SZÜLŐSÉG

Így szedjen gyógyszert, ha szoptat

Puskás Pálma 2015. március 17., kedd 19:53

Barátnőnk jelenleg négy hónapos babáját szoptatja. emellett migrénes. Nem a baba, az anyuka. A migrénre többféle fájdalomcsillapító gyógyszert szokott bevenni, amelyek közül ugyan a legtöbb nem mulasztja el a fájdalmat, de legalább csökkenti. Már a terhesség alatt kiderült, hogy a régi jól bevált fejfájáscsillapítói közül nem mindegyik szedhető, de a legnagyobb nehézség a szoptatáskor jött: gyakorlatilag minden gyógyszerének leírásában szerepel, hogy szoptatás alatt kerülendő.

Így aztán Andi, biztos, ami biztos, nem vesz be semmit: a négy hónap alatt még "csak" egyszer volt migrénes rohama, akkor feküdt az elsötétített szobában, és nagyjából arra volt képes, hogy pár óránként megszoptassa a segítőkész nagymama által behozott csecsemőt. Felmerült az is, hogy elválassza a babát, hiszen a szoptatás legtöbb és legfontosabb előnyei az első egy-két élethónaphoz kötődnek, és azon már túl van, de Andi szeretne akár a gyerek két éves koráig is szoptatni. Akkor most addig nem vehet be semmit a fejfájására? Tényleg nem szabad gyógyszert szedni szoptatás alatt? És ha az anya sehogyan sem kerülheti el a gyógyszerszedést, akkor el kell választani a babát? Nem biztos.

shutterstock 243046156

A közhiedelemmel ellentétben viszonylag kevés az olyan gyógyszer, amit szoptatás alatt tilos szedni, azonban sajnos kevesen veszik a fáradtságot a pontos információk felkutatására. Nem mindegy ugyanis, hogy hol nézünk utána a gyógyszer alkalmazhatóságának, hiszen gyakran találunk téves információkat erre nézve. Vagyis semmiképp nem szeretnénk azt sugallni, hogy szedjen csak bátran mindenféle tablettát a szoptatás alatt - ehelyett azt az üzenetet szeretnénk átadni, hogy minden esetben alaposan informálódjon! Könnyen lehet ugyanis, hogy a releváns adatok ismeretében már megengedőbben lehet viszonyulni az adott szerhez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vigye családterápiára az anorexiás kamaszt

Puskás Pálma 2015. március 17., kedd 16:29

Az étkezési zavarok kezdete az elmúlt évtizedekben egyre korábbi életkorra tevődött: nem ritka, hogy kiskamasz gyerekeknél diagnosztizálható az anorexia vagy a bulimia. A két legismertebb étkezési zavar közül az anorexia a nehezebben gyógyítható, hiszen sajnos nincs olyan gyógyszeres kezelés, amely megfelelően hatékony lenne, és a pszichoterápiás módszerek is gyakran sikertelenek.

Az újabb kutatások szerint ugyanakkor létezik valamennyire hatásos gyógymód, csak éppen meglehetősen sok energia- és időbefektetést igényel a család összes tagjától: a tanulmányok ugyanis a családterápia és az egyéb, család-alapú beavatkozások hatékonyságát támasztják alá.

A családterápia hatékonyságáról korábban is jelentek meg tanulmányok, egy friss kutatás azonban kifejezetten a kamaszkori anorexia nervosa esetében vizsgálta kétféle családterápiás módszer hatékonyságát. A Stanford Egyetem kutatói 164, 12 és 18 év közötti pácienst kísértek figyelemmel egy hét éves időtartamban. A résztvevők egyik csoportja család-alapú terápián, másikuk szisztémás családterápián vett részt. A kettő között nagy vonalakban az a különbség, hogy míg a család-alapú terápián kifejezetten az étkezésre, evészavarra, annak hatásaira és tüneteire koncentrálnak, addig a szisztémás családterápia a család egészével foglalkozik, beleértve annak összes problémáját, elakadását.

shutterstock 157723973
Távolról sincs vége, olvasson még »

A kamaszkor pszichés feladatai

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 16., hétfő 18:29

A tizenéves kor nemcsak a szülők számára kihívás: kamasznak lenni még sokkal nehezebb. A testi változások nyilvánvalóak, látható, ahogy nemcsak megnőnek a gyerekek, hanem megváltoznak, van, aki már nőiessé, férfiassá válik, és van, aki inkább csak elveszíti kisgyermekes báját, és belekerül valamiféle átmeneti létbe, amiben nem érzi magát otthonosan.

Még nem tudnak mit kezdeni a nemiség új jegyeivel, a lányok általában zavarban vannak a menstruációtól, ki büszke a melleire, ki takargatja, ki hiányolja. A fiúk közül is van, aki büszkén borotválja arcáról az első pihéket, van, aki nem tud mit kezdeni megváltozott külsejével.

De sokkal rejtettebb, hogy mindeközben mi történik belül. Mégis mi az a pszichés feladat, amit meg kell oldania ebben az időszakban a gyereknek?

shutterstock 154595420
Távolról sincs vége, olvasson még »

Izgalmas délutáni program: fogorvosnál a gyerek

Primilla 2015. március 16., hétfő 14:30

Betömték a kisfiam fogát. Kettőt is. Mivel neki még nincs más, egyenesen következik, hogy tejfogak voltak. Mielőtt itt a végletekig csigáznám a hangulatot, rögtön le is lövöm a poént: a beavatkozáson túl vagyunk, és kimondottan jó élmény volt. 

A dolog úgy kezdődött, hogy időnként panaszkodott, hogy fáj a foga. Én időnként belenéztem a szájába, hogy vajon mitől fájhat a foga, de sosem láttam semmi gyanúsat. Aztán amikor már többször is fájt, ugyanott a foga, akkor elkezdtem figyelmesebben szemlélődni a szájában, és akkor egyszer csak ott volt a lyuk. 

Nyilvánvaló, egy lyukas tejfog pont annyira tud fájni, mint egy maradandó fog, és a helyzet ugyanúgy el tud fajulni, ebben nem igazán van különbség a felnőttek és a gyerekek között. Éppen ezért nem bazíroznék a "tejfog, úgyis kiesik" megoldásra, és nem csak az előbb vázolt okok miatt, hanem mert féltem a maradandó fogait, amik egészséges, káros baktériumoktól mentes környezetben fognak jól kifejlődni. Nem beszélve arról, hogy a rossz fog szerintem az ápolatlanság csimborasszója, részemről legalább olyan negatív a megítélése, mint a csapzott hajnak vagy a pattanásokkal borított, kezeletlen bőrnek.

Nincs ezen mit gondolkozni: ha az embernek fáj a foga, el kell menni a fogorvoshoz, ennyi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kezelje jól a gyereknevelést érő kritikát

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 15., vasárnap 19:03

Bármilyen szülő is legyen az ember: jó vagy kevésbé jó, bármilyen stílusban is nevelje a gyerekét, és bármennyire is éljen nyitott vagy bezárt életet, egy biztos: fog kapni visszajelzéseket a külvilágtól azzal kapcsolatban, milyen anya, apa.

Lehet, hogy akik ezeket a visszajelzéseket adják, adott pillanatban nincsenek is tisztában azzal, hogy megnyilvánulásukat kritikának, vagy épp dicséretnek veszi a szülő. Gyakran egy önkéntelen arcrándulás, vagy a másik ember őszinte meglepődése árulkodik. A legtöbben figyelnek ezekre a kis jelzésekre, már csak az a kérdés, mit kezdenek vele.

Mindenki fejében van egy kép arról, milyen szülő szeretne lenni. Örömmel veszi azokat a visszajelzéseket, amik ezzel összhangban vannak, és irritálják, amik ellentmondanak neki. Például mikor elkerekedett szemekkel konstatálja a kolléga, hogy „te máris dolgozol?”, az lehet bók, ami azt jelenti a fogadó számára: „mennyire belevaló nő vagy!”, és lehet kritika, amiből azt értjük: „milyen anya az ilyen?!”. A legtöbb visszajelzés többértelmű, és a szülőn is múlik, milyen jelentést tulajdonít neki.

shutterstock 34358713

Az ember egyfelől vágyik arra, hogy hiteles tükröt kapjon arról, milyen szülő, másfelől szeretné felvértezni magát a kritikával szemben. Ha valakit nagyon érzékenyen érint a másik fél visszajelzése, érdemes elgondolkodni, nincs-e valami a háttérben az alábbiak közül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

50 óra közszolgálat - mérsékelt lelkesedéssel

Primilla 2015. március 14., szombat 16:16

2016 után már csak azok a diákok kezdhetik meg az érettségi vizsgát, akik teljesítettek 50 óra Iskolai Közösségi Szolgálatot (IKSZ). Ez a harmadik tanév, amelyben önkénteskednek a középiskolások, a tapasztalatokról tavaly november óta készítenek egy átfogó felmérést, melynek részeredményeit Bodó Márton, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa ismertette egy konferencián.

A középiskolások kötelező önkéntes munkájának kettős célja van: az egyik, hogy a diák anyagi érdektől függetlenül szolgálja a helyi közössége javát, a másik pedig, hogy a megszerzett tapasztalatból, élményből tanuljon is.

Elméletileg számos különböző tevékenység közül választhatnak, részt vehetnek például sportesemények szervezésében, segíthetnek időseknek, van, ahol állatmenhelyen dolgozhatnak, vagy régészeti feltárásban vehetnek részt, sőt akár környezet- vagy katasztrófavédelmi feladatokat is elláthatnak. Vannak persze kevésbé fantáziadús feladatok is: például az iskola vagy a tanterem felújítása, állagmegóvása, adventi vásárra ajándék készítése, vagy vándorkiállítás szervezése.

Ami elég jól hangzik, végül is elvégzendő munka mindenhol akad, a segítség mindig jól jön, és jó esetben a lehetőségek éppen egybevágnak a diákok érdeklődési körével, elképzeléseivel, ambícióival.

A felmérés tanulsága szerint azonban csak a középiskolák felében sikerül a diák saját döntése szerint abszolválni a kötelező 50 órát, az intézmények másik felében nem szólhatnak bele a tanulók, hogy hol, mikor, mit dolgoznak, és mennyi időt szeretnének rászánni a közösségi munkára. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy jó kávét a babának?

Kovács Emese 2015. március 14., szombat 12:17

Sokan elképzelni sem tudják a napjaikat kávézás nélkül, és nem csak a kávé serkentő hatása miatt. A leülök meginni egy kávét fíling legalább annyira fontos lehet. Rituálé, na, ami nagyon tud hiányozni. Amikor azonban jön a baba, illetve amikor megszületik, és szoptatni szeretnénk, felmerül a kérdés: árt-e a kicsinek, ha továbbra is kávézunk? És ha nem, mégis mennyi az, amennyi tényleg nem?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így vegye rá a kamaszt a feladataira

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. március 13., péntek 15:34

A kamasz lusta, nem tanul és nem segít a háztartásban – ez az általános kép a tizenévesekről. A barátaival lóg, vagy otthon, szobájába zárkózva hallgatja a zenét, esetleg az utcákat rója. Ez persze sztereotip kép, vannak szorgalmas, teljesítményorientált tinik, és vannak, akik szívesen házimunkáznak.

De meg kell jegyezni, nem biztos, hogy irigylésre méltó szülő, aki elsőre annak látszik. Ha a tizenévesnek csak az iskolai teljesítményről és az otthoni teendőkről szól az élete, az azt jelenti, hogy nem merte vállalni az életkorának megfelelő kihívásokat, mint a szexualitás kibontakozása, szereppróbálgatás, önálló, a szülői mintával is szembenálló akarat, vélemény kialakítása. Tehát inkább aggódni, mint örülni kell, ha valaki túlzottan jókislány, jókisfiú, mert nekik valamikor később kell pótolni a serdülőkor feladatait.

shutterstock 184855727

De bizonyos elvárásokat a tizenévessel szemben is lehet, sőt szükséges támasztani, és bár fokozatosan érdemes lazítani a szülői felügyeletet, a biztonságérzetéhez továbbra is szüksége van a kamasznak arra, hogy ne engedje el a kezét teljesen a szülő. Ha iskolai vagy otthoni feladatokról van szó, a következő szempontokat érdemes szem előtt tartani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Világsiker lett a babanormalizáló anyuka

marilla 2015. március 13., péntek 10:49

Mindig is szeretett babákkal játszani, és ez felnőttkorában is megmaradt: vonzódott a használt, elnyűtt játékokhoz, úgy érezte, szeretne nekik új életet adni. Először annyinak cikinek érezte, hogy felnőttként babázik, hogy csak titokban foglalkozott ezzel, amikor senki nem volt otthon. Lemosta a műanyag arcokról a rémes sminkeket, és új külsőt adott a babáknak.

Sonia Singh, a Tasmániában élő anya mostanra híres lett, de nem szeretne ebből nagyüzemet csinálni. Azt mondja, ő nem egy játékgyártó, viszont, ha egy nagy játékcég úgy gondolná, hogy jó ötlet lenne ilyen természetesebb külsejű babákat gyártani, "az jó dolog lenne".

Sonia a természetellenesen sminkelt babákról lemossa a sminket (sőt, valójában a teljes arcot), aztán akrikfestékkel új arcokat ad nekik. Sokszor a hajat is a babához igazítja, ha a karakter úgy kívánja, aprólékosan eltünteti a rémes szőke melírt, máskor pedig nem átall akár kicsit kiálló fogakat festeni, de van olyan baba is, akinek pont kiesett az egyik első metszőfoga.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végre egy jó kiállítás gyerekeknek is

Becca 2015. március 12., csütörtök 14:06

Elmentünk megnézni a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett, „Kaland a dzsungelben” elnevezésű, gyerekeknek szóló óriás-társasjátékot. Akkor még nem is sejtettük, hogy ez nem csak egy sima, állattól-állatig gyalogló, a felnőttek számára egyáltalán nem élvezetes program lesz. Viszont az első kis helyiség után nyilvánvalóvá vált, hogy eléggé bírni fogjuk ezt a dzsungelesdit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Addig írassa kommunikáció szakra a gyereket, amíg még van

mzd 2015. március 11., szerda 15:59

Az eduline-ról tudtuk meg, hogy egy új államtitkári tervezet szerint több alapszakot, köztük a népszerű kommunikációt is megszüntetnék. Bár a szak túltelítettségéről már poénok is születtek, a dolog különös pikantériája, hogy a portál forrásai szerint egyetlen helyen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mégis elérhető lesz. Bár andragógiai képzés indul, csak fizetős változatban, államilag finanszírozott hely egy sem lesz belőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: ki tud többet Bogyó és Babócáról?

marilla 2015. március 11., szerda 12:21

Önt is kirázza a hideg Bogyó és Babóca említésétől, és idegbajt kap Pogány Judit affektálásától? Ugye, legszívesebben kivágná a laptopot az ablakon, amikor felhangzik az Alma együttesnek köszönhető Bogyó és Babóca főcímdal? Ennek ellenére mégis kívülről fújja a mesesorozat összes epizódját, és álmából felébresztve is tudja minden kisbogár nevét?

Nyugi, nincs ezzel egyedül, valószínűleg ugyanezekkel a tünetekkel küzd az összes többi óvodáskorú gyerek szülője is.

Az alábbi kvízjátékban szeretnénk önöket próbára tenni: arra vagyunk kíváncsiak, tényleg kívülről fújják az összeset, vagy valójában még lenne hova fejlődni? Lássuk, melyik szülő a legprofibb Bogyó és Babócából! Figyelem, a gyereket segítségül hívni tilos! 

Minden kérdés megválaszolására 13 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

Mikortól veszélyeztetés egyedül otthon hagyni a kamaszt?

marilla 2015. március 10., kedd 12:28

Előbb vagy utóbb minden szülő felteszi magának a kérdést: hány éves kortól hagyhatja egyedül otthon a gyerekét. Számos országban erre konkrét jogszabály vonatkozik, ám Magyarországon a törvény nem mondja ki, hogy melyik az az életkor, ami alatt még nem maradhat otthon a gyerek felügyelet nélkül. A döntés tehát a szülőkre hárul, nekik kell azzal tisztában lenni, hogy elég érett és megbízható-e a gyerek ahhoz, hogy egyedül maradjon, ám adott esetben ezt a döntést felülbírálhatja a gyámhatóság.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekcuccbiznisz: a felére sincs szükség!

Kovács Emese 2015. március 10., kedd 09:05

A gyerek óriási biznisz, a kisgyerek és a csecsemő pedig ha lehet, még nagyobb. Amikor kiderül, hogy érkezik az első gyerek, a lelkes leendő anyuka rárepül az internetre és a katalógusokra, és csak vásárol és gyűjt, és kap és halmoz, hogy mire megszületik a baba, mindene meglegyen.

A babacuccok gyártói valószínűleg minden este hálaimát rebegnek a fészekrakó ösztönért, ami nem kis részben járul hozzá ahhoz, hogy a kerekedő hasú nők talicskával hordják hozzájuk a pénzüket. Aztán, amikor megszületik a gyerek, mindez még egy fokozattal feljebb kapcsol, és elindul a holmik megállíthatatlan áradata.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Okkal vannak levágott fejek az esti mesében

Puskás Pálma 2015. március 9., hétfő 15:31

Egyik barátnőnk, Eszter nemrég mesélte, milyen nehéz feladat elé állította saját magát. Négyéves kislánya ugyanis a legtöbb gyerekhez hasonlóan nagyon szereti a meséket, csakhogy Eszter szerint a mesék túlnyomó többsége felesleges brutalitással van tele. Különösen az egyébként aranyos népmesékkel van sok baj: állandóan fejeket vágnak le bennük, szereplők egészben nyelnek le más szereplőket, és némelyikben többen halnak meg, mint egy ZS kategóriás akciófilmben. Ezért Eszter minden mesét átfogalmaz, a durva jeleneteket egyszerűen kihagyja, vagy mást talál ki helyettük.

Ez elsőre aranyos ötletnek tűnik, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy célravezető. A meseterapeuták szerint a népmesék okkal tartalmaznak véres, bizarr vagy épp szorongáskeltő részeket, és nagy hiba lenne ezeket kivágni.

Vegyük csak az egyik kedvencemet: a rózsát nevető királykisasszonynak mindjárt az elején kivágják a szemét, és macska szemét teszik be a helyére, amit a boszorkány egy fiókból vesz elő. Felolvasná ezt óvodáskorú gyerekének? Márpedig fel kellene. Korbai Hajnal meseterapeutával, a Mosoly Alapítvány munkatársával beszélgettünk lefejezésről, tűzön pörkölésről és szörnyszükségletről.

A népmesék tele vannak agresszióval, fizikai bántalmazással, halállal, levágott fejekkel. Kivájják a szemedet, tűzre vetnek. Erre most komolyan szükség van? Miért?

Az alapprobléma szerintem az, hogy a felnőttek azt gondolják, hogy a gyerekek ugyanúgy látják a világot, ugyanazt élik meg a mesehallgatás alatt, ugyanazokat a képeket látják, mint ők. Pedig az a felnőtt, aki már látott emberboncolást vagy vérben tocsogó horrorfilmet, nyilván nem ugyanazzal a képi anyaggal dolgozik a képzeletében, fantáziájában, mint egy gyerek, akinek jó esetben a „legszörnyűbb” ilyen típusú emléke, mikor a játékbabájának a fejét levette, majd visszatette minden trauma nélkül. Vagy éppen látott feldarabolni egy vajaskenyeret... aztán felfalta!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Iskola Németországban - kényelmesen és biztosan alapoznak

Primilla 2015. március 9., hétfő 12:25

Folytatjuk a világ iskolarendszereit bemutató sorozatunkat. Olvashattak már Hollandia és Anglia oktatásáról, most pedig a német rendszer bemutatása jön. Mivel Németország tartományokból áll, melyek ezen a téren is nagyfokú önállósággal rendelkeznek, a viszonyok is eltérőek lehetnek.

A cikk elkészítésében a családjával Stuttgart mellett élő, magyar némettanár, Emese tapasztalataira és tudására támaszkodtunk, így amit írunk, máshol eltérő lehet.

Zorka hatéves, tavaly szeptemberben kezdte az általános iskolát. A magyar gyerekekkel összehasonlítva bizony irigylésre méltó sorsa van: a tanítás reggel fél kilenckor kezdődik, és 12 után 10 perccel aznapra már végeznek is. Ami azt jelenti, hogy összesen négy órájuk van, és ez nem csak első osztályban, de általános iskolában valamennyi évfolyamon így van.

Ebédet nem kapnak a gyerekek, aki délután is ott marad az iskolában, annak a szülei gondoskodnak az étkezésről. Házi feladat van ugyan, de azt nem a „napköziben” készítik el, ott csak lazítanak, játszanak a délelőtti munka után. Az otthoni feladatok elkészítése soha nem igényel többet negyed-fél óránál. Sőt az sem baj, ha nem jön össze, majd másnap, az órán visszatérnek rá, és a beteg gyerekeknek sem kell, hogy otthon, a szüleik tanítsák meg a kimaradt tananyagot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bréking: Megtaláltam a tökéletesen alkalmatlan tanárt

Primilla 2015. március 8., vasárnap 14:00

A minap rátaláltam az antipedagógus tökéletes mintapéldányára. Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva emberünk ennek ellenére mégis a pedagógus pályát választotta, ami, ha úgy nézzük, szerencsés körülmény, mert így, már-már szobrot állítva az alkalmatlanságnak,  kristálytisztán és világosan bemutatható rajta, hogyan nem lehete tanítani. Vagyis lehetni éppen lehet, mert olyanról még nem hallottam, hogy az állami rendszerben tanárt alkalmatlanság miatt kirúgtak volna, csak hát sajnos a pedagógus lét értelme - a tudás átadása -, hiányzott a munkájából. 

Az élmény friss, pár napos, ugyanis éppen egy felnőtteknek szóló képzésen veszek részt, melyet középiskolai tanárok tartanak. Nincs mit tenni, ennek meg kell lennie, be kell szerezni a papírt. Gondoltam, ha már így alakult, hozzuk ki belőle a legtöbbet, bejárok órára, figyelek, jegyzetelek és okosodok, és ettől majd jutalmul jól érzem magam. Ami egyébként heteken keresztül be is vált, egészen tegnapelőttig, amikor ennek a posztnak a témája, a szóban forgó tanár lépett be hozzánk órát tartani. 
 
A tanfolyam profilját a cikkben megváltoztatjuk. Tegyük föl, hogy egy parókakészítő végzettséget igazoló bizonyítvány megszerzését céloztam meg. 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Fél perc alatt lehet önből menő szülő!

mzd 2015. március 7., szombat 15:10

Szeretne vagány szülő lenni, és olyat tanítani gyermekének, amellyel ő lehet a legnagyobb király az osztályban? A Wireden találtunk egy leírást, amelyen a világrekorder mutatja meg, hogyan lehet olyan papírrepülőt hajtogatni, amely akár fél percig (a hivatalos mérés szerint egészen pontosan 27,9 másodpercig) is a levegőben marad. Sőt, a konstrukció a tesztek során állítólag 35 másopercet is repült! Ha a hajtogatós ábráknál jobban kedveli a videókat, az is van hozzá, mutatjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Barkácsolás vécépapír-gurigából? Fúj!

Primilla 2015. március 7., szombat 11:23

Mit érez, amikor az óvodai nap végén a gyereke egy vécépapír-gurigából készített alkotással akarja megörvendeztetni önt? Azt gondolja, hogy nahát, már megint egy, a papírhenger végtelen és kreatív felhasználási lehetőségei közül, vagy legszívesebben azonnal alaposan kezet mosna, és lefertőtlenítené a műtárgyat is?

Bevallom, én az utóbbiak táborát gyarapítom. Kimondottan gusztustalannak tartom a vécépapír-gurigából készült tárgyakat, és nem is értem, hogy az óvónők miért nem. Természetesen rákérdeztem, és azt a választ kaptam, hogy oké, ők is érzik, hogy mi a bajom, de időnként, egyszer-egyszer csak felhasználják ezeket, mutatóba, mert hát, annyi szülő hoz be az óvodába gurigát, és nem akarnak bunkónak/hálátlannak tűnni, na meg azt is tudjuk, szegény ember vízzel főz. (Határeset, hogy jobb, vagy rosszabb helyzet, amikor direkt kérik, hogy mindenki vigyen be egy gurigát. Mondjuk ilyenkor a gyerek legalább talán a sajátjával dolgozik.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csavarja ki a gyerek kezéből este a telefont, tabletet!

Puskás Pálma 2015. március 7., szombat 10:06

A tinédzserek egyre kevesebbet alszanak, és ez sok fejtörést okoz mind a szülőknek, mind a kutatóknak. Az alvás ugyanis nem csupán kellemes, de hasznos is: ilyenkor szilárdulnak meg a memóriánkban tárolt emléknyomok, beleértve a tanulás során elsajátított ismeretanyagot is. A kamaszkornak pedig az egyik fontos jellemzője éppen az, hogy rengeteg tudást, emléket és ismeretet halmozunk fel ebben az időszakban. Az alvás csökkenésének hátterében több dolog is állhat: az egyre tevékenyebb életvitel mellett a hálószobában tárolt kisképernyők is hibáztathatóak. A megoldást sajnos nem tudjuk: az iskolai oktatóprogramok nem igazán segítettek a dolgon.

Húsz éve folyamatosan csökken

Az USÁ-ban már több mint egy évtizede mérhető ez a csökkenő tendencia. Egy tanulmány során a kutatók 1990 óta követték figyelemmel a tinédzserek alvási szokásait, és a kilencvenes évek óta lassú, de biztos a romlás: csökkenés látszik az alvás időtartamában és kielégítő mértékében. A lányokat súlyosabban érintette a probléma, de a fiúk sem úszták meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így is lehetne: értelmi fogyatékkal élők csodája a tanyán

Puskás Pálma 2015. március 6., péntek 08:42

Bea és férje évekkel ezelőtt szakított a fővárosközeli életmóddal és egy vidéki tanyára költöztek. A kiskunsági Strázsa tanyán pedig a gazdálkodás és a vendégház üzemeltetése mellett rendkívül fontos üggyel is foglalkoznak. Értelmi sérült fiataloknak adnak valódi életet: élményket, közösséget, barátokat, célokat, jövőt, és ha minden jól megy, hamarosan stabil munkát és lakhatást is.

Utóbbi tervük még csak mostanában körvonalazódik, ugyanakkor hiánypótló, hiszen az értelmi fogyatékkal élők sorsa a gyerekkorból kilépve igen gyakran megoldatlan. Azok, akik az önálló életvitelre nem képesek, sokszor egy-egy intézmény falai között élik le egész életüket, nagyon kevés az átmeneti otthon, a támogatott lakhatás.

Ezek az úgynevezett átmeneti intézmények sok európai országban mindennaposnak számítanak és elérhetőek a fogyatékkal élők számára - olyan lakóközösségre kell gondolni, ahol szociális munkás vagy más szakember felügyelete mellett az értelmi fogyatékkal élők a lehető leginkább autonóm életvitelt folytathatják.

Örülünk, hogy Magyarországon is hallunk efféle kezdeményezésről, hiszen a támogatott lakhatás és a védett munkahely nem csupán az érintettek számára biztosít teljesebb, örömtelibb életet, hanem a társadalomnak is hasznosabb, tevékenyebb tagjaivá válhatnak ezáltal.

Némethné Horváth Beátával, a Strázsa tanya egyik tulajdonosával beszélgettünk táborokról, toleranciáról, normalitásról és csokoládébonbonokról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszthez kötnék, ki milyen középiskolába mehet

Edicsek 2015. március 5., csütörtök 12:19

A Magyar Nemzet információi szerint kompetenciateszt, pontosabban egy pályaorientációs tanácsadással egybekötött képesség- és tudásmérés alapján dőlne el, hogy az általános iskola után ki hol tanulhat tovább. A felmérést a hetedik osztály végén, a kilencosztályos általános iskola bevezetése esetén pedig nyolcadikban végeznék el - adta hírül a HVG

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meg tudná menteni a gyereke életét?

Kovács Emese 2015. március 4., szerda 11:45

A balesetek olyanok, hogy a másodperc törtrésze alatt, teljesen váratlanul történnek, és vannak esetek, amikor nem várhatjuk meg a mentőt, hogy majd ők intézkednek, mert meghalhat a sérült, ha nem cselekszünk azonnal. A gyerekek pedig sajnos különösen hajlamosak életveszélyes helyzetekbe lavírozni magukat, ezért nem árt, ha a szülő tudja, mi a teendő a leggyakoribb vészhelyzetek esetén.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A német családi pótlékból lakást lehet bérelni

kh 2015. március 4., szerda 08:26

Amint kitettük a nyitvatartást jelző táblát freitali boltunk bejáratára, elérkezettnek láttuk az időt, hogy megigényeljük a Kindergeldet, vagyis a Németországban járó családi pótlékot. A magyar juttatást korábban már lemondtuk, időközben a gyerekek örökbefogadása, névátírása is lezajlott, azt hittük, minden adott a gyors ügyintézéshez. Egy kicsit ezt is benéztük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Színházi ajánló alsósoknak

Puskás Pálma 2015. március 3., kedd 19:23

Baráti körünkben megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, mikor érdemes, illetve mikor lehetséges először színházba vinni a gyereket. Már egészen piciknek is léteznek előadások, és a tipegők színházi élményei többek között gyarapítják szókincsüket is.

A nagyobbak is leélhetik persze az életüket színházi élmény nélkül, de a legtöbb gyerek hihetetlenül élvezi az előadásokat, és a hétvégenkénti színházlátogatás örömteli, közös program lehet szülő és gyerek számára. Ugyanakkor nagyjából egyetértettünk abban, hogy körülbelül hat éves kortól kezdve mehetünk együtt úgy színházba, hogy a szülő is élvez valamennyit a darabból. Persze, ehhez nem árt jó darabokat kifogni.

Színházrajongó anyukák segítségével összeszedtünk néhány előadást, amelyre bátran elvihetjük az alsó tagozatos gyerekünket, és mi sem fogunk szenvedni a nézőtéren. Színházi ajánló kisiskolásoknak klasszikus, és kevésbé hagyományos darabokkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés