SZÜLŐSÉG

Gyerek, otthon, egyedül - szabályok és tippek

Primilla 2017. április 19., szerda 17:43

Jobb félni, mint megijedni, ezért idén jó előre szólunk (kezdjük el az olvasók paráztatását), hogy ideje elkezdeni megszervezni a gyerekfelügyeletet a nyári szünetre. Tizenegy hétről van szó, és már adtunk is rá egy csomó jó tippet, hogy hogyan lehet megoldani.

Bizonyos (de nem minden) szempontból könnyebb a helyzete azoknak az a szülőknek, akiknek már akkora a gyerekük, hogy ideig-óráig egyedül, vagy haverral, tesóval otthon lehet hagyni. Azért csak bizonyos szempontból, mert az első (százhuszonöt) alkalommal az ember természetesen rémeket lát: nem korai ez még? Nem fog félni? Nem fog pánikba esni valami hülyeségtől? Nem fog valami őrültséget csinálni? Ugye nem történik semmi baja, mondjuk, rárontanak a kardfogú tigrisek, vagy meteor esik a házra, vagy valami?

Nos, az esetek túlnyomó többségében természetesen semmi ilyesmi nem történik. A kérdést jellemzően túlfélik a szülők, de leginkább attól tartanak, hogy mások elítélik őket, ha magukra hagyják a gyereküket – ez derült ki a Kaliforniai Egyetem tavaly publikált kutatásából.

shutterstock 567207496

A tudósok különböző helyzeteket vázoltak fel, amelyben szituációnként változott a magára hagyott gyerek életkora (volt köztük 10 hónapos, alvó baba, és 10 éves gyerek is), hogy hol hagyták magára, és hogy milyen okból. A kutatók megfigyelték, hogy a megkérdezett szülők szerint, akkor van nagyobb veszélyben a gyerek, ha az anya hagyja őt magára, méghozzá szándékosan, akár azért, mert dolgozni kell mennie, akár azért, mert beugrik egy kicsit a konditerembe. Az apákkal sokkal elnézőbben voltak, ha ők hagyták magára a gyereket, azt sokkal kevésbé tartották veszélyeztetésnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházsuli: visszahozzuk az életet a passzivitásba

Juhász Edina 2017. április 18., kedd 19:30

Nincs elég baja annak a gyereknek, még a matekkal is kínozni kell? Legtöbbünknek ez jut először eszébe, ha a kórházban tanulásról hallunk. Az sokkal kevésbé, hogy sok tartósan beteg gyereknek ez jelenti a kapcsot a hétköznapokhoz, a realitáshoz. Ráadásul a Kórházsuli programban a tananyagot gyerekek csinálják, gyerekeknek. Önként és boldogan.

Péntek délután tanítás után a legtöbb gyerek rohan haza vagy a haverokhoz, másnap nincs se iskola, se házi, se dolgozat. Ehhez képest első ránézésre is legalább száz középiskoláskorú gyerekkel találkoztam a Telenor székházában, és még ki tudja mennyien követték nyomon online az előadásokat.

Mindannyian egy közös célért gyűltek össze: segíteni szeretnének a tartósan beteg társaiknak abban, hogy ne maradjanak le az iskolai tananyaggal, amíg a kórházban vagy éppen otthon lábadoznak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Helló, skarlát, új barátunk!

Koncz Andrea 2017. április 18., kedd 16:11

Múlt héten skarlátos lett a lányom. Más családokban ez lehet, hogy nem annyira megdöbbentő, nekem viszont a skarlátszüzesség elvesztését jelentette, én sosem kaptam el, és eddig a gyerekek sem.

Hamar kiderült, hogy a barátok, ismerősök iskoláiban, osztályában elég sok skarlátos megbetegedés volt mostanában, ezért arra gondoltam, összeszedem röviden mi ez, honnan ismerheted fel, és mit kell vele csinálni, hátha neked is jól jöhet még egyszer.

Mi ez?

A skarlát egy fertőző betegség, amit a streptococcus baktérium okoz. Könnyen terjed egyik-gyerekről a másikra, mivel még a (kettő-négy napos) lappangási időben fertőz. Jellemzően cseppfertőzéssel kapjuk el, főleg az 5-15 éves korosztályt kedveli.

Távolról sincs vége, olvasson még »

VÉGRE itt az autóutakat szimuláló bölcső

Aladár 2017. április 16., vasárnap 17:24

A bölcső az éjszakánként üvöltő gyerekkel autókázni kényszerülő szülőkön hivatott segíteni, és még a tovasuhanó utcai fényeket is reprodukálja.

Akik indultak már éjféli autókázásokra, hogy elaltassák a nyüszítő gyereket, most végre fellélegezhetnek. A Ford legyártott egy álomra szenderítő autóutakat szimuláló gyerekágyat, így a szülők bátran borozgathatnak, amíg a kicsi a gyerekszobát el sem hagyva autózik.  

Gyakorló - és autóval rendelkező - szülőknek nem kell bemutatni a jármű varázslatos hatását, belerakjuk a nyűgös, fáradt gyereket, elindulunk, és egy kis idő múlva vége a visításnak, és a gyerek édesen alszik. Tegye fel a kezét, aki soha nem indult csak el azért autókázni egy kicsit, mert már nem volt jobb ötlete az altatásra, és úgy érezte, megőrül. Hm. Nincs nagy tömeg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt tegye, ha madárfiókát talál!

Puskás Pálma 2017. április 16., vasárnap 15:41

Barátnőm kisfia még mindig emlegeti a tavaly tavasszal történt szomorú eseményt: családi házuk ablakából sokáig figyelték a fészket rakó rigókat, majd a kikelő kisrigókat etető rigómamát. Mígnem egy kisrigó kiesett a fészekből, és a szemük láttára kapta el a szomszéd macska.

A szülők abban sem voltak biztosak, hogy ha időben érkeztek volna, akkor a megmentett kisrigóval mit kellett volna tenniük? Vissza lehet tenni a fészekbe? Kinek kell szólni? Mit csináljunk, ha csak annyira értünk a madarakhoz, mint a cikkszerző (ti. van, amelyiket meg lehet enni, az a tyúk, és amelyiket nem, abból a kicsi a veréb, a nagy a varjú), de mégsem szeretnénk segítség nélkül hagyni a kipotyogott madárporontyot?

A Magyar Madártani Egyesület (MME) idén cuki infografikával magyarázza el a teendőket.

shutterstock 302537594
Távolról sincs vége, olvasson még »

Sok kamasz szerint oké töményezés után vezetni

moana 2017. április 16., vasárnap 11:30

A reprezentatív kutatás számos aggasztó attitűdöt tárt fel a Z generáció közlekedésbiztonsági ismereteivel kapcsolatban.

Még egy hónapja sincs annak, hogy autóbalesetben elhunyt Janza Richárd, ifjúsági világbajnok kajakos. A Blikk szerint a balesetet okozó sofőr részeg volt, és az eset óriási felháborodást váltott ki országszerte. Reméljük, hogy a tragédia sokak számára intő példa volt. És nem akarunk senkit sem riogatni, de egy friss felmérés szerint a kamaszok közül sokan úgy gondolják, nem veszélyes egy kis italozás után vezetni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülőnek lenni... képregényben

Aladár 2017. április 15., szombat 11:12

A szülői lét jelentette szépség és terhelés is megjelenik a holland illusztrátor, Liesbeth Ton képregényein, akinek kimondott célja, hogy kiegyensúlyozott képet nyújtson a szülők mindennapjaról, a legaranyosabb, és legviccesebb helyzetekre helyezve persze a hangsúlyt.

„Kétszer olyan nehezebb lett az életem, de kétszer olyan vidám, és kétszer annyi értelemmel teli is, mióta gyerekeim vannak.” – mondja Liesbeth Ton, anya és képregényrajzoló. 

A holland illusztrátor 3 gyerek, egy tíz, egy hét, és egy kétéves anyja, nem csoda tehát, hogy mostanra bőven tisztában van a gyereknevelés egyszer fent, másszor lent jellegével. Mindez vissza is köszön a szülői élet napi frusztrációit megjelenítő képregényein. 

A post shared by Betje.com (@betje_com) on

Szülőnek lenni.... és nézni őket, ahogy alszanak

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elég érett a gyerek a hat/nyolcosztályosba?

Primilla 2017. április 14., péntek 16:58

Ha létezne olyan, hogy szülői naptár, az április hónap egészen biztosan úgy állna benne, hogy „a felvételi pszichózis hava”, és nem véletlenül. Természetesen tétre megy a dolog, egyáltalán nem mindegy, hogy hová veszik fel a gyereket, és egyáltalán felveszik-e.  Érdekes, hogy bár sokkal kevesebb múlik azon, hogy a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba sikerül-e bekerülni a gyereknek, mégis legalább ugyanakkora ekörül is a hiszti.

Tavaly még a kívülállók lazaságával simán leírtam, hogy akkor sincs semmi, ha nem veszik fel a gyereket. Idén viszont, a negyedikes lányommal a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy mekkora feszültséget tud okozni a felvételi helyzet az osztályokban, a családokban, és barátok között is, és hogy ki tudnak vetkőzni magukból az emberek. Akár egy tíz éves gyerek kárára is.

Már az írásbeli eredményének a kihirdetése napjától, vagyis január eleje óta téma a gyerekek és a szülők között, hogy ki hány pontot ért el, és latolgatják az esélyeket, vajon sikerül-e bejutni az elért pontszámmal a nyíltan elitképzést folytató intézményekbe. Ki az, aki akár vártan, akár meglepetésszerűen „jobbnak” bizonyul a felvételin a többieknél, és ki az, aki várhatóan, vagy meglepetésszerűen gyengébben muzsikál. Márpedig akadnak meglepetések jócskán.

shutterstock 536209414

Onnantól kezdve pedig, hogy március 9-én kitették az ideiglenes listát, és kiderült, hogy az iskolából ki az, aki valóban bejut, és ki nem, a felvételizők, vagyis akik legalább megpróbálták, két csoportra oszlanak. Vannak, akik jövőre is az osztályban maradnak, úgyhogy (átmenetileg) a legjobb barátnők lesznek.

És vannak, akiket lehet szemtől szemben ajnározni, a háta mögött pedig irigyelni, szekálni, vagy haragudni rájuk, mert jövőre úgyis elmennek, és különben is, biztos azért jutnak be, mert csaltak a felvételin.

Meg amúgy is, nem igazság, túl nehéz volt az írásbeli. Sőt, azt is hallották, hogy azt a gyereket csak azért veszik fel, mert az anyja bement az igazgatóhoz, és beszélt vele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amit nem tesz egy jó szülő

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. április 14., péntek 12:36

Az már fél siker, ha nem teszünk felesleges terheket a gyerekre!

Ha „jó szülőkre” gondolunk, általában arról kezdünk beszélni, mi mindent tesz meg egy remek anya vagy apa a gyerekéért. Vegyük észre, hogy legalább ilyen fontos, hogy mit nem tesz egy jó szülő, sőt, néha az az ember benyomása, egy lelkes anya és apa hajlamosabb beleesni abba a hibába, hogy nem veszi észre, mit nem kéne csinálni, mint hogy elmulasszon valamit.

Mi van, ha valaki sokat beszélget a gyerekkel, egészséges ételeket ad neki, játszik vele, minden nap mesél neki, és mégis úgy érzi, valami nem teljesen kerek? Akkor érdemes fordítva nézni a kérdést: van-e, ami túl sok. Nézzünk néhány példát, mi lehet túl sok!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hova menj a gyerekkel a tavaszi szünetben?

mimi 2017. április 13., csütörtök 15:12

Tojáskeresés, kecskeügyességi show, nyomozás, gólyalábasok, húsvéti medvebuli, nyusziműhely, szalmapiramis, vidámpark – gyerekbarát programból nem lesz hiány az idei tavaszi szünetben sem. Segítünk választani.

A tavaszi szünet idén április 13-tól április 18-ig tart. A nagy részét a húsvéti készülődéssel és magával a húsvéttal ki lehet tölteni otthon, de így is tuti lesz egy-két nap amin le kéne foglalni a tavaszi szünet miatt otthon tébláboló gyereket.

Mélytengeri kalandok a Vajdahunyadvárban
Mélytengeri kalandok a Vajdahunyadvárban
Fotó: F Exhibition

Íme pár remek egynapos családi program tojásfestésen innen, sonkakómán túl, itthonról és Ausztriából.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Soha többé autizmus - diétával? Most tényleg?

Puskás Pálma 2017. április 13., csütörtök 11:26

Egy győri anyuka állítja, meggyógyította autista gyerekét diétával, sőt, már tanítja is a módszert. Bár elsőre meredeken hangzik, állításainak egy részét a tudomány is tudja igazolni. Más részüket viszont nem. Lássuk, mire jó és mire nem hat az autistáknál a speciális étrend.

Az autizmus divatos betegség manapság. Nem szép dolog ilyet mondani egy sokak életét megnehezítő pszichés zavarra, igaz? Ugyanakkor tény, hogy bizonyos problémák időként pár évre a kutatók és a közvélemény fókuszába kerülnek, sorra jelennek meg a vele kapcsolatos kutatások és cikkek, a véleményformálók véleményt formálnak róla, a csodadoktorok meg tudják gyógyítani, a hipochondriára hajlamosak felfedezik magukon a tüneteit, a „valódi” pánikbetegek vagy ADHD-sok vagy autisták pedig csak kapkodják a fejüket.

Természetesen nem baj, ha egy probléma nagy nyilvánosságot kap, hiszen így az érintettek hamarabb diagnózishoz jutnak, könnyebben értesülnek a gyógymódokról, a kutatók szívesebben kutatják a témát, és ha szerencsénk van, még a pszichés zavarokhoz gyakran kapcsolódó stigmatizáció is csökken.

És persze megjelennek a piacon a csodaszerek, csodadiéták, teák, ráolvasások, méregtelenítőkúrák és egyéb tetszőleges kuruzslások. Most épp egy győri édesanya képes gyógyítani az autizmust, mi több, már meg is tette: fiának autisztikus tünetei szinte teljesen elmúltak. A módszer alapja a bél és az idegrendszer kapcsolatának felismerése, és egy ezen alapuló méregtelenítő étrend bevezetése. De tényleg összefügg a belünk és az agyunk? És ha nem eszek zsömlét, meggyógyulok az autizmusból?

Akkor most elmagyarázzuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyatest, meg ami ezzel jár

Koncz Andrea 2017. április 12., szerda 16:53

Mi legyek 30 év múlva, lárvaarcú öreg néni, vagy ráncos öreg néni?

Itt a tavasz, sorra bújnak elő az online magazinokból a különféle bikinibody okosságok, ezzel párhuzamosan meg a testtudat, a szeresd önmagad, és a bátor asszony megmutatta, hogy néz ki a hasa szülés után, és neki jó így a strandon. 

Én például világéletemben kövér voltam, mármint mentálisan, akkor is, amikor 23 évesen 47 kiló voltam. Akkor is úgy éreztem, hogy nagy a seggem. Aztán nemrég a kezembe került néhány akkori bikinis fotó. Jézusom, bárcsak tudtam volna, hogy mennyire jól nézek ki. Körbekérdeztem pár barátnőmet, elővették a régi képeket, és mindenki ugyanezt mondta: Jézusom, bárcsak tudtuk volna akkor.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most sem sikerült jól megoldani a szépség kérdést a tankönyvben

Primilla 2017. április 12., szerda 16:06

Rém kínos volt a szépség fejezet a harmadikos környezetkönyvben, megírtuk, kijavították, sajnos még mindig nem jó. Segítünk, hogy kéne.

Nekünk már tényleg semmi se jó. Átdolgozták a kedvünkért a környezetismeret munkafüzetet, mégsem vagyunk elégedettek. De miért kell egyáltalán kilenc éves gyerekeknek a hajfestéssel és a testékszerrel foglalkozniuk az iskolában?

Tavaly háborogtunk egy sort a harmadikos környezetismeret munkafüzet szépséggel foglalkozó feladatsorán, amiben egyrészt mindenkinek meg kellett neveznie az osztályban a legszebb lányt és fiút (hogyan hozzunk kínos helyzetbe egy egész osztályt, level 1 millió), másrészt viszont le kellett tenni a garast a hajfestés, a magassarkú cipő, a piercing, vagy a tetoválás mellett, mármint, hogy melyiket szeretné kipróbálni a 9-10 éves gyerek, ha felnő.

Nem tehetek róla, tényleg nem éreztem úgy, hogy a kilenc éves kislányom készen áll arra, hogy ilyen dilemmával szembesüljön. Ugyanakkor borzasztóan örülök, hogy két év múlva a fiamnak már nem kell megneveznie az osztályban a legszebb fiút és lányt, mivel (dobpergés) átírták a feladatsort.

Az idei munkafüzetbe a kiadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, ígéretéhez híven, valóban egészen más kérdéseket tett be, csak hát, nagyon sajnáljuk, még mindig nem vagyunk elégedettek.

17759718 1676344772382145 9183880430658795234 n

Ezúttal a szépségrovatos kolléganőnk hívta fel a figyelmünket a jelenségre. Mi tényleg értékeljük az igyekezetet és a jóindulatot, amivel a kiadó megpróbálja kiküszöbölni a korábbi hibákat, de sajnos ez még mindig nem a jó irány. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bánj úgy magaddal, mint egy jóbarátoddal!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. április 11., kedd 18:19

Ha zavarban vagyunk, hogyan bánhatnánk jobban magunkkal, gondoljunk arra, mit mondanánk egy jó barátnak! Az emberek általában tudják, hogyan kell támogatóan viselkedni, kivéve, ha önmagunkról van szó.

Általában azt kérdezzük, mit tegyünk, hogy erős legyen a gyerek önbizalma, hogy jó legyen az önértékelése? Dr. Kristin Neff, a Texasi Egyetem pszichológia professzora pályáját az önbizalom tanulmányozásával kezdte, és éppen ennek korlátaival szembesülve jutott arra a következtetésre, hogy egészségesebb lenne, ha nemcsak magas önértékelésű, hanem legfőképp önmagával együtt érezni tudó gyerekeket nevelnénk.  

Neff gondolataihoz még visszatérünk, de most gondoljunk egy tinire. A tizenéves kor az az időszak, mikor normális jelenség, hogy napról napra, pillanatról pillanatra változik, hogyan vélekedik magáról a fiatal. Egyik nap egész jól van, a másik nap hülyének és butának tartja magát, mert érte egy apró impulzus, ami neki elég volt, hogy másvalakit lásson a tükörben, mint előtte. Mondjuk, valaki tett egy szerencsétlen megjegyzést arra, hogy nem előnyös ez a ruha, mert szélesebbnek tűnik benne a csípője. Ő máris látni véli, hogy ezek szerint hatalmas a feneke, és mivel ebben az időszakban az ember hajlamos a végletes gondolkodásra, tovább is fűzi, és hamar eljut oda, hogy emiatt nem fog kelleni senkinek, egyedül marad.

shutterstock 91076693
Távolról sincs vége, olvasson még »

Legcukibb tanítónéni ever!

Primilla 2017. április 11., kedd 07:34

Mi itt a Díványnál soha nem titkoltuk, hogy mennyire fontosnak tartjuk az olvasást. Nemcsak azért, mert mégiscsak abból élünk, hogy mások elolvassák, amit mi írunk, hanem mert kifejezetten hiszünk az olvasás által megszerezhető tudásban, műveltségben, és persze örömben.

És abban is hiszünk, hogy olvasó nem magától lesz a gyerek, hanem azzá lehet, és kell is nevelni. Ennek az alapjait a minap elég masszívan letette az elsős fiam tanítónője, mi, szülők meg csak sikongattunk örömünkben, amikor meghallottuk, hogy mennyire jó dolgot talált ki. Pedig tök egyszerű az egész, bárki utána csinálhatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Érkeztek, mint a királynők: egy-két számmal kisebb nadrágban

Puskás Pálma 2017. április 10., hétfő 19:33

A terhesség és a szülés alaposan igénybe veszi egy nő testét, a kutatások szerint nagyjából egy év, mire regenerálódunk belőle. A szülést követő hónapok persze tipikusan nem arról szólnak, hogy anya jól érezze magát és hogy saját egészségére és szépségére áldozzon időt, pénzt vagy energiát – ugyanakkor amit saját érdekünkben teszünk, azt közvetetten a baba érdekében tesszük. A babának ugyanis olyan anyára van szüksége, aki egészséges és kiegyensúlyozott, vagyis kötelességünk tenni magunkért is.

A rendszeres mozgás nem csak a testi egészségünkre és természetesen a szépségünkre van jó hatással, de a szülés utáni depressziót is csökkenti. Kismamák körében egyre népszerűbbek az otthon végezhető mozgásformák. Ha pedig a szülést követően szétnyílt a hasizmunk, megereszkedett a hasunk, vagy csak egyszerűen szép hasat szeretnénk, akkor erre is találhatunk speciális gyakorlatsort.

IMG 3854

Bagyinka Tímea sportrekreációs szakoktató épp az ilyen esetekre dolgozott ki egy gyakorlatsort, ráadásul a módszert igazoló tudományos kutatások is lassan a végükhöz érnek. Tímeával a LoveYourBelly módszerről beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhességgel kapcsolatos kérdésekre nincsenek jobb válaszok

Aladár 2017. április 9., vasárnap 15:19

Egy szülészeten kirakott, terhességekkel kapcsolatos kérdéseket megválaszoló, vagy inkább meg nem válaszoló nyomtatvány tűnt fel a Redditen, a leendő szülők nagy örömére.

A terhességgel kapcsolatban érthető módon számolatlanul merülnek fel égető kérdések a leendő szülőkben. Ezeket a kérdéseket nem mindig egyszerű megválaszolni, a szülők megnyugtatása pedig már-már lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

Egy szülész-nőgyógyász éppen ezért alternatív módszert választott a gyötrő kérdések megválaszolására, és inkább az aggódó szülők megnevettetését tűzte ki célul. A különösen informatív nyomtatványt egy várandós anya osztotta meg a Redditen, nem kis sikert aratva a leendő szülők körében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Középiskolások buktatták le a csaló igazgatót

Aladár 2017. április 9., vasárnap 11:30

A diákújságírók végezték el a minimális munkával járó ellenőrzést, a Google nyújtotta lehetőségek ellen pedig még a mindenre elszánt intrikusnak és cselszövőnek, Amy Robertsonnak sem volt válasza.

Az új igazgató júliustól töltötte volna be az iskola igazgatói posztját, a gyerekeknek azonban nem tetszettek az iskolai újságnak adott válaszai, ezért felcsaptak oknyomozó riporternek, és rövid úton pontot is tettek a most Dubaiban élő Amy Robertson karrierjére. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikor hagyhatom pár napra másra a gyereket?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. április 8., szombat 16:54

Érthető vágya az anyáknak, akik minden idejüket a kisbabával töltik, hogyha csak egy pár napra is, de elszabaduljanak. Hadd aludjanak addig, míg akarnak, és hadd érezzék, hogy egy kis időre visszakapták régi életüket. És mindkét szülőnek jogos vágya, hogy foglalkozhassanak egy kicsit egymással, ápolhassák a kapcsolatukat, hiszen ők nemcsak szülők, hanem egy pár is. Az igény tehát érthető, de azért legyünk óvatosak, mert a gyerek szempontjait is figyelembe kell venni!

A szülő abban gondolkodik, Zsófika jól ismeri a nagyszüleit, hetente többször találkoznak, imádják egymást, tudható, hogy teljes biztonságban lesz náluk. Akkor miért is ne lehetne ott hagyni néhány napra? Csakhogy nem elég, ha szeretik egymást, a porontynak el kell érnie egy bizonyos érettségi szintet, hogy valóban törés nélkül élje meg ezt az időszakot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jótékonyság? Ez a tanár tényleg tudja, mi az!

Aladár 2017. április 8., szombat 16:29

Egy amerikai tanár szerette volna, hogy a szegényebb diákoknak is legyen lehetősége a tévézésnél konstruktívabb módon tölteni a nyári szüneteket, hétvégéket. Úgyhogy jótékonysági akciójában az iskola ÖSSZES gyerekének összegründolt egy bringát, szám szerint 650 darabot. Védőfelszereléssel.

Katie Blomquist első osztályosokat tanít North Charlestonbn, egy olyan iskolában, ahová többnyire szegényebb családok gyermekei járnak. Katienek feltűnt, hogy a diákjai többségének nincs lehetősége hétvégi kirándulásokra, és a nyári szünetet is többnyire tévézéssel töltik, ezért az az ötlete támadt, hogy minden egyes gyereknek szerez egy biciklit, lehetővé téve számukra, hogy legalább az otthonuk környékét körbekerekezhessék. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felismered a rajzfilmfigurákat... a színeikről?

Dívány 2017. április 7., péntek 16:10

Vicces feladvány látott napvilágot a Facebookon, azt kell ugyanis megtippelni, melyik rajzfilmsorozat szereplőit látjuk, de pusztán a figurák színei alapján. Persze a rajzról a főszereplők száma és egymáshoz viszonyított magassága is kiderül, sőt az is, hogy az adott szín mennyire meghatározó a megjelenésében.

Elsőre blikkre bitang nehéznek tűnk, jobban odapillantva viszont egész sokat ki lehet találni. Nagyobb gyerekek és szülők előnyben!

Na, mennyi megy? Mielőtt átkattintasz a Facebookon az eredetire, nézd végig figyelmesen, mert a kép alatt a kommentekben máris ott lesz szinte az összes jó megoldás! 

Segítség, mit lehet csinálni 11 hét nyári szünettel?

Primilla 2017. április 6., csütörtök 20:03

Azt, hogy közeledik a tanév vége, onnan lehet tudni, hogy a gyerekek egyre jobban lelazulnak, ezzel párhuzamosan a szülők gyomrában, majd vállában egyre masszívabb görcs kezd kialakulni. Mert amíg a vakáció a gyereknek a felhőtlen boldogságot és a korlátlan szabadságot jelenti, a szülőknek a permanensen fennálló problémát: mégis, mi a jó francot csináljon holnap is a gyerekkel, kire bízza, ki vigyázzon rá, aki legalább a testi épségét képes megóvni (több-kevesebb sikerrel), és ad neki ebédet is?

Nem kis feladat, sőt, annyira komoly a helyzet, hogy kisiskolás gyerekek szülei csípőből vágják az adatokat: a nyári szünet pontosan 11 hétig tart, ezzel szemben a szabadság egész évre öt hét, ebből kettőt úgyis decemberben fognak kivenni, egyet tartalékolnak, ha bármi közbejönne, marad tehát kettő a nyárra. Szóval 9 hetet kell lefedni valahogy ötletesen.

Álom vs. valóság

Ha a nyár az ideális módon telik, akkor a végére a gyerek a sok szabadidő, kaland, és jól megválasztott inger hatására önmagára talál, a teste izmos, egészséges, D-vitaminnal töltött, bőre barna, haja szőke lesz, a lelke szabad, a fantáziája szárnyaló, élményeinek, hobbijainak és barátainak száma pedig ugrásszerű növekedést mutat.  Esetleg szerelmes is lesz, de ez opcionális.

shutterstock 589964051

Na és akkor ott vannak a realitások, úgy is mondhatnánk kissé profánul, hogy bilibe ér a kezünk, és a rutinos szülő végül már azzal is megelégszik, ha a gyerek még este is megvan, egészben van, és nem szottyadt össze az unalomtól, vagy az egész napos telefonozástól/gépezéstől/tabletezéstől.

A kettő között kellene megtalálni az arany középutat, amihez, lássuk be, segítségre lesz szükségünk. Sok-sok segítségre. Nagyjából bárki és bármi befogható, aki él és mozog, és a képernyőnézésnél értékesebb ingert tud biztosítani a gyereknek (az ebéd lehet rántotta is, nem fog belehalni, úgyis van gyümölcs, meg főtt kukorica). 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Klímakutató asszony, kiállunk érted

Koncz Andrea 2017. április 6., csütörtök 18:55

Mostanra valószínűleg senkinek sem kell bemutatni Ürge-Vorsatz Diana hét gyerekes, keresztény-konzervatív, és nemzetközileg is nagy tekintélynek örvendő klímakutatónk (azóta törölt) nyílt levelét. Röviden összefoglalva: az asszony meglepődött, hogy a kormány bárkin és bármin átgázol, ha épp ahhoz szottyan kedve. 

"Világ életemben FIDESZ szavazó voltam, kormánytisztelő polgárokként férjemmel keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveljük 7 gyermekünk, egyházi iskolába járatjuk őket.

(...)

De talán a legeslegrosszabb azt volt látni, ahogy kollegák, barátok, család csak nagyon mérsékelten álltak mellénk. "Hát a törvényt azt be kell tartani!" - felkiáltással elmarasztaló pillantások jöttek a régi elismerések helyett. Vagy csak „ne haragudj, nem merek, mert esetleg feketelistára kerülök”.

A CEU legfontosabb értékei közé tartoztak mindig a jogállamiság, a demokrácia, a környezeti és társadalmi felelősség. Az egyetem mindig jó kapcsolatot igyekezett tartani az aktuális kormánnyal, tudatos törvényszegés teljesen elképzelhetetlen. Soha senki nem szólt bele, mit kutatunk, mit oktatunk, milyen értékeket képviselünk.
Ha esetleg törvényszegés is lett volna, amit nehezen hiszek – miért nem lehet ezt bilaterális dialógussal, közösen megoldani?

A mai nap 40 év munkája és álma omlott össze bennem. 
Ma úgy érzem, nem érdemel meg ez az ország, sem engem, sem a sok többi, az ország fejlődése érdekében a tehetségét, szorgalmát, verejtékét a nehézségek ellenére itthon szolgálatba állító kiemelkedő, becsületes szakembert, orvost, tanárt, üzletembert."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bekamerázta gyereke életét a nyelvész kutató

Puskás Pálma 2017. április 6., csütörtök 11:05

Deb Roy az MIT-n tanársegéd, emellett saját médiakutató cége van, fő kutatási területe pedig az emberi és gépi kommunikáció, és ezek átfedései. Talán ismerősebb, ha úgy mutatjuk be: ő az a pasas, aki a gyereke születésekor az egész házat bekamerázta, és évekig szinte minden pillanatukat rögzítette.

Ijesztő? Roy szerint mindez csodálatos, hiszen képtelenek vagyunk életünk bármely pillanatát visszaidézni, emlékezni rá és újraélni, ők pedig képesek. Mármint nem a szó szoros értelmében újraélni, hanem megnézni videón, 3D-ben. Kétéves korában szobatisztává váló gyerekkel és napi hat pelenkával számolva az több mint négyezer peluscsere – Royék bármelyiket meg tudják tekinteni, ha épp arra szottyan kedvük.

A kissé bizarr kísérletnek természetesen értelme és célja is volt: hogy apának legyen PhD-ja. Meg, hogy jobban megértsük a nyelvelsajátítás mechanizmusát. Kiderült például, hogy a családtagok intuitív módon ráéreznek, mikor tanul épp új szót a baba, és ilyenkor automatikusan módosítják saját beszédmódjukat is.

A videóhoz bekapcsolható a magyar felirat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindent az általános iskolai beiratkozásról

Dívány 2017. április 6., csütörtök 06:47

Közeledik az általános iskolai beiratkozás időpontja, akinek aktuális, most érdemes átgondolni, biztosan minden sínen van-e. 

Kit?

Főszabályként azt a gyereket kell iskolába íratni, aki augusztus 31-ig betölti a hatot, aki valamilyen okból hat évesen nem megy iskolába, az legkésőbb az azt követő évben válik tankötelessé.

Mikor? 

A 2017/2018. tanévre történő általános iskolai beiratkozásra az alábbi időpontokban kerül sor:
2017. április 20. (csütörtök) 8.00 – 19.00 óra között
2017. április 21. (péntek) 8.00-18.00 között

Tapasztalataink szerint - ha meg tudjuk oldani - érdemes nem reggel 8-ra odamenni tolongani, az időrend az állami iskolákban nem számít, és 11-kor vagy délután 3-kor nem lesz ott nagyjából senki, pláne a második napon nem, az első nap reggelén viszont hosszú lesz a sor.

shutterstock 462015946

Milyen iratokkal? (ez a hivatalosan kötelező, az adott iskola kérhet még más iratot is!)

  • a gyermek  lakcímkártyáját, hivatalos nevén a "személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt" 
  • az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást (általában az óvoda adja, néha a nevtan).

Ha a körzetes iskolába visszük a gyereket, viszonylag egyszerű dolgunk van.

Ez a legegyszerűbb eset. A beiratkozáshoz a megadott napokon (április 20-21) reggel 8 és délután 7/6 között el kell menni a választott iskolába. A kötelezően szükséges dokumentumok:

- a gyermek lakcímkártyája (hivatalos nevén: a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány)
- óvodai szakvélemény (hivatalos nevén: az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás), vagy nevelési tanácsadó szakvélemény

Emellett egyes iskolák kérhetik még:

- a gyerek születési anyakönyvi kivonatát, 
- TAJ kártyáját
- orvosi igazolást
- szülő személyi igazolványát és lakcímkártyáját

Mindig a választott iskolát kell megkérdezni, milyen iratokat kérnek a beiratkozáskor. Az iskolában ki kell töltenünk a jelentkezési lapot, lefénymásolják a bemutatott iratokat, és meg is vagyunk, a körzetes gyereket az iskola köteles fölvenni. Elvileg, aztán ha túl sok a körzetes gyerek, akkor mégsem.

Amennyiben a választott iskola a gyermek felvételével kapcsolatban elutasító döntést hoz, a szülő a döntés ellen jogorvoslattal élhet. A szülő az Nkt. 37.§. (2)-(3) bekezdései alapján jogszabálysértésre vagy érdeksérelemre hivatkozással nyújthat be jogorvoslati kérelmet a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül. Az eljárást megindító kérelmet a fenntartóhoz kell benyújtani.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés