SZÜLŐSÉG

Kicsit másmilyenek a lombikos anyák

pp 2014. június 22., vasárnap 14:18

Világszerte emelkedik a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermekek száma: jelenleg a fejlett országokban a babák 1-4 százalékát érinti a dolog. A meddőségi kivizsgálás és a lombikprogram sok esetben hosszadalmas és rengeteg stresszel jár. A teherbe esési nehézségekkel küzdő nők lelki egészségére több okból is érdemes odafigyelni és pszichoterápiás módszerekkel megtámogatni: egyrészt a meddőség okozta stressz csökkentheti a fogamzás esélyét, másrészt a nehezen teherbe eső nők egyes kutatások szerint nehezebben élik meg a szülői szerepet is.

De valóban másmilyen szülők válnak a „lombikos” anyukákból, mint a természetes úton fogant gyermekek anyukáiból? Egy új tanulmány az eddigi kutatásokat összegezve sok hasonlóságot és némi különbséget is talált.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem csak azt verik, aki meg is érdemli

pp 2014. június 21., szombat 17:52

A családon belüli erőszak áldozatai gyakran számolnak be arról, hogy a témához kapcsolódó könyv olvasása segítette át őket a nehézségeken: érthetőbbé tették a bántalmazás dinamikáját, felszabadító volt mások történeteit olvasni, gyakorlati segítséget nyújtottak vagy olyan, új szempontokat hoztak, amelyek más megvilágításba helyezték a történteket.

A magyarul elérhető kiadványok között vannak gyermekkori bántalmazást szenvedett felnőtteknek szóló önsegítő könyvek, terapeutáknak íródott szakkönyvek, kifejezetten kamaszok számára összegyűjtött önvédelmi tanácsok és igaz történeteket közlő riportkönyv is.

Összegyűjtöttük, mit olvasson, ha Önt vagy szeretteit gyermekkorában vagy később bántalmazták, Ön vagy barátnője jelenleg is bántalmazó kapcsolatban él, bántalmazott gyerekekkel vagy nőkkel dolgozik, vagy csak érdekli a téma, és szeretne túllépni a „meg is érdemelte”- jellegű előítéleteken.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így emigrálunk: dögöljön meg a bürokrácia

kh 2014. június 20., péntek 11:15

Annyira egyszerűnek tűnt minden: áprilisban beadtuk a házastársi örökbefogadási igényünket, exférjem lemondott az apai jogokról, párom pedig nyilatkozatot tett arról, hogy szeretné a három, előző házasságomból született gyereket a nevére venni.

Mivel a jogszabály szerint a gyámhivatalnak az örökbefogadás engedélyezéséről az erre irányuló kérelem előterjesztésétől számított 60 napon belül döntenie kell, örültünk, hogy kiköltözésünk Németországba simán fog menni. Hiszen így sem a távozásunkhoz nem kell engedély az exemtől, sem pedig a letelepedéshez szükséges útlevél elkészítéséhez nem kell személyesen megjelennie. Annyira, de annyira benéztük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk: a Gyerek Sziget felnőttnek is jó buli

Becca 2014. június 19., csütörtök 12:49

Gyerek Szigetre  felnőttként kimenni szombat reggel óriási szívás – gondoltam, aztán gyorsan kiderült, hogy ez nem is így van. Szerencsére nincsen tömeg, nem visítoznak a gyerekek egymás haját tépve, nem veszekednek a játékokon, az apukák nem vedelnek sört kiterülve a napon, és az anyukák nem hisztiznek, hogy már megint ők csinálnak mindent.

Tényleg hihetetlen, de teljesen idilli hangulat uralkodott múlt szombaton a Hajógyári-szigeten. Sőt, annyira klassz volt, hogy gyerek nélkül is simán visszamennék. Gondolhatják, akkor mekkora élmény lehet a gyerekeknek?! A legtöbb játék készségfejlesztő, ügyességi játék, és a csoportos foglalkozások is nagyon jók. Szívesen lenne újra gyerek okostelefon és táblagép nélkül, maximum a kvarcjáték maradhatna? Ezt az érzést tök jól visszaadja a sziget.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyuka meg menjen az orvosira, úgyis ráér!

Rigoberta 2014. június 18., szerda 12:32

Engem mindig meglep, amikor egy orvos nemtörődöm, amikor meg egy gyerekorvos az, az meg rettentően felháborít. A János Kórházban a gyereksebész velem volt flegma, de a fiam volt a páciens.

Ott kezdődött, hogy egyik reggel a gyerek úgy ébredt, hogy elég piros volt a lábfeje. Mivel ez nem a természetes színe, elkezdtem nézegetni, mi lehet a baj. Hamar kiderült, hogy meg van gyűlve a nagylábujja a talp felőli oldalán, valószínűleg egy-két nappal korábban belelépett valamibe, de nem fájlalta, szaladt, focizott még előző este is, ezért nem vettük észre.

Felhívtuk az amúgy nem ideges természetű gyerekorvosunkat, aki azonnal a legközelebbi sebészetre küldött minket. Irány a János! Bár kora reggel volt, nem kellett várnunk, 10 perc alatt bent voltunk. Szuper, le voltam nyűgözve!

A sebész megnézte a gyerek lábát, és azt mondta, ezt most fel kell nyitni, a göb a lábán tele van gennyel, magától kifakadni nem fog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyenes anyaedzés a parkban? Kipróbáltam

pp 2014. június 16., hétfő 12:05

Szülés után több okból is jó sportolni: az ember visszanyeri az alakját, kigyógyul a szülés utáni depresszióból, és ha jól választ sportot, akkor még közösségi élmény is társulhat ehhez. Mi a helyzet, ha a gyerekkel friss levegőre vágynánk, de a babakocsis futás nem a mi műfajunk? Nemrég kaptam egy meghívást a Gyerünk, anyukám! edzésére, így hát kipróbáltam, milyen az, amikor más anyukák, köztük egy testnevelőtanár segítségével tornázhatunk a parkban. 

Kádár Papp Nóra eleinte ikrekkel edzett a Margitszigeten, majd más anyatársakat és új helyszíneket is keresett. A néhány hónapja induló “Gyerünk, anyukám!” nonprofit kezdeményezés, magyarul bárki csatlakozhat, és jöhet Nórával meg a többiekkel, és persze gyermekeikkel edzeni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne elvek alapján neveld fiúnak vagy lánynak!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. június 16., hétfő 11:34

A legtöbb ember számára egyszerű kérdés, férfi vagy nő, olyasmi, ami már születés előtt eldől, innentől kezdve nincs számára kérdés. Egyre népesebb azoknak a tábora, akik arra helyezik a hangsúlyt, nemcsak biológiai nem létezik, hanem társadalmi nem is, ami azt jelenti, a társadalomban férfiként vagy nőként jelenünk-e meg, melyik nem kulturálisan előírt szabályrendszerébe illeszkedünk jobban. És van valamilyen identitásunk is, azaz, hogy férfinak vagy nőnek tartjuk-e magunkat, esetleg elvetjük ezeket a kategóriákat, mondván, ezek csak címkék.

shutterstock 186588599

Az utóbbi időben sokak kedélyeit a „szakállas nőként” emlegetett Conchita Wurst borzolta fel. Sokakat zavart, hogy valaki, aki eredetileg férfi, mégis nőként jelenik meg, majd magára ölt egy olyan külső jegyet - szakáll -, ami épp a férfiak sajátja. Míg mások szerint nincs is olyan, hogy „eredetileg férfi”, hiszen férfinek vagy nőnek lenni identitás kérdése, ahogy az is a személyes szabadságba tartozik, milyen külsővel érzi magát jól az ember. Hogy mit gondolunk a nemekről: mit jelent férfinak, nőnek lenni, a gyermeknevelésben is megjelenik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minőségi éhezés: túl sok kalóriában túl kevés tápanyag

Jukka Anna 2014. június 15., vasárnap 10:24

Ha alultápláltságról beszélünk, legtöbbünknek valószínűleg egy kórosan sovány ember alakja jut eszünkbe. Nem is tévedünk nagyot, hiszen az alultápláltságnak elsődleges formája pont ez, amikor konkrétan kevés az élelem, így nincs meg a megfelelő mennyiségű tápanyag sem. Létezik egy másodlagos formája is, amikor a szervezet felszívódási problémákkal küzd, vagyis nem tudja a bevitt tápanyagokat megemészteni vagy felvenni.

A meglepőbb azonban az, hogy egy szemre jó húsban lévő gyerek/felnőtt is lehet alultáplált; ekkor az elfogyasztott étel nem tartalmaz megfelelő mennyiségű tápanyagot - ásványi anyagokat, nyomelemeket, fehérjéket és vitaminokat. Ezt nevezzük minőségi éhezésnek.

shutterstock 96216545

Míg az alultápláltság előbbi formája elsősorban a fejlődő országokra jellemző, addig az utóbbi egyértelműen a fejlett országok civilizációs betegsége. Az egyoldalú, értékes anyagokban szegény táplálkozás – túl sok zsír, fehérje, szénhidrát – ráadásul előbb-utóbb elhízáshoz vezethet, ami további egészségügyi problémákat idéz elő.

De mik a minőségi éhezés tünetei, és milyen ételeket kellene a gyereknek adni, hogy biztosítsuk számára a fejlődéshez szükséges tápanyagokat? Erről kérdeztük dr. Veres Gábort, a Semmelweis Egyetem 1. Gyermekgyógyászati Klinika gasztroenterológusát, és Kovács Ildikó dietetikust.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit üzen a viselkedésed a gyereknek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. június 14., szombat 10:36

Rengeteg olyasmit megtanítunk a gyermeknek, amit nem szeretnénk, sokszor éppen az ellenkezője a szándékunk. Majd csodálkozunk, hogy miért nem a várakozásunknak megfelelően alakulnak a dolgok: nem úgy viselkedik, ahogy szeretnénk, nem úgy látja a világot, önmagát, mint amit át akartunk neki adni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így emigrálunk: 24 óra alatt találtunk lakást!

Prokop Gábor 2014. június 13., péntek 14:21

Ahogyan arról nemrégiben szó volt, négy gyerekkel elcuccolunk az országból. Alig több, mint két hetünk van a költözésig, pedig ugyanennyivel ezelőtt még nem is volt lakásunk. Felkerekedtem, és úgy döntöttem, addig haza sem jövök, míg nem találtam helyet magunknak.

Feleségemmel már a tervezgetés legelején eldöntöttük, hogy a két szóba jöhető nagyváros, München és Drezda közül az utóbbit választjuk. Bár a gazdaság érezhetően erősebb Bajorországban, a lakás- és üzletbérleti költségek is ehhez igazodnak. Amennyiből Drezdában egy erősen belvárosi, 100 négyzetméteres üzletet bérelhetünk, annyiból Münchenben egy lakótelepi, 40 négyzetméteres garázsboltot találtunk a külváros peremén. A lakóingatlanok piacán is ez a helyzet, azonos feltételek mellett nagyjából fele egy drezdai bérlemény.

1979338 10201722180713190 4220155729725823455 o

Van egyébként kínálat a piacon, az http://immowelt.de/ vagy az http://www.immobilienscout24.de/ villámgyorsan dobálja a kiadó lakásokat bármilyen méretben. Ha szűkítettük a saját igényeinkre szobaszám és alapterület szerint, még mindig bőven húsz-harminc lakás maradt a listában Drezdán belül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat jó gyerekkönyv a könyvheti menüből

Rigoberta 2014. június 13., péntek 11:44

A hétvégén, június 16-ig pörög az idei ünnepi könyvhét a Vörösmarty téren, a gyerekkönyv-kiadók pedig ismét kitettek magukért, szuper mesékkel, verses kötetekkel jöttek ki a jeles alkalomból. Van itt kicsinek való bátorság-próba, nagyoknak szóló nyomozás, utazás-bolod gyerekkel megáldott anyukáknak mese- és rögtön vele egybe épített programajánló.

A könyvhét egy rakás kisérőprogrammal is kiegészül, hétvégén a gyerekek számára is sok érdekesség közül lehet válogatni, a budapesti programajánlót itt böngészhetik végig, koncertek, mesék, papírszínház, és még sok egyéb, népszerű gyerekkönyv-szerzők részvételével és/vagy tálalásában.

A kínálat végtelen, az ajánlóban igyekeztünk minden korosztályra gondolni , érdemes kilátogatni a kiadók standjára hétfőig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Új oktatási trend: gyerekek iskola nélkül

Dívány 2014. június 12., csütörtök 14:21

Egyre többen gondolják úgy, hogy a gyereknek nem gyárban a helye, a hagyományos, frontális oktatás nem mindenkinek jelent jó megoldást. Az iskolákban gyakran a legjobb szándék ellenére sincs esély rá, hogy valami olyasmit csempésszenek az oktatásba, amitől a gyerek igazán élvezi a biológiát, vagy leköti az irodalom. Nagy az osztálylétszám, fáradtak a tanárok. És a sok kis kíváncsi buksi elég hamar elszontyolodhat, ha nem, vagy ne adj' Isten, csak félelemmel motiválják. Na de akkor mégis, mit tehetünk?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így nézne ki, ha a szóbeli bántás is sebet hagyna

Koncz Andrea 2014. június 11., szerda 14:32

"Amikor bántalmazásról, iskolai zaklatásról hallunk, többnyire fizikai bántalmazásra gondolunk. Ezzel a fotósorozattal arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a szóbeli bántalmazás fölött gyakran elsiklunk, holott gyakran ez csak kevéssel előzi meg a tettlegességet. Ráadásul önmagukban a szavak is komoly kárt tehetnek egy emberben"- fogalmazott a fotós Richard Johnson "Weapon of Choice" (választott fegyvernem) című képsorozatával kapcsolatban.

"A képsorozat minden résztvevője egy listáról választhatta ki azt a szót, ami számára különös jelentősséggel bírt. Sokan kiegészítették a mi listánkat olyanokkal, amik nekünk eszünkbe sem jutottak. Fel fogják fedezni, hogy a listán igen erős kifejezések szerepeltek, ám a kisebb gyerekek többsége számára a legrémisztőbb, legnyomasztóbb szó, amit csak suttogva ejtettek ki, a 'hülye' volt. Ez meglepett minket, és rávilágít arra, hogy valójában nem tudjuk, melyik szavakkal ejtjük a legmélyebb sebeket."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevés a teje? Valószínűleg téved, ez a tejpszichózis!

pp 2014. június 10., kedd 16:08

Szoptatni jó, és örülök, hogy nekem sikerült, bár szülés után úgy nagyjából fél évig, a hozzátáplálás megkezdéséig napi rendszerességgel idegeskedtem, hogy elég lesz-e a tejem. Volt olyan időszak, amikor csak kicsit aggódtam, és volt, amikor kétnaponta kétségbeesetten emaileztem a szoptatási tanácsadónak, hogy tuti, hogy kevés a tejem, most már biztos, nem lesz elég, elfogyott, elapadt, kész, vége, tápszer.

Szerencsére ő mindig biztosított róla, hogy elég lesz az, hiszen nézzek csak rá a gyerekre, hízik, mint a kismalac. Azt hittem, egyedül én vagyok őrült, míg nem beszéltem a barátnőmmel, aki egyszerűen csak „tejpszichózisnak” nevezte az egészet: hozzám hasonlóan ő is menetrendszerűen minden este beszorongott – kezében egy jól táplált, erős, egészséges, vidám kisfiúval - hogy kevés a tej, éhezik a gyerek.

shutterstock 106214729

Mint kiderült, az orvostudomány is hallott már a dologról: Perceived Insufficient Milk a szindróma neve, amit magyarul „kevésnek észlelt tej”-jelenségnek fordíthatunk. Értelemszerűen azt jelenti, amikor egy anyuka azt hiszi, hogy csecsemő gyermeke számára nem termel elég anyatejet, pedig de.

A hozzáértők szerint ennek leggyakrabban az az oka, hogy a normál babaviselkedés egyes elemeit tévesen éhségként vagy a tápanyagellátással való elégedetlenségként értékelünk. Magyarul, a nem éhes babára azt hisszük, hogy éhes. Ez nem nehéz: első gyerekes anyukaként szinte akármikor sírt a baba, azt gondoltam, éhes, de ha véletlenül mégsem, akkor anyukám, anyósom vagy egy jószándékú járókelő vetette fel, hogy biztos azért sír, mert éhes.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kövér szülő, kövér gyerek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. június 9., hétfő 14:12

Általános tapasztalata a túlsúlyos gyerekekkel foglalkozó pedagógusoknak, terapeutáknak, hogy mikor a szülővel való találkozásra kerül a sor, látják, a leggyakoribb esetben mindkét szülő jelentős súlyfelesleget hordoz, az a kivétel, ha nem.

Lehetnek ennek genetikai okai is, és nyilvánvaló, hogy a másik fő ok az életmódban keresendő, hiszen ugyanazt eszi a gyermek és a szülő: ha az a menü túl sok kalóriát tartalmaz, akkor persze, hogy mindenki túlsúlyos lesz a családban. Ahogy az is magától értetődik, hogy az életvitelt is a szülőtől tanulja a gyermek: ha abban a családban inkább pihennek TV-zéssel, mint sétával, a hétvégét pedig szívesebben töltik a plázában, mint a hegyekben, akkor továbbadódnak az egészségtelen szokások szülőről gyerekre.

shutterstock 110873555

De szóba jönnek más, kevésbé egyértelmű, lélektani magyarázatok is, olyan rejtett üzenetek, amiket tudta nélkül szintén továbbad a szülő a gyermeknek. Ezek azért fontosak, mert mikor a kamasz, majd felnőtt szakítana addigi megszokott életével annak érdekében, hogy leadja feleslegét, dönthet úgy, hogy máshogy fog étkezni, és megváltoztathatja szokásait is, de ezekkel a tudattalan üzenetekkel sokkal nehezebb leszámolni. Gyakran ezek gáncsolják el a legkitartóbb, legmotiváltabb emberek próbálkozásait is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a Gangnam tánc utóda, egy kétévestől!

Becca 2014. június 8., vasárnap 09:15

Gondolta volna, hogy a dél-koreai énekes-rapper PSY két éve tört be a köztudatba, Gangnam Style című számával? Mi sem. Jó régen volt, annyira régen, hogy már meg is érkeztek a trónkövetelők. PSY babérjaira ezúttal egy végtelenül cuki, kétéves koreai kislány tör, aki kifejlesztette saját táncstílusát.

Ha már most ilyen mozgása van, simán elképzelhető, hogy pár év múlva már ő fog koreográfiákat tanítani a sztároknak. Vagy nem? Bónusz: a tökéletesen értetlen képet vágó kisfiú, aki nem tudja az egészet mire vélni.

Ön szerint jól táncol?

  • 251
    Igen, nagyon helyes
  • 178
    Nagyon unom már ezt a kóreaisztájlt
  • 48
    Ki az a PSY?
Távolról sincs vége, olvasson még »

Állatsimogatás, pásztorhagyományok – gyerekprogramok a hosszú hétvégére

Divany.hu 2014. június 6., péntek 16:17

Ismét hosszú hétvége jön, ami egyfelől jó hír, másfelől meg kicsit stresszes, mert hát a gyerek fölös energiáit is le kell kötni valahogy – ha lehet, inkább értelmes programokkal. A hétvégére kánikulát jósolnak napsütéssel és néhány felhővel, de esni nem fog, így attól nem kell tartani, hogy a négy fal közé szorulnak, és a gyerek három napon keresztül mást sem csinál csak a tévét bámulja, vagy a számítógépen lóg. Sok jó szabadtéri program közül lehet szemezgetni, gyűjtöttünk pár fővárosi megmozdulást, hogy önnek már csak válogatnia kelljen közülük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pünkösdi kérdezz-felelek, nem csak szülőknek

Koncz Andrea 2014. június 6., péntek 09:23

Valószínűleg kommentelők hadának megvetését vonom magamra, amikor bevallom, minden egyes évben elfelejtem, mit ünneplünk pünkösdkor. Minden évben utánanézek, némi rutinnal a zsebemben mostanában már előre, aztán a kérdések megválaszolása után rendre el is felejtem a következő esedékesség idejére.

Ha önök is hasonlóan járatlanok a témában, itt a pünkösdi kérdezz-felelek, hogy ne akkor kelljen guglizni, amikor a gyerek rákérdez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne tanítsa nyelvekre a gyereket!

SZH 2014. június 4., szerda 17:45

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mikor kezdje el idegen nyelven tanítani a gyerekét, hogy kihasználja azt a korai időszakot, amikor még erőfeszítés nélkül szívja magába az összes új információt, tanul új dolgokat.

Mégis mikor és legfőképp hogyan tanítsuk a kisgyerekeket? Erről kérdeztem Price Beatrixot, aki a British Council Magyarország gyermek nyelvtanfolyamainak tanára, az Angoltanárok Nemzetközi Egyesületének (IATEFL) elnökhelyettese, és a Tempus Közalapítvány kisgyermekkori oktatásának társtrénere, így rendszeresen tart workshopokat angoltanároknak a kisgyerekek tanítási módszertanáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így emigrálunk négy gyerekkel

kh 2014. június 3., kedd 09:36

Kevesebb, mint egy évvel ezelőtt döntöttük el, hogy négy gyerekkel együtt emigrálunk. Tavaly júniusban egy csodálatos autós körutat tettünk Ausztriában, ahol a szívünk szakadt meg a hazafelé vezető úton. Itthon az elkészített fotók felett órákig tudtunk nosztalgiázni, aztán pár hét múlva megfogalmazódott bennünk az elhatározás: menni, menni, menni. El innen. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fejre esett a gyerek? Megmondjuk, mikor essen pánikba!

Rigoberta 2014. június 2., hétfő 11:20

A fiam az ön- és közveszélyes kategóriába tartozik, másél éves, sokkal bátrabb, mint amilyen ügyes, de ahhoz elég ügyes, hogy ötpercenként navigálja bele magát lehetetlennél lehetetlenebb helyzetekbe.

Már a télen nyilvánvalóvá vált, hogy idén nyáron nem fogunk unatkozni, pedig akkor még inkább a lakáson belül élte ki a kalandorságot, de így is többször kerülgetett a szívroham, amikor a szék tetején állva találtam az épp hogy csak járni tudó gyereket.

j

Bár egyébként a “jó, max. leesik, majd megtanulja, és legközelebb nem mászik fel rá” iskola híve vagyok (nyilván nem hagyom olyan magasságban bohóckodni, ahonnan komolyan megütheti magát), néhányszor igen komoly önmegtartóztatás kellett hozzá, hogy ne szedjem le azonnal a székről, ágyról, kanapéról, amikor láttam, hogy esés lesz belőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elborult spanyol és japán kutatások csecsemőkről

pp 2014. június 1., vasárnap 20:34

Sokak szerint a szülés utáni első egy óra kritikus: ilyenkor magunkra kell fektetni a csecsemőt, méghozzá úgy, hogy a csupasz bőrünk összeérjen, kettőnk felett egy takaró, mert a korai bőr-bőr kontaktus alapozza meg a jó szoptatási gyakorlatot és a csecsemő további egészségét. De mi történik akkor, ha ez valami miatt nem jön össze? Mennyire fontos a bőrkontaktus valójában? A témában számos kutatás született, köztük néhány egész meghökkentő is.

Én például olyan kórházban szültem, amely ugyan nem kapott „bababarát” minősítést, az orvosom és a szülésznőm rendszerint az anyára teszi az újszülöttet közvetlenül a szülés után. Így azzal a tudattal vágtam bele a szülésbe, hogy majd mindenképpen biztosítom a babának a bőrkontaktust.

Persze nem sikerült: a baba a nyakára tekeredett köldökzsinórral született meg, ezért a mellkasom helyett egyből egy gyermekgyógyász kezébe került, csak pár percre hozták vissza megmutatni, és másnap kaphattam végre a kezembe. Szerencsére teljesen egészséges baba, csak a bőrkontaktus maradt ki, és mint az a kutatásokból kiderült, a korai bőrkontaktus hiányától sem lesz semmi baja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem mentheted meg a gyereket minden fájdalomtól

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. május 31., szombat 18:26

Sokszor mondják, hogy a gyereknek szembesüli kell tettei következményével, és hogy nem szabad burokban nevelni. De amikor arra kerül a sor, hogy konkrét helyzetben döntést hozzunk, könnyen kimennek ezek az elvek a fejünkből. Kétségtelen, hogy a szülőség abból is áll, hogy megvédjük a gyereket a külvilág hatásaitól, biztonságot nyújtunk neki. Ha nem is burokban, de fészekben neveljük őket, ahonnan kilátnak, de azért megtartja őket. Ám könnyű túlzásba esni, és olyasmiben is védelmet nyújtani, amivel már a gyerek is elbánna. Ilyenkor többet használunk azzal, ha kicsit hátra lépünk.

Érdemes különbséget tenni aközött, hogy ráérez a szülő, most valamiért több pátyolgatásra van szüksége a gyereknek, és aközött, hogy valójában saját maga miatt dönt: mert ő nem bírja nézni a csemete nyűglődését. Természetes, hogy vannak pillanatok, mikor a gyerek elesettebb.

shutterstock 118425118

Talán nem is derül fény konkrét okra, máskor egyértelmű, hogy azért igényel az életkoránál kisebbnek járó bánásmódot, mert például beteg vagy összeveszett valakivel és szomorú. Fontos, hogy ezekre a rezdülésekre rezonáljon a szülő, és a következetesség félreértéséből fakadóan ne igyekezzen mindig ugyanúgy, robotként viselkedni.

Lehet, hogy egyedül szokott törölközni fürdés után az ovis, de ha ma épp bújósabb, és jól esik neki, ha mi törölgetjük meg, miért ne? Lehet, hogy tud önállóan enni a kétéves, de valamiért most arra kér, etessük meg, miért ne? Nem szoktunk éjjel tizenegykor csokit adni a gyereknek, de ha a napok óta betegeskedő kölyöknek most ment le a láza, végre van egy kis étvágya, és csoki esne neki jól, akkor, ha nem is kilószám, de egy-két falatot adunk neki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 különbség: aki csak úgy hordozgat, és az igazi, hardcore arc

pp 2014. május 30., péntek 16:30

Nagyon szeretek hordozni, hiszen a hordozás bababarát és praktikus: a baba kevesebbet sír, és nem kell lépcsőkön fel-le szenvednünk a babakocsival. Ugyanakkor a hordozás olyan, mint a kerékpározás, lehet csupán közlekedési eszköz, de lehet szubkultúra, életstílus, filozófia és eszközrendszer: vannak, akik biciklivel járnak, és vannak a bringások.

Van, aki csak úgy hordozgat. És vannak az igazi hordozók.
Van, aki csak úgy hordozgat. És vannak az igazi hordozók.

Bár mi még nem vonulunk fel a Föld Napján, blokkolva a forgalmat, és nem emeljük a végén a fejünk fölé a mei tai-t, az anyákon azért rögtön látszik, ki az, aki "csak úgy" hordozgat, és ki az igazi hardcore arc. Ha szeretne a szubkultúra részévé válni, így lehet hét lépésben igazi hordozós anyuka:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szívat az államkincstár: nyolc hónapig vártam a GYES-re

kh 2014. május 29., csütörtök 18:45

Fizetett szabadságom alatt szültem a lányomat. Az ok eléggé egyszerű volt: sokkal jobban megérte, mint TGYÁS-ra menni, ami az EKHO-s bérem miatt nem sokkal lett volna több, mint a GYES. A hat hét elteltével viszont már nem igényelhettem meg a TGYÁS-t, csak a GYES-t, és GYED-re is csak a szülést követő 168. nap után lettem jogosult. (Értelemszerűen az EKHO miatt a GYED-em is minimális összegű.)

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés