SZÜLŐSÉG

A jó szülő csak elképzeli, hányféleképp tudná megölni a gyerekét

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. január 12., hétfő 10:00

Egyes pszichológusok szerint a jó szülőt a rossztól az különbözteti meg, hogy a jó szülő csak elképzeli, hány féle módon tudná megölni a gyerekét, de nem bántja, a rossz az indulatokat tettekre is váltja.

Az ideális anyáról és apáról alkotott képébe sokaknak nem fér bele, hogy olyan harag támadjon valakiben, hogy arról fantáziáljon, hogyan fogja kidobni az ablakon, vagy legalábbis felpofozni gyerekét. Felmerülhet, hogyan érezhet valaki olyan intenzív haragot épp az iránt az ember iránt, akit legjobban szeret, mint talán senki más iránt.

Pedig a gyerek előtti életéből is tudhatja mindenki, a legjobban azokra tudunk haragudni, akik a legközelebb állnak hozzánk. A szülőkre, a párra és a gyerekre. Az ember puffog, hogy milyen a főnöke, és hogy vezet az a barom, de abban az indulatban nincs meg az a mélység, mint a szeretteink iránti haragban.

shutterstock 190221023

A harag és az agresszív érzések tulajdonképpen a frusztráció következményei, annak a jelei, hogy valamilyen fontos szükségletünk sérült, hogy nagyon nem az történt, amit akartunk, és tehetetlenek vagyunk az ügyben. Ebből kiindulva könnyű megérteni, miért mélyebb a hozzánk közelállók iránti haragunk: hiszen tőlük többet, fontosabb dolgokat várunk, bensőbb vágyainkat tudják megsérteni, kielégítetlenül hagyni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halálcsillagot készített az unokájának, wow!

Becca 2015. január 11., vasárnap 09:33

Egy jó fej nagypapa készítette unokájának ezt a Halálcsillagot, ami rendeltetését tekintve egy mobiltűzrakó. Ha esetleg van, aki nem ismerné, a Halálcsillag a Csillagok Háborújában egy olyan, bolygóméretű űrállomás, amely egy egész bolygó elpusztítására is képes. A Halálcsillag tűzrakót a nagypapa unokájának a kérésére rakta össze. 

Amióta a nagypapa feltöltötte az ajándékról a fotót a redditre, rengeteg kommentet kapott, hogy inkább hagyja a nyugdíjaséletet, és folytassa amit elkezdett, mert akár naponta is hegeszthetne hasonlókat. Mondjuk ha már egy 84 éves nagypapa redditet használ, talán nem is annyira meglepő, hogy létre tudja hozni a tökéletes Halálcsillagot. 

9eYezn4
Fotó: Reddit

Mit gondol a Halálcsillagról?

 • 3196
  Őrülten jól néz ki!
 • 1545
  Micsoda nagypapa, örökbe fogadhatna!
 • 606
  Bármi ami Star Wars, csak jó lehet!
 • 567
  Hagyjuk már ezt!

Innen többet is megtudhat az alkotásról: Bandia5309 (h/t: laughingsquid)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végre kipróbálhatod hármasban is!

kh 2015. január 10., szombat 14:11

Nagymamám még kiscipőt kezdett el horgolni, úgy adta nagyapám tudomására, hogy gyerek áll a házhoz, de igazából a mi családunkban mindenkinél elmaradtak a megható avagy vicces bejelentések a terhességről. Kíváncsi voltam, ismerősem körében mennyire van a felkészült vallomásoknak divatja, vagy hozzám hasonlóan egy telefonnal elintézte a többség a baba érkezésének hírét az apa felé. Az eredmény megosztott: voltak, akik kreatív módon oldották meg a kérdést, és voltak, akik nem bírtak várni a nagy újsággal. 

Ti hogyan jelentettétek be a terhességeteket? Megható, cuki. ciki és humoros történeteket várunk kommentekben! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem tanulva is lehet nyelvet tanulni, így

Bakos Eszter 2015. január 9., péntek 10:57

Bezzeg én. Bezzeg az én koromban. Régen minden jobb volt. Mielőtt még úgy tűnne, hogy erre megy ki a játék, előre szólok, hogy ami következik, az kizárólag a folyton a nyelvtanulás és nyelvtanítás sikeres folyamatán pörgő agyam szüleménye.

Egyik este úgy döntöttem, hogy a bejglisütéshez Rick Astleyt fogok hallgatni. Bár általánosban valószínűleg nem volt nálam nagyobb Rick Astley rajongó Rákoskeresztúron, egyetlen albumcímet sem tudok, meg azt sem, hogy mikor jelentek meg az albumok, úgyhogy a youtube-on ráböktem a Greatest Hitsre (mennyire, mennyire sablonos.)

Jó, hát a Nevergonnagiveyouup az egy olyan szám, aminél mindenki azt várja már az elejénél, hogy vége legyen, ez velem sincs másképp. De a második számnál már beugrott a kép, ahogy kb. 10 évesen (11? 12?) hajnalban ülök a karácsonyfa mellett, és fülhallgatón hallgatom a vadiúj Rikeszli kazettáimat újra és újra és újra. Hogy jön ez ide?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülői törődés nem kölcsön, hanem adomány

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. január 8., csütörtök 11:58

Karácsony, újév körül többen felteszik maguknak a kérdést, vajon milyen életet élnek, elég jó emberek-e, tudnak-e önzetlenül adni? A gyerekneveléssel kapcsolatban különösen hangsúlyos ez a téma, hiszen meglehetősen szélsőséges formákban jelenik meg a szülői önzés, önzetlenség kérdése. Az egyik oldalon ott van egy mítosz, egy ideál az önfeláldozó anyáról (valamiért ilyenkor az anya kerül elő), aki életét és vérét adja a gyerekért.

A másik oldalon ott van a valóság, annak minden árnyalatával. Például a bűntudatos szülőkkel - megkockáztatom, a tudatos szülők nagy része egyben egy kicsit bűntudatos is, azaz, aki gondolkodik önmagán, hogy elég jó anya, apa-e, az talál magában kivetnivalót, talál olyan pontot, mikor nem tud eleget adni, mikor a gyerek talán joggal követelne tőle, belőle többet, de úgy érzi, üres a tartály.

Aztán ott vannak azok a gyerekek, akik úgy érzik, nem kaptak meg mindent, ami kellene a teljességhez. És ott vannak azok, akik úgy érzik, a szüleik neheztelnek rájuk, amiért ilyen fárasztó és költséges volt a felnevelésük, és el akarják hitetni velük: tartoznak nekik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit tesz egy kisfiú ha arra kérik, üssön meg egy lányt?

Becca 2015. január 6., kedd 18:28

Elképesztően helyes kis videó került fel az egyik videómegosztó oldalra pár nappal ezelőtt, amiben a nők elleni erőszakra hívják fel a figyelmet, de ezúttal nincs a videóban: kisírt szemű lány, lila és zöld foltok, és felbőszült, rossz arcú támadó sincs a jelenetek között. És bár a helyszín az utca, mégsem lett sablonos a videó. Egy teljesen más oldalról közelítették meg a dolgot, úgy, hogy biztosan többen is fognak idézni belőle a Facebookon.

A kisfilmben, pár, már most nagyon „mácsó” 6-11 év közötti olasz fiút bombáztak kérdésekkel a kamera másik végén állók: hogy hívnak, mi leszel ha nagy leszel, miért éppen ezt a szakmát választod, aztán egyszer csak besétál a kamera elé egy kislány, és jönnek a kicsiket zavarba ejtő kérdések: mi tetszik neked a kislányban?

Aztán miután kicsit oldódnak a gyerekek és közelebb kerülnek egymáshoz, arra kérik a kisfiúkat, üssék meg a „bambinát”. Vajon hány pofont kapott Martina? Nézze meg a videón!

Jó, eláruljuk ha túl izgatott ahhoz, hogy a 3 perces videót végignézze: egyet sem! És tudja miért nem?! Mert „a lányokat nem szabad megütni, még egy virággal sem”...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magzatokat oltanak szamárköhögés ellen Kaliforniában

pp 2015. január 6., kedd 09:24

Az idei évben majdnem tízezer, egészen pontosan 9935 szamárköhögéses eset fordult elő Kalifornia államban a december elején közölt jelentések szerint. Százezer főre így huszonhat megbetegedés esik. Ez már járványnak számít, ezért az amerikai hatóságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre: konkrétan már magzatkorban igyekeznek beoltani a születendő babákat.

A szamárköhögés súlyos és potenciálisan halálos kimenetelű betegség, amely ellen azonban létezik védőoltás. Az oltást a legtöbb nyugati országhoz hasonlóan az USÁ-ban is kéthónapos korban adják. A fenti esetek legnagyobb része olyan baba, aki még túl fiatal volt az oltáshoz, vagyis 0-2 hónapos csecsemőkről van szó. A szakértők szerint emiatt meg kellene fontolni a terhes nők beoltását a harmadik trimeszterben. A kaliforniai helyzetről korábban itt már írtunk.

151053001
Fotó: Bsip
Távolról sincs vége, olvasson még »

Új énképet mindenkinek az új évre!

Bakos Eszter 2015. január 4., vasárnap 09:33

Nagyon szerencsés ember vagyok. A nyelvtanítás elképesztően érdekes, és az csak egy dolog, hogy olyan szuper feladataim vannak, hogy olyan videókat keresek, amikből ezt vagy azt megtanulhatják az emberek, vagy apró világoskék kártyákat vágok ki rajtuk melléknevekkel, mindezt olyan közegben, ahol nincs se hülye főnököm, se hülye beosztottam, csak végtelen mennyiségű kávé.

Ami viszont még ennél is sokkal jobb és sokkal érdekesebb az az, hogy mennyiféle emberrel és a mennyiféle ember mennyiféle történetével hoz össze a sors. A történet alatt persze itt nem a tanítványaim szerelmi életét vagy családi anekdotáit értem, hanem a nyelvtanulással kapcsolatos történeteket.

Ezek a sztorik sajnos többször negatívak, mint nem, és teljesen egyértelmű, hogy a tanárok viselkedése, a körülmények alakulása és a Saturnus belépése a negyedik házba mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy valaki hosszú évek tanulása után is úgy érzi, nem úgy beszéli az idegen nyelvet, ahogy akarja (vagy sehogy).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Útmutató apáknak a szüléshez

pp 2015. január 2., péntek 17:05

A leendő anyák rengeteg tanácsot kapnak a terhesség során, és kismilliószor elmagyarázzák nekik a szülés körüli teendőket. Manapság a legtöbb apuka is részt vesz a szülésen, vagy ha magán az eseményen nincs is közvetlenül jelen, többnyire ott van a környéken – legalábbis a kórházi folyosón.

Mindeközben nagyon kevés tanácsot kapnak azzal kapcsolatban, milyen viselkedést kövessenek, mit tegyenek a szülés környékén. Összeállítottunk egy listát saját tapasztalataink, valamint az Art of Manliness javaslatai alapján.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Új eljárás forradalmasítja az autizmus felismerését

pp 2015. január 2., péntek 10:07

Az autizmus nehézsége már a diagnózisnál elkezdődik, ugyanis a jelenleg rendelkezésre álló módszerek segítségével nehéz felállítani a pontos kórismét. A pittsburgh-i Carnegie Mellon egyetem kutatói most olyan eredményekkel álltak elő, amelyek forradalmasíthatják a betegség felismerését.

A kutatók funkcionális MRI vizsgálatot alkalmaztak, amelynek révén az egyes agyterületek működés közben válnak láthatóvá, és akitivtásuk is mérhető. Ez a vizsgálat nem újdonság. Azonban azt is észrevették, hogy a társas érintkezésért felelős agyterületek aktivitása nagyon eltér az autista és a nem autista személyek agyában.

Konkrétabban: amikor az autisták társas kapcsolatokon gondolkodtak, az ő agyukban hiányzott a saját magukat reprezentáló agyterület aktivitása. Ez a különbség 97 százalékos pontossággal elkülönítette egymástól az autista és az egészséges személyeket, ami elég jó eredménynek számít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Best of Poronty 2014

Dívány 2014. december 31., szerda 15:58

Minden évben vannak olyan cikkeink, amik különösen kedvesek a szívünknek. Vannak köztük komoly riportok komoly témákról, elgondolkodtató elemzések, okosan összeszedett útmutatók, és vicces kis semmiségek is. Az alábbi válogatásba a tavalyi kedvenceinket szedtük össze, ha lemaradt, vagy csak újraolvasná valamelyiket, itt vannak, egy csokorban.

A lista időrendben halad, ahogy egy év tette ugyanezt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szilveszter gyerekkel - útmutató

Dívány 2014. december 31., szerda 09:21

A szilveszteri bulizás a gyerekesek legnehezebb témája, hacsak nincs a kéznél egy lelkes nagymama, aki örömmel vállalja a kölyköket. Minden egyéb esetben szinte biztos, hogy a nyakunkon maradnak, még ha találnánk is esetleg olyan bébiszittert, aki hajlandó a szilveszterét a gyerekekkel tölteni, akkor is van az emberben egy kis rossz érzés. Egyrészt bele sem merek gondolni, mennyit kéne fizetni ezért. Másrészt rögtön jön a szaranya lelkiismeret-furdalás, még ilyenkor is szabadulnánk tőlük, hát minek az ilyennek gyerek.

De fel a fejjel, gyerekkel is lehet jót bulizni szilveszterkor, csak rá kell készülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Korcsolyázzon a gyerekkel a szünetben!

kondara 2014. december 30., kedd 21:12

Városszerte annyi a jégpálya mostanra, hogy alig győzzük számolni őket! Összeszedtünk néhány ingyenes és fizetős opciót, ha nem tudják mivel elütni a délutánt, induljanak egyet korizni, a legtöbb helyen koribérlés is van, felszereléshiány tehát nem lehet akadály.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A csimpánzok között is vannak dolgozó anyák

pp 2014. december 27., szombat 16:24

Egyik barátnőm néhány héttel ezelőtt részmunkaidőben ment vissza dolgozni: heti néhány órát tanít abban az iskolában, ahol terhessége előtt is tanított. Másfél éves kisfiát erre a heti pár órára a nagyszülőkre hagyja. Nem hosszú időről van szó, de még így is nagyon nehéz volt meghoznia a döntést, mi több, voltak, akik még erre is a fejüket csóválták – hogy tudniillik a gyereknek az anyja mellett a helye.

Másik barátnőm hasonló problémával küzd, bár picit más elrendezésben: vezető beosztásban jól keres, és munkája szerencsére otthon végezhető. A fizetésére szükség van, de ez nem minden, még szereti is a munkáját, így aztán – szintén hosszas gyötrődés árán – azt a megoldást találta megfelelőnek, hogy ő otthon dolgozik a dolgozószobában, egy éves kislányára pedig napi nyolc órában a bébiszitter vigyáz. Így lazább napokon a szüneteket együtt töltheti a gyerekkel, és együtt is ebédelnek.

shutterstock 176379506

Mindkét barátnőm kisebb-nagyobb időközönként kiborul kicsit: például beteg a gyerek, anyával akar enni, és olyankor rettenetesen rossz érzés másra hagyni, vagy épp megkapják a környezetüktől, hogy ezzel ártanak a kötődésnek, normális nő legalább kettő, de inkább három évig otthon marad.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesség, testkép, és az ideálok

pp 2014. december 26., péntek 20:26

A terhesség megváltoztatja a testünkhöz való viszonyunkat, ez nem kérdés. Ez a változás sokszor negatív: szülés és szoptatás után az ember hajlamos elégedetlenebb lenni a testével, hiszen az sok szempontból nem olyan, mint rég. Ugyanakkor a dolog nem ennyire egyértelmű: két friss kutatás is napvilágot látott a témában, amely a gyermekvállalás és a női testkép kapcsolatát feszegeti.

A nő testképe a külső megjelenéséhez való viszonyát, a megjelenéséről alkotott pszichológiai reprezentációkat jelenti. A testképünk éppen ezért biológiai, pszichológiai és szociális hatásoknak is ki van téve. A várandósság alatti gyors és kifejezett fizikai változások jelentős hatással vanna rá, ugyanígy a gyermekágyi időszak változásai is.

A rangos British Medical Journal nevű szaklapban az eddig napvilágot látott kutatásokat összesítették. Az összefoglaló tanulmány szerzői ugyanis úgy ítélték meg, hogy viszonylag sokan vizsgálták már a témát és érdemes lennei ezeket összegezni és levonni a tanulságokat. A testképet három szempontból vizsgálták: a nyilvános megjelenés, a kontroll és a női szerepek témakörét járták körül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A terhesség alien érzés, a szülés sci-fi

pp 2014. december 25., csütörtök 17:33

Mi is és a szakkönyvek is sokat írnak arról, min megy keresztül a leendő anya a várandósság, a szülés és az azt követő időszak során – többnyire nehézségekről esik szó, hiszen nem hallgathatjuk el, hogy a gyermeket kihordani, világra hozni és utána ellátni embert próbáló feladat.

Manapság szerencsénkre az apák is egyre inkább hajlandóak részt venni ebben – az én férjem például jelenleg már több éves gyakorlattal, kitűnően pelenkáz. De min mennek keresztül a férfiak egy-egy apás szülés, vagy éppen a gyermekágyi időszak során? Megkérdeztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Top11 karácsonyi retro rajzfilm-epizód

Kerekes Anna 2014. december 24., szerda 10:28

Azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy a karácsonyfa, a szaloncukor, a halászlé, a beigli, a gyertyák, a töltött káposzta és a Reszkessetek, betörők! mind-mind elengedhetetlen kellékei a karácsonynak, főleg akkor, ha gyerekünk is van, és valamilyen közös tévémulatságra vágyunk.

Persze, értem én, hogy nem mindenki szereti éppen Macaulay Culkint, jó, legyen mondjuk A Muzsika hangja. Vagy a Télapó a városban. Vagy a Grincs. Vagy a Twist Olivér. Vagy a Shrekből az angyal. Vagy az Élet csodaszép. Vagy...mindegy, hogy esetleg mi mást szeretünk, másra vágyunk, karácsonykor a csapból is ezek folynak, ezeket kell néznünk rogyásig. Mert a karácsonyi tévézés valahogy pont annyira része az ünnepnek, mint a vásárlási őrület.

Amikor kitaláltam, hogy karácsonyi gyerekfilmekről írok, azt képzeltem könnyű dolgom lesz: mert vannak ugye ezek a habkönnyű, vicces, nagyon romantikus cukiságok helyes, ám riadt tekintetű kisgyerekekkel, szép zenékkel, kedves és hűséges kutyákkal, kedves és szép lányokkal, nőkkel, asszonyokkal, jóságos öregemberekkel, deresedő halántékú, ám jóképű öltönyös urakkal, sírós történetekkel, menni fog, jó lesz ez, gondoltam én.

Aztán beláttam, hogy ha nem akarom megírni az ötmilliomodik legcukibb karácsonyi gyerekfilm toplistát amiben szerepel a Télapó a városban, a Twist Olivér, a Muzsika Hangja, vagy a Polar Expressz, akkor valami mást kell (ki)találnom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karácsony? Minden évben apámat kerestük a kocsmában

pp 2014. december 23., kedd 13:24

Minden családnak vannak bizonyos, bejáratott szokásai, ahogyan a karácsonyt töltik: mit csinálnak 24-én napközben és este, mikor ajándékoznak, énekelnek-e, kiöltöznek-e, elmennek-e valahová, fogadnak-e vendégeket. Gyermekkorunk karácsonyaiból gyakran átvesszük ezeket a szokásokat, és ha jó emlékek kötődnek hozzájuk, akkor felnőve is megtartunk közülük néhányat és saját gyermekeinknek is továbbadjuk.

Ugyanakkor nagyon sok családot érint egy olyan probléma, amit a legkevésbé sem szeretnénk továbbadni gyerekeinknek és ami miatt nem öröm a gyermekkori karácsonyokra visszaemlékezni: ha egyik vagy másik szülő alkoholproblémával küzd. Két, ma már felnőtt érintettet kérdeztünk gyermekkori karácsonyokról – kérésükre nevüket, és néhány adatot megváltoztattunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A világ legjobb karácsonyi kutyás videója

Koncz Andrea 2014. december 22., hétfő 18:18

Nem új a Népszigeti Kutyasuli karácsonyi videója, amelyikben a kutyák díszítik fel a fát, de még mindig lenyűgöző. És a legmenőbb az, hogy nem átverés, mi is jártunk oda, és valóban elképesztő dolgokat képesek megtanítani a kutyáknak. Ha akar három nyugodt percet a gyerektől (sőt, valójában legalább tízet nyer majd, mert minimum háromszor meg fogja nézni), akkor indítsa el neki a videót, és üljön le addig egy bögre tejeskávéval.

Last minute táblás társas ajánló

Gőzsy Zoltán 2014. december 22., hétfő 16:30

Karácsonyi játékajánlónkban először a kártyajátékokat vettük sorba, most a társasjátékokra koncentrálunk. Célunk, továbbra is az, hogy használható és már bevált ajándék-ötletekkel könnyítsük meg a választást, így csak azokról írunk a novemberi, decemberi megjelenésekből, amik nekünk beváltak. Korosztály szerinti sorrendben vettük végig: 3 éves kortól a 4,5 évesen át a 10-12 évesekig. Tesztgyerekek Gréta, Bálint és Domonkos. A játékok egyrészét otthon próbáltuk ki, másrészét a november végi Társasjátékok Ünnepen.

Amikor társast vásárolunk, ne csak arra koncentráljunk, hogy az ünnepi estéken a szőnyegen dobáljuk majd a kockákat, szorítva, hogy legkisebb gyerekünknek mindig hatost sikerüljön dobni, nekünk pedig egy laza kettest. A hétköznapok miatt hosszabbtávú szempontokból is vizsgáljuk a játékokat: kérdés, hogy mikben tudnak a kisebb-nagyobb családtagok egyenrangú játékosokként részt venni, és melyek azok, amivel a gyerekek külön is félrevonulhatnak. Ha a gyereknek fejleszti képességeit, személyiségét, nem fog csúnyán beszélni, félni tőle stb., az már külön öröm.

monopoly pénzeső

Kiemelten kerestem azokat a játékokat, amivel a 4,5 éves Gréta tartalmasan tud időt tölteni, mert a fiúknál a nyertes az Abalone Offboard és a Monopoly pénzeső, de előbb jöjjenek azok, amik még kisebb gyerekeknek jók.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utolsó pillanat: online nyelvtanulás ajándékba

Bakos Eszter 2014. december 20., szombat 16:24

Gyors leszek, és mellőzöm a szellemes bevezetést, mert minden perc drága. Azt hitte, hogy kap olyat, de nem kapott, úgy volt, hogy ideér külföldről, de nem ért ide, már szeptemberben megvette, és tegnap pont egy ugyanolyannal jött haza boldogan. December 20. és 24. között az emberek azon része, akik az ajándékozás nevű fedettpályást űzik, rengeteget tudnak öregedni. Valamint megfogadni, hogy jövőre nem lesz karácsony. Még fa sem.

Gyorsan, gyorsan, azoknak, akik még szeretnének valamit a sok ajándék mellé, vagy egyáltalán valamit, bármit, ami távolról hasonlít egy ajándékra, és nem kell elmenni érte sehová: tessék, itt van öt olyan weboldal, ahol nyelvet lehet tanulni.

Tüstént le lehet perkálni, öt percen belül nyomtatható a print screen belőle, 15 percen belül lassú net mellett is garantáltan szép, jó, hasznos, egyedi, stb. ajándékhoz jutunk. Online tök jó nyelvet tanulni, és biztosan kering odakint egy pár olyan ember, aki mindig holnap fog elmenni jelentkezni egy kezdő csoportba, vagy már A-tól H-ig megvette az összes nyelvtankönyvet, mégsem ment vele semmire. A legolcsóbbal fogom kezdeni, és meglepő módon a legdrágábbal fogom befejezni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerek-felnőtt ajándékszótár idei slágerekkel

Koncz Andrea 2014. december 19., péntek 15:23

Időnként bajban vagyok, amikor dekódolnom kell, mire gondolnak a gyerekeim/rokonok gyerekei a karácsonyi kívánságlista megfogalmazása közben. Ha önök is így vannak ezzel, esetleg a nagyszülőknek szeretnének segíteni, összeszedtem néhány manapság tipikus lánykívánságot.

Fiúk sajnos alig vannak a családban/baráti körben, aki pedig van, azok összes kívánsága összefoglalható két szóban: Star Wars. Úgyhogy a dekódolandó fiús dolgokkal kapcsolatban remélhetőleg önök majd segítenek a kommentekben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Társasok: ezt vedd a gyereknek Karácsonyra!

Gőzsy Zoltán 2014. december 18., csütörtök 16:35

Áttekintettük a társasjátékok novemberi, decemberi megjelenéseit, melyiket és milyen célból érdemes megvenni gyerekeinknek karácsonyra. A bontásunk lényege, hogy csak azokról írunk, ami bejött nekünk. Első cikkünkben a kártyajátékokat próbáltuk ki, megnéztük, idén mi jelent meg az amúgy legjobban fogyó magyar kártyán, römin és pókeren túl. A tesztelésben 12 és 10 éves fiaim (Dodó, Bálint), és 4,5 éves lányom (Gréta) vettek részt.

Idén a kártyajátékokkal nyitjuk az ajánlót, ugyanis több kiváló játék került piacra. Ha elsőre nem is tűnik látványos és ütős karácsonyi ajándéknak, de megszolgálják a beléjük vetett bizalmat. Bizonytalan vagy ötlettelen nagyszülőknek, nagynéniknek nyugodtan ajánlhatjuk vételre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bódis Kriszta: Párizs vidéken van

Varga Betti 2014. december 17., szerda 08:52

Emberjogi aktivista, dokumentumfilmes, pszichológus, író, a hétesi romatelepen munálkodó civil és a Van Helyed Stúdió alapítója – látszólag különböző szerepek, amelyekben találkoztunk már Bódis Krisztával. Valójában mind nagyon is összefüggnek.

01-bodis kriszta-141124-IMG 2748
Fotó: Dívány / Dívány

Most a 16+ korosztálynak írt ifjúsági regényt a cigányokról, a vidéki elszigeteltségről. ACarlo Párizsban egy tizenöt éves cigány fiú története, aki elhatározza, hogy kitör a gettóból. Mi kell ahhoz, hogy ez ne csak tündérmese lehessen? Többek között erről is kérdeztük Bódis Krisztát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülő legnagyobb támasza a másik szülő

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. december 16., kedd 10:23

Az anyaság, apaság önbizalmat próbáló feladat. Gyerekként mindenki nyugodt afelől, hogy sokkal, de sokkal jobb szülő lesz, mint az anyukája és az apukája. Utálja, ha a szülei keménykednek, ha türelmetlenek, ha nem értik őt meg. Terve, hogy megjegyzi, mi volt jó és mi volt rossz, és az utóbbit elhagyja.

Ez a nagy önbizalom egyeseknél akkor száll el, mikor a baráti társaságban egyre több gyerek születik, és látják, milyen nehézségekkel néznek szembe az újdonsült szülők. Másoknál akkor inog meg, mikor kiderül, náluk van úton a csemete. Van, aki még ekkor is kitart, és csak akkor árasztják el a kérdések, mikor a saját bőrén tapasztalja a helyzeteket, amikre nincs tökéletes megoldása.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés