutterstock.com

A feltett kérdéseinket és a rendőrség által bő egy hét alatt adott részletes és informatív válaszokat módosítás nélkül közöljük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Veiszer Alinda: nem adtam fel magam a gyerekért

Rádai Andrea 2013. október 2., szerda 18:05

Veiszer Alinda Az este és a Kultúrház riportereként tűnt fel nyolc évvel ezelőtt a közszolgálati televízóban. Záróra című portréműsorában meghatározó közéleti személyiségekkel készített interjúkat. Egy évvel ezelőtt született kislánya, Leila, de Alinda csak a képernyőről tűnt el: Ráadás címmel könyvet írt, beszélgetéseket vezet a KékSzobaHallban. Alindával a gyerekvállalásról, az anyaság és a karrier összeegyeztethetőségéről beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Engedd leválni a gyereket, ne halj bele!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. október 1., kedd 16:22

A leválás szó a szülők egy részében hamis érzetet kelthet. Két tévedés gyakori ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy ez valami szörnyűség: aki leválik, az elválik a szülőtől, és hát ki akarná, hogy szeretett fia, lánya idegenként tekintsen rá? A leválás ebben az olvasatban veszteség, olyasmi, ami következtében kevesebb, tartalmatlanabb lesz a kapcsolat. A másik tévedés, hogy ha el is fogadjuk a leválás szükségességét, teljes egészében a gyermekre kell bízni a feladatot, hiszen ő válik le ugyebár, nem pedig a szülő, tehát nyilván neki van dolga ez ügyben.

A leválás talán nem a legszerencsésebb kifejezés, a kapcsolat átalakulásáról van szó, arról, hogy - jó esetben - megkapta a gyermek, amire szüksége volt, hogy egészséges személyiséggé érjen: a szülő figyelme lanyhulhat, kissé hátradőlhet, tudva, hogy már nincsenek szavainak, tetteinek olyan hatása, mint korábban, ugyanakkor el is kell fogadnia, hogy már elmúlt a formálás ideje.

Na persze, itt rögtön hozzá kell tenni, hogy korábban, bár nagyon is formálta a szülő a gyermeket, nem úgy, ahogy ő képzelte, nem az intésekkel és tanácsokkal, hanem a jelenlétével, azzal, amilyen, ahogy reagált a csemetére. Hogy mikor kezdődik ez az átalakulás a szülő-gyermek kapcsolatban: leginkább a születésekor.

shutterstock 138701705

A leválás valójában nem egy lépés, hanem a szülő-gyermek kapcsolat folyamatos alakulása. Ha egészséges a kapcsolat, akkor más a négyévessel, mint a másfél évessel, és egészen más a kamasszal, mint a kisiskolással, és folytathatnánk a sort. De ha mégis határt kell húznunk, akkor az legyen a kamaszkor, mikor valóban el kell fogadnia a szülőnek, annyi értéket sikerült átadni a gyereknek, amennyit addig átadott, és ha ez nem épült be, akkor keménykedéssel, szigorral, kontrollal már nem pótolható a baba- és kisgyermekkor személyiségépítő hatása.

A kamaszkor annak is - sok szülő számára - fájdalmas időszaka, hogy a gyermeknek egyes kapcsolatok fontosabbak lesznek, mint a vele való kapcsolat. Ez az, amit valójában sok anya és apa nehezen visel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pető: gyerekhősök, felnőtt párbajsegédek

Koncz Andrea , Tomanóczy Andrea 2013. szeptember 29., vasárnap 09:59

Rengeteget hallani mostanában a Pető Intézetről, főképpen persze a létező, vagy nem is létező pénzügyi gondjaikról. Mi meg arra jöttünk rá, hogy valójában nem sokat tudunk arról, mi is történik itt, kik és miért járnak ide, mit csinálnak, mi történik itt a hétköznapokban.

Úgyhogy elmentünk, és engedélyt kaptunk arra, hogy egy átlagos hétköznapon beüljünk a csoportokba, és csendes megfigyelőként megnézzük, milyen az élet a Petőben.

A Nemzetközi Pető Intézet tevékenysége igen sokrétű. Foglalkoznak fejlesztéssel, ezen belül is korai fejlesztéssel, és van ovi és iskola is. Itt olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik központi idegrendszeri probléma miatt mozgásukban sérültek. A gyerekek egy része teljesen ép értelmű, és vannak olyanok is, akik értelmi állapota korosztályukétól elmaradott.

Emellett az intézmény főiskolaként a konduktorképzés nemzetközi központja is. Itt a sérültek minden korosztályának minden problémája folyamatosan egy helyen van jelen, tehát olyan gyakorlati lehetőséget biztosít a főiskola konduktor hallgatóinak, ami máshol nem található meg. Ez a két dolog, a fejlesztés a képzés szimbiózisban működik, a csoportok ellátásában, a fejlesztésében a hallgatók is részt vesznek, így a gyerekekre több figyelem jut, a vezető konduktorok pedig szakmai tapasztalatot, iránymutatást nyújtanak a fiataloknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Észre sem vettem, hogy orvos nélkül szültem

mikkamakka 2013. szeptember 28., szombat 11:06

Szeretnék ismét helyrerakni egy szüléssel kapcsolatos tévhitet, amit annyiszor, de annyiszor hallottam a saját terhességem alatt is: hogy nem kell türelmetlenkedni, a baba úgyis tudja, mikor kell neki megszületnie. Nos, ez baromság. (Eleve honnan tudhatná egy gyerek, hogy meg kell születnie, amikor előtte még soha nem született meg, baaah.) Ha így lenne, nem lenne tele a koraszülött osztály, és a mi esetünkben sem mutatkoztak volna a túlhordás jelei.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szüléstörténet: villámgyorsan lett egy koraszülöttem

Dívány 2013. szeptember 27., péntek 12:49

Szüléstörténet? Még jó, hogy a második gyerekemet szültem, mert ha ez lenne az első tapasztalás, nem hozná meg a kedvem a folytatáshoz. Azon mondjuk nem volt időm görcsölni, hogy milyen lesz kétgyerekes anyának lenni.

Most úgy történt, hogy a 33. héten, egy hétfői reggelen fél 7 magasságban arra ébredeztem, hogy görcsölget a hasam. Kellemetlen, de elviselhető érzés volt, olyan, mint amikor megjön a havim. Kicsit vártam, még az ágyban félálomban figyeltem a rezdüléseimet, de a görcsölés nem akart múlni, igaz, erősödni sem erősödött. Átmentem a férjem szobájába (ami eredetileg a gyerekszoba, csak éppen a gyerek átköltözött mellém a hálóba kitúrva ezzel a férjemet, aki nagyon boldog volt, hogy lehet egy saját szobája, ahol lefekvés előtt olvashat, és álmában senki nem rúgja oldalba), odabújtam mellé, hátha az segít. Ennyire nem gondoltam komolynak ezt a fájdalmat.

De semmi változás nem történt, csak amikor elmenten vécére, egy kis vért is láttam kicsordulni. Ekkor már jobbnak láttam, ha írok a kezelőorvosomnak, hogy mit csináljak. Ő azonnal válaszolt, hogy menjek a szülőszobára. Ekkor már kezdtem kicsit aggódni, hiszen még egyáltalán nem voltam felkészülve. Semmilyen értelemben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a fulladásveszélyes gyerekruhák listája

Dívány 2013. szeptember 27., péntek 11:20

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy néhány forgalomból kivont ruha veszélyes lehet a csecsemőkre és kisgyermekre. Harminckét terméket vizsgáltak, ebből harmincegy esetben találták a portékát veszélyesnek. Megmutatjuk melyek ezek az árucikkek.

De nem tudunk elmenni szó nélkül amellett, hogy a hatóság indoklását látva úgy tűnik, hogy a gyerekruhák általában életveszélyesek, és vélhetőleg csak azért nem büntették még meg az összes gyerekbikini, tréningruha és kapucnispulóver forgalmazóját, mert még nem ellenőrizték őket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így juthat be a világ tíz legjobb egyetemére

Koncz Andrea 2013. szeptember 25., szerda 10:30

Mint minden évben, idén is összeállították a világ legjobb egyetemeinek listáját. Az élmezőnyt nézegetve jól látszik, hogy aki a csúcsintézményekbe pályázik, jól teszi, ha nagyon jól beszél angolul, és az is, hogy emellé egy vaskos bankszámlát sem árt készenlétben tartani. Viszont mindegyik intézménybe jelentkezhetnek magyarok is, és a különböző ösztöndíj és segélyprogramokkal jó pár helyen a költségek kisebb-nagyobb része fedezhető.

A legmenőbb egyetemeken számtalan ösztöndíjprogram létezik, ezeket alapvetően két csoportra osztják, a rászorultsági alapon osztott, és a valamilyen - tudományos, sport - teljesítményhez kötött támogatásokra. Van olyan, ami az összes költséget fedezi, olyan is, amelyik évi több tízezer dollárral csökkentheti a költségeket, a fennmaradó összegre pedig hitelprogramokat, és az egyetem mellett is végezhető munkákat is ajánlanak az intézmények.

A csillagászati költségek mellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy aki ezekről az egyetemekről jön ki, kezdőfizetésként is könnyedén számíthat akár évi 60-80 ezer dollárra, ami igen hamar felkúszhat a 100 ezer dolláros (évi 20 millió forintos) álomszint fölé.

A legmenőbb egyetemekben közös, hogy a megszerezhető akadémiai tudás mellé világszínvonalú kutatási, gyakorlati lehetőségeket is biztosítanak. A magyar egyetemek közül a listára az ELTE jutott be, a 551-600 hely közé rangsorolták, itt a pontos helyezést már nem teszik közzé.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés