SZÜLŐSÉG

"Aki cukinak nevez, megölöm!" - a celebgyerekek Twitteren

Steiner Kristóf 2013. november 11., hétfő 11:11

Azt mondják, egy kép többet mond minden szónál, ám néhány fotónál sokkal többet árul el egy emberről az, hogy hogyan kommunikál. A lassan felnőtté érő celebkölykök Instagram profilját böngészve - amelyeket múlt héten szedtem ékes csokorba - merült fel bennem a gondolat: a Twitter profiljukra is tanulságos volna rápillantani.

Íme Bruce Willis és Demi Moore lánya, Will Smith és Jada Pinkett Smith fia, a tragikusan elhunyt krokodilvadász lánya, Guy Ritchie és Madonna fia, amint az egymondatos közösségi portálon parádéznak. A nemzetközi celebgyerek felhozatal mellett egy magyar sztárporonty, a kislányból nőcivé érett Gáspár Evelyn életébe is bekukkanthatunk. Ugye milyen iszonyú izgalmas?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Koraszülés: belecsöppentünk a Vészhelyzetbe

Vackor Virág 2013. november 10., vasárnap 09:13

Mindenféle előzmény nélkül egyszer csak korababás anyuka lettem. Miután addig senkit nem ismertem személyesen, aki hasonló cipőben járt volna, mint én, az örömöt leginkább a félelem és a rettegés nyomta el, fogalmam sem volt, mi vár ránk. Erre nem lehet felkészülni, az már biztos, pedig Magyarországon egyre több a koraszülés, a születések 8,5-9 százaléka ilyen.

shutterstock 33038194
Fotó: Shutterstock

Nálunk a szülés a 32. héten történt, a baba „nagy” volt, 2250 grammos. Elsőre az orvosok nagyon lelkesek voltak, ezért én a sima csecsemős osztályon kaptam ágyat, mondván, pár nap, és jöhet utánam ő is. De csak vártam és vártam, jöttek-mentek az újszülöttes anyukák mellőlem, és én még mindig csak akkor láthattam a gyerekem, ha átgyalogoltam a fél kórházon a PIC-re.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Korán kezdi: "menstruáció", egy hetesen

kh 2013. november 9., szombat 12:34

Nem lehet annyi gyereket szülni, vagy annyi szaklapot, babás magazint elolvasni, fórumokat látogatni, nagyszülői jótanácsokat hallgatni, hogy 100 százalékosan felkészült legyen az ember egy csecsemőre. A teljesen új információként ható mongolfolt mellett egy másik jelenség is meglepte a környezetemet: Kátya hüvelyi vérzése alig egy hetesen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne túráztassa állandóan a gyereket!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. november 6., szerda 22:30

Egy szülőpár, aki kétéves gyerekének családi napközit keresett az interneten, hogy társaságigényének kielégítésére napi pár órát beadja, meglepődve mesélte, nehezen találtak olyan oldalt, ahol egyszerűen nyugodt, szabad játékot ígértek volna. Szinte mindenhol valamilyen „különórát”, fejlesztést ajánlottak: angolt, balettet, úszást. Más extra szolgáltatásokból is lehetett választani, mint például kérés esetén a gyermek születésnapjának megünneplése, és fotók is bemutatták, ahogy egy csemete ámulva figyeli az előtte álló tortát, tetején a tűzijáték lángcsóvájával. Ahol különórát nem is ígértek, ismeretek átadását, okosítását legalább igen.

Bár jó dolog a torta, a tűzijáték, az angol, talán még a balett is, mégis érthető volt, miért kelt ez rossz érzést egyes szülőkben, és miért csökkenti a bizalmukat azzal kapcsolatban, tudják-e a szolgáltatást kínálók, mire van szüksége egy kicsi gyereknek. Vagy, ha ők tudják is, de akkora az igény minderre a sok "extrára", hogy érdemes kínálni őket, gyakorlatilag nem lehet nem kínálni mindezt.

shutterstock 44043889
Fotó: Shutterstock

Gondoljunk bele, hogyan alakul, ha a legtöbb gyermeket tortával ünneplik, majd a kis Pisti is várja a szülinapján a mindenkinek kijáró köszöntést, de az ünneplés elmarad, mivel az ő szülei nem adták le a megrendelést. Vajon miért nem azzal ünnepeljük a gyerekeket, hogy aznap elénekeljük neki a kedvenc énekét köszöntésül, esetleg ő választja ki, mit játszunk délután?

Ez nem az intézményekről szól, hanem egy uralkodó szemléletről, aminek a mélyén szorongást találunk. Szorongást attól, hogy kevesek vagyunk, ha egyszerűen magunkat, a jelenlétünket, szeretetünket adjuk. Akkor hiányérzet keletkezik a gyermekben, hisszük mi, holott a hiány bennünk keletkezett. Persze, nem arról van itt szó, hogy ne szabadna ajándékozni, inkább az arányok eltalálásáról, arról, hogy mitől ünnep számunkra az ünnep.

A bizonytalan és bűntudatos szülőre igaz leginkább, hogy igyekszik elhalmozni a gyermeket mindenféle tárgyi jóval, mintha valamit ellensúlyozni akarna. A leggyakrabban válás után látjuk ezt a jelenséget, és ez nemcsak arról szól, hogy a szülők egymást próbálják túllicitálni, hanem arról is, hogy ellensúlyozni akarják, hogy nem tudták megadni a gyermeknek érzelmileg, amit szerettek volna. Egészen szélsőséges mértéket tud ez ölteni, vannak szülők, akik bűntudatuk, a gyermek iránti sajnálatuk enyhítésére folyamatosan etetik és ajándékozzák a gyermeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

18+ Ilyen a szülés. Vagy mégsem? Fotók.

Koncz Andrea 2013. november 5., kedd 21:30

Furcsa képekkel találkoztunk a minap. A két fotón az egyik lánya megszületése után a háromgyerekes művésznő látható a babával. Ana Álvarez-Errecalde azt mondta, az egész terhességét végigkísérte a vágy, hogy elkészítse ezeket a fotókat, így végül is nem tett mást, mint megvalósította a saját álmát. A képek születéséről és hátteréről, arról, hogy mit szeretne mondani velük a lenti videóban vall.

És mond egy nagyon is elgondolkodtató dolgot: nem fél attól, hogy ezzel a nézői túlságosan sokat látnak az ő legbelsőbb szférájából, hiszen egyúttal a saját legbelsőbb érzéseikkel is szembesülnek. És tényleg érdekes végiggondolni: kinek miért tetszik/nem tetszik ez, és mit mond ez el rólad, nézőről, neked, a nézőnek.

25 el-nacimiento-de-mi-hija
Fotó: Ana Álvarez-Errecalde

Mit szeretne mondani az asszony ezekkel a képekkel? És egyetértenek-e a mondanivalójával?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem verem a babát, ez csak mongolfolt

kh 2013. november 4., hétfő 15:08

Kátyának köszönhetően új kifejezéssel találkoztunk a napokban: a mongolfolttal. Másfél hónapos lányom keresztcsont-tájékán ugyanis egy eltűnni nem akaró, elmosódott határú, kékes-lilás folt okozott némi aggodalmat a családi körben. A sérülési nyomnak tűnő foltra nem sokkal a születése után azt hittem, talán annak az eredménye, hogy a bába rosszul fogta meg, amikor kicuppant belőlem, úgyhogy ennek akkor nem is tulajdonítottunk nagy jelentőséget.

Ám a dolog csak nem halványodott, hétvégén pedig anyámban az a gyanú is felmerült, hogy talán a babahordozó töri fel a gyerek fenekét. Úgyhogy még mielőtt az a vád ért volna egy idegentől, mondjuk a védőnőtől, hogy bántalmazzuk a kislányt, az interneten kerestem rá arra, mi okozhat (talán egyfajta betegség?!) ilyen nyomokat egy babán. 

A magyarázat meglepő, hiszen mindamellett, hogy soha életemben nem hallottam még a mongolfoltról, a babás-mamás magazinok nem is foglalkoztak vele, a fellelhető pár cikk szerint ez nem is olyan ritka jelenség Magyarországon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne kukázd a házasságod!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. november 3., vasárnap 18:05

Párterápiában meglehetősen gyakori, hogy a válás közelébe sodródott házasság megromlásának idejét a gyerekvállalás utáni pillanatokra datálják. Ennek összetettek az okai, köztük mélyebb, akár generációkon átívelő történetek is megbújnak, kezdve onnan, hogy milyenek a szülőpár anyai és apai mintái, mit kezdenek azzal, ha kevéssé tudnak meríteni belőlük. Az is fontos, hogy ez életciklus váltás, ami mindig magában hordja az összekovácsolódás vagy sérülés lehetőségét. Nem beszélve arról, hogy a nő a szülést követően különösen sérülékeny, tartósan megrendülhet a bizalom, ha úgy érzi, egyedül marad, férje nem támogatja, vagy nem jól támogatja.

Igaz, jól támogatni akkor tud a férfi, ha párja közvetíti igényeit, vágyait, nem várja el a gondolatolvasás ritka képességét. És persze hosszú távú erőforrás, ha jól alakul ez az időszak. Az okok tehát változatosak, de a hétköznapi életvezetés terén is érdemes körülnézni.

shutterstock 136010909
Fotó: Shutterstock

Természetes, hogy a gyermek megérkezésével megváltoznak a mindennapok. De nem mindegy, hogyan és miben. Egy tipikus kép, ami megjelenhet szemeink előtt, hogy a nő egész nap pongyolában szoptat, pelenkázik, már észre sem veszi a büfifoltokat a vállán, amikor pedig hazaér a férfi a munkából, mindkét fél részéről megjelenik az érthető igény a pihenésre. Az anya legszívesebben az apa kezébe nyomná a csemetét, ájultan ledőlve, az apa pedig szintén szívesen pihenne, hiszen számára épp vége a munkanapnak, nem készült fel rá, hogy most kezdődne a második műszak.

Képzeletbeli házaspárunk szexuális élete gyakorlatilag megszűnt, de párként való élete is. Hogy miért, annak több oka lehet, de leginkább egyszerűen az, hogy nincs jelen a kultúránkban, hogy igenis szabad segítséget igénybe venni, úgy lepasszolni a gyereket, hogy a pár ki tudjon szabadulni egy kicsit. Gyakori, hogy jön a mama vagy anyós, és besegít a házimunkába, míg a nő a gyermekkel van, de sokaknak eszébe sem jut a lehetőség, hogy akár a kezdetektől a pihenés kedvéért is segítséget kérjenek. És sokszor nem az anyagiak jelentik az akadályt, hanem valóban kulturális, gondolkodásbeli korlátról van szó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így menőznek a celebkölykök Instagramon

Steiner Kristóf 2013. november 2., szombat 11:46

Tisztán emlékszem rá, amikor Tom Cruise és Nicole Kidman örökbefogadott egy cuki, borzashajú bébit, vagy amikor Madonna és Guy Ritchie Versace rugdalózóban keresztelték meg kisfiukat, Roccót. A Beckham házaspár gyermekeinek számával kapcsolatban ugyan igen nehéz naprakésznek maradni, ám az megvan, amikor az első kissrácukat Brooklynnak nevezték el - mert hogy történetesen ott fogant meg a gyermek.

Egészen elképesztő szembesülni azzal, hogy ezek az egykori újszülöttek ma már annyi idősek, mint amennyi én voltam, mikor ők megszülettek - és nem csak, hogy már nem járnak rugdalózóban, de saját profiljuk van a menő közösségi portálokon. Híres szüleikkel ellentétben a celeb-gyerekek meg sem próbálják titkolni magánéletük mozzanatait - láthatjuk őket a suliban, partikon, nyaraláson, haverokkal, félmeztelenül pózolni, és - ha úgy hozza a sors - még egymás profiljait is előszeretettel reklámozzák. Íme a celeb Y generáció legdögösebb ötöse az Instagramon.

Rocco Ritchie

Instagram név: @Soaprr

Headline: " Változtasd meg a világot! Afrka a második otthonom. Csak egy Rocco Ritchie van, és az én vagyok!"

Rocco koránt sem tipikus elkényeztetett sztárcsemete: zsenge kora ellenére már keményen melózik. Körbeturnézta a világot édesanyja MDNA turnéjának táncosaként, önkéntesként dolgozott egy afrikai árvaházban, keményen bírálja a konzumkultúrát és a fogyasztói társadalmat, közben pedig nyurga kisfiúból kockáshasú fiatalemberré érett - legutóbbi közös fotóikon még magasabb is, mint Madonna.

Rocco képein és videóin különféle extrém sportokat űz, akrobatikus táncmozdulatokkal villog – többnyire fejjel lefelé -, vagy a popkirálynő pasijával, a szintén break táncos Brahim Zaibattal pózol. És bár nem marad hűtlen a papához sem -nemrégiben a Ravasz, az agy, és két füstölgőpuskacső plakátját posztolta ki -, Guy Ritchie új családja egyelőre nem kapott platfomot az Instagramon. Rocco egyértelműen anyás kissrác: II. Erzsébetről feltöltött fotója mellé odabiggyesztette: „Csakis egy királynő van, az pedig Madonna!”

Brooklyn Beckham

Instagram név: @BBrooklynBbeckham

Headline: "Imádom a focit! 14 éves vagyok, és imádom a rajongóimat!"

David és Victoria Beckham tinédzserfia viszonylag friss az Instagramon, de annál nagyon elánnal posztolgat. Lehet az egy Starbucks-papírpohár, vagy egy brit zászlós hűtőszekrény – „ha nagy leszek, ezt megveszem” -, úgy fest, szinte bármi amit lát fotózásra ösztönzi.

Nem sok hozzáfűznivalója van a képekhez: egy homályos ásványvizespalack mellé odakommenteli, hogy asszongya: „Víz közeli hahaha”, és időről időre nyom egy screenshotot, amikor mérföldkőhöz érkezik a követők száma, de ezt se cifrázza túl: „kövess!”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesvitaminok: kell-e, és ha igen, mit?

Toma 2013. október 31., csütörtök 18:47

Terhesség előtt, illetve alatt a nőknek fokozott vitaminbevitelre van szükségük. Vannak, akik ezt táplálkozás útján próbálják bejuttatni, és eszük ágában sincs táplálékkiegészítőket magukba tömni, de szép számmal akadnak olyanok is, akik már a várandósság előtt különböző készítményeket szednek.

A kérdés annyira nem egyszerű, hogy még az orvosok sem mindig értenek egyet abban, hogy a terhesség elején, végén, vagy végig érdemes-e szedni vitamint, és mikor milyet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az új internetes bébisztár szerintünk retteg

Koncz Andrea 2013. október 31., csütörtök 13:26

Sok százezer ember szerette már a videót, amelyen a bébi állítólag a könnyekig meghatódik az anyukája énekétől. Szerintem viszont a gyerek halálra rémül, legalábbis erre következtetnék abból, hogy rögtön mosolyogni kezd, ahogy a mama egy kicsit elhallgat, és elkomorul, amikor az újra énekelni kezd. Segítsenek eldönteni, szereti-e az új YouTube-os bébisztár a dalt, vagy fél tőle!

Szerintem ez a gyerek

  • 2802
    szereti a dalt és meghatódik
  • 6448
    retteg

Nem mind hülye, aki nem megy egyetemre

Steiner Kristóf 2013. október 30., szerda 15:16

A gyerek az általános iskola után középiskolába megy, aztán meg egyetemre, mert hiszen ez az élet rendje, és hát különben is, diploma nélkül mihez kezdene az ember. Nem beszélve arról, hogy milyen menő diplomás gyerekekkel büszkélkedni! Kit érdekel, hogy az egyetemi tanulmányok egy konkrét vagyont emésztenek fel, amiből mondjuk kifizethetnénk a gyerek első saját lakásának kezdőrészletét?

Az sem probléma, hogy a harmadik évre az egész egyetemesdi úgy ahogy van feleslegesnek és dögunalmasnak tetszhet majd, így sokan végül nyolc év alatt végizik el a sulit – ha elvégzik egyáltalán. És az számít, hogy sokdiplomás harminc-negyvenesek egész sora kuncsorog melóért, miközben sokan, akik húszévesen karrierépítésbe kezdtek, fiatal felnőttként már készen állnak a családalapításra? Ugyan már, a logikus gondolkodás igazán nem számít – de a diploma, na az igen!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg megőrülnek a frissen szült nők?

pp 2013. október 29., kedd 10:45

Az első terhességem alatt egy beutalóért ugrottam el a háziorvosomhoz, aki ekkor leültetett, mélyen a szemembe nézett, és többször, igen komolyan megígértette velem, hogy ha szülés után lehangoltnak, üresnek, bűntudatosnak, haszontalannak vagy végkimerültnek érzem majd magam, akkor azonnal szólok neki. Azt mondta, a szülés utáni depresszió gyakoribb, mint gondolnánk, és időben kell majd szólnom, ha azt akarom, hogy gyógyszer nélkül kilábaljak belőle. Kissé meglepődtem a komoly figyelmeztetésen, dehát a háziorvosom háromgyerekes anyuka, biztos tudja, mit beszél.

shutterstock 132525062
Fotó: Shutterstock

Végül szülés után szerencsére nem kellett hozzá folyamodnom segítségért, a baba kb. kéthetes korában kezdődő rövid, átmeneti lehangoltságomat sok-sok babakocsis sétával, barátnős beszélgetéssel és halolajkapszulával sikerült orvosolni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az öt legjobb szülős-babázós könyv

pp 2013. október 28., hétfő 14:38

A terhességet, szülést, szoptatást és csecsemőgondozást nem kell könyvből tanulni, hiszen ezek velünk született képességek, a könyvnyomtatás feltalálása előtti időkben is szaporodott valahogyan az emberiség, és minek olvasnánk olyasvalamiről, ami a szomszéd macskának is tökéletesen megy.

shutterstock 146873507
Fotó: Shutterstock

Teljesen érthető, ha így gondoljuk, és valóban nem szükséges mindent összeolvasni, sőt, egy bizonyos ponton túl inkább csak elbizonytalanít – habár tegyük hozzá, hogy a jószándékú rokonok, barátnők egymásnak ellentmondó tanácsai, és az internet könyvolvasás nélkül is egészen biztosan összezavar majd.

Azoknak, akik mégis szeretnek könyvekből informálódni, összeállítottunk egy túlélőcsomagot a terhesség, szülés és babázás témakörben. Maga a téma eléggé megosztó, manapság a szülést és a babázást is rengeteg eltérő ideológia veszi körül, és egy szoptatásról szóló beszélgetés is könnyen becsületsértésig fajuló vitába torkollhat. Igyekeztünk olyan könyveket válogatni, ahol az ideológiai háttér mellett (vagy helyett) naprakész tudományos információkon alapuló, hasznos gyakorlati tanácsokkal találkozhatunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülők sem tudják, mit eszik a gyerek a gyorsétteremben

Koncz Andrea 2013. október 27., vasárnap 13:40

A legtöbb szülő nem gondolja, hogy amikor gyorsétterembe megy a gyerekkel, ott valami egészségeset fognak enni. A kínálatból viszont jobbnak tűnnek a kifejezetten a gyerekekre pozícionált chicken nuggets-ek. Végül is mi lehetne olyan rémes a panírozott és kirántott csirkefalatkákban, nem?

Az American Journal of Medicine viszont közölt egy cikket (a Reuters összefoglalója és feldolgozása itt), amiben a kutatók azt vizsgálták, mi is van a csirkefalatokban. A vizsgálat semmiképpen sem nevezhető különösebben átfogónak, két nagy amerikai gyorsétteremláncban vásároltak nuggeteket, majd a kétféléből 1-1 darab pontos összetételét állapították meg.

A cikk nem hozta nyilvánosságra, melyik volt a két lánc, azt viszont igen, hogy a csirkefalatkákat valójában helyesebb lenne inkább zsírfalatkáknak hívni. Az egyik mintának a fele, a másiknak 40 százaléka volt csirkehús.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tegye bababiztossá a lakást!

Toma 2013. október 26., szombat 10:43

Egy kisgyermek érkezése átalakít mindent: az életvitelt, a mindennapokat, a munkát, párkapcsolatot. És a lakást. Hiszen amíg a szülők csak ketten voltak, nem volt gond az előhagyott olló, a házilag megjavított kábel, vagy a tv állványra helyezett, díszkövekkel kirakott kis tároló. Viszont ha bővül a család, akkor bizony más szemszögből kell az otthonunkra tekinteni.

shutterstock 148974716
Fotó: Shutterstock

Dögivel vannak olyan eszközök, melyekkel biztonságosabbá tehető a lakás, a kérdés már csak az, hogy megéri-e őket használni. Ön szerint fontos, hogy ezeket beszerezzük, vagy elég, ha jobban odafigyelünk a gyerekekre, amíg nem tudják, hogy mit szabad és mit nem?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idén csigáért fognak könyörögni a kölykök

LS 2013. október 25., péntek 12:08

Hihetetlen kreativitásra vall egy csigáról szóló film címének a Turbó címet adni, de a stúdió rábólintott. Az elmúlt években néztem már hangyákról, méhekről, zebrákról és beszélő kolibrikről is filmet, így a csigákon a szemem sem rebbent.

Nem fogják kitalálni, mi a történet! Van egy csiga, aki pályatársaitól eltérő módon nem érzi jól magát a kertben, ahová született, szabadidejében autóversenyeket néz, és arról álmodik, hogy egyszer bajnok lesz.

Hát nem cukik?
Hát nem cukik?

Persze a társai kivetik maguk közül, ezért a csigácska depresszióba esik, és egészen addig depizik, míg egészen meseszerű módon felturbózódik. Innen a többi már történelem, van benne lepukkant taco árus, akinek a csigaverseny a kattanása, elképesztően beképzelt  autóversenyző, egy dögös autószerelő, és a hit, hogy Turbó elindulhat az Indy 500-on, mert ehhez csak 20000 dollár kell, és némi lelkierő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az önzés nem mindig rossz a gyereknevelésben

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. október 23., szerda 08:27

A jó anyáról, jó apáról valószínűleg olyan szavakra asszociálunk, hogy önzetlen, áldozatkész, és még sok hasonló tiszteletreméltó jelzőre. Tényleg sok áldozatkészség kell a gyerekneveléshez, hiszen sokszor megköveteli a gyermek igényeinek kielégítése, hogy a szülő háttérbe szorítsa kényelmét. Az a tapasztalat azonban az, hogy ezt is túlzásba lehet vinni, és olykor éppen az önzés hozza meg a megoldást. Az idézőjeles önzés, amit úgy írhatnánk le, hogy egyes esetekben a szülő előrébb helyezi saját igényeit, jóérzését, mint az önnön magával, mint tökéletes szülővel szembeni elvárásait.

Abban a szülőben, aki megengedi magának, hogy saját igényeit is figyelembe vegye, nyilván csökkenni fog a feszültség, és ez a gyereket is megnyugtatja. Nem beszélve arról, hogy különböző érzelmi állapotokban különböző mértékben vagyunk képességeink birtokában.

shutterstock 73575268
Fotó: Shutterstock

Mikor belehergeltük magunkat egy problémába, a kézenfekvő megoldások sem jutnak eszünkbe. Ha javul a hangulatunk, előjönnek az ötletek, nem ritka tapasztalat, hogy hirtelenjében minden sokkal egyszerűbbnek tűnik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hisztiző lányát szinkronizáló apuka az új sláger

Koncz Andrea 2013. október 22., kedd 11:28

Új slágervideó terjed a neten, a hisztiző hat éves lányát szinkronizáló szupervicces apuka videója. Csak egy baj van, hogy ez egy kicsit sem vicces. Az anyuka a következőket mondta a videóról:

"A lányom már körülbelül egy órája örjöngött a szobájában, és akármit mondtunk neki, nem segített. Már nagyon elegem volt, amikor a férjem úgy döntött, kicsit feldobja a hangulatot. Csak a történelmi hűség kedvéért, a lányom nem egy szörnyeteg, valójában egy fantasztikus kisgyerek, akinek rossz napja volt."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan a legjobb idei társasjáték!

Koncz Andrea 2013. október 21., hétfő 16:43

Mint minden évben, idén is kiválasztotta a legjobb társasjátékot a Magyar Társasjátékos Egyesület. A kiadók által benevezett 56 játék közül tíz jutott be a kiválasztottak listájára, ebből pedig négy nyerte el a jelölt címet, ebből a négyből választották ki a nyertest (Santiago de Cuba). Emellett idén is megneveztek egy különdíjas játékot is, ez a Ticket to ride Európa.

Az egyik zsűritag, Gyimesi András mesélt a játékokról, és arról, hogyan választják ki a nyertest.

A benevezett játékok legnagyobb részét egy vagy több zsűritag már ismeri, hiszen mindannyian száznál több játékot ismerünk, rengeteggel aktívan is játsszunk. Amikor összeállt a tízes, rövidített listánk, azon  már csak olyan játékok kapnak helyet, amin sokszor, sok különböző társasággal játszottunk már, és beváltak. Mivel mi "profi" játékosok vagyunk, mindig kipróbáljuk a játékot teljesen hétköznapi embereken is, ennek legnagyobb terepe a Kapolcsi fesztivál, ahol 10 napon keresztül figyeljük, melyik játékkal hogyan boldogulnak az emberek, mi mennyire tetszik nekik, mennyire értik őket. Mi ezzel a díjal családi játékokat keresünk.

Az idei négy jelölt mind 10 évesnél idősebbeknek való, ezért megkértem Gyimesi Andrást, ajánljon pár játékot a már társasozni szerető, de kisebb, 6-8 éveseknek is. Ő ezeket javasolta:

- Carcassone és Alhambra. Hasonló játékok, de az előbbi konfrontatívabb, utóbbi békésebb.

- Marakesh - sértődékenyeknek ezzel is csak óvatosan, de nagyon jó játék!

- Bonanza - ebben az a nagyon jó, hogy nincsen benne holtidő, a játékosoknak akkor is figyelni (kereskedni) kell, ha éppen nem ők vannak soron.

- Dínópark - az idei listáról az egyik olyan játék, amit a kicsik is imádnak.

- Crokinole - ez valójában egy 1860-as kanadai játék, amelynek táblás változatán egy kör legfeljebb 3 percig tart, a szabályokat pedig fél perc alatt lehet megérteni, mégis mindenki beleszeret, aki kipróbálta.

- Fauna - bár az állatokról szól, a legtöbbet talán a térképről lehet belőle tanulni, de a gyerekek szívesen nézegetik a 600 állatos kártyát is, és a mellékelt könyvet, amiben az összes állatról van néhány sornyi tudnivaló.

- Idővonal - ez egy picit kakukktojás, mert elvileg az idősebb, nagyobb lexikális tudású versenyzőnek van nagyobb esélye, mégis imádják a gyerekek

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szép vagyok, vagy csúnya?

Koncz Andrea 2013. október 20., vasárnap 16:40

Új divat terjed a Tumblren, a Youtube-on és a Twitteren, amerikai és angol lányok tízezrei tesznek fel magukról rövid videót, és a kérdést: „szerintetek szép vagyok, vagy ronda?” A reakció pedig borítékolható, a legtöbb ilyen videóra azonnali, kegyetlen trollkodás a válasz, az „olyan rút vagy, mint egy kupac szar” egy tipikus reakció.

Louise Orwin 26 éves művész. A lány figyelmét felkeltette ez a jelenség, rengeteg ilyen videót megnézett, és zavarbaejtőnek találta őket.  

„Amikor még a kutatási fázisban tartottam, néztem az egyik ilyen szép vagyok, vagy csúnya videót. Egy nagyon fiatal lányt láttam, csücsörített és pózolt a kamerának. A beszéde fogott meg, igazi tinibeszéd volt, arról mesélt, hogy a fiúk cikizik a suliban, de egy fiúnak tetszik, és azon gondolkozott, miért nem szeretik őt a srácok. Aztán megkérdezte, a nézők szerint szép-e, vagy csúnya. Rosszul lettem. Aztán megnéztem a kommenteket alatta, borzalmasak voltak” – mondja Orwin.

„Aztán feltűnt, milyen rengeteg kapcsolódó video van. Először az ütött szöget a fejembe, milyen bátor dolognak tűnik ez. Nem tudnám elképzelni, hogy feltegyek egy ilyen videót, mert egyből az jutott eszembe, hogy mennyi kritikának tenném ki magam.”

Végül kísérletezni kezdett a jelenséggel. Magát tinire sminkelve több ilyen videót készített, ezekben három különböző karaktert játszott el, és tette fel a kérdést, vajon szép-e.  Így született Becky, az emós lány, a kicsit kocka Amanda és a harmadik csaj, Baby.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kitört a háború a dagicikiző anyuka miatt

Koncz Andrea 2013. október 19., szombat 19:32

Maria Kang háromgyerekes anyuka, tulajdonos és igazgató két idősek otthonában, van egy nonprofit fitneszvállalkozása, emellett fitneszblogger és szabadúszó író. Sokat dolgozik, és nagyon jól néz ki. Egyértelműen, és saját bevallása szerint is fitneszkattant. A közelmúltban közzétett egy fényképet a Facebook oldalán, a fotón aligruhában mutatja meg tökéletes alakját és három kisfiát, a felirat pedig a következő: "Neked mi a kifogásod?"

A dolog aligha érdemelne egyáltalán említést, ha nem tört volna ki médiaháború emaitt, a közzétett képre néhány nap alatt 12 ezer komment érkezett, ezek nagyobb része felháborodott vagy gyalázkodó. Maria Kang nagyon eltalált egy érzékeny pontot, ami miatt tömegek érezték úgy, a poszt valódi célja a "fatshaming", vagyis a kövérek megszégyenítése.

599328 649761945054764 604047418 n

Maria Kang fényképe és kérdése pedig hirtelen médiajelenség lett, amit elkezdtek tárgyalni a magazinműsorok, blogok, az internetes portálok, és modellek, anyukák, fitnesznők és férfiak elemzik hótkomolyan, mi volt Maria szándéka a fényképpel, miért volt/nem volt megfelelő a kérdésének stílusa, és vajon kicikizte-e a kövéreket, vagy gondolatébresztőként pont arra kívánt utalni, hogy a jó alak mindenkinek elérhető.

A jelenséget nem kell nagyon túlragozni, szerintem Maria Kang, a fitneszmániás anyuka valóban jól néz ki, nyilván jobban, mint mi a legtöbben a gyerekünk nyolchónapos korában. Ezért nyilván sokkal többet is tesz, mint mi, átlagemberek. A fotóban egyértelműen volt egy kis nárcizmus, nézzétek meg, milyen jó nő vagyok. Ugyanakkor az érvelés valid, ha neki sikerül, akkor mindenkinek sikerülhet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó szülést szeretne? Tegyen érte!

Dívány 2013. október 18., péntek 16:29

Nincs garancia a gyors, könnyű és jó szülésre. Ha lenne, nem lennének koraszülöttek és  sürgősségi császárok, sőt, 24 órás vajúdások sem. De szerencsére a legtöbben mégis megússzuk a vészhelyzeteket, és megszüljük a gyereket. De hogyan?

Ahhoz, hogy ez lehetőség szerint viszonylag jó élmény legyen, először nekünk kell magunkkal tisztázni, számunkra mi a fontos. Összeszedtünk egy listát arról, milyen kérdéseket mérlegeljen egy terhes nő, amelyek segíthetnek aztán kiválasztani a megfelelő helyet, segítőt, orvost, eljárást. Arról, hogyan válasszunk orvost, később egy második részben, külön cikkben írunk majd.

Bár ezt a listát elsősorban azért szedtük össze, hogy mindenki magában tisztázhassa a fontos dolgokat, de ha már végiggondolta, akár le is írhatja a preferenciáit, és máris lesz egy szülésterve, amit megbeszélhet a választott szülésznővel, orvossal, hogy lássa, vevők-e arra, ami önnek fontos.

shutterstock 16443055
Fotó: Shutterstock

A szülésterv egy olyan dokumentum, amelyet a terhes nő készít azért, hogy világos legyen, mit szeretne a szülés során, és utána, és mi az, amit nagyon nem. Erről már írtunk itt. Tartsa észben, hogy a szülés olyan dolog, ahol, ha ön nem áll ki azért, ami igazán fontos, más biztosan nem fog ön helyett!

Szerintem a leghasználhatóbb, átlátható szülési terv formátum az ikszelős/pipálós, ehhez egy elég használható minta van itt, annyival egészíteném ki, hogy csomó mindent nem tudhat az ember előre, pláne az első gyerek előtt, így több kérdénél betennék egy "erről a szülés során szeretnék dönteni opciót". Ilyen a fájdalomcsillapítás módja, a vajúdás helye, módja és pozíciója.

Az első gyerekem előtt biztos beírtam volna, hogy kérek illóolajos masszázst, aztán a szülés közben megöltem volna azt, aki megpróbálja, tuti beikszeltem volna a fürdőkádat, labdát, kötélhágcsót, és fájdalomcsillapítás nélküli szülést, aztán már az ajtóból epidurálért könyörögtem. A másodiknál meg tuti beikszeltem volna az epidurált, aztán megszültem nélküle. Szóval szülési terv ide, vagy oda, azért hagyjanak maguknak nyitva annyi opciót, amennyit csak lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így válasszon szülészorvost

Dívány 2013. október 17., csütörtök 19:51

Kell-e egyáltalán orvost választani a terhességhez, szüléshez? Sokak szerint fölösleges, sokan viszont ragaszkodnak hozzá. Most azoknak próbálunk meg segíteni, akik az utóbbi csoporthoz tartoznak.

Bár a gyereket - többnyire - mi szüljük meg, ahhoz,  hogy ez viszonylag jó élmény legyen, fontos, hogy olyan orvost válasszunk, akinek az elképzelései nem különböznek gyökeresen a mienktől. Ebben a cikkben a szülésélmény alatt most nem feltétlenül azt értjük, hogy szagos gyertya meg lágy zene, és persze a leírtak nem vonatkoznak a vészhelyzetekre.

De az napnál világosabb, hogy nem létezik a tökéletes, mindenki számára üdvözítő orvos. Az, hogy nekünk milyen is a jó szülész, a szakmai felkészültségen kívül legalább annyira függ attól is, hogy mi pontosan mit várunk a szülésünktől. Mi az, ami biztonságérzetet ad, mi az, amit nagyon fontosnak tartunk, és mi az, amit nem annyira.

shutterstock 72159115
Fotó: Shutterstock

Ezek a dolgok igen különbözőek lehetnek. Van olyan porontyos anyuka, aki a háborítatlan szülést tartotta fontosnak, erre készült minden terhessége alatt végig, és hajlandó volt az elsővel a nyolcadik hónapban is orvost váltani, mert úgy érezte, aki addig gondozta, nem méltányolta az ő szempontjait.

És van közöttünk olyan is, aki azt mondta, ő akkor érzi magát biztonságban, ha tudja, hogy minden, de tényleg minden elképzelhető vészhelyzet elhárítására képes helyen szül, mert nem bírná elviselni a tudatot, hogy ha bármi gáz van, a gyereket mentővel vigyék át egy kiemelt centrumba, ezzel okozva akármekkora időveszteséget. Viszont nem érdekli a dúla, a fürdőkád, meg az illóolajos masszázs.

Mindketten utólag is elégedettek a választásukkal, azt kapták a szüléseiktől, amit vártak, egészséges gyerekeik vannak, komplikációmentes szülések után. Szerencsések? Nyilván. De azt nem szabad elfelejteni, hogy egyre szaporodik azon nézet híveinek száma, hogy a normál, nem vészhelyzeti szülést elősegíti az, ha az anya biztonságban és komfortosan érzi magát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen sérülékeny szülő!

Cziglán Karolina, pszichológus 2013. október 15., kedd 12:32

A hagyományos szerepfelfogás szerint a szülő autoritás, és mint ilyen, tévedhetetlen. A gyerek dolga engedelmeskedni neki. Ennek szélsőséges formája már a legtöbb helyen kiment a divatból, legalábbis nyíltan nem illik vállalni, még ha valaki így is gondolkodik. Az olyan mondatok jelzik ezt a felfogást, mint például „Ne beszélj, ha nem kérdeztelek.”

Az a felfogás, hogy egészségesebb a demokratikus légkörben való együttélés, a gyermekkel való kompromisszumkötés, a szabályok indoklása, sok változást hozott a nevelés terén. Megváltoztak a normáink, ami megjelenik a büntetés elfogadott módjaiban, abban, mit gondolunk arról, hogy szabad beszélni a gyerekkel, és hogy nem. (Más kérdés, hogy a szép elveket kinek mennyire sikerül betartani a négy fal között.)

Azonban van a nevelésnek olyan vonatkozása, amiről kevésbé beszélünk, és ami logikus lenne, hogy változzon a fent vázoltakkal együtt, viszont gyakran azt tapasztaljuk, hogy ez valahogy kimarad, megmaradt a régi koroknak megfelelő helyen. Ez pedig az, hogy mennyire vállalhatja fel a szülő a sérülékenységét, esendőségét.

Családterápián is tapasztaljuk, hogy a szülők egy része olyan témát is igyekszik elhessegetni, rövidre zárni a gyerek jelenlétében, ami pedig rá is tartozna. Ezek jellemzően nem párkapcsolati intimitások, hiszen ezekre a pszichológus sem kérdez rá a közös alkalmakon (többek közt erre is jók az ún. szeparált ülések, mikor a családnak csak egy része, például csak a szülők vannak jelen), hanem bármi olyasmi, ami érzése szerint nem illik abba a tökéletes, idilli képbe, amit a gyermek számára nyújtani kívánna.

shutterstock 64623562
Fotó: Shutterstock

A cél nemes: szeretné, ha a gyermek azt a családot látná, arról a családról tudna, ami a szülő szerint ideális lenne. De van-e ennek értelme, ha az nem a valóság? Lehet-e merítkezni egy mázból, ami mögött nincs tartalom?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki nem tanul, mehet a börtönbe

Koncz Andrea 2013. október 13., vasárnap 12:26

Érdekes statisztikára bukkantam, miközben valami egészen mást kerestem. A bűnmegelőzési stratégia egyik fejezetében kitérnek arra, milyen végzettséggel rendelkeznek a börtönökben fogvatartottak. Nem meglepő módon az elítéltek iskolázottsága jóval alacsonyabb, mint az országos átlag, a börtönben ülők háromnegyede legfeljebb 8 általánost végzett (28 százalék kevesebb, mint 8 osztály, 46,4% 8 osztály, és egy százaléka analfabéta), míg egyetemi diplomája csak 0,9 százaléknak van.

böri

Kedves rasszista olvasóink kedvéért szeretném leszögezni, hogy ebből nem azt a következtetést vontam le, hogy az erkölcsileg feddhetetlen emberek mind főiskolára és egyetemre mennek (vö: parlament), míg a született bűnözők direkt nem tanulnak, mert amúgy is úgy képzelik el az életüket, hogy majd ki-be mászkálnak a börtönből/be.

De azért érdekes összevetni ezeket az adatokat a KSH 2011-es népszámlálásának legmagasabb végzettségre vonatkozó számaival, amiből kiderül, a börtönökben ülők nem reprezentálják a teljes népességet legmagasabb végzettségüket tekintve.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés