SZÜLŐSÉG

Kipróbáltam: középutas módszer a végigaludt éjszakáért

pp 2014. szeptember 5., péntek 18:51

A csecsemő altatásával kapcsolatban többféle iskola létezik, akik többnyire mélyésgesen elítélik egymást. Természetesen vannak szerencsés szülők, akiknek a gyereke szimplán csak jó alvó, és nekik nem is kell elolvasniuk ezt a cikket. A babák egy jelentős része azonban már a kezdetektől fogva sokszor ébred éjszaka, vannak, akik csak fél éves koruk környékén romlanak el, és vannak, akik az elalvást bizonyos rituálékhoz – szoptatás, ringatás, hurcolgatás – kötik, és ettől az istennek sem hajlandóak tágítani.

shutterstock 142263958

A ringatva vagy szoptatva altatással egy gond van: a legtöbb ember (felnőtt és gyermek) éjszaka többször is felébred néhány másodpercre, majd azonnal visszaalszik. ezekre a mikroébredésekre másnap nem is emlékszünk. Ha azonban ilyenkor a baba az elalváskori körülményektől igen különböző helyen találja magát, akkor egészen felriadhat és jogosan követelheti, hogy valaki jöjjön és altassa őt vissza – ez lehet, hogy éjszakánként egyszer fordul elő, ha felszínesebben alvó babánk van, akkor lehet, hogy tízszer. Ezt természetesen egy idő után mindenki kinövi, és ha a szülők bírják addig a strapát, akkor semmi gond nincs vele. Én nem bírtam addig, és szeretném megosztani azt a módszert, ami nekünk bevált, hátha másvalaki is hasznosnak találja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vélemény: olcsó poén a tankönyvhibákon rugózni

Koncz Andrea 2014. szeptember 4., csütörtök 20:28

Először is szeretném tisztázni, hogy erősen ellenzem az oktatásban megjelenő központosítási törekvéseket, azon belül is a tankönyvpiac államosítását. Utóbbit két okból.

1. Objektíven: nem hiszek az államosításban. Én ugyan kiskamasz voltam a rendszerváltáskor, de meghatározó élményem a szocializmusból az, hogy aminek az állam a gazdája, annak nincs igazi gazdája. Hosszan mesélhetnék arról, hogy miért gondolom, hatékonyabb az, ha egy piacon valódi verseny van, de nem teszem.

2. Szubjektíven: nem hiszem, hogy nem innen is lenyúlni akarnak.

Ugyanakkor a fentiekkel együtt is úgy érzem, olcsó, bár indokolt hatásvadászat az új/kísérleti tankönyvek hibáiból szemezgetni, anélkül, hogy ezt az egészet megpróbálnánk kicsit távolabbról is nézni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne érezze magát tehernek a gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. szeptember 3., szerda 11:18

Teher-e a gyereknevelés? Egyfelől persze, nem is kis teher, másfelől a többség mégis úgy érzi, nagyon megéri. Ennek ellenére, sok gyerek alapélménye, hogy ők csak nyűgök voltak a szülők nyakán. Ez önbizalom romboló élmény, hiszen hogyan érezze értékesnek valaki magát, ha még anyja, apja sem örül a létezésének?

Ha megkérdeznénk ezeket a szülőket, a többségük valószínűleg őszintén mondaná, hogy számára a gyerekeik a legfontosabbak, és minden energiát megérnek. A hétköznapokban mégis olyan jeleket adtak, ami ellentmondott ennek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Apa-lánya duó tesztelte az új Csingilinget

Gőzsy Zoltán 2014. szeptember 2., kedd 19:23

A Csingiling és a kalóztündért csakis Csingilingre hangolva érdemes megnézni. A franchise nézettsége meglepetésemre itthon látványosan nő a mozikban: ezt a részt már többször annyian nézték augusztusi első hétvégéjén, mint az előzőt. Persze sokan a Csingiling-rajongó lányok kedvéért jönnek el, mint az üvegesebb tekintetű szülők és a filmet cikiző nagyobb fiútestvérek, de a lényeg, hogy a film végén a pár tucat elégedett kislány és egy-két kissrác a „Csodálatos, vezet a szíved” sorra beleéléssel vonult ki a pécsi plázamozi-teremből.

Az ötödik részt elsősorban lányoknak, és a Pán Péter-feelingért rajongó 10 alatti fiúknak ajánljuk jó szívvel. A 10 és 12 éves fiaim nem véletlenül el sem akartak jönni a moziba, egyedül az 5 éves húgukat, Grétát vittük el, aki annyira azonosult már a főszereplővel, hogy miután az előző epizódot, a Szárnyak titkát látta, farsangkor Csingilingnek öltözött. Neki meglepetés volt, hogy erre jöttünk, és amikor elkezdődött a film, csak ennyit mondott. „Ez az!”. És később sem csalódott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szex a szülés után

pp 2014. szeptember 1., hétfő 21:33

A természetes szülés csodálatos dolog. Persze, fáj. Mégis, a legtöbb hüvelyi úton szült nő számára fontos élmény és sokan szívesen mesélik szüléstörténetüket még évekkel az esemény után is. Ugyanakkor vannak, akik a szüléstől, a hüvely változásától, sérülésétől való félelmükben vágynak inkább császármetszésre.

Mégis, mennyire változik meg a testünknek ez a fontos része a szülés során, és mennyire megy tönkre a szexuális életünk utána? És ha császárral szülünk, akkor ugyanolyan marad a szex, mint előtte volt? A szülés utáni szex általában nem csak a nő számára okoz nehézségeket, hanem mindkét féltől alkalmazkodást és kompromisszumokat kíván. De mitől függ, hogy milyen lesz, és tehetünk-e valamit érte? Utánajártunk, mit mond erről a tudomány, és mit az érintettek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem akarok többé szoptatni!

gretagarbo 2014. augusztus 31., vasárnap 11:05

Csukott szemmel, félálomban üvölt. Semmi extra, csak épp nem került a szájába azonnal a cici, mihelyst nyekkent egyet az éjszaka közepén. Meg lehet szokni a jót, meg is szokta az elmúlt egy év alatt. Mellre veszem, a fáradtságtól bealszom, még mielőtt ő bealudna. Arra riadok már csak fel, amikor a következő alkalommal követeli a mellbimbómat. Hanyadik alkalommal is aznap éjjel? Ha jól számolom, negyedik. Jó arány ahhoz képest, hogy a múltkor óránként tartott igényt a cicire. Nem akarok többé szoptatni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szép, izgalmas, különleges füzetek iskolakezdésre

LS 2014. augusztus 30., szombat 09:13

Most, hogy itt az iskolakezdés, minden tele van füzetekkel. Egyszerűtől a csicsásig és a "megveszek úgy kell"-től az "úristen,hogy lehet ilyet gyártani"-ig elég széles a spektrum, hogy mindenki találjon magának megfelelőt. Meggyőződésem, hogy nem én vagyok az egyetlen füzetmániás, aki csak veszi és veszi a füzeteket, aztán sajnálja használni őket.

Összegyüjttünk néhány szerintünk igen jól kinéző füzetet, melyek nem jönnek szembe talán minden sarkon. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, az Etsy-n igazán szép darabokat találni, de a sajnos online nem igazán nyomuló múzeumshopok is rejtenek szép dolgokat. A Magyar Nemzeti Galéria kiárusításán igazán szép füzetekre lehet lelni, ráadásul igen olcsón, a Design boltok nem olcsóak, viszont izgalmas dolgokat hoznak be, a Két Egeret pedig azoknak is érdemes megnézni, akiknek nincs kisgyerekük, viszont szeretik a szép papírárut.

Tudta, hogy a gyerek autósülése koszosabb, mint a wc?

Dívány 2014. augusztus 29., péntek 19:38

Mi van a gyerek autósülésében? Talán könnyebb lenne megmondani, mi nincs. Legalábbis, ha belegondolok, én milyen gyakran szoktam rendesen kitakarítani őket. Egészen pontosan egyszer: mielőtt felrakom őket valamelyik aukciós oldalra, ha már kinőtték. Addig meg gyűlik benne a morzsa, a por, a szép halott pillangó szárnya, a színes gyöngy, az ötforintos, a kavics, az ágacska, a papírfecni, az elveszett ceruza, a kagylódarab, a csigaház, és még ki tudja, mennyi minden. Gyors körkérdésem alapján az ismerős szülők is nagyjából így vannak ezzel. Tulajdonképpen megdöbbentő, mekkora tárolókapacitással bír az ülések nem látható része.

Ha pedig nem takarítjuk, akkor az azt jelenti, hogy a legnagyobbaknak szánt üléseket akár 5-10 évig is használjuk anélkül, hogy istenigazából nekiesnénk az alapos fertőtlenítésüknek. Oké, azokban talán már nem bújnak meg félig szétnyálazott majd elfelejtett babapiskóta-darabkák, kis kocka almák és néhány öntetnyi tápszer. És hát nyáron rendszeresen ezer fok van a kocsiban, az úgyis kivégzi a kórokozókat, nem? Hát, a kutatási eredmények szerint sajnos nem.

shutterstock 136055306
Fotó: Shutterstock

A gyerekek autósüléseiben kétszer annyi kórokozó lakik, mint egy átlagos vécében, derült ki a birminghami egyetem kutatásából, amely során 20 család autósülését és vécéjét vizsgálták meg. A kutatás eredményei szerint az átlagos ülésben mintegy 100 féle baktérium és gomba lakik, szemben az átlagos vécék 50 kórokozójával.

Az ülésekben olyan gonoszságok is vígan megélnek, mit a szalmonella vagy az e-coli. A kutatók szerint a sofőrök hatvan százaléka semmit nem tud arról a veszélyről, amit a koszos autó jelent saját és utasaik egészségére nézve. Mert persze nem csak a gyerekek ülése koszos, hanem az autó többi része is. Az autósok 20 százaléka legfeljebb évente egyszer takarítja ki a kocsiját, viszont egész évben halmozza abban a szemetet. A legrosszabb a helyzet akkor, ha az autóban ételmaradványok is rendszeresen előfordulnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A terhesség rombol

pp 2014. augusztus 28., csütörtök 16:24

Idén nyáron, néhány év kihagyás után ismét elmentünk a barátnőimmel a Balatonra, ahol többnyire a strandon töltöttük az időt. Meg is állapítottam, milyen jól nézünk ki: ahhoz képest, hogy már mindenkinek van egy vagy két gyermeke és közelebb vagyunk a negyvenhez, mint a harminchoz, bátran felvehetünk bikinit. Ugyanakkor tény, hogy a terhesség, a szülés és a szoptatás nyomot hagy a nő testén, vannak szerencsésebbek és kevésbé szerencsések, de valamennyi rombolás mindenkinek kijut. Persze, ezek miatt nem nagyon illik nyafogni, hiszen megéri.

Ugyanakkor közben csak ott vannak azok a fránya csíkok, májfoltok, anyajegyek, lógó has, lógó mell vagy épp visszerek. Kérdés, hogy ezek mennyire befolyásolják az életünket? Mert lehet, hogy különösebben nem izgat pár csík, hiszen kaptam cserébe egy csodás kisfiút.

A kutatások szerint többek között a testünkkel való elégedettség is befolyásolja a szexuális együttlétek gyakoriságát, a jó szex pedig a jó házasság egyik előrejelzője. És mi van, ha én ugyan elégedett vagyok a testemmel, de a férjem már nem kíván meg többé, zavarja a lógó mell, és meddig bírja tétlenül vajon, hogy az a csinos huszonéves gyakornoklány minden nap kiteszi makulátlan dekoltázsát a szemközti íróasztalra?

house
Távolról sincs vége, olvasson még »

Megkaptuk az ÖSSZES tankönyvet. És önök?

Koncz Andrea 2014. augusztus 28., csütörtök 13:51

A tavaly év eleji tankönyvkavarás után idén csodálatos szervezettséggel zajlott a tankönyvek kiszállítása, legalábbis nálunk. Két gyerekem az összes tankönyvét megkapta. Mármint a nagyobb megkapta az összeset, a kicsi pedig azokat, amikbe dolgozniuk kell.

tankönyvek
Fotó: Koncz Andrea
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiigazodik az elsős tanszerlistán? Kvíz!

Koncz Andrea 2014. augusztus 27., szerda 10:24

Virtuális bevásárlótúrát rendezünk egy tömött hipermarketben. Egyik kezében az első osztályos tanszerlista, a másikkal kattintson, ha meglátja a fent megnevezett terméket. Figyelem, nyugodtan kattintson a képre, nem muszáj eltalálni a pici karikát a bal felső sarkában!

Sajnos nem lesz túl sok ideje, olyan ez, mint az életben, amikor a polc elől is félrelöki egy agilisebb anyuka, vagy villámgyorsan kell nyúlnia az utolsó csomag hurkapálcikáért. Felkészült? Indulhat a harc az elsős tanszerekért!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyire turbózzuk fel a gyermek önbizalmát?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. augusztus 26., kedd 10:51

Valahol azt írták: a legszerényebb amerikai is önteltnek tűnik a legmagabiztosabb japán mellett. Efelől vannak kétségeim, de igaz, hogy a kultúránk szabályaiból és a nevelési elvekből következik, mennyire hizlaljuk fel a gyermek önbecsülését. Országonként, de családonként is változhat, mi lebeg a szülő szeme előtt: legyen magabiztos a gyerek, különben nem fog érvényesülni, vagy legyen szerény, mert a felfuvalkodottakat senki sem szereti.

Manapság már tanítják egyes multiknál, hogyan adjanak visszajelzést egymásnak az emberek, hogyan lehet úgy megfogalmazni a kritikát, hogy a másik számára befogadható legyen. Azaz ne érezze lenyomva magát az illető, inkább biztatást halljon ki a szavakból. Éppenséggel a gyereknevelésben is megfogadhatnánk néhányat ezek közül a tanácsok közül, például, hogy ne mindig arról beszéljünk, mi volt rossz, hanem hogy miben lehetne fejlődni.

shutterstock 142349488

Mindenesetre az az irány válik láthatóvá: ne sértsük a másik önérzetét. Ezzel összhangban volt az a törekvés, hogy jegyek helyett szövegesen lehessen értékelni az iskolákban, ami inkább lehetőséget ad az építő, akár önbizalomépítő kritikára. Egy kettesen nincs mit szépíteni, abban benne van: nem voltál elég jó, rosszul teljesítettél.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobban árt a gyerekeknek a mobil sugárzása

pp 2014. augusztus 25., hétfő 11:05

A drót nélküli kommunikációs eszközök, magyarul a mobiltelefonok káros hatását már régóta kutatják, némiképp ellentmondó eredményekkel. Nemrég jelent meg egy friss összefoglaló tanulmány, amelynek tanulsága szerint ezek az eszközök a kibocsátott mikrohullámú sugárzás miatt kiemelten veszélyesek lehetnek a kisgyermekek és a még meg nem született magzatok egészségére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csodálatos fotók egy félkezű kislányról

Becca 2014. augusztus 24., vasárnap 10:05

Holly Spring, egy új-zélandi fotós, aki az aucklandi akadémián tanulta a mesterséget, gyönyörű fotósorozatot készített kislányáról. A kislány, Violet, születése óta Hirschsprung-kórban szenved és hiányzik a bal kézfeje is - éppen emiatt sokan csak sajnálkozón néznek rá.

Az anya viszont ahelyett, hogy siránkozásra tanítaná gyermekét, azt mutatja meg neki, hogy nincsenek akadályok előtte, bármit el tud érni ha bízik saját magában. Példaértékű ahogyan Holly bemutatja kislánya fogyatékosságát, és segíti Violetet abban, hogy teljesen természetesen kezelje ezt az állapotot. Holly bizonyított, és nem csak, mint anya, de azoknak a családoknak is inspirálók „történetei”, akik hasonló problémákkal küzdenek. 

Hirschsprung-kór

A Hirschsprung kór veleszületett vastagbél-tágulat. A Hirschprung-betegség gyakorisága élve születéskor 1 az 5000-hez. Leginkább fiúgyermekeket érint.
Olyan fejlődési rendellenesség, ahol a vastagbél vagy a végbél falában levő idegvégződések, más néven receptorok (ganglionok) hiányoznak, nem érzékelik a felgyülemlett széklet nyomását a bélfalon, s így nem indítják el a gerincvelői székelési reflexet. A hiányos beidegzésű bélszakaszon nincs a bélsarat kifelé juttató mozgás, perisztaltika, ennek következtében az érintett szakasz mögött a széklet pang, a bél jelentősen kitágul, úgynevezett megacolon keletkezik. Gyakran a végbél környékén van a beteg bélszakasz. Azt a bélszakaszt, melynek beidegzése hibás, műtétileg el kell távolítani, átmenetileg a vastagbél hasfali kivezetése válhat szükségessé.
Az ilyen gyerekeknél esetleg károsodhat a végbél táróizomzata, de többségük rendesen szobatisztává válik, legfeljebb egy kicsivel később. Forrás: rirosz.hu

 

„A lányom, a múzsám és a szívem inspirált arra, hogy kövessem a szenvedélyemet és megosszam ezeket a különleges képeket és digitális művészetet veletek.” mondja Holly.

Holly Spring fotói elnyerték az NZIPP/Epson Iris Portrait Creative Photographer (Az év kreatív portré fotósa) díjat az idei évben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogat cserélnék szalonnára - 10 tökéletes gyereklevél

Koncz Andrea 2014. augusztus 23., szombat 14:59

A reddit kifogyhatatlan forrása a felhasználók által feltöltött cukiságoknak, meghatóságoknak és sokkoló eseteknek. Ezúttal gyerekek írományaiból szemezgettünk, a maga módján mindegyik hibátlan.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Háborítatlan szülés: indokolt és felesleges beavatkozások

pp 2014. augusztus 22., péntek 15:41

Manapság egyre nő az úgynevezett háborítatlan szülésre való igény. Ezt sokan az otthonszüléssel vagy az orvos nélküli szüléssel azonosítják, holott nem erről van szó: a háborítatlan szülés csupán azt jelenti, hogy a szülés természetes folyamatába csak akkor történik beavatkozás, ha a kismama vagy a baba egészsége anélkül veszélybe kerülne. Háborítatlanul tehát nyugodtan lehet(ne) szülni kórházban, szülészorvossal is.

Miért, jelenleg nem így zajlanak a szülések? Logikusnak tűnne, hogy a kórházi, rutin szülések esetében is csak akkor avatkozzon a szakszemélyzet a folyamatba, ha szükség van rá, azaz ha egészségügyi kockázat áll fenn. A rutinszerű orvosi beavatkozások között azonban egyes vélemények szerint sok a divatjamúlt és teljesen felesleges módszer – általában a beöntést, borotválást, szülésindítást, infúziós fájáserősítést, folyamatos magzati szívhangészlelést és gátmetszést szokták ide sorolni. De valóban felesleges dolgok ezek?

A kórházi szülészeti ellátást megfigyelve az embernek könnyen támad az a gondolata, hogy itt ágyúval lőnek verébre, azaz könnyen túlzásokba esnek, ami a beavatkozásokat illeti: nehéz elhinni, hogy ilyen sok szülő nő szorul oxitocinra vagy burokrepesztésre. Hiszen régen, az orvostudomány megjelenése előtt is megszülettek valahogy a gyerekek. Igaz, hogy a magzati és anyai halálozás sokszorosa volt a jelenleginek. Utánanéztünk, a tudomány mai állása szerint melyik beavatkozás mit jelent és mikor indokolt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Huszonévesen nagymama lett. De jó neki?

pp 2014. augusztus 21., csütörtök 12:28

Nemrég egy huszonéves barátnőm lett nagymama, férje korábbi házasságából származó fiának ugyanis gyermeke született. Manapság már senki nem lepődik meg a családi viszonyok sokféleségén, számtalan gyereket nevelnek elvált szülők vagy egyedülálló szülők, és ezek a szokatlan családok sok esetben jobban funkcionálnak a klasszikus elrendezésnél.

A kutatások szerint mégis van értelme a klasszikus családmodellt követni (már amennyiben van rá lehetőségünk), mert ez mind a gyerekek, mind a szülők számára bizonyos előnyökkel jár. Nézzük csak, mit profitálhatunk abból, ha a hagyományos berendezkedés szerint sikerül kialakítani a család életét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Keserű pirulák a gyereknevelésben: az elengedés

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. augusztus 20., szerda 11:56

A gyereket nem magának neveli a szülő. A mindennapokban ezt a fájó tényt nem kell mindig tudatosítania a szülőnek, csak egy-egy alkalommal dörgöli az orra alá az élet. Nem is fájdalmas, amíg ez csak elméleti tudás. De vannak pillanatok, döntések, mikor egészen kézzelfoghatóvá válik. Azon múlik, jó döntést hoz-e a szülő, hogy elfogadja-e: sok ajándékkal, örömmel jár a gyermeknevelés, de végül az igazi, érett gyümölcsök nem az övéi lesznek. A gyermeké magáé, a párjáé, gyerekeié, és még sokaké, akivel kapcsolatba lép.

Nagyon különböző, hogy ki mikor éli meg először, fáj, hogy olyasmire kell felkészítenie a gyermeket, ami tulajdonképpen a tőle való távolodást segíti. Hiszen arra tanítja (jó esetben) a szülő a gyermeket, hogy őrá ne legyen szükség.

shutterstock 54698284
Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: mit keresnek csöcsök a nyaralási fotókon?

kh 2014. augusztus 19., kedd 14:43

Amióta Freitalban élünk, nem volt olyan hétvége, amit ne utazásra használtunk volna ki. Az elmúlt időszakban bejártuk a környéket, felfedeztük a környező városokat, várakat másztunk meg, kastélyokat csodáltunk, múzeumokat látogattunk. Eszünkbe sem jutott a nyaralás, hiszen július óta csak nyaralunk, ám amikor a Drezdában élő nővérem felvetette, csatlakozzunk hozzájuk egy Balti-tengeri pihenéshez, nem tudtunk nemet mondani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 különbség az első és az utolsó szoptatása között

Koncz Andrea 2014. augusztus 18., hétfő 20:31

Vicces és egyben realista cikkre bukkantunk a Huffington Post családos rovatában, a háromgyerekes szerző azt szedte össze, milyen különbségeket fedezett fel az első és az utolsó (harmadik) gyereke szoptatása között. Ahogy a gyereknevelésben minden, a szoptatással kapcsolatos dolgok is fejlődnek a gyerekszám és a rutin növekedésével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menőség: titkos szoba a szülinapra

kondara 2014. augusztus 17., vasárnap 16:24

Van-e nagyobb menőség annál, mint hogy egy négyéves kisfiú a szülinapjára egy titkos kincsesszobát kapott ajándékba? Oké, ez így elég furán hangzik, de elmagyarázom. Az amerikai házaspár a gyerek két éves korában költözött új házba. A gyerekszobábából egy kicsi ajtón egy kicsi, a tető íve alatt lévő helyiség is nyílt, talán gardróbnak szánták korábban. A körülbelül 2,5 méterszer 4 méteres kis szobával a szülők nem kezdtek semmit, mivel úgy érezték, egy ennyire kis gyereknek még nincsen szüksége extra tárolóhelyre, ám megbeszélték, hogy valamikor a jövőben meglepetésként titkos szobát alakítanak ki belőle, menő ajándék lesz, ha a kisfiú elég nagy lesz már hozzá. Addig is, a szobába vezető pici ajtót egy elétolt nagyobb komóddal takarták el.

14898085996 098e0cf275 o
Fotó: Sarah Goer

A megfelelő pillanatnak a fiú 4. szülinapját érezték, néhány hónappal korábban az anya akcióba lépett, és nekilátott, hogy kialakítsa a meglepiszobát. Ennél tovább már kockázatos lett volna várni, hiszen a nagyobb gyerekek már simán nekilátnak ide-oda tologatni a bútorokat, és akkor lőttek a meglepetésnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állat+kisgyerek: minél több, annál jobb!

pp 2014. augusztus 16., szombat 16:39

Az utóbbi hetekben többször felmerült, hogy vajon pici gyerek mellett szabad-e, egészséges-e háziállatot tartani, különösen a lakásban. Nekünk ugyan nincs se kutyánk, se macskánk, de a nagyszülőknél például van egy „benti” macska, a barátnőmék pedig két óvodáskorú kisfiúval és egy középkorú labradorral osztoznak a lakáson. Persze, akármennyit porszívóznak, minden csupa kutyaszőr, ráadásul állítják, hogy ez kifejezetten egészséges.

Kicsit utánaolvasva meglepődve vettem tudomásul, hogy igazuk van: ez nem csak hogy nem árt a gyereknek, hanem még direkt jót is tesz neki. Mi több, egy állat nem is elég, még jobb, ha számtalan macskával és kutyával élünk egy háztartásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így bulizzon gyerekkel a Szigeten

Becca 2014. augusztus 15., péntek 16:48

Idén először elgondolkoztam azon, hogyan fogok tudni Szigetelni, ha már lesz gyerekem. Mert ugye attól még nem áll meg az élet, hogy megszületik az utánpótlás, maximum csak nehezebben összeegyeztethetők a lazulós programok. Az meg, hogy napokon keresztül csak a nagyszülők vigyázzanak a porontyra csak azért, mert a szülők éppen a Szigeten csapatják, szintén nem annyira menő. De ha mégis van lehetőség kivinni, fogja-e bírni a gyerek a port, a hangos zenét és az állandó pörgést? Hisztizni fog, vagy vegyülni? Tehát, mi lesz a megoldás?

Távolról sincs vége, olvasson még »

30 molyolós játék ovisoknak, ami fejleszt is

Koncz Andrea 2014. augusztus 14., csütörtök 12:34

A közelmútban beszélgettem valakivel, aki évtizedek óta szervez nyári táborokat - vagy ahogy ők szeretik hívni: nyaralásokat - 6 és 15 év közötti gyerekeknek. A programban egy tág baráti társaság gyerekei vesznek részt, felmenő rendszerben.

Gábor arról mesélt, hogy a 10-12 évesek, főleg a fiúk viselkedésében nagyon jelentős különbségek mutatkoznak meg aszerint, hogy kisovis koruk környékén milyen játékokat játszottak. Azt figyelte meg, több a probléma azokkal a gyerekekkel, akik sok időt töltöttek képernyő - tévé, számítógép, videójáték, tablet - előtt, és keveset "molyoltak".

shutterstock 130770590
Fotó: Shutterstock

Ezek a gyerekek nehezen tudják magukat elfoglalni, nem tanultak meg "jól" játszani. Nehezen foglalják el magukat egyedül, nem tudnak mit kezdeni saját magukkal, semmi nem köti le őket, de a társaság többi tagjával kapcsolatban is vannak nehézségeik, nehezebben kapcsolódnak be konstruktívan a közös játékba.

Ő azzal magyarázza ezt, hogy nem jutott elég hangsúly a finommotoros képességek természetes fejlődésére, azok a játékok kimaradtak, amik ehhez hozzásegítették volna a kölyköket, és ez további hátrányokkal is jár, mivel így egy sor olyan képességük is gyengébb, amivel sikeresen kapcsolódhatnak be egy nagyobb társaság életébe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 ezer forint alatt rendelhető a sulis füzetcsomag a neten

Edicsek 2014. augusztus 13., szerda 14:58

Szerencsére az online vásárlás elterjedésével már a papírboltos iskolakezdést is el lehet intézni otthonról, nyugalomban. Ráadásul így házhoz is viszik, amit vásárolt, és megkíméli magát attól is, hogy egész stócnyi füzetet kelljen áttúrnia, míg talál még egy királylányosat, mert a lovacskás persze nem jó.  Megnéztük a boltok legolcsóbb és a szebb felhozatalát is. A szebbnél nem a legdrágábbat kerestük, hanem azokat, amik egy kicsit színesebbek, vidámabbak, azaz gyerek-kompatibilisebbek. A beszerzendők listáját a kolleganőnktől kaptuk, akinek kislánya most lesz elsős. Első körben a füzeteket, valamint a tolltartó legfontosabb elemeit vettük sorra, az már most látszik, hogy a technikadoboz külön kihívás lesz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés