SZÜLŐSÉG

Ön megbánt valamit a gyerekkel kapcsolatban?

pp 2014. szeptember 18., csütörtök 14:23

A férjem egyik kedvenc, hatvan év körüli nagynénje szinte minden találkozásunk alkalmával elmondja, mennyire helyesli, hogy szoptatok, és hogy ő mennyire megbánta, hogy annak idején a védőnő tanácsára nyolc hónaposan elválasztotta a fiát. Nem kellett volna hallgatnia rá, bárcsak tovább szoptatta volna! A második fiánál már okosabb volt, a megérzéseire hallgatott, őt tovább is szoptatta. A jelenleg kora negyvenes éveit taposó elsőszülött fiú esetében így ránézésre semmi jele annak, hogy kárára vált volna a korai elválasztás: egészséges, mi több, kifejezetten jóképű, jelenleg stabil párkapcsolatban él. A néni mégis valahogy azóta is nagyon bánja ezt a dolgot.

Kicsit odafigyelve, anyákkal beszélgetve hamar feltűnik, mennyi hülyeség miatt bírnak bűntudatot érezni, mennyi apróságot megbánnak. A túl rövid szoptatást, a túl hosszú szoptatást. Azt, hogy beadták bölcsibe, azt, hogy nem adták be. Külső szemlélőként ezek időnként jelentéktelen dolgok – az egyik barátnőm hetekig bánkódott, amiért csokitortát adott a gyerekének egyéves szülinapjára, igaz, hogy csak nagyon picit evett belőle, de aznap éjszaka igen rosszul aludt a kislány. Nem lett volna szabad ilyen felelőtlenül viselkednie. Hogyan is gondolhatta.

shutterstock 106896377
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevesebb hányinger, könnyebb szülés a relaxációs tréning jutalma

pp 2014. szeptember 17., szerda 16:04

A várandósságot nem véletlenül nevezzük áldott állapotnak, de terhességnek is: az örömteli várakozás mellett gyakran kellemetlen tünetekkel járhat. A panaszok lehetnek testi és lelki jellegűek is, hányingertől a szorongáson át az alvásproblémákig. A terhességgel járó hormonális hatások mind fizikailag, mind idegileg megterhelőek, ugyanakkor épp ebben az időszakban érdemes kerülni a túlzott gyógyszerszedést, különös tekintettel az nyugtató, altató szerekre.

Az egyik egyszerű, bár gyakorlást igénylő gyógyszermentes stresszoldó és tünetcsökkentő módszer az autogén tréning. A módszert eredetileg nem terhestünetek csökkentésére fejlesztették ki, hanem általános stresszoldásra, az idők során azonban kiderült, hogy várandósság alatt kifejezetten előnyös hatásai vannak mind az anyára, mind a magzatra nézve. Az autogén tréning során ugyanis lecsökken a stresszhormonok szintje, csökken a vérnyomás, nyugodtabbá válik a tréninget gyakorló szívverése, ellazulnak az izmai, így a baba is kevesebb stresszhormonhoz jut a vérkeringés útján. Az autogén tréning hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését, ami terhesség alatt is előnyös.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan érezzük magunkat jól a gyerekkel?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. szeptember 16., kedd 13:52

Sok szülőben bűntudat alakul ki amiatt, hogy bármennyire is szereti csemetéjét, néha nyűgnek érzi a vele töltött időt. Ennek sok oka lehet, van néhány jellemző, amivel talán a legtöbb anya és apa találkozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: Így kell elfogadást tanulni az iskolában

kh 2014. szeptember 15., hétfő 09:24

Ahogyan Magyarországon, Freitalban is szeptember 1-jén kezdődött el tanév, de ez tartományonként változik, egy szintén kint élő volt osztálytársam gyerekei például egy héttel később kezdték el az iskolát. Nagy volt az izgalom, hiszen az oktatási hivataltól kapott ajánlás a kezünkben volt már, a suliban viszont nyári szünet tombolt, így augusztus utolsó hetében tudtuk csak megejteni a beiratkozást. Ez szerdán történt, a következő hétfőn pedig már elkezdődött a tanítás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legjobb újszülöttfotó, ami valaha készült

Dívány 2014. szeptember 14., vasárnap 10:57

Elismerem, hogy a humorérzékem valószínűleg megakadt valahol az ovis viccek szintjén, de azt hiszem, a 26 éves angol apuka Al Ferguson egyszer és mindenkorra megszerezte magának a legjobb újszülött fotó dicsőségét. A képet Kirsty Grant készítette.

"Nagy örömet okoz nekem, hogy bemutathatom a világnak a valaha készített legjobb újszülöttfotót" - írta Ferguson, amikor feltöltötte a képet a The Dad Network címen futó oldalára. A fotó hamarosan tarolni kezdett az interneten, az apával neves magazinok készítettek interjút.

"Az egész egy pillanat alatt történt. Éreztem, ahogy a pocakja megfeszül, és valahol az agyam mélyén megvolt, hogy ebből kaki lesz, de mielőtt ezt valóban felfogtam volna, már meg is történt.

Nézzék az arcokat!

o-BABY-POOPS-ON-DAD-570
Fotó: Kirsty Grant/rex/rex Usa

Ön mit mesél a gyereknek a viselkedésével?

Steiner Kristóf 2014. szeptember 13., szombat 16:37

Két évvel ezelőtt, amikor az őszi könyvipac roskadásig telt önsegítő könyvekkel és szinglis-nyaralós csajregényekkel, igazi felfrissülést jelentett dr. Kádár Annamária pszichológus és egyetemi adjunktus Mesepszichológia című köteteAz erdélyi magyar szerző egyik percről a másikra a sztárpszichológusok sorába lépett, a könyv heteken át vezette a sikerlistákat, érzelmi intelligencia-tréningjei és előadásai pedig teltházzal zajlottak országszerte.

Dr. Kádár elmélete szerint minden mese metamorfózis-történetet foglal magába, így tanítanak minket arra, hogyan válhatunk magunk is jobb emberré. Ezen a héten jelenik meg a könyv második része – amely a korábbi kötethez hasonlóan a “lélek-mélybúvárkodás” mellett érzelmi intelligencia-fejlesztő meséket is felsorakoztat. A meseterápia mibenlétéről és működéséről itt írtunk már korábban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olvasson hangosan a gyereknek, okos lesz tőle!

pp 2014. szeptember 12., péntek 15:35

Azt hiszem, meg fogok őrülni, ha még egyszer fel kell olvasnom a Kipp-Kopp a fűben-t. Pedig az egyik kedvenc gyerekkönyvemről beszélünk, csakhogy másfél éves lányom még nálam is jobban szereti. Annyira, hogy hónapok óta naponta kétszer-háromszor, kevésbé eseménydús napokon ennél többször is odahozza és nem tágít, amíg végig nem olvasom neki. Persze, már rég nem olvasom, fejből fújom az egészet, álmomból felébresztve tudom folytatni bárhonnan.

Sajnos muszáj kitartanom, a gyerekek ugyanis szeretik az ismert szövegeket és az ismétlődést, emellett pedig nem is gondolnánk, milyen sok szempontból előnyös, ha már nagyon korai életkorban is hangosan olvasunk nekik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mivel érveljünk a gyereknek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. szeptember 11., csütörtök 14:53

Abban a legtöbb szülő egyet ért, hogy a gyerek megérdemli, hogy kapjon indoklást, ezt vagy azt miért úgy kell csinálni, miért nem szabad megtenni bizonyos dolgokat. Egyáltalán: kapjon választ a kérdéseire, és ez alól azok a helyzetek se legyenek kivételek, mikor a szülő feszült, mert szeretne valamit megértetni a gyermekkel, nevezetesen, hogy hagyja már abba, vagy értse már meg... Hamar eljön az az életkor, mikor a gyerek visszakérdez: „Miért?” Miért nem szabad az ágyban enni a levest? Miért kell minden nap fürdeni? Miért ne vigyen zsáknyi játékot a játszótérre?

Talán abban egyet érthetünk, hogy válaszoljunk. A legtöbb szülő, aki gondolkodik azon, hogyan nevelje gyermekét, és fontos számára, hogy jól csinálja, abban is megegyezik, hogy nem tartozik a jó válaszok közé, hogy „Azért, mert én azt mondtam!” vagy „Azért, mert csak!”, nem beszélve arról, hogy „Azért, mert különben kapsz egy pofont.” Bár a középsőre érthető, ha sor kerül, mikor sokadszor hangzik el a korábban már megválaszolt kérdés, és a szülő sejti, az időhúzás a valódi cél. Ám a valódi, tartalmi válasz is sokféle lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi az a HPV oltás és mi ellen véd?

pp 2014. szeptember 10., szerda 21:13

A HPV (Humán Papillomavírus) elleni oltás a kötelezően felajánlható oltások közé került Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a 2014/15-ös tanévben 12. évüket betöltő, hetedikes lányok ingyen kaphatják meg az oltást, ha igénylik.

Az oltás a méhnyakrák kialakulása ellen véd, és az EU több országában már a kötelező oltási sorban szerepel. De hogyan létezhet oltás egy rák ellen? És ha létezik, miért kell mégis rákszűrésre járni? Egyáltalán, mi az a méhnyakrák? Elmondjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bölcsi-, ovi- és iskolakezdés: ezekre a betegségekre számítson

Koncz Andrea 2014. szeptember 9., kedd 13:31

Anyatársaságban gyakran elhangzik, hogy amikor bölcsis/ovis lett a gyerek, az első hónapokban jóval többet volt beteg, mint egészséges. De igaz ez? Valóban léteznek kifejezetten iskolás, ovis, bölcsis vírusok? Mire kell számítanunk, ha intézményesítjük a gyereket? Tehetünk valamit, hogy ne legyen állandóan beteg? Erről beszélgettünk dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyásszal, a Svábhegyi Gyógyintézet orvosszakmai vezetőjével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: így kezdi az iskolát egy bevándorló gyerek

kh 2014. szeptember 8., hétfő 08:25

Németországba költözésünk után nem sokkal, még július elején feltérképeztük a környező iskolákat, és pár levélváltás után az is kiderült, hogy melyik intézmény van felkészülve a bevándorló gyerekek fogadására. Szászországban ugyanis most már az a rendszer, hogy nem ültetik be a német nyeltudással nem rendelkező új diákot a normál osztályba, és hagyják, hogy a mélyvízben boldoguljon, hanem kijelölt iskolákban speciális oktatásban részesülnek. Ez külön erre kijelölt pedagógusokat is jelent, akik először csak a nyelvet tanítják a gyerekeknek, később a bő szókincset nem igazán igénylő tantárgyakat (pl. matematika), majd amikor úgy látják, itt az idő, integrálják a gyereket normál osztályba. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen a környezetbarát babaszoba

Sáfár Zsófia 2014. szeptember 7., vasárnap 09:25

Környezetbarát módon soha nem késő elkezdeni élni. Főleg nem akkor, ha új jövevény érkezik a családba. A baba születését sokszor nagy felhajtással járó lakásátalakítás, többek között bútor- és textilvásárlás vagy szobafestés- és felújítás előzi meg. Megmutatjuk, hogyan varázsolhat vegyszermentes és környezetbarát birodalmat az újszülött számára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legfölöslegesebb vagy a legmenőbb könyv a legózós? Szavazzon!

Menő/Ciki

Koncz Andrea 2014. szeptember 6., szombat 13:05

Szerkeszőségi listánkon hatalmas vita bontakozott ki, vajon a legfölöslegesebb könyv-e ez, amit valaha kinyomtattak? Ügyes marketingfogás? A kreatív gondolkodás gyilkosa? Vagy egy szuper eszköz, ami jó tippeket ad?

legókönyv

A szóbanforgó meglehetősen drága kiadvány legózási ötletekkel szolgál a tanácstalanoknak, mit lehet építeni a legóból.

Távolról sincs vége, olvasson még »
381 szavazat 416 szavazat

Kipróbáltam: középutas módszer a végigaludt éjszakáért

pp 2014. szeptember 5., péntek 18:51

A csecsemő altatásával kapcsolatban többféle iskola létezik, akik többnyire mélyésgesen elítélik egymást. Természetesen vannak szerencsés szülők, akiknek a gyereke szimplán csak jó alvó, és nekik nem is kell elolvasniuk ezt a cikket. A babák egy jelentős része azonban már a kezdetektől fogva sokszor ébred éjszaka, vannak, akik csak fél éves koruk környékén romlanak el, és vannak, akik az elalvást bizonyos rituálékhoz – szoptatás, ringatás, hurcolgatás – kötik, és ettől az istennek sem hajlandóak tágítani.

shutterstock 142263958

A ringatva vagy szoptatva altatással egy gond van: a legtöbb ember (felnőtt és gyermek) éjszaka többször is felébred néhány másodpercre, majd azonnal visszaalszik. ezekre a mikroébredésekre másnap nem is emlékszünk. Ha azonban ilyenkor a baba az elalváskori körülményektől igen különböző helyen találja magát, akkor egészen felriadhat és jogosan követelheti, hogy valaki jöjjön és altassa őt vissza – ez lehet, hogy éjszakánként egyszer fordul elő, ha felszínesebben alvó babánk van, akkor lehet, hogy tízszer. Ezt természetesen egy idő után mindenki kinövi, és ha a szülők bírják addig a strapát, akkor semmi gond nincs vele. Én nem bírtam addig, és szeretném megosztani azt a módszert, ami nekünk bevált, hátha másvalaki is hasznosnak találja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vélemény: olcsó poén a tankönyvhibákon rugózni

Koncz Andrea 2014. szeptember 4., csütörtök 20:28

Először is szeretném tisztázni, hogy erősen ellenzem az oktatásban megjelenő központosítási törekvéseket, azon belül is a tankönyvpiac államosítását. Utóbbit két okból.

1. Objektíven: nem hiszek az államosításban. Én ugyan kiskamasz voltam a rendszerváltáskor, de meghatározó élményem a szocializmusból az, hogy aminek az állam a gazdája, annak nincs igazi gazdája. Hosszan mesélhetnék arról, hogy miért gondolom, hatékonyabb az, ha egy piacon valódi verseny van, de nem teszem.

2. Szubjektíven: nem hiszem, hogy nem innen is lenyúlni akarnak.

Ugyanakkor a fentiekkel együtt is úgy érzem, olcsó, bár indokolt hatásvadászat az új/kísérleti tankönyvek hibáiból szemezgetni, anélkül, hogy ezt az egészet megpróbálnánk kicsit távolabbról is nézni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne érezze magát tehernek a gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. szeptember 3., szerda 11:18

Teher-e a gyereknevelés? Egyfelől persze, nem is kis teher, másfelől a többség mégis úgy érzi, nagyon megéri. Ennek ellenére, sok gyerek alapélménye, hogy ők csak nyűgök voltak a szülők nyakán. Ez önbizalom romboló élmény, hiszen hogyan érezze értékesnek valaki magát, ha még anyja, apja sem örül a létezésének?

Ha megkérdeznénk ezeket a szülőket, a többségük valószínűleg őszintén mondaná, hogy számára a gyerekeik a legfontosabbak, és minden energiát megérnek. A hétköznapokban mégis olyan jeleket adtak, ami ellentmondott ennek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Apa-lánya duó tesztelte az új Csingilinget

Gőzsy Zoltán 2014. szeptember 2., kedd 19:23

A Csingiling és a kalóztündért csakis Csingilingre hangolva érdemes megnézni. A franchise nézettsége meglepetésemre itthon látványosan nő a mozikban: ezt a részt már többször annyian nézték augusztusi első hétvégéjén, mint az előzőt. Persze sokan a Csingiling-rajongó lányok kedvéért jönnek el, mint az üvegesebb tekintetű szülők és a filmet cikiző nagyobb fiútestvérek, de a lényeg, hogy a film végén a pár tucat elégedett kislány és egy-két kissrác a „Csodálatos, vezet a szíved” sorra beleéléssel vonult ki a pécsi plázamozi-teremből.

Az ötödik részt elsősorban lányoknak, és a Pán Péter-feelingért rajongó 10 alatti fiúknak ajánljuk jó szívvel. A 10 és 12 éves fiaim nem véletlenül el sem akartak jönni a moziba, egyedül az 5 éves húgukat, Grétát vittük el, aki annyira azonosult már a főszereplővel, hogy miután az előző epizódot, a Szárnyak titkát látta, farsangkor Csingilingnek öltözött. Neki meglepetés volt, hogy erre jöttünk, és amikor elkezdődött a film, csak ennyit mondott. „Ez az!”. És később sem csalódott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szex a szülés után

pp 2014. szeptember 1., hétfő 21:33

A természetes szülés csodálatos dolog. Persze, fáj. Mégis, a legtöbb hüvelyi úton szült nő számára fontos élmény és sokan szívesen mesélik szüléstörténetüket még évekkel az esemény után is. Ugyanakkor vannak, akik a szüléstől, a hüvely változásától, sérülésétől való félelmükben vágynak inkább császármetszésre.

Mégis, mennyire változik meg a testünknek ez a fontos része a szülés során, és mennyire megy tönkre a szexuális életünk utána? És ha császárral szülünk, akkor ugyanolyan marad a szex, mint előtte volt? A szülés utáni szex általában nem csak a nő számára okoz nehézségeket, hanem mindkét féltől alkalmazkodást és kompromisszumokat kíván. De mitől függ, hogy milyen lesz, és tehetünk-e valamit érte? Utánajártunk, mit mond erről a tudomány, és mit az érintettek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem akarok többé szoptatni!

gretagarbo 2014. augusztus 31., vasárnap 11:05

Csukott szemmel, félálomban üvölt. Semmi extra, csak épp nem került a szájába azonnal a cici, mihelyst nyekkent egyet az éjszaka közepén. Meg lehet szokni a jót, meg is szokta az elmúlt egy év alatt. Mellre veszem, a fáradtságtól bealszom, még mielőtt ő bealudna. Arra riadok már csak fel, amikor a következő alkalommal követeli a mellbimbómat. Hanyadik alkalommal is aznap éjjel? Ha jól számolom, negyedik. Jó arány ahhoz képest, hogy a múltkor óránként tartott igényt a cicire. Nem akarok többé szoptatni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szép, izgalmas, különleges füzetek iskolakezdésre

LS 2014. augusztus 30., szombat 09:13

Most, hogy itt az iskolakezdés, minden tele van füzetekkel. Egyszerűtől a csicsásig és a "megveszek úgy kell"-től az "úristen,hogy lehet ilyet gyártani"-ig elég széles a spektrum, hogy mindenki találjon magának megfelelőt. Meggyőződésem, hogy nem én vagyok az egyetlen füzetmániás, aki csak veszi és veszi a füzeteket, aztán sajnálja használni őket.

Összegyüjttünk néhány szerintünk igen jól kinéző füzetet, melyek nem jönnek szembe talán minden sarkon. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, az Etsy-n igazán szép darabokat találni, de a sajnos online nem igazán nyomuló múzeumshopok is rejtenek szép dolgokat. A Magyar Nemzeti Galéria kiárusításán igazán szép füzetekre lehet lelni, ráadásul igen olcsón, a Design boltok nem olcsóak, viszont izgalmas dolgokat hoznak be, a Két Egeret pedig azoknak is érdemes megnézni, akiknek nincs kisgyerekük, viszont szeretik a szép papírárut.

Tudta, hogy a gyerek autósülése koszosabb, mint a wc?

Dívány 2014. augusztus 29., péntek 19:38

Mi van a gyerek autósülésében? Talán könnyebb lenne megmondani, mi nincs. Legalábbis, ha belegondolok, én milyen gyakran szoktam rendesen kitakarítani őket. Egészen pontosan egyszer: mielőtt felrakom őket valamelyik aukciós oldalra, ha már kinőtték. Addig meg gyűlik benne a morzsa, a por, a szép halott pillangó szárnya, a színes gyöngy, az ötforintos, a kavics, az ágacska, a papírfecni, az elveszett ceruza, a kagylódarab, a csigaház, és még ki tudja, mennyi minden. Gyors körkérdésem alapján az ismerős szülők is nagyjából így vannak ezzel. Tulajdonképpen megdöbbentő, mekkora tárolókapacitással bír az ülések nem látható része.

Ha pedig nem takarítjuk, akkor az azt jelenti, hogy a legnagyobbaknak szánt üléseket akár 5-10 évig is használjuk anélkül, hogy istenigazából nekiesnénk az alapos fertőtlenítésüknek. Oké, azokban talán már nem bújnak meg félig szétnyálazott majd elfelejtett babapiskóta-darabkák, kis kocka almák és néhány öntetnyi tápszer. És hát nyáron rendszeresen ezer fok van a kocsiban, az úgyis kivégzi a kórokozókat, nem? Hát, a kutatási eredmények szerint sajnos nem.

shutterstock 136055306
Fotó: Shutterstock

A gyerekek autósüléseiben kétszer annyi kórokozó lakik, mint egy átlagos vécében, derült ki a birminghami egyetem kutatásából, amely során 20 család autósülését és vécéjét vizsgálták meg. A kutatás eredményei szerint az átlagos ülésben mintegy 100 féle baktérium és gomba lakik, szemben az átlagos vécék 50 kórokozójával.

Az ülésekben olyan gonoszságok is vígan megélnek, mit a szalmonella vagy az e-coli. A kutatók szerint a sofőrök hatvan százaléka semmit nem tud arról a veszélyről, amit a koszos autó jelent saját és utasaik egészségére nézve. Mert persze nem csak a gyerekek ülése koszos, hanem az autó többi része is. Az autósok 20 százaléka legfeljebb évente egyszer takarítja ki a kocsiját, viszont egész évben halmozza abban a szemetet. A legrosszabb a helyzet akkor, ha az autóban ételmaradványok is rendszeresen előfordulnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A terhesség rombol

pp 2014. augusztus 28., csütörtök 16:24

Idén nyáron, néhány év kihagyás után ismét elmentünk a barátnőimmel a Balatonra, ahol többnyire a strandon töltöttük az időt. Meg is állapítottam, milyen jól nézünk ki: ahhoz képest, hogy már mindenkinek van egy vagy két gyermeke és közelebb vagyunk a negyvenhez, mint a harminchoz, bátran felvehetünk bikinit. Ugyanakkor tény, hogy a terhesség, a szülés és a szoptatás nyomot hagy a nő testén, vannak szerencsésebbek és kevésbé szerencsések, de valamennyi rombolás mindenkinek kijut. Persze, ezek miatt nem nagyon illik nyafogni, hiszen megéri.

Ugyanakkor közben csak ott vannak azok a fránya csíkok, májfoltok, anyajegyek, lógó has, lógó mell vagy épp visszerek. Kérdés, hogy ezek mennyire befolyásolják az életünket? Mert lehet, hogy különösebben nem izgat pár csík, hiszen kaptam cserébe egy csodás kisfiút.

A kutatások szerint többek között a testünkkel való elégedettség is befolyásolja a szexuális együttlétek gyakoriságát, a jó szex pedig a jó házasság egyik előrejelzője. És mi van, ha én ugyan elégedett vagyok a testemmel, de a férjem már nem kíván meg többé, zavarja a lógó mell, és meddig bírja tétlenül vajon, hogy az a csinos huszonéves gyakornoklány minden nap kiteszi makulátlan dekoltázsát a szemközti íróasztalra?

house
Távolról sincs vége, olvasson még »

Megkaptuk az ÖSSZES tankönyvet. És önök?

Koncz Andrea 2014. augusztus 28., csütörtök 13:51

A tavaly év eleji tankönyvkavarás után idén csodálatos szervezettséggel zajlott a tankönyvek kiszállítása, legalábbis nálunk. Két gyerekem az összes tankönyvét megkapta. Mármint a nagyobb megkapta az összeset, a kicsi pedig azokat, amikbe dolgozniuk kell.

tankönyvek
Fotó: Koncz Andrea
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiigazodik az elsős tanszerlistán? Kvíz!

Koncz Andrea 2014. augusztus 27., szerda 10:24

Virtuális bevásárlótúrát rendezünk egy tömött hipermarketben. Egyik kezében az első osztályos tanszerlista, a másikkal kattintson, ha meglátja a fent megnevezett terméket. Figyelem, nyugodtan kattintson a képre, nem muszáj eltalálni a pici karikát a bal felső sarkában!

Sajnos nem lesz túl sok ideje, olyan ez, mint az életben, amikor a polc elől is félrelöki egy agilisebb anyuka, vagy villámgyorsan kell nyúlnia az utolsó csomag hurkapálcikáért. Felkészült? Indulhat a harc az elsős tanszerekért!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyire turbózzuk fel a gyermek önbizalmát?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. augusztus 26., kedd 10:51

Valahol azt írták: a legszerényebb amerikai is önteltnek tűnik a legmagabiztosabb japán mellett. Efelől vannak kétségeim, de igaz, hogy a kultúránk szabályaiból és a nevelési elvekből következik, mennyire hizlaljuk fel a gyermek önbecsülését. Országonként, de családonként is változhat, mi lebeg a szülő szeme előtt: legyen magabiztos a gyerek, különben nem fog érvényesülni, vagy legyen szerény, mert a felfuvalkodottakat senki sem szereti.

Manapság már tanítják egyes multiknál, hogyan adjanak visszajelzést egymásnak az emberek, hogyan lehet úgy megfogalmazni a kritikát, hogy a másik számára befogadható legyen. Azaz ne érezze lenyomva magát az illető, inkább biztatást halljon ki a szavakból. Éppenséggel a gyereknevelésben is megfogadhatnánk néhányat ezek közül a tanácsok közül, például, hogy ne mindig arról beszéljünk, mi volt rossz, hanem hogy miben lehetne fejlődni.

shutterstock 142349488

Mindenesetre az az irány válik láthatóvá: ne sértsük a másik önérzetét. Ezzel összhangban volt az a törekvés, hogy jegyek helyett szövegesen lehessen értékelni az iskolákban, ami inkább lehetőséget ad az építő, akár önbizalomépítő kritikára. Egy kettesen nincs mit szépíteni, abban benne van: nem voltál elég jó, rosszul teljesítettél.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés