SZÜLŐSÉG

Agyrém vagy előrelátás a GPS nyomkövetős gyerek?

Koncz Andrea 2014. augusztus 10., vasárnap 17:54

Néha még a spameket is érdemes olvasgatni, így bukkant rá kolleganőnk a egyik GPS nyomkövetős cég email-nyomulására. A kínált termék egy mini GPS nyomkövető, amiről ezt kell tudni: " Ez a gyufásdoboz méretű készülék bárhová elhelyezhető/elrejthető, akár a megvédendő személy tudta nélkül is. Mindössze egy SIM kártyára van hozzá szükség, és a jeladó máris működésre kész." (Kiemelés tőlem)

A furmányos kis szerkezet sokoldalú, gyanítom, a vásárlóközönség zömét féltékeny házastársak, és a válás során terhelő adatokat gyüjteni kívánó exházastársak teszik ki. Erre utal legalábbis, hogy pl a beépített mikrofon segítségével lehallgatható az eszköz környezete.

Van egy csomó más funkciója is, pl beállítható arra, hogy sebességet mérjen, és jelezze, ha az eszköz az előre meghatározottnál gyorsabban halad - ez opció lehet céges flottaautóknál. Bár az is igaz, hogy amennyire én tudom, a flottaautós gyorshajtási büntetéseket simán továbbterhelik a sofőrre, de franc se tudja, biztos van visszatartó ereje, ha a főnök rácsörög a Józsira, hogy "ne száguldozzál már a Komjádi előtt, mert aztán jön a csekk". Különösen, ha a főnöknek erre ideje és energiája van. Isten óvjon az ilyen főnöktől, amúgy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiszti van? Három videó a tuti megoldással

Becca 2014. augusztus 9., szombat 09:09

Bárki bármit mond, egy hosszan hisztiző gyerek rohadtul idegesítő, és ugyanez az autóban, ahol még menekülni sem tudunk még rosszabb. Akkor is, ha izomból próbáljuk nyomni az angyali mosolyt, de előbb-utóbb csak odasziszegjük az összeszorított fogaink között, hogy „ha ezt MOST nem hagyod abba, esküszöm, hogy...”

Vannak persze szerencsés szülők, akik még idejében felfedezték a zene jótékony hatását, és ha a gyerek belekezd, csak beteszik a „csitító zenét” és a lurkó máris jobb kedvre derül. Kár, hogy felnőtteknél ezt nem lehet ugyanígy bevetni, mennyivel nyugodtabb napjaink lennének, nem?! Korábban már volt egy ilyen videós összeállításunk, most jöjjön egy hazai és nemzetközi zenére nyugvó gyerek, és a harmadik, amelyiket egy négylábú éneke nyugtatja meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A béranyaipar áldozata: a kislány, akit a pedofilnak szültek

Koncz Andrea 2014. augusztus 8., péntek 14:23

Korábban írtunk már arról, hogy a világ különböző részein virágzik a béranyaság iparága, bár helyenként eltérő okokból. Indiában és Thaiföldön a nők leginkább azért hordják ki és szülik meg más - jellemzően tehetős, külföldi - emberek gyerekeit, hogy a befolyó pénzből megalapozhassák saját és esetleg már meglévő gyerekeik jövőjét. Kínában is létezik ez a folyamat, ugyanakkor ennek az ellenkezője is: a leggazdagabb kínai családok amerikai béranyákat fizetnek meg, hogy az így automatikusan USA állampolgárként születő gyerek segítségével később ők is zöld kártyához juthassanak.

Egy a közös ezekben az esetekben: általában valamiféle jogi szürkezónában mozognak, Indiában és Thaiföldön hivatalosan nem engedélyezett, de mégis megtűrt, Kínában a saját állampolgároknak elvileg tilos, ám a külföldiek részére megszült gyerekek fölött szemet hunynak.

Évek óta egyre nagyobb a nyomás abba az irányba, hogy valahogyan rendezni kéne a béranyaság intézményének szabályozását. A legújabb, nagy port kavart eset pedig vélhetően egy újabb lökés lesz ebbe az irányba, erre utal legalábbis, hogy Thaiföldön a héten drasztikusan szigorították a béranyaság feltételeit - gyakorlatilag kizárva az eddig jellemző béranya-turizmust. Mostantól nem szülhet senki pénzért, nem szülhet senki olyannak, aki nem vér szerinti rokona, és az örökbefogadó szülők is kizárólag a thai törvények szerint elismert házaspárok lehetnek, vagyis az egynemű párok, egyedülállók számára bezárult egy ajtó.

Persze máris adódik az aggály: ahogy igény van (márpedig van) és kínálat van (márpedig van), ott a tisztán tiltó szabályozással valószínűleg csak méginkább a zavarosban halászók malmára hajtják a vizet.

Az aktuális sztorinak már az első hulláma elég nagy felháborodást keltett, amikor kiderült, egy ausztrál házaspár a saját ivarsejtjeikből született ikerpárnak csak a felét, egy kislányt vitt haza, a down-szindrómás ikertestvér kisfiút viszont otthagyta Thaiföldön, a béranyánál.

A történet azonban akkor lett igazán cifra, amikor kiderült: az érintett ausztrál házaspár férfitagja kétszer is ült már börtönben gyermeklányok molesztálása miatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem szükséges az önmarcangolás!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. augusztus 7., csütörtök 14:26

„Szegény gyerekben nem teszek-e kárt?” Ez a kérdés az első napokban, hetekben talán a gyermek fizikai épségével kapcsolatban merül fel leginkább, hiszen olyan törékeny a baba, és ha az elsőszülöttről van szó, felbukkanhat az emberben a kétely, hogy egyáltalán képes-e életben tartani ezt a csöpp kis lényt. Később viszont sokkal inkább adódik ez a kérdés a személyiségével kapcsolatban.

Ma már sokan tájékozódnak az irodalomból, mit mond a tudomány a gyereknevelésről, és mindenki jópárszor kér tanácsot ettől-attól: barátnőtől, szülőtől egy-egy megterhelő helyzetben. Ebből is látszik, úgy gondoljuk, a gyermeknevelés komplikált feladat, ugyanakkor olyasmi, amit fontos lenne jól csinálni.

A hétköznapokba is beszivárgott a tudás, a gyermekkori élmények erősen befolyásolták az egész életet, beleértve azokat a tapasztalatokat is, amikre nem is emlékszünk. A szülőkkel való kapcsolat pedig a későbbi emberi kapcsolatok mintájául szolgál, még ha ezek a tapasztalatok árnyalódnak is.

shutterstock 187372592

Mindez a tudás a hasznossága mellett akár plusz terhet is tehet a szülő vállára, hiszen mindebből következik, egész életen át tartó hatása van annak, hogy hogyan bánik a csemetével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: így történik a lakcím bejelentése Németországban

kh 2014. augusztus 6., szerda 15:10

Azok után, hogy kiderült, nem valós az a sztereotípiára,miszerint Németországban nem lehet munkaszerződés nélkül lakást találni, a bejelentkezés volt a legelső, amit el kellett intézni. Ez nagyon fontos azok számára, akik letelepedési szándékkal érkeznek az országba. Ha ugyanis nincs németországi bejelentett lakcímünk, akkor nem nyithatunk németországi bankszámlát, nem lehet németországi betegbiztosításunk, és nem igényelhetünk német adókártyát sem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Koszmó: egy éves harcunk véget ért

pp 2014. augusztus 5., kedd 15:35

Kislányunk egyéves kora tájékán talán már le merem írni, hogy végre megszabadultunk a koszmótól. Bár teljesen nyugodtak nem lehetünk, a leírások szerint a koszmó későbbi életkorban, az óvodáskor tájékán is előfordulhat, és addig is bármikor kiújulhat. Szerencsére alapvetően ártalmatlan jelenségről van szó, megfelelő gondozás, kezelés hiányában azonban szövődményei is lehetnek: felülfertőződhet, kisebesedhet, a hajas fejbőrön kívül további bőrfelületekre is átterjedhet.

Az ott nem kosz

A betegség elnevezése elég szerencsétlen, mivel a koszmó szóról mindenki a koszra, így aztán gondozatlanságra asszociál. Pedig mi rendes, tiszta emberek vagyunk, szelektíven gyűjtjük a szemetet, és a babát is rendszeresen fürdetjük.

Egy kis koszmó
Egy kis koszmó
Fotó: NHS

A koszmónak valójában semmi köze nincs a higiéniához (illetve csupán annyi, hogy az elhanyagolt, nem kezelt koszmó és a piszok együtt bakteriális bőrgyulladást eredményezhet, de ennyire ne szaladjunk előre). A koszmó jelenléte vagy hiánya a közhiedelemmel ellentétben nem függ attól sem, hajjal vagy haj nélkül született-e a baba. Ellenben igen gyakori.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretkezzen a férjével minden nap egy hónapig!

Koncz Andrea 2014. augusztus 4., hétfő 18:41

Érdekes cikkre bukkantam a minap. Mármint úgy értem, érdekes azok számára, akik egy ideje már férjnél vannak/megnősültek, ahol van néhány gyerek, és ismerik azt az érzést, hogy estére olyan fáradt vagyok, hogy meghalni sincs erőm, nemhogy szexelni. És persze azoknak érdekes, akik úgy érzik, mégsem teljesen oké az, hogy napok, esetleg hetek telnek el szeretkezés nélkül, ráadásul úgy, hogy nem csak nincs szex, de még csak nem is hiányzik.

Meg Conley szabadúszó író, blogger, anya, aki a nőiesség és az anyaság témájáról ír. Februárban vesztette el az apját, ezt követően nagyon nehéz időszakon ment át. A férjével sokat dolgoztak a kapcsolatukon, és azon, hogyan tudnák egymást még jobban támogatni, míg Meg túljut a gyász nehezén. Ekkor született meg a "legyen szex egy hónapig minden nap" ötlete, ami valójában kicsit hatásvadász cím, mert igaziból azt jelentette a valóságban: "legyen napi legalább 15 perc gyengédség csak kettesben egy hónapig".

shutterstock 108527105
Fotó: Shutterstock

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy minden áldott este, lefekvéskor legalább 15 percet egymással foglalkoztak, néha csak egymás kezét fogták, néha órákig szerelmeskedtek. Meg arra hivatkozik, hogy rengeteg mindent csinálunk minden nap. Sok időt töltünk mindenfélével naponta. Akkor jusson a gyengédségre is napi 15 perc, amit a kapcsolatunk megerősítésének szentelünk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kinek áll jobban a terhesség, férfinek vagy nőnek?

Dívány 2014. augusztus 3., vasárnap 11:58

Az ihletadó fotók köré kerített történet szerint egy úr terhes felesége határozottan nemet mondott a felvetésre, hogy művészi képeket készítsenek róla a babavárás során. A férj pedig nem habozott, és ha az asszony nem állt kötélnek, hát megtette ő, sörhasát vállalva született egy sorozat, a tipikus "szép terhesfotók" mintájára.

A vicces az, hogy ezeket a képeket nézve esik le igazán az embernek, mennyire sablonosak is valójában ezek a költői fényképek, és milyen mulatságos ugyanezt az átszellemültséget egy pasi szereplésével megnézni.

Így aztán a tejben-vajbanban már megszokott "kinek áll jobban" mintájára arra gondoltunk, összepárosítjuk a képeket egy-egy ügynökségi fotóval, önök pedig szavazzanak, kinek áll jobban az adott póz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Autizmus: valami történik a 20. héten

pp 2014. augusztus 2., szombat 16:34

Az autizmus spektrumba tartozó zavarok eredetét még mindig nem pontosan értjük. Úgy tűnik, a betegségnek genetikai eredete van, vagyis több gén együttes hatásának eredményeként jönnek létre a tünetek, a családokban halmozódik. Ugyanakkor a genetikai hajlam mellett környezeti tényezők is szerepet játszanak a zavar kialakulásában.

A környezeti tényezők közül már elég sokféle gyanúba keveredett az elutasító anyától kezdve a szoptatáshoz való hozzáálláson át az MMR-oltásig – ezeket nem sikerült igazolni. A zavar gyakoriságát jelenleg 0,6 %-ra becsülik a teljes populációban, bár a gyakoriság növekszik.

Egyes esetekben az autista babák már az első élethónapokban a megszokottól eltérően fejlődnek, de az is előfordul, hogy csak a második vagy a harmadik életévben válnak nyilvánvalóvá a tünetek. A legfrisebb kutatások szerint azonban már ennél is korábban, magzatkorban történik valami a később autistaként diagnosztizált gyermekek fejlődésével: más ütemben gyarapodnak, más ütemben változik az agyuk mérete is, emellett egyes magzatkori kémiai ártalmak növelik a kórkép kialakulásának kockázatát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így vezesse be a glutént a baba étrendjébe

pp 2014. augusztus 1., péntek 13:45

Mostanában egyre többen kérdezgetik az enyémnél kisebb babát nevelő ismerőseim közül, hogy hogyan és mikor vezettem be a glutént a gyerek étrendjébe. A bevezetés időpontja azért nem egyértelmű, mert míg néhány évvel ezelőtt inkább halogatták a dolgot, manapság egy viszonylag új kutatás eredményeinek köszönhetően korábbra tolódott a kérdés – ezért aztán egyes védőnők még a régi ajánlást követik, mások az újat.

A glutén

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, a búzaszem fehérjetartalmának mintegy 80 százalékát teszi ki. A glutén teszi lehetővé, hogy egyes lisztekből rugalmas tésztát gyúrhatunk, míg ez gluténmentes (pl. kukorica vagy rizslisztből) nem lehetséges. Az Allergia Adatbank Alapítvány adatai szerint glutént tartalmaznak

  • a búza,
  • a rozs,
  • az árpa,
  • a tönköly, a kamut, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek,
  • valamint a maláta és a malátakivonat is.

A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe, és a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható. A termékek olyan szójaszószt sem tartalmazhatnak, amelynek készítése során búzát vagy tönkölyt használtak. Ha a termékhez állományjavító adalékként módosított keményítőt adtak és a keményítő eredete nem tisztázott, a termék nem tekinthető biztonsággal gluténmentesnek. Gluténmentesnek minősülnek továbbá mindazok az élelmiszerek, amelyeket a KÉKI Biológiai Osztály Laboratóriumában végzett vizsgálat szakértői véleménye gluténmentesnek nyilvánít.

A gluténbevezetés „hogyanja” sem mindegy, hiszen nem mindenki szeretné háztartási keksszel tömni a négyhónapost. Ráadásul a különféle babatermékek között rengeteg olyan van, amelyik bár elvileg pici babának való, mégis tartalmaz tejport, tojást, szóját, cukrot és egy sor olyan dolgot, amit viszont még nem kéne.

shutterstock 94931887
Fotó: Shutterstock

Elmondjuk, mik a lehetőségek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Engedjünk-e a gyereknek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. július 31., csütörtök 10:45

Onnantól kezdve, hogy megtanul a gyermek beszélni (sőt: onnantól, hogy képes kifejezni az akaratát), minden életkorban, számos témában vetődik fel a kérdés: mikor érvényesüljön az ő akarata, mikor ragaszkodjon a szülő a döntéséhez, mikor ártunk, mikor használunk azzal, hogy engedünk neki?

Engedjünk-e neki, ha „hisztizve” követelőzik, vagy csak azért se? Ki döntsön, ha olyasmit kér a gyerek, amit ugyan teljesíthetnénk, de ismerjük annyira őt, hogy tudjuk, meg fogja bánni a kérését? Mit tegyünk, ha szorongás áll a döntése mögött: hagyjuk, válassza a könnyebb utat, vagy erőltessük, hogy legyőzze a szorongását?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: Kijelölt iskola a bevándorlóknak

kh 2014. július 30., szerda 11:11

Pár nappal azután, hogy többek között a botrányosan rossznak és menthetetlennek ítélt magyar oktatási rendszer miatt a gyerekeink (1, 11, 13, 14 évesek) jövője érdekében elköltöztünk Németországba, a pakolni valókat félrerakva elindultunk megkeresni az iskolájukat. Tippünk az volt, hogy a lakóhelyileg illetékes suliba fognak járni, úgyhogy megörültünk annak, hogy az intézmény mindössze 10 percnyi sétára van a lakásunktól, az útvonal pedig teljesen biztonságosnak tűnt. Hazaérve rögtön írtam is az iskola igazgatónőjének, hogy bevándorlók vagyunk, három gyereket is szeretnék beíratni a következő tanévre, egyikük német nemzetiségi suliba járt, a másik kettő viszont eddig csak angolt tanult. Szinte azonnal jött a válasz: a külföldi gyerekek fogadására/nyelvoktatására Freitalban egy iskola van felkészülve, az ottani vezetőséget keressem fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vélemény: rémálom a nyugdíjrendszerben

Koncz Andrea 2014. július 29., kedd 15:50

Önök is olvasták a népesedési kerekasztal brilliáns nemzetmentő ötletét, miszerint a gyerekteleneknek kevesebb nyugdíj járna és magasabb nyugdíjkorhatár? Az ötlet nem új, aztán néhány hete már megint téma volt, és nem is kellett sokat várni rá, hogy felkarolja a KDNP.

Anyukám, plusz 30 rugó nyugdíj jár a négy gyerekért!
Anyukám, plusz 30 rugó nyugdíj jár a négy gyerekért!
Fotó: Shutterstock

Bár a jelek szerint én speciel pont megúsztam (életemben először örülök, hogy elmúltam már 35, köszi az új perspektívát!) de azért elmondom, miért tartom ezt az egészet alapjaiban elmebeteg ötletnek.

Lássuk, mit lehet tudni az ötletről eddig:

  • egységnyi nyugdíjat kap, akinek 2 gyereke van
  • jelentős büntetést (vagyis levonást), akinek nincs gyereke, kisebb büntit, akinek 1 van
  • pluszpontot ér a 3 vagy több gyerek
  • az ötlet alapja az, hogy "azok is kapnak majd nyugdíjat, akik nem vállaltak gyermeket, de az ő nyugdíjukat azok gyerekei fogják kitermelni, akik nemcsak vállalták, de megfelelő nevelésben és képzésben részesítették őket", Harrach Pétert idéztem

Két gyerekem van, amivel egyébként szólok, hogy pont nem tettem eleget a nemzet fennmaradásáért, a statisztikák szerint ahhoz a fejlett világban 2,1 gyerek kell.

Távolról sincs vége, olvasson még »

És a férjem közben mondta: múúúú múúúú

pp 2014. július 28., hétfő 15:09

A szoptatás szuper dolog, ugyanakkor ne tagadjuk, kényelmetlenségekkel is járhat. Részemről a fejést mindenképpen a kényelmetlenségek közé sorolom, akármi miatt is van szükség rá, általában nem egy kellemes elfoglaltság.

Persze, elég sok tévhit övezi a témát: sokszor ajánlják olyan esetekben, amikor nem is szükséges, illetve inkább ront a helyzeten. De mikor kell és mikor nem kell? És hogyan, meddig, melyik oldalon, mivel? Összeszedtünk néhány tényt és tévhitet, amit nem biztos, hogy tudott a fejésről.

Ha arra kíváncsi, miből lehet választani, ha mellszívót keres, ez a korábbi cikkünk jól bemutatta a lehetőségeket (az árak mostanra nem pontosak), a kommentekben pedig rengeteg olvasói tapasztalat is olvasható.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Életre kelti a gyerekek rémálmait a fotóslány

Jukka Anna 2014. július 27., vasárnap 12:09

Kisgyerekek győzik le rémálmaikat egy fiatal párizsi fotóslány, képein. Játékkardokkal, műanyag pisztolyokkal és varázspálcákkal felfegyverzett gyerekek szorítják sarokba az ágyuk alól vagy a ruhásszekrényből előmerészkedő mindenféle szőrös-pikkelyes szörnyeket Laure Favel párizsi fotós Terreurs című izgalmas sorozatán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházi baba-mama szoba: apáknak tilos?

Becca , Koncz Andrea 2014. július 26., szombat 15:09

Jó másfél hete találkoztunk a Tumblr-en ezzel a bejegyzéssel, a történet röviden: egy beteg kisgyerek édesapjának nem engedték meg, hogy éjszaka a kórházi baba-mama szobában aludjon, mivel az, mint neve is mutatja, baba-MAMA szoba. A bejegyzés szerint annak ellenére nem volt ez lehetséges, hogy a szobában lévő másik beteg gyerek anyja beleegyezett volna. A felkínált lehetőség az volt, hogy az apa ottmaradhat, de csak egy széken, az ágy mellett.

Nagyon szerettük volna megtudni, melyik intézményben történt az eset, ez ügyben megpróbáltuk több tumblr-szerzővel és mikrobloggerrel is felvenni a kapcsolatot, akik utaltak arra, hogy van hasonló tapasztalatuk, ám eddig nem jártunk sikerrel, kérdésünkre eddig egyikük sem válaszolt. Ha önöknek van ilyen tapasztalata, nagyon hálásak lennénk, ha megosztanák velünk, akár kommentben, akár levélben. Meg is mondjuk miért.

shutterstock 111181331

Mert, amint az borítékolható, konkrétumok nélkül fogalmunk sincs, kinél kellene alaposabban kérdezősködnünk.

Megkérdeztünk a három legismertebb budapesti gyermekintézményt (Heim Pál, Bethesda és II. számú Gyerekklinika - Tűzoltó utca), előfordulhat-e náluk ilyesmi? És megkérdeztünk annyi ismerőst, ahányat csak tudtunk, van-e ilyen tapasztalatuk.

MRE Bethesda Gyermekkórháztól és a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikától sajnos nem kaptunk felvilágosítást az ügyben. Kerestük őket telefonon és levélben is, de másfél hét alatt nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A Bethesda honlapján az alábbi tájékoztatás olvasható erről:

"A kórházunk nyújtotta hotelszolgáltatás hosszú távú fejlesztés alatt áll, és kiemelt feladatként kezeljük a szülői igényeknek megfelelően. A jelenlegi adottságok szerint osztályonként eltérő, hogy a kísérő hozzátartozó - rendszerint az anya - milyen elhelyezést kaphat gyermeke mellett. A csecsemő osztályon 8 ágyas anyaszoba áll rendelkezésre. A két év alatti gyermek melletti tartózkodás szállásköltségéért nem kell fizetni. Az egyéni lehetőségekről az egyes osztályokra való felvételkor kapnak tájékoztatást, kérjük érdeklődjenek a nővérpultoknál."

A Heim Pál Gyermekkórház (ide tartozik a Madarász is) illetékesei azonnal reagáltak a megkeresésre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyire vagyunk tudatos szülők?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. július 25., péntek 16:14

A szülők általában ismerik az intést: illik következetesnek lenni, ugyanakkor empatikusnak, legyen a nevelés gyerekcentrikus, és még sorolhatnánk a sok ajánlást. És amikor ott egy valós helyzet, akkor egyáltalán nem biztos, hogy képes az ember a szeme előtt lebegő célok szerint cselekedni.

Miért nem? Először is azért nem, mert ezek az elvek még nem vezetnek el a konkrét megoldáshoz, vagyis, hogy mit kell tenned az adott helyzetben, hogy empatikus, ugyanakkor következetes szülő legyél.

Másodszor: lehet, hogy következetes vagyok, és ugyanúgy reagálok, mint múltkor, és ami legutóbb használt, most nem működik. Ilyenkor kétségbeesik az ember. Pedig csak fáradtabb a gyerek, ezért nem működik ugyanaz, és nem működne semmi. Fáradt, de nem akar aludni, mert nem akar kimaradni a hétköznap forgatagából, az élményekből, és ennek feszültségébe már bele is lovalta magát, tehát mindegy, mit tesz a szülő. Csak elviselni kell, és nem megkérdőjelezni a saját kompetenciáját. Nincs minden helyzetre megoldás. Legalábbis olyan nincs, amivel csettintésre jó hangulatot, nyugodt légkört lehetne teremteni.

shutterstock 47650060

Ha el is fogadja az ember, hogy nem mindenható, még akkor is sok helyzet kínos, bűntudatot keltő kérdőjeleket hagy maga után. Ha őszinte az ember magával, be kell látnia, sok esetben nem a nevelési elvei, legmélyebb meggyőződése, de nem is a gyermekre hangolódásból származó intuitív sugallata alapján cselekedett.

Különösen akkor érdemes elgondolkodnunk magunkon, ha valami indulatossá tesz, ha nem voltunk magunknak rokonszenvesek az adott helyzetben. Ha az lendített ki a lelki nyugalmunkból, hogy a gyerek majdnem leesett a hatodik emeletről, annak nincs különösebb önismereti vonatkozása. De ha nem történt semmi jelentős dolog, mégis üvöltöttünk, az megér egy pár perc töprengést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerek ne szívjon annyit a fogorvosnál, mint én!

pp 2014. július 23., szerda 13:14

Kisgyerekkorom óta rendszeres látogatója vagyok a fogorvosi rendelőnek. Sajnos nem csak azért, mert odafigyelek az egészségemre, hanem mert állandóan elromlanak a fogaim. A jelenlegi fogorvosom szerencsére jó fej, de annak idején az iskolafogászatról szinte kizárólag traumatikus élményeim maradtak.

A fogak állapota, teherbírása részben öröklött, de nagyon sok múlik az első néhány életéven is, mert ilyenkor alakul ki a száj jellegzetes baktériumflórája. A tejfogak ugyan kiesnek, de attól még vigyázni kell rájuk: ha szuvasodnak, az a fájdalom és a szépséghiba mellett rágási nehézségeket, következményként pedig állkapocs-záródási zavarokat okozhat, vagyis lehet, hogy rossz tejfogak miatt kell később fogszabályzót viselnie a gyermeknek a maradandó fogain. A beszédfejlődéshez is egészséges fogak szükségesek.

A gyereknek már van nyolc foga, úgyhogy utánanéztem és a fogorvosomtól is megkérdeztem: mit kell tenni, ha azt szeretném, hogy neki kevesebb gondja-baja legyen a fogaival, mint nekem? A különböző források lényegileg mind ugyanazt javasolták: fogápolás, fogmosási szokások kialakítása, cukortilalom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ifjúsági-könyv kritika: Kisk(a)lambó nyomoz

Dívány 2014. július 22., kedd 17:59

Neumann Ottó Tettes után tipegő című  kalandregényében a hat esztendős Bertalan nyári naplójába pillanthatunk bele. A fiú szülei halódó házasságát akarja megmenteni, ezért elhatározza, hogy detektív édesapjának segít felgöngyölíteni egy komoly gyilkossági ügyet.

Ez nem lenne könnyű feladat egy átlagembernek sem, hát még egy óvodás testben élő zsenigyereknek, aki „nappal” szerethető bicebócát játszik a környezetének, miközben „éjjel” az internet csavaros eszű ördöge. Ez a lebilincselően izgalmas, mégis könnyed és szórakoztató regény alapvonala.

Bevallom, egy ideje már gyúrtam erre a kötetre, mert szeretem az ifjúsági és a kaland-, pláne detektívregényeket. Így három az egyben az élvezet. Az meg különösen megfogott, hogy egy meg nem értett kisgyerek viszontagságairól lehet olvasni benne, mert saját gyerekkorom emlékei köszönnek vissza, mármint, ami a meg nem értettséget illeti.

Hálás és egyben nehéz téma ez, ha sikerül megfogni a lényegét és a hangulatát, majd írni hozzá egy blikfangos sztorit, az nagyot üthet. Ütött is: egy este alatt sikerült befalnom a történetet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: így gyűlöl a magyar Németországban

kh 2014. július 21., hétfő 09:56

Annyi figyelmeztetést és rémtörténetet hallottunk az idegengyűlölő keletnémetekről, hogy bevallom, kissé elbizonytalanodva vetettük magunkat a freitali életbe. Kellemesen csalódtunk. A szomszédok mindig széles mosollyal köszöntenek minket, ha összefutunk, a közeli élelmiszerboltban előzékenyen előre engednek a vásárlók, ha nagy a sor és babakocsival vagyok, az eladók kedvesek és segítőkészek, és a hivatalokban sem jelentett soha problémát, hogy külföldiek vagyunk. Komfortérzetünkhöz persze nagyban hozzájárul egy másik bevándorló család: a közvetlenül felettünk lakó törökök már több alkalommal leptek meg minket lepénykenyérrel, a gyerekek pedig együtt játszanak. 

A kölkök nagyon hamar beilleszkedtek, egyedül járnak bevásárolni, a hatlakásos társasházban is már mindenkit ismernek, hangosan köszönnek, igyekeznek kommunikálni. Nemrégiben ők kutatták fel, kinek a mosógépe adta fel a szolgálatot és árasztotta el vízzel a mosókonyhát, majd lélekszakadva rohantak a pasihoz, hogy kommmen sie bitte, waschmaschine ist kaputt. Úgy éreztük, nemcsak elfogadják, de csípik is őket. Aztán jött az a levél, Körner nevű feladóval, postai úton.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lánya gyerekkori rajzait tetováltatta magára

.syl. 2014. július 20., vasárnap 13:11

Ha létezne ilyen, mi simán jelölnénk az év legkúlabb apja címre azt a férfit, aki nemrég úgy döntött: a karjára varrattja most 21 éves lánya gyerekkori rajzait. A tetoválásról készült fotóba a Dark Art Tattoo tetováló stúdió Facebook-oldalán futottunk bele, a stúdió művészétől, Tikos Pétertől pedig egyebek mellett megtudtuk: úgy tervezik, hogy a teljes kart lefedő minta lesz a gyerekrajzokból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cukiság: kicsi babák óriási kutyabarátokkal

Koncz Andrea 2014. július 19., szombat 10:34

Persze, persze, mi is tudjuk, és ön se hagyja felügyelet nélkül a gyereket a kutyával, aztán ha ezen túlvagyunk, akkor jöhet a cukiság: nagyon kis gyerekek nagyon nagy kutyákkal, a Huffington Post képösszeállítását három saját fotóval is megfejeltük, a zsemleszínű, őzikearcú kutya a mienk volt, a fehér ruhás alighajú baba a kisebbik lányom, a kékruhás kissrác ugyanazon kutya mellett (csak néhány évvel később) a barátnőmé.

Önöknek is vannak nagy kutyás-kicsi gyerekes cuki fotóik? Esetleg cicás vagy nyulas vagy őzgidás és gyerekes? Szívesen gyűjtenék belőlük egy galériányit, ha van ilyen képük, és szívesen viszontlátnák egy következő összeállításban, küldjék el!

Mikortól hagyhatjuk másra a gyereket?

pp 2014. július 18., péntek 13:42

Októberben elutazhatnék a férjemmel két napra Rómába. Legalábbis eredetileg így terveztem. Akkor már másfél éves lesz a kislányunk, az anyukám felelősségteljesen és szeretettel fog rá vigyázni. De biztos? Mi van, ha valami gond lesz? Mi lesz, ha sírni fog utánam? Ha pont akkor tör ki rajta a szeparációs szorongás (mint teljesen normális fejlődési szakasz), és rettenetesen megsínyli a dolgot?Ha ezért kell majd felnőttkorában évekig pszichoanalízisbe járnia, mert az önző anyja egyszer csak gondolt egyet és utazgatni kezdett? Vagy épp attól lesz baja, ha mártíranyaként minden percben a nyakán lógok és a saját igényeimet elhanyagolom? Lesz valami baj a kisgyereknek, ha az anyukája pár napra másra hagyja? Milyen életkorban lehet ezt először megtenni?

shutterstock 2808359

Ezekre a kérdésekre gyakorlatilag nem létezik válasz. Illetve létezik - számtalan ellentétes válasz. A szakértők véleménye viszonylag széles skálán mozog, értékelhető kutatási eredmények pedig nem állnak rendelkezésre. Összegyűjtöttünk néhány különböző véleményt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne azon gondolkozzon, milyen szülő nem szeretne lenni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. július 17., csütörtök 10:20

Amikor valakitől megkérdezik, van-e elképzelése, milyen szülő szeretne lenni, nagy valószínűséggel a saját szüleihez képest fogja meghatározni magát. El fogja mondani, szerinte mit csináltak jól, amit reméli, hogy ő is tovább tud vinni, és mi az, amiben gyökeresen ellentétesen szeretne viselkedni. Vannak, akik elégedettebbek és akik kevésbé azzal, ahogy apjuk, anyjuk őket nevelte, de olyat szinte sosem lehet hallani: „a szüleim mindent jól csináltak, nincs más dolgom, mint mindezt megismételni”.

Tegyük hozzá, még ha így is nyilatkozna valaki, lehet, hogy a valóság csalódást okozna számára, mert ami nála működött, az ő gyerekénél nem feltétlenül fog. Esetleg nála sem pont úgy volt, csak az idő szépítette meg az emlékeit.

stockfresh 339056 enjoying-the-life-together sizeS

Összességében mindenesetre jellemző, hogy a „milyen apa, milyen anya akarok lenni” kérdésre számos elkerülendő csapda jut az ember eszébe, azaz valójában arra válaszol, milyen nem szeretne lenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerek teste és lelke szorosabban kapcsolódik

pp 2014. július 16., szerda 13:07

Képzeljenek el egy kisebb csapatnyi gyereket, akik önfeledten táncolnak, együtt, egyedül, vagy éppen kettesével, hármasával. Puha selyemsálakat lebegtetnek, vagy éppen várat alkotnak a bent álló körül, amin át kell törnie a kintről támadónak. Bár elsőre talán nehéz elhinni, de ilyenkor ezek a gyerekek fontos munkát végeznek, aminek legfőbb célja a saját épülésük és lelki egészségük. Különös? Nem is annyira!

A szóbeli önismereti, önfejlesztő módszerek és pszichoterápiák mellett az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb tért nyernek a nonverbális, azaz szavak nélküli működésen alapuló technikák, köztük a mozgás- és táncterápia. A modern táncosok és pszichoterapeuták által közösen kifejlesztett, és ma is fejlődő módszert, a Pszichodinamikus Mozgás- és Táncterápiát a Magyar Pszichoterápiás Tanács is akkreditálta.

A megközelítést számos területen alkalmazzák: pszichotikus betegek, szellemi leépülésben szenvedő idősek, személyiségzavarosok, teherbe esési nehézségekkel küzdő nők, depressziós kamaszok és magas vérnyomásos betegek gyógyításában, de egészséges személyek önismeretének és kreativitásának fejlesztésében is hasznos. Az utóbbi években pedig egyre inkább teret nyer a módszer a gyermekek, azaz óvodások és kisiskolások terápiájában is.

tanc1
Fotó: gyermektancterapia.hu

Vetier Panni pszichológus, tanítónő, mozgás- és táncterápiás csoportvezető másodmagával,Cseri Ágnessel 2007 óta vezet táncterápiás csoportokat kisgyermekek számára. A szakembert a gyermektáncterápia módszeréről, ezzel kapcsolatos tapasztalatairól faggattuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés