SZÜLŐSÉG

Biztonságosan kötődő gyereket akarok!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. február 7., péntek 11:54

Sokak számára ismerős fogalom a kötődés, de jópáran bizonytalanok benne, mit is értünk alatta. Ráadásul újabban egyre gyakrabban lehet hallani a kötődő nevelésről is, ami például a hordozókendőkkel, igény szerinti szoptatással, együttalvással összefüggésben kerül elő. De vajon mi is az a kötődés, és miért ennyire fontos ez?

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A roma nőnek a gyerek az élete"

LS 2014. február 5., szerda 10:32

Egy kórházban dolgozol. Megérkezik a 17 éves, három napja szült, oláh nemzetiségű roma anyuka, édesanyjával, az anyósával, a kispapával és az unokatestvérrel. Azt lehet tudni róla, hogy valamilyen panasza van a mellével. Mit teszel? Egyszerűnek tűnik a kérdés, mégis, a Roma nők a szülészeti ellátórendszerben című szakmai nap résztvevőinek nagy része nem megfelelően reagált volna a helyzetre - vázolta a helyzetet Nótár Ilona, aki egyrészt szülésznő, másrészt roma is.

Tudták, hogy az oláh cigányoknál a legidősebb férfi a domináns a családban, ha ő nincs ott, akkor a felesége vagy a legidősebb nő áll a hierarchia csúcsán. Az első gyereket "úgyis az anyósnak szüli" -hangzott el, ami a többségi társadalom számára minimum meglepően hangzik, és jól mutatja, mennyire mások a szokásrendszerek a romáknál. Ráadásul a cigány népességen belül is három csoportot lehet elkülöníteni egymástól: az oláh, a beás és a romungro cigányokat, amelyek mind más tradíciókat, szokásokat hoztak magukkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem lehetek olyan fáradt, hogy leadjam

kh 2014. február 3., hétfő 19:06

Nemrégiben egy ismerősöm panaszkodott arra, milyen anya- és bababarát kórház már az, ahol a szülés után egy-két órával a gondozónők át is adták az újszülöttet neki, mi több, a baba éjszakára is kint maradt nála. Nem első alkalom, hogy ilyen fajta méltatlankodást hallok, a magyarázatot pedig csak elfogadni tudom, megérteni sose: hogy mert a szülés annyira kiszívta az anya minden erejét, hogy pihenésre van szüksége, amit a gyerek éjszakai felügyelete mellett nem tud megtenni. Emiatt egyébként sokan nemcsak az első együtt töltött éjjelt utasítják vissza, hanem az összes kórházban töltöttet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tipp a gyerek nyelvtanulásához

Dívány 2014. február 2., vasárnap 17:37

A félévi bizonyítványosztáskor sok szülő szembesül azzal, hogy a gyereknek nehézségei vannak az iskolában az idegen nyelv tanulásával. Ez különösen akkor jelent problémát, ha neki sem sikerült megtanulnia valamilyen idegen nyelven, ezért úgy érezheti, nem tud segíteni, hiszen sem a kellő tudása nincs meg hozzá, sem tanácsokkal nem tud segíteni.

shutterstock 124812901
Fotó: Shutterstock

Íme néhány tipp, amivel hozzájárulhat a gyerek sikeréhez:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cukiság: nem is veszik észre, hogy megszülettek

Vackor Virág 2014. február 1., szombat 12:49

A Youtube-on találtam egy videót (igen, már előttem 14 milliónál is többen felfedezték, de talán nemcsak nekem új), amely egy olyan ölelkező újszülött ikerpárt mutat be, akiket a szülés utáni percekben részesítenek a kötelező mosdatásban. Csakhogy ez a fürdetés egészen más, mint a kórházakban megszokott, mivel nem választják szét a babákat egymástól és nem külön-külön teszik őket a vízsugárba, hanem engedik, hogy együtt maradjanak, ahogy az anyaméhben töltettek el hosszú hónapokat. A kisbabák talán észre sem veszik, hogy már kint vannak, annyira sikerül megőrizni az intim hangulatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A légzésfigyelő nem előzi meg a bölcsőhalált!

Dívány 2014. január 31., péntek 13:50

Amikor kisbaba érkezik a családba és a szülők beszerzik a szükséges kellékeket, biztosan szembetalálkoznak a légzésfigyelővel. És ilyenkor felmerül a kérdés: vegyünk vagy ne vegyünk? Nem olcsó, viszont ha azt nézzük, hogy akár életet menthet, több gyereket is kiszolgálhat, és később, ha már nincs rá szükségünk, eladhatjuk, a légzésfigyelő máris vonzóbb találmány. A legtöbb Porontyos anya vett, nem tudjuk, mi az országos átlag, de nálunk szinte mindenki beruházott egy légzésfigyelőbe.

Csakhogy valóban életet menthet? Hát, rossz hírünk van. Azt szoktuk gondolni, mi legalábbis ezt gondoltuk, amikor megvettük, hogy a légzésfigyelő a bölcsőhalál ellen biztosít. Csak ez sajnos a kutatási adatok szerint nem igaz, illetve ebben a formában nem igaz.

A légzésfigyelő önmagában nem ment életet, amint arra számos ország állami egészségügyi szerve fel is hívja a figyelmet. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint semmilyen készülék nem képes megelőzni a hirtelen csecsemőhalált (SIDS), vagy csökkenteni annak a valószínűségét.

Az FDA, az USA Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Ügynöksége például azt közli, hogy nincs birtokában olyan tudományos adatnak, amely igazolná, hogy valóban hatásosak azok a termékek és készülékek, amelyek a SIDS megelőzését ígérnék. A brit NHS (kb: Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) és a Department of Health (Egészségügyi Minisztérium) közös, a bölcsőhalál megelőzéséről szóló kiadványa is azt közli, nincs adat arra, hogy a légzésfigyelők megelőznék a hirtelen csecsemőhalált.

Miből ered a félreértés?

Hogy mi az oka ennek az igen elterjedt félreértésnek? Az, hogy sokáig azt gondolták, hogy a SIDS és az alvási apnoe (az igen mély alvás miatt a légzés hosszabb ideig történő kimaradása) együtt járnak, vagyis, hogy a SIDS-et egy apnoés szakasz előzi meg, amikor a baba nem vesz levegőt. Vagyis: ha elkapjuk ezt a szakaszt, megelőzzük a csecsemőhalált.

Csakhogy, bár sokan, sokáig kutatták, ezt az összefüggést nem sikerült bizonyítani. Vagyis, a hirtelen csecsemőhalált nem előzi meg apnoe. Orvos kollegánk ezt így foglalta össze nekünk, laikusoknak is érthető nyelven:

Itt jön a lényeg

Az van, hogy ha tényleg az alvási apnoe okozná a sids-et, akkor ugye amikor bejelez a légzésfigyelő, akkor a baba életben van, a szíve ver, csak nagyon mélyen alszik, és ezért nem vesz levegőt. Ez esetben elég lenne felébreszteni mozgatással stb., ezt bármelyik szülő meg tudja csinálni, így lenne értelme a készüléknek.
 
De ha a hirtelen csecsemőhalált nem előzi meg egy alvási apnoe-s szakasz, hanem egyszercsak meghal, akkor amikor bejelez a légzésfigyelő, akkor azért jelez, mert a kisbaba már halott, nem vesz levegőt, és lehet, hogy a szíve sem ver, vagyis nem elég megrázni, hanem komplett újraélesztés szükséges.
 
Az újraélesztés még kórházban, aneszt-intenzívesekből álló újraélesztő teammel és egy vagon kéznél lévő életmentő gyógyszerrel sem mindig sikerül, sőt. Annak az esélye, hogy egy ugyan csak pár perce meghalt, de életjelenségeket nem mutató kisbabát otthon, egyedül, eszköz nélkül egy szülő újraélesszen, nem tudom, mekkora, biztos vannak erre felmérések, dehát túl sok esélyt nem adnék neki.
 
Persze, meg kell próbálni, valamennyi keringést fenn lehet tartani, amíg kiérnek a mentők, és náluk már van gyógyszer, és tudják rendesen lélegeztetni. ha nem éleszted újra, akkor nulla az esélye, hogy életben marad, ha újraéleszted, akkor meg valamennyi, ami több a nullánál, de azért nem túl jó. 
 

Elsősegélytanfolyam nélkül SIDS ellen semmit sem ér!!!

Ma inkább az van, hogy megveszik a légzésfigyelőt a szülők, de az újraélesztést nem tanulják meg, és így valószínűleg tényleg nem védi ki a hirtelen csecsemőhalált, csupán hamis biztonságérzetet ad. Pedig van ingyenes babaelsősegélytanfolyam is, a Madarászban meg asszem 3000 forint ugyanez, nem egy nagy összeg.
 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Eleinte az életéért küzdöttem, most a jövőért

Rádai Andrea 2014. január 30., csütörtök 18:10

Szikszai Szintiát csecsemőként kétszer érte bölcsőhalál. Az, hogy a kislány életben van, maga a csoda. Talán kevésbé látványos, de ugyanolyan, a mindennapok küzdelmében megnyilvánuló csoda, ahogy az édesanyja, Bíró Evelina harcol Szintiáért.

1606852 10201105466827049 1861796803 n

Evelina álmaiban olyan dolgok szerepelnek, ami a legtöbbünk számára szívszorító: egy olyan lakás, ahonnan egyedül is ki tudná vinni Szintit a szabad levegőre, vagy akár csak a közértbe. Bár Szinti szellemileg tiszta tudatú, nem sérült, az epilepszia miatt az idegrendszerének mozgásért felelős része nagyrészt elhalt. Evelina egy olyan műtétről álmodik, ami után Szinti talán még járni is megtanulhatna. Csakhogy ez csaknem 4 millió forintba kerül, aminek egyelőre csak egy része gyűlt össze.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha te nem oltatsz, az én gyerekem is veszélyezteted

pp 2014. január 29., szerda 14:52

Amikor a szülésfelkészítő tanfolyamra jártam, az egyik alkalommal egy gyermekorvos tartott előadást a csecsemő és a kisgyermek egészségéről. Szóba kerültek a védőoltások is, és az előadó megkérdezte az ott ülőket, van-e köztünk olyan, aki nem szeretné beoltatni a gyermekét. Két apuka jelentkezett. Az előadó ekkor azt is megkérdezte, miért – gondolom, vitát szeretett volna kezdeményezni a védőoltások előnyeiről, veszélyeiről, tévhitekről. Az egyik apuka semmit sem válaszolt, a másik csupán annyit felelt: „Mert természetellenes.” Ezzel nem tudtunk vitatkozni.

A múlt héten járta be az internetet a grafikon, amely azt mutatta, a beoltottak számának csökkenésével hogyan jelennek meg újra azok a betegségek, amelyek egyszer már gyakorlatilag eltűntek. Bár nálunk az oltottak száma magas, mi is írtunk tavaly arról, amikor szamárköhögés jelent meg egy iskolában.

Most nézzünk egy kicsit a jelenség mögé, miért nem tekinthetjük kizárólag személyes döntésnek azt, ha valaki nem oltatja be a gyerekét. Máshogy fogalmazva: miért veszélyezteti mások egészségét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyugodtan bízd másra a gyereked!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. január 28., kedd 14:42

Meglehetősen nagy eltérések vannak a családok közt abból a szempontból, hogy mennyire nyitottak a külvilág felé, beleértve ebbe azt is, a gyereknevelésbe kiket és hogyan vonnak be. A kényszer is alakítja ezt, de nagyban függ a család értékrendjétől, és attól, mit látnak a külső emberekben: családi intimitásukat fenyegető tényezőket, vagy segítséget, akik könnyíthetnek a szülők és gyerekek életén is.

Tipikus kép, hogy az anya egész nap otthon van a gyerekkel vagy gyerekekkel, az apa este hazaérkezik a munkából, ekkor mindketten azt érzik: végre eljött számukra a pihenés ideje. Az anya átadná a gyerekeket az apának, hogy leülhessen kicsit, kapjon egy kis csendet, nyugalmat, az apa kifújná magát az egész napi munka után.

Mikor látják, hogy a másik tőlük várja, hogy a gyerekkel foglalkozzon, mindketten befeszülnek, hogy a másik nem érti meg őket, és talán nem is becsüli meg tevékenységüket. A hétvége sem feltétlenül hoz feloldozást: ez az időszak, amikor végre együtt lehet a család. Igen ám, de ha ebből sosincs kiszállás, akkor csak egy újabb műszakként fogják megélni a pihenésre hivatott napokat is. Még ha jól is alakul a hétvégi program, aligha pótolja a kettesben, vagy akár egyedül eltöltött időt.

És arról már ne is beszéljünk, ha valamelyiküknek eszébe jutna egy baráttal találkozni, vagy hobbijának szentelni néhány órát, a másik számára könnyen válhat árulóvá, akinek nem a család a fontos. Persze, szó sincs árulásról: arról van szó, az otthon maradó fél (és ez gyakrabban az anya) idegei pattanásig feszültek már, enyhülést keresne, szabadulást a helyzetből, de ezt valamilyen tévesen értelmezett kötelességtudat alapján nem meri megfogalmazni, így csak a haragot éli meg a másik iránt, aki megengedi magának, hogy beüljön egy kávéra valakivel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túlélte a rákot és anya lett egy új eljárással

Vackor Virág 2014. január 27., hétfő 13:16

Két évvel ezelőtt egy fiatal német nőnél, Nicole Heuchelenél mellrákot diagnosztizáltak. A nő akkor 36 éves egygyerekes anyuka volt, de mindamellett, hogy a rossz hír hallatán teljesen kétségbeesett, amiatt is elkeseredett, mert tudta, hogy a kemoterápia és a sugárkezelés miatt szinte biztos, hogy sosem szülhet újra. Pedig ez volt a vágya.

Mégis, a német hírmagazinok orvostudományi szenzációt emlegetek, hiszen Nicole túlélte a rákot, sőt pár héttel ezelőtt újra egy egészséges kisbabának adott életet.

Nicole-nak szerencséje volt, mert egy olyan, a "kriokonzerválást" ismerő és alkalmazó intézményben gondozták (Frauenklinik am Neusser Johanna-Etienne-Krankenhaus), ahol még a sugárkezelés és kemoterápia előtt felhívták a figyelmet arra, hogy lehetőség van egy kisebb beavatkozással esélyt teremteni a későbbi anyaságra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bio nem hit kérdése

Vackor Virág 2014. január 26., vasárnap 13:36

Amikor szóba kerülnek a biotermékek, elég gyakran kételkedő, elutasító reakciókat váltanak ki az emberekből. Tipikus megjegyzés, hogy „az a zöldség bio, amit éjjel permeteznek”, vagy „minek vegyek drága biót, ha úgyis minden más tele van káros anyagokkal”, és van, aki ezt még kiegészíti azzal, hogy „valamiben meg is kell halni”.

Ez a hozzáállás gyakran tájékozatlanságból, az ismeretlentől való idegenkedésből fakad, ugyanis ha megkérjük az illetőt, mondja el, szerinte mi a bio, kiderül, hogy pontosan nincs is tisztában azzal, mit nevezünk, mit nevezhetünk annak. Sajnos azt látni, hogy sokszor még forgalmazói oldalról sincs ez a jelentés tisztán látva, ami azért baj, mert megtévesztik a kevésbé felkészült vásárlókat, és még bírságra is számíthatnak, ha ez kiderül.

Míg tőlünk nyugatabbra már jó pár éve megtörtént a biobumm, Németország, Svájc, Ausztria, Franciaország, Nagy-Britannia élen jár a biotermékek rendszeres fogyasztásában, a jövőt látják benne, addig nálunk még csak most kezdenek nyitni az emberek ebbe az irányba. És ez nem pusztán anyagi kérdés, egészség és környezet-tudatosság is áll a háttérben.

Mindig duplán sokkoló olyan élelmiszer botrányról hallani, ami csecsemőkkel, gyerekek táplálásával kapcsolatos, de vannak ilyen esetek is. Az utóbbi években többször előfordult, hogy bébiételeket kellett visszahívni, mert a megengedettnél magasabb dózisban volt bennük vegyszermaradvány. Ezt hallva még inkább nyitunk a biztonságosabb és természetesebb bio babaételek felé, s a kis mennyiség miatt az árban ez nem is jelent nagy luxust, pár tíz forintot legfeljebb. (Zárójelben megjegyzem, a Tudatos Vásárlók Egyesülete éppen arra gyűjt, hogy laboratóriumban bevizsgáljanak bébiételeket)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ismerik a hüvelygyűrűt? És félnek tőle?

pp 2014. január 23., csütörtök 21:23

A fogamzásgátló módszerek között viszonylag újdonságnak számít a NuvaRing, amely a hüvelybe helyezhető, hormontartalmú gyűrű. A gyűrű kis mennyiségben kétféle női nemi hormont, etonogesztrelt és etinilösztradiolt tartalmaz, amelyek fokozatosan szabadulnak fel belőle és kerülnek a vérkeringésbe.

A NuvaRing gyártója ellen 2008-ban indították az első pert az USÁ-ban: a vád szerint a gyártó cég eltitkolta, illetve bagatellizálta az eszköz használatához kapcsolódó egészségügyi kockázatokat, amely a felperes feleségének életébe került. Napjainkig összesen 1360 beadványt nyújtottak be a cég ellen, az első tárgyalás 2014 elejére van kitűzve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lemarad-e a gyerek, ha nem hajtjuk?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. január 22., szerda 19:32

Mindenki szeretné, ha boldog és sikeres felnőtt válna a gyerekéből. De hogy mit jelent a sikeresség, és hogyan lehet a gyermeket oda eljuttatni, már koránt sem egyértelmű. Van, aki számára egyszerű a képlet: akkor lesz esélye a csemetének a sikerre, ha jó képzettséget kap, ahhoz pedig tanulni kell, azaz a szülő feladata, hogy hajtsa őt: igyekezzen kipréselni belőle a legjobb tanulmányi eredményt, és a legszínvonalasabb iskolákba bejuttatni.

Ez logikusan hangzik, csakhogy vannak itt zavaró tényezők. Hogy kutatások szerint az életben való beválás nem az iskolai eredményen múlik, sokkal inkább az érzelmi intelligencián. És ott van a fejünkben a kisördög, hogyha gyerekkorában mini felnőttként kezeljük a gyereket, és arról szólnak a hétköznapok, hogyan csavarhatná ki magából a legnagyobb teljesítményt, vajon mikor lesz ideje gyereknek lenni annak a gyereknek? Hallgassunk a szívünkre, és engedjük kicsit szabadabban, vagy arra az intő, szorongató hangra, hogy aki most lemarad, később nehezen fog felzárkózni, tehát most kell hajtani?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt népszerű tévhit a cumiról

pp 2014. január 21., kedd 20:28

Az egyik barátnőm szerint a cumi olyan, mintha vibrátort adnánk a gyerekünknek: műanyag pótszerrel helyettesítjük a valódi, hús-vér élményt. Ő sosem tenne ilyet. Ezzel szemben a védőnőnk is, és anyukám is határozottan cumipárti: szerintük sokkal könnyebb a cumiról leszoktatni a gyereket, mintha az ujját szopná, és ezt jó néhány, ujjszopós és cumis gyerekkel egyaránt rendelkező Porontyos anya is megerősítheti.

shutterstock 156969851
Fotó: Shutterstock

Persze, végül úgyis a gyerek dönt: vannak született cumisok, és született ujjszopók, vannak babák, akik végigpróbálják az összes cumimárkát és mindegyiket messzire köpik, és olyanok is, akik egy-egy típus elvakult rajongói lesznek, aztán retteghetünk, nehogy a gyártó kivonja azt a forgalomból kétéves kora előtt.

Néhány tévhitet gyűjtöttünk össze a cumival kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mellgyulladás: a rossz melltartó bosszúja

kh 2014. január 20., hétfő 20:39

Mindig is gondot okozott az átlagnál nagyobb melleimre megfelelően alátámasztott, kényelmes melltartót venni, a terhességem és a szoptatás alatt pedig ez alapvető problémává vált. A megvásárolt szoptatós melltartók száma sajnos kevésnek bizonyult a gyakori cserék miatt, így egyik nap arra kényszerültem, hogy normál melltartót vegyek fel. Átkozom is azt a pillanatot, amikor ez az eszembe jutott, a bal mellem ugyanis úgy begyulladt, hogy aznap este ágynak estem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerekeddel légy szolidáris, ne másokkal!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. január 19., vasárnap 09:54

Van olyan szülő, aki nehezen húzza meg a határt gyermeke és maga közt lelki értelemben, aki szinte részének tekinti a gyermeket, és ez problémákhoz is vezethet a kapcsolatukban. Például, ha a gyermeket kritika éri, ő már szégyelli is magát. És nem csak azért, mert ő neveli, így róla is beszél a gyermek viselkedése, hanem úgy éli meg, mintha egyetlen személyiség volnának.

Csak hát a gyermek nem kiterjesztett testrészünk, így a szülő már a legkisebb korban sem kontrollálhatja teljesen a gyermek viselkedését. Azoknak a szülőknek, akik képesek önálló individuumként kezelni gyermeküket, sokkal könnyebb a dolguk, mert szabadon örülhetnek, sajnálkozhatnak a gyermekkel együtt, empatikusak lehetnek vele, még akkor is, ha nem értenek egyet a gyermek lépéseivel.

Biztos mindenkinek ismerősek azok a jelenetek, mikor a szülők a játszótéren egymást túllicitálva versenyt szerénykednek a gyermekükkel kapcsolatban. A másik gyermeket pedig dicsérik. „Jaj, Danika már egyedül beköti a cipőfűzőjét? De ügyes! Az én kis Bencém még sokkal önállótlanabb.” Ha valaki belelendül, a gyermek hosszas kritizálásába, sőt, akár ócsárolásába is átfolyhat a monológ.

Bizonyos nézőpontból érthető ez a viselkedés, mégsem szerencsés. Az ember azt hiszi, ha a gyerekét dicséri, az olyan, mintha magáról áradozna, és az illetlenség, ugyebár. Inkább csak szerénykedjünk.

Csakhogy amikor a gyerekünkről beszélünk, akkor nem magunkat dicsérjük, itt van az alapvető tévedés. És bár valóban visszatetsző, ha egy szülő hosszasan „fényezi” a csemetét, de arról nyugodtan beszélhet, hogy ő mit élvez a gyermekkel való együttlétben, minek örül benne, ezt senkinek sem fog fájni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől extra a gyed? A szakértő megmondja

Vackor Virág 2014. január 18., szombat 09:18

Sokat halljuk, hogy a kisgyerekes anyák munkaerő-piaci helyzete finoman szólva, nagyon sok kívánnivalót hagy maga után. Még ha vannak is családbarát munkahelyi kezdeményezések, mégis, a munkáltatók többsége ódzkodik a szülés előtt álló nőktől és a kisgyerekes anyáktól. Általános tendencia az, hogy a nők választani kényszerülnek a családalapítás/több gyerek vállalása és a karrier között.

De mi is a 2014. január 1-én hatályba lépett a Gyed extra, amely több intézkedést is magába foglal? Ezeket most Horváthné Pelyva Erzsébet, az AnyaBarát szakértőjének segítségével sorra vesszük, és néhány gyakorlati példát hozva bemutatjuk, milyen változást is jelenthet ez a módosítás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt éves kislányhős és a mentők

Koncz Andrea 2014. január 17., péntek 12:28

Az öt éves, Indiana államban élő Savannah apja szívrohamot kapott. A férfi a rosszullét kezdetén megérezte, hogy komoly a baj, ezért felhívta a 911-et. Ám a beszélgetésre már nem volt képes, a telefont a kislány vette át. Meghatóság, cukiság, és minden, ami csak lehet. És a kislány még az alkalomhoz illő öltözékre is gondol!

Így engedd Facebookozni a gyereked

kh 2014. január 16., csütörtök 21:08

Ahogyan azt az ismerőseim körében is észlelem, szinte kivédhetetlen, hogy a tizenévesek ne kössenek ki előbb vagy utóbb a Facebookon. A tiltás nem sokat ér, főleg, hogy a gyerekek fele kortól függetlenül lóg a közösségi oldalon, vagyis úgyis megtalálja a módját annak, hogy profilt készítsen a honlapon. Márpedig véleményem szerint jobb, ha ezt a tudtommal és felügyelet mellett teszi meg, mint egy kamu adatlappal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Értelmezd is a gyerek viselkedését!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. január 16., csütörtök 17:34

Ki ne tudna felidézni olyan emléket, mikor közvetlenségét faragatlanságnak, idegességét agressziónak, kedvességét tolakodásnak fogták fel? Felnőtt életünkben is sokszor előfordul, hogy félreértik szándékunkat, és ahogy egyre jobban eligazodunk a társas világban, gyakran már előre megszólal a vészcsengő, ingoványos terepre értünk.

Vajon ha úgy teszünk, mintha nem vennénk észre, ismerősünk a zsebkendője mögött hüppög, hálás lesz a tapintatosságunkért, vagy megbántódik ridegségünkön? Ha férfiként felsegítjük a kabátot, ódivatúnak, hovatovább szexistának, vagy figyelmesnek és gyengédnek fognak tartani? Ha felnőttként is ennyi a buktató, el lehet képzelni, hányszor fordul elő egy gyerekkel, aki még csak tanulja a társas világ szabályait, hogy félreértik szándékát. Ha ez rendszeresen történik, pláne, ha otthon, a családban, akkor az bizony komolyabb problémák forrása is lehet.

Mikor látunk valamit, ami egyértelműen rosszalkodásnak minősül, sokszor nem is gondolkodunk, máris jön a szitok: „ezt nem szabad, az agyam elszáll, mit művelsz már megint?”. Aztán néha kiderül, félreértettük a helyzetet, és kivételesen nem disznólkodni akart a csemete, hanem véletlenül borította ki a kakaót, nem fellökni akarta a testvérét, hanem megölelni, csak elvesztették az egyensúlyt. Ha ez egyszer-egyszer becsúszik, nincs tragédia, főleg, ha nyitottak vagyunk arra, hogy meghalljuk a valóságot, sőt, akár elnézést kérjünk a félreértésért. Na persze, ideális lenne, ha eleve nem ingerülten ripakodnánk a gyerekre, de az nem mindig sikerül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs okostelód tízévesen? Csóró vagy!

neszta 2014. január 15., szerda 14:48

Ellene vagyok a mobiltelefonok ész nélküli használatának, úgyhogy nem véletlen, hogy szinte az én gyerekeimnek lett legkésőbb az osztályukban mobiljuk. Korábbi elképzelésemet, ami szerint túl figyelmetlenek és szétszórtak még ahhoz, hogy telefontulajdonosok legyenek, felülírta a kényszer, no meg a sok lelki terrort alkalmazó kisköcsög kispajtás az iskolában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha ezt neonatológusoknak mondom, sokkot kapnak

Vackor Virág 2014. január 14., kedd 19:02

Dr. Bodrogi Eszter az MHEK (rövidebb és ismertebb nevén Honvédkórház) koraszülött intenzív osztályának (PIC) vezetőhelyettese kollégáival együtt külföldi tapasztalataira alapozva néhány éve itthon is sikeresen tereli európai színvonal felé a kórház ezen részlegét. A nemcsak országos, de európai szinten is rendkívül jó eredményekkel rendelkező PIC-en olyan szokatlan, de annál emberibb dolgokkal találkozni, minthogy a szülők akár éjjel 3-kor is benézhetnek meglátogatni a gyereküket, a babák fészekben alszanak, vagy, hogy az inkubátorból kivéve akár apa szőrös mellkasán is alhat a korababa.

Nem titkolom, kissé elfogult vagyok, mert volt alkalmam pár hetes kórházi tartózkodás alatt megismerni, látni, hogyan, s kik dolgoznak itt. Ilyen profi, családbarát és jókedvű egészségügyi csapattal még sosem találkoztam.

Koraszülésről, anyaságról, tévhitekről beszélgettük, olykor el-elkanyarodva a fő vezérfonaltól. Az interjú azon gondolat mentén halad, hogy mi történik akkor, amikor egyszer csak, a 37. terhességi hét előtt valakinél hirtelen beindul a szülés. Mert ez bármikor, bárkivel megtörténhet, én sem terveztem, hogy a második fiamat a 32.héten fogom megszülni.

Dr. Bodrogi Eszter
Dr. Bodrogi Eszter

Mit kell csinálni, ha a kiírtnál jóval hamarabb indul meg a szülés?

Tudni kell, hogy ha valakinek a 37. hét előtt beindul a szülés - ami jelentkezhet szülési fájdalmak vagy elfolyt magzatvíz formájában -, akkor hiába van fogadott orvosa akármelyik kórházban, olyan helyre kell mennie, ahol a koraszülött babát el tudják látni. Érdemes megnézni már a terhesség alatt, hogy hol van hozzánk legközelebb Perinatális Intenzív Centrum (PIC) vagy Neonatális Intenzív Centrum (NIC). Ezek egymás szinonimái. Sokszor időveszteség az, ha a saját kórházába megy ilyenkor, mert innen úgyis továbbküldik, illetve egy nagyon akutan induló koraszülésnél előfordulhat, hogy már nem is érnek át a koraszülöttes kórházba. Az viszont sokkal rosszabb, ha a babát kell átszállítani. Előfordul, hogy a védőnő vagy a gyógytornász vesz észre olyan jeleket, amivel azonnali hatállyal beküldi az anyát a kórházba.

Ha beért a kórházba, kezdődik a játék az idővel, hogy minél később szülessen meg a baba. Ilyenkor el kell kezdeni egy csomó dolgot. Alapvetően le kell állítani a fájástevékenységet, ha van. Az elfolyt vizet ugyan nem lehet megállítani, de az tévhit, hogy ha elfolyt, ne lehetne kihúzni heteket is akár. Nekünk volt olyan kismamának, aki 10 hetet töltött el folyó vízzel, aminek megvannak a rizikói ugyan, de ha az ember ezt figyeli, és megfelelően reagál rá, akkor ezek eltörpülnek azon nyereség fényében, hogy nem egy 24. hetes, hanem egy 34. hetes gyerek születik.

Antibiotikumot is szoktak adni az édesanyának, de ami a legfontosabb, hogy szteroidot kapjon az anya. Ezt tüdőérlelőnek hívja a köznyelv, elsősorban arra való, hogy a koraszülött babáknak a még éretlen tüdejét felturbósítva megérlelje, de ez még csomó más dologra is hatással van, pl. koraszülött szövődményekre. Az az igazi, ha 48 óra eltelik az első dózis után.

Az lenne a legjobb, ha minden potenciális koraszülő nőnek ez automatikusan járna. Mert sajnos ezt Magyarországon még mindig csak a szülő nők fele kapja meg, míg Európában ez az arány 90 százalék. Ez extrém sokat számít, az egészen kicsi babáknál 30-40 százalékos egészségjavulást tud eredményezni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szoptatás sem sokkal jobb, mint a tápszer

pp 2014. január 13., hétfő 18:50

Amikor szülés után, némi komplikáció miatt pár órával később végre megkaptam az újszülött babát, egyúttal megkérdezte tőlem a csecsemősnővér, akarok-e majd szoptatni. Mert ha igen, akkor megmutatja a helyes mellretételt.

Ez megőrült? Hogy lehet ilyet kérdezni? Még jó, hogy akarok szoptatni, csak szoptatni akarok, igény szerint, hat hónapig kizárólag, két éves korig legalább, hiszen máskülönben kövér, allergiás, ostoba és bizonytalanul kötődő lesz a gyerek, és egyébként is az anyatej az egyetlen lehetséges választás, minden cseppje folyékony arany, megvédi anyát a méhráktól és a csontritkulástól, mindig kéznél van, nem kell cumit mosni meg cumisüveget sterilizálni, mit sterilizálni, meg se kell venni az ördögi találmányt, aki mást állít, azt megvették a tápszergyárosok. Ennek már nyolc hónapja. Szoptatok azóta is töretlenül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Soha többé nem lesz férfi nőgyógyászom

henna 2014. január 12., vasárnap 14:15

Abban a régióban, ahol felnőttem, férfiak uralta terep volt a nőgyógyászati szakma, nem dolgozott egy női nőgyógyász sem, de igazából meg sem fordult a fejemben, hogy ne férfi nőgyógyászt keressek, ez volt ugyanis a megszokott, mintegy tradíció. Nem volt hát más választási lehetőségem még akkor sem, amikor még szűzen, irtó megalázó helyzetbe kerültem az első alkalommal, mert fogamzásgátlót szerettem volna felíratni. 17 és fél évesen az orvos nemhogy nem dicsért meg, hogy felelősségteljesen vágnék bele a szexuális életbe, de még le is cseszett, hogy ennyi idősen még a tanulással kellene foglalkoznom, és nem a testem felkínálásával. Még az is lehet, hogy valójában ő vette el a szüzességem: figyelmen kívül hagyva, hogy még nem voltam fiúval, durván nyúlt belém, véreztem is utána.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: létező magyar keresztnév vagy kitalált szó?

mzd 2014. január 10., péntek 09:21

Az elmúlt napokban fél Magyarország a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének december elején közzétett (egészen pontosan frissített) utónévlistáján nevet. Ez a két dokumentum (külön a férfi és a női nevek) tartalmazza azokat a keresztneveket, amelyeket hivatalosan viselhetünk mi vagy adhatunk gyermekeinknek születésükkor.

Minden korszaknak megvannak a "sláger" nevei, most például a csecsemők nagy része kapja a Máté, Bence, Kristóf vagy Hanna, Panka nevet, sokszor akadnak azonban ennél szokatlanabbak, sőt, viccesek is. A poszt végén található kvízünkben fele-fele arányban szerepelnek olyan nevek, amelyek - bár nehezen hihetően, de - valósak és olyanok is, amik a fantáziánk szülöttei. Az ön feladata, hogy megtippelje, éppen melyiket látja.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés