SZÜLŐSÉG

Andrew Wakefield és a nagy autizmusoltás-kamu

Kovács Emese 2014. november 12., szerda 11:35

Sokszor,több cikkben is utaltunk már arra, hogy az a kutatás, amely alapján az MMR oltást (és tágabban, a védőoltásokat általában) oltásellenes körökben összefüggésbe szokás hozni az autizmussal valójában hamisított volt. De külön erről a történetről még nem írtunk. Eddig, mert most itt van Wakefield "doktor" és a kamukutatás története.

1998 februárjában jelent meg a világ egyik legrangosabb orvosi magazinjában, a Lancetben az a cikk, amely oly mértékben ásta alá hosszú évekre az emberek védőoltásokba vetett bizalmát, hogy az egészségügyi szakemberek olyan betegségek ismételt, járványszerű terjedésétől tartottak, mint a kanyaró vagy a szamárköhögés, melyek pedig már hosszú évek óta nem jelentettek igazán veszélyt a gyerekek tömegeire, legalábbis a nyugati társadalmakban. A cikk főszerzője, egy Andrew Wakefield nevű londoni orvoskutató azt állította, hogy egy 12 gyerek bevonásával végzett vizsgálatának eredményei szerint ok-okozati kapcsolat mutatható ki az MMR-oltás (ez egy kombinált, a mumpsz, a kanyaró és a rubeola ellen védő oltás, amit 1988-ban vezettek be Nagy-Britanniában) és az autizmus, illetve a súlyos vastagbél-gyulladás kialakulása között.

Távolról sincs vége, olvasson még »

ADHD: már másodikban lemaradhat a gyerek

pp 2014. november 11., kedd 14:50

A hiperaktív figyelemzavarban (ADHD) szenvedő gyermekek iskolai teljesítménye érthető módon rosszabb lehet az egészségesekénél, hiszen épp az az egyik fő tünetük, hogy képtelenek huzamosabb ideig fókuszáltan figyelni – ez pedig még az általános iskolai tananyag elsajátításához is szükséges.

Egy új kutatás szerint a különbség nagyon hamar, már általános iskola második osztályban megfigyelhető: a másodikos ADHD-s gyerekek több területen is alulmaradnak kortársaikhoz képest és egyéb viselkedészavarok is megfigyelhetőek náluk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekeiket a hittel gyógyító idióták

Kovács Emese 2014. november 10., hétfő 19:17

Akinek beteg a gyereke – főleg, ha súlyos, életveszélyes betegséggel, kórral küzd –, az mindent megtesz a gyógyulásáért. A világ tehetősebb felén a legtöbb szülő a nyugati orvoslás eszközeihez fordul ilyen esetben – okkal, hiszen a legnagyobb esélyt ez nyújtja –, van azonban a szülőknek egy olyan csoportja, amely elutasítja ezt a fajta segítségét, és a hit erejére, isteni csodára, beavatkozásra bízza, bízná a gyerek gyógyulását.

Zuhanó repülőn nincs ateista, szokták mondani, és valószínűleg például a rákbeteg gyerekek szüleire is igaz ugyanez, teljesen érthető módon. A gond akkor van, ha valaki kizárólagosan egy felsőbb lény, hatalom kezébe helyezi a gyereke életét, és teljes egészében tőle várja a gyógyulását, ha pedig ez nem következik be, kijelenti, hogy „ez volt Isten akarata“.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így beszéljünk nehéz témákról a gyerekkel

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. november 9., vasárnap 18:03

Minden szülőnek van valami mumusa, amiről nem tudja, hogyan beszéljen a gyerekkel. Hogy ez mi, az azonban nagyon változatos. Van, akinek a szexuális felvilágosítástól kezd izzadni a tenyere, míg más azt mondja, addig jó, míg ez a legnagyobb problémánk, és nem kell betegségről, halálról beszélni. Megint más akkor érzi nehéznek a témát, ha ütközni lát bizonyos szempontokat: szeretné, ha a gyerek tisztelné a tanítónőt, akit azonban ő sem tart sokra, mert buta. Aztán van az a helyzet, mikor szívesen lennénk őszinték a gyerekkel, csak félünk, hogy amit mondunk, olyan fülébe jut, akiébe nem kellene. Ha azt kérdi csemeténk, miért tántorgott olyan bizonytalanul Erzsi néni, nem lesz-e kellemetlenség abból, ha megmondjuk, hogy azért, mert alkoholista, és be volt rúgva?

Miért is rettegünk bizonyos kérdésektől? Úgy gondolom, alapvetően három oka van a félelmeknek. Az egyik, hogy nekünk magunknak nehéz a téma, zavarban vagyunk tőle, vagy bizonytalanok vagyunk, jók-e a válaszaink. Másik, hogy félünk, a gyermek számára túl terhes a téma. Ez az, mikor azt szeretnénk, hadd élvezze egy kicsit a gyerekkort a csemete, és ne kelljen ilyesmivel találkoznia. A harmadik, mikor valamilyen látszatot szeretnénk fenntartani. Például, hogy mi magunk sem vettük észre Erzsi néni alkoholizmusát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legfurcsább gyerektörvények Amerikából

Becca 2014. november 9., vasárnap 13:03

Tudta, hogy Washingtonban tilos a nyalókázás, hogy Alaszkában szigorú jogszabályok korlátozzák a hóember-építést, és létezik olyan gyerekparadicsom is valahol a világban, ahol a szülők nem tilthatják a pocsolyaugrálást a gyerekeknek?

A világ legfurcsább, gyerekekről szóló jogszabályaira találtunk az ugyvedipraxis.hu oldalon, és most meg is osztjuk önökkel, hadd szórakozzanak legalább olyan jól rajtuk, mint mi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Negyvenhez közelítő férfi spermája

Gantner Ádám, író 2014. november 8., szombat 15:35

Negyvenhez közelítve bármennyire is fickósnak érzi magát a férfi, magában, titokban, (liberáliséknál nyíltan és felvállalva) komoly párkapcsolatában is ugyanúgy stíröli a csajokat, mint kölyökkorában, hiába a jóleső nemi gerjedelem, ha a spermája már nem a régi. Keserű felismerés a macsó társadalom hím tagjainál a férfiöregedés előszeleként, ha a spermájuk gyengécske minőségére kerül szó, akár négyszemközt, akár hivatalosan. Persze eleinte még semmit sem tudhatnak biztosan. Csak találgatnak, sötétben tapogatózva. Szemérmesen.

Negyven küszöbén azért a legmakacsabb, legkevésbé sem gyerekpárti, későn érő férfitípust is el-, elkapja a pánik, hogy megfelelő utód nélkül tengeti tovább a haszontalan, földi létét. Komoly kapcsolatot negyven idusán nem sokáig lehet kihúzni a gyerektéma felvetése nélkül, közösen sóhajtozva a nagycsaládos életérzésről, vizitálva a szintén gyerek nélküli ismerős párokat.

A férfiak nagy többsége még várna, időt kérne, hogy valóban felkészüljön az apaszerepre, nekidurálja magát az elhatározáshoz. Végre a férfi letisztázza magában, hogy szia a régi életének, új szakasz kezdődik, felelősséget vállal. Keletkezik a közös szándék, papír és ceruza, fejléces papíron jobbra a lány nevek, balra a fiú nevek felvésve. És akkor érkezhetnek menetrendszerűen az első csattanósabb pofonok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: Hat lehangoló dolog Németországban

kh 2014. november 6., csütörtök 21:53

Sokan úgy vélik, ha egy külföldre szakadt magyar rácsodálkozik arra, hogy máshol jobban működnek a dolgok, az egyenlő a hazaköpködéssel. A korábbi cikkemet ellensúlyozva ezért most összeszedtem azokat a dolgokat is, amik lehangolóan hatottak ránk Németországban az elmúlt öt hónap alatt. Átlátunk a rózsaszín ködön: keletnémetország bizony bűzlik a kutyaszartól, és a közhiedelemmel szemben nagyon lusták az emberek. 

Már a gyerekeket is rosszul etetjük

LS 2014. november 6., csütörtök 13:22

A gyerekek harmada nem kap reggelit otthon - ez derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Nestlé közös kutatásából

A kutatásban 4-10 év közötti budapesti és kecskeméti gyerekek táplálkozási szokását vizsgálták, 800 fős reprezentatív minta keretében.

Tehát, minden harmadik gyerek a tízóraiig nem eszik. Ez annak fényében meglepő, hogy a szülők túlnyomó többsége tisztában van vele, milyen fontos (lenne) a reggeli. Hogy miért nem kapnak enni?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ahogy a képügynökségek látják a családi életet: vicces

mzd 2014. november 5., szerda 18:20

A stock (ügynökségi) fotók jók. Gyönyörűen lehet velük illusztrálni cikkeket, megtörik a szöveget, így könnyebb olvasni, de ami a legfontosabb: mindig pontosan a valóságot ábrázolják, lehet nevetni rajtuk. Egyik nagy kedvencünk az AwkwardStockPhotos oldal, ami azokat a képeket gyűjti, amik értelmezhetetlen koncepcióval (például újságot olvasó grillcsirke vagy a pasija ujját kétméteres sövénymetszővel levágni készülő nő) rendelkeznek.

Nemrég viszont belefutottunk egy olyan cikkbe, ami a terhes nőkről, illetve a családokról készült beállított képeket figurázza ki olyan képaláírásokkal, amik ellentmondanak a „valós élettel” – legyen szó arról, hogy miként viselkednek a gyermekek fogmosás vagy vacsora közben. A poszt annyira megihletett minket, hogy saját gyűjtésbe kezdtünk: a GettyImages fotói közül válogattunk, és láttuk el őket feliratokkal. Mert a családban mindig pont olyan az élet, mint a képeken. Ugye önöknél is így megy ez?

Jól rajzol a gyerek? Nyerjenek vele!

Dívány 2014. november 5., szerda 15:00

A Dívánnyal, Velvettel, Index-szel is egy csoportba tartozó Otthontérkép mindannyiunkat legyorsult idén a karácsonyi készülődéssel, ennek keretein belül rajzpályázatot hirdetnek gyerekeknek. A három korosztályban kiírt rajzverseny témája a "karácsony otthon", a beküldött műveken szerepelhet egy régebbi közös ünneplés, vagy akár az is, hogy az idei karácsonyt milyennek képzeli a gyerek.

A versenyben bárki indulhat ha már betöltötte a két éves kort, és nem több mint tizennégy éves. Az Otthontérkép szakmai zsűrije három korcsoportra bontva értékeli a legjobb rajzokat majd, és mindhárom csoportban az első 3 helyezettet díjazzák. A legjobb pályamunkákat az Otthonterkep.blog.hu-n mutatják be december 5-én.

A konkrét nyeremény mellett a pályázat dicsőséget is hozhat, a legjobbakból készítik majd el azokat a képeslapokat, amelyekkel a CEMP csoport kíván idén boldog karácsonyt mindenkinek, vagyis, mi, itt a Díványnál, Velvetes nővéreink és Indexes testvéreink is ezzel kívánnak majd boldog ünnepeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hékás, kispapa-szett nélkül nincs apás szülés!

etelka 2014. november 4., kedd 11:48

Hallott már a kispapa szettről? És ha azt mondom Apás szülés szett? Fogalma sincs miről beszélünk?

Magyarországon sok kórház szabályozza azt, hogy pontosan milyen ruhában lehet jelen lenni a szülésnél, vagy éppen látogatni az intenzív osztályon. Tizenéve ezzel még senki nem foglalkozott, legalábbis az általam látogatott budapesti kórházakban maximum egy többször használatos köpenyt kellett felvenni, amit Béla bá, az előző látogató levetett. Aztán volt az az időszak is, amikor egyes szülészetek olyan jó helyzetben voltak, hogy ingyen az apák rendelkezésére tudták bocsánati ezeket a csomagokat. De egyre kevesebb osztály engedheti ezt meg magának, és egyre több helyen a szülőket kérik arra, hogy szerezzék be a szükséges ruhacsomagot.

Azt jó tudni, hogy évente 90-100.000 ember fertőződik meg a kórházakban, amely 10 milliárd forint többlet ápolási díjat ró a kórházakra, a Országos Epidemiológiai Központ felmérése szerint. A steril, egyszerhasználatos szettek használata tehát logikus, és valószínűleg közgazdaságilag is indokolt. Az más kérdés, hogy a kórházak szülészeteinek általában egyáltalán nincs rá pénze.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem vicc, terhesen tényleg összemegy az agy!

pp 2014. november 3., hétfő 15:46

Közhely, hogy a nők a terhesség alatt kicsit megőrülnek, figyelmetlenek lesznek, állandóan aludni akarnak, aztán meg hirtelen felpörögnek, és ez mind semmi ahhoz képest, ami a szülés után történik. Mindannyian láttuk már, hogyan változnak addig racionális, éles eszű közgazdász és fizikus barátnőink szórakozottan gügyögő anyaállattá.

Én mondjuk az első hetekben a kialvatlanságnak és a bezártságak tudtam be, hogy beszélgetés közben nem jutottak eszembe alapvető szavak és kifejezések, illetve egy napra a mosógépben felejtettem a mosott ruhát . Louanne Brizendine, a Kaliforniai Egyetem pszichiáter professzora szerint azonban mindezeknek biológiai oka van: a nők agya átalakul, többek között összezsugorodik a terhesség alatt. De nem kell pánikba esni, úgy fél év múlva visszanyeri eredeti méretét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tél, fülfájásszezon és a tudnivalók

Kovács Emese 2014. november 2., vasárnap 17:06

Közeleg a tél, lassan megtelnek a fül-orr-gégészetek várói fülfájós gyerekekkel és szüleikkel. A fülfájás nem véletlenül sok szülő rémálma: a fülgyulladásra hajlamos gyereket évente akár több alkalommal is el kell vinni szakrendelésre, ahol többnyire hosszú órákig kell várakozni, mielőtt orvos látná a gyereket, ráadásul a fület érintő betegségek általában igen fájdalmasak.

Gyermekkorban leggyakoribb a középfül, illetve a külső hallójárat gyulladása. Utóbbit azonban legtöbbször a hallójáratba került víz vagy a felhalmozódott fülzsír, a rosszul kivitelezett fültisztítás okozza, ezért itt most az előbbire koncentrálunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Köszönés helyett már toltam is le a bugyimat

pp 2014. november 1., szombat 17:29

Ha nem megy a teherbe esés, az ember egy idő után meddőségi centrumba kezd járni, ahol hosszas kivizsgálást követően a mesterséges megtermékenyítés valamilyen formájában fog részt venni. Ugyan a meddőséggel küzdő párok esetén nagyjából egyenlő arányban fordul elő a női és a férfi meddőség, a szükséges beavatkozások mindkét esetben nagyobb mértékben veszik igénybe a nő szervezetét.

Részben ennek is köszönhető, hogy a teherbe esési nehézségek, meddőség diagnózisa, a kivizsgálások és a kezelések főként a nők esetében vezetnek testképzavarokhoz, de legalábbis a testtel kapcsolatos, megváltozott viszonyhoz. Erről a témáról mégis keveset beszélünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó együttműködés a szülők között - milyen az?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. október 31., péntek 17:42

A család egy rendszer, ez gyakran elhangzik, de nem biztos, hogy egyértelmű, mit is jelent ez, és mi következik belőle a gyereknevelésre vonatkozóan. Többek közt azt jelenti, hogy a család nemcsak kétszemélyes kapcsolatokból áll, hanem minden tag viselkedése, személyisége a teljes családra hat. Például, ahogyan a szülők egymással kommunikálnak, nagyban befolyásolja a gyereknevelés sikerességét. A nevelés persze tágan értendő: minden ide tartozik, ami alakítja, formálja a csemetét, azaz sokkal több, mint a szándékos hatások.

Tehát fontos odafigyelni a szülők közötti kommunikációra is. A harmónia hiánya összezavarja a gyereket, elbizonytalanítja, „rosszalkodásra” készteti, aminek tudattalan célja, hogy provokálja a szülőket, húzzák meg a határokat, állítsák helyre a rendet. De miből áll a rend?

Távolról sincs vége, olvasson még »

23 dolog, amiért mi nők állandóan elnézést kérünk

pp 2014. október 30., csütörtök 20:13

Sok mindenben különböznek nők és férfiak, így a neveltetésüken is, ennek előnyeivel és hátrányaival együtt. Egyes nézetek szerint a lányoknak például – legalábbis a jó kislányoknak – sokkal többször és több dolog miatt kell bocsánatot kérniük, mint a kisfiúknak, és ez a különbség felnőttkorban is megmarad.

A Bustle.com cikke szerint a nők lépten-nyomon, reflexből bocsánatot kérnek még olyan dolgokért is, amiért tulajdonképpen nem kellene, vagy amiért hasonló helyzetben lévő fiúktól és férfiaktól nem is várnánk ezt el. Ők 23 dolgot szedtek össze, amiért – szerintük – feleslegesen kérnek elnézést a nők, vagyis nem biztos, hogy meg kell követelnünk kislányunktól a bocsánatkérést ezekben a témákban. Némelyikkel teljes mértékben és egyöntetűen egyetértünk, más témákat illetően mi is kissé ambivalensek vagyunk – amiért rögtön elnézést is kérek. És a nők 23-as listája még mindig sokkal rövidebb, mint az a 65 dolog, amiért a britek kérnek elnézést.

Ha végignézem ezt a listát, van, amiért én is elnézést kérek és már a lányomnak is megtanítottam, van, amiért meg még soha eszembe se jutott szabadkozni. Ön mit gondol? Lássuk a 23 dolgot:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt dolog, amiért csak kórházban szülnék

pp 2014. október 29., szerda 09:10

Talán sokak számára nem ismert, hogy szülés kapcsán olyan komplikációk is adódhatnak, amelyek előre nem láthatóak, mégis azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. Ezek persze nem gyakoriak, sokat mérlegeltük, megírjuk-e az alábbi összefogalót, hiszen nem célunk senkit riogatni. Ugyanakkor úgy gondoljuk, minden kismamának joga van teljes körűen tájékozódni, mielőtt kiválasztja a szülés helyszínét – azaz eldönti, otthon, születésházban vagy kórházban szeretné-e világra hozni a babát.

Mire gondolunk? Geréb Ágnest hét évvel a történtek után azért perelhette be egy kisbabáját elveszítő pár, mert szerintük nem kaptak megfelelő tájékoztatást, és nem mentek volna bele az otthon szülésbe, ha tudják, hogy egy hirtelen fellépő komplikáció esetén a bába tehetetlen. Úgy gondoljuk, fontos, hogy a szülést tervezve a párok tisztában legyenek azzal, hogy még a legegészségesebb és legjobban gondozott terhes nő esetén is felléphet a szülés közben olyan szövődmény, amely azonnali orvosi beavatkozást, akár sürgős műtétet igényel.

Ezekben az esetekben nincs tehát olyan műfogás vagy gyógytea, amivel a bába segíteni tud, és arra sincs idő, hogy megvárjuk a mentőt. A lent felsorolt esetekben a babának és/vagy az anyának akkor van a legjobb esélye az egészséges túlélésre, ha nem negyedórára, hanem egy-két percre vagyunk a műtőtől.

shutterstock 192311921

Összeszedtük, melyek azok a szülészeti szövődmények, amik orvosi beavatkozás nélkül potenciálisan életveszélyesek, és az egyetlen lehetőség a sikeres kezelésükre az azonnali orvosi beavatkozás. Öt dolog, aminél jó, ha a szomszédban van a műtő:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emigráltunk: Nyolc dolog, ami nem hiányzik Magyarországról

kh 2014. október 28., kedd 08:13

Öt hónappal azután, hogy négy gyerekkel és egy macskával magunk mögött hagytuk Budapestet és egy keletnémet városba, Freitalba költöztünk, az eddigi személyes tapasztalatok alapján összeírtuk, mik azok a dolgok, amiket egyáltalán nem hiányolunk Magyarországról. (Korábban összeszedtük azokat a dolgokat is, amik hiányoznak, arról ide kattintva olvashat.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért ne lehetne ugyanolyan jó anya egy férfi?

Kovács Emese 2014. október 26., vasárnap 09:28

Hosszú időn át senki sem kérdőjelezte meg az „anyák jobban tudják” elvet a gyereknevelésben és főleg a csecsemőkről való gondoskodásban. Aztán egyre többen tették fel a kérdést: nem lehetséges-e, hogy az alapvetés, miszerint a nők alkalmasabbak a gyereknevelésre, jobban értenek a gyerekek nyelvén, csupán (vagy legalábbis nagy részben) a nyugati világ társadalmi berendezkedésére vezethető vissza – a nők nevelik a gyerekeket, a férfiak pénzt keresnek –, annak létjogosultságát alátámasztó hitrendszer, igazán erős alapok nélkül.

Az anyai ösztönről mindenki hallott már, az apairól kevésbé. Megoszlanak a vélemények, létezik-e egyáltalán, legalábbis olyan alapokon nyugszik-e, mint az anyai ösztön. Egy nő esetében a terhesség hónapjai, a hatalmas hormonális változások, a méhében érzett magzat és a szülés önmagában is erős köteléket jelent(het) a csecsemő felé, míg a férfiak mindezt csak külső szemlélőként figyelhetik, át nem élhetik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyereknevelés: az elvek elhagyásának művészete

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. október 25., szombat 14:16

A legtöbb szülő utálja, ha beleszólnak, hogyan nevelje a gyerekét. Különösen érzékenyen érinti a kritika, ha lehet benne valami igazság. Nyugodtabb lélekkel fogadjuk az olyan megjegyzést, ami teljes félreértésből származik, vagy a mienktől alapvetően különböző értékekre épít, így nem érezzük, hogy magyarázkodnunk kéne magunk vagy a másik előtt. Másfelől viszont talán azért sem szereti az ember hallani, mások szerint mit csinál rosszul, mert aki mondja, talán nem érzi át, miért ez a megoldás a legkisebb rossz nekünk. Pedig valójában a gyermeknevelés sokszor nem a szép elvek makulátlan megvalósítása, hanem a sok tökéletlen megoldás közül a legélhetőbb, legelviselhetőbb kiválasztása.

Ki ne tervezné, hogy mindig nyugodtan fog beszélni a csemetével (fizikai erőszak persze szóba sem jöhet, még az sem, hogy erőteljesebben megragadja a rúgkapáló gyerek lábát, akit nem lehet máshogy bepelenkázni), kiegyensúlyozott napirendet fog követni a család, egészségesen fognak étkezni, nem ülnek majd a képernyő előtt stb. Ki-ki kiegészítheti a saját, ideális képéhez tartozó elemekkel. Persze, intő jel lehetne, hogy a gyermek nélküli élet sem ideális, abban sem mindig csak azt teszi az ember, amit elméletben helyénvalónak tart. Mégis hiszünk benne, hogyha lesz gyerek, minden más lesz, mert akkor már meglesz a megfelelő motiváció.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bababőrápolási kiskáté: ezt kenje, azt ne öntse

pp 2014. október 24., péntek 08:34

Jön az ősz, a tél és a fűtési szezon, és ez többek között azt is jelenti, hogy a szokásosnál jobban oda kell majd figyelnünk a gyerekek bőrápolására. Ez eddig úgy hangzik, mint valami konzetikai márka reklámja, de nem az. A kinti hideg és a benti meleg váltakozása, a fűtés miatt szárazabb szobalevegő és a szél ugyanis mind szárítják a bőrt. A kiszáradt bőr pedig nem csak esztétikailag nem annyira tökéletes, hanem kellemetlenségeket is tud okozni, viszket, könnyen hámlik, a gyerekek kivakarhatják, és a bőr így esékenyebbé válik a fertőzésekre is.

A magzati élet első felében a legtöbb szervünk már kifejlődik, ez alól kivétel az agy és a bőr is: a bőr teljes kialakulása ugyanis nagyjából 9 hónapot vesz igénybe. A csecsemők bőre ezért még érzékenyebb a külső hatásokra, a koraszülött babák bőre pedig a szokásosnál is sérülékenyebb. A bőrünk az immunrendszerünk része is, és az ilyenfajta védőhatása 8-10 éves korra éri el a teljes érettséget.

A baba- és kisgyerekbőr több dologban is különbözik a felnőtt bőrtől, ilyen a nagyobb víz- és kisebb zsírtartalma, ami miatt hajlamosabb a kiszáradásra. A testtömeghez viszonyított testfelület babák esetén jóval nagyobb, ez pedig azért érdekes, mert mérgező anyagokat rákenve azok nagyobb mértékben szívódnak fel, ezért kell ügyelni arra, mit kenünk a babára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hét legbizarrabb terhesálomtípus

Kovács Emese 2014. október 23., csütörtök 11:27

Sok nő számol be a várandóság ideje alatt fellépő, a magzathoz, a terhességhez, a szüléshez, vagy a csecsemőhöz kapcsolódó, különös álmokról. Ezeknek az álmoknak a jó része néhány jellegzetes mintát követ, és igen bizarrak, akár félelmetesek is lehetnek. A témával az 1970-es évek óta foglalkozó pszichológus, Alan Siegel szerint az ilyen álmokra magyarázatként szolgálhatnak egyrészt a várandós nő félelmei a terhességgel, a szüléssel kapcsolatban, illetve, az új élettel, az anyaszereppel kapcsolatos jó és – esetleg elnyomott – rossz érzései (Jó anya leszek? Örökre elveszítem a szabadságom?), valamint hogy a lélek, az elme így készül fel az új életre, és az álmok révén a magzathoz kötődés is elkezdődik vagy erősödik.

Az álmok tehát fontos részei a „mentális terhességnek”, melynek során az elme mintegy „helyet csinál” a jövevénynek. Siegel – másokkal egyetemben – ezenkívül hormonális hatásokat is gyanít a bizarr álmok háttérben, például a megemelkedett kortizolszintet.

Arra pedig, hogy a várandós nők élénkebben és erősebben emlékeznek az álmaikra, a kutatók szerint az a magyarázat, hogy a terhesség ideje alatt gyakrabban ébrednek fel a nők a gyakori vizelési inger, a magzatmozgások, a nehézkes megfordulás stb. miatt. Márpedig ha egy álom közepén felébredünk, az álom erőteljesebben megragad a tudatunkban.

Sokaknak nincsenek bizarr álmai

Persze a terhesálmok sem jellemzőek mindenkire, több ismerősünk is azt közölte, hogy semmilyen jellegzetes álomra nem emlékszik a terhesség idejéből, pedig reménykedve még ikres anyát is kérdeztünk, abban bízva, hátha ő be tud számolni valami nagyon cifráról. De nem, összesen annyit mondott, hogy „asszem egyszer valami olyat álmodtam, hogy nem két, hanem három gyerekem születik egyszerre (ettől egyébként rettegtem titokban, mert olyan rosszul voltam végig a terhesség alatt, hogy meggyőződésemmé vált, hogy biztos több gyerek van bent, azért hányok folyton mint a lakodalmas kutya), de ez nem túl bizarr, sajna."

shutterstock 125614643

Másik kolleganőnk ezt írta: „hát, én semmi ilyesmire nem emlékszem, viszont addig képtelen blődségnek tartottam a harrypottert, viszont terhesen imádtam, faltam a részeket (persze nem könyvben, hiszen j.k.rowling ezt tényleg 5 éveseknek írta, legalábbis az első 7 mondatból erre következtettem, tovabb nem olvastam). Viszont végigbőgtem az összeset. Ebben az időben ment a House is meg a Bones is, és azokat is faltam, és persze állandóan ilyen terheses, kisgyerekes betegségek/halálok voltak, de nem paráztattak különösebben, csak max nyomasztott."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Katalin hercegné a kis korkülönbségben hisz

Dívány 2014. október 22., szerda 16:42

Az angol királyi család ügyeit az egész világ imádja, ezen belül kiemelten népszerű minden, ami Katalin hercegnével kapcsolatos, különösen, ha ráadásul terhességről vagy gyerekről van szó. A Katalin-fixált britek még az olyan világrengető eseményekre is kiváncsiak, mint amikor a hercegné letörli a kisherceg György álláról a nyálat (majd a kezét beletörli saját gyönyörű dizájner-csipkeruhájába. Na, hát az anya akkor is anya, ha éppen hercegnő.)

Úgyhogy a Katalin-láz ismét fellángolt, amikor a hercegné nem túl diszkrét barátnője ismét idő előtt kiszivárogtatta a második terhesség tényét. Mondjuk persze ezt a kiszivárogtatást kezelhetjük akár fenntartásokkal is, miután ismét ugyanaz tájékoztatta a sajtót, mint az első gyereknél – ha ezután a második terhességet is elmesélték neki, felmerül az emberben némi szándékosság. Nem mintha ez fontos lenne amúgy.

A hír bejelentése óta a brit sajtó kétnaponta elemzi Katalin állapotát (sokat hány), és találgat, mikor jön a második baba, valamint szólaltat meg professzorokat, akik azt taglalják, mekkora korkülönbség az ideális két gyerek között.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt normális érzés, ha meddőséggel küzd

pp 2014. október 20., hétfő 15:15

"Ne görcsölj rá! Maradj pozitív! Ne add fel a reményt! Higgy a sikerben! Ne gondolj rá ennyit! Legyél kiegyensúlyozott és stresszmentes, és akkor biztosan jönni fog a baba!" Ezekkel szokás traktálni a meddőségi kivizsgálás és mesterséges megtermékenyítő kezelések alatt álló párokat és nőket. És persze ezek nem mind feltétlenül hülyeségek, hiszen mi lenne annál jobb, mint pozitívnak maradni, és mosolyogva, a sikerben való töretlen hittel lendülni túl a nehézségeken. Ugyanakkor a fogantatási nehézségek és a meddőségi kezelések olyan nehéz érzéseket is mozgósítanak, amelyekről nem biztos, hogy mindig merünk beszélni, pedig teljesen normálisak.

Nem azt akarjuk ezzel mondani, hogy mérgelődni és irigykedni kell, mert az vezet eredményre. Ugyanakkor a negatív érzéseken nem úgy lehet túllépni, ha letagadjuk, és egy bátor műmosollyal elkendőzzük őket, hanem úgy, ha megéljük, megengedjük magunknak, hagyunk nekik időt és teret, átdolgozzuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dupla beszoktatás: bölcsi-ovi párhuzamosan

Kovács Emese 2014. október 19., vasárnap 11:44

Olyan szerencsés(?) helyzetbe kerültem, hogy egy hét különbséggel kezdődött a lányom (3,5 éves) és a fiam (1,5 éves) oviba, illetve bölcsibe szoktatása. Mivel a legelső napot leszámítva a férjem végig külföldön volt, az egész lezongorázása az én dolgom lett. Arra készültem, hogy őrületes harcot fogok dokumentálni, ehhez képest elég sima volt az ügy.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés