SZÜLŐSÉG

Hat új, bébiagykárosító toxint azonosítottak

pp 2014. február 27., csütörtök 10:35

Az utóbbi évtizedekben egyre többet hallunk olyan, korábban kevésbé ismert gyermekkori fejlődési zavarokról, mint az autizmus, az ADHD (hiperaktív figyelemzavar), vagy a diszlexia. A kórképek gyakoribbá válásának sok oka lehet. 

Elképzelhető, hogy részben csak „papíron” nőttek a számok: néhány évtizteddel korábban még más diagnosztikai kritériumok alapján állapították meg az autizmust, és az új rendszerben olyan gyerekek is betegnek számítanak, akik a régi szerint még kívül estek a kategórián. Emellett természetesen az is felmerül, hogy egyes fejlődési zavarok valóban gyakoribbak lettek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beálltam az idióta anyák táborába

mikkamakka 2014. február 26., szerda 20:54

Még jó, hogy írásos bizonyítékom van arról, mekkora fennhangon állítottam, hogy én bizony nem csinálok hülyét sem magunkból, sem a gyerekünkből, máskülönben biztos vagyok abban, hogy szemrebbenés nélkül letagadnám, hogy történt ilyen.

Így, több mint egy évvel az elképzeléseim és fogadalmaim után végül rászántam magam, és összesítettem, mi mindent sikerült betartani. A végeredmény: igen, akárhogy is nézzük, én is beálltam az idióta anyák táborába. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Én szültem a legrondább gyereket a világon

olvir 2014. február 25., kedd 17:26

Sokáig én is meggyőződéssel vallottam a mondást, hogy minden szülő szépnek tartja a saját gyerekét, az enyém is volt a legszebb a világon. Aztán megszületett a második. Amikor a szülésznő a hasamra fektette és futólag szemügyre vehettem, komolyan reménykedtem abban, hogy itt csak valami tévedés történt, és a mellettem szülő asszony csecsemőjét adták oda: a baba nagy, kerek fejű, ragyás, elálló fülű volt, köze nem volt ahhoz a gyönyörűséghez, amit én a terhességem alatt elképzeltem. 

shutterstock 137150021
Fotó: Shutterstock

"Úristen, de csúnya" - bukott ki belőlem, és egyből meg is bántam az őszinte reakciómat, olyan leteremtést kaptam ugyanis a körülöttem sürgő-forgóktól, hogy abban semmi köszönet nem volt. Mindenesetre elküldtem gyorsan a gyereket fürdetésre, hátha utána szebb lesz. Nem lett az. Nem lett később sem, az első kiadós alvás, szép ruhába öltöztetés és a hazavitel után sem, ráadásul bárkivel megosztottam a gondolatomat, hogy aranyos ez a csepp, de hát nem egy szépség, csak a szemrehányó arckifejezéseket kaptam, hogy hogyan beszélhetek így a saját gyerekemről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ős- és nem ősanyák a pszichológus szemével

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. február 24., hétfő 12:25

Ágnes első gyermekes anyuka: szereti a családját, harmonikusan élnek együtt, és szereti a munkáját is. Olyan jellegű a foglalkozása, hogy napi egy-két órában is művelhető, így már a baba születése után néhány héttel elkezdett vele ismét foglalkozni. Emellett még sok egyéb érdekli, értelemszerűen minden, ami a gyerek születése előtt is.

Pontosabban ő úgy gondolta, ez értelemszerű, és barátságai is ugyanúgy fognak folytatódni, mint annak előtte. De azt vette észre, ha régi ismerőssel találkozik, az illető rendre a gyermekről kezd érdeklődni, ami önmagában természetes, de fél óra, egy óra elteltével sem sikerül másra terelni a szót.

shutterstock 84997246
Fotó: Shutterstock

Igyekezett szóba hozni egy könyvet, amit éppen olvas, aztán a másik munkája felől érdeklődött, de valahogy nem ment úgy a beszélgetés, mint korábban, nem sikerült olyan jól elmerülni semmiben, mindig visszakanyarodtak a gyerekhez. Mivel Ágnes barátai hasonló életkorúak, mint ő, sokan vele egy időben váltak anyává. Velük is azt vette észre, beszűkül a beszélgetés témája, egyik kisgyerekes történet követi a másikat, olyan sztorik, amik a szülők számára érdekesek, a kívülállónak viszont kevésbé. Ágnes elbizonytalanodott, most vele van baj: lelke mélyén ágáll az anyaság ellen, vagy miért zavarja őt ez ennyire?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megismeri, kik születtek az állatkertben? Kvíz

Dívány 2014. február 23., vasárnap 12:52

Egy évvel ezelőtt azon izgult a fél ország, vajon fog-e rendesen enni Asha, az elefántbébi. Aztán meg azon ámuldoztunk, milyen cukik az oroszlánkölykök. De az állatkertben azóta is folyamatos a baby boom. Az elmúlt bő fél év újszülötteiből állítottuk össze az alábbi kvízt, mert egy elefántot mindenki megismer, de vajon mi a helyzet a többiekkel? Megismeri, melyik állat kinek a kölyke?

Cukiságok az állatkertből
Cukiságok az állatkertből
Fotó: Bagosi Zoltan
Távolról sincs vége, olvasson még »

Van ilyen: nincs tejem, mert tejmirigyem sincs elég

pp 2014. február 22., szombat 20:26

Szoptatni mindenki tud. Aki akar. Hiszen ez fejben dől el, aki nem tud, az nem is akarta igazán. Esetleg rossz tanácsokra hallgatott, helytelenül fogott hozzá, nem készült fel rendesen, félreinformálták, nem volt elég kitartó.

shutterstock 136385837
Fotó: Shutterstock

Vagy esetleg azon ritka esetek közé tartozik, aki valóban nem tud. A barátnőm, Eszter például mindent megpróbált, mígnem többféle mellszívó, tejszaporító gyógytea, Szoptanít készülék és két La Leche Ligás tanácsadó után kiderült, hogy azon ritka esetek közé tartozik, aki hiába akar, tényleg nem tud szoptatni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legújabb kandikamerás videósláger: fagyoskodó kisfiú a megállóban

Koncz Andrea 2014. február 21., péntek 10:45

Elgondolkodtató jótékonysági kampánnyal hívta fel a figyelmet az SOS Mayday norvég jótékonysági szervezet azokra a gyerekekre, akik a szíriai konfliktus miatt nélkülöznek, ezen belül is különösen arra, hogy nagy szükségük lenne meleg ruhákra. A kampány egyszerű (bár számunkra nem elérhető): egy sms-egy dzseki.

Az egyik eszköz pedig, amit ehhez választottak egy videó, amelyet Oslo egyik buszmegállójában rendeztek meg. A megállóban egy erősen alulöltözött kisfiú fagyoskodik, a jelenletet rejtett kamerákkal vették. Arra voltak kiváncsiak, hogyan reagálnak a járókelők a nyilvánvalóan egyedül lévő és fagyoskodó gyerekre. A norvégok igen jól vizsgáztak, a legtöbben azonnal a saját maguk kezdtek levetkőzni, ki a kabátját, ki a pulóverét, ki a kendőjét, ki a kesztyűjét húzta rá a kisfiúra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hozzátáplálás: csak az a fix, hogy létezik

pp 2014. február 20., csütörtök 16:36

A terhesség és a gyermekágy alatt az ember rengeteg tanácsot kap, amelyek többnyire tökéletesen ellentmondanak egymásnak. Ha azt hittük, hogy a szülés, de legalábbis a szoptatás kezdeti nehézségei után már nagyjából egységesedik az álláspont, és nem fogunk többé becsületsértésig fajuló vitákba keveredni fórumokon és a valóságban, hát nagyon tévedtünk. Hiszen hátravan még a hozzátáplálás.

A csecsemők hozzátáplálását illetően nagyjából abban egyezhetünk meg, hogy létezik ilyesmi. A mikor, mit és hogyan már nem ennyire egyértelmű.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ne utazzon gyerekkel repülőn

Koncz Andrea 2014. február 19., szerda 13:13

Írtunk már arról,  hogyan érdemes felkészülni, amikor gyerekkel indul repülőútra. Most arról lesz szó, hogyan ne. A Daily Mail cikkét olvastuk, és borzadtunk el azon, miféle agymosásnak képes kitenni a fogyasztói társadalom az arra fogékony anyákat.

A szerző arról ír, hogyan lehet túlélni egy hosszabb repülőutat egy gyerekkel. Aztán pillanatok alatt felsorol egy körülbelül 500 fontos (mondjuk 180-190 ezer forintos) listát azokról a tárgyakról és szolgáltatásokról, amelyekkel ez lehetővé válik.

shutterstock 147866426

Az általa felsorolt legalább 15 tétel között egyet találtam, ami tényleg hasznos lehet: a "csomag előreküldő szolgáltatást", de az is inkább talán annak, aki egyedül utazik egy/több gyerekkel, vagy nagyon hosszú időre, rengeteg csomaggal megy. Ezt el tudom fogadni, rendszeresen szedem össze a reptéren a tengerentúlról egy-két havi vakációra a több kisgyerekkel egyedül hazautazó barátnőimet, tehát ez oké, pláne, ha amint a cikk írja, nem is igen kerül többe, mint ha feladnánk a túlsúlyt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 éves, az IQ-ja 160 fölött, jó neki?

Koncz Andrea 2014. február 18., kedd 13:34

A három éves Alexis Martin a legfiatalabb, akit felvettek a világ legintelligensebb 2 százalékát tömörítő Mensa szervezetbe Arizonában. A kislány IQ-ja 160 fölött van, a tesztet végzők szerint nem lehet pontosan megmondani mennyivel. Egyes vélemények szerint Alexis nem csak a legintelligensebbek 2 százalékba tartozik, hanem egyenesen okosabb az emberek 99,9 százalékánál.

dino

A kislány mostanában ötödik osztályosoknak való könyveket olvas, és a beszámolók szerint egy iPad segítségével megtanult spanyolul, írta a Daily Mail. A szülők viszonylag hamar rájöttek, hogy nem mindennapi a gyerek, másfél éves korában a kocsiban rendszeresen elmesélte az előző napi esti mesét. Szó szerint.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, lop a gyerekem!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. február 17., hétfő 18:16

Van szülő, aki már akkor is megijed, ha a kétéves gyermeke tulajdonít el valamit, míg a másik csak akkor kap észbe, ha rendőr kopogtat az ajtón kamasz gyermekével az oldalán. A különböző életkorban történő lopások természetesen eltérő dolgokról szólnak, és a kezelésük sem azonos.

A lopás kapcsán is el kell fogadni, a gyermek nem egyik napról a másikra lesz érett személyiség. Idő, míg megtanulja, hogy valami a másiké, hogy az mit jelent, és ezt követően még sok idő, míg az elméleti tudás már megvan, de még nem képes ellenállni impulzusainak, vágyainak. És elkövetkezik az az időszak is, mikor már nem a vonzó csoki csábítja visszatarthatatlanul, hanem a határokat próbálgatja. Ezeken átesni mind normális, szinte nincs gyerek, aki soha életében ne csent volna el semmit a testvérétől vagy valamelyik szülőtől. De persze létezik a lopásnak az a módja, gyakorisága, ami komoly figyelemfelhívó jel, egyfajta segélykiáltás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt gondolja a gyerek a világról - zseniális!

Dívány 2014. február 16., vasárnap 09:01

Nagyon vicces (gyakorlatilag végtelen) hírfolyamot találtam a reddit-en, arról írnak a hozzászólók, milyen totális félreértéseik voltak a világról gyerekkorukban. Kiválogattam néhány szerintem vicceset, aztán kommentben meg jöhetnek a saját élmények.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha az egyik gyerek kap, kapjon a másik is?

henna 2014. február 15., szombat 16:19

Na, hát ismét egy olyan téma, ami alaposan megosztja az anyákat, ki így csinálja, ki úgy, úgyhogy még mielőtt leírom, én hogyan, előrebocsátom: nem tartom szaranyának, ha valaki másképp - még mielőtt ez a vád érne. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyereküléseket hív vissza a Graco

Dívány 2014. február 14., péntek 13:45

Csaknem 4 millió, 2009 és 2013 között gyártott gyerekülést hív vissza az Egyesült Államokban a Graco, miután biztonsági problémák merültek fel bizonyos típusokkal kapcsolatban. Az érintett ülések kikapcsolása idővel problémássá válhat, ami vészhelyzetben veszélyeztetheti a gyerek életét, bár a Graco azt is közölte, hogy a hibából adódóan nem történt sérülés.

A Gracótól egyelőre nem kaptunk választ arra, hogy nálunk is lesznek-e visszahívások, ám a Brendon Babaáruházlánc azt a tájékoztatást kapta tőlük, hogy Európában árult üléseket nem érinti a visszahívás. Ez következik a termékfotókból is, amiken jól látszik, hogy nálunk jellemzően nem az érintett csat-típus van forgalomban. Tehát ha önnek esetleg az Egyesült Államokból származó Graco ülése van, ellenőrizze a típusát (kattintás után ott a teljes lista!), és ha szükséges, tegye meg a szükséges lépéseket. A fotón látszik, melyik típusú csatot cserélik le (a bal oldal, kerek fajtát) milyenre (a jobb oldali szögletesre).

cs-buckles-20140211.gif

A Graco tájékoztatása szerint bizonyos ülések csatja szorulni kezdhet a belekerülő étel és italmaradványok miatt, ezeket hívják vissza a csatok cseréjére. Aki érintett, és aggódik, de várnia kell a cserére, annak a Graco azt javasolja, hogy a csatot bármiféle tisztítószer nélkül, langyos vízbe merítve mossa át, a piros gombot néhányszor a víz alatt megnyomva. Ezután a csatból rázzák ki a vizet, és hagyják teljesen megszáradni.

Az újszülöttméretű, dokkolós üléseket a visszahívás akkor sem érinti, ha azok a kerek csattal vannak ellátva, mivel a Graco szerint azokat a dokkolóról bármikor egyetlen mozdulattal le lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyarázat: konkrétan ez a bajom az iskolákkal

Koncz Andrea 2014. február 13., csütörtök 12:40

Mivel ezt az írást meglehetősen sokan félreértették (helló, Anyukám!), hát megpróbálom elmagyarázni, mi is a bajom az iskolával, vagyis az iskolákkal, a magyar közoktatási rendszerrel, úgy általában.

Először is: bár több kommentelő is felvetette, de ez a dolog nem az én gyerekemről szól. Illetve az én gyerekemről elméleti maximumként ugyanannyira szól, mint az összes többiről a közoktatásban, a gyakorlatban pedig valószínűleg sokkal kevésbé.

Az én lányom az adott - szerintem rémes - keretek között hihetetlenül szerencsés. Van egy (két) csodálatos tanítónénije, akik a csillagot lehozzák értük az égről. Van egy szinte sci-fibe illő iskolája, ahol mindenki szereti a gyerekeket. A lányom jól tanul, az osztálytársai helyesek, a szülők normálisak, aggasztó mértékű agresszió nincs. Nem utálja az iskolát, szívesen megy, vagy, ahogy a kommentelők közül sokan megfogalmazták: "elvan".

Ő is egy gyerek, aki képes alkalmazkodni, és az adott keretek között játszani. Én pedig természetesen nem azzal küldöm iskolába reggelenként, hogy "menjél gyerek abba a siralomházba", sőt, hálás vagyok azért, hogy a mai magyar viszonyok között milyen jó helyen van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen lesz a gyereknek az iskola? Rossz.

Koncz Andrea 2014. február 12., szerda 14:15

Szeretném most elmesélni, úgy szubjektíven, mire számíthatnak azok, akik szemük hat-hét éves fényét ősszel a magyar közoktatás gondjaira bízzák majd.

Vannak szülők, akik ezt elsőízben teszik meg, ők most stresszelnek, hogy megtalálják a gyereknek az ideális iskolát, tanítónénit/tanárbácsit. És a másik csoport, akiknek már van iskolás gyereke, ők azok, akik rezignáltan a károk minimalizálására törekszenek.

Ha szeretnék megtudni, milyen a mai magyar közoktatás, erre van egy nagyon egyszerű módszer. Nézzenek meg néhány TED előadást arról, mit gondolnak ma a világban arról, hogyan kellene a gyerekeket úgy tanítani, hogy az nekik is jó legyen. Ha ez megvolt, vegyék a tökéletes ellentettjét, és máris megérkeztünk haza.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindenről őszintén kell beszélni a gyerekkel?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. február 11., kedd 13:05

A boldog gyermekkorhoz a gondtalanságot, vidámságot kötjük, és ki-ki szeretné ezt megadni csemetéjének. Találkozzon az élet árnyoldalával minél később, gondoljuk.

Igen ám, de a világ nem kizárható. A gyermek látja az utcán a hajléktalan embert, elcsíp egy-egy mondatot a híradóból, amiben épp egy háború eseményeiről tudósítanak. Betegség üti fel a fejét, meghal egy rokon vagy barát, betörnek a szomszédba. A külvilág eseményei is arra indítják, hogy kérdezzen, de aktuális kiindulópont nélkül is eljön az időszak, mikor a szülő talán még a védendő kisgyereket látná benne, de őt már az élet és halál súlyos kérdései foglalkoztatják.

Mérei Ferenc, a híres magyar gyermekpszichológus a kilencedik életévre teszi a metafizikus nyugtalanság időszakát. Ekkor a legtöbb gyereket elkezdi foglalkoztatni, mi lesz velünk, ha meghalunk, ő is meghal-e, a mama is meghal-e... A legtöbb szülő manapság ennél előbb találkozik hasonló kérdésekkel, hiszen több inger éri a gyerekeket, amik óhatatlanul előbbre hozzák, hogy szembesüljön az élet súlyos kérdéseivel. Általában is tapasztalható, hogy bizonyos értelemben korábban érnek a gyerekek, igaz, az érés szót csak óvatosan használjuk, mert ez az érdeklődés nem feltétlenül párosul érzelmi érettséggel, ellenálló képességgel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A túl sok valóságshow-tól butább lesz a gyerek, de legalább terhes nem

kh 2014. február 11., kedd 08:41

Eddig is sokan hangoztatták már, hogy a Való Világ és társaik ölik az agysejteket, most francia kutatók azt állítják, hogy bizonyítékuk is van rá: a túl sok valóságshow valóban károsítja a gyerekek fejlődését - írja a Local. A francia Oktatási Minisztérium tanulmánya szerint drámai csökkenést mutatnak az eredmények az olyan 15 éves tanulók között, akik túl sok valóságshow-t néznek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthoni hasizomtorna megereszkedett hasra, szétnyílt izmokra

pp 2014. február 9., vasárnap 10:38

Szülés után nyilván senkinek sem olyan az alakja, mint amilyet szeretne, így az első egy-két hónapban engem sem izgatott különösebben hogy kicsit lóg a hasam. Terhesség előtt és alatt is tornáztam, egyszer-egyszer a baba mellett is csináltam pár felülést, de eleinte úgy gondoltam, majd az idő megoldja a hasamat. A népi bölcsesség szerint kilenc hónap alatt válik az ember bálnává, és ugyanennyi kell a visszarendeződéshez is, aztán amikor a baba kilenc hónapos korában még mindig nem voltam a régi, úgy döntöttem, komolyabban kellene venni a dolgot. A probléma az volt, hogy a szokásos hasizomgyakorlataim egy részét meg sem tudtam rendesen csinálni, ellenben mindig megfájdult tőle a hátam. Ami a gyerekcipeléstől egyébként is konstans fáj. Ekkor olvastam a terhesség utáni szétnyílt hasizomról, amit egyből diagnosztizáltam is magamon. Bár az internet szerint két-három ujjnyi szétnyílás jelent valódi problémát, az enyém meg csak egyujjnyira van szétnyílva, azért mégis megijedtem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újabb para: borsónyi csomó a gyerek tarkóján

kh 2014. február 8., szombat 15:34

A most 4 hónapos lányom mellett izgalmas az élet: bár sokadik gyerekről van szó, olyan dolgokat produkál, amiket korábban egyiknél sem tapasztaltam. A hüvelyi vérzés és a mongolfolt felfedezése után most egy a tarkóján lévő, borsónyi nagyságú csomó adott izgalomra okot a napokban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Biztonságosan kötődő gyereket akarok!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. február 7., péntek 11:54

Sokak számára ismerős fogalom a kötődés, de jópáran bizonytalanok benne, mit is értünk alatta. Ráadásul újabban egyre gyakrabban lehet hallani a kötődő nevelésről is, ami például a hordozókendőkkel, igény szerinti szoptatással, együttalvással összefüggésben kerül elő. De vajon mi is az a kötődés, és miért ennyire fontos ez?

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A roma nőnek a gyerek az élete"

LS 2014. február 5., szerda 10:32

Egy kórházban dolgozol. Megérkezik a 17 éves, három napja szült, oláh nemzetiségű roma anyuka, édesanyjával, az anyósával, a kispapával és az unokatestvérrel. Azt lehet tudni róla, hogy valamilyen panasza van a mellével. Mit teszel? Egyszerűnek tűnik a kérdés, mégis, a Roma nők a szülészeti ellátórendszerben című szakmai nap résztvevőinek nagy része nem megfelelően reagált volna a helyzetre - vázolta a helyzetet Nótár Ilona, aki egyrészt szülésznő, másrészt roma is.

Tudták, hogy az oláh cigányoknál a legidősebb férfi a domináns a családban, ha ő nincs ott, akkor a felesége vagy a legidősebb nő áll a hierarchia csúcsán. Az első gyereket "úgyis az anyósnak szüli" -hangzott el, ami a többségi társadalom számára minimum meglepően hangzik, és jól mutatja, mennyire mások a szokásrendszerek a romáknál. Ráadásul a cigány népességen belül is három csoportot lehet elkülöníteni egymástól: az oláh, a beás és a romungro cigányokat, amelyek mind más tradíciókat, szokásokat hoztak magukkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem lehetek olyan fáradt, hogy leadjam

kh 2014. február 3., hétfő 19:06

Nemrégiben egy ismerősöm panaszkodott arra, milyen anya- és bababarát kórház már az, ahol a szülés után egy-két órával a gondozónők át is adták az újszülöttet neki, mi több, a baba éjszakára is kint maradt nála. Nem első alkalom, hogy ilyen fajta méltatlankodást hallok, a magyarázatot pedig csak elfogadni tudom, megérteni sose: hogy mert a szülés annyira kiszívta az anya minden erejét, hogy pihenésre van szüksége, amit a gyerek éjszakai felügyelete mellett nem tud megtenni. Emiatt egyébként sokan nemcsak az első együtt töltött éjjelt utasítják vissza, hanem az összes kórházban töltöttet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tipp a gyerek nyelvtanulásához

Dívány 2014. február 2., vasárnap 17:37

A félévi bizonyítványosztáskor sok szülő szembesül azzal, hogy a gyereknek nehézségei vannak az iskolában az idegen nyelv tanulásával. Ez különösen akkor jelent problémát, ha neki sem sikerült megtanulnia valamilyen idegen nyelven, ezért úgy érezheti, nem tud segíteni, hiszen sem a kellő tudása nincs meg hozzá, sem tanácsokkal nem tud segíteni.

shutterstock 124812901
Fotó: Shutterstock

Íme néhány tipp, amivel hozzájárulhat a gyerek sikeréhez:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cukiság: nem is veszik észre, hogy megszülettek

Vackor Virág 2014. február 1., szombat 12:49

A Youtube-on találtam egy videót (igen, már előttem 14 milliónál is többen felfedezték, de talán nemcsak nekem új), amely egy olyan ölelkező újszülött ikerpárt mutat be, akiket a szülés utáni percekben részesítenek a kötelező mosdatásban. Csakhogy ez a fürdetés egészen más, mint a kórházakban megszokott, mivel nem választják szét a babákat egymástól és nem külön-külön teszik őket a vízsugárba, hanem engedik, hogy együtt maradjanak, ahogy az anyaméhben töltettek el hosszú hónapokat. A kisbabák talán észre sem veszik, hogy már kint vannak, annyira sikerül megőrizni az intim hangulatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés