SZÜLŐSÉG

Másmilyen tanár kéne a mai, digitális kölykök mellé

Primilla 2015. április 23., csütörtök 15:41

A mai diákok nem tudnak figyelni, nem akarnak tanulni, lusták, érdektelenek – sok tanár panaszkodik erre. Ami persze nem új, mert minden generáció úgy látja, hogy a „ezek a mai fiatalok” mások. Általában rosszabbnak, nehezebben kezelhetőnek tartják őket.

Kutatások szerint azonban tényleg igazuk van azoknak – csak nem úgy – akik így látják a fiatalokat, és ebben a jelentősen megnövekedett technikai eszközhasználatnak hatalmas szerepe van. Nem rosszabbak lettek a gyerekek, csak nagyon máshogy működik az agyuk, ami abból következik, hogy nagyon más világban nőnek fel, mint a korábbi generációk. Ezért a pedagógiának is alkalmazkodnia kéne ahhoz, milyen stratégiákkal lehet őket motiválni.

Pár héttel ezelőtt tartották az idei Digitális Nemzedék Konferenciát, melynek célja éppen az, hogy a szakemberek jobban megértsék a tanulókat – és önmagukat is - abban a világban, amelyben élünk, és amelyben az információszerzés elsődleges terepe, belátjuk vagy nem, az internet.

Miért van még iskola és tanár, amikor a neten pár kattintással ezerszer annyi információhoz hozzájuthat a diák, mint amennyit a pedagógus heti két órában átadhat? – tette fel a kérdést előadásában Szabó Éva, a Szegedi Tudományegyetem Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszékének vezetője. Egyáltalán, mi a dolga egy digitális bevándorló tanárnak egy digitális bennszülöttekből álló osztályban? 

A digitális korban, ahol a diák a bennszülött, a tanár pedig legfeljebb letelepedési engedélyért folyamodhat, a pedagógus szerepe: a vezetőé, tanácsadóé. A régi alá-fölérendeltség helyett partneri viszonyt kell kiépíteni a tanulókkal, ami a kölcsönös tiszteleten alapul. A legfontosabb, amit meg kell tanítani, az önértékelés, és, hogy hogyan kell élni a 21. században - véli Szabó Éva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Látott már ennél tahóbb első szülinapi meghívót?

mzd 2015. április 23., csütörtök 08:55

A babazsúroknak mindig nagy divatja van, és bár az egy-két éves gyermekek ebből semmit nem fognak fel, jó lehetőség arra, hogy az anyukák végre szocializálódjanak – és nem mellesleg bezsebeljék az ajándékokat is.

Az már más kérdés, hogy valóban hasznos dolog kerül-e elő az ajándékdobozból, éppen ezért egy anyuka biztosra ment: a Redditre április 17-én A legkövetelőzőbb szülinapi meghívó, amit láttam címmel posztolt fotó szerint a túlbuzgó szülő szokatlanul precíz instrukciókkal látta el a rokonokat, nehogy rossz ajándékot vegyenek, vagy esetleg duplikáció forduljon elő, és kérte őket, hogy szóljanak, ha nem tudják beszerezni őket, mert akkor megveszik majd ők maguk – olvasható a HuffPost oldalán.

A vita a kommentelők között arról folyik, hogy

a, menjen anyuka a jó francba, és örüljön, ha egyáltalán gondol valaki arra, hogy ajándékot vegyet
b, anyuka stílusa valóban elég meredek, de egyébként van ráció a kéréseiben

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyre több kiskamasz lány boldogtalan

Homoki R 2015. április 22., szerda 18:41

Az elmúlt öt évben a 11-13 éves brit lányok körében 55 százalékkal nőtt az érzelmi problémákkal küzdők száma. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos harmincfős osztályban eggyel több olyan lány van ma, akinek érzelmi gondjai vannak, mint öt évvel ezelőtt. Ez osztályonként három olyan lányt jelent, akik gyakran érzik magukat boldogtalannak, letörtnek, gyakran szoronganak és sírnak. Legalábbis ez derül ki a Journal of Adolescent Health májusi számában publikált tanulmányból

shutterstock 204460750
Távolról sincs vége, olvasson még »

Családi kassza, gyes, és a kié a pénz darázsfészek

Puskás Pálma 2015. április 22., szerda 11:17

Nemrégiben egy érdekes vitába futottunk bele, a téma pedig, az anyasággal kapcsolatos legtöbb problémához hasonlóan elképesztően megosztónak bizonyult. Nem, most nem a tápszer kontra anyatej vagy a hordozás kontra babakocsi problematikáról van szó. Hanem a pénzről. Vagyis arról, hogyan változtat meg egy addig egyensúlyban lévő kapcsolati dinamikát az, ha az addig kereső, de most a gyerekkel otthon lévő anya értékelhető jövedelem nélkül marad.

Amikor pedig a munka világába visszatérő anyatársainkkal beszélgetünk, szinte mindig elhangzik az, hogy "mennyire jó", hogy végre lelkiismeretfurdalás nélkül vehettem magamnak egy kabátot/cipőt/táskát. Mert akármilyen is a kapcsolat, meglepően sok nő érzi kellemetlennek, hogy a férj által megkeresett pénzt költse magára.

Van, aki szerint azzal van a baj, ha a közös kassza nem természetes, és mindig külön kérni kell pénzt olyan kiadásokra, amikre korábban futotta a saját fizetésből, és megalázónak érzik ezt a felállást, ezért inkább nem is kérnek - ami hosszú távon persze szintén feszültségeket szül. Mások még ennél is tovább mennek, és a közös bankszámláról sem tudnak lelkifúró nélkül megvenni egy tavaszi cipőt, mondván: végül is, azért a pénzért a másik dolgozott meg.

Némi érdeklődést követően kiderült, hogy saját, szűkebb környezetünkben is sokféle elképzelés létezik: vannak kapcsolatok, ahol semmi problémát nem okoz mindez, vannak, ahol igen, és van, ahol a kapcsolatban ugyan nem okoz problémát, de a tágabb környezet húzza a száját a szokatlan megoldás miatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elég a szoptatásból! De hogyan válasszam el?

abra 2015. április 21., kedd 14:34

Azt kell mondjam, szoptatás tekintetében is csodaszép 19 hónapon vagyunk túl, annak ellenére, hogy a kislányom: 

  •   Az első naptól kezdve igény szerint szopik, ami egy éves koráig kétóránkénti ciciztetést jelentett, éjjel-nappal.
  •  Később ritkultak a nappali szoptatások, de éjszakánként a mai napig is többször (akár négyszer is) követeli a mellbimbót. 
shutterstock 171518102
  • Napközben és este is cicin alszik el, éjjel is szopizás kell neki a visszaalváshoz. 
  • Ha beteg, vagy jön a foga, szinte kizárólag anyatejen él több napig, esetleg joghurtot elfogad.
  • Kialakult egy furcsa szokása: miközben eszik az egyik mellemből, a másik mellbimbómmal "csücsközik", vagyis csavargatja, piszkálgatja, mint más gyerekek a takarójuk, párnájuk csücskét.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tűzcsapra esnek, hogy elvetéljenek

mzd 2015. április 21., kedd 13:07

Vannak azok a témák, amelyekről bár nem kellemes beszélni, mégis muszáj - az egyik ilyen az abortusz, ezen belül is az „önabortusz". Így hívjuk azt, amikor a nők szándékosan idéznek elő vetélést, többek között mondjuk azért, mert az országukban törvényileg tiltják a magzatelhajtást – és erre hívja fel a figyelmet egy friss kampány is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meseterápia: testi érzetek az elme szintjén

Puskás Pálma 2015. április 20., hétfő 19:49

A Mosoly Alapítvány gyermekekkel foglalkozó pszichológusokat, terapeutákat tömörít: ingyenes mese- és művészetterápiákkal segítik a rászoruló gyerekeket a testi betegségekkel együtt járó lelki problémák feldolgozásában. A pszichoterápiák révén lelki rehabilitációval egészítik ki az orvosi kezeléseket, hogy ezek egymást erősítve fejtsék ki hatásukat a tartós gyógyulás érdekében.

A páciensek között vannak súlyosan beteg gyerekek, tumorosak, szervátültetettek, krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegség, epilepszia), vagy éppen pszichoszomatikus zavarral küzdők, vagyis olyanok, amikor a testi tünet mögött nincs kimutatható szervi elváltozás (például tik, reflux, szorongásos fejfájás). Mindezek után nem meglepő, hogy idei, éves konferenciájuk témája a test és a lélek viszonya, a megtestesült elme, és a testi aspektus szerepe a pszichoterápiákban. A 2015-ös Kreatív Napokon vettünk részt.

Meseterápia jöhet a kórterembe, táncterápia kevésbé

Korbai Hajnal pszichológus nyitó előadásából rögtön kiderült az is, miért használnak meseterápiát, és ha már ilyen fontos a testi aspektus, akkor miért nem valamilyen testi, mozgásos módszer mellett köteleződtek el az Alapítvány munkatársai.

"2009-ben, mikor a művészetterápiák mellett belekezdtünk a meseterápiába, olyan módszert kerestünk, amit ágyhoz kötve is lehet, bármilyen körülmények között alkalmazni, pl. steril boxban, ahova nehéz bevinni eszközöket, vagy a gyerek az állapotából kifolyólag nem képes részt venni a foglalkozáson. A mese mindig kéznél van, és addig lehet elmenni a feldolgozásában képző-, vagy zeneterápiával, vagy a hosszú távú csoportokban pszichodrámával, amíg a gyerekek állapota megengedi." - kezdi a szakember.

- "Egyedül a testtudati technikát használó mozgás- és táncterápia nem tudott bemenni a kórházakba, a testi mozgás akadályozottsága miatt. Pedig a testi aspektus fontos lehet, ha minden testi betegségnek vannak pszichés okai, amin a pszichoterápiával változtatni lehet. Lehetséges-e a testtel, testtudattal dolgozni ilyen körülmények között? Nem lenne különösen fontos azoknál a gyereknél, akiknél a test-lélek kölcsönhatás feltáratlan zavaráról beszélünk, mint a pszichoszomatikában? Különösen, ha minden betegség az széles értelemben véve... Ilyen módszerek után kutatunk évek óta."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Helló szaranyaérzés, örök társunk!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. április 20., hétfő 15:36

Sok anya számára ismerős a gyomorszorító érzés, a szorongással vegyes bűntudat, amit röviden csak úgy fogalmazhatnánk meg, hogy „szaranyaérzés”. Kicsit olyan, mint egy árny, ami követ, és nem tudja az ember, joga van-e egy határozott mozdulattal elhessenteni, kihúzni magát, és mély levegőt véve azt mondani: ennek a gyereknek én vagyok a legjobb anya, minden hibámmal együtt!

Ez a kétely, ez a bűntudat nagyon különböző helyzetekben jelentkezhet. Van, akiben az okozza, hogy visszament dolgozni, és milyen anya az olyan, aki intézményre bízza a gyerekét, pláne, ha még meri is élvezni a munkával töltött órákat. Másban az, hogy nem elég türelmes a gyerekkel, túl hamar felpaprikázza magát. Van, aki úgy érzi, unalmas életet tud csak nyújtani, mert nem pattannak ki izgalmas mesék a fejéből, és kevés az ötlete, mit lehetne alkotni az őszi termésekből. Az anyákban az a közös, hogy mind azt hiszik, keveset adnak a gyereknek, és ez az ő hibájuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napi cuki: így találja meg a gyerek vakon is az anyját

Homoki R 2015. április 20., hétfő 15:25

Übercuki anyukaríkató kampányvideóval rukkolt elő az 1982 óta működő Pandora ékszer – anyák napjára, nyilván. Ha eltekintünk a videó rejtett üzenetétől, hogy minden nő egyedi, így tehát mindnek egyedi ékszer jár, maga a videó remek lett. Hat nő és hat bekötött szemű 3-9 éves kisgyerek látható benne, a feladat pedig az, hogy a gyerekek vakon válasszák ki a sorból az anyukájukat. Félre a szkepszist, elő a zsepit, kelleni fog. 

Zaklatják a kölyköt? Erre is van alkalmazás!

Primilla 2015. április 19., vasárnap 19:56

Annyi mindenre van már ügyes mobilos alkalmazás, ami megkönnyíti az életet, hogy teljesen kézenfekvő: olyan is létezik, ami a kamaszoknak szól, és kifejezetten akkor segít, ha a kölyök úgy érzi, bajban van. A kamaszok lelke egyébként is kiismerhetetlenül bonyolult, vagy szólnak, ha baj van, vagy nem, vagy sikerül olyasvalakivel beszélniük, aki jó tanácsot ad, vagy nem.

A magam részéről ezt nem bíznám a véletlenre. Kipróbáltam az Unicef HelpApp-jét, és arra jutottam, hogy ők sem bízzák. Az alkalmazás arra is jó, hogy konkrét veszélyhelyzetben segítséget kérjen a gyerek, és akkor is nagy hasznát veszik, ha ugyan nincs instant vész, de úgy érzik, valaki bántja őket.

Az alkalmazás nagyon átlátható. Abban a szerencsés esetben, ha a gyereknek éppen semmi baja, csak érdeklődik, mert sejti, hogy nem biztos, hogy így marad örökké, hozzájuthat egy csomó hasznos információhoz azzal kapcsolatban, hogy mi számít, mondjuk kényszerítésnek vagy zaklatásnak. Segít abban is, hogy a kölyök beazonosítsa a rosszérzését, szavai legyenek rá egyáltalán, és felismerje, hogy mi történik vele. Nem árt az ilyesmit tudni, nehogy azt higgyék, tűrniük kell!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erre figyeljen, ha hazudik a kölyök

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. április 19., vasárnap 10:11

Számos kritikával illetik a tizenéveseket, ezek közül az egyik, hogy hajlamosak füllenteni. Vajon tényleg így van? És ha igen, mi az oka, és mit kezdjünk vele?

Két esetben kell a hazugsággal/igazmondással kapcsolatban aggódni a tizenéves miatt: ha mindig mindenről megosztja a teljes igazságot a szüleivel, és ha össze-vissza hazudozik, nem lehet tudni, melyik szavának higgyünk. Utóbbi nevezhető egyfajta tünetnek is: tünete annak, hogy valami komolyan megsérült a gyerekkel való kapcsolatban. Jobb esetben ez valami feszültség kifejeződése, egy vészjelzés, annak közlése, hogy „figyeljetek rám, mert baj van, segítségre szorulok!”.

shutterstock 189640016

Rossz esetben személyiségzavar előrejelzője is lehet: aki azért hazudik, mert az érdekei ezt kívánják, és nem érez ebben semmiféle problémát, várhatóan későbbi életében is ezt az érdekvezérelt működésmódot fogja megvalósítani, ez pedig annak a jele, hogy nem épültek be kellőképp a morális gátak. Viszont fontos arra figyelni, hogyha a kamasz titkolózik, bizonyos kérdésekben füllent, arra ne reagáljon úgy a szülő, mintha egy gátlástalan, leendő bűnözővel állna szembe! Azaz ne keverjük össze a kamaszlázadást az antiszociális személyiséggel!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lila nadrágot kisfiúra? Botrány az oviban!

Puskás Pálma 2015. április 18., szombat 20:18

Andi barátnőm kisfia öt éves. Az idei tanévben harmadszor hívatta be az óvodavezető, a probléma pedig a kisfiú öltözködése: anyuka helytelenül öltözteti. Mit gondolnak, mi lehet a probléma a gyerek ruhájával? Szakadt, piszkos, nem az évszaknak megfelelő? Nem, nem ez a baj. Az a baj, hogy lila.

A kis Áronnak ugyanis van egy nővére, aki már iskolás, és akitől ennek megfelelően ruhákat örököl. Andi pedig úgy gondolta, nem dobja ki a nem kifejezetten lányos ruhákat, hanem ráadja a kisfiúra. Most nem mindegy, milyen színű body-t büfiz le vagy ken össze spenóttal? De nyugalom, nem húzza a fiúgyerekre a teljes hellokitty-s, csillámpónis, rózsaszín pillangós ruhatárat, ő is tudja, hogy van egy határ. Ugyanakkor a játszótérre, óvodaudvarra alkalmasnak találta a lila melegítőnadrágot még fiú részére is. Ugyanígy azt a csíkos pulóvert is ráadta a kisfiúra, amelynek a csíkozásában a zöld és a sárga mellett rózsaszín csíkok is vannak. Ami még durvább, a harisnyanadrágos téli időszakban a nadrág alá egy-egy lányosabb harisnya is becsúszott, például egy fehér alapon kék és rózsaszín pettyes.

Az óvónők szerint az ilyesmivel azonban óvatosan kell bánni, hiszen összezavarhatja a kisgyermek épp kialakulóban lévő nemi identitását. Nem beszélve arról, hogy ovistársai még csúfolták is a pulóveren lévő rózsaszín csík miatt. Ők biztos nem látták, hogy még Beckham is hord rózsaszínt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért olyan kevés a vas az anyatejben?

Kovács Emese 2015. április 18., szombat 14:25

A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag: nélkülözhetetlen az oxigéntranszporthoz, így a szervezet megfelelő működéséhez, hiányában gyerekeknél fejlődési elmaradottság áll be. Az ember ennek alapján azt hinné, az anyatej aztán tartalmaz bőven vasat, de a helyzet pont ennek az ellenkezője. Az anyatejnek meglepően alacsony a vastartalma (kb. 0,5 mg/liter), és az anya a táplálkozásával sem igen tudja növelni azt. De mi lehet az oka annak, hogy a szervezetünk ilyen fukarul méri ezt a fontos anyagot a csecsemők számára?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kicsúszott a határidőből? Vissza a táppénzt!

Primilla 2015. április 17., péntek 09:06

Kedves anyuka, ha ön önfoglalkoztató, vagyis van egy szabad szemmel alig látható kis vállalkozása, amiben mindent ön csinál, és időnként táppénzre menne a beteg gyerekével, akkor nagyon vigyázzon, hogy mikor adja le az OEP-nek a táppénzes papírt. Ha ugyanis kifut az időből, több tízezer forintra is megbüntethetik.

A történet úgy kezdődött, hogy beteg lett a gyerek. A gyermekorvos annak rendje és módja szerint kiállította a táppénzes papírt, amit a beteg gyerek anyukája – talán éppen azért, mert beteg volt a gyerek, és kisebb baja is nagyobb volt ennél – nem küldött el azonnal az OEP-nek, hanem csak valamivel később, túl a 15 napos határidőn.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már az oviból se lóghatunk jó szívvel

Divany.hu 2015. április 16., csütörtök 19:29

A Magyar Nemzet hozta a múlt hét egyik legborúsabb hírét, hogy ugyanis ezentúl nem lehet csak úgy nem bevinni a gyereket az óvodába, ha éppen úgy diktálja úri kedvünk.

Szóval nincs többé Minimax az ovi helyett, mert amennyiben az óvodás gyerek igazolatlan hiányzása meghaladja az öt nevelési napot, a jegyző figyelmezteti a szülőt a mulasztásra, illetve annak következményeire – közölte a Magyar Nemzettel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságért és családügyért felelős államtitkársága. Ha a hiányzások mértéke ennek ellenére eléri a húsz napot, akkor 2016. január 1-jétől az óvodás gyermekek esetében is lehetőség lesz a családi pótlék folyósításának szüneteltetésére.

Bár a húsz nap elég soknak hangzik, kicsit jobban belegondolva azért nem rengeteg, ha például végiggondoljuk, mennyivel hosszabb az iskolás nyári szünet mint az ovis (sokkal, jóval több, mint 20 munkanappal), akkor máris kezdhetünk aggódni, és akkor olyan egyéb elhajlásokról még nem beszéltünk, mint családi síelés, vagy esetleg az, hogy a gyerek elmenne a nagyihoz egy hétre, csak úgy, csak mert szeretnek együtt lenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tündérek, hekkerek és időutazás: könyvek kamaszoknak

Puskás Pálma 2015. április 16., csütörtök 13:58

Milyen könyvet adjunk kiskamasz gyerekeink kezébe? A gyerekkönyvek és a felnőtt irodalom közötti sávban nehéz eligazodni, ráadásul sokan vannak, akik némiképp érthető módon nem szívesen adnak olyan könyvet a serdülő gyerekük kezébe, amit nem olvastak ők maguk is. De létezik egyáltalán ilyesmi a Harry Potterne kívül? Szerencsére igen: mostanában kifejezetten jó és élvezetes kamaszkönyvek is születnek, ráadásul kortárs magyar szerzők tollából. Mutatunk néhányat, amit felnőttként is szívesen olvastunk, és a gyerekeknek is tetszik.

1. Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István, Vészits Andrea: Időfutár-sorozat

5
Fotó: Pagony

Kezdjük mindjárt egy személyes kedvencükkel: az Időfutár sorozat következő kötetét együtt várjuk tizenkét éves unokahúgunkkal és negyvenéves könyvesbolti eladó barátnőnkkel. A történet lassan indul, aztán egyre meglepőbb fordulatokat vesz, miközben az időutazós szál mentén történelmi helyszíneket vegyít a nagyon is jelenkori kamaszélet cset-beszélgetéseivel és okostelefonozásával.

Az első kötetben (A körző titka) a főhős Hanna Budapestre költözik családjával, új középiskolába kerül, ennek minden megpróbáltatásával együtt. Aztán furcsa dolgok kezdenek történni: egy ócska körzőt talál, amire környezetéből valamiért többen is pályáznak, felbukkan egy különös öregember, de ami a legborzasztóbb, Hanna számítógépe is önálló életet kezd élni.

A kusza eseményeket a főhős Hannából, szegedi barátnőjéből és fiú osztálytársukból álló hármas próbálja kibogozni. Ehhez időnként némi történelmi tudásra is szükségük van, amiből persze az olvasó is tanulhat, ugyanakkor a regény még véletlenül sem válik tankönyvvé.

Korosztály: 12 éves kortól.

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Csodatanár, akinél kötelező netezni órán

Primilla 2015. április 15., szerda 18:14

Itt a Kölyök blogon gyakran kaphatók vagyunk egy kis kesergésre a magyar oktatási rendszer haszontalan, értelmetlen és fölöslegesen megterhelő „vívmányai” miatt, de higgyék el, örülni sokkal jobban szeretünk. Különösen, ha van miért. Például amikor azt látjuk, hogy egy pedagógus egy valós és fontos problémát próbál kreatívan, a gyerekek számára élvezhetően megoldani, ráadásul úgy, hogy abból hosszú távon is jól jön ki mindenki.

Erre pedig egy nagyon jó példát találtunk a Taní-tani portálon. Mit szólnának, ha webes kincskereséssel és fejtörőkkel próbálnák serkenteni a gyereküknek azt a készségét, hogy hatékonyan tudjanak információt szerezni a netről?

shutterstock 70747549

Bognár Amália pedagógus abból indult ki, hogy habár az iskolások napi sok órát töltenek a számítógép előtt, mégis nagyon nehezen tájékozódnak a linkek, menük, oldalak világában, és a digitális szövegértésük ugyanúgy elmarad az európai átlagtól, mint a papírról olvasotté.  Úgyhogy azt találta ki, hogy összeköti a kellemest a hasznossal: az okostelefon, tablet és számítógép (IKT eszközök) használata egyrészt motiválni fogja a gyerekeket, hogy elolvassák a tanulnivalót, ugyanakkor jártasságot is szereznek a digitális világban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha a king király, akkor Kinga királynő? Kétnyelvű gyerekek

S-W. Zsó 2015. április 15., szerda 16:18

Idegen nyelvek nélkül ma már nem lehet boldogulni – halljuk lépten-nyomon. Talán éppen ezért dönt úgy egyre több itthon élő magyar szülő is, hogy születésétől fogva kétnyelvűségre neveli a gyermekét. De vajon mekkora fába vágja a fejszéjét a család, ha az adott idegen nyelvet a gyerekek nem a természetes környezetében, nem anyanyelvi beszélőkkel társalogva sajátítják el?

Dr. Csiszár Rita alkalmazott nyelvészt, a Két- és többnyelvű gyermeknevelés a mindennapokban című könyv szerzőjét, illetve Bán Annamarit, a Nevelj kétnyelvű gyereket! című blog íróját kérdeztük tévhitekről, előnyökről, a kétnyelvűségre nevelés hasznáról és nehézségeiről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Másodikos feladat: kijelentő mondat kérdőszóval

Divany.hu 2015. április 14., kedd 19:06

Nehéz a kisiskolások élete, nem elég az ezer sebből végző oktatási rendszer számtalan nyűge, még megoldhatatlan feladatokkal is traktálják őket, hogy ne legyen olyan egyszerű az élet. A lenti példát fénymásolt papíron kapták kézhez a másodikosok, és rögtön beindult az őrült összeesküvéselmélet-gyártás, hogy akkor most hol, miben jelenhetett meg a példa. 

Nekünk vannak ötleteink, mindenesetre az biztos, hogy amennyiben az e kérdőszócska szerepel a mondatban úgy nehéz belőle kijelentést csinálni, persze mi már nagyon régen tanultunk ilyesmit, lehet, hogy azóta megváltoztak ezek a dolgok. Is. 

És a kérdés: hogyan csinálunk KIJELENTŐ mondatot abból, hogy "fészkét megtalálja-e a régi"? Önök tudják? Vagy ez direkt ilyen beugratós dolog, aminek az a megoldása, hogy nincs megoldása? És miért tett kérdőjelet a pirossal javító entitás (tanár?) a nincs megodás mögé? És miért számozta be pirossal a szavak sorrendjét, ha az így létrejött alakulat egy kérdőmondat lesz?

Így néz ki egy mesélő ágynemű

mzd 2015. április 13., hétfő 17:16

Nem kell sokat várnia annak, aki interaktív ágyneművel szeretné meglepnie gyermekét (és egyben saját magát is), hiszen április 20-án indul a hozzá kapcsolódó Kickstarter kampány. Hogy mi is ez az egész? Dióhéjban: egy magyar csapat, a Bedtime Bedding célja, hogy piacra juttassák a világ első, mesélést segítő ágyneműszettjét, amely segítségével a szülők és a gyerekek egyszerűen találhatnak ki történeteket, és amelynek elemeivel el is játszhatják azokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 módszer a hatékony tanuláshoz

Primilla 2015. április 13., hétfő 14:35

Egyáltalán nem hatékony, ahogy a legtöbb diák tanul – erre a lehangoló következtetésre jutott kutatásai során a St. Louis-i Washington Egyetem két pszichológusa, Henry Roediger és Mark McDaniel. Ketten több évtizede foglalkoznak az emberi tanulás és emlékezet működésével, eredményeikről könyv is született, melyben szerencsére nemcsak a rossz hírt közlik, hanem jó tanácsokkal is ellátják az olvasókat. A lényeget a Vox foglalt össze 8 pontban, lássuk!

Mindent egybevetve a lényeg (majd ez után pontokba szedve is kibontjuk), hogy a jegyzetek, tankönyvek újraolvasása majdhogynem teljesen értelmetlen. Ehelyett inkább az olyan aktív tanulási módokra kellene időt és energiát szánni, mint a tesztelés, a tanulókártyák, folyamatábrák, vázlatrajzok készítése. Már amennyiben a cél valóban a tartós tudás, valamint hogy a kölyök egyre jobban elmélyedjen a témában, és nem csupán a küszöbön álló vizsgán vagy dolgozaton szeretne túlesni valahogy.

1. Ne csak újraolvasd!

A tananyag ugyanis általában akkor világosodik meg, amikor az ember először találkozik vele, és a felfedezés öröme, izgalma is akkor éri a tanulót. Amikor pedig újraolvassa a jegyzeteit, már valódi kíváncsiság, érdeklődés nélkül bólogat, igen, igen, igen, tudom, hallottam már. Új összefüggések, mélységek ilyenkor nem bontakoznak ki, és az sem derül ki, hogy mi az, amit nem tud, ami nem áll össze. 

shutterstock 197445230
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nincs oltás, nincs pénz az államtól

mzd 2015. április 13., hétfő 13:30

Nemrég megmutattuk, hogy az oltásellenesség mekkora butaság, és azt is, hogy annyi az oltott gyerek Hollywoodban, mint Szudánban

Mivel a (járványok elkerüléséhez szükséges) magas átoltottsági arányhoz az kell, hogy minél többen éljenek a védőoltás lehetőségével, Ausztrália határozott lépésre szánta el magát: úgy döntött, megszünteti a segélyek és a gyermekgondozással kapcsolatos juttatások folyosítását azoknak a családoknak, akik nem kérik a gyermekük beoltatását – olvasható az npr.org-on.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három szupertanár, aki már mém lett

Primilla 2015. április 12., vasárnap 11:43

Az oktatási rendszerben eltöltött évek alatt szerencsés esetben mindannyian találkoztunk olyan tanárokkal, akikre még ma is szívesen emlékezünk, akikkel most is bármikor leülnénk teázni. Sőt, még talán olyan is akad, akiért egyenesen rajongtunk. Akár azért, mert egy szellemi kaland volt velük minden óra, vagy, mert annyira ismerték és érették a lelkünket, vagy, csak mert egyszerűen szuperjófejek voltak. Jönnek már a nevek, arcok?

Az alábbi három videó három olyan tanárt mutat be, akikre alighanem így emlékeznek majd a diákjaik. Minél több ilyet szeretnénk a saját gyerekeinknek is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekirodalmi kikicsoda: Lakatos István

Varga Betti 2015. április 12., vasárnap 09:00

A népszerű Lencsilány képregényekről, a 2012-ben az Év Gyermekkönyvének választott Dobozváros meseregényről sokan ismerhetik Lakatos István írót, illusztrátort. Könyvei egyszerre építkeznek a mesék, sci-fik, fantasyk elemeiből, így alkotnak sajátos, a gyerekek és a felnőttek számára egyszerre érdekes világokat.

Legfrissebb kötete az Óraverzum -trilógia első kötete, a Tisztítótűz . A Seon bolygón játszódó történet hőse az ötéves Mirkó, akinek a végtelenül unalmas napjai hirtelen rothadásnak indulnak. 

Meddig mehet el a durvaság ábrázolásában egy meseregény, hol húzódik az őszinteség határa és mik a legfélelmetesebb lények? Többek között erről kérdeztük Lakatos Istvánt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szar van a pesti homokozókban. Mármint szó szerint

ZZs 2015. április 11., szombat 14:35

A közelmúltban megjelent hírek szerint évente akár hat-nyolc gyerek vakulhat meg parazita bélféregpeték fertőzésétől. Az egyik ok a homokozók játszóhomokjának fertőzöttsége lehet.

Fertőzött homokozóban vakult meg a négyéves Cintia!” – ez is egy szalagcím a sok közül, amely arról számolt be, milyen állapotban vannak a magyarországi játszóterek homokozói. A fertőzés tényleges forrását viszont egyik esetben sem azonosították erre alkalmas laboratóriumban, ezért ezek a kijelentések csak feltételezések.

Ezért, olyan szakemberekkel mentünk el három népszerű játszótérre, akik szakszerű mintavétel után kielemezték mi található abban a homokban, amiből a gyerek naponta süti a tortácskáit.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés