SZÜLŐSÉG

Mesterséges anyaméh mentheti meg a koraszülött babákat

Aladár 2017. május 4., csütörtök 16:49

Az egyelőre csak bárányokon tesztelt technológia jó pár életet menthetne meg, elkerülhetetlen azonban az áttörést jelentő módszer etikai hátterének tisztázása.

Az Egyesült Államokban 450.000 koraszülött baba születik évente, nagyjából minden kilencedik baba korábban érkezik. Az arányok nálunk is hasonlóak.

Bár az évek során sokat javultak a babák túlélési esélyei, még mindig nagyobb a korai agykárosodás, a vakság, a süketség, és sok más egészségügyi probléma kockázata, minél korábban születik meg egy baba, annál nagyobb a kockázat. Egy a Nature Communicationsben közlésre került kutatás eredményei azonban sokat javíthatnak a koraszülöttek esélyein. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jómunkásemberekre szabjuk az oktatást? Tényleg?

Primilla 2017. május 3., szerda 11:45

Fejleszteni például nem fogják ezentúl, és meg sem próbálják kideríteni, hogy miben tehetséges, mivel kompenzálhatná a hátrányát. Gimnáziumról, továbbtanulásról ne is álmodjon, de jó munkásember még lehet belőle.

Több mint egy éve, az országos megmozdulások óta még az is tudja, hogy nagy baj van az oktatással, akinek nincs gyereke, és iskolát is évtizedekkel ezelőtt látott utoljára belülről. A bajokra elég jól rámutat például az általános szakemberhiány, a tanári pálya nagyon nem vonzó, az iskolák lassan lasszóval fogják a tanítókat, tanárokat, és nincs elég gyógypedagógus, vagy logopédus sem, aki a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozzon.

Ebbe a helyzetbe durrantott bele néhány új javaslat.

  • Nem kell tanári diploma ahhoz, hogy valaki iskolában tanítson "bizonyos régiókban" és "bizonyos területeken"
  • Nem kell gyógypedgógusnak lenni ahhoz, hogy valaki enyhén és középsúlyosan értelmi fogyatékkal élő gyerekeket taníthasson
  • Jegyet kell adni mindenkinek, tanulási zavarosoknak is, tehát a diszleksziásnak olvasásból, vagy a diszkaliásnak matekból
  • A gimnázumi helyek számát maximálni kell egy központilag meghatározott szinten, és aki nem fér be, az mehet szakiskolákba
shutterstock 425603407

A szakemberhiány valós, de nem így kéne megoldani

Ez sajnos semmire nem jelent majd megoldást. Különösen nem az ország elmaradottabb vidékein, ahol a többség eddig is csak álmodhatott a minőségi oktatásról. De ne legyenek illúzióink, a legtöbb iskolában ezután sem lesz elég nyelv-, informatika-, vagy természettudomány tanár, még képesítés nélküli sem.  

Pusztán attól ugyanis, hogy lehet, még senki kedve nem fog megjönni a tanításhoz.  Ahhoz azért egy kicsit több kellene: tisztességes fizetés, tisztességes munkakörülmények, vagy például emberszámba venni a tanárokat, hogy csak párat említsek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még Katalin is magányos néha az anyaságban

Aladár 2017. május 2., kedd 13:19

Néha magányosak vagyunk, és egyedül érezzük magunkat, de az igazság az, hogy rengeteg anya megy keresztül pontosan ugyanezen a dolgon - fogalmazott a hercegné.

Bármilyen csodálatos élmény is anyává válni, a folyamattal együttjáró magány komoly kihívás elé állíthatja a fiatal anyákat - fogalmazott a cambridge-i hercegné, amikor nemrég olyan iskolát nyitott, ahol a mentális zavarokkal kapcsolatos problémák megbeszélése a heti órarend szerves részét képezi, így készítve fel a diákokat a különféle pszichés zavarokkal jelentette veszélyekre. Az iskola megnyitójának alkalmával Kate az anyaság kihívásairól is beszélt

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kukába a játékokkal, kreatívabb lesz tőle a gyerek!

rté 2017. május 1., hétfő 14:15

Kevesebb játékszer = kreatívabb, együttműködőbb, magabiztosabb gyerek, kevesebb felnőttkori függőség.

"Attól féltem, hogy olyan anyává válok, aki minden nap ordít a gyerekeivel, hogy rakják már rendbe a játékaikat. És attól is, hogy a gyerekeim minden alkalommal könyörögni kezdenek, hogy vegyek meg nekik mindent, amint elmegyünk egy játékbolt mellett" – nyilatkozta a minimalista gyereknevelés egyik lelkes amerikai hirdetője, Debaye Barahona, de igazából bármelyikünk mondhatta volna.

shutterstock 524549437

Tudod mi a vázolt probléma ellenszere? Egyszerűen szabadulj meg a gyerek játékaitól!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így dolgoztasd a gyerekeidet

Aladár 2017. április 30., vasárnap 17:17

Saját időbeosztásunkon, és a gyerekink jövőjén is segíthetünk a következő tippekkel.

Van olyan kutatás, ami azt mutatja, hogy a házimunkát végző gyerekek jobb eséllyel indulnak az életben. Ez mind szép és jó, de a gyakorlatban mindez olyan mennyiségű vitához és siránkozáshoz vezethet, ami után kétszer is meggondolja az ember, vajon érdemes-e egyáltalán foglalkozni a dologgal.

Sokszor úgy tűnik, ha magunk végzünk el egy adott feladatot, azzal nem csak a hisztizést, de időt is spórolhatunk. Egy anya azonban megtalálta a módját, hogyan illessze be a házimunkát a saját és gyerekei mindennapjaiba, és a ScaryMommyn közzé is tette, mi a sikerének titka. 

Ha megugorhatatlan elvárás, hogy a gyerek is képes legyen néha elmosogatni vagy kivinni a szennyesét, akkor érdemes ezekkel próbálkozni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idegesít a gyerek? Introvertált vagy!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. április 30., vasárnap 15:58

Ha körkérdésként feltennénk, milyen tulajdonságok előnyösek, ha az ember gyerekvállalásra adja a fejét, és szeretne jó szülő lenni, akkor biztos elhangozna a türelem, melegszívűség, határozottság, kompromisszumkészség, és lenne olyan, aki félkomolyan a mazochizmust is megemlítené. Kérdés, hogy vajon felmerülne-e, hogy egy kicsivel könnyebb szülőnek lenni, ha az ember többé-kevésbé extrovertált. Persze nem abban az értelemben, hogy szeret bulikba járni, hanem úgy értve, hogy jól bírja, ha a nap nagy részében kommunikálnia kell, ha kevés az egyedül tölthető ideje.

Az első gyermek megszületése ebből a szempontból gyökeres változást hoz, még akkor is, ha a szülő szervezheti úgy, hogy ne mindig ő legyen a gyerekkel. Egész más élet, mikor az ember, ha úgy érzi, egy napot akár teljes egyedüllétben eltölthet otthon szöszmötölve, anélkül, hogy egy szót is váltana valakivel, és egész más, mikor annak kell örülni, hogy sikerült megszervezni a gyermekfelügyeletet néhány óra időtartamra.

shutterstock 417038095

Bármennyi segítsége is van az embernek, biztosan jelentősen be fog szűkülni az az idő, amikor elvonulhat, amikor senki sem tart igényt rá, hogy elérhető legyen, senki sem kopoghat az ajtón bármelyik percben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most kapunk észbe: elrontottuk a gyereket!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. április 29., szombat 17:24

Arra a kérdésre, meddig lehet (eredményesen) nevelni egy gyereket, van, aki azt mondja, igazán az első három év számít, van, akinek az a válasza, direkt módon nagyjából az első hat évben, és sokan felelik, hogy a kamaszkorig: akkor viszont el kell engedni, és bízni kell benne, hogy megvédi őt, amit addig tanult tőlünk. Igen ám, csak ez számos szülőnek meglehetősen ijesztő, hiszen előfordulhat, hogy éppen a tinédzser években jön rá az ember, hogy lényeges dolgokat elrontott. Akkor már nincs mit tenni? 

Szögezzük le: éppen a gyerekkel való kapcsolatban nincs olyan, hogy „most már mindegy”. Az érem egyik oldala, hogy valóban, a személyiség alapjai gyerekkorban rakódnak le, általában, hogyha az ember valamilyen pszichés zavarral küzd, akkor minél súlyosabb a probléma, annál korábbi sérülés áll a háttérben.

shutterstock 69594556

Ez nem meglepő: ha kialakult valamiféle egészséges személyiségstruktúra, akkor minél inkább volt rá idő és lehetőség, hogy kiépüljön, annál kevésbé tudja megbolygatni egy későbbi trauma vagy lelki konfliktus. Tehát nem lehet tagadni, hogyha valaki nagyon súlyos hibát vétett, például egyáltalán nem foglalkozott a gyerekével x évig, majd egyszer csak felbukkan, akkor nem tudja úgy helyrehozni, mintha meg sem történt volna a baj.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan beszélgessünk a gyerekkel Hitlerről?

(bj) 2017. április 29., szombat 14:44

Álmomban sem gondoltam, hogy ötéves lesz a kislányom, amikor először beszélek neki Hitlerről. És most mégis megesett. Történt ugyanis, hogy húsvétra az egyik legzseniálisabb kortárs magyar írónő, Tóth Krisztina legújabb, Felhőmesék című mesekönyvét tojta a nyuszi.

Éppen a könyv utolsó meséjét, A majdnem százéves bácsit olvasom fel az ötévesemnek, - előtte nem olvastam el a meséket – amikor a történet egy pontján, mint derült égről a villámcsapás, előkerül Hitler neve. Először köpni-nyelni nem tudtam a meglepetéstől, és ezt valószínűleg kislányom is érzékelte, és egyből lecsapott rá. Ez volt a kontextus:

"Egy alkalommal Lili, amikor az iskolában Hitlerről tanultak, megkérdezte Péter bácsit, mit mondana Hitlernek, ha találkozna vele. Arra volt kíváncsi, hogy szóba állna-e Péter bácsi azzal az emberrel, aki elpusztította a szüleit és a testvéreit. 

- Azt mondanám neki - hunyorított Péter bácsi -, hogy juszt is itt vagyok! - azzal ment tovább, mert várta őt a cirmos kandúr meg a kajla vizsla." 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülői kiégés ugyanolyan valós, mint a munkahelyi

Aladár 2017. április 28., péntek 14:11

A szülők által tapasztalt kimerültség, az érzelmi visszahúzódás és távolságtartás olyasmi, amit nem árt komolyan venni, ugyanis mindez a depresszió vagy valamilyen függőség kialakulásával is együtt járhat.

A Science of Us Sarah Wattsának élete szemlátomást nem csak játék és mese. A szülőket is érintő kiégés szindrómát saját bőrén megtapasztaló Sarah egy 4 és egy 5 évest próbál életben tartani, ami úgy tűnik nem mindig egyszerű feladat. A két gyerek egyrészt elhatározta, hogy kizárólag masnitésztát fog bevinni a szervezetébe, egyikük ráadásul annyira fél a libáktól, hogy nem könnyű feladat arra bírni, hogy egyáltalán kitegye a lábát a házból.

shutterstock 394938352

Szülőnek lenni nem egyszerű feladat, de sok esetben a kimerültség olyan méreteket ölt, hogy nem túlzás kiégésről beszélni sem. A szülői kiégés minden bizonnyal rengeteg önutálattal is járó poklát megtapasztaló libás anyuka márpedig nincs egyedül, egy a Frontiers in Psychology-ban megjelent, több, mint 2000 szülő megkeresése alapján készült kutatás megerősíteni látszik, amit sok szülő eddig is tudott, a munkahelyet érintő kiégés a szülői léttel kapcsolatban is releváns fogalom lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: kiskutyáért korrepetálna a kislány

Primilla 2017. április 28., péntek 10:14

A Facebook-on futottunk bele egy végtelenül aranyos hirdetésbe, egy kitűnő tanuló, hatodik osztályos gyerek korrepetálna kisebbeket, az így keresett pénzből pedig kiskutyát szeretne vásárolni.

Felhívtuk a hirdetésben megadott telefonszámot, hogy utána járjunk a történetnek. A telefont a kislány – nevezzük Évinek – anyukája vette fel, és készségesen el is mesélte a sztorit.

A telefonszámot kitakartuk
A telefonszámot kitakartuk

Az egész egy évvel ezelőtt kezdődött, igen, azóta kering a neten a plakát. A Facebook-ra nem is ők tették fel, ők csak kiragasztották a hirdetést a helyi kisbolt bejáratánál, amit valaki lefotózott, így került fel a közösségi oldalra.

Ez után megindult a telefonok áradata, több százan hívták őket, ezek közül hárman szerettek volna valóban korrepetálást, de ők is messziről, vidékről (nem véletlen, hogy a helyi kisboltnál plakátoltak, és nem a neten), mások pedig pénzt ajánlottak fel, amit a család köszönettel visszautasított.

A korrepetálással pénzkeresés ötletét a család együtt ötlötte ki. A három gyerek mindig látta otthon, hogy ha valamit szeretnének, azért meg kell dolgozni, Évi pedig annyira akarta ezt a kiskutyát, hogy szívesen vállalta volna az ezzel járó munkát. Ez az ötlet viszont – a fent leírtak miatt – nem jött be.

Kiskutya azért mégiscsak lett, végül vásárolt egyet a család. Azért nem fogadtak örökbe, vagy szereztek ingyen kutyát, mert a család már korábban kinézett egy elég drága fajtát, két hétig vigyáztak is egy ilyenre, és közben beleszerettek. Pontos elképzelésük volt tehát: boston terriert akartak, most pedig már ott cirkál náluk a fekete-fehér foltos, kis háromszög fülű jószág, amit imádnak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A verés mint nevelési eszköz?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. április 27., csütörtök 18:19

Amikor megverjük a gyereket, valójában az történik, hogy visszaélünk azzal, mi erősebbek vagyunk. Nincs más érvünk, nincs jobb ötletünk, hát ütünk, mert megtehetjük. Ha szerinted ez rendben van, akkor képzeld magad abba a helyzetbe, hogy a főnököd ezután minden munkahelyi nézeteltérést úgy fog rendezni, hogy megver vagy megveret valakivel. Mert megteheti.

A gyerekünk kapcsolata velünk nem teljesen egyenrangú, sem fizikailag, sem lelkileg. Tőlünk függ, nekünk kell róla gondoskodni, és segíteni abban, hogy egyszer majd ő is jó ember, jó felnőtt, jó szülő lehessen. Ha megverjük, azt tanítjuk, hogy a gyengébbel szemben oké így érvényesíteni az akaratunkat.

A gyerekverést mint nevelési eszközt propagáló keresztény könyv kapcsán arra kértük pszichológus szakértőnket. hogy magyarázza el, mit érdemes végiggondolni a témával kapcsolatban. Íme:

A napokban több portál írt egy gyereknevelésről szóló keresztény könyvről, aminek kifejezetten néhány oldala keltette fel a nyilvánosság érdeklődését, leginkább felháborodását. Ez a szakasz a gyerekverésről szól, és úgy beszél róla, mint elfogadott és rendben lévő nevelési módszerről. Sokan csodálkozva kérdezik, hogy akkor hogy is van ez, a verés micsoda: nevelési módszer, vagy inkább a kontrollvesztett szülő indulatainak kisülése?

shutterstock 173523581
Fotó: Shutterstock

Nem tudjuk magunkat kivonni az alól, hogy egy bizonyos kor és kultúra szemüvegén át látjuk a világot. Voltak helyek és idők, ahol, és amikor teljesen normálisnak számított kikötni a gyereket az asztal lábához, hogy anyuka nyugodtan házimunkázhasson, és ne szökjön el (plusz ne tegyen kárt magában) a csemete. Máshol a földbe ásták be, ha éppen nem a házban, hanem a földeken kellett biztonságban és nyugton tudni. Volt, mikor pálinkás kenyeret adtak, hogy jobban aludjon, és persze hosszú-hosszú időn keresztül a gyerek egyfajta jószág volt, akit etetni kell, hogy minél előbb hasznossá váljon, és amint lehet, be kell fogni a munkába. És persze hosszú időn keresztül teljesen rendben volt a gyerekverés, mint módszer.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Veszélyes a musical.ly? Indul a para!

Aladár 2017. április 27., csütörtök 15:20

Persze bármelyik, az üzenetküldést bárkinek lehetővé tevő alkalmazás vagy internetes oldal veszélyes lehet egy 13 éves kislány számára. A mostani eset viszont azt mutatja, hogy a tinik között szupernépszerű alkalmazást az internet perverzei is célba vették.

A musical.ly egy olyan közösségi médiás alkalmazás, ami 15 másodperces, a felhasználó által a megadott hangklipre rátátogott/előadott videók megosztását teszi lehetővé.

A 13 éveseknél idősebbeknek szánt alkalmazáson hozzá lehet szólni mások videóihoz, és üzeneteket is lehet küldeni, lehet live-olni, duetteket készíteni, és így tovább. Az elkészített videók nem lesznek automatikusan nyilvánosak, arról a gyerek dönt, hogy megtartja-e magának, vagy kinyomja a többiek elé, arról pedig a beállításai, hogy a többiek elé az ismerőseit vagy a nagyvilágot jelenti-e.

Persze sokkal könnyebb megmutatni, mint elmagyarázni, Lisa és Lena az app egyik sztárpárosa.

Az appot azonban könnyű nem csak jóra is használni, ez történt Brenna Jennings kislányával is, aki a fotók tanulsága szerint legalábbis aggasztó ajánlatot kapott az alkalmazáson keresztül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Atomot és nitrogént a gyerekeknek!

maze 2017. április 26., szerda 15:56

A BME A fizika mindenkié című rendezvényén jártunk, és minden rendben is volt addig, amíg be nem ültünk Aszódi Attila előadására, aki arról papolt, milyen marha jó lesz Paks2. Aztán visszamentünk nitrogént robbantani, meg pudingot lefagyasztani, hogy helyreálljon a lelki békénk.

Közvetve kérdezte a BME, hogy van-e programunk múlt szombatra és mivel nem volt, elmentünk a BME-be a KFKI A fizika mindenkié 3.0-ás rendezvényére. Nemcsak azért, mert anyuka megszállottja az űrnek, meg a fizikának, szóval csupa olyasminek, amihez sajnálatos módon hozzá sem szagol, de azért is, mert szerettük volna, ha a gyerekek (9 fiú, 7 lány) kapnak egy kis kóstolót, hátha legalább az ő érdeklődésüket felkelti még időben a dolog. 

Hogy teljes legyen az öröm, vittünk magunkkal még egy hét, tíz és egy nyolc éves fiút is, és megmondom őszintén én, aki korántsem vagyok a programszervezés nagymestere, most rendesen beletrafáltam. 

A BME K-épülete adott otthont a rendezvénynek, de már előtte ott várt minket a Sokszínű fizika busza, amiben egyetemisták mutogattak különböző érdekes dolgokat a gyerekeknek kezdve a pénzhamisítást ellehetetlenítő hologramfólia anyagainak megismertetésével, a CERN részecskegyorsító pontos céljainak bemutatásáig. Persze imádtak hozzányúlni mindenhez, de a szervezők ezt igen jól viselték, persze mi még a program elején érkeztünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csúcstartók: hat gyerekük szülinapja február 28

Aladár 2017. április 26., szerda 11:34

Carrie és Craig Kosinski nem elégedtek meg egy ikerpárral, ők úgy érezték, ennél nagyobb kihívásra van szükségük, mindjárt 3 darab ikerpárral indulnak tehát csatába.

A Kosinski család három ikerpárt nevel, összesen hat gyereket nevel, ebből egy ikerpár saját, a másik 2 örökbefogadott. Ez már önmagában nem szokványos, de tudják fokozni: minden gyerekük ugyanazon a napon, február 28-án született. 

Ahogy az a Huffington Post cikkéből kiderül, Carrie és Craig Kosinski 2013-ban fogott bele a projektbe, amikor Carrie egy barátnője teherbe esett. Az asszony nehézségei miatt a gyerekeket Carrieék fogadták örökbe.

A helyzet azonban hamarosan még szövevényesebb lett, egy év múlva Carrie-ék ugyanennek a barátnak az előző, a már örökbefogadott ikerpárja előtt született másik 2 gyerekét (szintén ikrek) is örökbe fogadták. A hatosfogat 2016-ban nyerte el jelenlegi formáját, amikor Carrie maga is ikreknek adott életet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt érdekes dolog, ami hatással lehet a terhességedre

Aladár 2017. április 25., kedd 19:20

A nyilvánvaló jótanácsok mellett egyre több új információ nehezíti az anyák dolgát, az ajánlott és elkerüldendő dolgok kategóriája is szinte naponat bővül egy-egy újabb tétellel.

A terhesség igazi aknamező, rengeteg olyan dolog van, aminek a betartása és következményei magától értetődők, például az egészséges étkezés, vagy az alkoholfogyasztás és a dohányzás veszélyei. A tiltott és egyértelműen ajánlott dolgok halmazán kívül ugyanakkor az orvostudomány fejlődésével egyre nő a terhességre így vagy úgy hatással lévő „egyéb” kategóriába tartozó elemek száma is. A Glamour gyűjtése ezek közül az új, sokszor furcsának tűnő fejlemények közül listázott néhányat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hány százalék hányas az érettségin?

Dívány 2017. április 25., kedd 18:24

Az érettségi százalékok jegyekre váltása nem valami iszonyú bonyolult varázslat, de a középszint-emeltszint és a tantárgyak különbségei miatt mégsem elég egyetlen formulát memorizálnunk, ha tudni szeretnénk, hogy a 67 százalék vajon hányas. A megértést pedig nehezíti, hogy alig találni olyan forrást, ahol normálisan össze lenne foglalva, mik az értékelés szabályai.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki lehet szállni a melltartómból!

Puskás Pálma 2017. április 24., hétfő 07:46

Nemrég futottam bele - az általunk egyébként sokra tartott - dr. Novák Hunor „ betiltott” cikkébe, amelyben a szerző kendőzetlenül áll ki a szoptatás mellett a gonosz tápszerlobbi ellenében. Az első reakcióm természetesen az volt, hogy mégis, mit képzel magáról? Több nappal később, amikor még mindig ugyanolyan dühös voltam, úgy éreztük, kénytelen leszek ennek hangot is adni.

A cikk ugyanis felháborítóan demagóg és hatásvadász (persze, semmi bajunk a hatásvadászattal, nekünk is vannak hatásvadász barátaink, de csinálják otthon, a négy fal között), valamint megkérdőjelezi a nők döntési szabadságát a saját mellüket illetően.

A szoptatás ugyanis állítólag nem választás kérdése, erről nem dönthet a szoptató (vagy nem szoptató) anya maga, hiszen ezt eldöntötte már helyettünk a tudomány. De tényleg? Életveszélybe sodorjuk a jövő nemzedéket, ha nem szoptatunk kétéves korig? Nincs jogunk előbb abbahagyni?

Több dolog miatt is szeretnék hőbörögni: az egyik, hogy attól, hogy a tudomány valaminek az egészséges/egészségtelen voltát igazolja, az emberek még választhatnak, mit tesznek, mit fogadnak meg ebből a saját életükben.

A másik, hogy a szoptatás ugyan a felsorolt rémes betegségek közül néhánynak (nem mindnek) a tudomány mai állása szerint valóban csökkenti a kockázatát, de ez a kérdés ennél sokkal árnyaltabb. Nem beszélve arról, hogy a szoptatás előnyeivel való folyamatos nyomasztás, ötvözve azzal a rengeteg, szakszerű segítséggel, amit a kismama a szoptatáshoz kap (azaz nagyjából semennyi), egyenes út a kiboruláshoz, ha nem rögtön a szülés utáni depresszióhoz.

Így aztán két szoptatás között (tényleg!) vérszomjas feministaként vetettem magam az orvosi adatbázisokra, hogy képes legyek a fekete-fehérnél kissé tovább árnyalni a képet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindenki nyugodjon le! A kamaszkor nem betegség!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. április 23., vasárnap 16:07

Sokan úgy vélik, helyes a legrosszabbra készülni, és felvértezni magukat előre, hogy rémes lesz a kamaszkor. Mármint a gyerekünké, nem a mienk. Ehhez már csak azt kell hozzátenni kiegészítésként, hogy egyre korábban kezdődik. Egyre inkább úgy tűnik, mintha elmosódnának a határai: már kilenc-tíz éves gyerekekről is gyakran számolnak be úgy a szülők, hogy feltűnően tüskésebbé, lázadóbbá váltak (na persze ettől még várhatók ott újabb stádiumok).

És a vége sem egyértelmű: amikor a huszonéves még tanul, otthon él, bulizik, bandázik, akkor nehéz megragadni, vajon ez mitől lenne más, mint a tinikor, mi a jele a felnőttségnek. 

Mielőtt úgy beszélnénk a tinédzserkorról, mint valami problémáról vagy betegségről, szögezzük le, hogy a szülők számára is tartogat olyan élményeket, amiknek lehet örülni. Nem is olyan rossz, mikor megtapasztalja az anya, az apa, hogy a gyerek önállóan alkot véleményt, képes mellette érvelni, hogy olyan gondolatokat, érdeklődési köröket visz a családba, amikből, ha nyitottak rá a többiek, ők is gazdagodhatnak.

shutterstock 94564972
Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt hiszed, nagy a hasad terhesen? Akkor ezt nézd!

Aladár 2017. április 23., vasárnap 10:28

Egy anya korábbi, ikres terhessége alatt, és most, egy gyereket várva is készített képeket a hasáról, így szemmel látható a különbség.

Mindenki máshogy reagál, ha egy terhes nő kerül a látóterébe. Vannak, akik állandóan étellel tömnék őket, mint egy kacsát; vannak, akiknek a kezét mágnesként vonzza egy-egy terhes has; és jó páran reagálnak egy „Ikrek vannak odabent?” féle viccel. Persze sokszor valóban nehéz elhinni, hogy foglalhat el annyi helyet egy elég apró emberi lény.

Egy ikrek után most csak egy babával várandós anya élményeinek hála most centire pontosan meghatározható a különbség. Úgyhogy ha eddig azt hitted, neked (volt) nagy  a hasad azzal az egy babával, most figyelj!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen év volt 2016 a gyerekeknek?

Koncz Andrea 2017. április 22., szombat 15:24

Először készült hazánkban olyan átfogó jelentés, ami azt vizsgálja, milyen gyereknek lenni Magyarországon. Olyasmikre voltak kíváncsiak, milyen törvények vonatkoznak rájuk, és azoknak mennyiben lehet érvényt szerezni.

shutterstock 539184772
Fotó: Shutterstock

Például azt is megnézték, mennyiben valósul meg a gyerekek joga ahhoz, hogy olyan iskolába járjon, amelyben készségeit a legjobban kibontakoztathassa. Mennyire van lehetőségünk bent maradni a kórházban a beteg gyerekkel? Milyen élete van azoknak, akikről a gyermekvédelmi ellátórendszer gondoskodik? Mennyire képes a rendszer megakadályozni a gyermekek bántalmazását, halálra éheztetését, verését? És azt is vizsgálták, a gyerekjogi kérdések közül milyen témák foglalkoztatták a sajtót, és ezáltal a közvéleményt.

A jelentést a Hintalovon alapítvány készítette el, és teljes terjedelmében elolvasható itt, érdemes, sok okos gondolat, háttérinfó van benne, és minden témához számtalan kapcsolódó cikket is linkeltek, a médiapaletta egyik szélétől a másikig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt várom az iskolától, hogy - első kézből

dívány.hu 2017. április 21., péntek 11:26

Mit gondol egy iskolába készülődő gyerek az iskoláról? Megkérdeztük!

Itt az általános iskolai beiratkozás (ne felejtsék el, tudnivalók itt). Fontos dolog ez szülőként is, de a legfontosabb persze gyerekként, ezért megkérdeztük a legilletékesebbeket, a poronty környékén éppen iskolába induló gyerekeket, mit gondolnak erről, mit várnak az iskolától.

Ezeket a válaszokat kaptuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk a szabad nagypénteket, nem jött be

Primilla 2017. április 21., péntek 07:48

Idén hirtelen munkaszüneti nappá változott a nagypéntek. Őszintén szólva gőzöm sincs, hogy ez hogy történhetett, a társadalmi vitájáról például teljesen lemaradtam, (pedig szoktam újságot olvasni, eskü), biztos azért, mert nagyjából két nap volt rá, és nem volt időm bekapcsolódni.

Lényeg, hogy idén már az volt, hogy húsvét előtti pénteken nem lehetett bevásárolni, mert zárva volt minden. Gondoltam, előbb kipróbálom az új szisztémát, és csak utána mondok róla véleményt. Hát nem jött be. 

Jó lett volna ezt először egyeztetni az érintettekkel, például az anyákkal, meg a háziasszonyokkal. Például megkérdezni, hogy jó-e ez így? Rögtön megmondtuk volna, hogy nem lesz az. Tudom, a pusztán férfiakból álló kormányban az ilyesmi marhára nem szempont, de szólok, hogy a sonka és a tojás az asztalra, a csokinyúl a bokorba nem magától terem, habár én is hiszek a csodában, hanem ezeket valaki odateszi. Mi vagyunk azok: az anyák, meg az asszonyok. Szürpríz. És mivel a házi gazdaságomban momentán se disznó, se tehén, se tyúk, de még egy nyamvadt kakaócserje sincs, mindezeket meg kell vásárolni valamikor.

shutterstock 409946485

Namost, az első akadály ott lép fel, hogy pénteken, a munkaszüneti nap miatt az egész család otthon van, és őket valakinek meg kell etetni ötször, viszont ezzel párhuzamosan a boltok zárva vannak. Ez nem egy jó kombináció, mert egy család, fejlődésben lévő gyerekekkel, állati sok kaját el tud fogyasztani egy nap alatt, amire fel kell készülni. A megoldás: a bevásárlás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három család gyerekekkel a világ körül

Rimai Tímea Éva 2017. április 20., csütörtök 10:41

Te felülnél a kilenc hónapos gyerekeddel a transzszibériai expresszre, vagy körbehajóznád a Földet egy hat és egy három évessel? Csak mert van, aki éppen ezt csinálja. Mert az, hogy hátizsákos turistáskodni divat lett, már senkit nem ér meglepetésként. Az viszont már újabb jelenség, hogy sokan akkor sem akadnak le a világjárásról, amikor családot alapítanak. Sőt, ilyenkor kezdődik az igazi kaland.

Ez a német nő például a transzszibériai expresszen utazgatott a kilenc hónapos gyerekével, élményeiről könyvet is írt. De nemrég írta meg a 444 annak a budapesti, reklámszakmában dolgozó párnak a történetét, akik egy hat, egy öt és egy másfél éves gyerekkel léptek le három hónapra Délkelet-Ázsiába. Ezeknek a szupercuki világutazó ikerkislányoknak pedig a kalandjait az Instagramon lehet követni.

És ezek nem elszigetelt példák: mutatok még három családot, a történetükben az a közös, hogy egészen kicsi gyerekekkel indultak neki a világnak. Egy magyar pár az Azori-szigeteken kalandozik fél évet egy kétévessel, egy azori-szigeteki házaspár egy hat és egy három évessel körbehajózza a Földet, egy hatfős amerikai család pedig kilenc éve neveli fiait egy furgonban, miközben Amerikát és Mexikót járják.

A három sztoriról állandó gyerekpszichológus szakértőnk, Cziglán Karolina véleményét is kikértem. Az ő gondolatait a cikk végén egy keretesben találod – ha hasonló utat fontolgatsz te is, mindenképp olvasd el!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Louis Vuitonnal nyomulni az oviban

Aladár 2017. április 20., csütörtök 07:58

Vajon szüksége van egy háromévesnek egy közel 200.000 forintos táskára?

Fern Weston-Bennett olyan anya, aki szeretne mindent megadni a gyerekének. Az ő megoldása erre az, hogy elhalmozza hároméves kislányát designer göncökkel, hogy önbizalma legyen a gyereknek. "Csak azért csinálom, mert élvezi. Szereti hordani ezeket a cuccokat, ez függővé tesz. Más gyerekeknél ez talán pénzkidobás lenne, de ő mindig is szerette ezeket, és egészen kis kora óta használja is" - foglalta össze nézeteit az anya.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Korai pubertást okoz egy népszerű növényvédőszer

Puskás Pálma 2017. április 20., csütörtök 07:56

A növényvédőszerekkel sok baj van. Szerencsére a legmérgezőbbeket (mint például a DDT, biocidok) már egy ideje betiltották, de sajnos a kevésbé mérgezőnek tartott piretroidokról is sorra derülnek ki a problémák. Többek között a hazai szúnyogirtás során is használt szer egyes korábbi tanulmányok szerint növelheti a figyelemzavar kockázatát, egy friss kutatás pedig arra utal, hogy fiúknál korai nemi érést okoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés