SZÜLŐSÉG

Itt a Gangnam tánc utóda, egy kétévestől!

Becca 2014. június 8., vasárnap 09:15

Gondolta volna, hogy a dél-koreai énekes-rapper PSY két éve tört be a köztudatba, Gangnam Style című számával? Mi sem. Jó régen volt, annyira régen, hogy már meg is érkeztek a trónkövetelők. PSY babérjaira ezúttal egy végtelenül cuki, kétéves koreai kislány tör, aki kifejlesztette saját táncstílusát.

Ha már most ilyen mozgása van, simán elképzelhető, hogy pár év múlva már ő fog koreográfiákat tanítani a sztároknak. Vagy nem? Bónusz: a tökéletesen értetlen képet vágó kisfiú, aki nem tudja az egészet mire vélni.

Ön szerint jól táncol?

 • 251
  Igen, nagyon helyes
 • 178
  Nagyon unom már ezt a kóreaisztájlt
 • 48
  Ki az a PSY?
Távolról sincs vége, olvasson még »

Állatsimogatás, pásztorhagyományok – gyerekprogramok a hosszú hétvégére

Divany.hu 2014. június 6., péntek 16:17

Ismét hosszú hétvége jön, ami egyfelől jó hír, másfelől meg kicsit stresszes, mert hát a gyerek fölös energiáit is le kell kötni valahogy – ha lehet, inkább értelmes programokkal. A hétvégére kánikulát jósolnak napsütéssel és néhány felhővel, de esni nem fog, így attól nem kell tartani, hogy a négy fal közé szorulnak, és a gyerek három napon keresztül mást sem csinál csak a tévét bámulja, vagy a számítógépen lóg. Sok jó szabadtéri program közül lehet szemezgetni, gyűjtöttünk pár fővárosi megmozdulást, hogy önnek már csak válogatnia kelljen közülük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pünkösdi kérdezz-felelek, nem csak szülőknek

Koncz Andrea 2014. június 6., péntek 09:23

Valószínűleg kommentelők hadának megvetését vonom magamra, amikor bevallom, minden egyes évben elfelejtem, mit ünneplünk pünkösdkor. Minden évben utánanézek, némi rutinnal a zsebemben mostanában már előre, aztán a kérdések megválaszolása után rendre el is felejtem a következő esedékesség idejére.

Ha önök is hasonlóan járatlanok a témában, itt a pünkösdi kérdezz-felelek, hogy ne akkor kelljen guglizni, amikor a gyerek rákérdez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne tanítsa nyelvekre a gyereket!

SZH 2014. június 4., szerda 17:45

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mikor kezdje el idegen nyelven tanítani a gyerekét, hogy kihasználja azt a korai időszakot, amikor még erőfeszítés nélkül szívja magába az összes új információt, tanul új dolgokat.

Mégis mikor és legfőképp hogyan tanítsuk a kisgyerekeket? Erről kérdeztem Price Beatrixot, aki a British Council Magyarország gyermek nyelvtanfolyamainak tanára, az Angoltanárok Nemzetközi Egyesületének (IATEFL) elnökhelyettese, és a Tempus Közalapítvány kisgyermekkori oktatásának társtrénere, így rendszeresen tart workshopokat angoltanároknak a kisgyerekek tanítási módszertanáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így emigrálunk négy gyerekkel

kh 2014. június 3., kedd 09:36

Kevesebb, mint egy évvel ezelőtt döntöttük el, hogy négy gyerekkel együtt emigrálunk. Tavaly júniusban egy csodálatos autós körutat tettünk Ausztriában, ahol a szívünk szakadt meg a hazafelé vezető úton. Itthon az elkészített fotók felett órákig tudtunk nosztalgiázni, aztán pár hét múlva megfogalmazódott bennünk az elhatározás: menni, menni, menni. El innen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fejre esett a gyerek? Megmondjuk, mikor essen pánikba!

Rigoberta 2014. június 2., hétfő 11:20

A fiam az ön- és közveszélyes kategóriába tartozik, másél éves, sokkal bátrabb, mint amilyen ügyes, de ahhoz elég ügyes, hogy ötpercenként navigálja bele magát lehetetlennél lehetetlenebb helyzetekbe.

Már a télen nyilvánvalóvá vált, hogy idén nyáron nem fogunk unatkozni, pedig akkor még inkább a lakáson belül élte ki a kalandorságot, de így is többször kerülgetett a szívroham, amikor a szék tetején állva találtam az épp hogy csak járni tudó gyereket.

j

Bár egyébként a “jó, max. leesik, majd megtanulja, és legközelebb nem mászik fel rá” iskola híve vagyok (nyilván nem hagyom olyan magasságban bohóckodni, ahonnan komolyan megütheti magát), néhányszor igen komoly önmegtartóztatás kellett hozzá, hogy ne szedjem le azonnal a székről, ágyról, kanapéról, amikor láttam, hogy esés lesz belőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elborult spanyol és japán kutatások csecsemőkről

pp 2014. június 1., vasárnap 20:34

Sokak szerint a szülés utáni első egy óra kritikus: ilyenkor magunkra kell fektetni a csecsemőt, méghozzá úgy, hogy a csupasz bőrünk összeérjen, kettőnk felett egy takaró, mert a korai bőr-bőr kontaktus alapozza meg a jó szoptatási gyakorlatot és a csecsemő további egészségét. De mi történik akkor, ha ez valami miatt nem jön össze? Mennyire fontos a bőrkontaktus valójában? A témában számos kutatás született, köztük néhány egész meghökkentő is.

Én például olyan kórházban szültem, amely ugyan nem kapott „bababarát” minősítést, az orvosom és a szülésznőm rendszerint az anyára teszi az újszülöttet közvetlenül a szülés után. Így azzal a tudattal vágtam bele a szülésbe, hogy majd mindenképpen biztosítom a babának a bőrkontaktust.

Persze nem sikerült: a baba a nyakára tekeredett köldökzsinórral született meg, ezért a mellkasom helyett egyből egy gyermekgyógyász kezébe került, csak pár percre hozták vissza megmutatni, és másnap kaphattam végre a kezembe. Szerencsére teljesen egészséges baba, csak a bőrkontaktus maradt ki, és mint az a kutatásokból kiderült, a korai bőrkontaktus hiányától sem lesz semmi baja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem mentheted meg a gyereket minden fájdalomtól

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. május 31., szombat 18:26

Sokszor mondják, hogy a gyereknek szembesüli kell tettei következményével, és hogy nem szabad burokban nevelni. De amikor arra kerül a sor, hogy konkrét helyzetben döntést hozzunk, könnyen kimennek ezek az elvek a fejünkből. Kétségtelen, hogy a szülőség abból is áll, hogy megvédjük a gyereket a külvilág hatásaitól, biztonságot nyújtunk neki. Ha nem is burokban, de fészekben neveljük őket, ahonnan kilátnak, de azért megtartja őket. Ám könnyű túlzásba esni, és olyasmiben is védelmet nyújtani, amivel már a gyerek is elbánna. Ilyenkor többet használunk azzal, ha kicsit hátra lépünk.

Érdemes különbséget tenni aközött, hogy ráérez a szülő, most valamiért több pátyolgatásra van szüksége a gyereknek, és aközött, hogy valójában saját maga miatt dönt: mert ő nem bírja nézni a csemete nyűglődését. Természetes, hogy vannak pillanatok, mikor a gyerek elesettebb.

shutterstock 118425118

Talán nem is derül fény konkrét okra, máskor egyértelmű, hogy azért igényel az életkoránál kisebbnek járó bánásmódot, mert például beteg vagy összeveszett valakivel és szomorú. Fontos, hogy ezekre a rezdülésekre rezonáljon a szülő, és a következetesség félreértéséből fakadóan ne igyekezzen mindig ugyanúgy, robotként viselkedni.

Lehet, hogy egyedül szokott törölközni fürdés után az ovis, de ha ma épp bújósabb, és jól esik neki, ha mi törölgetjük meg, miért ne? Lehet, hogy tud önállóan enni a kétéves, de valamiért most arra kér, etessük meg, miért ne? Nem szoktunk éjjel tizenegykor csokit adni a gyereknek, de ha a napok óta betegeskedő kölyöknek most ment le a láza, végre van egy kis étvágya, és csoki esne neki jól, akkor, ha nem is kilószám, de egy-két falatot adunk neki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 különbség: aki csak úgy hordozgat, és az igazi, hardcore arc

pp 2014. május 30., péntek 16:30

Nagyon szeretek hordozni, hiszen a hordozás bababarát és praktikus: a baba kevesebbet sír, és nem kell lépcsőkön fel-le szenvednünk a babakocsival. Ugyanakkor a hordozás olyan, mint a kerékpározás, lehet csupán közlekedési eszköz, de lehet szubkultúra, életstílus, filozófia és eszközrendszer: vannak, akik biciklivel járnak, és vannak a bringások.

Van, aki csak úgy hordozgat. És vannak az igazi hordozók.
Van, aki csak úgy hordozgat. És vannak az igazi hordozók.

Bár mi még nem vonulunk fel a Föld Napján, blokkolva a forgalmat, és nem emeljük a végén a fejünk fölé a mei tai-t, az anyákon azért rögtön látszik, ki az, aki "csak úgy" hordozgat, és ki az igazi hardcore arc. Ha szeretne a szubkultúra részévé válni, így lehet hét lépésben igazi hordozós anyuka:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szívat az államkincstár: nyolc hónapig vártam a GYES-re

kh 2014. május 29., csütörtök 18:45

Fizetett szabadságom alatt szültem a lányomat. Az ok eléggé egyszerű volt: sokkal jobban megérte, mint TGYÁS-ra menni, ami az EKHO-s bérem miatt nem sokkal lett volna több, mint a GYES. A hat hét elteltével viszont már nem igényelhettem meg a TGYÁS-t, csak a GYES-t, és GYED-re is csak a szülést követő 168. nap után lettem jogosult. (Értelemszerűen az EKHO miatt a GYED-em is minimális összegű.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vélemény: a terhes nők védelme többet árthat, mint sem

Koncz Andrea 2014. május 28., szerda 17:41

Női magazin gyerekes rovataként hivatalból örülünk minden olyan döntésnek, ami segíti a gyereket akaró, terhes vagy családos női munkavállalókat. Így aztán nagy érdeklődéssel olvastuk az alkotmánybíróság határozatát, amely a munka törvénykönyvének várandós és lombikprogramban résztvevő nőkkel szembeni felmondásra vonatkozó paragrafusait módosítja.

Röviden, és teljesen szakszerűtlenül a következőkről van szó:

 • A nők ezentúl nem kötelesen munkáltatójuknak bejelenteni a terhesség/lombikprogramban való részvétel tényét a felmondási védelemhez
 • Ezeket az információkat a jövőben csak akkor kell bejelentinük, ha a felmondási esemény bekövetkezett.

Az a helyzet, hogy a 18 oldalas dokumentumon és a hivatkozott törvényi passzusokon átrágva magunkat az egyik szemünk sír, a másik meg nevet. Hogy miért? Mi persze nem vagyunk alkotmánybírák, de azért elmondjuk.

Az teljesen indokolt, hogy senkit ne lehessen kirúgni azért, mert gyereket szeretne (lombik), vagy mert gyereket vár. Az előtt viszont kissé értetlenül állunk, hogy az AB határozata szerint a nőt akkor sem lehet elbocsátani, ha a felmondásának oka például az, hogy nem jól dolgozott. Legalábbis nem tudjuk másként értelmezni azt, hogy a felmondási védelem például akkor is megilleti, ha a felmondás idejekor még ő maga (a nő) sem tudta, hogy terhes.

Aminek örülünk

1. Senkinek semmi köze hozzá

A korábbi szabályozás szerint a felmondási védelem akkor illette meg a nőt, ha az a felmondás ELŐTT tájékoztatta erről a munkaadóját. Ráadásul előírta, hogy a felek tájékoztassák egymást minden, a munkaviszony szempontjából jelentős eseményről. Vagyis ahhoz, hogy ez a védelem megillesse a nőt, annak azonnal szólnia kellett, ahogy megtudta, hogy gyereket vár, vagy ahogy elkezdte a lombikprogramot.

Az AB szerint a a terhesség és a lombikozás is az intim szférához tartozik. Azt mondták ki, hogy bár a munkáltató eddig is látszólag a munkavállaló hozzájárulásával nyert bepillantást a magánszférájába – az adatszolgáltatás nyilvánvaló módon nem volt önkéntes.

Az is szerepel az indoklásban, hogy mivel a felmondási védelem a munkaadó részéről nem igényel aktivitást (szemben a terhesség idejére járó könnyítésekkel, mint például a csökkentett munkaidővel, az éjszakai műszakok tilalma, stb), ezért nem látják alátámasztottnak az igényt, hogy a nő köteles legyen azonnal bejelenteni az állapotát.

2. Nincs megaláztatás

Ehhez kapcsolódik az is, hogy a bejelentési kötelezettség eltörlése megkíméli a nőket attól, hogy például először közölni legyenek kötelesek egy egészen korai terhességet, majd esetleg bejelentsék a vetélés tényét. Ugyanígy, nyilvánvalóan a legtöbben nem szívesen beszélgetnek a főnökkel arról, hogy lombikbébire gyúrnak, és nem szeretnének minden próbálkozás után beszámolni arról, hogy vajon sikerrel jártak-e.

3. Védelem a legszemetebbek ellen

Szintén örömteli az intézkedés abból a szempontból, hogy létezhet olyan munkaadó, aki hivatalosan ugyan még nem tudja, hogy Gizike terhes, de a folyosói pletyka már a fülébe jutott, és preventíve, még a bejelentés előtt gyorsan meg is szabadul tőle, hiszen a terhes nőkkel sok a gond, és aztán évekig ott is maradnak a cég nyakán, hiszen a gyerek 3 éves koráig ki sem lehet rúgni őket.

shutterstock 150297308

Csakhogy ezért meg nem örülünk

1. Akkor is védett, ha a felmondáskor még nem is tudott róla, hogy terhes

A határozat azt is kimondja, hogy a nőt akkor is megilleti a felmondási védelem, ha a felmondás idején még ő maga sem tudott arról, hogy terhes. Lássuk be, egy ilyen esetben gyakorlatilag biztosra vehetjük, hogy a felmondás oka az, hogy az adott ember munkájával valami baj volt.

Hát, már elnézést kérek, de azt gondolom, itt most fordítva ülünk a lovon. Fontos tudni, hogy a szabályozás nem vonatkozik a közszférára, vagyis az állami alkalmazottakra. Vagyis ismét egy újabb szép példáját látjuk annak, hogy valamilyen népszerű, amúgy jogost célt úgy próbálunk elérni, hogy ahhoz a más farkával verjük a csalánt.

Vegyünk egy példát. Legyen önnek mondjuk egy kis közértje. Csinálja ön, és ott dolgozik még Julika meg Terike. Mondjuk valahogy csodát tud tenni, és mindkettő bejelentve dolgozik, és mégsem döglött bele az adóterhekbe. Julika és Terike havi nettója mondjuk 150 ezer, ez az ön cégének - mire mindent befizet utánuk - havonta fejenként mondjuk 400 ezer forint költséget jelent, vagyis összesen 800 ezer forint hasznot (nem árbevételt!!!) kell termelnie ahhoz, hogy őket kifizesse, és akkor keresni még nem keresett a bulin semmit. Julika szuper, Terike viszont lustácska, időnként nem túl kedvesen beszél a vevőkkel. Már többször szólt neki, de semmi nem változott.

Ön leülteti Terikét, és elmondja neki, fel is út, le is út. Aztán két hónap múlva kap egy határozatot a bíróságtól, hogy bocsi, de Terike pont terhes volt, amikor ön felmondott neki, ugyan maga sem tudta még, de vissza az egész, Terike újra az öné, méghozzá még legalább három és fél évig.

Ön pedig fizeti Terike bérét, amíg dolgozik, és nem is vehet fel helyette mást állandóra, amíg gyesen van, majd köteles visszavenni, és újra fizetni, ha éppen dolgozni támadna kedve. Holott Terikét, ha mondjuk Tamásnak hívták volna, simán elküldi, és boldogan keres helyette valaki mást.

2. A pozitív diszkrimináció néha visszaüt

Amint az előző példából is jól látszik, Terike milliós nagyságrendű pénzügyi kockázatot jelent Tamással szemben. A baj csak az, hogy nem csak Terike, de a hibátlan munkájú Julika is. A munkaadó, amikor interjúztat, nem lehet benne egészen biztos, melyikük ül a székben. Így aztán, ha több jelölt is van, itt van még egy ok, amiért a pasit választja majd. Eddig is tudtuk, szülőképes korú nőként, pláne kisgyerekes anyaként elég harmatosak az álláspiaci esélyeink, de itt egy újabb szög a koporsónkba.

És ne essünk tévedésbe, a munkaadó az nem feltétlenül valami gonosz, hatalmas hidra. Hanem lehet a sógora, aki a saját vállalkozásával küzd, vagy a szomszéd pasi kis műhelye. De tovább megyek. Lehet egy multi is, aki azt a sokszor pármillió forintot, amit elkölt a kényszerűen megtartott Terikékre majd nem tudja kiadni béremelésként önnek, a barátnőjének vagy az unokatestvérének. Esetleg éppen azért nem tudja felvenni önt végleges állásba, mert hát a Terike helye az a Terike helye, megmondja a törvény.

3. Éljen a feketemunka

Az előző két példából jól látszik, borzasztó veszélyes dolog 20 és 45 év közötti nőt bejelentve foglalkoztatni. Ám ha valaki feketén dolgozik egy zöldségesnek zsebbe százér', azzal nincs ilyen gond. Egyrészt nem kell foglalkozni olyan baromságokkal, hogy legyen ideje elmászkálni vizsgálatokra, másrészt meg simán elküldik, ha nem akarja emelgetni a krumpliszsákokat. Ja, és ha bunkó volt a vevőkkel és kirúgtuk, akkor sem fog visszajönni két hónap múlva azzal, hogy bocs, nem tudtam, hogy terhes vagyok, úgyhogy fizessél csak szépen tovább, de emelgetni nem fogok.

4. Terhes vagyok. Bocs, elvetéltem. Terhes vagyok

És akkor vegyük azt az esetet, hogy ön szeretne kirúgni valakit. Behívja a kolleganőt, és felmond neki. Mire ő közli, hogy terhes. Oké, akkor nem mond fel. Nyilván nem pisiltetheti tesztre, hazudik-e. Nyolc hónap múltán azért már rákérdez, nem kéne-e lassan szülnie. Mire közli, hogy ja nem, sajnos akkor elvetélt. De azóta már újra terhes. És így tovább.

shutterstock 174718835

Összességében

Összességében örömteli a szándék, hogy a terhes, lombikprogramozó és kisgyerekes anyákat illesse meg plusz védelem. Még akkor is, ha az indoklásból az derül ki, hogy minket csak mint nemzeti erőforrásokat tartanak fontosnak, akik azért vagyunk hasznosak, mert sok kis magyart szülünk a hazának.

Az viszont felháborító, hogy ezt ilyen paternalizáló, lekezelő, és ostobán uniformizáló módon próbálják megvalósítani. Egyrészt ezzel megnehezítik az összes, a munkaerőpiacon valóban értékes nő helyzetét is. Másrészt a munkaerőpiacilag értéktelen, amúgy indokoltan kirúgandó nőket erővel varrják a cégek nyakába, hasonlatosan a szocialista, "kapun belüli munkanélküliség" gyakorlatához. Csak szólok, nem kell ahhoz Nobel díjas közgazdásznak lenni, hogy belássuk, ez nem a gazdasági felemelkedés tuti receptje.

Ha az állam úgy érzi, feladata megvédeni ezeket a nőket, akkor tegye meg, a saját eszközeivel és forrásaival - amik természetesen amúgy mind a mi forrásaink egyben. De ne kezeljen minket tenyészkancaként, arra hivatkozva, hogy "a család Magyarország legfontosabb nemzeti erőforrása, amelynek gyarapodása nélkül nincs fenntartható fejlődés és gazdasági növekedés."

Ha esetleg az ilyenolyan preambulumok írói még nem láttak volna közelről családot, akkor mondom, hogy az ember nem azért szül sok gyereket, hogy a haza gyarapodjon. Hanem éppen fordítva szokott ez lenni. Tessék nekünk csinálni egy működő országot, ahol munkával lehet boldogulni, ahol az iskolarendszer nem növeli, hanem csökkenti az egyenlőtlenségeket, és ahol annak is van esélye 3-4 gyereket felnevelni, akinek a férje nem nyúlt le párszáz milliót a közösből. Mert úgy könnyű, ha mindegyiknek már a születésekor a nevén a rózsadombi lakás, meg a bankszámlán a lóvé, amiből kifizetjük majd a dajkát, meg az egészet a magánovitól a Harvardig. Csak ezek nélkül nehéz kicsit bevállalni a sok gyereket, amikor jól  ismert tény, hogy átlagember számára a totális lecsúszás felé vezető egyik legbiztosabb út a nagycsalád.

És ne varrjanak minket erőszakkal a más nyakába, ha arra érdemtelenek vagyunk, mert ezzel nem növelni fogják az esélyeinket a munkaerőpiacon, hanem még jobban aláásni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hét tévhit a bárányhimlőről

henna 2014. május 27., kedd 09:18

Egyik nap még pókcsípésnek gondoltuk a csípőjén felbukkanó piros foltot, aztán másnap már egyértelművé vált, hogy bárányhimlőről van szó. Mint kiderült, a tizenegy éves lányom iskolájában járvány van, erre persze senki nem figyelmeztetett minket, mint ahogyan tavaly a tetűjárványról sem.

A helyzet azért sokkolt kissé, mert egy nyolc hónapos gyerek is van a családban, akit még (szintén) nem oltattam be bárányhimlő ellen. Ami a legjobban meglepett, az az egyik ismerősöm reakciója volt: ne különítsem el a nagyobbik lányt a kisebbiktől, hiszen jobb a himlőn minél korábban átesni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végső kétségeesés: akupresszúra az átaludt éjszakáért

pp 2014. május 26., hétfő 14:45

Vannak jól alvó és rosszul alvó babák, vagyis mázlista és kevésbé mázlista szülők. Mi néhány hónapig az előző kategóriába tartoztunk, majd úgy nagyjából fél éves korában elromlott a kislányunk alvása: elkezdett óránként felébredni. Eleinte a fogzásra fogtuk meg a hidegfrontra, és úgy gondoltuk, majdcsak kibírjuk valahogy. Aztán, amikor már kilenc hónapos volt, és még mindig egy-másfél óránként felébredt, nyilvánvalóvá vált, hogy nem bírjuk.

A babák alvásának javítására különféle viselkedésterápiás trükkök léteznek, nappal is tedd be egy kicsit az ágyába játszani, hogy szeresse az ágyacskáját, legyen esti rituálé, ami mindig ugyanolyan sorrendben zajlik, ne etesd meg mindig, amikor felébred, csak akkor, ha tényleg éhes. Ezeket mind alkalmaztuk, hasztalanul.

shutterstock 53792650
Fotó: Shutterstock

A következő lépés általában a dr. Ferber nevével fémjelzett sírni hagyós módszer: a simogatva, hurcolgatva vagy szoptatva elaltatott babák megrendszabályozása érdekében betesszük a babát az ágyába és kimegyünk. Ő sír, mi nagyjából ötpercenként bemegyünk megpuszilgatni. Állítólag az első napon másfél-két órát is sírnak a babák, másnap már csak egyet, és nagyjából egy héten belül megtanulnak maguktól visszaaludni.

Három hónap másfél óránkénti felugrálás után úgy éreztem, van az a pont, amikor komolyan elgondolkozom dr. Ferber módszerén, de előtte még szeretnék kipróbálni minden mást. De mi létezik még? A homeopátiában nem hiszek, a hagyományos kínai orvoslásban viszont igen, és ha a kínai babák is rosszul alszanak évezredek óta, talán akad valami bölcsesség a tarsolyukban. Beírtam a keresőbe, hogy tradicionális kínai orvoslás és csecsemő altatás, így bukkantam rá a Holistic Baby Sleep System nevű, otthon végezhető akupresszúrás módszerre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem vizsgálja meg az orvos a gyerekeket, de miért?

olvir 2014. május 25., vasárnap 12:00

Ha nem megyek le a gyerekkel együtt a gyerekorvoshoz, az nem vizsgálja meg - többek között emiatt váltottunk nemrégiben házidokit. Lógós kamaszok számára persze tökéletesnek bizonyulhatott ez a helyzet (emlékszem, annak idején, amikor még kamasz voltam, nekünk ezer forintot kellett fizetni egy igazolásért), csakhogy ez rá sem nézünk a gyerekre gyakorlat egy valóban beteg kölök esetében  elég súlyos következményekkel járhat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Banánevő kisfiú az új internetes mém

Becca 2014. május 24., szombat 13:04

Soha nem lehet tudni, hogy éppen mit fog felkapni az internet, a mémgyárosok és a humorral megáldott internetezők abszolút random módon hájpolnak egy fotót, amiből aztán gifek és további vicces fotók születnek. Így történt ez Carterrel is, a „banánevő kisfiúval”. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csodálatosan bizarr babák, nem csak gyerekeknek

Dívány 2014. május 22., csütörtök 15:34

Létezik a kislányoknak az az időszaka, amikor semennyi Barbie nem elég. Amikor már van szőke legalább öt darab, jönnek a barnák, persze, nehogy már ezekből is kevesebb legyen, aztán ott nyilván ott van pasijuk, mert hát lovag nélkül nem élet az élet, ezekből is van legalább vagy egy tucat etnikumtól függetlenül, és amikor már azt gondolja, hogy ezt tényleg nem lehet fokozni, most szólunk: lehet! Unokahúgom például a közelmúltban terhesbarbit kért a szülinapjára. Vagy ha az nincs, hát sellőbarbit. De olyat, aminek világítson a farka, és ússzon a kádban. Végülis majdnem ugyanaz a kettő, tényleg.

A barbibaba-univerzumon belül szépen tettenérhető, hogyan próbálnak mindig újítani, például a Disney világból is kiharapni egy darabot, így születnek a sellő, hercegnő, tündér, stb babák. Ezzek bizarrnak éppen nem bizarrak, legfeljebb az ember elcsodálkozik, nahát, hogyan nőtt Barbienak világító halfarka.

De a termékfejlesztés itt nem ér véget, jövet-menet a közelmúltban több, igen érdekes Barbie-szerű babával futottak össze a kollegák, az ötletek meg csak szépen gyűltek a belső listánkon. Hát íme, egy rakás furabarbi és elmaradhatatlan utánfutóik, csodálják őket kedvükre.

Figyelem, a babák között kifejezetten csak felnőtteknek valók is akadnak, így gyerekkel óvatosan nézegessék a képeket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csináld magad pszichoterápia szülés utánra

pp 2014. május 19., hétfő 20:14

Múlt héten már elkezdtük, most folytatjuk. Ahogy arról már szó volt, a változáshoz négy terület egyensúlyára van szükség, ezek: 1. az érzelmek, 2. a gondolkodásunk, 3. a kapcsolataink, 4. a viselkedésünk. Előző cikkünkben végigvettünk, mit tudunk kezdeni az érzelmeinkkel és a gondolkodásunkkal, most pedig jöhet a másik kettő.

A hatékony változáshoz mind a négy területen tennünk kell valamit, kevés csak az egyikkel foglalkozni. Sok listát és táblázatot fogunk írni-rajzolni, ezért kezdjük azzal, hogy veszünk egy füzetet, esetleg nyitunk egy mappát a gépünkön.

Miért akarjuk mindenkibe belebeszélni a depressziót?

Felmerült, hogy mi itt szeretnénk minden frissen szült nőbe belebeszélni, hogy legyen depressziós. Nem, nem szeretnénk. De a szülés utáni enyhe depresszió nem ritka állapot, még akkor sem, ha sokan csak olyan modernkori luxusnyavalygásnak értékelik. Olyan ez, mint amikor kommentelők hada háborodik fel (minekszülazilyen), hogy időnként idegesítőnek és fárasztónak találjuk a saját gyerekeinket. Akinek nem inge, ne vegye magára. Aki meg rosszul érzi magát amiatt, hogy nem képes nullahuszonnégyben a rózsaszín felhőkön lovagolni, annak üzenjük, hogy nekünk, porontyos anyáknak sem ment. De - és ezt biztosan állíthatjuk - néhány hónap után minden sokkal könnyebb lesz. A szerk.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden harmadik gyerek megeszi a penészes lekvárt

Dívány 2014. május 19., hétfő 09:52

Bár hajlamosak vagyunk máshogy gondolni, az összes, bejelentett élelmiszer-eredetű megbetegedés 75-85 százaléka a háztartások helytelen élelmiszertárolási és ételkészítési gyakorlata miatt következik be. Vagyis azért, mert nem megfelelően tároljuk a nyersanyagot, hibát vétünk az elkészítés, vagy a főtt étel tárolása során. Esetleg belecsemegézünk abba a lekvárba, aminek csak a teteje volt picikét penészes. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a PontVelem.hu-val együttműködve arra volt kíváncsi, mennyire vannak tisztában a 6-14 éves gyerekek az élelmiszerbiztonság alapvető fogalmaival, mit tudnak a minőségről, a bevásárlásról, az otthoni ételkészítésről és -tárolásról. Hat héten át egy kvízsorozatban több, mint 2500 gyerek tudását tesztelték le.

Háromból két gyerek szerint a magyar termék biztonságosabb, mint a külföldi
Háromból két gyerek szerint a magyar termék biztonságosabb, mint a külföldi
Fotó: Shutterstock

A diákoknak szűk kétharmada  rendszeresen, egyharmada néha, míg 2,3 százaléka nem, vagy csak nagyon ritkán szokott boltba járni” – mondta el mondta el Kasza Gyula, a NÉBIH szakértője. Ez azért érdekes, mert az eredmények kiértékelése során úgy találták, több helyes választ adtak azok, akik rendszeresen járnak a szülőkkel boltba.

A vizsgálatból az is kiderült, a gyerekek csaknem 96 százaléka kifejezetten örülne, ha lenne egy élelmiszerekről szóló tantárgy is az iskolában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogadjunk, nem látott még három évest így táncolni!

Becca 2014. május 18., vasárnap 12:16

Az amerikai Ellen DeGeneres műsorában egy roppant cuki kislány, Heaven, bukkant fel még tavaly, akkor Beyonce egyik számára mozgatta csípőjét, koreográfus anyukájával egyetemben. Ezzel az akcióval egyébként nagyon népszerűek lettek, több, mint 3 millió letöltést generált ez a videó a youtube-on.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanítsa meg a gyereket más fejével gondolkozni

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. május 17., szombat 09:42

Megfigyelhetjük, milyen különbségek vannak akár már két óvodás reakciója között például egy olyan eseményre, hogy egy társuk szomorkodik, mert elveszett a babája, vagy sír, mert megijedt egy darázstól. Hajlamosak vagyunk azt mondani, milyen jószívű az a gyerek, aki vigasztalja elkeseredett társát, és milyen kis önző, aki érdektelenül továbbmegy.

Holott nem biztos, hogy erkölcsi oldalról lehet legjobban megfogni a kérdést, hiszen nem születik velünk az a képesség, hogy értelmezzük, értsük, érezzük át a másik lelki állapotát, azt, hogy mi zajlik benne.

shutterstock 150409379

A pszichológusok megfigyelték, hogy van egy képesség, aminek fejlődése nagyban múlik a szülőkkel való kapcsolaton, egymásra hangolódáson és kommunikáción, és ami később jelentősen befolyásolja a lelki egészséget. Ezt a készséget mentalizációnak nevezik.

Ez azt jelenti, hogy lelki állapotokat, érzelmeket, gondolatokat, szándékot tulajdonítunk saját magunknak és másoknak. Felnőttként talán különösnek is hangzik, hogy is ne tulajdonítanánk lelki állapotot magunknak, hiszen érezzük, mi zajlik bennünk. De a másikon is látjuk: ha üvöltözik és csapkod, nyilván dühös. Igen ám, de nem mindegy, milyen árnyaltan műveljük ezt, hogyan és mennyire használjuk ezt a képességet. Házassági konfliktusok elmérgesedésében mindig megtaláljuk a mentalizáció szegényességét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kezelje otthon a szülés után depresszióját

pp 2014. május 16., péntek 15:38

A szülés utáni depresszió gyakori, és sok szenvedést okoz, különösen, ha az anya nem kap időben segítséget. Súlyos, vagy pszichotikus tünetekkel szövődött esetekben a segítség gyógyszeres kezelést jelent. Enyhébb esetekben elég a pszichoterápia is, csakhogy ez kevesek számára elérhető: kisebb településeken eleve kevés a képzett pszichoterapeuta, de ha az ember nemrég szült, szinte biztos, hogy még egy nagyvárosban is nagy nehézséget okoz rendszeresen, azaz legalább hetente egyszer eljutni a rendelésre.

Nem mindig ilyen
Nem mindig ilyen
Fotó: Shutterstock

Szerencsére a depresszió kezelésében népszerű kognitív viselkedésterápia, valamint az interperszonális terápia két olyan pszichoterápiás módszer, amelyeknek bizonyos elemeit pszichoterapeuta nélkül, otthon is tudja alkalmazni az ember. Megmutatjuk, melyek ezek.

Fontos!

Fontos, hogy a felsorolt technikák nem helyettesítik a pszichoterápiát, hiszen egy terápiás folyamat jóval több néhány gyakorlat elvégzésénél, és a terápiás kapcsolat gyógyító ereje csak ott érvényesül.

Még ennél is fontosabb, hogy ha súlyos depressziónk van, öngyilkossági gondolataink vannak, hangokat hallunk a fejünkben, úgy érezzük, üldöznek, megfigyelnek minket, vagy ha az itt leírtak alkalmazása ellenére több hét alatt nem javul, hanem romlik az állapotunk, akkor bátran forduljunk szakemberhez: ezeket a tüneteket mind meg lehet gyógyítani terápiával, vagy a megfelelő gyógyszerekkel.

 A változáshoz négy terület egyensúlyára van szükség, azaz négyféle területtel kell dolgoznunk. Ezek: 1. az érzelmek, 2. a gondolkodásunk, 3. a kapcsolataink, 4. a viselkedésünk. A hatékony változáshoz mind a négy területen tennünk kell valamit, kevés csak az egyikkel foglalkozni. A következő hetekben sok listát és táblázatot fogunk írni-rajzolni, ezért kezdjük azzal, hogy veszünk egy füzetet, esetleg nyitunk egy mappát a gépünkön.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fideszes hűtőmágnest hozott a gyerek az oviból

kondara 2014. május 15., csütörtök 21:17

Az egész úgy kezdődött, hogy az oviban biciklisnapot tartottak. Tök jó kezdeményezés, mindenféle akadályverseny az udvaron, lehetett menni kétkerekűvel, háromkerekűvel, pótkerekűvel, pedál nélkülivel, rollerrel, kimotorral. A nagyokat még a környékre is kivitték bringázni. Sőt, még a biciklisnapot ünneplő hűtőmágnest is kaptak.

Aztán, ahogy az lenni szokott az oviban készített dolgokkal, a hűtőmágnes pár hét után szétesett, és csodálatosan vicces dolog tárult elénk. Ez:

Ovis szuvenír. Azóta a hűtőnket dísziti
Ovis szuvenír. Azóta a hűtőnket dísziti
Fotó: Dívány

Nyilván számtalan oka lehet annak, hogy pont egy Fideszes hűtőmágnest sikerült - a választások környékén - egy ovis projekthez reciklálni. Meglepve sem vagyok. Mondjuk dühös ésvagy szomorú azért igen. És ezen az sem változtatna, ha történetesen egy MSZPs, LMPs vagy akármilyen pártos mágnes lenne.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesen a mogyorót is mogyoróval egye!

pp 2014. május 14., szerda 16:15

A földimogyoró-allergia Magyarországon nagjából a gyerekek 1 százalékát érinti, és sajnos a tejfehérje-allergiával ellentétben ezt nem növik ki. Hároméves kor felett a mogyoró a leggyakoribb táplálékallergén. Egy friss kutatás meglepő eredményre jutott: minél több mogyorót eszik az ember terhesen, annál kisebb eséllyel lesz a gyereke allergiás rá.

shutterstock 185573069
Távolról sincs vége, olvasson még »

Dühből ütöttem, ahogy anyám

pp 2014. május 13., kedd 08:59

A gyermekkori bántalmazás rengeteg káros hatással jár: azok a gyerekek, akiket rendszeresen megvernek, rosszabbul teljesítenek az iskolában, gyakrabban szoronganak és depressziósak, felnőve nagyobb eséllyel betegszenek meg tumoros vagy légzőszervi betegségekben, lesznek öngyilkosok, személyiségzavarosak, depressziósak. A generációkon átívelő láncot ráadásul nehéz megszakítani: a bántalmazott gyerekek felnőve gyakrabban lesznek maguk is bántalmazók vagy áldozatok.

Zsuzsát édesanyja verte rendszeresen, és felnőve nem kevés küzdelmébe került a továbblépés. Szerencsére nem mindenki sínyli meg egyformán az ilyen élményeket, mivel védőfaktorok is léteznek. Zsuzsa története kapcsán összeszedtük, mik azok, amik egy kicsit ellensúlyozhatják, csökkenthetik a bántalmazás káros hatásait.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 dolog, amire egyáltalán nincs szüksége gyermekének

Becca 2014. május 12., hétfő 09:18

Gondolta volna, hogy a pelenkatartó vödör, a pólyázó vagy a kézi mellszívó totálisan fölösleges dolog?

1 ... 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés