SZÜLŐSÉG

Utolsó pillanat: online nyelvtanulás ajándékba

Bakos Eszter 2014. december 20., szombat 16:24

Gyors leszek, és mellőzöm a szellemes bevezetést, mert minden perc drága. Azt hitte, hogy kap olyat, de nem kapott, úgy volt, hogy ideér külföldről, de nem ért ide, már szeptemberben megvette, és tegnap pont egy ugyanolyannal jött haza boldogan. December 20. és 24. között az emberek azon része, akik az ajándékozás nevű fedettpályást űzik, rengeteget tudnak öregedni. Valamint megfogadni, hogy jövőre nem lesz karácsony. Még fa sem.

Gyorsan, gyorsan, azoknak, akik még szeretnének valamit a sok ajándék mellé, vagy egyáltalán valamit, bármit, ami távolról hasonlít egy ajándékra, és nem kell elmenni érte sehová: tessék, itt van öt olyan weboldal, ahol nyelvet lehet tanulni.

Tüstént le lehet perkálni, öt percen belül nyomtatható a print screen belőle, 15 percen belül lassú net mellett is garantáltan szép, jó, hasznos, egyedi, stb. ajándékhoz jutunk. Online tök jó nyelvet tanulni, és biztosan kering odakint egy pár olyan ember, aki mindig holnap fog elmenni jelentkezni egy kezdő csoportba, vagy már A-tól H-ig megvette az összes nyelvtankönyvet, mégsem ment vele semmire. A legolcsóbbal fogom kezdeni, és meglepő módon a legdrágábbal fogom befejezni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerek-felnőtt ajándékszótár idei slágerekkel

Koncz Andrea 2014. december 19., péntek 15:23

Időnként bajban vagyok, amikor dekódolnom kell, mire gondolnak a gyerekeim/rokonok gyerekei a karácsonyi kívánságlista megfogalmazása közben. Ha önök is így vannak ezzel, esetleg a nagyszülőknek szeretnének segíteni, összeszedtem néhány manapság tipikus lánykívánságot.

Fiúk sajnos alig vannak a családban/baráti körben, aki pedig van, azok összes kívánsága összefoglalható két szóban: Star Wars. Úgyhogy a dekódolandó fiús dolgokkal kapcsolatban remélhetőleg önök majd segítenek a kommentekben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Társasok: ezt vedd a gyereknek Karácsonyra!

Gőzsy Zoltán 2014. december 18., csütörtök 16:35

Áttekintettük a társasjátékok novemberi, decemberi megjelenéseit, melyiket és milyen célból érdemes megvenni gyerekeinknek karácsonyra. A bontásunk lényege, hogy csak azokról írunk, ami bejött nekünk. Első cikkünkben a kártyajátékokat próbáltuk ki, megnéztük, idén mi jelent meg az amúgy legjobban fogyó magyar kártyán, römin és pókeren túl. A tesztelésben 12 és 10 éves fiaim (Dodó, Bálint), és 4,5 éves lányom (Gréta) vettek részt.

Idén a kártyajátékokkal nyitjuk az ajánlót, ugyanis több kiváló játék került piacra. Ha elsőre nem is tűnik látványos és ütős karácsonyi ajándéknak, de megszolgálják a beléjük vetett bizalmat. Bizonytalan vagy ötlettelen nagyszülőknek, nagynéniknek nyugodtan ajánlhatjuk vételre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bódis Kriszta: Párizs vidéken van

Varga Betti 2014. december 17., szerda 08:52

Emberjogi aktivista, dokumentumfilmes, pszichológus, író, a hétesi romatelepen munálkodó civil és a Van Helyed Stúdió alapítója – látszólag különböző szerepek, amelyekben találkoztunk már Bódis Krisztával. Valójában mind nagyon is összefüggnek.

01-bodis kriszta-141124-IMG 2748
Fotó: Dívány / Dívány

Most a 16+ korosztálynak írt ifjúsági regényt a cigányokról, a vidéki elszigeteltségről. ACarlo Párizsban egy tizenöt éves cigány fiú története, aki elhatározza, hogy kitör a gettóból. Mi kell ahhoz, hogy ez ne csak tündérmese lehessen? Többek között erről is kérdeztük Bódis Krisztát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülő legnagyobb támasza a másik szülő

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. december 16., kedd 10:23

Az anyaság, apaság önbizalmat próbáló feladat. Gyerekként mindenki nyugodt afelől, hogy sokkal, de sokkal jobb szülő lesz, mint az anyukája és az apukája. Utálja, ha a szülei keménykednek, ha türelmetlenek, ha nem értik őt meg. Terve, hogy megjegyzi, mi volt jó és mi volt rossz, és az utóbbit elhagyja.

Ez a nagy önbizalom egyeseknél akkor száll el, mikor a baráti társaságban egyre több gyerek születik, és látják, milyen nehézségekkel néznek szembe az újdonsült szülők. Másoknál akkor inog meg, mikor kiderül, náluk van úton a csemete. Van, aki még ekkor is kitart, és csak akkor árasztják el a kérdések, mikor a saját bőrén tapasztalja a helyzeteket, amikre nincs tökéletes megoldása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így segítsen a gyereknek olvasni tanulni!

Bakos Eszter 2014. december 14., vasárnap 12:25

Mindig is nagyon büszke voltam rá, hogy én olyan türelmes vagyok, hogy fát lehet vágni a hátamon. Amikor tanulási zavaros gyerekekkel dolgoztam, a gyerekek is sokszor megjegyezték, hogy mennyire nagyon jó, hogy újra és újra és újra elmagyarázom azt, amit nem értenek, és nem leszek tőle ideges, ha századszorra sem értik.

Hát persze, gondoltam magamban, ez valószínűleg azért van, mert én egy Rendkívül Jó Pedagógus vagyok. Aztán lett két gyerekem, és a képzeletbeli Kiváló Pedagógus Oklevelet miszlikre téphettem. Az iskolában sosem volt gond az, ha valamelyik tanítványom elkalandozott, vagy unta, amit csinál (akkor kitaláltam mást), vagy éppenséggel azt sem tudta, hogy mit csinál.

A saját fiammal viszont nem egyszer kellett végigmondanom magamban a magyar kártya lapjait, hogy ne álljak fel ordítva az asztaltól, amikor először elkezdtünk együtt tanulni. Csak az mentett meg, hogy a keresztszüleim is pedagógusok voltak, két olyan eszetlen és neveletlen gyerekkel, hogy amikor tanár lettem, folyton az a mondás járt az eszemben, hogy állítólag a pedagógus gyerekeinél nincs rosszabb, és velem ez egyszerűen nem történhet meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekszíndarab helyett keménypornót kaptak a szülők

Dívány 2014. december 13., szombat 11:00

Éretlenségünk bizonyítéka, hogy nem tudtuk visszafogni a röhögést, amikor arról olvastunk, hogy egy Edinburgh-i színház a gyerekek által előadott színdarab dvd-je helyett nagy csinnadrattával egy izmos pornófilmet küldött a szülőknek.

A színház a múlt héten tette közzén a Facebook oldalán a jó hírt, miszerint a "Megamix DVD-k megérkeztek, önöknél lesznek karácsonyra". Ezt követte az üzenet: "Az Edinburgh színház elnézést kér ezért a teljesen megbocsáthatatlan és váratlan hibáért, amellyel felzaklatta a családokat." Az eredeti jó hírt azóta törölték.

shutterstock 229435534

A sajtóban megjelent reakciók szerint egész Edinburgh-ben nem akadt egyetlen szülő sem, aki végignézte volna a kapott "Bondage Mistress" című pornófilmet, ha már így alakult.
Az egyik apa azt nyilatkozta, hogy biztosan perelni fog, még nem tudja, kit és miért, de perelni fog, az tuti. A Bondage Mistress szerinte (bár nem nézte meg rendesen) totálisan gusztustalan mocsok, "nem is amatőr film, hanem a rendes pornó".

A filmek sokszorosítását végző cég vállalta a felelősséget, és természetesen ők is megjelentettek egy közleményt, amelyben bocsánatot kérnek a hibárt, ami oda vezetett, hogy "hibás, és erősen helytelen tartalmú" filmeket kaptak a szülők a gyerekek csetlésbotlása helyett. És egyben azoktól is elnézést kértek, akik a Bondage Mistress-t várták lelkesen, ám ahelyett egy gyerekszíndarabot kaptak.

Melyik a nagyobb csalódás?

  • 168
    Gyerekszíndarab helyett pornó
  • 1180
    Pornó helyett gyerekszíndarab
Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokat színészkedünk a többi szülő kedvéért

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. december 12., péntek 13:54

Szülőként aligha kerülhetők ki teljesen az olyan helyzetek, mikor apa vagy anya két tűz közé kerül. Az egyik oldalon ott a gyerek, és ahogy meggyőződése szerint viselkedne vele, a másik oldalon, amit a környezet elvár az adott helyzetben. Ha elméleti felvetésként merül ez fel, ki ne mondaná: a gyerek a fontos, nem érdekel, mások mit gondolnak!

Aztán jönnek olyan élethelyzetek, mikor kiderül: a szülő ezekben tulajdonképpen a gyerek és a gyerek között választ. Nem egyértelmű, mi a jobb neki: ha azt teszi, ami szerinte helyes, de ezzel esetleg konfliktusokat generál, aminek a gyerek is megissza a levét, vagy ha megjátssza magát a békesség kedvéért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: inkább itt döglünk éhen, mint otthon

kh 2014. december 11., csütörtök 10:42

Csaknem hat hónap telt el azóta, hogy négy gyerekkel bevágódtunk az autóba, és főképp kalandvágy miatt, nem mellesleg a magyar oktatási rendszer, politikai helyzet és közhangulat miatt Németországba költöztünk szerencsét próbálni. A rengeteg támogatás és szurkolás mellett döbbenetes mennyiségű utálkozással, sőt, fenyegetőzéssel is szembesülnünk kellett, sokan nem jósoltak nekünk semmi jót - ehhez képest azt kell, hogy mondjam, még mindig nem készülünk visszamenni, sőt! A gyerekek is jól érzik itt magukat, sikerélményük van az iskolában. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tízhónapos bébi kívánságlistája

pp 2014. december 10., szerda 13:43

A tavalyi szezonban, már valamikor január környékén jutott el hozzám az alábbi kívánságlista, a gyerekem épp akkor volt tíz hónapos, úgyhogy remekül szórakoztam rajta. Idén ismét előkerült, és még mindig nagyon vicces, úgyhogy úgy gondoltunk, önökkel is megosztjuk.

Raquel D'Apice, egy tíz hónapos bébi anyukája összeszedte, szerinte mi az, amit a gyermek legszívesebben kapna karácsonyra, vagyis milyen levelet írna a tízhónapos a Jézuskának. Hát ilyet:

Kedves Jézuska!

Tíz hónapos csecsemőként azért írok neked, mert anyám több embernek is elküldte karácsonyi kívánságlistámat, de sajnos az a lista semmilyen szempontból nem egyezik valódi kívánságaimmal. Hogy csak egy példát említsek, az összerakható pohárkákat kifejezetten haszontalan ötletnek tartom.

Tudom, adódik a tréfa, miszerint a babák a csomagolópapírnak meg a dobozoknak örülnek a legjobban. Oké, igazad van. Természetesen olyasmit is szeretnék. De van még itt néhány dolog rajtuk kívül is, amire kifejezetten vágyom. A listát mellékelem. Kellemes ünnepeket kívánva:

A tíz hónapos bébi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beteg vagy bűnöző, aki terhesen iszik?

pp 2014. december 9., kedd 11:35

A terhesség alatti alkoholfogyasztásról talán mindenki tudja, hogy érdemes lenne kerülni, mégis meglepően sok gyermek születik alkohol okozta károsodásokkal Európa-szerte. Idén egy precedens-értékű kárpótlási per zajlott Nagy-Britanniában: a hét éves, magzati alkohol szindrómával született, fejlődésben visszamaradott kislány gyámja perelt - sikertelenül.

Ezzel kapcsolatban pedig fellángolt a vita, egészségügyi vagy büntetőjogi kérdés a terhesség alatti alkoholfogyasztás? De mi az a magzati alkohol szindróma, és beperelhetem-e anyámat, ha ő is ivott? Utánajártunk, és megkérdeztünk egy magyar büntetőügyészt is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy hónapja küzdünk, és a tetvek állnak nyerésre

Koncz Andrea 2014. december 8., hétfő 12:06

Egy hónap nem nagyon hosszú idő, kivéve, ha a tetvek elleni folyamatos harc jegyében telik. Nem sokkal azután, hogy megírtam, mire kell vigyázni, és nyugodtan hátradőltem, a megelőző-spray-be vetett hittel eltelve, hívott az egyik gyerek osztályfőnöke.

A gyerek tetves, leszek szíves hazavinni, megirtani, serkéket kikurkászni, és vissza sem hozni addig, amíg a védőnő/gyerekorvos igazolást nem ad arról, hogy nem tetves. Egyfelől tetűszűzként nyilván sokkot kaptam, végigirtottuk/kurkásztuk az egész családot, forróprogramon kimostunk mindent, amit nem lehet mosni, azt lefertőtlenítettem, vagy szemeteszsákba kötözve félretettem egy pár napra.

Ha már tetű, nyilván a nagyobbik gyerek is marad itthon, akkor még optimista voltam, és az két-három nap extra szünet elég vonzónak tűnt, napközben max egy óra alatt megcsinálták a napi anyagot, legalább pihennek egy kicsit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akciósan most csak 1890 a jó jövő a gyereknek!

Menő/Ciki

kondara 2014. december 7., vasárnap 20:29

Nem túlszínvonalas dolog mások hitrendszerén rugózni, nem is igen tennénk, ha csak arról lenne szó, hogy valaki éppen a Ji Csing (vagy Ji King) alapján éli az életét. A 3 ezer éves kínai Változások könyve sok ember szerint alkalmas arra, hogy útmutatást adjon az életben, filózófiai tartalma elvitathatatlan.

Végül is, ezek alapján nyilván az ellen sincs kifogásunk, hogy bárki a gyereke jövőjével kapcsolatban is használja ezt a művet, bár az eredeti könyvből mára leginkább az instant jóslási szisztéma maradt meg.

Még az se akkora ciki, ha valaki erre felépít egy weboldalt, de mély filozófiai jártasságában addig már nem jut el, hogy a Változások könyvének eredeti neve létezik magyar átiratban, nem I-Ching-ként néven szokta emlegetni, már aki szokta egyáltalán emlegetni.

Az viszont már röhejes, hogy az ókori kínai filozófia öt perc alatt összerakott magyar weboldalán az intant jóslás (ingyenes!!!) egyből üzleti tevékenységgé is válik, mert ha megjósoltuk a gyereket, azonnal meg is rendelhetjük neki a megfelelő bodyt, csak most, akciósan 1890, még kapnak ezer forint engedményt.

Távolról sincs vége, olvasson még »
168 szavazat 173 szavazat

Három éves, és még mindig titok, fiú-e vagy lány

kondara 2014. december 6., szombat 15:14

2011-ben söpört végig a világon a hír, hogy egy kanadai házaspár úgy döntött, harmadik gyereküket "nemsemlegesen" nevelik, ezért aztán senkinek nem árulják el, a kis Storm fiú vagy lány. A gyerek hamarosan három éves lesz, neme továbbra is titok, az eredeti sztorit elindító torontói The Star pedig ismét megkereste a családot, hogy meséljenek arról, hogy vannak.

Én nem tartom a dolgot elitélendőnek, bár azt nem értem, hogy úszható meg a választás örökké, előbb-utóbb vécére kell menni a játszóházban vagy a múzeumban, vagy be kell menni az uszoda öltözőjébe, meg tudomisén. Az is igaz persze, hogy jelenlegi életformájuk szerint ilyen problémákkal valószínűleg nemigen szembesülnek. Összességében nekem tetszik, ahogy élnek, nagy bátorság kellhet hozzá, és most nem elsősorban a nem nélküliségre, hanem a totálisan hippi életformájukra gondolok.

A szülők egyelőre nagyon elégedettek a döntéssel, az elmúlt években számos olyan aktivistával és kutatóval kapcsolatba kerültek, aki megerősítette bennük a nevelésük helyességét. Az egész ötlet mögött egyébként az az elv áll, hogy a társadalom a leegyszerűsített nemi szerepekkel olyan terheket, elvárásokat tesz a gyerekek nyakába, ami akadályozza azt, hogy a személyiségük szabadon fejlődhessen, hogy tényleg azzá válhassanak, akik szeretnének lenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikulás programajánló a hétvégére!

tatota 2014. december 5., péntek 13:14

Futó, úszó, repülő, barlangászó, krampuszos és manós mikulások lepik majd el Budapestet december 6-án, szombaton. Nem csoda, ha elveszik a programrengetegben, és nem tudja, hova vigye a gyereket a hét végén. Mi kiválogattunk önnek néhány igazán jónak ígérkező rendezvényt Mikulásnap alkalmából: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Honnan tudjuk, hogy jó szülő lesz a párunk?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. december 4., csütörtök 09:36

Múltkor volt szó a gyerekvállalással kapcsolatos félelmekről. Arról viszont kevés szó esett, hogy a családalapítás (általában) közös vállalkozás, és nemcsak azt mérlegeli az ember, ő maga alkalmas szülő lesz-e, jól fogja-e bírni, élvezni fogja-e ezt a szerepet, hanem azt is, a párjával jó csapatot fognak-e alkotni.

Az az ideális helyzet, mikor eleve úgy merül fel az emberben a gyermekvállalás iránti vágy, hogy ezzel az emberrel szeretne családot alapítani, vele szeretne gyereket vállalni. Azaz személyre szabottan. Ilyenkor nem merül fel az igény érvek gyűjtésére, mert előbb jött az érzés, hogy az illető nő vagy férfi el tudná képzelni magukat egy családként, gyermekkel, mint az a gondolat, hogy jó volna gyermeket vállalni, de vajon ez az ember, akivel él, alkalmas-e rá, a kapcsolat megérett-e rá.

shutterstock 123871024

Ha a családalapítást házasságkötés előzi meg, jó esetben tudják egymásról a felek, hasonlóan tervezik-e a jövőjüket, és ha akarnak gyereket, akkor tulajdonképpen magával a házasságkötéssel már igent mondanak egymásra, mint leendő szülőkre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Veszélyes játékok, avagy ezeket ne vegye az idén karácsonyra!

pp 2014. december 3., szerda 11:26

A karácsony legkevésbé gyerekbarát eleme nyilvánvalóan a feldíszített fenyőfa, ha Murphy törvényei alapján működne a világ, gyakorlatiag kifogyhatatlan veszélyforrás. Hisz bármilyen életkorú gyermek magára ránthatja, összetörheti az üvegdíszeket és elvághatja magát velük, lenyelhet apróbb díszeket, tűleveleket, belegabalyodhat a boába, megrázhatja az áram alatt lévő égősor. Ha pedig mindez nem lenne elég, a karácsonyi játékdömping során minden évben rengeteg olyan gyermekjáték készül, ami nem elég biztonságos.

Az idei karácsony legveszélyesebb játékainak tízes listáját a WATCH (World Against Toys Causing Harm – kb. Világ a Veszélyes Játékok Ellen) nevű szervezet ismét közzétette. A listán nem meglepő módon több játékfegyver is szerepel, ugyanakkor ránézésre ártalmatlan fajátékok és plüssök is helyet kapnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyon vigyázzon a házasságára, ha nehezen jön a gyerek!

pp 2014. december 1., hétfő 21:35

Sokat írtunk már arról, milyen nehéz lelkileg feldolgozni a meddőséget: a teherbe esési nehézségeket sokan nem is szívesen illetik ezzel a kifejezéssel. A „meddőség” orvosi diagnózisként ugyanis csupán azt jelenti, hogy a pár rendszeres szexuális élet mellett egy év alatt nem esett teherbe, míg a köznyelvben ennél jóval véglegesebben és visszafordíthatatlanul hangzik.

Amellett, hogy a fogantatási nehézségek megváltoztatják a testünkhöz való viszonyunkat, jelentős pszichés stresszel járnak, és a férfiakat is megviselik, nem meglepő módon a párkapcsolatot is eléggé igénybe veszik. Egy kiterjedt dán kutatás, amelyben összesen majdnem ötvenezer nőt vizsgáltak, például arra az eredményre jutott, hogy a sikertelen meddőségi kezeléseken átesett párok háromszor olyan gyakran válnak el, mint az átlag.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekünk lesz, örülsz? Vissza a régi életemet!

Gantner Ádám, író 2014. november 30., vasárnap 11:55

Pozitív terhességi teszt felemlegetésekor érzi először a negyvenes férfi, hogy innen bizony már csakugyan nincs visszaút, ezúttal végig kell csinálni. A pozitív tesztre pillantva, vagy a nagy hír bejelentésekor valóban lepereg előtte az eddigi élete, sorjáznak az emlékek, egykori barátnők, szeretők arca villan be, végleg búcsút int a régi életének. A férfiaknak a nőkkel ellentétben, bármennyire is várják közösen a gyermekáldást, jóval több időre van szükségük a tényleges hír megemésztésére, mint amennyi időt engedélyez nekik az első reakciót vadmacskaként figyelő nőtársuk.

Attól, hogy a férfi első döbbenetében szóhoz sem jut, és valóban szóhoz sem jut, csak néz hülyén maga elé, még nem azt jelenti, hogy nem örülne a terhességnek. Csak hát! Ott az kiirthatatlan és megmagyarázhatatlan csak hát, hogy a férfi adott esetben nem ugyanazzal a nagyfokú, elsöprő intenzitással reflektált a hírre, mint amit a nő jogosan, vagy jogtalanul, de elvárt volna tőle. Ez a férfinak elsőre, akár még másodjára is, feldolgozásra váró folyamat: innen csak előre tekinthetek, egy életre szóló döntést hoztam.

shutterstock 46364776

Ideálisnak hitt esetekben a férfi és a nő együtt örülnek a jó hírnek, és akár másik vállán, könnyek formájában engednek teret a boldogságuknak. Na, de mi van abban a kevésbé eszményi esetben, ha a férfinak jóval több időre, esetleg egyedüllétre van szüksége, hogy magában megeméssze és feldolgozza a hírt? A nőnek az anyaság, a gyermek iránti vágyát, még csak mérlegre állítani sem érdemes a férfiak utódpótlási szándékának intenzivitásával. Ami egy férfiben vagy ott van, vagy hiányzik, de ha ott is van, akkor szépen megbújhat, megpihenhet, hosszú éveken át, anélkül, hogy rásütnénk a nem szeretnék gyereket társadalomromboló szégyenbélyegét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emlékezni a születésre - nem feltétlenül fikció

pp 2014. november 29., szombat 13:16

Mai tudásunk szerint a magzatnak még nincsenek emlékei, és a születés előtti emlékek témája leginkább az ezotéria kategóriájába tartozik – habár az utóbbi évtizedekben egyre több, ezzel ellentétes tudományos bizonyítékot találunk. A csecsemőkor már más tészta: a csecsemők ugyan nem szavakban gondolkodnak, de az ebben az életkorban okozott hatások sokáig végigkísérik az ember életét, még akkor is, ha csupán nonverbális emlékekként raktározódnak. de mi a helyzet magával a születéssel?

Emlékszik-e az ember a születésére? A híres sci-fi író, Ray Bradbury például váltig állította, hogy igen: képes volt felidézni a születésének minden momentumát és részletét. Salvador Dalí még ennél is tovább ment, ő állítólag arra is emlékezett, milyen volt az anyaméhben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretnék gyereket, de nem merem

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. november 28., péntek 16:05

Esett már szó azokról a nőkről és férfiakról, akik nem akarnak gyereket, és azokról is, akik nagyon szeretnének, de nem lehet nekik. De talán még nem beszéltünk azokról, akik vágynának gyerekre, de félnek tőle, ezért halogatják, vagy mondanak nemet a gyerekvállalásra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kicsi, savanyú, és a mienk - zanza.tv

Bakos Eszter 2014. november 27., csütörtök 09:50

Többszázmillió forintnyi EU-s pénzből létrejött egy videós oktatási portál, a zanza.tv. Többen is megnéztük, kipróbáltuk, és én összefoglalom, mi jutott erről az eszembe. Hosszú lesz.

Még 1921-ben, amikor PhD-re jelentkeztem, az egyik szintén jelentkező lánnyal beszélgettünk a terem előtt. Mi a témád? – kérdeztem én, mire ő azt mondta - természetesen -, hogy a motiváció. Az szenzációsan újszerű, gondoltam, arról még tényleg nem írt senki.

A motiváció a nyelvpedagógiában kábé az, mint Shakespeare az angol irodalomban: minden bármiről írt könyvre jut legalább három a motivációról (vagy Shakespearről) szóló könyv, tanulmány, elmélet, szakdolgozat, doktori disszertáció. Mondhatnám, hogy agyonkutatott terület, és mégis, újra és újra előveszik, egyszerűen azért, mert a gyakorlatban az egyik legnehezebben kivitelezhető, megvalósítható pedagógiai fogalom. Vagy fogás. Vagy trükk. Mikor mi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az újszülött elméje sem tiszta fehér papír

pp 2014. november 26., szerda 13:45

A csecsemők magatehetetlenek és a világon semmire sem képesek, ott maradnak, ahova teszik őket, és az evéstől az ürítésig mindenben ki vannak szolgáltatva gondozóiknak. Ráadásul buták is: még semmit sem tudnak a világról, elméjük tiszta, fehér papír, amit majd a hónapok és évek során töltenek meg tudással.

Legalábbis első körben ezek lennének az előítéleteink velük kapcsolatban – csakhogy egyik állítás sem igaz. Az elmúlt pár évtized csecsemőkutatásai során kiderült, hogy az újszülött meglepően kompetens lény, és olyan dolgokat is képes felfogni, megérteni, amire eddig nem gondoltunk. íme három dolog, amiben a babák meglepően profik.

shutterstock 200422760
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hét lépés, hogy megvédhesse gyerekét az abúzustól

pp 2014. november 24., hétfő 14:39

A gyermekbántalmazás formái közül talán a legtöbb indulatot és hárítást a gyermekekkel való szexuális visszaélések váltják ki. A dolog gyakoriságát nehezen fogadja el a közvélemény, holott orvosi és kriminalisztikai adatok alapján is nagyjából minden ötödik lányt és minden tizedik fiút bántalmaznak. Nem véletlen, hogy az ember hitetlenkedéssel fogadja ezeket az adatokat és történeteket, a hitetlenkedés ebben az esetben a pszichológiai védőrendszerünk működésbe lépését jelenti: szeretnénk ugyanis hinni abban, hogy egy nagyjából igazságos világban élünk, ahol extrém esetektől eltekintve a jó legtöbbször elnyeri jutalmát, szörnyű dolgok pedig csak azokkal történnek, akik kifejezetten keresik a bajt. Ebbe a világképbe nehéz beilleszteni azt a tényt, hogy a fejlett világban, nem csak a szegény rétegekben, hanem a felső középosztályban is gyermekeket molesztálnak szexuálisan tanáraik vagy épp rokonaik.

A Civilek a Gyermekekért program célja, hogy bővítse a gyermekekkel napi kapcsolatban álló felnőttek ismereteit a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések megelőzéséről, a veszélyhelyzetek elkerüléséről, és a témáról való hatékony kommunikációról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rossz vagy! Avagy: ne minősítsük a gyereket!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. november 23., vasárnap 16:37

Hogy te milyen gonosz vagy! – kiabált egy szülő a játszótéren, miközben gyermeke lesöpörte a homoksütiket a homokozó szegélyéről, hogy birtokba vehesse a teret, és ő is alkothasson. Gonoszság, mert a kistestvére készítette az alkotásokat, aki az anya félelme szerint zokon fogja venni a sütik megsemmisítését. Szerencsére nem így történt, a kisfiú úgy látszik, nem az örökkévalóságnak alkotott, teljesen hidegen hagyta a homoksütik további sorsa. Odanézett, majd játszott tovább. De akár megtörténhetett volna, amitől az anya félt, hogy keservesen zokogni fog. De vajon szerencsés-e ha ettől való félelmünkben gonosznak minősítjük a gyereket?

Gyakran lehet hallani hasonló minősítéseket: utálatos vagy, mondja a nagymama a macskákat elüldöző kétévesnek, lusta vagy, mondják sokan a házifeladat elkészítését halogató iskolásnak, és akkor még nem beszéltünk az igazán durva jelzőkről, amik sajnos szintén sok családban elhangzanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés